Nu kör vi hälsospåret!

klimat hälsa

Vi i klimatsvängen är bekymrade. Det verkar som om folk (åtminstone i USA) inte reagerar tillräckligt kraftigt på våra gamla vanliga skräckreportage om klimat och miljö. Men det finns som tur är medieforskare som gått på djupet om frågan vad som engagerar läsare och tittare. Och då visar det sig att det personliga engagemanget är som störst när man kopplar ihop klimatfrågan med hälsa.

Melinda R. Weathers* & Brenden E. Kendall har precis publicerat en artikel om detta I tidskriften Environmental Communication. I abstracten står det bl.a.

Nyhetsmedia är viktiga kanaler för överföring av information till allmänheten och leverera nyheter om den senaste utvecklingen när det gäller hälsofrågor, såsom klimatförändringen. Hur media utformar sådan information kan öka allmänhetens förståelse och möjliggöra lämpliga åtgärder från individer och samhällen. Denna studie följer upp tidigare forskning som undersökt medieskildringar av klimatförändringarna i amerikanska tidningar från den 1 januari 2007 till den 31 december 2008. Här analyserar vi 270 nyhetsinslag om klimatförändringarna som en folkhälsofråga från fem amerikanska tidningar mellan 1 januari 2011 och den 31 december 2012. Resultaten visar att det totala antalet artiklar om klimatförändringarna minskat medan tonvikt på folkhälsodimensionen av klimatförändringarna ökar.

I pressreleasen om studien sägs:

En 2007 Gallupundersökning av amerikanska medborgare visade att 41% att var personligen oroliga för klimatförändringarna. Under 2010 har denna siffra sjunkit till 28%.

Huvuddelen av den amerikanska allmänheten är kända för att i hög grad få sin förståelse för klimatförändringen från massmedia. Tidigare klimatkommunikation har till stor del skett från en vetenskaplig och miljöperspektiv, och lämnar publiken missnöjd. Bara liten täckning har tagit upp konsekvenserna av klimatförändringarna för allmänhetens hälsa såsom en högre förekomst av astma, allergier, sjukdomar och värmeslag bland många andra. Skulle amerikanska medborgare förändra sina konsumtionsbeslut och söka lösningar på klimatförändringarna om de insåg konsekvenserna för människors hälsa i sina egna samhällen samt i Arktis?

Så folk är alltså mer bekymrade för sin hälsa än av klimathotet? Tja, men då är ju saken klar. Gör klimathotet till en hälsofråga! /sarc off

Ingemar Nordin

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Bo Carlsson

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article21106187.ab

 2. AG

  Avarterna har synts redan i sjukvården; försök till att minska lustgas vilket fått till följd att patienter får uppleva betydligt värre smärta. Men det är klart, sjukvården hoppar på alla möjligheter att få ned kostnader. Man försökte med ”smärta är naturligt” innan patientorganisationerna gjorde slut på tramset. Vidare har vi det notoriska nedsläckandet på ”Earth Hour”. Vilket säkerliget inte ens är lagligt, dvs offentlig förvaltning får inte användas för politiska manifestationer, men ingen har orkat anmäla sjukhusen. På Karolinska fick man bygga om elsystemet eftersom back-up omedelbart gick in när man försökte släcka ned. Dessutom anställdes extra väktare eftersom vissa ingångar och känsliga fönstervägar nu låg helt i mörker. Landstinget har på förfrågan inte svarat på vad detta tilltag kostar. Parkeringsplatsernas antal minskas drastiskt och de som finns kvar får orimliga priser. Man går ut helt öppet och säger att anställda ska cykla – året om. Någon som tittat på olycksfrekvensen och antal skador? Den har säkerligen gått upp. Vad kostar det?

 3. Kenneth Mikaelsson

  Tror dom har fått detta 180grader om bakfoten… sätter man in global coling så stämmer det mycket bättre..
  Snacka om välbetalda puckons sammanslutning… Tänk om de kunde läsa lite historia räcker med en liten dos för att avslöja detta vansinne… kolla in tiden när alla katedraler blev byggda i Europa jämför det tiden med tiden runt den lilla istiden.. när slog pesten ut stora delar av populationen??

  Jä*la spån kepsar..

 4. Björn

  Bo Carlsson [1]; Ja, detta är den bistra kalla verkligheten. Begreppet klimatförändringar har genom den hysteriska AGW-rörelsen kommit att associeras med global uppvärmning. Det är nog dags att omdefiniera begreppet klimatförändringar och placera det i verkligheten där även nedkylning är en realitet. När det gäller hälsa, så måste vi börja se om våra hus och energisystem, så att vi klarar den kommande nedkylnigen. Inte bara det, för vi måste räkna med att störningar i växtligheten kommer att drabba livsmedelsförsörjningen.

