Energidebatt; bland fantaster och realister

På SvD Brännpunkt finns idag två inlägg om energi.
Det ena är skrivet av ett par representanter från International Energy Agency (IEA). De hotar med klimatkatastrof, men lockar med en framtida fantastisk grön energi: Det finns redan flera exempel på hur ny energiteknik framgångsrikt kunnat konkurrera med konventionell teknik. Försäljningen av solceller har ökat med 42 procent per år under den senaste tioårsperioden, och för vindenergi är siffran 27 procent.
Samtidigt skriver Lina Palm från basindustrins energisamarbete ett svar till Naturskyddsföreningens ordförande: Svante Axelsson skriver att svenska folket inte skulle vilja satsa på kärnkraft (Brännpunkt 16/6). Ingenting kan vara mer fel!Slutligen hänvisar även Axelsson till den rapport Naturskyddsföreningen tagit fram kring förnybar energi. … Hur ett framtida svenskt elsystem skulle klara av att balansera all vind- och solkraft som ett 100-procentigt förnybart system skulle kräva har man också valt att bortse från i rapporten. Slutligen finns ingen kostnadsuppskattning i Naturskyddsföreningens scenario, vare sig vart elpriset skulle hamna, eller vad utbyggnaden av all förnybar kraft, och alla elledningar skulle kosta. Att detta skulle vara ett trovärdigt scenario ställer jag mig starkt tvivlande till.
Vilka som är fantaster och vem som är realist överlåter jag till läsarna att bedöma 🙂
Ingemar Nordin

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. bom

  Kan man åtala den lurendrejaren?

 2. Björn

  Kanske det är till sist energifrågan som knäcker klimatflummarna. Brist på energi och höga priser, minskar våra frihetliga val och vi blir alla fattigare när företagsamheten samtidigt blir begränsad. En majoritet av folken i Europa vill ha tillgång till billig el och annan energi för exempelvis uppvärmning och transportmöjligheter. Folk kan därför knappast ha gått till val för att välja frihetsberövande politiker och därför kan man påstå att det för närvarande sker en ideologiskt osund påverkan på politiken, vilken väljarna inte har givit mandat till.

 3. Argus

   flera exempel på hur ny energiteknik framgångsrikt’ & cet.

  Lever vi i en drömvärld? Vem/vilka är ’believers’ på dessa framgångsrika energitekniker?
  Again. Det som frälst flertalet av oss är effektivare jordbruk (Börje S?), den oöverprisade kombinationen mellan geniet Haber & Bosch plus hyggligt flödande strömmar av ’energi’.
  Jämför med det intellektella haveriet vi har idag. Vi ska ’känna’ och tänkandet är satt på undantag.
  Typ ’Berglin’: ’va fan’ vem vill(?) tröska? Det tog 12 män 1 dag att göra det som en maskin gör på 2 timmar?
  Och väderkvarnar! Varför försvann väderkvarnar? Fattades neodynium?
  Ååååååååååå!
  Mer konkret
  Tomas: jag har frågat dig om uppgifter om CO2 relaxationstid. Jag har om jag fattat rätt fått samma svar 2 ggr. OK, men i den artikeln förekommer bara uppgiften helt utan referenser eller vidare hänvisning. Kan du ange lite mer exakt?
  En annan sak. För ett tag sen gav du en länk till en website med ’serie’ strippar. Streckgubbar, typ.
  Det finns ett stort inslag av vemod i dessa strips. Jag får en stark känsla av anglosaxisk ’intellectual’ + pessisim. Kollade åtskilliga av dessa strips. Många ångande av wit…, men ingen utgång/utväg/förklaring.
  Är du ett fan av Woody Allen?
  Har ingen bra förklaring till varför dessa tillkännagivna observationer, men kanske det kan bidra – ändå – till diskussionen här.
  All the Best 

 4. Peter Stilbs

  Ett utmärkt inlägg här också – om den nu försvunne ”Etanol-Jesus”:
  http://www.aftonbladet.se/bil/article15001981.ab

 5. Holmfrid

  Kostnaden för solel i det soliga Spanien var 40 eurocents/kWh när regeringen skar ner bidragen, vilket tvingades fram av skuldkrisen i Spanien.  De 400 miljarder kr som bankerna lånat ut till riskerar att förstärka skuldkrisen. I Tyskland sparkade Merkel energiministern som inte klarade kostnadstrycket från den gröna elen. 

