Mot 30-timmarsvecka?

Nyligen klubbade miljöpartiet igenom kravet på 35-timmarsvecka med bibehållen lön. Detta ska tydligen ingå i partiets valmanifest. Det långsiktiga målet är dock att korta ner arbetstiden till 30 timmar per vecka. Och då kommer även lönen att sänkas, säger miljöpartiets Carl Schlyter. Sex timmars arbetstid, tjugofem procent lägre lön. Vem vill ha det? Och vad kommer det att innebära för Sveriges ekonomi?

Ekonomi är en sak, men tänk så mycket mer tid vi får, menar Schlyter. Och klimatet kommer att må mycket bättre.

Hur miljöpartiet lyckats dupera så många till att rösta på dem är en gåta för mig. Vänstern vill samma sak, så se upp med hur du röstar i höst.

Å andra sidan, bryr du dig inte om det materiella och vill ha mer tid över till familjen (fast ni kommer inte att ha råd att göra något), så för all del.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. L

  I den ofantliga sektorn blir det rena vinsten för alla, medan egna företagare får jobba ihop mellanskillnaden…

 2. M

  ”Å andra sidan, bryr du dig inte om det materiella och vill ha mer tid över till familjen (fast ni kommer inte att ha råd att göra något), så för all del.”

  Jag vet inte, men jag spenderar mycket fri tid med min familj och vi hittar på en väldans massa skoj, utan att det kostar ett öre. T.ex. har vi en väldigt trevlig allemansrätt. Jag vet inte om jag gillar lagstiftiningen som mp vill göra. Bättre att jobba effektivt så man kan gå hem lite tidigare.

 3. Inge

  Jag minns en intervju med en väljare som sade att ”miljön är ju alltid viktig” och det är kanske så folk tänker utan att närmare reflektera vad det innebär. Och Miljöpartiet är ju mest för miljön så då är alltså saken klar …
  Samma sak är det med frågan vad skatterna behövs mest så brukar folk svara ”vården och skolan behöver alltid mer pengar” per automatik, men det kanske är så att andra saker för tillfället har större behov?

 4. Peter

  Med sympatier hos 25% av journalistkåren, ett positivt säljande namn (vet du inte vad du skall rösta på, välj partiet för miljö..det är väl liksom bra..??), ett språkrör som behandlas som Obama i svensk media, en fd amerikansk vicepresident som skrämmer upp folk med världens undergång och en jättelik medial megafon som spär på hotet samt en rekordstor skara förstagångsväljare (de flesta mp-väljare är rätt unga och okunniga) behöver man inte dupera någon för att få 10% i opinionsmätningarna.
  Det glädjande är dock att en senare mätning (Novus?) visade ett fall för mp på 2,5%.. kanske inte helt statistiskt säkerställt men visar ändock på att något (förhoppningsvis) håller på att vända.

 5. Peter

  ..men se det från den positiva sidan, Maggie… du kan ju få mer tid över att blogga!! 😉

 6. Peter: Jag kanske borde starta något som heter Hälsopartiet då? Hälsa är ju minst lika viktigt för oss som miljö.

 7. Peter: Eller kanske Det Sunda Partiet? 🙂

 8. Ironman

  De har iaf backat från färre produktiva timmar med bibehållen inkomst, men som sagt, är det inte gnäll över dåliga inkomster redan nu?
  Nu blev det ju politik plötsligt, men finns det verkligen människor i verkligheten som kan tro att detta är rimligt?
  Det kommer ju att knäcka varannat fåmansbolag.
  Det finns faktiskt företag med mindre än 90 anställda…

 9. Ironman

  Tydligen kan man klä vilka idiotier som helst i klimathotskläder…

 10. M: Jodå, man kan göra en hel del för lite pengar. Men vad gäller allemansrätten så kostar det ofta att ta sig ut i naturen (även cyklar behöver underhåll). Du ska ha rätt skor och kläder och kanske en korg att lägga svampen i. 🙂

   

 11. Maggie, jag säger som Peter Eriksson:
   
  ”Släpp minkarna loss, det är valår”

 12. Labbibia

  Det här är så korkat så jag häpnar. Hur många hushåll idag har ett överskott på 25% när allting är betalt? Eller med andra ord, hur många hushåll kan spara 25% av sin inkomst?

  Inte gäller det den vanliga familjen Svensson med 2 barn iallafall.  

