Djupa tankar om Earth Hour

Fyra dagar kvar till Earth Hour, skriver Aftonbladet och uppmanar oss att släcka ner för klimatet. Ett antal ”klimatambassadörer” får berätta hur de själva tänkt fira och vad som oroar dem mest i klimatfrågan.
Hur gillar ni följande:
”Tröskeleffekten verkar asjobbig.” (Anders Lundin, programledare)
”[D]et kanske [kan] vara försent att sona våra brott.” (Nina Persson, sångerska)
”Jag ska släcka alla lampor, stänga av tv:n och tända ljus. Det blir en meditativ stund, som en bön för en klokare värld.” (Lasse Berghagen, artist,)
”Jag kommer att ha släckta lampor, oavsett om jag är hemma eller hos vänner.” (Christian Azar, professor)

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. fogge

  I som vandren i mörker….

 2. fogge

  Någon som vet hur mkt extra energi det går åt när alla lampor tänds?
  Jag menar alla typ lysrör, vägbelysningar osv?

 3. fogge: Jag tror att vi diskuterat det här innan och att vi kom fram till att med dagens belysning och apparatur blir det ingen extra spike när allt slås på igen.

 4. Torsten Wedin

  För att inte tala om svårigheten att dra ner elproduktionen när alla släcker lamporna och att dra igång den igen när alla tänder lamporna.
  Elenergin måste ju produceras i exakt det ögonblick den konsumeras. Det tänker dom inte på.

 5. totte wallin

  jag tänker skjuta upp en raket 20.30 på lördag …för upplysning … för rätten att tänka fritt .. det är inte mer mörker vi behöver …

 6. Jörgen Ericsson

  Jaaa, och stearinljus (paraffin) är ju mycket koldioxidsnålare än vatten- och kärnkraft (dvs. den el vi huvudsakligen förbrukar i Sverige). Not

 7. Jonas B

  Snyggt formulerat Totte Wallin. Jag släcker alltid lamporna efter mig – för att spara energi. Men den här timmen blir det jävlar i mig till att brassa. Som ett ljus i det klimattalibana mörkret…

 8. Torsten Wedin

  totte wallin #5: ”det är inte mer mörker vi behöver…”
  Inte mer kyla heller. Om 20 år kommer det nog att stå så här på aftonblaskan.se (om den finns kvar då):  Tänd en lampa för klimatet. Men även då visar det sig vara en ”fjärt i universum”.

 9. Jonas B

  Fast håll med om att civilisationen gått framåt. På medeltiden drog flaggelanterna runt och piskade sig själv blodiga för att ”sona sina brott”. I dag räcker det med att vi trycker på en knapp…

 10. Harry

  Själv tänker jag inte dricka vatten under Earth Hour. Detta för att uppmärksamma världen på den kommande vattenkatastrofen, om inget görs, naturligtvis. Jag kommer också att avstå från att duscha under sagda timme. Tänk om alla i tredje världen skulle förbruka lika mycket vatten som vi i Sverige gör. Alla förstår ju att då skulle allt vatten ta slut och vem skulle då kunna se sina barnbarn i ögonen. Sverige måste gå före och minska sin vattenförbrukning med 40% till 2020. Kallvattenskatt och varmvattenskatt måste omedelbart införas. Vattencertifikatsavgift lägges lämpligen på vätskor typ etanol, dock ej om etanolen används för att ersätta andra drivmedel till fordon för privat bruk.
  Sverige måste gå före i kapplöpningen mot det vattenfria samhället.

 11. Vi kommer släcka ner, tända stearinljus och se på tv. Det blir nog riktigt mysigt, önskar jag kunde se jorden från rymden, om det syns någon skillnad…

 12. Rosenhane

  Om det verkligen gäller att rädda klotet och mänskligheten måste man väl vara beredd att offra lite mer än Lasse B et consortes.
  Varför inte en global tvål och tandkrämsfri månad varje år tjugo år framöver; kanske kan någon hugad expert räkna på de enorma energi och miljövinster vi kunde göra där?

 13. Jag ska se fotboll på TV och sånt kräver ljus av nån form.

 14. eco chic: Strunta i ljusen och teven så släpper ni ut ännu mindre koldioxid. Och inget sex. Sexuella aktiviteter gör att vi andas ut mer CO2.

