Nytt köldrekord?

köldrekord

Bild: http://publicpost.ru/theme/id/3284/oymyakon/

I somras var det diskussion kring vilken plats på jorden som hade haft den högsta temperaturen, El Azizia i Libyen eller Death Valley i Kalifornien. Peter Stilbs redogjorde för den diskussionen här.
Nu surrar ryktena om att det slagits ett nytt rekord i kyla för norra halvklotet; – 71,2 °C på en ort som heter Oymyakon i Sibirien. Det gamla rekordet för norra halvklotet är – 67,8 °C. P. Gosselin rapporterar, men lyckas dock inte få full klarhet i om detta stämmer eller ej.
(Kallast är det på Sydpolen, Vostok -89,2 °C.)
Ingemar Nordin

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Thomas P

  Platsen brukar klassas som världens kallaste bebodda ort. (delat med Verkhovansk). Värmerekordet är dessutom på 34.6 °C. Måste vara en spännande utmaning att bygga järnväg och liknande konstruktioner som påverkas av värmeutvidgning där.

 2. Tudor

  Samtidigt har det mediala etablissemanget fest tillsammans med det politiska etablissemanget, utan en tanke på att vara klimatsmarta.
  Se här!

 3. Ingemar Nordin

  Thomas P #1,

  Alltså, + 34 och -70 grader i runda slängar, dvs. en differens på 104 grader! Som sagt, det måste vara en utmaning att bygga infrastrukturen på ett sådant ställe – för att inte tala om att bo där!

  Undrar om det finns någon annan plats på jorden med en större temperaturskillnad?

  Under sovjettiden så fanns det en stark drivkraft att överdriva kylan i Sibirien. De lokalt boende kunde nämligen slippa arbete och få extra köldtillägg om det var tillräckligt kallt. Jag minns dock inte var gränsen för utomhusarbete gick …

 4. Är det den is som smälte i somras som orsakar detta? Hur blir det med metanutsläppen om maxtemperaturen där skulle stiga till 35 grader?

 5. Det har varit extra kallt även på Grönland:

  http://www.dmi.dk/dmi/kombineret_dybfrysning_i_nuuk

   

 6. BjörnT

  Tur att vi har en allvetare bland oss: ”Angående okunskap måste du skämta! Eller? Kan du vara så totalt väck och tro att du behärskar naturvetenskaper, teknik och även politik ekonomi lika bra som jag!? ”   JonasN berättar om sin kompetens!  Bara att fråga honom! (Hans eget uttalande!)

 7. Christopher E

  Låter ju nu mest som om rekordet var förhastat och inte äkta. Det kanske klarnar sedan. Lättare blir det ju inte heller av att gamla uppgifter i Sovjet kan vara förfalskade nedåt, som Ingemar skriver. Det finns onekligen en mystisk tröskelvärmning i datat precis när Sovjet upplöstes.
   
  Men rejält kallt i Oymyakon lär det väl vara hur som helst.
   
  Varmaste bebodda platsen är inte så känd, förresten. Dallol i Etiopien. Medeltemperatur 34,4° C!

 8. Mikael

  Tycker mig se en trend på de kritiska till oss klimat-kritiska. (Ska man kalla dem klimat-kritiker-kritiker?) De verkar ha gått i Thomas P:s allvetarskola. Dvs de kan allt mellan himmel och jord! Imponerande. Men somliga påstår att idioter kan verka mycket övertygande medan de kunniga uttrycker sig osäckert.

 9. Lena Hulden

  Jag tror inte på köldrekordet, innan det är bekräftat av exempelvis väderleksstationen. Dels är – 71,2 °C exakt den temperatur som extrapolerades i Oimjakon den 26 januari 1926, dels tyder http://www.wunderground.com/history/wmo/24688/2013/2/19/DailyHistory.html?re på att temperaturen i Oimjakon den 19 februari var – 53 °C. Kommentera gärna källan, jag har ingen uppfattning alls om trovärdigheten. Det egentliga rekordet är från 1933, samtidigt som Jakutien drabbades av en ovanligt omfattande malariaepidemi.
  Data från väderleksstationen i Oimjakon är på internet bara uppdaterat till 31 december 2012. Oimjakon har inte järnväg, utan ett flygfält. Efter Sovjetunionens fall minskades antalet väderleksstationer kraftigt. Speciellt hårt drabbades landsortsstationerna i Sibirien.

 10. Ingemar Nordin

  Lena Hulden #9,

  Nej, du har nog rätt. Det är något konstigt med den här uppgiften, och det verkar omöjligt att spåra källan (jag vill inte framstå som fördomsfull och skylla på den ryska tidningen :-))

  Men enligt uppgift så skulle mätpunkten INTE ligga i själva byn Oymyakon, utan på ett ställe en bit utanför; i en dal som är känd för att vara ett riktigt köldhål. Så låt oss vara lite försiktiga med att döma ut det hela än så länge. Extremt kallt har de tydligen ändå haft det i vinter med många döda, och med köldrekord från Mongoliet och norra Kina.