Nytt för dagen (19 april)

Glädjande nog väntas Arlanda öppna upp för trafik norrut och västerut klockan 8 på morgonen. Tvärtemot Susanna Baltscheffsky tycker jag inte att flygstoppen är någonting att hurra över. Att man kan minska på mängden tjänsteresor och i stället träffas i det virtuella rummet är en sak. Men att glädjas åt att flygstoppet innebär X antal ton mindre CO2 i luften är ganska löjligt. Framför allt om man tänker på konsekvenserna.

Det är långt ifrån säkert att vulkanutbrotten på Island totalt sett varit bättre för miljön än om flygindustrin hade fått härja som vanligt. De många och långa taxi- och bussresorna som gjordes i stället väger säkert upp till en del. Och vi får inte glömma de samhällsekonomiska konsekvenserna av att flera flygbolag hotas av snar konkurs om situationen forsätter. Nej du, Susanna, något miljötest är detta inte. Det är snarare ett test för hur mycket våra redan sargade ekonomier klarar.

***

I Helsingborgs Dagblad skriver några representanter för centern att de ser kärnkraften som ett nödvändigt ont och att de därmed främst vill satsa på förnybart. ”Det är (…) ingen hemlighet att vi i Centerpartiet tycker det finns bättre sätt att producera el på än att använda kärnkraft”, berättar de, dock utan att berätta vilka förnybara energislag som de vurmar för.

”Det förnybara är framtiden” är en fin slogan, men det är också allt. I dagsläget är inga av de förnybara energislagen i stånd att ersätta de konventionella och kärnkraften framstår (åtminstone för mig) som ett mycket vitalt alternativ.

***

Sydsvenskan noterar att färre skriver om den globala uppvärmningen, kanske som en reaktion på ”överhettningen” i ämnet på grund av Köpenhamnskonferensen.

”Vi letar efter klimatförändringar i tidningsdatabasen Affärsdata, där tusentals artiklar lagras varje dag”, skriver Maria Bengtsson för SDS. ”Mellan 1 januari och 28 februari 2010 nämndes den ”globala uppvärmningen” 76 gånger – en minskning med en fjärdedel jämfört med de tre föregående åren då siffran stadigt låg en bit över hundra.”

Den på våra breddgrader kalla vintern kan säkert vara en bidragande orsak. Det kändes nog en aning pinsamt även för de mest alamistiska reportrarna att hävda uppvärmning under tågkaoset i vintras.

***

Slutligen ännu en småpinsam nyhet från AGW-sidan. För ett par dagar sedan uppmärksammades en intressant avvikelse mellan de verkliga och de rapporterade temperaturerna i Finland. På Anthony Watts blogg skrev Jean S att GISS märkligt nog påstod att Finland upplevt sin varmaste mars någonsin medan finländarna själva satt och hackade tänder.

Nu kommer förklaringen grån GISS:

The data shown between 4/13 and 4/15 were based on data downloaded on 4/12 and included some station reports from Finland in which the minus sign may have been dropped.

The minus sign may have been dropped? Jo, jag tackar. Och enligt Watts Up With That är det förmodligen inte första gången. Läs mer hos Anthony Watts.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Vad blev det av Al Gores löfte till Dig om en nyhet om Maldiverna?

 2. Tobias

  Hur mycket koldioxid släpper vulkanen ut i jämförelse med flyget?

 3. Labbibia

  Vad gäller Finland så är det ju inte första gången de ”råkat ut för” felaktigheter.
  Det är händelser som denna som gör att jag inte längre litar på den rapporterade globala ”uppvärmningen”
  Just i detta fallet blev det ju extra tydligt, i Finland bor det (relativt) mycket människor. Men är man påstår att det varit ”extremt varmt” i det nästan folktomma norra Canada exempelvis…….vem eller vilka har en susning om hur det egentligen förhåller sig?

 4. Lejeune

  Det här hör inte direkt till avdelningen ”snillen spekulerar”, blaffan flummar på i gammal god stil, det är jätteklimatsmart med vulkanutbrott mm:
  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/askan-blir-gigantiskt-miljotest_4580285.svd

 5. Peter Stilbs

  Läste Metro på tåget in till jobbet. Man påpekade att hela flygstoppet var baserat modellkörningar på METoffice i UK, och inte på några verkliga mätningar.  

  Låter bekant på något sätt…

 6. Fredrik N

  Och SVT kör på med att forskarna är överens. Flest antal _publicerade_ vetenskapliga artiklar säger att människan står bakom klimatförändringarna.
   
  http://playrapport.se/#/video/1968573
   
  I en demokrati definierar majoriteten sanningen.