 6. Är det inte märkligt, att Naturskyddsföreningen är mot kärnkraft som är det för naturen mest gynnsamma.
  Samtidigt är Naturskyddsföreningen för Vindkraft som är det som förstör naturen mest.
  .
  Kanske fick det sin förklaring i ÖP härom dagen där det framgick att Elous mutat Naturskyddsföreningen med bidrag. 
  .
  http://op.se/lanet/1.4710006-vindindustrin-betalar-till-naturorganisationer 

 7. Bertel

  Peter Stilbs.
  Bra och vass artikel om etanolfiaskot.
  Ang Jesus, i Dala-floda(sommarstuga) har vi en rörmokare, som kallas Jesus, alla har hört talas om honom, men ingen har sett honom.   🙂  
   

 8. pekke

  EXTRA ! EXTRA !
   
  James Lovelock aka Mr. Gaia skjuter hela gröna rörelsen i sank !
   
  http://www.dailymail.co.uk/news/article-2161379/This-meaningless-green-drivel-environment-guru-Scientists-U-turn-doomsday-claim.html
   
  ” He was once a guru to  environmentalists, claiming climate change would kill billions of humans by the end of this century.
  But it seems James Lovelock has had a change of heart.
  On the eve of a major environmental summit, he has attacked the modern green movement – declaring its theories ’meaningless drivel’.
  Almost half a century after he revealed his Gaia theory, which inspired a generation of activists, the former Nasa scientists said he believed that rising sea levels were not a problem and that wind turbines were ’useless’.
  The 92-year-old described the modern green movement as a ’religion’, which used guilt to gain support. ”
  Read more: http://www.dailymail.co.uk/news/article-2161379/This-meaningless-green-drivel-environment-guru-Scientists-U-turn-doomsday-claim.html#ixzz1yH03Ukbn

 9. Slabadang

  Peter S!
  Fantastiskt att AB publicerar artikeln. Nu vet vi bad vi kommer kalla Wijkman för i framtiden … Vindjesus!

 10. Slabadang

  Pekke!
  Sug på den vetenskräpsredaktionen! 🙂 Husguden har sagt upp sig.

 11. Gunbo

  pekke #8,
  ”James Lovelock aka Mr. Gaia skjuter hela gröna rörelsen i sank !”
  Det är inte lätt att bli gammal! Han har förmodligen haft en mindre stroke eller blivit senil liksom Fred Singer som påstår att satelliterna inte mätt någon ökad temperatur sedan slutet av 70-talet. 😉

 12. Ingemar Nordin

  Gunbo #11,

  Det sägs ju att man blir klokare med åldern. JL har bara tagit ovanligt lång tid på sig.

 13. Thomas

  Gunbo #11 Lovelock är nog bara sur för att så få inom den gröna rörelsen tagit hans domedagsprofetior på allvar så han sadlar om och förenar sig med folk som inte är så noga utan accepterar vem som helst oberoende av trovärdighet, bara de kommer med ”rätt” budskap.

 14. Ingemar Nordin

  Thomas #13,

  Skilj på sak och person. Det är det JL säger nu (hans kritik mot AGW-religionen) som jag kan acceptera. Det har inget med hans person att göra. Jag känner honom inte ens.

 15. Ingemar Nordin

  On topic:

  Upproret mot den tyska ”energivändningen”, med all sin satsning på förnyelsebar energi, har börjat på allvar:

  One year ago Germany, in a fit of hysteria, ordered 8 nuclear power plants closed immediately and the remaining 9 closed by the year 2022.

  And so the mad rush to renewable energy was on in earnest. Today, just a single year later, the high costs and insurmountable technical problems (we warned them) have spooked leaders and sparked a wave of uneasiness to sweep over the country. Even the once green media are waking up and sounding the alarms

  http://notrickszone.com/2012/06/19/focus-cover-story-renewable-energy-threatens-to-ruin-germany-a-tsunami-of-costs/

 16. Thomas

  Ingemar #14 Allt Lovelock gör är att komma med åsikter utan underliggande argument eller fakta. Det enda som gör att någon är intresserad är att det är just från ”James Lovelock aka Mr. Gaia” som pekke uttryckte det.
   

 17. Ingemar Nordin

  Thomas #16,

  Från det ena till det andra och apropå de båda brännpunktsartiklarna: Vad anser du om att vi bör satsa ännu mer på grön energi? Om nu Tyskland också lägger av (tillsammans med Spanien, Portugal, Irland, USA och alla de andra) så kanske vi har chansen att ta på oss ”ledartröjan” och bli bäst i klassen?

