Nu kämpar även jag mot koldioxiden

012

Jag har länge förnekat den skadliga effekten av alltför mycket koldioxid, men nu kastar jag in handduken – vi måste minska utsläppen, genast. Växtligheten tar överhand, den är helt enkel övergödd av all denna koldioxid. Länge hoppades jag på att värmeböljan skulle få gräset att stanna av, men inte. Det växer och frodas, och nu efter hällregnet har gräsmattan tagit ny fart. Mot vägen löper en en meter lång remsa mellan vägen och stenmuren, och det är mitt ansvar att hålla den nere. Medan grannarna tidigt tog trimmen och slog ner örterna, har jag väntat, och ve och fasa. Nu finns en femtio meter lång buskhäck, en ogenomtränglig djungel av ask, plommon, fläder och jag vet inte vad. Hallonhäcken har invaderats av allehanda hundkäx, tistlar, brännässlor, snårvindor och obestämbara örter. Nere vid ateljén där det finns en zon mellan den betade fårhagen och huskroppen på sissådär tio meter, är det machetas som gäller. På andra sidan krävs det femtio lamm som håller vegetationen nere, men på min sida får jag pressa ut bakdörren genom allehanda snår, blåhallon, körvel och nypon. Jag kan inte minnas att det var så svårt att hålla nere denna invasiontrupp av klorofyllstinna örter. Sakta har jag kommit till insikt att det är fossilförbränningens fel, denna försåtliga formel där kolväten och syre blir till energi, vatten och koldioxid. Den inte bara växer dubbelt så fort, den blir även mer tålig mot torka. Här på Gotland brukade torkan sveda marken till underkastelse, men nu har denna illvilliga gas givit växterna ett trumfkort. Jag tror även att den vattenånga som skapas genom fossileldningen hjälper till att hålla fuktigheten i luften, vilket i sin tur reflekterar värme, en skenande återkopplingsloop. Jag står maktlös med min fjuttiga nylonsträngade trimmer, sekatör och gräsklippare – det gröna monstret bara fortsätter att tugga sig in i min skeptiska skäl. Snart blir jag väl som törnrosa, insomnad i ett vegetativt fängelse, innan prinsarna Al Gore och Pachauri lyckas strypa bensintillflödet.

Jag är inte längre en klimatskeptiker, utan djupt troende alarmist. Koldioxiden är vårt stora miljöhot. Förvisso hjälper det fattiga bönder i tredje världen att försörja sina familjer, men det skall väl ändå inte behöva gå ut över mina rofyllda sommardagar. Upp till kamp mot koldioxiden.

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Bim

  Du har slagit huvudet på spiken Lars. Förgröningen har gått alldeles för långt. Till och med politikerna har blivit bruna. (Du som konstnär vet ju att grönt blandat med rött blir brunt)
  Det är hög tid att ta bort all koldioxid ur Champagne, och all öl och annan läsk och absolut i paraplydrinkarna.
  Upp till kamp bröder, systrar och hennar.

 2. Ann LH

  Lars J., samma problem här i väst. Vi ser inte längre de torra hallonbuskarna för grässlyet.

 3. Johan Tisell

  KUL!

  Men en allvarlig kommentar. Motståndet mot torka beror nog inte på vår futtiga H2O-ökning, den balanseras med dagg och regn.

  Men det påstås att med ökad CO2 behöver växten färre klyvöppningar som ger motstånd mot torka pga mindre vattenläckage.

  Vet inte om det stämmer.

 4. Ingemar Nordin

  Jag har också märkt att växtligheten börjar ta över i min trädgård. Det blir allt jobbigare.

  Du tror inte att det kan med åldern att göra? Din och min, menar jag? 😉

 5. Peter Stilbs

  Tack Lars – jo, det är hemskt. Jag har jag har tvingats åse en skörd av egna rädisor, stora som tomater, och zucchini – mycket större än dem man ser i affären.

