Mission dispensable!

Hur gör man världen till en bättre plats? Genom att ge upp sin sittplats på bussen för en äldre person? Eller genom att klimatkompensera sin flygresa mellan Sturup och Bromma?
Om jag lovar att leva resten av året på socialbidragsnivå, tror ni att jag bidrar till att göra världen rikare eller fattigare? Bättre eller sämre? Sjunker eller stiger den globala temperaturen?
När jag kom till Sverige för en herrans massa år sen var jag och min mor fattigare än två kyrkråttor. Vår första lägenhet i Bankeryd gapade tom så när som på en uppblåsbar bäddmadrass, lånad av en bekant, och ett köksbord med två stolar, lånade från Katolska kyrkan i Jönköping. I över ett år åt mamma och jag samma sak varenda kväll: minutburgare med snabbmakaroner och burkärter till. På fredagarna festade vi till genom att byta ut minutburgarna mot fiskpinnar.
Jag vet hur det är att leva på socialbidragsnivå eller till och med under det. Och jag kan försäkra er om att det man då drömmer mest om är inte att nå tvågradersmålet,utan snarare att ha råd att köpa en ny vinterjacka. Eller gå på bio.
Så allvarligt talat vet jag inte vad David Jonstad menar när han propagerar för att fler ska ansluta sig till operation Nödstopp. De som går med i kampanjen lovar nämligen att de fram till den 18 december (när Köpenhamnsmötet slutar) inte kommer att konsumera för mer än vad man kan göra om man lever på socialbidrag. I några veckor ska dessa människor ägna sig åt en form av utstuderad masochism som har den enda effekten att den får deras samvete att lätta. Men vill man lätta samvetet så är det ibland bättre att lätta på plånboken.
Vill ni inte köpa en självtänkande, rostfri vinkyl med plats för sjuttielva flaskor? Visst, låna ut en hundralapp till Kiva. Jag törs lova att det ger mer än att leva på bröd och vatten (eller för den delen minutburgare). Och menar du allvar med att försöka arbeta för en bättre värld – bli volontär och hjälp dem som behöver det mest. Den där självpåtagna tagelskjortan som Nödstopp och liknande aktioner står för gör noll och intet för de fattiga, hungrande eller sjuka.
För Guds skull, när ska vi äntligen inse att det största problemet med koldioxiden är att den inte är vårt största problem?

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Patrik

  Varför bara fram till 18:e december?
  Sätt David på permanent socialbidrag! 🙁
  Jag kommer också från en extremt knaper bakgrund, med ensamstående mamma. Pengarna var slut i mitten av varje månad.
  Allt jag äger och har finns endast på grund av åratal av hårt arbete och envishet. Det har blivit lite tillgångar med åren, men många år av hårt arbete ligger framför mig fortfarande.
  Den som vill ta detta ifrån mig bör vara beväpnad och ta med sig sina kompisar.
  Vad har David Jonstad för bakgrund?
  Uppvuxen i villa i Danderyd kanske?
  Högskolestudier och hemmaboende till 30 års ålder månne?
  Inte vet jag, men hela prospektet är osmakligt och respektlöst.
  Grrrrrr… Precis när man lugnat ner sig efter senaste idiotin så kommer en ny.
  Denna blog är inte bra för mitt blodtryck, maggie! 😉

 2. Urban

  Patrik!
  Det är ju tvärtom så att det är en jädra tur att bloggmöjligheten finns så att man kan få utlopp för sina synpunkter.
  Tack Maggie för att du håller denna mötesplats så levande.
  När det gäller nödstoppet verkar det som det i första hand har drabbat det kritiska tänkandet hos vissa.
  Jonstad kan man ju inte ta på allvar. Ska vi lösa ”klimatfrågan” före jul?
  Om vi är riktigt duktiga och minskar utsläppen kommer även utsläppen av stoft och partiklar att minska vilket i sin tur höjer temperaturen via ökad instrålning!
  För övrigt är det väl ganska respektlöst att anpassa sig till socialbidragsnivå för att senare öppna ”dammluckorna”.

 3. Tege Tornvall

  Att sätta sig själv på svältkur och samtidigt minska växtlighetens näring är som ett dubbelt självmål. Lysande!