 15. Kjell_A Jönsson

  Till Jörgen Ericsson !
  Mig veterligen är  paraffin en petroleumprodukt, dvs härstammande från olja. Det finns som bekant   crude oil (råolja)  både  på paraffinbas och naftenbas.
  Men STEARIN är väl en glycerinester av organiska fettsyror, inte en  (primärt)   kolvätebaserad produkt.
  Eller ??
  Att sedna av tradition  de flesta levande ljus, oavsett  råvarubas,    kallas för stearinljus är en annan historia.
  Upplys mig om min a sinnen har bedragit mig !
  Kjell-A  Jönsson

 16. Torsten Wedin

  Det skulle inte förvåna mig om stearinljus, eller vad de nu består av, kräver mera energi för tillverkningen än motsvarande 40 W-lampa drar. ”Stearinljusen” skitar i alla fall ner mera.

 17. Labbibia

  Någon som läst Aftonbladets klimatalarmist nr 1 idag?
  Joachim Kerpners krönika…..
  http://www.aftonbladet.se/klimathotet/joachimkerpner/article4725717.ab
  Nedabstående är saxat ur mitt inlägg # 20 om Earth hour i tråden om den svarta mjölken……..
  ”Nej , jag kommer att strunta blankt i hela evenemanget. Typisk “we shall overcome-”grej, ala Friggebo. (var det väl)”
  Jag börjar undra om inte Kerpner läser den här bloggen?
  Hitta på dina egna liknelser, tack! 😉
   

 18. Mats Frick

  Harry – På förekommen anledning, i senaste Nature finns en artikel av Wendy Barnaby som tar upp frågan om eventuella krig till följd av vattenbrister. Hennes slutsats är att det är en myt. Vattenbrist skapar samverkan runt den knappa resursen snarare än konflikt. Läs mer här.
  Tyvärr kan man inte säga samma sak om oljan

 19. Iven

  När vi nordbo nu går mot den ljusa årstiden och lämnar vintermörkret, som varit någorlunda dräglig tack vare den tekniska utvecklingen med olika belysningsalternativ och modern ljusterapi som kunnat hjälpa personer som drabbats av vinterdepressioner, ja – när vi nu gläds åt den ljusa ljuva sommartid, som kommer,
  då celebrerar WWF detta med en totalt bäckmörk ”earth hour”.

 20. Iven

  Harry, # 10
  Vet inte om du menar allvar eller ironiserar, men sparandet istället för slösandet med färskvatten är naturligtvis välbetänkt, även om det inte är till hjälp för fattiga länder, som lider av färskvattenbrist. I t.ex. Afrika skulle man behöva borrar brunnar i varje by, så att byborna slapp hämta sitt vatten (till fots) flera kilometer bort. Det pågår många sådana projekt, men skulle kunna bli tillfredsställande många, om en bråkdel av de miljardresurser som nu användes för politiskt korrekt klimatforskning istället gick till färskvattenbrunnar. 

 21. Iven

  # 19 gäller alla nordbor, förstås. 🙂

 22. Tindra

  Ska tända så MÅNGA lampor och maskiner mm som jag någonsin kan!

 23. L

  Samma duktiga lampsläckare kommer säkert att stå och sjunga framför Valborgseldarna om en månad. Lampsläckningen påverkar sannolikt inga koldioxidutsläpp då vår elkraft mest kommer från andra källor. Valborgseldarna däremot släpper ut mängder av koldioxid och sot…

 24. Iven

  # 19 —
  usch, tryckfelsnisse nu igen: beckmörk blir det, om nu WWF får det som de tänkt sig, om det nu är någon som tror det. 8)

 25. Hycklare hela bunten!

 26. Torsten Wedin

  Jag kommer inte att släcka en enda lampa. Och datorerna får vara igång. Även om det är en fjärt i universum så kanske det litet litet motverkar den nedkylning som är på gång.
  Vi ses om 20 år när man argumenterar ”tänd dina lampor för klimatet”!