 6. Björn

  Allvarligt talat, så har det varit en otrolig tillväxt på alla buskar och träd i vår trädgård i år. Men mitt recept är en kombination av sol, vatten och CO2. Kanske denna mix i år har varit optimal. Min nya batteridrivna häcksax från Jula på två meter, har gjort underverk, alltså jag har gjort underverk med den. Skall nu försöka ta ett dopp i poolen innan dagens annonserade väder med åska och regn drabbar oss. Poolen är ekologiskt hållbar, för den fylls på av regn så att jag inte behöver belasta vattenledningarna. 🙂

 7. Daniel Wiklund

  Här i Luleå(Sveriges solrikaste stad)har vi haft värmebölja i flera veckor. Men igår blåste det en kall nordanvind,på med långbyxor igen. Jag cyklar mycket(inte för att rädda klimatet),men igår så var det nära att jag tog bilen(Honda CRV)istället, för att få lite mer koldioxidutsläpp. Vädret blir inte ofta som vi vill, vare sig vi är alarmister eller ”skeptiker”. Och i synnerhet inte för alarmisterna.

 8. Lars Jonsson

  Det verkar vara ett allmänt problem, den gröna tillväxten. kanske dax att vi alla samlar oss i en mäktig proteströrelse mot koldioxidutsläppen, vi villaägare. jag föreslår att vi kallar oss villavrålet. Kanske kan vi få lite bidrag så att vi alla kan handla häcksaxar på Jula.

 9. Olav Gjelten

  Vore inte exempelvi 100 kr litern för bensin och disel ett rimligt pris för att rädda världen? Bilanvändandet skulle begränsas till dem som inte betalar drivmedel ur egen ficka. Vi skulle gå mot en lågkonjunktur vi aldrig tidigare sett under hela industriepoken.. Konsumtionssamhället skulle raseras. Miljö och klimat skulle bli storvinare. Att världen föjer Sverige vet vi redan och behöver knappast argumenteras. Vad väntar politikarna på?
  Är enda problemet för dem att bli återvald om fyra år?

 10. JHE

  Här raljeras det över att det växt så mycket i sommar trots torkan.
  För den som minns tillbaka lite så var det en ovanligt tidig vår. Själv fick jag klippa gräset 2 ggr i april. Har inte hänt tidigare trots att jag bott i samma hus i snart 30 år. Det var ganska mycket nederbörd fram till midsommar. Det växte ordentligt då.
  Allt är tidigt i år. Igår så såg jag en skördetröska som tröskade vete i Södermanland. Jag kan inte påminna mig om att det har tröskats vete i juli i Södermanland tidigare. Att det är tidig skörd i år beror mest på att det var tidig vår och växtligheten kom igång 3-4 veckor tidigare än normalt.

 11. Lars W

  Det finns en ekologisk lösning på problemet med det ”gröna h**vetet”.
  Sätt bocken till trädgårdsmästare. Kort sagt, hyr in getter att göra jobbet!
  Autentisk affärsidé från North Carolina.

 12. Jonas B

  Nämenvaf…? Livet är inte rättvist. Har Sörmland blivit en koldioxidfri zon? Kan det bero på att landstinget beslutat om tjänstecyklar åt tjejerna i hemtjänsten? Här på tomten står rönnen och björken bruna. Till och med eken börjar tappa sugen.

 13. Mats G

  #9
  ”Är enda problemet för dem att bli återvald om fyra år?”
  Det har vi varit inne på några gånger. Demokrati är problem för en del ja.
  Både engelska och svenska miljöpartister har uttalat sig i den riktningen. Att det skall vara kriminellt att vara av en annan åsikt. Eller åtminstone så har de inget att göra i den demokratiska församlingen eller statsförvaltningen. I Ungern har man börjat tala ur skägget. Demokrati fungerar inte. Men där tror jag inte det handlar om miljö.

 14. Nu fattas det bara att Tomas P förespråkar mer CO2…. 😉

 15. Mats G

  Fungerar demokrati?

  ja, om alla gör det dom skall. Det finns vissa krav i för medborgarna och institutioner i en fungerande demokrati.

  Har vi haft fred och demokrati för länge i Sverige så vi har glömt bort vissa grundläggande aspekter?
  Vi tar det inte på allvar.

  Vi behöver en befolkning som är välutbildad och välinformerad. Detta behövs för att medborgaren skall kunna göra medvetna val under valdagen.

  Har vi en välutbildad väljarkår? Har vi en välinformerad väljarkår?