 4. Patrik, Maggie och Urban mfl
  Jonstad och många fler verkar inte ha en djupare förståelse av samhället än vilka jippon man kan få medial uppmärksamhet kring.
  Nu när ’klimatmagasinet Effekt’ kommit ut med sitt första nummer lär intresset för detsamma svalna snabbt (liksom annons och prenumerationsintäkter och exponering i övriga media). Enda sättet att motverka detta är dra igång något nytt jippo. med lite tur tjänar det båda syften: Man får nåt att skriva om, och man får lite exponering igen.
  Robbinson-Robban fungerade inte annorlunda …

 5. Den här typen av aktioner är vidriga. Förakt för människor som har det sämre. ”Titta vi kan också leka socialbidragtagare – vi är solidariska”. Här är ett tips – var solidariska med alla de människor som tar livet av sig istället – det varar bara en gång.

 6. Det är rätt. Giv’em hell. Don’t yield any ground whatsoever.

 7. Per Welander

  Allt detta är masspsykos. Påminner om religiösa sekter. Lögnerna är så uppenbara att det överträffar kommunismens lögner. Men detta vansinne skulle glömmas bort om det inte vore för den PK-korrekta media som ger all uppmärksamhet till tokjippon. Media är de stora skurkarna tillsammans med politiska adeln. Gösta Bohman skulle vrida sig i graven om han såg PK-opportunisten Reinfeldt.

 8. Jonas B

  Jäkligt fint inlägg, Maggie. Den här aktionen påminner mig om många tidigare. Jag minns min fars berättelser om feta överklasskärringar som på 1920-talet delade ut julklappar till de fattiga på Stockholms Söder. Jag minns min egen generations revolutionära rikemansbarn som på 1960-talet som klädde sig i snickarbyxor och murarskjortor i solidaritet med arbetarklassen.
  Jag misstänker att kampanjen Nödstopp får samma svala mottagande som tidigare ”solidaritetshandlingar”. Vi som vet hur lungmos smakar betackar oss.

 9. Håller med dig, Patrik. Vi var fyra barn och vår mor var ensamstående, lyckligtvis med ett bra jobb som sjuksköterska. Men utsliten blev hon och kanske det bidrog till att hon dog redan vid 50 års ålder. Och har man den bakgrunden förstår man att värdesätta även små saker i livet.
  Och tack Maggie för länken till Kiva, det är ett projekt jag gillar och är medlem av sedan någon tid tillbaka. Säg att alla som läser den här bloggen blir medlemmar och lånar ut 1000 USD var (det är ju faktiskt bara 7000 kr, och man kan låna ut 50 USD i taget) som hjälper till att finansiera de projekt man väljer själv- DET skulle verkligen vara en konkret hjälpinsats!
  Jag är ännu inte uppe i 1000 USD men jag jobbar på det!

 10. Jag håller med. Men här finns det en som lyckas leva på inget:
  http://www.time.com/time/specials/packages/article/0,28804,1921165_1921239_1921234,00.html

 11. Anders L

  Maggie,
  ”inte kommer att konsumera för mer än vad man kan göra om man lever på socialbidrag. I några veckor ska dessa människor ägna sig åt en form av utstuderad masochism …”
  Det är ju verkligen bedrövligt om Alliansen har lyckats bota ”utanförskapet” till den milda grad att det är utstuderad masochism att leva på socialbidrag. Låt oss då hoppas att vi får en socialdemokratisk regering efter nästa val, så att tillvaron blir lite mer människovärdig för dem som har det svårast i vårt land!

 12. L

  Anders L, hur mycket har alliansen sänkt socialbidragen..?

 13. Anders L,
  Tråkigt och tendentiöst inlägg. Det är inte masochism att leva på socialbidrag, om man inte har mer att leva på, och det har inte heller Maggie påstått. Däremot är det masochism att göra det på det sätt David Jonstad propagerar för. Slå upp vad ordet masochism betyder i någon ordbok, uppenbarligen känner du inte till begreppet.

 14. Anders L,
  Som en ren service åt dig har jag slagit upp begreppet i NE:
  masochism [-ʃi´sm eller -ki´sm], benägenhet att utsätta sig för skymfande behandling, att vara martyr. Masochism avser särskilt ett tvångsmässigt behov att bli förnedrad, att underkasta sig eller att låta sig utsättas för fysisk och psykisk smärta, ofta i ett ritualiserat sexuellt scenario, för att nå sexuell upphetsning och orgasm.”
  Kanske man även för säkerhets skull ska påpeka att Maggie använder ordet i dess första betydelse :-):

 15. Ingemar

  David Jonstad, vem är det? Och vem bryr sig om vad han säger? Gäääsp!

