Nu släckas ljusen över Europa och vi skola icke se dem tändas igen under vår livstid

Europa by night

”Nu släckas ljusen över Europa och vi skola icke se dem tändas igen under vår livstid”. (Sir Edvard Grey, Storbritanniens utrikesminister den 3 augusti 1914.)

Skall klimatalarmisterna lyckas med det första världskriget inte gjorde?

Från The Telegraph den 3/9 av Christopher Booker

Vi har tidigare varnat för att Storbritannien snart kan stå inför stora elavbrott på grund av den förestående nedläggningen av 14 kärn- och koleldade kraftverk som för närvarande levererar nästan 40 procent av landets elbehov. Men det verkar nu som att Tyskland kan komma dit före Storbritannien eftersom den tyska regeringen fattat beslut om att i kölvattnet av Fukushima stänga åtta av sina 17 kärnkraftverk omedelbart och övriga ska följa efter. I slutet av augusti varnade chefen för Tysklands nationella elnät om att läget för elförsörjningen var i ett sådant erbarmligt tillstånd att stora elavbrott snart kan vara oundvikligt. Liksom Storbritannien har Tysklands energipolitik varit så skev av gröna tvångstankar att man har byggt 22 000 vindkraftverk, mer än något annat land i världen.

Men Tysklands vindkraftverk är ännu mer värdelösa än Storbritanniens – de genererar bara 15 procent av sin ”kapacitet” (mot Storbritanniens 21 procent förra året). De 6 procent av landets el som de levererar är så opålitliga att tyskarna säger att de inte bara måste hålla flera koleldade kraftverk öppna – i trots mot EU:s utsläppsdirektiv som inom kort kommer att stänga sex av Storbritanniens kolkraftverk – men att de också måste bygga nya för att bränna världens ”smutsigaste” kol.

Under tiden, efter att ha förkastat sin egen kärnkraft, måste Tyskland importera kärnkraftsel från Frankrike.

Man kan le åt detta men man kan också konstatera att Storbritanniens 3500 vindkraftverk bidrog till mindre än 1 procent av elförsörjningen – och upp till fyra gånger så mycket importeras från samma franska kärnreaktorer. Om tyskarna redan stirrar katastrofen i ansiktet, är Storbritanniens läge ännu värre.

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Tobias

    Vi borde satsa på att bygga ett nytt kärnkraftverk i Barsebäck och exportera elen till Tyskland. Verkar vara en lukruativ marknad.

  2. S. Andersson

    Får man vara språkpolis mer än en gång per vecka? Isåfall:
     
    Det heter Storbritannien, inget annat.

  3. Björn

    Man kan undra hur det är ställt med våra politiker när dom tävlar om att montera ner våra samhällen, istället för att utveckla dem. Det är helt oacceptabelt om vi i Sverige skall få högre elpriser på grund av att Tyskland och England stänger väl fungerande kärnkraft. Det är dags med ett nytt parti som strider för vår rätt till billig energi. Vi har all för att hävda vår suveränitet.

  4. Jan E M

    Vilken skrämselpropaganda. Fullt jämförbar med AGW-alarmisternas allra värsta överdrifter.

  5. Björn.  Håller med
    Visst är det obegripligt. Jag har svårt att tänka mig något mer positivt för mänskligheten än god tillgång till billig el.

  6. Helge

    Kan det verkligen vara så illa? Om så, undrar just hur folk kommer att reagera, vem ger man skulden? De gröna? Eller får de tvärtom ökat förtroende?
    Eller kanske ryggradslösa politiker i allmänhet, det finns en långsam vrede som växer bland folk av olika orsaker det är helt klart, energiproblem kan bli droppen.
     

  7. Ingemar Nordin

    Björn #3, Helge #6,

    Tyvärr fungerar den politiska ”marknaden” ganska kortsiktigt. Olika partier försöker att skaffa sig kortfristiga fördelar genom att utlova snabba och billiga lösningar på olika saker som media piskar upp till ”problem”. Men i demokratier måste vi lita på att folk har en god förmåga att genomskåda populism och fria fantasier.