  Här finns det stora brister. Kommunerna har inte tagit sitt ansvar när det gäller utbildning. en skam på torra land. Lärarna ynkar och verkar vara oförberedda och lite oprofessionella. Staten skall ta över?

  Välinformerade. En liten klick personer har tagit informationsflödet som gisslan trots internet. Detta förvånar mig en del. Så det går inte bara att skylla på media. Informationen finns där om vi letar lite. Svensken är fortfarande tagna på sängen och tror godtroget på det som kommer från gammelmedia.

  Men de antidemokratiska krafterna i kommunerna(snålhet/missmanagment) börjar påverka samhället. Dessa kommunalråd är nog mer okunnigt omedvetna om vad de gör än något annat. Friends Arena o liknande är fränare än en fungerande skola.

  Däremot media är de odemokratiska krafterna medvetna. Sen finns det en del medvetet omedvetna som bara jamsar med. Typ jag gör bara mitt jobb eller följer direktionens beslut.

  Finns en historia från Laholm(tror jag det var). Där den reporter har gjort avslöjande reportage om kommunal ledningen. Dvs agerade exakt som en reporter skall i en fungerande demokrati. Hon fick sparken/omplacerad.

  Denna story säger det mesta om tillståndet i denna nation. vi måste ta han om demokratin. Alla. Vi kommer sakna den när den är borta. Ungefär som kon.

 16. Sten Kaijser

  Tack Lars,
  årets bästa inlägg på KU!
  Jag älskar den personliga touchen – den om hur just du är drabbad. Vi vet ju alla att när stora saker händer så har vi svårt att ta till oss den stora bilden, medan de enskilda ödena fångar vårt intresse.

 17. Janne

  Det finns ju grön asfalt som man kan ha istället för gräsmatta.

 18. Sigvard E

  OT
  Om biskoparnas kamp mot koldioxiden:
  http://www.vk.se/1230915/de-svenska-biskoparna-utmanar-i-klimatfragan
  Replik:
  http://www.vk.se/1243252/klimatvetenskap-ar-inte-religion

 19. Mats G

  #18
  ”Klimatvetenskap är inte religion”
  Intressant rubrik på repliken. Det är väl just det många här anser att den är. Så egentligen är det inte helt konstigt att kyrkan hoppar på det här tåget. Men man kan ju förstå att klimathotarna inte vill ha dem på tåget. Vi skeptiker kan ju få rätt. Eller kan förresten.

 20. Gunbo

  Här har det tydligen varit brist på CO2 i luften för mer visset och brunt har jag sällan sett. Björkarna börjar bli gula och körsbärsträden fäller sina blad. Gräset har inte behövt klippas på flera veckor. Så skicka gärna hit lite CO2! 🙂

 21. Bäckström

  Gunbo #20
  Tips:
  Gå ut och prata med växterna!
  Det är en himla massa ppm i utandningsluften, så skrik på dom!

 22. Sigvard #18
  Läste artikeln i Västerbottenkuriren. Man undrar om inte förbön hjälper längre?, Om nu Gud kunde skapa ett syndafall, kan han inte också skapa en klimatförändring som får människor att leva mer efter hans riktlinjer. kanske det t.o.m. är just Hen som skapat dessa förändringar. Det är väl en teori lika väl underbyggd som alarmismen, om jag nu skall fortsätta i dagens satiriska anda. Jag tror han skulle få mer fart på galoscherna om han sänkte jordens medeltemperaturen ett par grader. Kanske ett tips till Hen från biskoparna. De flesta tycks gilla värmen.

 23. Gunbo

  Bäckström #21,

  😀 Blir ett massa pratande då tomten är på en halv hektar.

 24. lennart bengtsson

  Det är ingen tvekan att växtlighet och produktion av bland annat vete och majs har frodats det senaste månaderna för vilket vi må hoppas att även klimataktivister och alla de som vill återgå till ett mer primitivt och som de hävdar ”hållbart ” samhälle, inte är allt för olyckliga över. Det idylliska koldioxidfattiga och inte alltför hållbara 1800-talet, då drygt 25% av våra landsmän utvandrade till Amerika var kanske inte så underbart som våra gröna politiker i sin Astrid Lindgrens värld framhäver. Mobergs fantastiska utvandrarepos, som tydligt visar hur det var för vanligt folk i Sverige, är förvisso en roman men baserat i högsta grad på verkliga förhållanden. Jag föreslår att våra gröna och röda broiler politiker utnyttjar hängmattan att läsa igenom Mobergs episka roman som förhoppningsvis kommer att sprida lite ljus över deras förvirrade och distorderade värld och kanske påverka valdebatten.
  Under tiden är det bara att ta fram den gamla lien och gå lös på sly, ormbunkar och högt gräs. Det sparar energi och stärker armmuskler och rygg.

