Musen som röt – EU:s klimatkommissionär Connie Hedegaard

EU:s klimatkommisionär Connie Hedegaard tuffar nu till sig mot USA, Kina och Ryssland m.fl. Bara titeln kommissionär får mig att associera till gamla Sovjetunionen.
Bakgrund: EU ämnar ta ut en ”klimatskatt” på flyg till/från Europa. Flygbolagen ska då redovisa sina ”utsläpp” till EU. Redovisningen avser även ”utsläpp” utanför EU.
Reuters skriver:
”A new stand-off looms after EU Climate Commissioner Connie Hedegaard said the carriers would have until the end of this week to submit their data or face enforcement action.”
Jaha flygbolagen har till slutet av veckan att lämna data. Nu skrevs det förra veckan så data ska redan vara inne. Men Kina gillade inte detta utan Wei Zhenzhong sa:
”We would not like to see a situation of ‘you hold up my planes and I hold yours’. The government will take at least the same kind of measures, and these anti-sanction moves will be lasting”
Connie2
Kina böjer sig inte för byråkraten Hedegaards hot utan kommer att svara med motåtgärder. Men EU-byråkraterna är inne i klimathysterin. Reuter skriver:
”The EU says such action is needed to meet the bloc’s environmental targets and fill a vacuum left by international failure to deal with aviation emissions.”
Kina har stoppad Airbus ordrar till ett värde av $14 miljarder. Är det inte dags för EU att rädda ansiktet istället för att starta ett handelskrig mot Kina m.fl.? Fortsättning följer.
Källa: http://notrickszone.com/2012/06/12/climate-czar-connie-hedegaard-warns-carriers-to-submit-data-or-face-enforcement-action/
EU hamnar längre och längre från medborgarna. EU-byråkraterna vill göra det dyrt att flyga och köra bil för oss vanliga. Själva lever de som skattefrälse och flyger obegränsat. Undrar om Reinfeldt kommer att sätta Sverige i pant (läs våra pensioner m.m.) för att försöka rädda Grekland och Spanien? Grekland har en officiell pensionsålder om 58 år – borde inte den höjas rejält först? I Sverige är officiella pensionsåldern 65 år men Reinfeldt talar om att vi ska ”få möjlighet” att jobba mycket längre. Visst – när pensionen bara räcker till kattmat så måste man jobba längre. Whiskas – om mormor själv får välja…… Fast idag får nog hundar och katter bättre vård än våra gamla……
Connie Hedegaard har en examen i litteratur och historia. Historiekunskaperna skulle kunna användas för att studera det historiska klimatet. När det var varmare i Europa utan koldioxidutsläpp. Men hon är bara en sann byråkrat utan några naturvetenskapliga kunskaper. Passar bra som ”klimatkommissionär”. För det är ju inte vetenskap utan politik det handlar om. Möjligheten för EU att styra våra privatliv i detalj, beskatta oss till döds. Samtidigt som nomenklaturan lever i sus och dus och reser (med flyg) på ”klimatkonferenser”. Till nomenklaturan hör ledande personen inom WWF och Greenpeace. Rio nästa……!!!!

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Peter Stilbs

    Bra Per – dessa människor verkar leva i en egen värld.
    Så också SvD’s eländiga Geneve-korrespondent Gunilla von Hall, som i dagens SvD har två propagandaartiklar inför Rio – ”Klimatutsläpp bakom ökning av katastrofer”     och ”Ödesfrågor i fokus på miljömötet”
    De är fulla av fel och vinklingar, och givetvis går de inte att kommentera.
    Tack så mycket, SvD   

  2. Lejeune

    #1
    Självklart i DN oxå:
    http://www.dn.se/debatt/var-ohallbara-konsumtion-utarmar-jordens-resurser  

  3. Labbibia

    Tack Per!
    Ja, det är verkligen skillnad på ”folk och fä”. Minns hur det såg ut vid klimatmötet i Köpenhamn när alla de tusentals delegaterna valde bort gratisbussarna och i stället valde att åka limousine från flyget. Rädda klimatet? Tjenare!
    http://www.youtube.com/watch?v=Mp18LlWWSBw

  4. Ann L-H

    Bra Per! Att grönare-än-gröntEU går mot en dyster framtid var skrattretande tydligt igår när det meddelades att tillväxtländerna (!) ett efter ett beslutat att bidra till vår haverikassa. ”Den som är satt i skuld är icke fri” vet vi ju sen gammalt tillbaka. 