 27. Har det inte redan varit? Jag släckte alltså för tidigt i lördags.
  Hoppas mitt bidrag kan räknas ändå. 🙂

  OK, jag skämtar. Jag fattar att det är en symbolisk åtgärd som ska visa hur vi i dag med hjälp av nya sätt att kommunicera kan sälja vad som helst till nästan hela jordens befolkning.
  Något att ta efter för de som vill tjäna pengar… nu skojar jag igen. Kedjebrev, plötsliga lotterivinster, erbjudanden om gratis lyxkryssningar, försäljning av billiga kalsonger, strumpor och rakhyvlar har ju redan börjat rulla på.
  Och det trots mindre resurser än Earth Hour-jippot.
  Erkänner att jag inte vet vem som är initiativtagare eller hur det organiseras – förutom att vi lydigt släcker ner rubbet eftersom det har stort medialt intresse.
  Och det är ju så mätbart när timmen inträffar. Ljust först och därefter svart. Direktsändningar över hela världen kan visa ”före, under och efter”. Visserligen inte i direktsändning samtidigt på grund av jordens rotation, men det gör ju bara att det kan bli aktuellt längre.
  Går det att värma en köttgryta i ugnen när det pågår, eller är det bara mörkret som räknas?
  Kanske man sabbar hela iden om man avstår köttgrytan och har läslampan tänd?
  Skämtar kanske igen, men vissa allvarliga funderingar har jag.
  Vad dom nu kan vara värda…   🙂
  Jag trivs med mina funderingar och min nyfikenhet, och det är inte varje gång som jag ger dom offentlighet så här.
  Ljust först och svart sedan. Kul kampanj.  Ironi  x  🙂

 28. L

  Ja, släcker jag lamporna nu, måste jag vrida upp värmen. Det är -8°C här i Stockholmstrakten, veckan efter vårdagjämningen och den accelererande uppvärmningen känns inte särskilt hotfull…

 29. L #28,
  Skojar du?
  Här var det visserligen – 18 i byn i morse på grund av knallblå himmel. Men bara behagliga – 5 på fjället någon timme senare och resten av dan. I skuggan alltså.
  Men OK. Kollade nyss mellan två meningar.
  Nu är det redan -14 nere i byn. Tur att jag tog in pjäxorna och pluggade i motorvärmaren.
  Hoppas att vårt lokala klimat ingår i gissningarna om det globala klimatets historia och utveckling.

 30. Red Hansen

  Letat rätt på lite antikviteter att dekorera fönstren med. En Plasmaboll, ljusorgel o spegelboll. Se vad mer jag kan hitta ljust lär det bli iaf och alla andra elförbrukare vi kan hitta ska vara på tills propparna glöder

 31. Johan

  “Jag kommer att ha släckta lampor, oavsett om jag är hemma eller hos vänner.” (Christian Azar, professor)
  Skulle bli ngt. irriterad om någon släckte  ljus hemma hos mig ,vän eller inte!

 32. Om fusionsgänget kunne starta en ITERliknande varelse..
  100MW extra skulle synas i statistiken och skicka ett signal..

 33. Undroms UFO

  Jag blev just citerad i radio Uppland efter att ha skickat ett mail till en av medarbetarna Janne som varit min granne. Jag blev lite irriterad på att den andre medarbetaren pushade för att släcka ned på ÄRTTIMMEN som jag kallar den. Har ingen tänkt på de belsatningsskador på elnätet det kan förorsaka om mer än 30% av all el slås av en timme för att sedan tändas upp omedelbart. Belastninge som då ger en chocheffekt på transformatorer och ställverk kan väl slå ut hela strömförsörjningen?
  Är det inte sådant som är samhällstörtande verksamhet? Sedan citerade man mig om att klmatdiskussionnen från IPCC  är svindleri. Nu får man väl dödshot snart eftersom Janne sa mitt namn i Radio Uppland.

 34. Undroms UFO: Akta dig för Uppsalainitiativet! 😉

 35. Jag har timavläsning på el. Blir elen billigare den där timen? Någon som vet?
  I så vall ”tjänar” man ju på att ha tänt – man är ju sig själv närmast s.m.s
  Med det är väl bara dumt att protestera på detta vis *S*. Å andra sidan är hela grejen dum – men det vet vi ju.

 36. Gunnar Littmarck

  Jag tycker alla ska släcka (stäng av pumpar tvättmaskiner och vvb med)
  så prick efter en timme dammar ni på allt ni kan.
  Då kommer en försmak på de kommande vindkraftutbyggnadens ryckighet att ges.

 37. Peter

  Jag minns förra gången detta inträffade då jag uppmanade alla att göra tvärtom. Då kallade Thomas Palm mig för en typisk ”contrarian” som bara skall vara motvals…
  Med risk för att återigen bli kallad för namn uppmanar jag alla återigen att dra på alla lampor ni har under denna tid, inte för att vara ”contrarians” utan för att ta ställning och visa omvärlden (blir väl mest närliggande grannar 😉 ) vad ni tycker om budskapet bakom detta jippo..