 25. Joel

  Oregon Flexiblade kan hjälpa dig.
  För en riktigt manlig avverkning plockar du bort stänkskyddet på trimmern och drar ut Flexibladelinan till 20-25 cm utstick. Applicera så heltäckande klädsel med grova stövlar och tjocka byxor, långärmad överdel samt plexi/nätvisir.

  Släpp sen inte gasen förrän tanken är tom! Kopplingen kan ta illa upp annars.

 26. Lars Cornell

  Det ser ut att bli en kall vinter,
  rönnbären är osedvanligt många.

 27. Peter F

  Lars #26

  Här har Du mer skrock och recept på rönnbärsgelé.

  http://wwwc.aftonbladet.se/nyheter/0009/05/ronnbar.html

 28. sibbe

  Och jag som trodde att jag är ensam i kampen mot ogräset. En kamp som jag vet att jag förlorad i förväg. Jag har runt min tomt just nu en vägg av tistel-växter som är manshöga. Och de sprider sina frön över hela tomten, som är ganska stor. Och nu skall EU förbjuda Round up, enda växtgiftet som ännu hjälper lite emot ovannämnda elände. Bland törnar och tistlar skall du äta ditt dagliga bröd. Världen borde sen ändå tacka CO2 för detta, inte förbjuda… Fin artikel Lars Johnsson, som träffar mitt i pricken!

 29. Jimmy

  Till alla miljöpartister o alla andra som tror att CO2 är en förorening.
  Vet ni om att växterna producerar sin egen mat!
  Se videon ”Photosynthesis – Biology basics for children”
  http://www.youtube.com/watch?v=3pD68uxRLkM
  Jag tror att kommentarena blir… -Det var som f-n, det hade jag ingen aning om.

 30. Jonas B

  Jimmy # 29 > Såna där filmer borde förbjudas. Lära våra ungar hur fotosyntesen fungerar – det är ju rena klimatförnekarpropagandan.

 31. Håkan Bergman

  Vadå Oregon Flexiblade eller Round up, inhandla ett par lamm eller killingar på våren, sen har ni några fina köttbitar till hösten.

 32. Slabadang

  Lars J!

  Satir ironi eller häckel brukar inte ingå i dina artiklar men här lyckas du med att omsluta dem alla. Du är ju väldigt artig och belevad i ditt sätt att uttrycka dig. Jag utnämner mig själv till din rakt motsatta språkliga ytterlighet.

 33. Tackar och bugar slabadang

 34. bom

  Bloggerskan Berit bakom Every Kinda People (bosatt i Atlanta) har varit i Stockholm på Tekniska Museet och fattat humör. TM är också koldioxidhatare och med i propagandaapparaten. Barnen skall skrämmas maximalt om dom går dit.


  Sista helgen “gjorde” vi Stockholm, däribland ett besök på Tekniska Museet som har en avdelning för hur man på ett mycket skamligt sätt indoktrinerar barn att se koldioxid som någonting farligt som de ska bekämpa:

  “Utställningen Spelet om energin är utformad som ett stort dataspel med flera olika delar. Du gör olika val om mat, boende och shopping och ser vilka konsekvenser dina val får på miljön.
  I vårt moderna samhälle använder vi mycket energi. Vad vi äter, hur vi bor, hur vi reser och handlar är några av de områden där stora mängder energi går åt. Men var kommer energin ifrån, och hur hänger den ihop med miljö och klimatfrågor? Dessa är några av de frågor som du kan få svar på i utställningen.
  I utställningen får du som besökare på ett lustfyllt sätt lära dig mer om vad energi är och hur den produceras. Du får också ett historiskt perspektiv på hur dagens energiberoende samhälle vuxit fram på gott och ont och, inte minst, möjlighet att ta ställning till och välja hur vi ska använda energi på ett hållbart sätt i framtiden.”