  5. U B Lööf

    När det var varmare i Europa utan koldioxidutsläpp.
    Bara därför att det var varmare utan koldioxidutsläpp kan man ju inte dra slutsatsen att dagens uppvärmning inte har samband med koldioxidutsläppen, eller hur?
    För det är ju inte vetenskap utan politik det handlar om. 
    Vill du därmed också ha sagt att vetenskaparna ska överta politikernas roll?   
        
    Jag finner ditt inlägg minst sagt ideologiskt styrt. Och då kan man ju fråga sig var vetenskapen blir av 😉
     

  6. S. Andersson

    Är inte denna artikel bitvis helt off topic? Kommer TCS nu att börja diskutera EU/Grekland/skatter/pensionsåldrar och köra ”Reinfeldt- och EU-bashing” i stället för klimat och energi?
     
    Att vi emellanåt hamnar off topic i kommentarerna är en sak men jag skulle föredra om blogginläggen koncentrerade sig på det som TCS har satt som målsättning.

  7. Jan

    Inom industrin där jag arbetar har vi radikalt minskat vårt resande till möten och liknande. Istället kör vi telefon och videokonferenser för att minska resekostnaderna samtidigt som vi spar tid som istället kan användas till produktivt arbete.
    Skulle det inte ha varit lämpligt om våra makthavare hade gått före och visat vägen genom att Riokonfernsen hade blivit en stor videokonferens? Då hade Reinfeld, Hedegaard, EK osv. kunna stannat hemma och tillbringat riokonferensen i videokonferensrum på hemorten.

  8. Slabadang

    Sant Per!
    Det är svårt att se på hur kaklet närmar sig i allt högre hastighet och jag vet inte ens om man vill stoppa händelseförloppet när Connie är förste man att träffas av det. Kan man inte skjutsa på på nåt sätt?
    Skicka ett telegram med uppmuntran till henne ”Bravo ge de där kineserna vad de tål inte behöver vi sälja till dem heller, och vad ska vi med bra relationer med ett land med nän miljard medborgare! ”

  9. Christopher E

    Jag har redan bokat och betalt årets flygresa till södra halvklotet. Nej, inte Rio! 😉 Är väl utan extraskatt än så länge?
    Kommer inte att ändra mina flygvanor oavsett skatt, förstås. Får väl dra in på annat när politikerna stjäl mina pengar. Ett bra sätt att spara tusenlappar är ta bil istället för tåg, använda riktiga glödlampor istället för dyra lågenergivarianter och i affären noga undvika alla varor med någon präktig miljömärkning, närproducerat och liknande. Passa på att konsumera billigt när man är utomlands istället för att gynna svenskt näringsliv.
    Är det bra för Sverige, arbetstilölfällen, natur mm? Ofta inte. Men det är inte mitt fel att politikerna vill plocka mig på pengar för något symboliskt klimatkrig så att jag måste se om mitt hus.
    Bäst för alla är förstås om medborgarna i största möjliga mån får bestämma över sina pengar själva.
    Politiker som pläderar för flygskatt för att hindra barnfamiljer att åka på välförtjänt semester och sedan själva flyger till Rio för paraplydrinkar och beachpartyn på samma barnfamiljers bekostnad är bara värda djupaste förakt. 

  10. L.A.

    #2
    liten korr av rubrik.
    ”Er ohallbara konsumtion utarmar jordens resurser”
    För det gäller väl knappast undertecknarna själva? eller…
    Det är ca 1000 mil enkelresa till Rio och ponera att varje flygsäte drar i snitt 0,35 liter per mil, hmm…
    De tre undertecknarna i DN gör således av med lika mycket fossilt bränsle på denna resa till ”Copacabana” som familjen som kör 3000 mil i sin gamla Volvo.

  11. Slabadang

    Jan !
    Du menar att de borde ”gå före” kanske? 🙂 Nä det gäller inte dem själva det gäller bara de där som ynglat av sig för mycket, du vet vanligt korkat folk.

  12. Christopher E

    Labbibia #3
    Min personliga hyckelfavorit är när Al Gore skulle ta emot fredspriset i Oslo och präktigt åkte kollektivt tåg för fina, miljömedvetna foton.
    Det var bara det att han och frugan hade misstänkt lite bagage. Var var resten av det? Jo, det han skickat separat med en Mercedesvan… 🙂
    http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=188855

  13. Labbibia

    S Andersson # 6
    Hur tänker du nu? Heter inte sajten ”The Climate Scam”? Det inbegriper väl allt som har med klimat att göra, även ”klimatpolitik”? Det är ju kolossen på lerfötter, EU, som påtvingat oss alla dessa stolligheter, som kvicksilverlampor od, i namn av att ”rädda klimatet”?
    Jag ser det som högst relevant i sammanhanget.  