 13. L

  Jag fixade till cykeln idag så får jag lite motion på vägen till Konsum, stillasittande 100-timmars arbetsveckor är faktiskt inte så hälsosamt…

 14. Med kraftigt ökad effektivisering kan färre försörja fler.
  Men frågan är om dom vill. Dom som ska försörja fler menar jag.

  Kanske det kan vara idé att öka effektiviseringen kraftigt men dela upp den på fler som får bära bördan?

  Allt effektiviseras men med fler direkt engagerade. Så att det blir färre som tittar på… och den som gör jobbet kan gå hem lite tidigare för att det finns en till som kan hoppa in och göra det lika bra.

  Men å andra sidan.

  Det finns nog ingen annan som klarar mitt jobb lika bra som jag…

  Och om det finns en sådan människa så gäller det ju att jag visar att jag är bäst. Alltså jobbar jag övertid vare sig jag får lön eller ej, annars kanske jag blir ersatt av någon annan…

  Ja det är inte lätt att förklara hur man ska försörja en växande befolkning av mestadels dumskallar genom effektivisering.

  Kanske med någon sorts samhällslön, eller frivilliga allmosor från de som har lön genom arbete? 🙂

 15. Labbibia#12
   
  Die Rot-Grüne har inte för avsikt att spara.
  Affärsidén går ut på att någon annan ska betala. 🙁

 16. Lars C

  Ställ er följande enkla frågor.
   
  Ska man leva för att arbeta eller ska man arbeta för att leva.
   
  Vad är livskvalitet?
   
  Eftersom det råder delade meningar så är lösningen flexibilitet inte lagstiftning i annat syfte att skapa sådan flexibilitet. Varje arbetad timme ska betalas som en arbetad timme. Inget trams med subventioner. Jobbar man mindre så tjänar man mindre. När man är yngre orkar man mer. När jag var singel och 25-35 år så tyckte jag att 12 timmars arbetsdag var perfekt. För en 55+ är säkert 30 timmarsvecka bra.
  Behoven varierar dessutom genom åldrarna.

 17. L #13

  Du borde dela dina 100 timmars arbetsvecka med någon annan eller byta till någon mer lönsam verksamhet…

  Nej jag är inte elak. Jag vet hur det kan vara att jobba som egen företagare och ha det tufft men kul ändå.
  Jag jobbade  drygt 60-70 timmar i veckan, till och med när jag var anställd, bara för att det var ett så intressant jobb.

 18. Joakim

  Undrar vilka som skulle ha råd med alla energiskatter och dyl. med en 25% lönesänkning.
  Men vänta! man kanske skulle kunna få bidrag så man har råd med dessa.

 19. Steve

  Kom också ihåg att det är svårt att gå ned i standard…
  Det är knappast fel att säga att svenskarnas nya religion är konsumismen — se t.ex. på alla erbjudanden om nya fina lån så att man ska kunna köpa redan idag.  (Räntan?  En baggis.  Från 4,59% upp mot 11,70%…)

  Tanken från Mp är väl att man bor i en kolonistuga vid Tanto och kan cykla till jobbet (på Södersjukhuset kanske? — Pustegränd 1 är annars adressen till Miljöpartiet.  Vid Bastugatan.  Som gjort för cykelfärd.
  –   Inte riktigt lika kul förstås för dem som bor i Bredäng eller bortom.  Fast de röstar förstås inte på Mp.  Liksom en annan socialgrupp, förstår du.  Inte lika vare sig tids- eller miljömedvetna.  Lantisar liksom, därute, som tycker att det var lika varmt förr.

 20. Bim

  Maggie
  Sedan jag var 24 år har jag drivit mitt eget företag. I fem år slet jag dag och natt i stort sett utan lön.
  Jag blir uppriktigt sagt förbannad när jag ser den lättja som miljöpartiet och vänstern lägger i dagen. De vet fan inte vad jobba vill säga. Idag är jag 75 år och har jobbat in massor av pengar till staten i form av arbetsgivaravgifter, skatter, som moms, lyxskatt och de senaste åren sjukpeng till anställda som varit förkylda.
  Om jag var borta från jobbet så låg jag på sjukhus och det hände som tur är ytterligt sällan.
  Hur skall ett land fungera med en befolkning som är arbetskygg?
  Skall egenföretagarna slita ihop pengarna till resten av befolkningen?
  Miljöpartisterna lever i någon slags drömvärld där en liten klick av befolkningen samlar frön och stoppar i munnen på dom. Nä, sätt dom i arbetsläger.

 21. Borde inte mp dra ut sitt resonemang?
  Om vi avskaffar alla skatter och avgifter, kommer majoriteten av alla svenska medborgare konsumera så lite att de snart svälter ihjäl.
   