 5. Ingvar

  Inte för att jag gillar metoden men en hysterisk grupp som skriker och gormar och ifrågasätter vad regeringen gör åt den kommande nedkylning och alla läskigheter som den kommer att medföra som motpol mot hysterisk skrikande om värmearmageddon

 6. Ingvar

  Björn #4
  För att inte tala om att det kommer att bli påtagligt dyrare att leva!
  Hade jag kapital skulle jag investera i en lägenhet här på Kanaria på stubben!

 7. Anders

  #1
  Det rapporteras om denna undersökning (om en ny annalkande mini-istid) i media runt om i världen. Har man inte förstått hur förödande detta är för PK-propagandan? Kanske man tillåter detta att spridas eftersom man inte räknar med att någon drar slutsatsen att vi bör försöka ÖKA CO2 istället för att minska den, under förutsättning att man tror att det gör någon märkbar skillnad förstås?
  Hursomhelst så är denna rapportering ett slags trendbrott. Eftersom i stort sett all rapportering som sker samtidigt i all världens media är koordinerad så gör detta mig misstänksam. Aftonbladet och SVD ägs till betydande del som bekant av amerikanska storbanker (Goldman Sachs etc) och detta märks tydligt i den koordinerade rapporteringen om klimatet, Grekland och Ryssland bara för att nämna några områden .Det handlar som vanligt om Problem-Reaction-Solution. Vad kan det nu vara för fanskap man har på lut för oss vanliga människor?

 8. Dw

  Ingvar.

  Läste häromdagen boken ”Djur är inte människor” som var författad av dig. Där du bl.a. skrev om ”Hälsomaffian”. Är det dom som är i farten igen? Och jag håller med. Djur är inte människor. Fast om man vänder på titeln, ändras betydelsen då? Människor är inte djur. Då går man ju emot Darwins gamla lära. För ibland undrar jag om en del människor inte är djuriska? Då tänker jag först och främst på bl.a. IS i Syrien och när det skett liknande folkmord i historien. Och mördare. I och med det så kommer jag att tänka på mördaren Tom (läsaren skulle anta att han mördade fastern) i samma bok.

  Att ”gamla gnälliga, inaktiva, allmänt snåla och vresiga” faster Bea som skulle bli mördad av den stackars fattiga Tom gjorde att jag fick mardrömmar. Jag är ju själv inte så ung längre, gnälliga kan många hålla med om, det var längesen jag var på gymmet nu, snål – javisst och vresig säkert det med. Tack och lov är jag inte så rik. Men det var lite väl dramatiskt som exempel enligt min mening. Jag tyckte egentligen att han bara kunde ha slutat att umgås med kärringen och skaffat sig en vettig inkomst istället om han nu ville bli rik. Inte hålla på och bli sur för att hon inte ville dela med sig av sina hårt sparade slantar. Ingen vettig människa skulle förstå sig på antagandet om varför Tom dödade sin egen faster bara för pengarnas skull. Nej, inte ens veganer skulle väl kunna förstå varför man mördar någon människa (som de likställer med djuren) istället för att jobba ihop pengarna? Veganer är väl också människor med några väldigt få undantag. Ja, trots att de inte får smaka en saftig grillad köttbit som vi andra.

  #2. AG:
  Ja, det är nog snart ett minne blott den där nedsläckningen. Vi har ju bara LED-lampor här hemma så jag struntar numera i Earth Hour. Det går så lite energi så nu är det verkligen en piss i rymden om jag släcker ner en timme. Förr skyllde jag på miljön för att kunna spara en slant på elen. Men energiförbrukningen är numera så låg den med så jag låter familjen få ha lite tänt utan att min plånbok går miste om en besparingsmöjlighet.

 9. PatrikK

  Det roliga är att de är 97% säkra på att de har rätt. Hmm… var har jag hört den siffran förut?

 10. Vill ni chatta med Rockström så går det bra nu.

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2071&artikel=6209558

 11. Ingvar

  DW #8

  >Läste häromdagen boken ”Djur är inte människor” som var författad av dig.

  Har inget minne av att ha skrivit någon bok över huvudtaget
  🙂
  Det är nog Ingemar du åsyftar

 12. Dw

  #11. Ingvar.

  Jag gjorde allt bort mig riktigt nu, det kan jag villigt erkänna. Sånt kan man väl få kosta på sig. Ett gott skratt förlänger ju livet 🙂 det var Ingemar jag menade!

 13. Ingvar

  Det är lugnt. Alla gör vi misstag som igelkotten sa (tror jag det var)
  🙂

 14. Lars Cornell

  KORS – I – TAKET

  Nu har även SVT börjat rapportera om en kommande liten istid.
  Det är väl första gången på fem år eller så som den arten av information publiceras där.
  Droppen-och-stenen, först DN så SVD och nu även SVT.
  Censuren tycks ha rämnat.