 7. Sören

  Här tycks förresten en svensk nästan myndighet (VisitSweden.se) driva lite med hela klimatfrågan (man ska dubbelklicka för att förstora och sen vänta lite på skärpan): http://www.meresverige.dk/layout/set/flipbook/Media/VS-Articles/Kampagneartikler/Offer-Content/Miniferie_Skane

 8. Helge

  Fredrik N #6
  Med tanke på hur säkra de känner sig på SVT, är det lite märkligt att de inte gör ett riktigt bra program där seriösa skeptiker får ställa AGWare mot väggen. Skeptikerna borde man ju lätt kunna köra över. Just frånvaron av skeptiker gör ju att de tappar i förtroende.

 9. Gunnar E

  #5#
  Det måste väl avse vindens uppförande på kort sikt. Förhoppningsvis kollar man läget IRL fortlöpande?

 10. Labibbia, har du läst uppföljnings-posten hus WUWT, sista länken ovan? Den är väldigt lång, men myckete intressant också. Och den sätter återigen fingret på hur skakig integriteten är hos underlaget för alla dessa beräkningar. Där man försöker räkna ut ’trender’ mm på tiondelsgrader över decennier.

  Och GISS försökte ju omedelbart att avleda uppmärksamheten från det stora problemet genom tt påpeka ’men detta fel betydde nästan inget alls för den globala beräknade temperaturen’. Och sådant har ju varit betygelsen varje gång, för varje fel och misstag som har uppdagats:

  ’Jomenvisst, men detta är ju så lite, det påverkar nästan inte alls, men resten den är minsan felfri, och många andra håller ju med oss  … ’

 11. Jörgen E

  Susanna B jublar över minskade CO2 utsläpp, men de enorma utsläppen av svavel, klor och andra trevligheter från vulkanen innebär tydligen inget problem. Det gäller att ha koll på prioriteringarna.

 12. L

  I helgen lär Tyska autobahn ha liknat en parkeringsplats med köer av bilar och bussar hela vägen från München till Hamburg. Miljötest..?

 13. Kul skrivet på Ians blogg:
  Jorden talar till oss: « Ian Wachtmeister

 14. Peter Stilbs

  Jörgen E #11 – högeligen märkligt av miljöreportern SB.  Hon måste ha fått ”hjärnlås”, som någon myntade häromdagen.

  Dessutom måste ju folk ta till mycket udda och långt ifrån optimala lösningar ur energiförbrukningsynpunkt.

  Detta med miljö har många bisarra inslag. Hemma är det på gång med källsortering av hushållsavfall – med massa äckliga, stinkande och hälsovådliga inslag, som man delvis ska tvingas ha inomhus.

  ICA-butiken på orten har sedan länge ett deponiställe för mellanlagring på undanskymd plats – som luktar så vidrigt att man inte kan vistas i närheten. 

  Samtidigt är folk nästan hysteriska över minsta mögelförekomst i ex daghem och skolor. 

  Inget av detta är bra – men att miljötalibaner ska tvinga på folk miljöproblem via ideologiskt motiverad källsortering är ju närmast komiskt – om man nu har svart typ av humor.

 15. Steve

  Senaste väderrapport från Vostok [för sex timmar sedan] — minus 71ºC och klart.   Och det väntas fortsätta:  Lägsta temp för tisdag t.o.m. torsdag -72ºC,  -78ºC och -76ºC. 
  http://www.wunderground.com/cgi-bin/findweather/getForecast?query=-78.44999695,106.87000275

  Forskningsstationen Vostok har koordinaterna 78°S 106°O,   1.300 km från geografiska sydpolen, 3.488 m.ö.h.   Och nu stundar vintern !   Det kan bli klimatkris därnere !

 16. Intressant artikel an Anthony Watts. Kan finnas gott om denna  typ av fel tydligen.

 17. Jörgen O

  Susanna B. är fantastisk. Hon gläds att det enligt upgifter inte kommer större mängder koldioxid från vulkanutbrottet under Eyjafjällajökul. Att det finns mycket vattenånga i de rökmoln som kommer upp tycker jag mig se från bilder i pressen. CO2 är en färglös gas så den kan man inte se. Vi får väl vänta på resultat från mätningar, som vi behöver för att veta  svavel-, klor- och fluorhalten och andra kemisk ämnen i gasern från eruptionen. Hon har glömt  bort dem i en halv  mening avslutad med ett frågetecken. Den koldioxid kommer ut kan kanske ge en bättre tillväxt av gräs och buskar nedanför glaciären eller jökeln. Värre kan det vara med svaveldioxid och fluorider, som kan ge allvarliga skador.