  Avreglera och befria individen i stället.

 22. Bengt Abelsson

  Det där fixade Kalle Anka för många år sedan.
  Han sa: Tänk om alla skulle vara miljonärer- då skulle ingen behöva arbeta.
  Liksom MP trodde han att en sedel i sig har något värde. Tryck fler sedlar så kan vi köpa fler …av allt.

 23. Miljöpartiet är ju väsentligen ett intresseparti för folk som bor i centralt i storstäder och aldrig tänker skaffa barn. Det är sådana som aldrig behöver åka bil och alltid kan åka kollektivt, och dessutom har god tillgång till kollektivtrafik. Fast inte ens dessa barnlösa storstadbor lär väl ha råd med 25 %-iga lönesäkningar…
  Den här sortens storstadsbor är väl dessutom de som har minst kontakt med naturen och mest naturflumsföreställningar om hur naturen fungerar. Därmed är de också de som är mest benägna att tro på Miljöpartiets myter. Eller är det fördomar från min sida?

 24. Steve

  Är det inte en aning lustigt att Miljöpartiet nu kräver 30-timmarsvecka, samtidigt som S-kamraterna länge haft som ett oavvisligt krav att alla ska få arbeta heltid…?   (Och 30 timmar är inte ’heltid’ för folk.)
  –  Att Miljöpartiet skulle ha insett att västvärlden befinner sig i en ekonomisk kris… nej, det kan man förstås inte begära.  ”Vi måste ta itu med problemen”, sade förre amerikanske riksbankschefen Paul Volcker i förrgår, enligt Bloomberg.  “Today’s concerns may soon become tomorrow’s existential crises.”  ”It will take “years” to restore economic balance in Europe following the debt crisis”.  No, “I didn’t want to suggest, at the moment, Europe was disintegrating,” he said. “They’re fighting very hard, … but it is a challenge for Europe.”

  –  Ett Sverige utan Mp har förstås klarat sig mycket bra genom krisen.  Lausanne-baserade World Competitiveness Yearbook 2010 har oss som nr 6 på listan, enda EU-land där.
  SvD har en Fakta-ruta:
  http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/sverige-konkurrenskraftigast-i-eu_4744101.svd

 25. Anders L

  De flesta på den här bloggen brukar ju hävda individens frihet i alla sammanhang – utom när det gäller arbetet, dvs den aktivitet som styr oss mest av allt. Ur frihetsperspektivet vore det väl ypperligt om alla fick göra vad de ville så stor del av tiden som möjligt, eller?
   
  All teknologisk utveckling går ju ut på att minska mängden nödvändigt arbete så mycket som möjligt, så det är ju inte förvånande att vissa framsteg har gjorts. Det finns säkert fler TV-programledare än bönder i Sverige idag…
   
  Jag såg en TV-debatt häromkvällen där de konservativa deltagarna förfasade sig över ”bidragskulturen” i Norrland, dvs det faktum att folk hellre påstås jaga och åka snöskoter via ett kreativt utnyttjande av samhällets stöd än flyttar till södra Sverige och inordnar sig i något monotont arbete. Jag vet inte om detta överhuvudtaget är sant, men om det finns någon substans i dessa fördomar så är det förmodligen är det bara bra för Sverige att någon håller igång det nordliga inlandet, köper snöskotrar och vårdar infrastrukturen däruppe. Och om man med ”bidragskultur” menar att man mottager ekonomisk ersättning som inte motsvaras av nedlagt arbete så är väl ”bidragskulturen” ingenstans större än i storbolagens styrelserum, där ersättningarna det senaste decenniet regelmässigt ökat med 25% om året, helt oberoende av lågkonjunktur, högkonjunktur eller företagens resultat.
   
  När det gäller sjukskrivningar så visar statistiken f ö att det är 4 % av de anställda som står för 90 % av de uttagna sjukdagarna. Och av dessa 4% är tre fjärdedelar långtidssjukskrivna av klara fysiska orsaker.

 26. En föregångare till nuvarande Public Service i Gomorron Sverige hade en ”gosestund” med dåvarande språkröret Goes. Hon hade uttalat att det var viktigt att bryta mot lagar om miljön krävde det. På frågan om vilken lag hon skulle börja med blev svaret ”lagen om orsak och verkan”.  Då som nu!