 16. Anders L: Att frivilligt gå ner till socialbidragsnivå är inget som en normalt funtad människa gör. Jag tror inte att de som tvingas leva på socialbidrag gör det för att de trivs med det. Att inte köpa ihjäl sig är en sak, men en måttfull konsumtion har knappast skadat någon, har den?

 17. Ingemar: David Jonstad är chefredaktör för Klimatmagasinet Effekt. På samma sätt som jag kan sägas vara chefredaktör för klimatbloggen The Climate Scam. 😉 Dessutom har TCS sex gånger så många läsare som Effekt. 😉

 18. Jag tycker alla ”klimatnissar” skall åka till Nordkorea på studiebesök alternativt söka klimatriktig aslyl där.

 19. DV

  Ingemar, klockrent!
  Först hade jag samma reaktion som Patrik, Svempa m.fl.
  Sen tänkte jag efter och insåg att David J. är ingen faktor i mitt liv och kommer sannolikt inte att bli det heller. Inget att hetsa upp sig över. Per E. och Maria W är desto värre. De kan ha ett visst inflytande i våra liv.
  Maggie, det är ändå bra att du tar upp de här dumheterna som florerar kring oss, det håller oss åtmiståne skärpta!

 20. Adolf Goreing

  ang. bakgrundshistoria. Vi bodde 20 personer i en septisk tank och blev överkörda varje dag på väg till skolan. Farsan var alkolist och slog ihjäl oss varje kväll…osv osv
  Skämt åsido, självklart är det en uttråkad elit som håller på med klimattjafset. Mycket av närodlat, ekologiskt osv osv verkar vara lite av ett storstadsfenomen. Man har trots några generationer svårt att ta till sig staden. Den inflyttade bonden och skogsmänniskan som verkar leva i medelklass-svensken har helt emkelt svårt att dö ut.
  Man ”måste” ju rädda något också. Nu är det inte själar längre, eller skogen, eller solidaritet med frihetskämpar i trestaviga frihetsrörelser utan HELA VÄRLDEN! Det måste ju kännas bra?
  Enligt mina modellberäkningar så borde dock nästa hysteri gälla hur vi ska rädda hela universum från en säker värmedöd.

 21. Adolf G: Fasicken, måste vi då inte veta hur stort universum är? 🙂

 22. Avloppstank…
  Rena lyxlivet, där finns näring, vindskydd och vi omtalar den sociala gemenskapen.
   
  Jag levde ensam och naken på en motorväg i norra Kanada.
   
  Hade jag tur spolade någon förbifarande vindrutan så jag kunde slicka i mig det, de dagarna var de lyckligaste i min barndom.
   
  Drömmen som aldrig blev sann var att något djur blev påkört, eller bara en förbipasserande spydde, så jag fick ett närande mål mat.
   
   
  Hepp!
   

 23. FcH

  Maggie! Vi ser en ny typ av gåslevervänster.
  Min mormor delade tidning med en dam från Baltikum som bodde i samma trappuppgång.  Damen vaccinerade mig mot -ismer när hon berättade hur de nya härskarna i hennes f.d. hemland mördade hennes man och hennes son för att komma åt deras enda ko. Soldaterna som gjorde det bröt säkert mot alla regler men ingen ställde dem till ansvar. Det var ett exempel på maktmissbruk. Jag ser tendenser på maktmissbruk i vårt samhälle idag när politiker talar om för oss hur vi ska leva men samtidigt bryter mot de regler som vi (vanliga) förväntas leva efter. Politikerna kommer med pekpinnar om att vi inte får äta vad som helst, inte resa varsomhelst osv. Samtidigt tillbringar våra politiker merparten av sin tid i flygplan på väg till nya klimatkonferenser.  Bor på lyxhotell och äter det dyraste och flera köper prostituerade. Allt är bekostat med våra skatter. Politikerna själva bryter mot sina egna regler. Politikerna beskattar vårt resande vare sig det är på semester eller tjänsteresor. Inte undra på att företagen flyr Sverige. Inte en enda av våra politiker ställs till svars för att de bryter mot sina egna regler, media går politikernas ärende och censurerar kritik. Medias representanter som kacklar med i kören tilldelas priser.
  Riksdagens politiker är numera röstboskap, dom säger sig vara kritiska mellan skål och vägg men vill sitta i tre mandatperioder och kvittera ut pensionen. Därför vågar dom inte torgföra sin kritiska inställning. Det stinker i vårt samhälle. I ett samhälle där makthavarna inte ställs till ansvar för sina handlingar går det åt h-e. Historien visar att denna typ av samhälle går under. Behöver inte nämna något exempel, de flesta vet.
   

