Om isbjörnar och Mammons tjänare

I morse dök jag på denna lilla insändare i tidningen Världen idag, som är en rikstäckande och fristående nyhetstidning på kristen grund.

Är isbjörnen hotad? På ledar­sidan i Världen idag svarar man tvärsäkert ”det finns absolut ingen fara för att de ska dö ut”. Vidare talas det om ”påstådd global upp­värmning”, det antyds att Kyoto-protokollet likväl kunde ersättas av jaktreglering [syftar på tidningens ledare från 3 september].

Jag är förundrad över att engagerade kristna verkar ta så lätt på det allvarliga hotet mot skapelsen. Det jag tänker på är inte främst den hemlösa isbjörnen (som endast är en symbol för en jord utan is på nordpolen) utan ett jordklot som tillsyn­es lättvindigt förbrukas av Mammons tjänare. Jag blir förvirrad av denna hållning, för inte kan det väl vara köpfesten som lockar så? Visst är det praktiskt att ta bilen, trevligt med solsemester, skönt med ett stort hus och smakligt med biffstek. Men som jag ser det måste allt detta dock ställas mot konsekvenserna, tecknen på vart vi är på väg är många. Om det finns en trovärdig förklaring på varför vi inte behöv­er bry oss om varningarna så var snälla och förklara.

Svaret från redaktionens Mats Tunehag är som följer:

Visst ska kristna värna skapelsen och ta ett särskilt ansvar för skapelsens krona – människan – som är skapad till Guds avbild. Men det innebär inte att man inte kan eller får ifrågasätta alarmistiska tidningsrubriker, emotionella bilder och förenklingar.

Kyotoprotokollets kostnader är astronomiska med otroligt liten effekt år 2100. Är det gott förvaltarskap (en viktig biblisk grundtanke)? För en bråkdel av kostnaderna skulle vi redan i dag kunna hjälpa hundratals miljoner människor ur fattigdom, sjukdom och nöd.

Det pågår tyvärr ingen egentlig saklig och pragmatisk diskussion om global uppvärmning och Kyoto-protokollet. Man kan fakt­iskt både ifrågasätta värdet och effekten av Kyoto-proto­kollet och samtidigt vara kristen och miljövän.

Jag antar att det är dags att addera Mats Tunehag till de journalister som ”sett ljuset”. 🙂

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. karlsson

    Vilken lättnad att att det finns journalister som både tänker själv och kan hitta information.

  2. Klimatförändringar – ett litet problem i sammanhanget

  3. Gud, vilken härlig tidning, att jag inte upptäckt den förrän nu. Jag tycker speciellt ”Ung”-delen var classy med rubriker som ”Ungdomarna på Livets ord i Uppsala har tagit saken i egna händer och spelat in en ny fräsch lovsångsskiva”, ”Jessica ber ´round the clock” och ”Fotbollsstjärnor väljer att vänta med sex”.
    Precis sånt som kidsen behöver.

  4. Thomas

    ”Det pågår tyvärr ingen egentlig saklig och pragmatisk diskussion…”. Ja, Världen idag låter verkligen som rätt tidning att korrigera detta 🙂