       

 27. Helge

  Jag har inte mycket till övers för miljöpartiet, och tycker deras namn är falsk varubeteckning. Skulle jag topprioritera miljöfrågor i valet skulle jag nog lägga MP och VP sist i listan. MP betraktar jag närmast som direkt miljöfientlig utifrån partiprogrammet och de uttalanden ledande miljöpartiser gör. Sen är många personer som röstar på miljöpartiet både trevliga och kloka. När det gäller arbetstiden så kan jag dock känna en viss sympati med tankegångarna. Ca 30% av alla tjänstemän har redan avtalad arbetstid mindre än 8 timmar om dagen och betraktas ändå ha en heltidstjänst. Dock är det bara 3% av arbetare som har mindre än 8 timmar på en avtalsenlig heltidtjänst. Vi har en arbetslöshet på ca 9%. Ca 50% har fler semesterdagar än vad lagen fastställer, dvs 25 dagar. Så många som 35% av tjänstemännen har 30 dagar eller fler. Tar man sen och räknar med att många har 4 ½-dagar om året, rätt till betald ledighet i olika former, såg en siffra att den Svenska heltidstjänstemannen har i snitt 33 dagar om året ledigt med full betalning, så är det nog så att relativt många redan i praktiken har 35 timmar i snitt som veckoarbetstid. Tar man sen med föräldraledighet, vård av anhörig osv….så kan man undra vad vår genomsnittliga veckoarbetstid är i praktiken.
  Sen vet jag också att många lägger 50-70 timmar i veckan, men det får vi hoppas avspeglas i dels det egna intresset och dels i lönen. Forskning har visat att 6 timmar kan vara lika effektiva som 8 timmar. Genomsnittsmänniskan har en viss kapacitet där man är som mest effektiv. Sen är inte 5 timmars mindre arbete detsamma som 5 timmar mer lathet. Det finns många som lägger sin ”fritid” på allt från extraknäck till olika former av sociala insatser som gagnar samhället. Sen finns det alltid de som bara belastar, men den andelen är nog mer eller mindre konstant oavsett veckoarbetstid.
  Så arbetstiden är en komplexfråga och borde vara en naturlig del av välfärden, dvs att vi kan använda våran tilldelade tid här på jorden något friare. Men detta var en klimatblogg så jag stannar där.

 28. Labbibia

  Anders L # 25
  Som på vilket sätt hänger ihop med att MP skulle tvinga folk att jobba mindre, och få mindre betalt?
  Vilket pucko som helst förstår väl ändå att de flesta vanliga människor idag inte skulle klara av att försörja sig och sina familjer om de fick en lönesänkning på 25%?
  Då talar jag ju om LO-grupperna, det är ju de som får stryk.
  Vanligt folk.
  De som befinner sig i storbolagens styrelserum (LO-Chefen ex) kommer alltid att klara sig finfint……..

 29. Helge#27
  Välskriven och klok betraktelse, tack. 🙂

 30. Helge

  Apropå effektivitet http://www.youtube.com/watch?v=ft-9ck_87mk&feature=related

 31. Kalle

  Jag kräver att miljöpartisten Carl Schlyter går ner till 20 timmars arbetsvecka nu genast med 50% kvar av sin nuvarande lön

 32. Anders L.
  För det första, de flesta här vill nog ha individens frihet även i arbetet.
  ”När det gäller sjukskrivningar så visar statistiken f ö att det är 4 % av de anställda som står för 90 % av de uttagna sjukdagarna. Och av dessa 4% är tre fjärdedelar långtidssjukskrivna av klara fysiska orsaker.” (smärta är en ”illusion”, om alla inser att det ska göra ont (som elitidrottsmän eller de som en gång var kroppsarbetare) så slipper vi de sjukskrivningarna)
  Konstigt då kroppsarbete inte finns sedan många tiotals år…
  Är det individens ansvar att hålla sin kropp och själ i trim, eller ska de som gör det betala för de som inte gör det?
   
  Om vi hårddrar det så är det kärringar som har ont i kropp och själ som står för huvudelen av kostnaden.
  Egentligen tror jag det beror på att de inte blir bekräftade.
  I offantlig sektor kör man rovdrift på personalen.
  Inte tas det reda på löpande vad personalen vill med sin framtida yrkesutveckling.
  Många har deltid och får inte heltid, för att kommuner och landsting har så usel arbetsmiljö så så många är sjukskrivna för att de inte blir bekräftade, att arbetsledarna vill ha en pol med deltidsanställda så de kan fylla vakanser….
   
  Lägg ner alla kommuner, landsting, myndigheter och departement, de bara sabbar.
  Så kan vi bygga upp ett bättre system ur ruinerna.