  14. Labbibia

    Christopher E # 12
    Stort tack för länken. Den sparar jag.
    Man skulle kunna säga att den är ett bra exempel på ”dubblet hyckleri”. För vad predikar ”miljöööörörelsen” och människor som Mr Gore?? Jo, att vi ska konsumera mindre, lägga mindre pengar/resurser på kläder, elektronik etc etc. ”Vi förbrukar 2,5 Jordklot, det är ”ohållbart” och bla bla bla.
     Mr Gore var tydligen tvungen att ha så mycket kläder med sig till Norge att de inte fick plats i två resväskor? Vad säger det om hans klädvanor? Hur många kostymer får man ner i en stor resväska?
    Ständigt tjatas från dessa ”miljövänner” om att ”vi” måste göra si och så för att ”rädda planeten”…..men de menar ”de” dvs alla andra, dock inte de själva, för dem gäller andra regler minsann. Snacka om hyckleri!

  15. Jan

    Varför inte kalla dem klimatjetset?

  16. Joakim

    Christopher E (9)
    ”Politiker som pläderar för flygskatt för att hindra barnfamiljer att åka på välförtjänt semester och sedan själva flyger till Rio för paraplydrinkar och beachpartyn på samma barnfamiljers bekostnad är bara värda djupaste förakt.” 
    Precis! och av den anledningen kommer min röst kanske hamna hos dom man inte borde rösta på (SD).

  17. Martin

    Kinesisk press ger fler detaljer. Det handlar om stora pengar i en vikande marknad. Kina har också stöd av International Air Transport Association, som vill ha en global lösning efter förhandlingar.
    http://www.chinadaily.com.cn/cndy/2012-06/12/content_15494463.htm

  18. ThomasJ

    Fler ’möss’ som ryter… i nattmössan:
    http://www.youtube.com/watch?v=aEy6S7vfMKY
    He-he….  :mrgreen:
    Mvh/TJ

  19. Labbibia

    ThomasJ # 18
    Haha, tack!
    Och som vanligt var ordet ”vi” en viktig del i det något virriga budskapet….det vill säga ”de” alla andra, vanligt folk.

  20. S. Andersson

    Labbibia #14: det var bara den där spyan om Reinfeldt, pensionerna, Grekland, Whiskas och vården som jag tyckte var lite ”off the mark”. Sånt där onyanserat ”systemhat” gör inte TCS mer trovärdigt.

  21. bom

    Jag undrar vad lord M skall hitta på den här gången? Svårt att slå fallskärmshoppet?

  22. Labbibia

    S. Andersson # 20
    Och ändå hänger det delvis ihop….vi lägger miljardbelopp varje år i Sverige på att ”rädda klimatet” , pengar som till största delen verkar gå till diverse byråkrater och institutioner som SMHI Mistra mfl…Minst sagt tveksamt om dessa pengar gör någon nytta, mer än i sysselsättningssyfte …. samtidigt som exempelvis just vården ska spara och spara och spara.
    Senast i går kunde vi höra i nyheterna att Karolinska sjukhuset ska ”spara” genom att 800 tjänster ska försvinna. Undrar om vården i Sthlm med omnejd blir bättre då? vad tror du?
    http://www.dn.se/sthlm/upp-till-800-jobb-bort-pa-karolinska

  23. ThomasJ

    Riktigt Off Topic – breaking:
    Kan meddelan att Maggie har fått en son som heter Martin. Idag
    två veckor gammal!
    Grattis Maggie & Christofer!
    😀  😀  😀
    Mvh/TJ

  24. Staffan

    #5 Lööf skrev om ”dagens uppvärmning”.  Minsann.
    RSS visar förändringen i årstempen sedan 1979 (TLT, Lägre troposfären)  Det har blivit varmare kring Baffin Island, 0,6ºC per decennium.  Och i Mongoliet.  Och kring Moskva förr;  nu är det nedgraderat där.
    Det har blivit kallare sedan 1979 i södra Alaska, kring Hawaii, Ecuador–Buenos Aires, och över stora havsområden.
    I Iqualuit, eskimåhuvudstaden, kan det bli 12º idag, midsommar.  Just nu, kl 05 där, är det 4º.
    SMHI har tempen i Uppsala sedan 1722…
    1760-talet juli i snitt 18,1º, från 16,2º (1765) till 20,8º (1764).
    1850-talet juli-snittet 17,5º, från 15,4º (1856) till 20,4º (1855).
    1940-talet juli-snittet 17,1º, från 15,1º (1942) till 19,2º (1941).
    2000-talet (10 år) snittet 17,8º, från 15,4º (2000) till 19,9º (2003).
    Jag inser ju att det här är lite för avancerat för politiker i Bryssel – men ni på TCS kanske…?