  Forskare: Jorden på väg mot liten ”istid”
  http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/forskare-jorden-pa-vag-mot-liten-istid

 15. Ingemar Nordin

  DW,

  Boken finns att ladda ned gratis här http://timbro.se/bokhandeln/bocker/djur-ar-inte-manniskor och är en motskrift mot veganismen. Den kritiserar ett par inflytelserika etiska teorier för veganism.

  Men den handlar inte om klimatet.

 16. Ingemar Nordin

  Här har vi ett gäng läkare som gärna vill haka på klimat-hälsaspåret:

  http://www.lakareformiljon.org/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=4&Itemid=21

  ”Idag är det säkerställt att klimatet på vår jord håller på att förändras. Det tycks som om det blir mer av allting: När det blåser så blir vindarna starkare. När det regnar så blir det större regnmängder. När det är varmt blir det varmare. När det är torrt blir det ännu torrare. När det blir kallt blir det ännu kallare. Vädret blir över huvud taget mer instabilt, det blir kraftigare svängningar.
  Klimatförändringarna i Sverige medför direkta effekter på vår hälsa:

  Vektorburna sjukdomar ändrar utbredningsområde. Ett exempel är att fästingarna spritt sig längre norrut, och med dem borrelia och fästingburen hjärninflammation. Vi har malariamyggor i Sverige – kanske finns en risk att malaria återkommer.
  När människor utsätts för temperaturer de inte är vana vid (varmare eller kallare än normalt) ökar dödligheten.
  Torka, skyfall, orkaner, översvämningar, stigande havsnivå och andra naturkatastrofer förändrar levnadsvilkoren för människorna.

  Sjukvården måste förbereda sig för det förändrade sjukdomspanoramat som kan uppstå. Likaså måste samhället förbereda sig för de små och stora naturkatastrofer som kan inträffa.”

 17. Ingemar Nordin

  Och Läkartidningen har en samlingssida för alla sina artiklar i ämnet:

  http://www.lakartidningen.se/Samlingssidor/Klimatforandring-och-halsa–samlingssida/

  Och tänk, jag känner inte till någon som blivit sjuk pga den globala uppvärmningen 🙂

 18. Dw

  #15. Ingemar.

  Men kan inte vanligt folk och konstiga veganer få äta vad de vill utan att behöva bli kritiserade i en bok? Sålänge de inte stoppar salladen i min mun så. Jag håller inte med alla veganer. Det är rätt gott med en söndagsstek. Men om nån vill äta en morot istället för söndagssteken så har jag inget emot det. Då blir det ju kött-rester över och den goda söndagssteken är minst lika god på måndagen med.

  Kött ska ju inte vara så bra för klimatet har jag hört från nån opålitlig källa så lite relevans har det väl med klimat att göra? Men vill jag nu käka min söndagsstek ifred så vill jag ju inte att nån sur vegan ska skriva en bok om mig där man beskriver mig som nån slags mördare. Även om det självklart finns stollar som gör det. Men det finns ju många stollar här i världen.

 19. Dw

  #14. Lars Cornell.

  Vad läser du och ser på för dynga hela dagarna? Inte ens jag har unnat mig vänstertidningar och SSVT denna söndag. Det är bara en massa påhitt och klimatpropaganda har jag fått lära mig. Tänk lite kritiskt och gå nu inte på allt blaha som skrivs i massmedia.

 20. Håkan Bergman

  Alla ska naturligtvis ha sin fulla rätt att äta efter eget huvud. Men dom får banne mig betala sin mat själva.
  http://www.dn.se/ledare/hanne-kjoller-nojda-kunder-viktigare-an-regelefterlevnad/

 21. Lejeune

  Detta har kanske inte direkt med hälsa att göra, om man inte inkluderar psykisk hälsa.

  http://www.svd.se/nytt-rekord-i-dansk-vindkraft

  Vad TT glömmer bort att nämna är att ingen är speciellt intresserad av att köpa el mitt i sommaren, därav låga priser, ibland till och med negativa! Snart kommer man antagligen att påstå att vindkraft är lönsamt oxå?

 22. Christopher E

  #8 Dw

  ”Ja, det är nog snart ett minne blott den där nedsläckningen. Vi har ju bara LED-lampor här hemma så jag struntar numera i Earth Hour. Det går så lite energi så nu är det verkligen en piss i rymden om jag släcker ner en timme”

  Inte försvinner Earth Hour av den anledningen i alla fall. Det har aldrig handlat om att spara någon energi eller minska några utsläpp. Earth Hour är en symbolhandling, en ritual för att de troendes skaror ska känna gemensamhet. Att visa att de GÖR något. Även om ingen riktigt vet mot vad.