 33. Kalle  😀
  Varför inte 2tim arbetsvecka med 5%lön för alla politiker, diplomater och inte minst NGObyråkrater?

 34. Håkan Bergman

  Apropå effektivitet, på LarsGunnar Björklunds tid räckte det med en kommentator för en hockeymatch, okey han fick hjälp av Rolle Stoltz sen, men idag måste man vara 6 man för att kommentera!

 35. #27
  Är mycket bra och genomtänkt, men:
  Vi har enorma skillnader.
  Före jag fokuserade på vad jag krävde för en familj och fyra barn brukade jag leka.
  3mån hårt arbete, så 3 mån flum och lek…
  Under de åren var jag ledig 6mån vart år… men jobbade ändå  fler timmar och skapade kanske 4ggr mer än mina kolleger.
   
  Det finns en massa som lever så hela sina liv.
   
  Förr var det bl.a. skogshuggare i Kanada, halva året jobb halva på Hawaii, nu har vi oljearbetare.
   
  Vad jag vill komma fram till är att vi inte ska ha några regleringar som helst av arbetstid.
   
  Det finns en trevlig arbetstidsreglering (eller fanns ThomasJ?)
  I Tyskland var i vart fall tidigare övertidsarbete skattefritt, det borde alla tjäna på, den som har hamnat i skuld, eller vill satsa på något livsviktigt som hus, kan jobba dubbelt och slippa skatt på annat än 40tim/v.
   
  Jag inser problemen med kontroll….
   
  Nej det ända raka är medborgarlön, bort med alla stöd och bidrag (alla bidrag, barnbidrag färdtjänst, assistentersättning allt), så en total avreglering av allt.
   
  Då kommer statligt anställda tjänstemän få se sig om efter arbeten där de kan producera lika mycket de vant sig att konsumera he he he he.

 36. Anders L

  Det är klart att någonstans måste man ju dra gränsen för hur mycket arbetstiden kan minskas, men var gränsen går beror kanske på vilket jobb man har. Om jobbet t ex går ut på att torka senila åldringar i stjärten så kanske man tycker att 6 timmar om dagen, 5 dagar i veckan, är fullt tillräckligt för denna sysselsättning, medan man som entusiastisk datorspelsprogrammerare inte har några större aversioner mot att få jobba 12 timmar om dygnet med det man älskar …
   
  Det är ju alltid vänstern som har drivit på för kortare arbetstid, medan högern reflexmässigt har sagt nej till allting, från införandet av 48-timmarsveckan 1919, via förkortningarna till 45 timmar, 42,5 timmar och slutligen 40 timmar 1970. Högern sa f ö också nej till en veckas betald semester, två veckors semester, tre veckors semester, fyra veckors semester och fem veckors semester. Så fort det har gällt att i praktiken göra vanliga människors vardagstillvaro lite drägligare så har högern av tradition bara haft en sak att säga, nämligen ”nej”. Och den traditionen har fortsatt under Reinfeldt, som ju har definierat ”utanförskap” som något som drabbar alla som hamnar innanför samhällets skyddsnät, och enbart kan lindras genom att den drabbade får mindre pengar i plånboken.
   
  Som villaägare och fast anställd höginkomsttagare är jag naturligtvis personligen mycket tacksam mot moderaterna, som har ökat min disponibla inkomst högst påtagligt under de senaste åren. Men jag tror inte på hypotesen att att ett land blir rikare bara därför att fler blir fattigare, så jag kommer nog ändå inte att rösta på dem den här gången. Heller.
   
  P.S. Ni har väl sett att havsisen i Arktis nu ligger under bottennoteringen för årstiden från 2007?

 37. Anders L

  Gunnar L #35,
   
  ”Under de åren var jag ledig 6mån vart år… men jobbade ändå  fler timmar och skapade kanske 4ggr mer än mina kolleger.”

  Jo, visst har vissa människor förmågan att producera mycket mer än andra. Visst är det så. Allting är ju normalfördelat … Men i stället för att gnälla över att de mindre lyckligt lottade har det för bra så gäller det att glädjas över de gåvor man själv har fått (utan att egentligen förtjäna dem). Det finns ju faktiskt folk som kämpar som djur för varenda korvöre de tjänar och andra som glider genom livet på en räkmacka utan att ens fundera över den lyckliga slump som lät dem hamna inom den översta percentilen på begåvningsskalan. Lite ödmjukhet har aldrig skadat någon …

 38. #37
  För en gångs skull håller jag med dig till 100%
  Under förutsättning att du går med på att ingen ska ha en skattefinansierad tjänst som ger människan en högre konsumtionskraft än dess produktionskraft.
   