  25. S. Andersson

    Labbibia #22: Jag skulle gärna vilja diskutera vården med dig men jag tycket inte den diskussionen hör hemma här på TCS.
     
    Men om du nu verkligen vill veta så tycker jag för det första att Karolinska är ett Stockholmsproblem. Jag har ingen nytta av Karolinska och där jag bor i Sverige kan vi bara drömma om att ha tillgång till sjukvård av den kalibern.
    För det andra: Jag tror inte att det är möjligt att köpa sig fri från organisatoriska problem. Därför är jag en varm anhängare av privat sjukvård. Fungerar för det mesta mycket bättre och blir effektivare och billigare. Det spelar ingen roll hur mycket pengar man öser över sjukvården. De kommer bara att slösa bort pengarna på allt annat än sjukvård då. Psykologin ligger i vetskapen om att det finns obegränsat med pengar. Det är då saker och ting går riktigt åt helvete. I en vinstdrivande organisation blir det räfst och rättarting om man slösar med pengarna. Detta gillar naturligtvis de anställda inte; det är roligare att sätta sprätt på skattepengar.
     
    På det viset skiljer sig inte sjukvårdspolitiker och -administratörer från klimatforskare. Så långt finns det en parallel.! 🙂
     
     

  26. Staffan

    ”Spyan” om våra politiker (# 20) var väsentlig.  ”EU hamnar längre och längre från medborgarna”, onekligen.  Alla inser inte hur bra vi har det i Sverige i nuläget.
    Vad gör ni, om det blir en storkris, Grekland lite förvärrat, i först PIGS-länderna, sedan hela Euro-området?
    Vet ni något om USA:s situation?  Deras statsskuld, jämfört med tidigare år (1945 onwards)?  Prognosen framåt?  Det står aldrig något i bladen om det.
    Vad vi kan göra är att hålla politiker som vill föra över makten till Bryssel borta.

  27. Herr Crusell

    ThomasJ: Tack! Martin blir två veckor först på fredag :). Guldklimpen kan skådas på https://dl.dropbox.com/u/3850/Martin.jpg 
    Trevlig sommar alla.
     

  28. Labbibia

    S. Andersson # 25
    Nu är det ju inte bara Sthlmare som har nytta och glädje av Karolinska. Svåra brännskador och cancerfall från hela Sverige behandlas där, såvitt jag vet.
     
    Sjukvård är ju en ganska personalintensiv verksamhet. Jag har svårt att se att det går att organisera någon vettig sjukvård utan ”markpersonal”, dvs undersköterskor etc, och det är ju tydligen de som det ska minskas ned på…
    Om statsmakten väljer att prioritera ”klimatet” framför vården, så hör det väl i allra högsta grad hemma här på TCS? Varför betalar man skatt? Bland annat just för att man räknar med en anständig sjukvård den dag man man komma att behöva den. Privat eller offentlig, det kan man alltid diskutera, men just nu ser det ut som det gör, och då måste man ju agera utifrån det, och lägga resurserna där de behövs bäst.
    Och jag anser inte att det är på en massa klimathotsbyråkrater…..
    Ha en bra dag, nu ska jag ut och utsätta mig för lite ”livsfarlig” UV-strålning. 😀

  29. Peter Stilbs

    Grattis, Crusells & Thauerskölds, #27 !

  30. Peter Stilbs

    Lite mer OT – vill ni läsa Oreskes’ recension av Mann’s bok – finns den här.
    Att göra tackan till trädgårdsmästare …    Ha, ha.

