Nästa bubbla: gröna investeringar

CCE Crash

I spåren på den ekonomiska krisen så blir det också kris i den gröna energibranschen. Den är ju till stora delar uppbyggd genom statliga subventioner och löften om framtida vinster. Men när alltfler stater får problem med de egna finanserna så dras också subventionerna för detta ned. Investerarna börjar söka sig till säkrare områden.

The New Nostradamus of the North går igenom en del artiklar om varför aktierna på vind- och solenergibolag går ned.

Bloomberg om investeringarna i solenergi: “This is a triple whammy pulling stock prices lower: industry-specific issues like overcapacity and a drop in demand in combination with government debt and budget concerns and broader risk aversion in the financial markets,” said Aaron Chew, analyst at Maxim Group LLC.

Gosselin rapporterar från tyskspråkiga Teknology Review om samma allmänna mönster.

Inte heller handeln med utsläppsrättigheter går något vidare. Chicago Tribune meddelar att Chicago Climate Futures Exchange nu stänger helt. Sedan flera månader har handeln där mer eller mindre upphört, men nu är det som sagt slut på de tveksamma affärerna. Ännu mer tveksamma affärer varnar The Guardian för; företag som säljer utsläppsrättigheter i utbyte mot vaga löften om att politikerna eventuellt kommer att spara ett stycke regnskog. (Var det inte bl.a. WWF som jobbade i denna skojarbransch?)

Men i det nästan bankrutta Kalifornien ångar man på i sin gröna eufori. År 2013 så skall man starta sin cap-and-trade. Just nu diskuteras det huruvida det är OK att köpa s.k. ”offsets” upptill 85% av marknaden. Dvs. man funderar på om man kan köpa och sälja löften om neddragningar någon annanstans, t.ex. löften om att det inte skall huggas ned skog i Amazonas …

Överhuvudtaget verkar krismedvetandet i USA vara lågt. Den nya budget som man efter mycket gny och tandagnisslan äntligen har kommit överens om är långt ifrån i balans. Skulden ökar med 1,6 trillioner dollar. De ”tuffa” nedskärningarna motsvarar bara c:a 1% av detta. JoNova skriver om eländet. En konsekvens av besparingarna kan i alla fall bli att subventionerna till etanolproduktionen minskar.

Till sist: De annars så miljömedvetna holländarna köper inte cyklar i samma utsträckning som tidigare. Cykelbranschen i kris! Fast det sägs mer bero på att det regnat så mycket i sommar snarare än på någon kris i landets statsbudget. 🙂

Ingemar Nordin

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Peter Stilbs

    Konstigt nog är detta tvärt emot vad Maud Olofsson, Andreas Carlgren och Anders Wijkman predikar … 😉  

  2. Pär Green

    Peter Stilbs # 1
    Usch vilka namn du nämner, men de rasar obehörligen utför stupet!
     

  3. Ingemar Nordin

    Peter S, de du nämner är väl Merchants in Faith helt enkelt; de försöker sälja en del skumma papper som inte riktigt tål dagens ljus. Och köper vi inte så handlar de för våra skattepengar ändå. Synd att så många privata bolag – typ banker, försäkringsbolag, vindkraftsbolag – fått ett slags legal sanktion för att lura sina kunder.

  4. Alla vi som är emot de allt annat än gröna certifikaten, straffskatt på kärnkraft och antalsbegränsningen av antalet reaktorer:

    Den svenska energipolitiken efter den vansinniga stängningen av Barsebäck har ökat årsproduktionskapaciteten av elektrisk energi…

    Nya kablar kommer kanske dessutom ge oss mer energi från Ryssland och forna öst, än vad vi exporterar… priserna kan gå ner under 30öre/kWh de närmaste åren…

    Samtidigt gör teknik, skatter och avgifter att elanvändningen från nätet får större incitament att minska…

    Då blir det som jag spått… då det blåser får vindkraftsägarna leva på bidragen… vinnare på kort sikt är vattenkraft och på längre sikt hela samhället då snart LFTR kommer släppas fritt…

    Efter 2020 är alla ”gröna investeringar” ett minne blott….  