 23. Björn

  Ingemar Nordin [16]; Om man synar den här skriften Läkare för Miljön lite närmre, så förstår man att skribenterna inte alls behöver vara läkare, eller ens att redaktionen behöver vara läkare. Det kan vara vem som helst inom vården som ger sitt bidrag. Men som seriös läkare skulle jag skämmas över innehållet med dess överdrifter och vilda spekulationer utan saklig grund.

 24. Ingemar Nordin

  Dw #18,

  När boken skrevs (1998) var det ganska vanligt med veganska terrordåd mot minkfarmar, grisuppfödare, pälsaffärer, medicinska forskningsinstitutioner och en korvkiosk i Umeå. Så det handlade om veganers tvång och våld mot andra människor. Jag tycker inte att sådant är OK. Men eftersom de hävdade att djur har samma moraliska rättigheter som människor så liknades dessa terrordåd med en kamp emot förintelseläger och Gestapos tortyrkamrar. Jag kritiserar den analogin och menar att djur inte har mänskliga rättigheter (även om vi naturligtvis inte bör plåga djur). Jag kan bara uppmana dig att läsa boken.

  Det är riktigt att veganismen sett sin chans att pådyvla andra människor sina preferenser när det gäller mat och klimat. Man kan alltid då börja med att tvinga på sådan ”hälsosam” och ”klimatsmart” kost på de som inte kan försvara sig, t.ex. skolbarn och åldringar på institution. Vi lever i ett renlevnadssamhälle där staten alltmer tar över hur vi lever våra liv.

 25. AG

  #10 ”Verner: Hej Johan Du skriver att vi redan har en minskad solinstrålning? Enligt SMHI har vi sedan 1983 haft en ökad globalstrålning i Sverige. En ökning på 0,3%/år vilket betyder mera än 10% ökning sedan 1983. Kan det vara den ökningen av globalstrålningen som orsakat uppvärmningen i Sverige.
  Johan Rockström:
  Hej Verner,
  nej, enligt IPCC, FNs vetenskapliga klimatpanel, kan inte solinstrålning förklara mer än 10 % eller så av svängingarna i klimatet. jag upplever att detta är en mycket etablerad slutsats.”

  Rockström menar nog TOA, infallande solinstrålning medan Verner menar solinstrålning vid ytan. Detta vet naturligtvis Rockström men fintar bort frågan. IPCC tar faktiskt upp det i förra rapporten. Jag hittar det inte just nu men kopplingen minskat molntäcke och solinstrålning vid ytan kan förklara mycket. Sedan kan det ju förstås vara CO2s fel att molntäcket minskar. Konstigt att ingen har hävdat detta?

  Det är skrämmande att se så många hjärntvättade människor helhjärtat vilja slänga bort alla demokratiska grundvärderingar och välfärd för att ”rädda klimatet”. Plötsligt förstår jag vad som måste ha hänt i 30-talets Tyskland. Frågan är vems ärenden Rockström egentligen går. Tror han själv på sin smörja?

 26. verner

  Skrev en fråga efter Rockströms sommarprogram. På nedanstående fråga om och hur mycket solinstrålningen har påverkan på klimatet och temperaturen på jorden svarade Johan Rockström följande:

  Verner: Hej Johan Du skriver att vi redan har en minskad solinstrålning? Enligt SMHI har vi sedan 1983 haft en ökad globalstrålning i Sverige. En ökning på 0,3%/år vilket betyder mera än 10% ökning sedan 1983. Kan det vara den ökningen av globalstrålningen som orsakat uppvärmningen i Sverige.

  Johan Rockström:
  Hej Verner,
  nej, enligt IPCC, FNs vetenskapliga klimatpanel, kan inte solinstrålning förklara mer än 10 % eller så av svängingarna i klimatet. jag upplever att detta är en mycket etablerad slutsats.

  Svaret tycker jag är god dag yxskaft?
  Om solinstrålningen inte har mer betydelse för klimatet varför bekymra sig om växthuseffekten?

 27. verner

  #AG

  Globalstrålningen är den totala solinstrålningen som träffar jordytan både den direkta och den diffusa strålningen. Så det finns inte plats för missförstånd. Dessutom svarade Rockström inte på frågan. Han hävdade i ett annat inlägg att solinstrålningen minskat men enligt SMHI har instrålningen ÖKAT stadigt sedan 1983.

