Om censuren i media

svenolof karlsson

Här är en artikel om gammelmedias ointresse av att ge en opartisk och balanserad bild av klimatdebatten. Svenolof Karlsson är författare och journalist och har bl.a. varit redaktör för boken  ”Domedagsklockan och myten om jordens ständiga undergång”, som tidigt uppmärksammades här på KU.

Dagens artikel finns tidningen Skogsaktuellt, under rubriken ”Klimat borde vara önskeämnet”.

Några citat:

”Kritisk journalistik bedrivs i dag selektivt i Sverige. Man talar stort om vikten av att avslöja fake news, men ambitionen verkar inte gälla de egna uppfattningarna.”

”Sista gången public service-media i Sverige lät en ”skeptiker” delta i en direktsänd klimat­debatt lär ha varit i Agenda 2010, då Maggie Thauersköld Crusell gjorde mos av Svante Axelsson.”

Som journalist inom energiområdet ser jag att man i media inte kan energifakta eller begriper logiken i energisystemet. Jag ser att en grupp på 20-30 aktivister och representanter för ”gröna” intressen ständigt ges prioritet, alltid som megafoner för att Sverige på grund av klimathotet måste ställa om till förnybar elproduktion.”

Artikeln är mycket välskriven och avslöjande. Läs den!

Läs även vad en annan skribent och tidningsman, f.d. DN-chefen Hans Bergström, skriver om ”grupptänket” inom journalistkåren.

Ingemar Nordin

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Verner

  Vi kan se dag efter dag i SVT och TV4 nyhetsprogram hur man försöker att slå in hur farligt det är med fossila bränslen och ökningen av CO2. SVT:s och TV4:s nyhetsbevakare i USA tar dessutom varje tillfälle att smutskasta Donald Trump och vinklar så ofta det går att få in en passus om klimatet och hur farligt det är med ”with fossil fuel”.
  Värst är en Herre som heter Porseryd i TV4. Här behöver man inte vara psykologiskt skolad för att se hur han i sina reportage alltid kommer med vilda spekulationer om klimatet om det ges en möjlighet. Ofta påhejad av redaktionen och programledaren i Sverige
  Numera har jag svårt att ta den typen av reporter på allvar oavsett vad de rapporterar om.

 2. Rider

  Dr Tim Ball på samma tema.

  https://climatechangedispatch.com/global-warming-fake-news-and-the-manufactured-climate-crisis/

  Nullius in Verba!

 3. Peter F

  Jag reagerade starkt när ”alla” svenska tidningar stängde kommentatorsfälten. De skyllde på näthatet men jag uppfattade det hela som ett censurverktyg. De ville helt enkelt inte bli ifrågasatta. Jag har kollat runt lite bland tidningar runt om i västvärlden och kan inte hitta att de gjort likadant. Kommentatorsfälten finns kvar. Sverige utmärker sig negativt igen. Munkavle på folket.

 4. Korp

  Internationella affärstider ons, 20 dec 2017 03:36 UTC
  Studie: Vetenskap och Teknik: Kosmiska strålar utlöser klimatförändringar på jorden genom att öka molntäckningen.
  https://sott.net/en371897
  The Cloud Mystery
  Kosmiska strålar är strömmar av mycket höga energi partiklar i rymden som härrör från aktivitet på hög energi stjärnor som solen. De kan också härledas i källor utanför vårt solsystem, som exploderande stjärnor och avlägsna galaxer. De kosmiska strålarna orsakar elektroniska problem i satelliter och andra rymdinstrument och deras effekter på människokroppen ses som negativa, men det är inte klart i vilken utsträckning.
  Nu fann ett team av forskare att dessa joner (laddade partiklar) kunde filtrera genom atmosfären och utlösa molnbildning, vilket kan få djupa effekter på det dagliga klimatet.
  Forskarna från Danmarks Tekniska Universitet sa att dessa kosmiska strålar kunde vara orsaken till flera klimatiska anomalier över jordens historia.
  ”Slutligen har vi den sista pusselbiten som förklarar hur partiklar från rymden påverkar klimatet på jorden”, säger Dr Henrik Svensmark, ledande författare av studien i ett pressmeddelande om EurekAlret. ”Det ger en förståelse för hur förändringar som orsakas av solaktivitet eller genom supernovaaktivitet kan förändra klimatet.”
  Molnkondensationskärnor eller CCNs är typiskt 0,2 μm eller 1/100: e storleken på en normal molndropp. Detta ger den lilla men exakta ytan som behövs för att vattenånga ska kunna sedimentera och bli flytande vatten, vilket är integrerat i molnbildning. Vatten kräver en icke-gasformig yta för att göra övergången från en ånga till en vätska. Dessa CCNs bildas av aerosoler som smog, dis, dimma, damm och rök. Teamet studerade effekterna av kosmiska strålar på en simulering av jordens atmosfär, återskapad i en molnkammare, som efterliknar planetens övre atmosfär i en kontrollerad labinställning där dessa interaktioner kan studeras nära varandra. Studien visade att de höga energipartiklarna från flera källor slog elektroner från luftmolekyler för att producera joner, vilka är positivt eller negativt laddade partiklar. Dessa joner växlar sedan med även de minsta aerosolerna i vår atmosfär för att bilda CCN, vilket medför att tung molnbildning snabbt fortskrider.
  Jonerna arbetar genom att integrera vatten och svavelsyra tillsammans i sin vik. Dessa bildar små kluster som inte förångas när de utsätts för solens ljus, vilket gör stabila CCN i vår övre atmosfär. Denna process är känd som kärnbildning. När klyftorna växer lockar de mer vatten och om de blir tillräckligt stora kommer de att bilda moln.
  Den studie som publiceras i tidskriften Nature Communications, visade också solens magnetiska aktivitet förändrar inflödet av kosmisk strålning på jorden. Solen visar inte för många solfläckar när den går in i en period med låg solvolym (mätt med TSI-värden eller Total Solar Irradiance). Detta medför att fler kosmiska strålar kommer in i vår atmosfär, för när solen har hög aktivitet, producerar solstrålmoln som kallas koronalmassutstötning, vilket stör de högladdade joner från att nå jorden. Kosmisk strålaktivitet var kopplad till den medeltida varmen runt 1000 AD och den lilla istiden mellan 13 och 1900-talet, när Londons Themsen regelbundet frös under vintern.
  Dr Hamish Gordon, från Institute for Climate and Atmospheric Science vid University of Leeds i Storbritannien, sade: ”Detta är ett intressant och rimligt resultat, och om det står upp till mer detaljerad granskning kan det vara ett viktigt bidrag till aerosolmikrofysiken .”