  Allt över existensnivå ska uppnås genom eget försorg.
   
  (existesnivå ska såklart öka maximalt, men från den gobalt lägsta nivån)
   
  Enbart så kan vi skapa rättvisa och alla arbeta för en global välfärd.
   
  Eller har du Anders en effektivare och mer globalt rättvis väg att föreslå?

 39. Torsten Wedin

  Helt OT:
  På tisdag håller Gunnar Littmarck ett föredrag i Västerås.
  Det kommer att i första hand handla om LFTR (smältsaltsreaktorer baserade på Thorium), rätta mig om jag har fel Gunnar.

  Arrangör är AFI http://www.afi-vasteras.se
  Tid 25 maj kl 18:00
  Plats Utvecklingsgränd 17, Västerås
  Men AFI:s ”Öppet hus” börjar redan kl 15:00. ”Öppet hus” betyder att ALLA är välkomna. Kl 17:30 bjuds en lättare förtäring. Kl 18:00 drar Gunnar igång.
  /Totte
   

 40. Helge

  #36 jo jag har sett att isen glesnar snabbt, men minns också att det inte är första gången. http://wattsupwiththat.com/2008/03/16/you-ask-i-provide-november-2nd-1922-arctic-ocean-getting-warm-seals-vanish-and-icebergs-melt/

 41. jens

  Det är minst sagt märkligt att MP motiverar förslaget med att (1) vi ska dela på jobben och (2) det är bra för miljön.
  Hur då? undrar jag. Det blir ju flera resor, givet att samma arbetsmassa ska utföras, men av flera personer.

 42. karlsson

  Klåfingriga  politiker har vi för mycket av
  Många av dessa vill bestämma över hur vi ska leva.

  Man får inte glömma att det är fortfarande frivilligt hur mycket man vill jobba.

  Deltid lägre inkomst, heltid högre inkomst. Det behövs inga riksdagsbeslut på detta. 

  Schlyter själv har en inkomst på över 50 000 som riksdagsman. Han och alla andra som vill bestämma över hos kan börja leva som man lär.

 43. J-O

  Med de skatter vi har i detta land så lär jag inte förlora så mycket på att sänka lönen i utbyte mot fritid.  Om M,M&L tar över efter valet kommer marginaleffekterna öka ytterligare då .tex förvärvsavdraget ändras m.m.
  Om jag nu enbart får 20 kr på varje hundralapp och stat och kommun 80kr så ser ni ju snabbt att det inte är jag som är den stora förloraren.  Fogden och den fattige.
  Tycker även det är bra att de inför fastighetsskatten igen så vi kan driva ut allt patrask som flyttat in våra fina kvarter.  Proletariatet skall bo i statarlängor – inte i småhus !
  Och fotbollsproffsen skall ha skattelättnader – äntligen lite insikt av Ohly…
   

 44. Arbeta mera, nää. 
  Gör som jag gjort.  Avtalspension vid 60,  åren därefter trading på börsen med avkastning större än slutlönen på jobbet.  Den volatila börsen ger utmärkta möjligheter till inkomster för den som kan lite tidserieanalys.  Bättre att lägga sin mentala energi på aktieaffärer hellre än detta dividerande om klimatserierna.
  Mp är nog inne på rätt spår då vi ju nu sysslar med överkonsumtion och jagar arbetstillfällen, som egentligen inte finns.

 45. Steve

  Polaris:  Ice Area och Ice Extent — framfiltrerade på två sätt — ligger båda klart över 2007 års värden.  Siffrorna ligger också inom (eller helt nära) en standardavvikelse från genomsnittet 1979-2006.
  Detta enligt Nansen Environmental & Remote Sensing Center, Bergen.  —  Re # 36 ovan.
  http://arctic-roos.org/observations/satellite-data/sea-ice/ice-area-and-extent-in-arctic

 46. HasseN

  Mer tid hemma = Ökade kostnader.
  Mindre tid att arbeta = Minskade intäkter, ungefär samma ”arbetskostnader”.

  Å detta kan de ragga röster på???
  Kära hjärtanes, det ÄR ute med oss 🙁

 47. Claes L

  Anders L.
  ”Men jag tror inte på hypotesen att att ett land blir rikare bara därför att fler blir fattigare, så jag kommer nog ändå inte att rösta på dem den här gången. Heller.”