 28. Dw

  Jaja. Men då är vi överrens. Jag gillar ju inte heller när andra försöker ta till våld och tvång för att stoppa i andra nåt de inte vill ha. Även om jag kan se mellan fingrarna på det ibland. Dessutom gillar jag inte när folk bränner ner våra korvkiosker. Har jag betalat för en korv så vill jag ha en korv att mellan brödet och inte en uppbränd kolbit. Jag springer ju inte och drar upp veganisternas morötter eller kör över salladen deras med gräsklipparen. Såvida veganisterna inte bränt upp min korvkiosk. Då blir det givetvis andra regler som gäller.

  Men vad gör det om kommunen betalar ungarnas eko-mjölk istället för vanlig mjölk? Eko -mjölken är ju i alla fall svensk och bondgårdarna tvingas odla en del av fodret själva. Korna får vara ute – det är väl där korna ska va? Och om de inför en köttfri dag i veckan gör inte mig nåt. Köttätande ungar är = dyra ungar för skattebetalare oavsett om de vräker i sig eko eller inte. Ungarna proppar ju i sig hamburgare nuförtiden. Kollar man upp SCB så ser man ju att köttkonsumtionen har ökat dramatiskt sedan 60-talet. Då jobbade ungarna sig svettiga ute på lantbruken istället för att sitta och vräka i sig hamburgare, pizza, chips och cola framför datorerna hela dagarna. Då fick de äta ärtsoppa utan fläsk för det var för lyxigt. Eller färskpotatis från landet till strömmingen ungarna fått fiska upp på förmiddagen. Finns det någon fröken som vågar slå chips-påsen ur näven, hälla ut colan och tvingar i skitungarna blodpudding medan hon förhör han på geografin så kan i alla fall jag se mellan fingrarna på tvångsintag av näringsrik kost från stat och kommun. Det gjorde man förr. Det har gått till överdrifter när folk ska ha oxfilé varje måndag och nån jävla tacos med bara färs till ”fredagsmyset”. Det var faktiskt bättre förr.

  Varför försvarar du flummet som fick fäste i Sverige samband med 70-talets hippie-rörelse?

 29. Björn

  Ingemar Nordin [24]; Jag håller verkligen med dig: vi människor är inga djur. Även om vi människor har ett gemensamt ursprung med ryggradsdjuren så är vi rätt och slätt människor och ingenting annat. De människor som vill beteckna sig själva som djur, har inte förstått någonting av den evolutionära utvecklingen. Djur har bland annat inget lingvistiskt centrum i sina hjärnor, vilket människor har. För övrigt är djur ett begrepp som vi använder för att beteckna all annan form av heterotroft, flercelligt och biologiskt liv runt oss.

 30. Claudius

  Jag lyssnade på Johan Rockströms Sommarprogram idag. Tycker att han framstår som mera nyanserad än tidigare. Hans huvudargument är nu att vi är så manga på vår planet, och blir allt fler, att Jorden har övergått till en ”antropocen” period. Kanske, men har han snackat med Hans Rosling, som kan det där med populationsfrågor?

  Rockström diskuterade inga andra faktorer som skulle kunna påverka klimatet, än människornas förehavanden — variationer i solstrålningen, himlakropparnas banor, vulkanisk verksamhet etc.

  En Ödets nyck har dock fogat det så att den brittiska tidningen The INDEPENDENT just idag publicerar en artikel: ”’Mini ice age’ coming in next fifteen years, new model of the Sun’s cycle shows
  There will be another Little Ice Age in 2030, according to solar scientists – the last one was 300 years ago”
  http://www.independent.co.uk/environment/climate-change/mini-ice-age-coming-in-next-fifteen-years-new-model-of-the-suns-cycle-shows-10382400.html

  Spännande, inte sant! Många av oss som följer Klimatupplysningen kommer kanske att få uppleva denna nya istid. Själv är jag nog för gammal, med mina 81 år. Johan Rockström nämnde konstigt nog ingenting om ”Lilla istiden” då Karl X Gustaf marscherade över Bälten med man, hästar, kanoner och allt, och så småningom erövrade det fagra Skåne år Sverige. I hans berättelse avslutades istiderna för gott för ca 15 000 år sedan. Men en repris är kanske på gång?

 31. Ingemar Nordin

  DW #28,

  ”Och om de inför en köttfri dag i veckan gör inte mig nåt”

  Och vem har sagt att det är billigare för skattebetalarna med eko-odlade grönsaker?

  ”Ungarna proppar ju i sig hamburgare nuförtiden.”

  Japp. Hamburgare är godare än den kommunala DDR-maten.

  ”Finns det någon fröken som vågar slå chips-påsen ur näven, hälla ut colan och tvingar i skitungarna blodpudding medan hon förhör han på geografin så kan i alla fall jag se mellan fingrarna på tvångsintag av näringsrik kost från stat och kommun.”