 18. Gunbo

  Ingemar Nordin #12,
  ”Det sägs ju att man blir klokare med åldern.” Tills den första stoken eller senilitet förändrar personligheten, ja.
  Jag hade en patient, en 80-årig präst som predikat hög moral, som plötsligt började gå omkring och mumla de vulgära orden för mannens och kvinnans könsorgan! Han hade definitivt passerat bäst före datum för klokhet.

 19. Tålis

  Bland sans och fantasier. Jag gör ett tankeexperiment:
   
  Om någon erbjudet mig ett vad, efter avslutade studier i mitt huvudämne – Kvartärgeologi – för ca 35 år sedan och postulerat:
  År 2010 kommer de flesta politiker/byråkrater (Klåfinger) och allmänhet tro att varmare och högre CO2 är sämre, än bättre för klimatet och vårt välbefinnande.
  Jag hade utan vidare satt en tusenlapp på: Jag får tiotusen av dig och du får en miljon av mig, beroende av vem som har rätt. Torsk! Vem kunde ana att sans och förnuft skulle försvinna på så kort tid? Inte jag…
   
  Tur det inte fanns sådan dårar då, nu kryllar det av dem.

 20. Gunbo

  Thomas #13,
  Kan mycket väl hända. Men visst, folk kan ändra åsikt, även på dödsbädden. Det är därför det krävs vittnen när någon skriver sitt testamente. 😉  

 21. Gunbo

  Tålis #19,
  Kan du definiera ”sans och förnuft”?  

 22. Tålis

  Gunbo #21
  Kanske, men ids inte. Ta den vardagliga uppfattningen. Ta din!
   
  Tänk, istället på det jag skrev…

 23. Gunbo

  Tålis #22,
  Sans och förnuft är helt subjektiva bedömningar ursprungna ur vars och ens värlsdbild, livsåskådning m m.

 24. Tålis

  Nej, så enkelt är det inte. Masspsykos kan förklara större delen…
   
  Själv är jag vaccinerad, som geolog.
   
  Skulle gissa att det fanns 0-100 personer i vårt land som för 35 år skulle ta mitt påhittade vad. Tur ingen dåre förslog det? Nej, ingen kunde ana att någon kunde vända plus till minus. Eller att så sjuka saker ens kunde försöka användas i politiska syften…

 25. Pelle L

  Off Topic Off Topic,
   
  Jag misstänker att ni alla har nåtts av nyheten att Mats Svegfors har petats/avgår som VD för Sveriges Radio
   
  Är det fler konspirationsteoretiker än jag som ser sambandet med Svegfors svaga insats när frågan om SVT/SRs journalisters politiska preferenser var uppe på agendan?
   
  Jag försökte söka fram till Svegfors tramsiga förnekande om problemen   med medarbetarnas politiska sympatier, men hittade ingenting på SVT-play, det var ju i Agenda han gjorde bort sig.
  På Google hittade jag dock detta (som SVT tydligen försökte dölja)
  http://avpixlat.info/2012/04/29/svenska-journalister-en-rodgron-rora/#more-19368
   
  Så konspirationsteoretiker: Vad händer?
  Sparkas Svegfors för att han avviker från den rätta läran, eller för att han inte kan slåss för tillräckligt bra?

 26. Martin

  Holmfrid nr 5.
  Det var miljöministern Norbert Röttgen som tvingades gå – ja, han ville inte själv. Han betraktades nämligen som Angela Merkels kronprins. Röttgen var ingen dussinpolitiker utan gjorde ett starkt intryck vid sina framträdanden. Men att snabbt få kontroll på de skenande kostnaderna som uppstod vid stängningen av de äldsta kärnreaktorerna, förmådde han inte. Solcellspaketen på de tyska villataken har subventionerats med motsvarande 800 miljarder kr och återstår nu att betala till bankerna inom 20 år.
  Det blir ingen angenäm resa för Tyskland att segla in i det kärnkraftsfria paradiset mitt i den europeiska skuldkrisen.

