Ny klimatutställning

Luften fräter, jorden försurar, vinden välter och vattnet dränker. Det är  så Dagens Nyheter berättar om Historiska museets nya utställning om klimat. Den heter ”Rädda historien” och öppnar i morgon torsdag 26 mars.
”När man talar om klimathotet ligger oftast allt fokus på framtiden. Men hotet gäller också vår historia” säger Malin Grundberg på Historiska museet och motsäger därmed klimatforskarna. De sistnämnda är nämligen noga med att påpeka att vi inte kan länka en enskild händelse till klimatförändring.
Utställningens namn ”Rädda historien” syftar på avd som kan hända om vi låter den globala uppvärmningen fortsätta okontrollerat. Vi riskerar helt enkelt att förlora all vår historia, i varje de fysiska historiska minnena. Och historien är nödvändig för vårt kollektiva minne, påstår Historiska museets Malin Grundberg.
Jag säger inte emot. Historien är självklart oerhört viktig. Men att tro att all vår historia ligger i gamla artefakter och dammiga museiskåp är kanske att ta i. Den viktigaste biten borde väl vara den historia vi bär med oss i form av minnen. Minnen som kan målas, skrivas ner och berättas.
Luften fräter, jorden försurar, vinden välter och vattnet dränker. Varför inte lägga till: och Dagens Nyheter larmar?


Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Jag går på denna.

 2. L

  Om dom kunde få Vägverket att sluta salta våra vägar så skulle vi spara miljardbelopp i sönderrostade bilar, men det är väl så politiskt inkorrekt man kan bli…. 😉

 3. Toprunner

  L:
  Tänk om energibolagen kunde sluta salta våra el och fjärrvärmeräkningar. Då hade ju fler haft råda att köpa nya.. energisnålare fordon ( eller råd att åka tåg 🙂 )

 4. Peter Stilbs

  SvD hade något om detta också i morse – helt förvirrat, med budskap om att de starkare stormarna i framtiden skulle förstöra kulturskatter…  Vad har Pär H, Karin B och Susanna B tutat i folk egentligen.??
  Söndervittrad marmor som resultat av surt regn OK – men det är ju allmänna miljöproblem – och har inget med klimatfrågan
  och AGW att göra.

 5. Björn

  Den här fördummande klimatslöjan lägger sig över allt. Snart finns det inte något reportage som inte är associerat till klimatfrågan. Allt tyder på att skribenterna lider brist på både fantasi och kunnande. Helt enkelt uttryckt, våra journalister är allmänt nivellerade.

 6. Tege Tornvall

  För att inte säga ältar.
  Tege

 7. Undroms UFO

  Medan jag idag på morgonen satt hos min läkare bläddrade jag i den svenska National Georaphic om neandertalare…
  texten började med någonting dylikt;
  -neandertalarnas sista grotta vid Gibraltar där man hamnat efter det att istiden hade styrt dem söderut…osv.
  Men eftersom man beräknar att det fanns ca 15.000 exemplar av dessa totalt, enligt NG, torde de ha släppt ut mängder av CO2 eftersom isen sedemera smälte …
  Stackars jävlar att hamna på Gibraltars udde, i en grotta , en bråkdel av de 15.000 neandertalarna och de Homo Erektus/sapiens som fanns då….at vara tvungen att släppa ut sådan mängder att isen smälte..ja man kan förstå att de släppte ut mycket, väldiga mängder.allt enligt AWG principen.

 8. Magnus

  ”Det finns inte klimatförändringar – bara fel kläder.
  Finn Ahrenkiel, Malmö
  ”Der findes ikke klimaforandringer – kun forkert påklædning.” ”
  Uppsnappat av:
  http://jorgenmodin.net/index_html/archive/2009/03/25/dagens-citat-global-uppvrmning

 9. Kjell_A Jönsson

  Till  ”L” !
  Saltet på våra vägar ökar trafiksäkerheten.  Att förbjuda  vägsaltandet samtidigt som  man vill förbjuda dubbdäcken STYR mot  fler olyckor och högre kostnader,
  (miljö-klimatfolket vill ju gärna införa  nya styrmedel, läs nya skatter)
  Trafikolycker innebär ofta omätbart lidande för många människor. 
  Men allvarliga trafikolyckor innebär också att   bilar med lång återstående teknisk livslängd  måste skrotas.
  Att producera en ny bil kostar mycket CO2-utsläpp,  vilket CO2-religionens profeter borde besinna.
  Kjell-A  Jönsson