  Så du tror alltså att hushållens totala ekonomi är ett nollsummespel? För att någon skall bli mindre fattig måste någon annan bli mer fattig?

 48. Måns B

  Det där med arbetstider har jag alltid haft lite svårt för. Hur kommer det sig att ingen av alla förespråkare för individens frihet föreslår arbetsuppgifter i stället för arbetstider?

  När man gjort vad man ska för dagen så går man hem, spelar inte så stor roll om det tar 6 eller 9 timmar. Inte får jag mer gjort för att jag sitter på min röv framför datorn på jobbet 8 timmar än om jag sitter där 7 timmar. Det enda som spelar roll är ju hur effektivt jag utnyttjar tiden.

  Fast ett sådant system tenderar iofs för det mesta att leda till att folk jobbar mer än mindre, så det var kanske inte en så bra idé när allt kommer omkring.  Likaväl tror att det vore en bra sak att, dela upp sin arbetsdag/vecka i projekt som ska bli färdiga och när deadline är nådd så är man klar.

  Klart det kan missbrukas men inte mycket mer än dagenssystem.

 49. Måns B

  Gunnar L #32
  Hur tänker du här?
  Är det individens ansvar att hålla sin kropp och själ i trim, eller ska de som gör det betala för de som inte gör det?
  Tänk om det är arbetsgivarens ansvar om det behövs för arbetsuppgiften då?
  Konstigt då kroppsarbete inte finns sedan många tiotals år…
  Nä men motsvarande förslitningsskador hittar du inom vård och omsorg i dag, samt på många underbetalda fabriksarbeten. Låg lön, monotona arbetsställninga och fysiskt belastande ger då trippel stress och du får

  kärringar som har ont i kropp och själ som står för huvudelen av kostnaden.

  Märkligt påstående av någon som i grunden verkar ha så positiv människosyn som du Gunnar.

 50. Claes L

  Måns
  ”Likaväl tror att det vore en bra sak att, dela upp sin arbetsdag/vecka i projekt som ska bli färdiga och när deadline är nådd så är man klar. ”

  Det fungerar säkert skitbra ifall ens eget arbete inte var beroende av vad andra producerar/levererar samt att ingen annans arbete påverkades av vad man själv producerar/levererar.

  I en normal arbetssituation där någons output är någon annans input så känns det som om din modell är rökt innan dagens första kaffekopp.

 51. Ulf L

  Måns #48
  ”Hur kommer det sig att ingen av alla förespråkare för individens frihet föreslår arbetsuppgifter i stället för arbetstider?”
  Det är väl precis vad de gör när de propagerar för starta eget. En egen företagare för vanligtvis betalt för ett arbetspaket och sällan på löpande räkning.
  Det finns ett viktigt skäl varför man inte defnierar arbetet i arbetspaket med deadlines. Har man väl definierat arbetetsuppgifterna så väl, kan man lika gärna skriva kontrakt med konsulter.
  Men det är svårt och tidskrävande att definiera arbetsuppgifterna på detta sätt för din arbetsgivare. När du är anställd så delegerar arbetsgivaren en hel del av definierandet av arbetsuppgifterna till dig och spar därmed administration.  
  Det här är del av en fråga som Ronald Coase belyste i sin ”The nature of the firm”. Det hans resonemang som gav upphov till begreppet transaktionskostnader. Samma begrepp transaktionkostnader är nyckel till hans resonemang i ”the problem of social cost” och den är verkligen lösvärd för alla som intresserar sig för miljöfrågor och ekonomi.
  Off topic men Coase är min husgud och jag kan inte låta bli att propagera för honom när jag får tillfälle.

 52. Ulf L

  Hur jag stavar.
   Coase är naturligtvis läsvärd, inte lösvärd.

 53. Måns B

  Ulf L
  Jo du har flera poänger, dels tar det tid för arbetsgivaren att definera uppgifterna, men även att kontrollera att de verkligen blivit utförda.

  Det är nog så att fördelarna med den typen av arbetsuppdelning endast passar ett begränsat antal yrken.

  Dessutom så tillkommer hela ’ackordsättningen’, jag är fortfarande farscinerad över hur långsamt vi kunde utföra arbetet när tidsstudiemannen fanns närvarande i plåtfabriken där jag jobbade i min ungdom, kontra hur otroligt fort det faktiskt gick sedan.

  Det gick helt enkelt ut på att lura TS-mannen mer än han förstod att han blev lurad, alla var ju medvetna om spelet som försigick.