  31. Staffan

    ”En droppe av kyla hänger över Skandinavien och lågtrycken passerar på löpande band. För att få kallas högsommardag måste temperaturen nå upp till 25 grader, men i juni har den varmaste dagen hittills bara varit 22 grader. Och enligt SMHI tyder det mesta på att det inte blir någon högsommar i juni. Senast det var så kallt i hela Sverige den månaden var 1991 och 1920.
    ”…Midsommar ser tyvärr inte ut att bli något undantag. Det kommer att bli blött i stora delar av landet.  (SvD 20/6 ”Regnrekord…)

  32. Staffan

    OT:  Trött på TV?  Trött på medresenärens TV?  Köp TV-B-Gone!  Stänger av alla TV i närheten.  Är så liten att du kan ha den dold i fickan.  På flygplatser, barer, restauranger o.s.v.
    $19:99 för europeisk modell.  Finns också för Nordamerika/Asien.
    http://www.tvbgone.com/cfe_tvbg_main.php
    Bra att ha till hands när du flyger ner till Rio!

  33. Tålis

    Vår statsminster, biståndsminister och miljöminister skriver idag på DN-debatt under rubrik Vår ohållbara konsumtion utarmar jordens resurser som förmodligen satts av en grönröd journalist. Jag nöjer mig med att citera en av fyra punkter de kommer att driva i Rio mellan paraplydrinkarna:
     
    ”Vid FN-konferensen i Rio de Janeiro vill vi från svensk sida särskilt lyfta fram fyra centrala frågor för en hållbar utveckling:
    1. I ett hållbart samhälle prissätts jordens naturresurser så att priset också reflekterar miljöeffekterna. Detta kan ske till exempel genom miljöskatter, handel med utsläppsrätter och miljöavgifter. Sverige är ett bra exempel på hur väl sådana ekonomiska styrmedel faktiskt kan fungera. Om vi menar allvar med att möta klimathotet måste också resten av världen bli bättre på detta. Därför har vi inför Riokonferensen arbetat för att ekonomiska styrmedel ska bli centrala verktyg för att stimulera utvecklingen mot en grön och inkluderande ekonomi. Vi vill också att värdet av biologisk mångfald och ekosystemtjänster integreras i samhälls- och affärsplaner.
     
    Illavarslande, mer politik mha skatter, avlatsbrev och störande av marknadsekonomin. Undrar om de kommer att verka för att intäkterna ska gå till den planerade världsregeringen/och -byråkratin?
    Notera också ordet ”ekosystemtjänster”, vilket tyder på inflytande av dåliga rådgivare, måhända en viss Rockström?
     
    Peter Stilbs #30: Ostjesus! Tog ”recessionen” för en parodi, men den är alltså på allvar…

  34. Inge

    Staffan
    Försomrarna brukar vara torra på Gotland och jordbrukarna brukar klaga. Men i år har vi fått ca 20 mm regn i Juni, vilket måste ses som acceptabelt eftersom det samtidigt varit svalt.

  35. S. Andersson: Hela klimatfrågan är totalt poliitiserad. Att blunda för det går inte. Läs detta av Reinfeldt:
    http://www.dn.se/debatt/var-ohallbara-konsumtion-utarmar-jordens-resurser
    Ordet ”hållbar” förekommer 20 gånger. EU-byråkraterna har tydligen kommit överens om att använda ”hållbart” istället för ”klimatförändringar”.
    Min udd var främst riktad mot EU och inte Reinfeldt. Men en del spiller över på Reinfeldt. Reinfeldt har köpt EU:s direktiv om att vi ska bygga vindkraft och att kärnkraft räknas bort. Reinfeldt höjer energiskatterna…
    Reinfeldt säger: ”Klimatförändringar orsakar alltmer extrema väderförhållanden…” Vad finns det för vetenskapligt underlag för detta?
    Så länge hela klimatfrågan är politiskt infekterad så får du nog finna dig att även politiken kritiseras.

  36. ANNONym xxx

    Brysseltjänstemän och politiker är givetvis tacksamma måltavlor för kritik i dagens Europa. Rent generellt är de ganska välbetalda och har synbarligt goda pensionsvillkor så länge ”vår fru” inte tillåter pengatryckning i allt för stora mått.
     
    Just när det gäller GP:s bevingade ord, ”den som är satt i skuld är icke fri” så är det nog det som det handlar om, USA har lånat pengar till F m.fl. som lånat ut pengar till GL m.fl.  Ifall USA:s president sjunger med ”al green” så känner sig nog många skuldsatta i EU tvingade att sjunga med. (När GP var boss så var det George Bush som rykte i tömmarna…).
     