    Politikerna har, via vår vänster-gröna MSM, fått för sig att medelsvensson gillar sol- och vindkraft. Eftersom avståndet mellan riksdagspolitiker – och ännu mer EU-politiker – och allmänheten ökar med kvadraten på avståndet så lever många politiker i villfarelsen att alla svenskar önskar en utveckling i energibesparingarnas och alternativenergins tecken.

    I själva verket så tittar medelsvensson på sin elräkning, på sina nettoinkomster när skatten är dragen, och på hur han/hon skall klara vardagen för sin familj. Politiker av sämre kvalitet ändrar åsikt alltefter opinionssiffror. Politiker av högre kaliber funderar på hur de skall skapa en opinion som stämmer med det faktiska läget, och räds inte en och annan fight för sina åsikter.

  8. Tom

    @Jan E M: Det där var ett lättvindigt yttrande. Vilka sakuppgifter och slutsatser i artikeln är fel och hur lyder dom rätta? Jag är seriöst intresserad av denna problematik men behöver fakta och källor för att bestämma mig för vad jag ska tycka. T v står artikelns uppgifter oemotsagda.

  9. Ingemar Nordin #7

    Du skriver som slutkläm:

    ”Politiker av högre kaliber funderar på hur de skall skapa en opinion som stämmer med det faktiska läget, och räds inte en och annan fight för sina åsikter.”

    Finns dom? Eller pratar du om en sorts snäll och duktig diktatur?

  10. Ingemar Nordin

    Uffeb #8,

    Finns dom?

    Jag vet inte om dom finns. Men de som funnits brukar kallas ”statsmän”.

    Jag talar inte alls om diktaturer utan om demokratins sätt att fungera. Jag känner inte till någon diktatur som skulle ha fungerat bättre (de fanns nog bara i Platons idévärld). Men av flera dåliga statskick (diktatur, oligarki, teokrati och demokrati) så är nog demokrati det minst dåliga.

  11. Ingemar Nordin #9

    Jo jag förstår hur du menar.

    Men vad krävs för att få fram en ”statsman” (eller kvinna) i en demokrati?

    Antagligen krävs det en ökad användning av demokratin och rösträtten.

    Om många avstår från att rösta eller proteströstar på tokpartier så får vi aldrig en ”statsman” i Sverige.

    En ”Statsman” uppstår inte helt plötsligt ur ingenting. Med ett massivt stöd från befolkningen och lojala medarbetare kan vilken medial kille eller tjej som helst bli den du efterlyser.

    Och vägen dit är lång nu när vilka tokfransar som helst kan göra sin röst hörd i de mest perifera frågor.

  12. L

    Uffeb, kan du förtydliga hur du tror att en statsman uppstår?

  13. L #12
    Kan du förtydliga vad du menar med ”statsman”?

  14. Ingemar Nordin

    Apropå stolligheterna i Storbritannien (var det rätt så S. Andersson?) så har JoNova ett roligt inlägg idag:

    http://joannenova.com.au/2011/09/wind-farms-lets-copy-the-uk-pay-money-for-nothing-and-lots-of-it/

    ”Låt oss kopiera UK; att betala pengar för ingenting, och mycket”

    Australien är, menar JoNova, trots alla galenskaper inte riktigt lika galet som UK. Fast i den här tävlingen så är ju inte detta någon självklar merit, eller bevis på gott statsmannaskap.

  15. L

    Uffeb, jag menar samma som Ingemar Nordin.

  16. Uffeb # 11

    Men vad krävs för att få fram en ”statsman” (eller kvinna) i en demokrati?….”

    Undrar du.

    Kan vi vara överens om att Winston Churchill och Franklin Roosevelt var stora statsmän? Kanske även JFK och Nikita Chrustjev kan räknas  dit? De hade ju trots allt sinnesnärvaro nog att stoppa ett hotande kärnvapenkrig under den sk Kuba-krisen. 

    Kanske är det så enkelt som att det behövs djupa kriser för att ”skilja agnarna från vetet? 

  17. Helge

    OT
    http://www.e24.se/makro/miljo/protester-stangde-solcellsfabrik_3064772.e24
     

  18. Slabadang

    Lite ny klartext ifrån Monckton!

    http://www.youtube.com/watch?v=Z9o3JbtXlhM&NR=1

    http://www.youtube.com/watch?v=GNWbUhWQUGc

  19. L #15

    Jag menar det jag skrev tidigare.

