Ny ekoblaska: EcoQueen

ECOqueen nr 1 2009
Damtidningarna har fått tillökning i form av en ny ekoinriktad tidskrift. Mottot är: ”För ditt sköna gröna liv”, och den ges ut av LRF Media, som bl.a. ligger bakom succéer som ”Traktor”, ”Boggi”, ”Lantmannen” och ”Cosmopolitan” (intressant blandning, kan man tycka). Januarinumret upplyser oss dels om att tidskriften är ny, och dels om att den redan är vinnare av Tidskriftspriset 2008 (hur det nu kan hänga ihop).
Inne i tidskriften bl.a. en artikel om hur finanskrisen gör dig till en Ecoqueen.
ECOqueen nr 1 2009
Biologen, miljödebattören och författaren Stefan Edman tror helt klart att finanskrisen kan leda till fördelar för klimat och miljö. Här är ett exempel på positivt tänkande på gränsen till naivitet:

”-Ja, på två sätt. Det ena är att allmänheten nu ser hur kolossalt mycket pengar som regeringar är beredda att hosta upp, som till exempel George Bushs 700 miljarder dollar, för att rädda finanserna. Om en bråkdel av detta sattes in för klimatkrisen skulle vi komma långt.”

Artikeln citerar även professor Christian Azar som också tror att lågkonjunkturen kan gynna klimatet.

”-Ja, minskad ekonomisk aktivitet ger minskad efterfrågan på transporter, el och annan industriproduktion. Utsläppen av koldioxid kommer i många länder inte att öka lika snabbt som tidigare.”

Hmm, så det bästa för klimatet vore väl att vi helt lade ner alla industrier och förflyttade oss tillbaka till stenåldern. Eller? Hur menar Azar egentligen?
EcoQueen ger oss fler skäl att älska krisen:

Att folk inte har råd att köra bil lika mycket som tidigare leder både till minskade utsläpp av koldioxid och till färre dödade och skadade i trafiken. (Djupt. Men vänta lite… är man inte mer utsatt som gående eller på en cykel?)

Den som konsumerar mindre får tid över till sina medmänniskor.

Och min favorit:

Kärleken håller. Allt snävare marginaler tvingar en del par att lappa sprickande förhållanden.

***
Längre fram i tidskriften ett reportage om James Blunt, musiker och miljöaktivist, som numera använder sin kändisstatus för att skapa uppmärksamhet för klimathotet.
James Blunt, musiker och miljöaktivist
”Jag är bedrövad av alla tydliga sår som mänskligheten lämnar efter sig över hela vår planet”, säger James Blunt. ”Det finns inte ett ställe som inte är påverkat på ett eller annat sätt. (…) Att få stopp på klimatförändringarna är viktigare än både krig och ekonomiska kriser. Vi håller på att skada den här planeten i en sådan omfattning att den snart är omöjlig att leva på. Vi sätter bokstavligen eld på vårt eget hem.”
Före varje spelning låter han publiken se Al Gores obekväma sanning. Och för att pressa på för politisk förändring stöder James Blunt ”The Big Ask”, en kampanj med syfte att förmå Europas regeringar att drastiskt sänka koldioxidutsläppen.
***
59 kronor fick jag ge för blaskan. Men å andra sidan slipper ju ni köpa den nu. 🙂

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. S. Andersson

  Helt OK för mig. Bara ett bevis på att vi lever i en fri marknadsekonomi där det går att göra pengar på allt möjligt.
  Jag föreslår ett vad om hur länge den här tidningen överlever. Jag säger 6 månader.

 2. Tege Tornvall

  Ett varv till på klimatets självspelande positiv-vev. Allt fler vill skära pipor i klimatvassen – så länge det nu varar.
  Tege

 3. Hin Håle

  S Andersson: Visst har de all rätt att tjäna pengar på nåt de brinner för och tror på. Men i en fri marknadsekonomi hade inte klimatfrågan varit så hårt haussad och subventionerad. De rider på en opportunistvåg som är statsinducerad och att kalla de marknadsekonomi tycker åtminstone jag. Är väldigt brett tolkat.

 4. S. Andersson

  Tja, du kanske har rätt. Men jag tycker i alla fall att man inte kan säga något om dem som försöker slå mynt av eländet. Du och jag kanske kan slå oss samman och trycka upp t-tröjor med Al Gores ansikte på med texten ”Domedagen är nära” och sälja på Sveriges skolor?

 5. Patrik

  Vad är det James Blunt tänker göra för att rädda världen?
  Samt för hur länge kommer den att vara räddad?
  Finns det någon som har gjort det tidigare?
  🙂

 6. Leif

  Jag saknar, skrämma barn, vinkeln, men det kommer kanske i nästa nummer?
  Däremot är det helt rätt att skylla allt på Bush som den ytterst kunniga biologen är inne på.
  Det borde fungera minst ett år till, om inte längre.
  Va då?
  Ironi?
  Vem behöver ironi år 2009? 
  Vi har ju ”know nothing generationen”, livs levande?

 7. Leif: LRF Media startar kanske en barntidning: EcoKid?

 8. Leif

  Maggie
  🙂
  Hjälp dom inte. Det är fusk.

 9. Claudius

  Maggie, tack för att du håller oss underrättade om tidens tecken och under.
  Den aktuella företeelsen vill jag tolka som ett symptom på att konjunkturen för koldioxidtron nu har passerat sitt zenit. När sådana här yviga och smått desperata affärsprojekt dyker upp brukar det förhålla sig på det sättet i den ifrågavarande branschen.
  Eller har jag bara en alltför optimistisk syn på tillvaron just idag?

 10. Arne

  Jag undrar om Den gode Blunt har tänkt sig att sluta turnera, för det är väl att skita ner i onödan? Som alla som så gärna vill
  att man ska göra både ditten o datten mindre eller sluta helt, så vill han säkert inte dra ner på nåt som just HAN gör….

 11. Arne

  Hoppsan, nu kom det här inlägget under fel rubrik… men ni kan väl kanske härleda det rätt ändå…

 12. Olaus Petri

  Med S:t Mikael könsfixering i åtanke får vi inte glömma att nämna de minst lika goda möjligheterna att bli eco-dragqueen. 🙂

 13. Jörgen Ericsson

  Passa på att beställa denna T-shirt från T-shirt Hell innan de stänger:
  http://www.tshirthell.com/funny-shirts/al-gore-didnt-invent-the-internet-but-he-did-make-up-global-warming/
  Om inte annat kommer man starta en del diskussioner när man visar sig i den…

 14. Jörgen Ericsson: Haha, en sådan fick jag av min sambo, herr Crusell, i födelsedagspresent! 😉

 15. Patrik

  http://www.coolstuff.se/Global_Warming_Mug

 16. Labbibia

  Vilka fördomar man har!
  Jag som trodde alla EcoQueens gick klädda i fjällräven-anorak, näverkont, mayamössa, palestinasjal och foträta skor……………(se uniformen för gammal (o) hederlig kommunistiska)
  Men hon har ju ingen mössa på sig? 8)

 17. Tomas

  Hihi. Han där Edman verkar ha glömt att de där 700 miljarderna som Bush hostade fram inte fanns förrän han gjorde det, typ.