 35. Ann LH

  Slabadang! För första gången någonsin säger jag emot Dej. Jag har ofta upplevt en pricksäker och stilla humor/ironi i Lars’s små mästerstycken och Lars tack för det. Den här gången var det mera rakt på fast tvärtom om man säger så.

 36. Peter F

  Som liten (på 50-talet) upptäckte jag att mor pratade med och blåste på sina krukväxter. Jag frågade nyfiket varför hon gjorde det. Jag kommer inte ihåg svaret, men min nästa fråga blev…Är det därför Du pratar med mig ?

 37. Jimmy

  # 35 Peter F
  Det påminner om en dialog i boken ”Liftarens guide till galaxen” mellan Arthur Dent och Ford Prefekt när de hamnat i en riktigt besvärlig situation.
  – Det är vid sådana här tillfällen jag önskar att jag hade lyssnat till vad min mamma sa till mig när jag var liten, sa Ford.
  -Va sa hon då, frågade Arthur?
  -Jag vet inte, jag lyssnade aldrig.

 38. Peter F

  Jimmy #37

  :o)

 39. Slabadang

  Jag för en viktig kamp för en public service vi kan lita på (om vi ska ha någon)!!

  Ska man lyckas knäcka korruptionen och avslöja den stora manipulativa lögn ”public service” är så gäller det att vara både strategiskt noggrann och uthållig samt samla konkreta och samtidigt lätt verifierade bevisen på vilka uppenbara motsägelser som finns mellan vad SVT/SR hävdar och de stora skillnaderna mellan hur SVT/SR faktiskt fungerar ned till mumma i mer spännande detaljer om hur det gått till i bunkerns katakomber ute på gärdet..

  Uppvakningskampanjen riktad till alla licensbetalare befinner sig i en fas där vi redan kan se spåren av grundläggande ordningsfrågor SVTs ledning konfronterats med och som gör att de vidtagit åtgärder för att försöka mota ”Olle i grind”. Den totalt omoderna policyn utan synlig och öppen interaktivitet med allmänheten/licensbetalarna har tvingat SVT att försöka fabricera fram verktyg så att det skall se ut som om man kommunicerar med allmänheten. En patetiskt otillräcklig och lätt genomskinlig manöver är ”Din röst” där det skall se ut som om allmänheten är nåt man bryr sig om medan verkligheten och sanningen är den rakt motsatta. Utlokaliserad På facebook dessutom!! 🙂

  SVT och SR är helt enkelt livrädda för att tappa kontrollen och styrningen av samhällsdebatten på allmänhetens och den öppna demokratins bekostnad. Att som jag beskrivit tidigare 4/5 av folket har från begränsat ned till inget förtroende alls för företagen skulle ju då kunna bli synligt för envar samtidigt som dess journalister framstår som djävligt udda typer frånskilda från den allmänna majoriteten. Politbyrån ”programetik” på SVT har jag presenterat i tidigare inlägg och jag hoppas ni samlar på er kunskaper och de observationer jag blottlägger så här i förväg.

  http://www.svt.se/nyheter/era-bidrag-gjorde-skillnad (Jo säkert SVT … nice try!)

  Vi skall i kraft i hävdandet av grundläggande demokratiska principer och rättigheter helt enkelt krossa den manipulativa apparat som kallar sig för ”public service” och återställa balansen till en autentiskt hederlig, dynamisk och respektfull öppen samhällsdebatt igen. Många inser och upplever att samhällsdebatten är rutten sjuk och obegriplig men har svårt att ringa in var de vitala felen sitter och vem/vilka som har makten över dem och vet därför inte heller vad de kan göra åt dem. Den hjälpen kommer ! Hjälpen att ställa rätt frågor av rätt skäl till rätt part och rätten att ställa fullständigt självklara grundläggande KRAV kommer bli tydlig för licensbetalarna och snart även alla skattebetalare eftersom det är så den gamla och snart före detta public serviceorganisation är tänkt att finansieras inom snar framtid.

  Ska demokratin bestå måste SVT/SR försvinna och ny public service om vi skall ha någon sådan kvar resas ur gruset från dem.