  20. Labbibia #16

    Jo jag tror att de som talar om skickliga ”statmän” tänker på stora kriser mellan nationer.

    Det jag menade, och trodde Ingemar menade, var en person som kunde agera klokt utifrån ett stort stöd från många.

  21. L

    Uffeb, du skrev ”Och vägen dit är lång nu när vilka tokfransar som helst kan göra sin röst hörd i de mest perifera frågor.” 
     
    Det är sant, någon statsman kommer du inte att bli.. 😉 

  22. Slabadang #18

    Du brukar tycka illa om att Al Gore tjänar pengar.
    Men visst finns det även andra som tjänar pengar på att han finns?

    Du var ju själv inne på att skapa en affärsidé kring klimathysterin.
    Vad sprack det på? (pyjamas…)

  23. Uffeb # 20

    Nej, Uffe det är ju precis tvärtom! Ett klokt agerande, ger ett stort stöd från många! DET kännetecknar en stor statsman!

  24. Uffeb # 22

    Du är tydligen ungefär lika dålig som våra politiker på att hålla sina löften?

  25. Labbibia #23 o 24

    Politik handlar om före val och efter val. Två ibland helt olika saker.

    Att jag glömde att jag lovade att aldrig mer fråga Slabadang om hans roliga TV-projekt är nog inget som drabbar så många.

  26. L

    Uffeb, ”Att jag glömde att jag lovade att aldrig mer fråga Slabadang om hans roliga TV-projekt är nog inget som drabbar så många.”

    Nej om ditt syfte är att skrämma bort så många som möjligt från TCS så är du rätt duktig, men inte tillräckligt som tur är. 

  27. Ivh

    Jan EM #4
     
    Jag tycker allt att det är en viss skillnad mellan miljöaktivisternas skräckscenario och Jonny Fagerströms. I Storbritannien så är kärnkraftverken som skall läggas ned väldigt gamla och inte så stora. Kolkraftverken känner jag inte till statusen på. Kärnkraftverken skall inte läggas ned omgående utan under ett antal år därför att de blivit för gamla.
     
    Omställningen av den brittiska elproduktion har pågått i närmare 20 år och det är i huvudsak gaskraftverk som ersatt kolkraftverk. Gaskraftverken har en verkningsgrad på över 50%. Vindenergi har ersatt c:a 20% del av den kolkraftproduktion som lagts ned.
     
    Storbritannien och Irland har ju den fördelen ur vindkraftssynpunkt att elförbrukningen är som högst när det blåser mest.
     
    År 2010 så producerade vindkraften i Storbritannien 11.5 TWh.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Wind_power
     
    Totala elkonsumtionen i Storbritannien är c:a 370 TWh
    http://www.nationmaster.com/graph/ene_ele_pow_con_kwh-energy-electric-power-consumption-kwh
     
    C:a 3 % av den elektriska konsumtionen produceras av vindkraft i Storbritannien.
     
    Kraftverk har inte en evig livslängd utan måste ersättas med nya efter ett halvsekel ungefär.

  28. AOH

    Helge #  17

     

     

     

       ”…..Protesterna har vuxit tack vare mikrobloggar, en allt större maktfaktor i ett land med en halv ”miljard internetanvändare…”

     

     

    Till skillnad mot Kina har vi  här i Sverige  ”s.k.  minibloggar” som, trots statistisk expertis,  aldrig kommer att blir någon maktfaktor.

     

    Troligen beroende på att bloggen är     U  -tan    I  -nnehåll

  29. L

    Ivh, …och vindkraftverk måste troligen ersättas dubbelt så ofta.

  30. (Halmgubbe)- Uffeb # 25

    Nej du! Skillnaden mellan en vanlig politiker, som handlar precis som du säger, mao lovar runt och håller tunt, och en verklig STATSMAN, är att den senare gör precis det han sagt att han ska göra.

  31. Uffeb # 25 (igen)

    AHA. Så om dina löftesbrott inte drabbar så många, så har de ingen betydelse?

    Intressant, Uffe!

  32. Bim

    L #29
    Och Ivh
    Vindkraftverk måste ersättas en enda gång… Med något annat.