 27. Martin

  Björn nr 2
  Det blir spännande se, hur vindkraftindustrin klarar sig på sikt.
  Det kan bli en hyfsad hydrologisk situation även detta år. Just nu är uppfyllnaden i magasinen i procent så här (inom parentes samma tid 2011 respektive 2010).
  Sverige 60,2 (60,6 – 56,3)
  Norge 52,9 (52,4 – 44,9)
  Finland 78,3 (55,7 – 39,2)
  Det regnar ofta, och de massiva semesterregnen återstår liksom höstregnen. Snön ligger dessutom kvar i fjällkedjan ännu i många områden. Till exempel är Kungsleden mellan Hemavan och Ammarnäs (78 km) svår att forcera till fots.
  Nu säljer visserligen Sverige elström i stora volymer, då elpriset är lågt på helgerna. Då passar Norge på att importera i stället. Norge exporterar, när priset är högt. Affärsupplägget är olika mellan de två länderna.
  Det pågår föga uppmärksammat på den här bloggen en stor ut- och ombyggnad av kraftvärmeanläggningarna i landet. Se t ex här.
  http://www.novator.se/bioenergy/BE0201/s42-49.pdf
  Det verkar inte bli någon översyn av elcertifikat-systemet förrän vid ordinarie kontrollstationen 2015.
  En god magasinsuppfyllnad med åtföljande lågt elpris, konkurrens från de nya kraftvärmeverken och låga elcertifikat bör sammantaget rimligen minska investeringsviljan  bland vindkraft-exploratörerna.
   

 28. Slabadang

  Få det här att gå ihop om ni kan!
  Från SVT debatt om ”RIOmötet” :
  En förutsättning för hållbar utveckling är demokrati och mänskliga rättigheter som når alla människor. Det är bara så vi kan säkerställa att människors inflytande över sina egna liv ökar, och därigenom kan fatta hållbara beslut i sin vardag. Vi behöver lyfta flermänniskor ur fattigdom, och fler rika länder behöver ta ansvar för det som sker i det globala syd.
  Hästskomarmeladsretorik?
  Att människor alltid lyft sig själva ur fattigdom är tydligen inte en information som nått fram till artikelförfattarna. När de uppfinner en ”U-hjälp” som hjälper folk att skapa värden samt specialisera sig så de kan byta tjänster och varor med andra så har de klurat ut något vitalt.

 29. Labbibia

  OT
  SMHI och VäderPär förnekar sig inte.
  Trovärdigheten har passerat mollstrecket, och snabbt fallande…..
  Minns ni att det i våras påstods från SMHI att det skulle bli en ”ovanligt varm” sommar? Jag föreslog t.o.m i någon tråd att TCS borde följa upp alla dessa långtidsprognoser från SMHI som lovade/hotade med ”varmare än normalt”
  Så här långt har sommarens temperaturer i Sverige snarare varit under det normala. Då tar man till ”extremvädertricket” i stället. Så hur urusla långtidsprognoser man än gör, så hänvisar man ändå alltid till ”klimatförändringarna”
  Text från SMHI:s egen hemsida i dag:
  ”Ännu ingen högsommardag någonstans i Sverige i juni
  Juni har varit kylig så här långt. Just nu verkar det troligt att det inte blir någon dag i juni som når upp till 25,0°. Senast hela Sverige hade så kallt i juni var 1991.”

  http://www.smhi.se/
  Man kommer osökt  att tänka på komikern Roffe Bengtssons gamla vits om hur bra bönderna har/hade det:
  ”Får de inte in säden så får de skördebidrag, och får de in säden så får de barnbidrag”…..
  Helgarderat alltså.
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article15004436.ab

 30. Slabadang

  Labbibia! 🙂
  Dessutom mer nederbörd nära rekord precis tvärtemot vad ”modellerna” antagit om ”klimatförändringarna. Man kan verkligen säga att de har ren otur och det verkar vila en förbannelse över prognoserna det är ju trots allt hela 50% chans att få rätt? avd gör man när man alltid får stryk av slumpen?

 31. Joel

  Solar Design i Vilshult förekom i en konkursannons härom dagen, i BLT.
  Enligt den kursade de 15/6, men det finns inget om det på deras hemsida…
  http://www.solardesign.se/ 
   

 32. Staffan

  ”The North Dakota Miracle”, en kort youtube (3:27) från Heritage:  ”Fracking in the Bakken”.  Oljeutvinning genom ’fracking’, nere i berget.  North Dakota har nu lägsta arbetslösheten bland delstaterna, 3,0%.  Kalifornien 10,8%…
  http://www.youtube.com/watch?v=tJ-zfUUjBiQ
  Hur länge denna och liknande oljefyndigheter räcker, vet jag inte.  Men det har ju sagts att USA nu har större oljefyndigheter än alla andra stater, inklusive Saudi.
  (Berätta det för klimatisterna…!  ”Kan inte vara sant.”)