Modellerna modellerar dåligt vid ekvatorn

Enligt klimatmodellerna bör den största uppvärmningen ske i övre troposfären vid ekvatorn. Detta pga ansamlingen av CO2 och att återkopplingen från en hög luftfuktighet borde vara maximal. WeatherBell har tittat närmare på den faktiska temperaturutvecklingen där.
Här är prognoserna enligt fyra olika klimatmodeller jämförda med temperaturdata uppmätt med väderballonger:
Hotspot vs balloons1
Modellernas prognoser jämfört med Hadleys data visar fortfarande en nedgång, men svagare:
Hotspot vs balloons2
På lägre höjd (600 millibar) visar satellitdata en nästan rät linje från 1979.
WeatherBell har också tittat på oceanernas temperaturkurva vid ekvatorn. De översta 300 metrarna ger oss ingen temperaturökning sedan 1979: 
Hotspot vs balloons5
Kanske dags att uppdatera modellerna lite?
Ingemar Nordin

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. L

  Ja, tänk om det åtminstone blev varmare så att man kunde börja forska i orsakerna… 😉

 2. Slabadang

  Uppdatera? 🙂
  Tack för en suverän artikel Ingemar. Jag tror nog att närmaste återvinningscentral borde ta hand om klimatmodellerna istället för uppdatering.
  Det är svårt att behålla sansen när den gigantiska lögnen om klimathotet är så kapitalt tydligt avslöjad. Jag vet faktiskt inte hur i helskotta jag ska kunna återfå förtroendet för demokratin överhuvudtaget.Jag kan faktiskt inte se hur det ska kunna gå till.
  Jag har inför mina barn försökt att inte visa mitt förtrondemässiga sammanbrott för våra politiker och etablissemang och tycker det är skitsvårt att göra och säga rätt saker till dem. Jag vill liksom inte att de ska tappa tilliten riktigt ännu utan få göra den viktigaste upptäcksfärden själva.
  Man kan liksom bara försöka pcka kappsäcken åt dem med självständigt tänkande och värna betydelsen av fakta och sanning.
  Tips? 🙂 Jag tycker faktiskt att det är skitsvårt att göra rätt !

 3. Adolf Goreing

  #2 jag har samma dilemma. Det verkar dock som det värsta är över vad gäller klimathotet. Det är nämligen helt ”ute”. Det är inte inne att vara skeptiker än men det är ok att kritisera på ett helt annat sätt än tidigare. Bl.a hjälpte jag min dotter att skriva en kritisk uppsats om vindkraften. Hon fick ”MVG” (eller A alt. 5). Hade inte varit möjligt för några år sedan.

 4. Inge

  Mycket nyttig artikel Ingemar!
  Nu viil de lagra CO2 i berggrunden och Gotlandsradion meddelar att Cementfabriken  här kan tänka sig att lagra sin utsläppta gas i berggrunden. Ingen fördel, bara kostnader. Tvivlar på att det ger någon goodwill i utlandet med konkurrensfördelar. Utom möjligen i Tyskland där 80 % av befolkningen sägs vara vliig att skrota kärnkraften! Man baxnar!

 5. Micke Johnsson

  Inge!
   
  Tyvärr har tyskarna sedan 2 världskriget varit rädda för sin egen skugga. Detta hårt arbetande folk bli väldigt lätt skrämda. De matas av ”de gröna” precis som vi svenskar, men vi har väl lite mer sans och tror inte på all skit vi läser. Så det finns hopp…

 6. ThomasJ

  Tack för mkt intressant tråd, Ingemar!
  Och visst finns där hopp – ’det sista som lämnar en’ – där bör emellertid uppmärksammas & beaktas, att cAGW-sidan, med IPCC i spetsen, ’laddar’ utav bara humhum. Kolla in utnämningen av ledande person(er) för kommande/pågående arbete med AR5:
  http://nofrakkingconsensus.com/2011/04/25/wwfs-chief-spokesperson-joins-ipcc/
  Dessutom rullas den ena skandalen efter den andra upp i UK [med förgreningar] med BBC i centrum:
  http://biased-bbc.blogspot.com/2011/04/so-called-investigative-scoop-in-daily.html
  När kommer liknande SVT/SR-avslöjanden? Janne Josefsson, var håller du hus???  😉
  Mvh/TJ

 7. Ann L-H

  # 6 ThomasJ m fl. Jag har tidigare försökt intressera Janne Josefsson för klimathotet, men hittills utan resultat. Han kanske skulle bli intresserad om han nu finge flera olika välgrundade tips från TCS-skribenter.

