"Någonting är fel"

Vestmanlands Läns Tidning, VLT, gör en stor sak av det extrema väder vi på senare år drabbats av.
”Värmeböljor, översvämningar, tsunamis, snöstormar, jordbävningar och tornados har avlöst varandra. Namnen Katrina, Ike, Gustav och nu senast Alex är oroväckande bekanta. Platser som Haiti, Bangladesh och New Orleans associeras med naturkatastrofer.”
Någonting är fel, konstaterar VLT. Och detta någonting är förstås klimatförändringarna (bestämd form, plural). Detta, mina vänner, är anledningen till att det är varmt på sommaren och kallt på vintern. Och att länder i orkanbältet drabbas av orkaner.
Maken till djupsinnigheter har jag inte läst på länge. Hoppas att VLT:s läsare kan tänka själva.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Steve

  Som skeptiker bör man väl vara beredd på att det kan ske förändringar.  Gulf-baserat kanske?
  –   Reuters:  Methane in Gulf ”astonishingly high” – As much as 1 million times the normal level of methane gas has been found in some regions near the Gulf of Mexico oil spill, enough to potentially deplete oxygen and create a dead zone, U.S. scientists said on Tuesday.
  http://www.reuters.com/article/idUSTRE65L6IA20100622
  Huffington Post (tung vänster-sajt) har Gulfen som första post:
  SIGNS OF FRUSTRATION  —  Gulf Residents Have Plenty Of Time — To Protest —    Oil Now Leaking From Containment Cap… Seepage Reported 2 Miles Away, Likely Unrelated To Spill…    Coast Guard Official Accused Of Witness Intimidation… Judge Who Overturned Drilling Moratorium Won’t Withdraw From Case… Obama Launches Ocean Protection Policy…  OIL SPILL BIG NEWS PAGE…
  BBC rapporterade igår (19 juli c:a kl 0400) att BP instruerats att förbereda ett återöppnande av oljeutsläppet, därför att det tycktes läcka ut metan i omgivningen, som en följd av stoppet (och det ökade trycket nere i marken, förmodar jag).  Den notisen är dock borta nu.

 2. Kenneth Karlsson

  VLT – vilken vattuvälling! Första kommentaren till artikeln sticker dock hål på bluddret.

 3. tty

  Eftersom det som läckt ut hela tiden varit en blandning av olja och metan skulle det vara extremt underligt om det inte vore höga metanhalter i vattnet.
  Metan oxideras dock snabbt i havet (vilket mycket riktigt förbrukar syre) so troligen kommer inte så mycket att nå ytan.

 4. Dan

  Gillar att tsunamis kom med på listan. 
  Om jag inte har alldeles fel orsakas de av undervattensjordbävningar, inte co2. 
  Fast det är väl bara vi vita medelålders män som anser det.  
  Undervattensjordbävningar är antagligen en del av de manliga härskarstrukturerna.

 5. Jörgen O

     Jag fick detta e-mail från Sverige i dag
   Och de är helt klara på att solen måste vara orsaken till goa värmen ni haft.  Ändå säger Maggie att någonting måste vara fel . Kanske hon har rätt i alla  fall . Gotland är en farlig ö omgivet av vatten, ett vådligt gift som omger hela Visby stift                                                               
  Hej!
  Idag blir det svalare här. Bara +19 gr.
  http://www.tjuvlyssnat.se kan man hitta följande citat:
  Det är en ung tjej som funderar över värmen: ”Alltså,
  det blir så jobbigt varmt í Sverige, inte alls som det
  blir utomlands. Det är nog för att solen är mindre
  här, den blir liksom mer koncentrerad. Utomlands är
  solen större och den blir mer utspridd.”
   
  Aha, det är alltså därför! tror GD!

 6. Mats Jangdal

  Efter Jörgens inlägg och med tanke på trådens tema om okunskap i naturvetenskap kan jag inte undanhålla följande helt sanna historia.
  För 30-talet år sedan studerade min syster på universitet i mellansverige. En solig dag på vårterminen låg hon och en kompis och solade när kompisen frågade om min syster visste vad klockan var. Min syster kikade upp mot solen och sa: Ungefär halvtre.
  Kompisen undrade hur kunde se det på solen.
  Syrran förklarade att hon hade kollat på klockan när den var 2 och nu hade solen rört sig ungefär en halvtimme.
  Då utbrast kompisen: Men hur kan du veta åt vilket håll solen går?
   
  Om det var acceptabel lägsta standard på dem som kom in på samhällsvetenskaplig universitetsutbildning för 30 år sedan (journalistutbildningen är samhällsvetenskaplig), hur tror ni då att allmänheten idag ska kunna göra egna bedömningar av vad som står i tidningen? Då tänker jag ändå på den del som är något så när intresserad. De som tycker att det räcker med rösta som majoriteten, för den vet säkert bäst, finns det mycket litet hopp om.

 7. Urban

  Någonting måste varit fel också på 1400-talet då hundratusentals människor drunknade i svåra översvämningar i det som i dag är västeuropa.
  Hälsningar
  Urban
  Ps. Att tsunamis finns med i uppräkningen bevisar att journalisterna inte har koll som det heter nu för tiden. Ds.

 8. Robert

  Kära nån! Man undrar ju hur vissa tror att världen såg ut innan klimatförändringarna. För att klimatet förändras är tydligen något nytt påfund orsakat av folk som kör bil och använder glödlampor.

 9. Patrik

  Robert #8>> Det märkliga är att så vitt jag vet så har det länge rått bred konsensus kring det faktum att klimatet i olika klimatzoner ständigt förändras över tid.
  Klimatet förändras alltså inom olika regioner på vår jord. Helt naturligt.
  Det man nu har hängt upp sig på är att temperaturen har ökat med ngn fraktion av en grad sedan 1850 och att det kan innebära att… Trumvirvel…
  Klimatet kommer att ändra sig i olika regioner!
  Duh…

 10. Jan

  På VLT är man kanske omedveten om att befolkningen i utsatta områden har ökat de senaste årtionden. Orsaken är bla. överbefolkning som tvingar folk till mer utsatta områden och att det är allmänt populärt att bosätta sig kustnära. Naturligtvis orsakar då tex. orkaner större skada och betydligt fler blir drabbade än tidigare.
  Lite VLT logik. Att vakna upp med skorna på är starkt korrelerat med att vakna upp med huvudvärk. Slutsatsen är då att sova med skorna på orsakar huvudvärk.

 11. ThomasJ

  Yepp, någonting är fel:
  http://online.wsj.com/article/SB10001424052748704684604575381083191313448.html?mod=djemCommunity_h
  Mvh/TJ