    I övrigt så är EU:s konstruktion något av en soft-science konstruktion, dvs. man kan inte förvänta sig att EU skall göra mycket mer än att fördela pengar, lyda lobbyister osv. Tyngdpunkten på soft-science innebär att de enskilda medlemsstaterna känner sig trygga då de kan styra EU med lillfingret och EU som konstruktion bedöms som efterblivet och undergivet sett till förmågan att formulera tankar. Kvar blir att besluta vilket finger som skall följas då medlemsstaterna tenderar att ofta peka åt olika håll.
     
     

  37. ANNONym xxx

    Re Per Welander #35:
     
    Du har nog misstolkat vår statsministers skrivelse en smula. Bland annat kräver statsministern att begreppet hållbart skall definieras och därutöver göras mätbart. Begreppet används alltså alldeles för vidlyftigt idag för att begreppet skall ha någon betydelse ens som begreppskonstruktion för att attackera olja, gas och uran industrin, vilket förstås var den politiska meningen med det hela från början.
     
    Missbruket av begreppen innebär ekonomisk skada för svenska företag och svårgör export av svensk teknik inom områden som vatten, jordbruk, skogsbruk, gödsel, tillverkning osv. Ifall du stört dig på statsministerns punkt nummer #4 så handlar den om två saker, kärnkraft och rent vatten i kombination med urbanisering. Två svenska paradgrenar i kombination med svenskt statsskick….
     

  38. bom

    Grattis Martin! Du kunde inte ha skaffat bättre föräldrar. Förhoppningsvis är klimatköret heldött om sju år när Du börjar skolan. Nu fattas Dig bara ett småsyskon!

  39. Slabadang

    Grattis Crusellare!
    Ett nytt liv får allt annat att blekna. Ett hjärtligt grattis!
    🙂 🙂 🙂 🙂

  40. pekke

    Grattis familjen Crusell !!

  41. Staffan

    Reinfeldt säger något som DN inte insett:  ”Den ekonomiska tillväxten har de senaste femton åren lyft 400 miljoner människor ur fattigdom”.  Och han säger att världen behöver ’moral’:  demokrati, öppenhet, ansvarsutkrävande osv.
    Men DN rubricerar ”grönt”:  ”Vår ohållbara konsumtion utarmar jordens resurser”…
    Reinfeldt:  ”Ohållbara produktions- och konsumtionsmönster utarmar jordens naturresurser.” Det är en klar skillnad här.  Sahel har stora problem med ökenspridning mm – men de beror inte på för stor konsumtion.
    Reinfeldt:  ”Tillgång till … energi och vatten är centralt för en inkluderande och hållbar tillväxt.”  Men DN invänder förstås?
    Jag är ”konservativ” i betydelsen ”moralkonservativ”. Ofta nog har (m) och jag olika uppfattning om problemen.  Men här har Reinfeldt enligt min mening i princip helt rätt.
    PS.  Reinfeldt reser till Rio?  De stora namnen bryr sig inte om det:  Obama, Cameron, Merkel osv… Fast Ahmadinejad (Iran) kommer.

  42. Staffan

    Om fattigdomen:  Låt oss se på de stora BRIC-länderna och deras utveckling
    sedan socialismen gjorde konkurs.
    BNP per capita, och livslängden män/kvinnor.
    (World Almanac 1995 och 2012)
    ……………………1994…………..2011……………..+-
    Brazil………….$2350…………..$10800………….+460%
    …………………..57/67 år………..69/76 år
    R. S Africa ……$2800………….$10700…………+382%
    …………………..62/68 år………..50/48 år   (AIDS bland ungdomen!)
    India……………$270…………….$3500………….+1.296%
    …………………..58/59 år………..66/68 år
    China…………..$366……………$7600…………..+2.076%
    …………………. 67/69 år……….73/77 år
    Sverige………$16900…………$39100……………+231%
    …………………75/81 år………..78.8/83.5 år