  33. Bim

    Labbibia #31
    För en gångs skull har du fel…
    Uffeb är aldrig intressant.

  34. L

    Bim, bäst är förstås att bygga något annat från början. Jag hoppas fortfarande att geotermisk energi ska utvecklas till något billigt och bra…

  35. Bim

    L#34
    Energi är oförstörbar men inte oflyttbar. Storskalig användning av geotermisk energi gör att hela kulan kallnar.
    Låter inte bra man får golvdrag.
    Jag tror att man måste jobba sig varm eller använda åkarbrasor… åtminstone i Tyskland. Får väl se hur det går där. 😀

  36. Bim # 33

    Hrmm…. 🙂

    Jag menade naturligtvis att det han säger är intressant i den betydelsen att det säger en hel del om Uffeb som person och om hans inställning till löften…..och bilden som framträder är kanske inte direkt smickrande för honom………..Vad säger du själv Uffe?

  37. L

    Bim, det lär nog ta några miljarder år innan kulan kallnar, jag menar inte ytvärme utan den där radioaktiva hettan som finns djupt därnere…

  38. Det är nog inte farligt att föreslå Barsebäck åter installeras,men vilka
    ramaskrin det skulle bli bland Center mm och Danmarks politiska
    etablisiment,men går det att bruka ett kärnverk,som har stått obrukat en längre tid?men att ersätta det med en modernare konstruktiion vore kanske möjlig.
    Saken är nog den att det behövs för sydområdet i Sverige med utökad elkraft,pålitlig elkraft.
    Danmark har ju ingen vetorätt för våran energiförsöjning,frågan är
    vågar någon politiker hävda detta,tiden är nog mogen för det.
    Tyskland o UK,där får man se när verkligheten tränger på,så får vi
    se vad som händer med deras energipolitik,när de GRÖNE tappar
    sina stöd,med  overkliga lösningar för framtiden.
    ALI.K.

  39. Med en ny generation av kärnkraft ,som är på gång,som flyttar fram
    gränserna för säkerhet är nog okänd för många,de gamla fördommar mot den nya generationens kärnverk,70 tals farhågor som kritik gäller inte längre, den debatten är det nu dags att starta.
    Vi bör här i Sverige inte missa denna utveckling,den är viktig för
    utveckligen med kvalificerad kunskap,men vi får nog ta till ett
    samarbete med de länder som satsar på detta naturligtvis.
    ALI.K.

  40. Ivh

    L #29
     
    Vindkraften har inte funnits tillräckligt länge för att veta normallivslängden. I Danmark så är över 90 % av vindkraftverken som är äldre än 25 år fortfarande i drift, Det beror mest på hur underhållet sköts som avgör hur länge verken kan vara i drift.

  41. Bim

    Ivh #40
    Jag tror du fått detta om bakfoten.
    Räknar man livslängden på levererad kilowatt så varar vindsnurror länge. Stänger man av dom så varar dom jättelänge.

    L # 37
    Finns det kärnkraftverk inne i jorden? Det tror inte jag på!
     Det missade i så fall  både Torbjörn Fälldin och Birgitta Dahl. Jag tror inte ens Carlgren har en aning om det. Då skulle det bli ett jäkla hallå!

  42. Håkan Sjögren

    Labbibia # 16 : Kanske är det så att det behövs kriser för att ”skrämma agnarna från vettet” som en KTH-assisten kommenterade en svår tenta.
     Mvh, Håkan. 

  43. Bim

    Håkan #42
    😀 Den var kul!

    På tal om vindkraftens avskaffande:
     Jag tycker vi kan lära av ölänningarna. De byggde ju vindsnurror redan på 1700:talet. Men så fort elmotorn uppfanns så gjorde de mysiga kaféer av sina snurror.
    Men det är klart… hur fasen gör man mysiga kaféer av de moderna vindmonstren.
     Man kanske kan måla dom i glada färger… eller klippa av vingarna och ha dom som fallossymboler.
     Tänk er själva… Den svenska synden åter på tapeten.
     Det skulle nog dra turister från hela världen.

    Jag glömde…genusperspektivet! Det går nog inte… Men om man grävde upp varannan snurra så kanske det gick? Eller?

  44. Håkan Sjögren # 42

    😀