 24. FcH

  Koperar man från Office så blir det konstigt! Sorry
   
  🙂
   
   

 25. FcH #24
  Förutom konstigheterna i början så har jag hittat en lösning på ett problem när man kopierar text man skrivit på annat håll.
  Nytt stycke, det vill säga blankrad, ser ut att fungera innan man skickar. Men där måste man gå in och kolla i texten och göra blankrad en gång till… då fungerar det.
  Vet inte om det är ett tekniskt problem eller om maggie inte gillar att tolka saker ”mellan raderna”  🙂

 26. S. Andersson

  olle w #18: Nordkorea är inte den lämpligaste referenspunkten. Pol Pots Kambodja ligger bättre till för den som vill smaka på lite äkta ”eco chic”. Ut på landet med er bara och bli fattiga och lyckliga. På kvällarna kommer ”klimatforskare” och upplyser om de senaste klimatrönen. På dagarna dånar Al Gores röst i högtalarna över fälten.

 27. FcH

  Uffe #25. Tack Uffe  för tipset!
  Ska tänka på det nästa gång. Maggie är inte skyldig till det. Har sett det på någon annan blogg tidigare.

 28. Labbibia

  Presstopp!
  Satt och tittade på Aktuellt alldeles nyss. Andreas Carlgren blev intervjuad. Bäst som han såt och håller låda säger intervjuaren ” Tagga ner lite nu” Strax därefter följt av ”Du låter nästan som en bilhandlare”
  Avslutningen fick mig nästan att gå i taket….
  Intervjuaren…”Har det verkligen någon betydelse för klimatet?”
  I Aktuellt, 21-sändningen!

 29. Labbibia: Vad var det som Carlgren påstod hade betydelse för klimatet?

 30. Labbibia

  Maggie
  Köpenhamnsmötet, att man får till ett avtal för att begränsa Co2-utsläppen.

 31. L

  Lennart Persson undrade om klimatet är beroende av ett avtal just i december. Han gjorde en bra intervju tycker jag. Carlgren gick faktiskt på som om det bara handlade om politik och inte klimat.

 32. Johan

  Labbiba #28
  Ja det var nästan som Lennart Persson kunde tillägga ”År du dum på riktigt?”  åt en överpositiv miljöminister.
  Maggie: Jag uppfattade det som själva mötet i sig var av politisk betydelse för klimatet. 🙂

 33. Urban

  Carlgren utlovade i nämnda aktuelltsändning även en ny ekonomisk världsordning i klimatets namn.
  På kavajen ståtade han dessutom med en stor ”knapp” med texten ”2 grader C” – man tror varken sina ögon eller öron.
  Går säkert att hitta på SVT-play

 34. TomJ

  Tack Maggan för tipset om Nödstopp! Jag hade läst det innan men inte fäst någon uppmärksamhet vid det men du beskrev det väldigt bra. Jag är intresserad och ska hoppa på det! Nej, pengar är inte lycka. Kanske måste man ha/haft det för att veta. Och har man haft för lite av det kanske man kan resonera som en del här. Jag tycker visst det är respektfullt inte minst mot sig själv att lära sig leva på mindre. Vem blir glad i slutändan om alla bränner ut sig på mer eller mindre meningslösa jobb? Gå ner lite i arbetstid, gör något du verkligen brinner för eller ta det bara lite lugnare i din tillvaro och umgås med dina barn, din partner, vänner etc. Det är mitt tips för en lyckligare och gladare värld. Definivt också mer rättvis och jämlik. En väldigt liten del av världens befolkning håller nämligen på att förbruka jordens begränsade resurser.

 35. Labbibia #28
  Jag blir lika nyfiken som Maggie på din klipp ur intervjun..
  … Andreas Carlgren säger något….
  Intervjuaren ” Tagga ner lite nu” Strax därefter följt av ”Du låter nästan som en bilhandlare”
  … Andreas Carlgren säger något….