  43. Adolf Goreing

    #25 ang. privat sjukvård. Jag har jobbat i privat och offentlig regi. Jag har tom ett företag inom området. När det gäller skoskav och naveludd är privatvård bättre. Så fort det blr alltför avancerat, som t.ex cancervård, så finns varken kompetens eller infrastruktur inom privatvård för att ta hand om det. Det fanns en privat cancerklinik i storstockholmsområdet. Karolinska knäckte den genom att vara effektivare – ingenting annat. Dessutom är Karolinska ett universitetssjukhus vilket betyder att vården är nationell. Amerikansk sjukvård är mellan 3-10 ggr dyrare med med sämre vårdresultat enl. alla mätningar som gjorts. I Europa är det bara brittisk sjukvård som är effektivare. Deras privatsjukvård har c:a 5-15% andel trots stora kampanjer under Thatcher att privata skulle ta över. Personligen vill jag ha kvalitet och struntar i all ”trevlig” (men kompetent?) sjukvårdspersonal. Det finns alldeles för många exempel på hur privata vårdgivare kör kvaliteten i botten. T.ex så har privat sjukvård få ta över mammografin lite varstans i landet. Detta är den mest dosbelastande verksamheten inom Röntgen där man dessutom bestrålar 95% friska patienter.  För att minska smärtan så har vissa privata vårdgivare minskat kompressiontrycket på den platta som håller bröstet under röntgenexponeringen. Sk komfortkompression. Stråldosen ökar med 2-3 ggr och bilderna blir mycket sämre vilket gör att man inte kan se små förändringar. Men man slipper köer, det gör inte så ont och alla är ”trevliga”! Vi kommer att få missade cancerpatienter senare och de – förutom allt lidande – kostar vansinnigt mycket pengar.
     
    (Vad gäller Karolinskas sjukvård är det tyvärr inte vad det var för några år sedan. Den senaste direktören har omvandlat sjukhuset till en gigantisk, rörig vårdcentral utan visioner eller mål. Det är en annan, mycket sorglig historia. Vilket visar att personalen gör vad den kan ändå och på ett effektivt sätt, trots ”konsultpapegojor”.) Det är en sorglig myt att privatvård skulle vara effektivare. Personal hos de privata vårdgivarna skulle inte överleva länge i tempot på ett sådant sjukhus som Karolinska.
         

  44. Herr Crusell #27 & fru Maggie

    Härligt att det gått bra även om det tydligen varit jobbigt för Maggie tidvis.

    Varmt grattis – Martin ser prima ut!

    /C-G

  45. ThomasJ

    Om detta med vårdsektorn föreligger (i Sverige, OBS!) ett fundamentalt och avgörande [letalt] problem i den ohemula överpolitokratiska överrock denna sektor ’har’ (av egentyngd) att bära.
    För ett par år sedan kom jag i kontakt med en person som hade avslutat ett uppdrag (free access – no ties) att undersöka effektivitet respektive organisationsformer/-system inom V:a Götalands Landsting. Han frågade om jag visste hur många beslutsnivåer där fanns inom regionen, mellan ’HQ’ i Vänersborg och chefsläkarnivån på Sahlgrenska. Tja, sa jag och tog i utav bara humhum, & trodde det var sju, max åtta. Fel, sa han, där finns inalles tolv!! Wow, tolv! Dé vá som jägarn!
    Kort efter detta samtal deltog jag i en konfa där [bl.a.] en av regionens revisorer höll föredrag och tänkte att här borde det finnas chans att få denna siffra ’tolv’ bekräftad… Ergo: efter det ’officiella’ erbjöds ett kort & koncist samtal med huvudfrågan huruvida där VERKLIGEN är tolv(!) olika beslutsnivåer inom regionen. Revisorn började räkna på sina fingrar och kom fram till att tolv var fel – i verkligheten fanns/finns där tretton, 13x separata beslutsnivåer mellan ’HQ’ och översta nivån hos ’utförande-nivån’, som i sig har ~ par 5-8 tusen anställda…
    Chris Heister (m), fd. nåt-form-av -råd i Sthlm, numera landshövding i AC, drev under tid med vehemens tesen/krav att avskaffa landstingen helt och hållet. Nedranns tyst i den frågan numera…
    Danmark, m.fl. andra länder, har inga *landsting’ och vårdsektorn fungerar åtminstone rätt väl detta till trots. En jämförelse mellan svensk och dansk ’vård’ ger vid handen, att om samma effektivitet inom proffessionen (läkare) skulle appliceras i Sverige så har vi en läkarkår som motsvarar en befolkning om 10x nuvarande, dvs. ~ 90 miljoner…
    Go figure!
    Och, återanknytande till Adolf G. #43: Säkerligen är dig bekant hur, för nåt/några år sedan, ett antal läkare i Sthlm ville använda suveränt dyrbar utrustning, på sin s.k. fritid, för att diagnostisera båd en & andra, men fick NEJ från [Sthlm] HQ, med resultat att miljard-dyra hårdvaru- investeringar tvingades vara ’off’ 2/3 av dygnets 24 timmar…
    Lysande… Sverige är ett föredöme… /sarc 
    Fy Ph**n! 
    Tröst: om några timmar ska ett antal kräftburar dras… Tack för det!  ;-D
    Mvh/TJ

  46. AOH

    Tänk så viktiga möten det finns. Om  kanske 100 regeringschefer av 190 deltagande länder flyger med eget regeringsplan till Rio för en dag  så blir det en rejäl summa att kompensera klimatet. 
     
    http://www.regeringen.se/sb/d/16247/a/195486
     
    Fredagen den 22 juni deltar statsminister Fredrik Reinfeldt vid Rio-konferensen om hållbar utveckling i Rio de Janeiro.
     