 38. Gunnar Littmarck

  Eidsiva energi i Hamar har förstånd nog, trots tidningsartiklar och protester kommer deras kontorshus att flöda av ljus under timmen.
  Under det att svenska politiker tagit stora resurser från skattebetalare och elkonsumenter, har Norge utan subventioner skapat mycket ny elkraft från småskalig vattenkraft.
  Det finns helt otroliga mängder med vattendrag som kan tappas på en del av sitt flöde (en del av sträckningen) utom under de torraste veckorna på året.
  Sverige kunde med enkelhet uppnått avsevärt mer än all vindkraft på det subventionsfria och driftstabila viset.
  De kommunala bioförbränningsanläggningarna skulle byggts ändå då deponi av brännbart material är förbjudet i hela Europa.
  Då kanske även mer restvärme använts, som nu ofta går rätt ut i naturen.
  Det svenska folket måste vara ett av de folk som är lättast att leda och lura.

 39. Undroms UFO

  Uppslainitiativet?

 40. karlsson

  El stod en gång i tiden för den moderna, för framsteg, välstånd, trygghet, jobb och utveckling.
  Vad menas med att släcka lampan en timme. Ska vi motverka den utveckling som varit. Åter till sterainljuset, brasans sken och elda med pinnar och bajs.
  Det är ju en verklighet för miljoner människor över hela jorden. Dom saknar el och den trygghet och bekvämlighet elen står för. Dom får elda pinnar och bajs för att överleva kalla nätter och  vintrar. Det uppstår bruna moln som kullkastar hela CO2 teorin.
  Elen gör inget för klimatet. 
  Dessutom, Om detta nu ska ske över hela världen i en timme, vad betyder det i förlorade liv på grund av olyckor, rån osv? 

 41. GunnarE

  Detta med restvärmen. Från Oskarshamnsverket funderar kommunen på att ta in kylvärmen De har inte velat binda upp sig?? Barsebäck påstås (obs) ha haft färdig kulvert till Lund men pga miljöbeskattning var det bättre att kör ut energin i havet. NJA förhandl först nu om att skicka brännbar gas till värmeverket.
  Här finns ju massor att göra som bara ger vinst.Obs! vinst, inte av CO2-skäl
  Järnverket i Fagersa plågas av höga temperaturer i lokaleerna när solen skiner. Med dubbeltak på den stora takytan kunde man få förvärmning av processluften och spara massor av el.
  Bättre än att hålla på med en timmas lampsläckning.

 42. Magnus

  Svensk el är ju till över 95% koldioxidfri.
  Och hur kan en liten stackars  glödlampa vara så ond och fullständigt jävulsk nären elbil som i ett nafs slukar energin hos 1000 glödlampor är frälsningen för …våra själar???
  Eh… ja just det — svaret ligger väl i ordet ”själar”; skrev inte Gogol en roman om profit på sådana?

 43. Z

  Gunnar Littmarck: Med tanke på att det nordiska elsystemet har så mycket vattenkraft som kan reglera variationer i vindkraftsproduktionen så är det där inget som helst problem. Sen kan du få tycka vad du vill om vindkraft i övrigt…

 44. Idag blev jag uppringd av en trevlig kille på Öresundskraft. Jag hade skickat dit mail och frågat om vad de trodde om belastningen pga Earth Hour. Öresundskraft tror inte att det blir något problem, men killen sa ändå: ”Vi får se på måndag, eller lördag kväll”. Det som skulle kunna hända att propparna går i proppskåpen i områden där många värmer sina hus med elvärme (förutsatt att de även stänger av värmen). Övriga tre bolag: EON, Vattenfall och Fortum har inte hört av sig.

 45. Gunnar Littmarck

  Z
  Jag gillar vindkraft, har du inte sett att jag t.o.m. länkar till den bästa distributören i min blogg?
  Jag bara konstaterar att alla former av vindkraftssubventioner är sjukt dumma och kraftigt resursförstörande.
  Att det finna avsevärt dummare slöseri i det Svenska systemet är ingen ursäkt.
  Den vindkraft och bioförbränning som enbart byggts för att marknadskrafterna undandragits av förvirrade obildade politiker, är monument över väljarnas dumhet att välja sina ledare.
  Ville ni ha lika mycket elkraft kunde ni fått det genom att bara ändra vattenlagen utan någon skadlig miljöpåverkan eller subventioner.
  Ville ni ha mer fjärrvärme kunde ni skapat system där restvärme fick konkurrera på fria villkor.
  Eftersom hela Europa har förbjudit deponi av brännbart avfall får nu svenska konsumenter subventionera europeiska då ni tokdjävlar importerar sopor allt som oftast..
  Sverige är fantastiskt….