 8. Bertel

  Lars Bern har skrivit en mycket läsvärd artikel på newsmill som berör klimatforskning och motståndet gällande nya/avikande rön.
  http://www.newsmill.se/artikel/2011/04/25/hanteringen-av-fett-och-klimatfr-gan-visar-en-farlig-opportunism

 9. Helge

  Slabadang #2
  Har förmodligen lika svårt som du att ”förlåta” det odemokratiska ”spelet” kring dessa frågor. Särskilt medias totalhaveri av sin granskande roll är jag mycket besviken på, tror inte mitt förtroende kommer att repareras fullt ut igen.
  Ställer mig också frågan om det kanske alltid varit så? Eller är det kanske internet som så snabbt avslöjat att kejsaren är naken just denna gången? Är man kanske lite naiv? Vilka alternativ finns det??
  Tror vi alla är medskyldiga till ”avdemokratiseringen” och att vi låtit media förfalla.
  Jag kan inte se någon annan väg än att vi ”skeptiker” blir tvungna att engagera oss politiskt och i lobbyorganisationer och åter rikta skutan rätt.
  Föregå med gott exempel och vara tydliga.

 10. Holmfrid

  #8  Bertel,
  Hörde i morse på radionyheterna att kolesteroldämpande stattiner har ingen eller mycket begränsad medicinsak effekt.  Stora läkemedelsbolag har satsat miljarder på sådana mediciner.  Sockermaffian i USA är bland de starkaste lobbygrupperna i kongressen – Coca Cola, livsmedelindustrin m fl deltar i detta taskspel.  Coca Cola är ett mycket större hot mot USA´s säkerhet än nånsin Al Qaida. 

 11. Michelangelo

  Intressant att SVT tagit upp en sanning som länge stått uppenbar för oss vanliga dödliga med tillgång till internet.
  Intressant också med dagens uppradning i SvD av myter kring fibrer i kosten och konstaterandet av okunskapewn kring uppkomsten av bröstcancer.
  Är det dags för ett uppvaknande i MSM ?
  ((Science is never settled) – You have to unlearn all you learnt – Yoda the Jedi).
   

 12. BoE

  CO2-sänka..
  Hela Gotland är ju en solid CO2 deposition och som demonstrerar med sin existens hur det naturliga CO2-kretslppet fungerar. Havsbotten sedimenten förnyas ju ständigt. Det bildas nya kalkstens berg hela tiden.
  Och så bekymmrar man sig över cementbruket i Slite -en liten obetydlig pytte-del av ön.
  Dessutom karbonatiserar all betong med tiden. Dvs den mängd CO2 som man driver ut ur kalkstenen vid cementtillverkningen, den kommer tillbaka och binds återigen till betongen för att återbilda kalksten. Vi har således ett kretslopp igentligen. 
   

 13. Peter Stilbs

  Ann L-H #7 – Min bild av JJ är att han är osedvanligt politiskt korrekt. Han skulle aldrig våga ta upp klimatalarmismindustrin.

 14. L

  Håller med Peter, Janne Josefsson slår helst in öppna dörrar…

 15. Ann L-H

  Peter och L # 13, 14 – ni har säkert rätt och dessutom vågar han sig nog inte in spörsmål som luktar naturvetenskap. Men undrens tid är kanske inte förbi, tänk om en upplysningsdusch skulle få honom att åtminstone börja gräva lite … 

 16. ThomasJ

  Och nu ska Sverige (läs Andreas C.) få vara med och ’modellera’… suck!
  http://www.regeringen.se/sb/d/14669/a/167082
  De é ph**n ta mé inte vid sina sinnens fulla bruk nån av dem.
  Grrr…  🙁
  Mvh/TJ

 17. Kent Forssgren

  ThomasJ #16. 600 miljarder kronor skattepengar årligen till klimatåtgärder i världen. Ministern är glad säger han, över att få vara med och sätta sprätt på dessa pengar.
  Tänk vad 600 miljarder kronor årligen skulle kunna användas till i stället. Nu hamnar pengarna i stället, ja vi här, vet var! Sjukt, sjukt sjukt!

 18. Ingemar

  Kent F #17,
  Nästan 17 BILLIONER kronor skattepengar PER ÅR! Man blir alldeles matt.
  Jag kan bara upprepa: Sjukt, sjukt, sjukt!

 19. Ann L-H

  # 16 Det tog Maurice Strong ett halvt sekel att sjösätta sin idé. Kyoto sprack efter den ursprungliga planen, men skam den som ger sig. Nu är han nära målet, snart kommer sannolikt globalt gällande lagar om Biodiversitet – och fonden styrs med hjälp av Andreas C. från Sverige. 
  Global Governance var ordet.   

 20. Inge

  17 biljoner kronor! Greklands, Spaniens, Irlands och Portugals samlade statsskulder är bara småpotatis. Och det har vi råd med?

 21. hahn

  Slabadang #2,
  Du som skrev så insiktsfullt om kapitalismen, och dess väsen tidigare ska väl inte missa målet så totalt.
  Systemet fungerar. Du är en del av det, precis som jag och många andra. Man kan tycka att bluffen aldrig borde gått så långt, och att media borde det och alla borde bla. bla.
  Men det tar sin tid. Opinionen som ifrågasätter växer obönhörligen och klimathotet kommer i sinom tid att skrinläggas. Vi har fortfarande yttrandefriheten som i det långa loppet skyddar vårt samhälle mot kapningsförsök.