  Intervjuaren…”Har det verkligen någon betydelse för klimatet?”
  … Andreas Carlgren säger något….

  Jaha, det var ju intressant, men vad sa han?
  Men man kanske kan se en repris på SVT Play.
  Jag slölyssnade på inslaget själv när det sändes och fick bara intrycket av att han var glad för att han fick framträda som politiker och berätta om en politisk framgång – som någon redan antytt ovan…

 36. Gunnar Strandell

  Operation Nödstopp ger väl träning för det liv vi kan vänta oss när notan för klimatöverenskommelsen ska betalas samtidigt som vi drastiskt minskar vårt fossilberoendet och miljöpolitikerna med Andreas Carlgren i spetsen lovar att öka sitt resande.
  Jag hoppas att Kjell Aleklett vid sitt riksdagsbesök lyckas övertyga om att vi förr eller senare måste ha resurser för att  minska vårt fossilberoende innan olja och kol blir bristvaror som några är beredda att kriga för. Kloka överväganden istället för panikbeslut kan göra Sverige till ett fortsatt fredligt och bra land att bo i.  

 37. Labbibia

  Uffeb
  Nej, min minnesbild är att  intervjuaren var intresserad av att få fram bilden av att  det finns en stor risk att Köpenhamnsmötet kommer att bli ett misslyckande. Carlgren försvarade sig med (många) vackra ord. Det var då intervjuaren sa ”tagga ner lite”. Carlgren fortsatte pladdra (optimistiskt) och då säger alltså intervjuaren att ”du låter nästan….osv” 
  Jag tror att (hoppas) vi fick se en vändpunkt ikväll. Politikerna och AGW-folket, samt media, har spänt bågen så hårt inför Köpenhamn, så när det nu är alldeles uppenbart att det blir en flopp, så börjar kritiken komma. Bågen har brustit!
  För att använda Ellings ord….en ordnad reträtt som kommer att övergå i oordnad flykt…………skutan håller på att sjunka!

 38. Labbibia

  Uffeb
  http://svtplay.se/t/102534/aktuellt
  11 minuter in i sändningen……..

 39. ThomasJ

  Urban #33: Gå in på länken:
  http://www.appinsys.com/Global/Warming/UNCopenhagenPrep.htm
  och läs om ny ekonomisk [men inte endast ’ekonomisk’] världsordning. På samma sajt finns flertal
  utförliga sammanställningar över vad som avses ska ’avtalas’ under COP15.
  Ta även ner dokumentet under länken:
  http://www.appinsys.com/GlobalWarming/GlobalGovernance.htm
  för ytterligare skrämmande framtid för vår civilisation, leverne, styre m.m.
   
  Mvh/TJ

 40. Håkan B

  Inslaget hittar ni 15:30 in här:
  http://svtplay.se/v/1756584/aktuellt/3_11?cb,a1366518,1,f,-1/pb,a1366516,1,f,-1/pl,v,,1756592/sb,p102536,1,f,-1
  Herregud har karln inte kontakt med vare sig Reinfeldt eller verkligheten.

 41. Koldioxidnojan är ungefär som dagens I-landsproblem i HippHipp. ”Vi” har inga riktiga problem, så därför hittar vi på. På så sätt är den nuvarande klimatskräcken ett mycket högt betyg på hur bra vi har det…

 42. Till reviderad utgåva  av Pelle Holm:
   
  ”Jorden har väntat för länge, sa Carlgren!”

 43. L

  Carlgren försöker bli lika ihågkommen som Bagdad Bob… 🙂

 44. Om jag äter upp allt på min tallrik – hur bidrar det till att minska svälten i världen?
  Om jag använder mindre vatten – hur bidrar det till att hjälpa de som lider brist på vatten?
  Om jag använder mindre bensin – hur bidrar det till lägre CO2-utsläpp när bensinen sedan används i Kina i stället?
  Om jag lever på soc-nivå några veckor (och sparar pengarna) – ja, då kan jag unna mig själv något riktigt trevligt till jul! (Förutom att jag dessutom känner mig klimatsolidarisk och god.)
  PS Om ingen annan har använt ordet ”klimatsolidarisk” tidigare, så har jag copyright. Klimatsolidarisk (c) Man skulle kanske registrera en egen domän? http://www.klimatsolidarisk.se Det finns fortfarande pengar i den här branschen.