  Inte alltför långt från Eyjafjällajökull ligger en annan vulkan Laki,  som hade ett utbrott 1783, som varade i 8 månader .  I samma dalgång som Laki  ligger Grimsvötn vulkan, som hade ett samtidigt utbrott som varade till1785. Gaserna fördes 15 km upp i luften, incl. 120 millioner ton svaveldioxid, som spreds med vindar över Europa. I Storbrittanien kallar man sommaren 1783 ’Sandsommaren’ med anldning av utfallet från vulkanutbrotten på Island. Svåra väderförhållade rådde några år i Europa medhungersnöd och sjukdomar som resultat.

  På Island blev det katastrof . 80 % av fåren dog avförgiftning . Samma var förhållandet med  hästar och kreatursboskap där hälften dog. Detta resulterade i hungersnöd och svält bland befolkningen. Det har beräknats att 20-25 % dog av svält och undernäring.
  Vi har idag en annan jordbruksteknik och helt andra transportmöjligheter. Vi bör kunna rädda större delen av den befolkning, som får liknande svårigheter som islänningarna råkade utför på 1780 talet. 
   
  Susanna, det kommer att kosta en hel del koldioxid i transporter och flyttningar för att rädda människor och djur..
  Det har vi råd med. Vi behöver koldioxiden för högre produktion av växtligheten för att skaffa mat till människor och djur. Jörgen O. 

 18. Mats Jangdal

  Hur kan de tanka ner data 4/12 som gäller för 4/13 0ch 4/15?
  ???

 19. Bertel

  Rosenhane #13

  Ian`s avslutning var vass och rolig:) Tack för tipset.

 20. Under en mansålder har jordens befolkning ökat från 2 till 8 miljarder människor. Det är klart att det påverkar. Men miljörörelsen har blivit patetisk. Man kan bli miljöambassadör genom att återanvända plastpåsar samtidigt som man satt fyra barn, som snart blir energislukande vuxna, till världen.

 21. Steve

  ”Cleaner air could speed global warming”. Det står i tidningen — Los Angeles Times — så det måste vara sant.
  http://www.latimes.com/news/opinion/commentary/la-oe-kintisch18-2010apr18,0,3774828.story
  –  Det värsta är att jag nästan måste hålla med. Det röda imperiet störtade ned i gruset 1989/91 (påve JP2 och Lech Wałęsa blev bara för mycket) — och genast började det kännas varmare, även för oss! 
  –  Den som besökt gamla fina DDR, och gått på Stal… på Karl-Marx Allee, vet ju att atmosfären var laddad där!  Skorstensröken räckte från Magdeburg till långt bortom Ural.

  –  Men vår oro för att dö av värmeslag svalkas dessbättre av islänningarna.  Här i Peking var det faktiskt vitt på (de platta) taken i morse.  Och någon minusgrad lär det bli även i natt, säger yr.no.  Cool !

 22. Baguetten

  ””Statligt Flygstöd Nej!

  Apropå tiggeriet från flygindustrin att få bidrag av skattemedel. De bör låna upp själva eller ha marginaler för uppehåll, enär flyg inte precis är miljövänligt att stödja. De talar om ”flygets betydelse” javisst:

  Envar med minst normalbegåvning vet att flygets utsläpp kan bidraga till en klimatkatstrof som är svår att bromsa. Det bästa som hänt på länge är flygstoppet för att påminna om onödigt flygande.
  Förutom bullret, de som bor ex. vid Bromma njuter av tystnaden nu.
  Arlanda har dessutom slagit i taket för utsläpp och måste minska biltrafiken dit för att få mera flyg som släpper ut mer på sina resor. Av klimatskäl är det flyget som bör minska istället, barnfamiljer har mycket svårt att åka kollektivt med bagage till Arlanda.

  Nu har vi fått mer tågåkande, tyvärr bussar också men det är enkelt att styra bort. Nästa steg bör vara modiga politiker och andra som talar om för folk att deras onödigt långa semesterresa med flyg, kan bli droppen som får bägaren att rinna över, så klimatet skenar utan att det går att stoppa. Vilka vågar säga det? ””

  http://klimatforumet.forum24.se/klimatforumet-post-11.html#11

 23. Åke Rullgård

  Världen håller tydligen på att bli modellstyrd. Den gamla parodin på militärövning, ”Om det föreligger skillnad mellan verkligheten och kartan så är det kartan som gäller” blir kanske snart en sanning om man vill vara politiskt korrekt .

 24. Som sergeanten sa till sina mannar: – När ni badar vill jag inte att en skall drunkna här och en där. Det skall ske samordnat och på min order.