  5. Ingemar Nordin

    ”The Party’s over for Big Wind”

    If last year was bad for the U.S. wind industry, then 2011 is looking to be positively disastrous. A combination of cheap natural gas, growing resistance to wind turbine installations, and the inability of cash-strapped governments to continue hefty subsidies, is taking the wind out of wind.

    For AWEA’s minions and hirelings, these facts are truly dangerous. And because of that, they continue to use character assassination on anyone who questions the future of their highly subsidized industry.”

    http://www.thegwpf.org/opinion-pros-a-cons/3620-robert-bryce-the-partys-over-for-big-wind.html

  6. Ingemar #5
    So nu brakar Big Wind ihop av sin egen tyngd. Inte dumt alls. Kanske nåt gott till slut kommer ut av det. Small Wind kanske har en plats

  7. Johan M

    Något annat som jag inte ser hur det skall kunna överleva är elcertifikat. Under 2010 motsvarade kvotplikten (dvs hur mycket elcertifikat elleverantörerna måste köpa) i stort sett antalet utdelade elcertifikat. Under 2011 – 2012 ligger kvotplikten fast men produktionen av förnyelsebar el ökar. Vi kommer ha ett överskott av elcertifikat som det inte finns någon idé att köpa. Vi kommer se priser som faller ner mot några tior och det kommer naturligtvis ha stor effekt på lönsamheten för vindkraftverken. Biokraft och småskalig vattenkraft kommer säkert att klara sig eftersom elcertifikaten där bara varit en extra bonus men vindindustrin kommer att ta stora smällar. Om man har en kalkyl där man räknar med att elcertifikat skall inbringa 20-30 öre/kWh så blir det inte så roligt när detta visar sig bli 5 öre/kWh.
     
    Ett tips till alla som har pensionsfonden investerad i elcertifikat – sälj!

  8. #7

    Typiskt svensk jojo-politik.

    Det viktigaste för långsiktiga investeringar, som är det som skapar välfärden, är förutsebara regelverk och kostnader.

    Då jag flyttade ut 2003 fanns en extrem fastighetsskatt, förmögenhetsskatt och gåvoskatt…

    Bara tre år senare var de borta….. bra såklart. men de kan lika snabbt komma tillbaka…

    Människor som röstar tar inte ansvar för handlingarna de politiker de väljer utför…

    Se Greker och andra flumfolk……

    (nu kanske jag bör refuseras av forumets kommentarrenhållare) 

     

  9. Ingemar Nordin

    Johan M #7,

    Ett tips till alla som har pensionsfonden investerad i elcertifikat – sälj!

    Det låter som ett gott råd Johan 🙂

  10. I ATL nr 54 fredag 5/8 skriver Linda Armyr, miljövetare och trainee! på SNF att hon vill förstöra allt jordbruk i u-länderna, särskilt Afrika.
    Nej hon skriver inte så. Hon skriver att de ulandsbidrag vi skickar från Sverige måste öronmärkas så att de endast går till ekologisk odling, för ekosystemen, hållbarheten och klimatet. Tjat, tjat, tjat, gnat gnat, gnat som Ola Magnell en gång sjöng.

    Tyvärr har ATL så dålig policy att de inte lägger ut debattartiklarna på nätet. Så jag kan inte ordna någon länk. 

  11. Ingemar Nordin

    Jag glömde visst att nämna att den europeiska handeln med utsläppsrättigheter har plågats av korruption och bedrägeri sedan flera år. Här är en Reutersartikel om den senaste utvecklingen:

    http://uk.reuters.com/article/2011/08/15/us-carbon-fraud-factbox-idUKTRE77E25O20110815

    Knappast heller något som lockar ärliga investerare.