  Aha, du är alltså en vardagsfascist. Ack så vanligt i dessa tider! 🙂

 32. Olav Gjelten

  För mig är just nu det mest intressanta att se hur giganterna kring alarmismen kommer att försöka komma sig ur att verkligheten är den rakt motsatta, att vi går en liten istid till mötes. Hur kommer skolan att förhålla sig till allt material om att jorden har feber, att vi går ett skenande klimat till mötes etc, etc.
  Det troligaste är väl att de fortsätter samma spår med skillnaden att i får ”ett välbehövligt andningsutrymme som vi måste använda för att få ner koldioxidhalten om vi senare ska överleva”.
  Hur ser andras tips ut?

 33. Det intressantaste är väl vad det där Parisavtalet går ut på? Jag frågade Rockström om det men han verkade inte tycka att det var en viktig fråga. Han svarade på en fråga men tycktes missförstå vad jag var ute efter och skrev om målen. Men det var ju medlen som var min egentliga fråga.

  Har de tänkt sig en stor överstatlig myndighet som kontrollerar och övervakar utsläppen av CO2 exempelvis?

 34. Gunnar Juliusson

  Ingemar #16-17, Björn #23.
  Seminariet i Almedalen om klimat och hälsa (http://slf.se/Vi-tycker/almedalen/Alme1/Klimat-och-halsa–vad-kan-sjukvarden-gora/) påannonserades i ledarartikel i Läkartidningen i våras. Jag skickade en kommentar på nätsidan http://www.lakartidningen.se/Opinion/Signerat/2015/06/Lakarkaren-har-ett-ansvar-att-sprida-kunskap-om-sambandet/.
  Då jag såg att Folhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson skulle deltaga skrev jag ett mail till honom med kommentarer med bakgrundsinfo och dokumentation, bl.a. Lancet-artikeln som ju påvisar det välkända faktumet att kyla dödar fler än värme. Jag har inte fått något svar.
  Seminariet var som förväntat ett bönemöte i klimatkyrkan, där man ägnade en full runda åt att karaktärisera klimatskeptiker för att sedan avfärda skeptiker med bland annat tobaksfrågan som argument och utan att diskutera sakfrågan, med svepande fördömanden, och hänvisande till Lancetkomissionen och arternas utrotande. Generaldirektören Carlson var dock synnerligen neutral, och diskuterade enbart hälsokonsekvenser vid ev klimathot utan att ta ställning till grundfrågan. Han undvek dock att konfrontera övriga debattörer. Han tog dock upp den mycket viktigare hälsofrågan om antibiotikaresistens.
  Publikfrågor från en journalist och två politiker släpptes in. En doktor pratade om cykling och kött, och att läkare inte var klimatintresserade då man inte vill ändra sin livsstil. Att läkarna möjligen har en mer kritisk inställning till bristen på vetenskapligt underlag för klimathotet, och kanske har större förståelse för koldioxidens betydelse nämndes förstås inte. Av publikbilder att döma var det mycket glest i auditoriet.

 35. Dw

  Ingemar Nordin #31.

  ”Och vem har sagt att det är billigare för skattebetalarna med eko-odlade grönsaker?”

  Jag. Vanliga grönsaker kan gott och väl duga. Jag menar inte de där dyra från Spanien. Helst ska det vara odlat på skolgårdarna så att ungarna får nåt vettigt att göra på rasterna. Det kallas för eko och närproducerat det. Mycket billigare också. Ett växthus hade vi faktiskt på vår gamla högstadieskola. Det användes för grönsaker till skolköket. Så misslyckades vi fick vi minsann äta upp det också. Så det är inte alls omöjligt. Dessutom lär de de sig väl att odla maten själva och inte gå på en massa bidrag när de växer upp och blir arbetslösa.

  ”Japp. Hamburgare är godare än den kommunala DDR-maten.”

  Ibland köper jag mig en dyr lunch som smakar skit. Varför ska maten smaka gott när ungarna får den helt gratis? I det militära sa de officerarna (de var inte åt DDR-hållet) åt några av de bortskämda soldaterna som smågnällde över maten med ”mat är föda.. och föda behöver inte vara gott”. Jag betalar inte gärna nån extra skatt för att skitungar med dåliga betyg ska få käka som om de vore på dagens restauranger. De kan få en hamburgare utan pommes och cola om de lyckas ta sin examen men inte annars.

  Dessutom är det ju inte ens gott – bara dyrt. Det förvånar mig att en professor har så dålig smak. Hamburgare från mcdonalds och liknande kedjor ser bara sunkiga ut. Förutom på menyn då förstås. Får de ”DDR-mat” eller nåt så kanske de inte gnäller när de kommer hem och får äta föräldrarnas äkta svenska mat. Dessutom kanske de ser skillnaden, skiter i att skaffa tuppkam i tonåren och lär sig att uppskatta det de får.