 54. Måns … är du fortfarande kvar vid ’att luras lite, för den goda sakens skull?’

 55. Måns B

  Jonas N

  Det var inte så mycket för den goda sakens skull 😉 , som att det var helt enkelt så man gjorde, det var det första unga o nya fick lära sig där.

  I övrigt så, nä inte särskilt mycket Jonas, det tenderar att hinna i kapp en och bitas i rumpan.

  Men visst kan man frisera en historia i bland för att den ska bli bättre.  8)

 56. Måns, jag har varit i samma situation, och de fackligt engagerade försökte ’lära mig’ samma sak. Men jag spelade inte med det spelet. Vilket väckte både förtret, fick några att ’hata mig’ men gav mig ökad respekt hos nästan all övriga, ffa dem som jag skulle vilja benämna som anständiga och hederligt hårt arbetande anställda. För övrigt också just inom grovplåt …

  🙂

 57. Måns B

  Jonas
  Jag har ingen aning om vad facket tyckte, här var det killarna som kunde maskinerna som satte upp reglerna. Eftersom jag var ung, stark, snabb när det behövdes och lärde mig snabbt så var jag eftertracktad när det gällde att köra de tunga jobben som antingen drog in mycket pengar eller genererade mycket lång fika innan man stämplade av ackordet.

  Eftersom jag jobbade ihop pengar till min första långresa så tog jag dem gärna, att det sedan var ’högstatus’ på fabriken var ju bonus.

  Jag tror faktiskt att såväl tidstudiemännen som de som gjorde jobbet tyckte spelet om ackordsättningen var rätt kul. Ibland skakade dom bara på huvet och sa, att vi nog får göra ett nytt försök i morgon.

  Det var genomgående bra stämning och inga som blev hatade, som jag minns i alla fall.

 58. Jonas N Det handlar om moral och kanske det bara är en på hundra som har ”tillräckligt” hög?
  Borde 99% av alla medborgare omyndigförklaras och hindras att fatta beslut som kan leda till personlig vinning på andras bekostnad?
   
  Är inte hela systemet med subventionerade fackföreningar i dagen välfärdsland Sverige, en ohållbar gruppegoism?

 59. Gunnar L

  Jag har en väldigt enkel attityd till allt detta. Berättigade transaktioner är av godo, emedan tvång är av ondo.

  Precis som du säger så handlar nästan alla märkligheter i sammanhangen om att vissa grupper ges befogenheter och beskydd via lagstiftningen vilket snedvrider prissättningar och möjligheter att göra hederliga överenskommelser som kan gynna alla inblandade.

  Politik handlar (i dess demokratiska, acceptabla former) väsentligen enbart om att sätta ’fel’ priser på saker som människor gör, behöver och efterfrågar. Och därigenom skapar dålig resurshantering, strider och motsatsförhållanden som inte borde behövas, som ffa blir värre än dom annars hade behövt bli.

  Politik är krig, dels mot den andra politiska sidan, och dels mot hederliga medborgare som utsätts för tvångsingrepp utan att någon direkt gynnas av det (förutom den politska klassen förstås)

  Detta gäller fö både den 1% moraliska individer, och resten som bara försöker göra det bästa av sin tillvaro genom att försöka följa dem d tror på som ledare, och vara omgivningen och ffa dem de ser upp till som överhet till lags.

  Visst är det ’gruppegoism’ men den är hederligt menad från de flesta deltagarna, men vållad av dem som vill utöva tvångsmakt!

 60. Arbetaren

  ”Å andra sidan, bryr du dig inte om det materiella och vill ha mer tid över till familjen (fast ni kommer inte att ha råd att göra något), så för all del.”
  Bara för att man själv bara vill jobba 30 timmar i veckan så är det väl ändå inte ok att tvinga alla andra att göra det? Det är nämligen det du skriver ovan.

 61. Erik

  Jag är inne på Anders L:s linje. Hur var det förr och hur gick det sen. Arbetstiden har kortats av tidigare och det har säkert tett sig helt orimligt för folk då liksom nu. Det heter week-end både på danska och franska eftersom engelsmännen var föregångare med att vara lediga även på lördagen. Dessutom kunde man råda bot på onödigt många år i skolbänken och ungdomsarbetslöshet då fler behövs sättas i arbete, se bara till att lätta på anställningstryggheten som ändå kringås av bemanningsföretagen. Kontorstiderna kan vara desamma, vissa vill säkert börja tidigare och andra senare. Teknik och maskiner ersätter redan idag många händer.

  Då ser du också, Anders L, hur läget är i Antarktis?