 46. Labbibia

  Gunnar L # 45
  God kväll! 🙂
  Nu hänger jag inte med riktigt?
  ” …….får nu svenska konsumenter subventionera europeiska då ni tokdjävlar importerar sopor allt som oftast..”
  …..skriver du.
  Men är det inte så att svenska sopförbränningsanläggningar tar bra betalt för att bränna ex Tyska sopor?
  Minns en historia för några år sedan. I Tyskland har/hade? de betydligt strängare regler för sopsortering än vi i Sverige. I god tro OCH med hot om vite, sorterade de noggranna tyskarna i någon nordtysk stad (minns inte vilken) sina sopor i tron att de skulle återvinnas.
  Men……..den tyska staden skickade alla sina sopor till Linköpings? kommun, som tog bra betalt för att ta emot skräpet, eldade upp soporna, och gav sina kommuninnevånare fjärrvärme på köpet.
  När detta uppdagades blev det minst sagt upprörda känslor blan de sopsorterande tyskarna…….Det blev helt enkelt ett j-vla liv! Vilket man kanske kan förstå.

 47. Labbibia

  För övrigt är det snöstorm ute………Global Warming?

 48. Gunnar Littmarck

  #46 jag hoppas du har rätt, men jag läste nyligen om att överetebleringen lett till konkurrens på sopor.
  Så har ju biorester från skogen minskat och får Gillberg i gång sin metanol fabrik får ni antingen stänga frärrvärmeverk eller köpa sopor från Ryssland…
  Nej jag över driver nog..
  Ha en bra helg själv

 49. Labbibia #47
  Snöstorm nu? Bor du på ostkusten och överdriver lite?
  Blötsnö och blåst kan jag tänka mig efter att ha kikat på SVT´s satellitanimering.  🙂

 50. Labbibia

  UffeB
  Stämmer, jag bor i Sthlms innerskärgård på ostkusten.
  Nej, jag skojar inte. Det blåser utav bara den, och snön som kommer ner är inte blötsnö, utan  kornsnö, den far nästan horisontellt mot marken (kan man säga så?) 
  Som sagt, en rejäl snöstorm. I slutet på Mars? Det bara måste bero på Global Warming? 8) 

 51. Labbibia

  Uffeb.
  Det värsta är att jag måste ut i eländet nu, hundarna tycker det är hög tid för en promenad……. 🙁

 52. Klimatet sköter sig ganska bra tycker jag.
  Isen i Arktis paniksmälter inte just nu.
  Länk här:
  http://www.nsidc.org/data/seaice_index/images/daily_images/N_timeseries.png
  Av någon anledning kunde jag inte klistra in länken i ett eget fönster. Men skit samma.
  Jag tycker att det är kul att följa isutvecklingen runt Nordpolen. Även om det inte betyder ett skvatt för hur klimatet blir om tio år… men det kanske påverkar det lokala klimatet för oss som bor här uppe i närheten.
  Om jag får visa mig lite duktig, så vill jag påpeka att jag för många veckor sedan ansåg att det är tveksamt nyttigt att prata om ”Global medeltemperatur”.
  Nu tycks fler ifrågasätta det måttet på klimatförändring.
  Tyvärr har jag inga omedelbara referenser eller länkar att redovisa.  Men dom finns på Maggies blogg.
  Klokt tycker jag!
  Och den som tänker själv kan säkert hålla med utan att behöva vetenskapliga referenser.
  De få som begriper hur man beräknar ”Global medeltemperatur” kan ju skriva några pedagogiska rader här.

 53. Labbibia

  UffeB
  Tack för länken.
  SMHI hade rätt, visst är det blötsnö. Det har kommit ca 3 cm nu, och snön fortsätter att falla. En massa smågraner från framförallt björk, ligger på backen, och visar att det blåst/blåser rejält.
  Kul iakttagelse……havet har stigit med minst en Dm på bara några dagar………..fortsätter det så här så har vi ”normalnivå” om en vecka eller så. 