 5. Allan Forsling

  Det är ju helt klart att yttrandefriheten är hotad i Sverige. Vi är tillbaka till 70 talet och vänsterns dominans inom media och dess totala brist på respekt för yttrandefriheten. Det är typiskt för Sverige att just yttrandefriheten aldrig har hedrats som en grundpelare i demokratin. Annan typ av förtryck kan leda till bojkott av länder, men att yttrandefriheten inte finns- i t ex ett land som Kina, det bekymrar vare sig socialdemokrater, kommunister eller de gröna.

 6. Lasse

  Vi får hoppas att mediala mörkret försvinner i takt med att vi går mot ljusare tider.
  17:28 infaller vintersolståndet-nu går vi mot ljusare tider.
  https://sv.wikipedia.org/wiki/Vintersolst%C3%A5ndet

 7. sibbe

  Ja,ja, skjut inte på pianisten: Kritik av Sanningsministeriets lakejer är inte tillåtet- och därmed jämt!.

 8. pekke

  Mycket bra artikel i Skogsaktuellt !

 9. femman

  Tror inte det är censur även om det verkar så problemet är värre än så. Det är 50 % kejsarens nya kläder ( alla vetenskapsmän tycker så) det är 50% religion. Det är härligt att tro på något som att det man gör gör skillnad. Har tex en person på mitt jobb som cyklar till jobbet för att rädda planeten. Vem vill ta ifrån honom den glädjen inte jag.
  Sedan är att mäniskor älskar katastof teorier. Denna är dock bättre än föregångarna för vi kan påverka. Lite milöskatter flygskatter klimatkompenseringar osv så kan vi sova bättre. Lika bra som katolska kyrkans avlatsbrev. Det fanns en anledning man letade fram Al-Gore en predikant av stora mått. Vill inte vara en dysterkvist men tror inte fakta övertygar en troende.
  Det enda är att hitta någon ny tro att tro på istället. En stilla undran är muslimer lika lätt fångande av den nya religionen eller är dom nöjda med den dom har.

 10. Ann lh

  Svenolof Karlsson! Tack, direkt till journalisterna på det som borde vara deras eget språk. Suveränt!

 11. Robert N.

  Henrik Svensmarks teori bekräftas i ny rapport.
  http://klimatsans.com/2017/12/21/henrik-svensmarks-teori-bekraftas-i-ny-rapport/

 12. Ingemar Nordin

  femman #9,

  ”Vill inte vara en dysterkvist men tror inte fakta övertygar en troende.”

  Jo, man hör ju ofta det. Men om fakta inte övertygar varför är då media så rädda för att släppa fram fakta i debatten? Det första som en auktoritär trosriktning eller ideologi försöker göra för att få makt är att censurera alla andra åsikter. I Sverige har man lyckats rätt bra med att undanhålla/censurera fakta.

 13. Svend Ferdinandsen

  Hvad er det Sverige skal ændre?
  Elforsyningen består i hovedparten af vand, atom og vind, altså CO2-fri, og det forsyner også med varme.
  Tilbage er så trafik, som stadig bruger en del fossiler, men hvor er alternativerne.
  Hvis Sverige ønsker at pudse den grønne glorie, kan de gøre som Frankrig, forbyde noget som ikke bruges eller er aktuelt. Forbyd nye kulminer og nye olieboringer.

 14. femman

  Det är en sak vad tidningar tar in dom bestämmer själva enligt sin egen agenda.
  Det är en annan sak vad tex SVT tar in. Dom ska ge oss oberoende info låta alla komma till tals osv.
  Det är en av anledningarna att vi måste betala licensavgift oavsett om vi gillar det eller ej.
  Så jag frågar mig vafan får vi för licenspengarna.