 40. Håkan Bergman

  Vi ska inte ha nåt public service, vill samhället informera mig om nåt finns det idag nåt som kallas för internet, räcker inte det får dom väl kommunicera via mjölkpaketen.

 41. Ingvar

  Slabadang #39

  Nyfiken och stridsberedd.

 42. Fogge

  Har miljöpartister klyvöppningar? 😉

 43. Michael

  Slabadang,

  Bubb.la har redan tagit upp kampen. Mattias Lundbäck har en bra presentation av detta nya initiativ på sin blogg: http://www.ekonomism.us/entry/bubbla-varderingsutjamnaren

  Där finns även en kort introduktionsfilm.

 44. Slabadang

  Fler ställer J Nordangårds frågor!

  Forbes undrar vem och vad de gröna aktivisterna egentligen företräder.

  http://www.forbes.com/sites/chrisprandoni/2014/07/30/breaking-senate-committee-report-details-environmentalists-inner-workings/

 45. Slabadang

  Samordning av propagandan!

  http://mediatrackers.org/wisconsin/2014/07/29/secretive-leftwing-network-discovered-through-wi-records-law

  japp å så har vi vår kära ”opartiska sakliga och OBEROENDE” vetenskräpsredaktion.

 46. Slabadang

  Sug på det här resonemanget en stund!

  Vi kan vara utsatta för den största ”false flag” operationen någonsin. Rockefeller är ju ”Big Oil” och bank om någon, och man får ju fundera en stund över vilket vinstintresse som oljebolagen har och vad de använder de gröna nyttiga idioterna till. Kom gärna med invändningar mot följande scenario.

  Min utgångspunkt är att oljebolagen sedan länge känt till de enorma depåer av gas och olja frackingtekniken gjort tillgängliga och jag tittar på vilka konsekvenser denna nya verklighet innebär för de traditionella oljebolagens tillgångar och vinster.

  Det kan inte va så där jättekul att sitta med bl.a svindyra oljeplattformar ute i haven när gasen och oljan i princip flödar ur vattenkranarna i de områden som frackingen nu jobbar. När i princip vem som helst och vilket land som helst kan göra sig mer eller mindre oberoende av oljebolagens tjänster och mindre aktörer kan konkurrera på både den lokala och globala marknaden, så förstår vi att dels priset på råvaran kan bara peka nedåt och de traditionella oljebolagen sitter fast med sina enorma investeringar i sina gamla anläggningar infrastruktur tankers borrutrustning och annat. Kolla Estland ! Med LNG i pipen så blir det inte så kul för de stora drakarna heller? Hur mycket avskrivningar riskerar de att få genomföra?

  Med de enorma mängder gas och olja som nu kan utvinnas från i princip alla porösa berggrunder över hela världen så kommer priset på råvaran sjunka och även för hela den värdekedja som är kopplad till den traditionella utvinningen som skett. Så självklart pröjsar oljebolagen aktivister för att stoppa frackingen som konkurrerar med deras gamla dyra teknik. PUNKT!
  Tittar vi på EPA och EUSSR så klappar de i första hand till den traditionella konkurrenten dvs kolindustrin som skall regleras och förbjudas ” i klimatets namn”.När de skall försöka rädda efterfrågan och priset på sin olja så blir kol och fracking naturligtvis det första de vill stoppa.Den stora andelen av oljeförbrukningen finns i transportsektorn där ännu inget riktigt fungerande alternativ till oljan existerar men även här utgör frackingen konkurrens.

  För Rockefellers bankkonglomerat så konstruerar de en fejkad marknad med co2 handel där de kan ta vinster på gungorna vad de riskerar förlora på karusellerna. Så min tes blir sammanfattningsvis rätt enkel. Oljebolagen är skiträdda för frackingens framväxt och genom att demonisera kolet så slipper de åtminstone en konkurrent och varför Big Oil överöser de gröna grönsakerna till nyttiga idioter blir i ljuset av detta sken väldigt logiskt. Rädda klimaaaatet !! Jo visst sörru säkert sörru! Rockefeller skiter högaktningsfullt i klimatet familjen vill tjäna sina stålar och skydda sina oljeintressen och investeringar helt enkelt.