 54. Iven

  Uffeb
  Har samma skeptiska inställning till talet om ”Global” snittemperatur. Gjorde för några veckor sedan liknelsen med ena foten i frysboxen och andra i gryta med kokande vatten, där snittemperaturen borde kunna kallas behaglig.
  Samma sak med den ”globala havsnivån”, när olika hav också har varierande nivåer. Statistiker och andra teoretiskt fixerade personer tycks älska det där med snittvärden. Snart får vi nog ett  ”Universum-snittvärde” också. Vem vet. Här hemma varierar temperaturen framför huset mot den bakom huset helt oregelbundet. Dessutom skiljer temperaturen beroende på höjd över marken. Skulle aldrig kunna tala om ”snittemperatur”
  om någon frågade. Det har ju klagats mycket om placeringen av mätstationerna: i alltmer tättbebyggda områden numera. 🙂

 55. Iven #54
  Tack för den kommentaren. Kanske det finns någon klok person som kan förklara för oss vad som menas med ”Global temperatur”?

 56. Iven

  UffeB.
  Den som väntar på ett klokt besked, kan aldrig vänta för länge. 8)

 57. ThomasJ

  Labbibia (#46): Du har helt rätt. Staden var/är Bremen [+ omgivningen] o ett TV-reportage sändes i ’ZDF’ m temat sopsortering/-hantering. De rörde sig [vid tidpunkten] om ca. 5 mio ton/år o detta skeppades till Norrköping Lin- /Norrköping har ju gemensam sopförbränning [hade?]. Big biz för alla inblandade, förutom den stackars damen [i Bremen] som inte kunde fatta nåt. Det blev oxo en storm av misströstan i mitt f.d. ’Vaterland’ efter programmet.
  Av intresse kan ju oxo vara, att de mängder av ’återvinningsbara’ petflaskor [rör sig om megaton..] gick [går?] en majoritet till Hongkong för förbränning.
  Månne nån bäring mot dagens ’religion’…..?
   
  Mvh/TJ   

 58. Thomas J #57
   
  Nu kommer det snart att finnas en Indisk lyxvariant för Europa av den inhemska och nya Nano-bilen. Kanske var det där petflaskorna hamnade?
  Att petflaskor eldats upp i Hongkong låter mest som en korkad skröna.

 59. ThomasJ

  Uffeb (#58): Hur det än må låta hos dig, var det deFacto så att Hapag Lloyd [m.fl.] transporterade 1000-tals containers med [förvisso hackade o f.d.] petflaskor till HK, där de brändes.
  En av anledningarna var att de inte passade in i [dåvarande] fyllningssystemen då de helt [bl.a.] enkelt ’föll’ av från bandet o att byta utrustningen ansågs vara åt humhum för dyrt.
  Sorry, UB; var själv rätt djupt involverad i temat – det är/var ingen skröna – allvaret var rejält stort o lindrigt sagt ’besvärande’.
  Kanske har du intresse att höra lite om varför petflaskorna öht. ’kom till’?, Oder?
  Mvh/TJ

 60. Thomas J #59
   
  Tack för det. Här lär man sig mycket. Men håll med om att det lät otroligt korkat… men troligen minst  olönsamt just då…

 61. ThomasJ

  UffeB (#60): Självklart håller jag med om det otroligt korkade – precis som samma – om möjligt än mer – medhåll av korkigheten (?) i AGW-religionens alla trixanden.
  Verkligheten, and only, counts!
  Mvh/TJ 

 62. TomasJ #59, igen …
  ..såg du när de hackade flisorna eldades upp?  Det kanske blev sköna fleecetröjor av skräpet. Ni kanske blev lurade?
  Eller tror du verkligen att dom är så korkade där borta?

 63. Labbibia

  uffeb
  energivärdet i en petflaska är inte att förakta……..

 64. Labbibia #63
  Men jag tror ändå att förädlingsvärdet är större om man tillverkar sköna märkeskläder av skräpet. Och det fattar dom nog där borta också.

 65. ThomasJ

  Uffeb (#62): Nej, såg gjorde jag inte – mitt engagemang låg på annat plan, vilket dock innebar krav att hålla sig informerad om detaljerna – till skillnad mot Wanja.. etCons. Sant, efter ett par år bränning, gick en del till fleecetröjor, o även till parkbänkar o annat. Lurade blev vi hela tiden – precis som världen f.n. blir genomlurad – så ini humhum att Den inte ens märker det.. Go figure – you have just started…
   
  Labbibia (#63): helt rätt – o därför gick ju oxo kalkylen [då] ’ihop’.
   
  Mvh/TJ