     
    Ur programmet:
    Fredag 22 juni
     
    08.00-09.00 Rundabordsdiskussion med svenska företag verksamma i Rio de Janeiro.
    Plats: Hotell Pestana
     
    10.00-13.00 Plenarsession med nationella anföranden. Ca 10.30 håller Fredrik Reinfeldt Sveriges anförande. 
    Plats: Paviljong 5
     
    Ca 11.00 I anslutning till Fredrik Reinfeldts tal; pressträff.
     
    13.20-14.45 Lunch med stats- och regeringschefer under värdskap av president Dilma Rousseff.
     
    15.00 Besöker den svenska paviljongen i Athletes Park.
     
    16.00-18.00 Avslutande session samt antagande av slutdokumentet från Rio+20.
     

  47. Jojo

    Ert raljerande kring klimataktivister och -politiker är osmakligt. Det står oss alla och envar rätt att få ha den ståndpunkt vi vill och tro på det vi behagar.
    Men att raljera, vara spydig och nedlåtande samt strö förolämpningar över de som, med själ och hjärta, engagerar sig för vad de (inkl undertecknad) är rädda för kommer bli en värld med kraftigt försämrade levnadsvillkor, är ovärdigt intill illamåendets gräns. Det är lätt att vara kaxig när man själv sedan slipper vara med och uppleva kriser och katastrofer. När våra barn, barnbarn och barnbarnsbarn står där med facit i hand och det kanske inte blev som ni trodde kommer ni inte finnas här och kunna stå till svars inför dem.  Ta en sekund och reflektera över hur den tanken känns.
    Jag hoppas att ni alla har rätt. Jag hoppas att det hela ska visa sig vara missräkningar och missbedömningar. Jag har själv älskade små barn och vill att de – och nyfödde lille Martin! – ska få leva på en grön, välfungerande planet som kan förse dem och deras barn och barnbarn med allt vad de behöver för ett gott och värdigt liv. Tyvärr tyder det mesta på att det inte kommer att bli så. Ni kan välja att inte tro på den vetenskapen men håll er åtminstone till en respektfull ton gentemot de som kämpar för en bättre, eller nej; en inte alltför kraftigt försämrad, framtid.
    /Ytterligare en mus som ryter, och som är förbannat stolt över det också  

  48. Labbibia

    Jojo # 47
    Du skriver:
    Jag har själv älskade små barn och vill att de – och nyfödde lille Martin! – ska få leva på en grön, välfungerande planet som kan förse dem och deras barn och barnbarn med allt vad de behöver för ett gott och värdigt liv.”
    Av precis samma anledning har jag engagerat mig i det sk ”klimathotet”. Ju mer jag lärt mig i frågan, ju mer har jag insettt att de sk ”hållbara lösningar” som presenterats av diverse ”Miljöööörörelser”, snarare är totalt ohållbara, eller om du så vill oförenliga, med de mål vi gemensamt har för våra barn och barnbarn, du och jag. Vi kastar miljard efter miljard i sjön på fullständigt meningslösa symbolåtgärder, som exempelvis att bygga vindkraft, i stället för att lägga pengarna på verklig miljövård, och satsa pengarna på säker och billig energi, dvs modern kärnkraft.
    Gör ett ”klimatpåverkanstest” vet jag. Det är verkligen väldigt avslöjande. Ingen kan leva på det vis som ”miljöööörörelsen” kräver av oss, åtminstone inte i vårat kalla klimat. Fullständigt ohållbart, jag garanterar.
    Tänk om Jojo! Inse att det är utveckling och ny teknik som fört mänskligheten framåt. Inte avveckling och bakåtsträvande med hjälp av antik teknik. Det är en återvändsgränd som kommer att  leda till massvält, och därmed konflikter och krig.

  49. Labbibia

    Jojo # 47 igen.
    Tillägg till mitt förra inlägg. Titta på denna länk, och inse vad det är frågan om.
    http://www.happyplanetindex.org/data/
    (tack tty)