  ”Aha, du är alltså en vardagsfascist. Ack så vanligt i dessa tider! :-)”

  Jaha 🙂 så alla som har kvar lite hederlig gammaldags sunt förnuft och som vågar ställa minsta krav på ungdomen är visst vardags fascister? Inte konstigt att så många ungdomar är förvirrade och vandrar omkring i ovis-het nuförtiden.

 36. Astrid Å

  Hej!
  ”Läkareförmiljön” påminner lite om ”Sjuksköterskormotrökning” och liknande organisationer som R. Uvell gjort ett utmärkt gräv om. Blir så förbaskad! De låtsas bara verka, för el. emot något.

  http://www.uvell.se/2015/06/05/anti-tobaks-lobbyister-27222367

 37. Dw
  På tal om mat och ungdomar. Min äldsta dotter var halvt vegetarian ett tag när hon bodde hos mig. Hon åt bara protein från kyckling, kalkon och fisk men inget annat. Det gick tydligen bra så länga mamma betalade. Direkt när hon flyttat hemifrån åt hon kött som vanligt igen. 😀

 38. Dw

  #29. Björn.

  Var tvungen att slå upp ordet ”lingvistiskt” i ordlistan, för det har jag nog inte läst sen jag gick i skolan. Man kan väl inte minnas allt. Ja, tacka fan för att djur inte har samma språkcentrum i sina hjärnor som vi. De har väl nåt annat språkcentrum än det mänskliga? Men vad kallar du alla ”människor” i terrornätverken världen över som avrättar, våldtar och torterar tusentals oskyldiga civila då? De kommer knappast ens från ett djur med någon som helst ryggrad. Dessutom tvivlar jag på att de innehar en fullt utvecklad mänsklig hjärna. De är snarare kvar på samma nivå som den mänskliga hjärnan hade när den var på cellstadiet. Kan man då kalla ddn för mänsklig? Dessa mordiska psykopater och sadister kan (och bör) nog jämställas med djur. De har förbrukat all sin mänsklighet i mina ögon i alla fall. Men mig själv betecknar jag i alla fall som människa, så jag har nog förstått den evolutionära utveckling helt korrekt!

 39. Ingvar

  #19 DW
  Du missar poängen med inlägget fullständigt. Det intressanta är inte vad som sägs. Det intressanta är att det överhuvudtaget skrivs om något i MSM som motsäger IPCC:s rådande framtidsscenario om en värmekatastrof

 40. Dw

  Lena # 37.

  Ja, se där. Ungdomarna är duktiga på att utnyttja sina frikostiga föräldrar fullt ut. Tro det eller inte men det finns mycket att lära sig av dem bara man lär sig att lyssna på dom. Alltså på riktigt. Att lyssna på riktigt och våga ta deras konstiga åsikter på stort allvar är en konst i sig. Sen är det bara bra om de själva kan förändra sina åsikter då och då. Det betyder väl bara att de fortsätter att utvecklas trots att de har flyttat ut från föräldrarnas trygga vrå?

 41. Lena K

  Poängen är väl snarare att väldigt många helst aldrig skulle vilja behöva växa upp (på riktigt) och både ta ansvar för sina val och ffa betala själv för dem dessutom.

  Och tyvärr ges ju den möjligheten till alldeles för många i samhället. Alltså att kunna fortsätta sina omhändertagna liv där alltid ’någon annan’ både står för kalaset och städar upp och fixar till det igen ifall man nu skulle dabbat sig med något.

 42. Dw

  Snarare är det väl lätt att föra en viss livsstil om någon annan betalar. Men det var helt ok för mig då jag vill att de ska tänka själva och våga prova nya saker. Jag hade ju kunnat säga nej men det gjorde jag alltså inte. Det innebar ju också att vi andra provade andra recept och det tyckte jag också var positivt. Det var dock inte så att vi andra alltid åt som hon. Jag hade vegetariska biffar i frysen som hon fick och kunde köpa både kalkonbacon och vanlig. Men som sagt dyrare vilket hon själv kunde konstatera senare.

 43. Ann LH

  #33. Lena, det är oerhört oroväckande att Rockström inte vill gå in närmare på vad COP 21 innebär.
  Flummiga, orealistiska mål och ledningsdeklarationer är vi ju vana vid i alla möjliga sammanhang. Tyvärr går vi alltför sällan in på vad de kommer att få för konsekvenser och sedan står vi där en dag med rumpan bar och undrar varför vi inte tog tag i div. frågor i tid. Att Rockström ”inte förstår” Dina frågor här tyder på att det är värre än vad vi anat och att det finns all anledning att borra på djupet här.