 47. Kenneth Mikaelsson

  5. Their influence has contributed to various anti-Christian organizations being set up.

  Maurice Strong is a good friend of the Rockefellers. He has been promoting Mother Gaia worship. David Rockefeller works with Maurice Strong and his New Age ideas.

  Och den gubben känner vi ju alla….

  http://www.theforbiddenknowledge.com/hardtruth/the_rockefeller_bloodline.htm

 48. Janne

  #39 Slabadang

  Som första punkt på SVT/SR borde man skrota begreppet ”Public Service” som man snott från England och BBC. På SVT har man ett stort BBC-komplex och man vill gärna vara som BBC.

  Det vore mycket bättre om SVT använde det svenska begreppet ”Allmännyttig”, då skulle det bli tydligare om vad de ska hålla på med.

 49. Mikael W.

  Follow the green money!

  http://wattsupwiththat.com/2014/07/30/breaking-senate-report-exposes-the-climate-environmental-movement-as-being-a-cash-machine-controlling-the-epa/

 50. Skogsmannen

  Slabadang!

  Liknande logik borde rimligtvis kunna förklara den tröga utvecklingen av kärnkraft i västvärlden.

  Vem vill investera i Gen 4 när det finns drifttid kvar i Gen 2 och 3 för att inte tala om all vatten-/kol-/gaskraft som kraftbolagen har investerat i? Avvecklingskostnaderna för dessa borde dessutom vara enorma!

  Oljeindustrin borde rimligtvis inte heller vara överlyckliga över kärnkraftsutvecklingen eftersom denna ger möjligheter att syntetisera fram drivmedel genom Fischer Tropsch processen som ”biprodukt” till elproduktionen.

  By the way! Möjligheten till att ytterligare minska svälten på jorden genom produktion av mineralgödning genom bl.a. Haber Bosch skulle kunna genomföras ”miljövänligt”, då det främsta argumentet mot argumenten mot denna gödningsform (vad jag har funnit), är det stora energibehovet för produktion av mineralgödning.

  Egentligen är det nog ganska tydligt varför det går så trögt…

 51. JHE

  #50 Skogsmannen.

  Problemet med Gen IV reaktorerna är att få vill vara med att betala utvecklingskostnaderna.
  Att få Arevas prototypreaktor klar kommer att kosta några hundra mdr Kr. EU bidrar med några mdr per år och franska staten med en del. Industriföretag som Siemens och flera andra har hoppat av. Arevas egen ekonomi är så dålig så att de inte kan bidra med så mycket resurser för utvecklingen av en ny reaktortyp.

 52. Åke N

  JHE #51. Gen IV är redan utvecklad och i drift i Kina, Ryssland och Indien. Gen IV var dessutom framgångsrikt i försöksdrift (om jag minns rätt) under ett antal år i USA. Det är vi som halkar efter.

 53. Åke N

  Rättning: det var under 60-talet i USA.

 54. Slabadang

  Skogsmannen!

  Du drar fram en indikation till som helt stämmer överens med ett gemensamt Grinpiss/Bigoil intresse. Kärnkraft är en tuff konkurrent! Follow the money!!

 55. Skogsmannen

  JHE m.fl!

  Några hundra miljarder?

  Måhända, men vad är detta jämfört med de subventioner som världens största ekonomi (EU) satsar på s.k grön energi VARJE ÅR?

  Problemet med dessa teknikgenombrott är att de är alldeles för stora t.o.m för multinationella företag eftersom dessa företag måste ta hänsyn till avkastningar inom rimlig tid (vem f-n kan låna ut kapital i 20 år utan ränta?). Det funkar inte!

  Vidare, hur enkelt är detta sedan att sälja in gen 4 hos de stora energibolagen med bakgrund till de investeringar dessa redan har genomfört i kärnkraft gen 2/3, vind-, kol- och gaskraft? En isbit i en vulkan har ju för f-n större överlevnadsmöjligheter än nyinvesteringar i kärnkraft gen 4 i Europa.

  Här skulle faktiskt EU med sin ”mikrobudget” utan egentliga avkastningskrav kunna göra skillnad (på något jä-la vis finns större tolerans avseende avkastningskrav på skattemedel, d.v.s inga alls,, vilket redan bevisats med referens till genomförda satsningar på ”grön” energi).

  Det handlar bara om att tänka rätt…

  ,