 44. Rider

  #40 Dw
  Vissa föräldrar är duktiga på att utnyttja sina barn också.
  Skeptikern Ezra Levant går runt och pratar med deltagare i en protestmarsch och blir propsad på, av mamman, att intervjua en 9-årig flicka.
  Mamman visade sig vara en journalist och som sedan ljög ihop en story om den elaka klimatskeptikern.
  https://m.youtube.com/watch?v=GBHjU3x8Sdg

 45. Rider

  44 forts
  Mer av Ezra Levant och hycklande klimataktivister i Canada.
  https://m.youtube.com/watch?v=b_2-wRHy4SY

 46. Rider

  45 forts
  Ännu mer Ezra och om förhållandena i Canada.
  Varför tillåts PK-journalistiken ljuga så förbaskat?

  http://www.therebel.media/update_the_media_party_won_t
  Samma ”skit” där som här tydligen.

 47. Ann L-H

  Han sa faktiskt någon skumt i programmet också. Något om att vi ska tala lite tyst om ”vad” då det kunde få ledarna att backa ur eller något sådant. Men just det där de inte pratar om brukar ju vara det mest intressanta.

 48. Dw

  #39. Ingemar Nordin.
  Ok, tack. Då har jag väl förstått poängen. Skönt att höra att massmedia inte alltid måste ta till censureringen så fort det blir lite obekvämt för dem.

 49. L

  #47 Lena,

  Ja, man hörde på Rockström att han började prata om en ny paradigm, men sen lät det som att han inte längre följde sitt manus och lämnade ”paradigmskiftet”…. Det kanske var Anders Wijkmans manus…

 50. Mats G

  #39

  Håll till godo. En av de få undantagen.

  http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/forskare-kan-bli-en-ny-miniistid/

 51. Thomas P

  Mats G #50 Fast nu säger ju forskarna i sitt pressmeddelande inget om någon ny istid utan det har journalisterna hittat på själva.

 52. Mats G

  51
  Thomas P

  Jag lägger inga närmare värderingar att det som skrevs. Jag konstatera bara att det gavs en annat scenario än brukligt. Dvs istid istället för varmare.

  Som jag förklarat någon gång
  Om vi förutsätter att LIA och MWP sätter ramarna för temperaturväxlingar under vår nuvarande interglacial.
  Innebär det att det som kommer skilja är vilket nöja vi kommer få uppleva när vi åker till Themsen. Titta på Flodhästar eller åka skridskor. Där ligger intervallet.

  All detta prognostiserande framåt är bara spekulativ. Och med det i åtanke så kan klimathotet inte bli annat en ett politiskt projekt. Vi kan bara hoppas att fler och fler blir varse inkl dig själv att så är fallet.

  Det enda som kommer ut av ett politiserat klimathot är begränsningar, inskränkningar, kapitalförsäkring och bortsvindlade svindlande belopp.

 53. Mats G

  52
  Mats G

  förtydligande….

  ”Om vi förutsätter att LIA och MWP”

  Om vi utgår ifrån 400 t serien istf förutsätter.

 54. Mats G

  52
  Mats G
  ”kapitalförsäkring”

  mer rättelse

  kapitalförstöring.

  (hoppas det inte blev för rörigt nu)

 55. Gunnar E

  #10#
  Lena Kranz
  Såg Du JR:s svar ang neddkylningen som frågades om?
  ”Johan Rockström:
  Hej Grege,
  som jag nämnde i programmet, så visar nya studier att vi redan värmt upp Jorden så mycket att vi troligen redan sett till att det aldrig mer blir någon istid på Jorden. så det är redan avtickat…

  14:52, 12 July 2015”
  Han tar då för sig

 56. bedouin

  Terrorism kan utövas utan vapen:
  Inom EU har medlemsländerna kommit överens om en gemensam definition av terroristbrott, vilken också har införts i svensk lag (Lagen om straff för terroristbrott). Enligt denna definition är terroristbrott handlingar som allvarligt kan skada en stat eller mellanstatlig organisation om de syftar till att:
  • Injaga allvarlig fruktan hos en befolkning eller befolkningsgrupp
  • Tvinga offentliga organ eller en mellanstatlig organisation att vidta eller avstå från att vidta en åtgärd
  • Destabilisera eller förstöra grundläggande politiska, konstitutionella, ekonomiska eller sociala strukturer

  Kan man polisanmäla Rockstöm & Co för terrorism?

 57. tty

  MatsG #52

  ”Titta på Flodhästar eller åka skridskor. Där ligger intervallet.”

  Fast under den här mellanistiden kom flodhästarna veterligen inte längre norrut än Orontes-bäckenet i Syrien ens under klimatoptimat för 8-10 000 år sedan. Det var under den förra mellanistiden de fanns i Themsen (och ända uppe i Yorkshire f. ö.).

 58. Mats G

  57
  tty

  Du har rätt. Ville ha ett längre perspektiv.