 45. Labbibia #37
  Tack! Nu har jag sett hela. Jag vet inte om jag kanske bara såg slutet tidigare, eller om det var en klippt och kortare version i Rapport…
  Eller liknande frågor och samma svar i Rapport. 🙂

 46. Labbibia

  Uffeb # 44
  Så vad blir din analys?

 47. Håkan B

  F.ö. inslaget före Carlgren med Obama och Reinfeldt, vad har grabbarna rökt för nåt?

 48. Labbibia

  Håkan B
  😀
  Kravodlat kanske?

 49. ThomasJ

  Labbibia #37: Tack ävenledes för länktipset – har nu sett det på ’play’. 
  Jösses! Sicken bekräftelse på tidigare utsagor om denne Andreas C. som varande – näst efter Anders Wijkman, och Maudan O. [nötskrikan] – det största stolpskottet världens politiska system någonsin skådat.
  Just det: ”Jorden har väntat för länge”… på att reducera antalet ’typer’ á la A.C. istället för att reducera livsnödvändig koldioxid.
   
  Mvh/TJ

 50. Gunnar Strandell

  För mig verkar det som om regeringen satsar hårt på att visa stort ledarskap och stor miljömedvetenhet. EU-målet om reducering av CO2 utsläppen med 90%  har de väntat med att släppa ut till idag t.ex. 
  Detta stärker nog deras  position inför valet i Sverige 2010. 
  Regeringen visar vilja och ledarskap i Köpenhamn, men övriga världen svarar inte upp och det kommer nog att skyllas på den rödgröna oppositionen om den fortsätter att hålla sig i bakgrunden. 
  Om oppositioinen ställer upp helhjärtat bakom regeringen blir å andra sidan miljön ingen stridsfråga i valet  och miöjöpartiet kanske kan byta sida.

 51. Labbibia

  ThomasJ
  Ja, jag vill minnas att vi (eller jag) utsåg honom till ”årets miljömuppigaste någon gång i våras? 🙂

 52. Efter att snabbt ha ögnat igenom vad ThomasJs tipsade om i # 38 kan man ängsligt undra vad ramavtalet som de tydligen ska underteckna i Köpenhamn innebär.  Vad innebär tex omställningen Carlgren nämnde i slutet av intervjun?
  Jag undrar om inte Lennart Persson gärna hade pressat Carlgren på detta. Kan vi hoppas på en klargörande uppföljning?

 53. Labbibia

  Tyvärr dags att ta ett snack med John Blund.
  Godnatt alla!

 54. nisse

  Verkar som att  ”the tipping point” är nära nu,
  klimatizterna har nått toppen på rutschkanan
  -nu kan det bara gå utför,  varpå intresset för
  en mer nyanserad mediabevakning tilltar.

 55. ThomasJ

  Ann L-H #51: Jag är rätt så övertygad om att a) Carlgren aldrig någonsin haft en susning om vad hans mun uttryckt o/e ’försökt’ uttrycka, b) han, men inte bara han, är i fulländat grepp av sina rådgivare och, taget den begränsade uppfattningsförmåga han [& flera], repetitivt bevisat sig ’ha’, ’tror’ han [men inte bara han] att ’rådgivarna’ [som i fallet C utgörs av … unprintables..] har korrekta, relevanta och verklighetsförankrade underlag/uppgifter i sina ’leveranser’ till ’chefen’.
   
  Sen är jag inte helt övertygad om att Lennart Persson, klok som den personen är, är helt med på att det finns ett klimathot överhuvudtaget – och jag tror där är åtskilligt fler personer inom svensk public service som åtminstone har börjat den långa och [säkert] mödosamma ’resan’ tillbaka to basic, back to reality, back to honesty, decency, respect, mutuality, own thinking…. m.m.
   
  Hoppingivande… ?  
   😉 
   
  Mvh/TJ

 56. Torsten Wedin

  ThomasJ #38:
  Din första länk i #38 verkar inte funka längre, inte för mig i alla fall. Men jag tror det är detta dokument du länkade till:
  http://unfccc.int/resource/docs/2009/awglca7/eng/inf02.pdf
  Mvh/Totte
   

 57. Torsten Wedin

  ThomasJ #38:
  Du har ett / för mycket i första länken i #38, mellan Global och Warming.
  Mvh Totte

 58. ThomasJ

  Totte: ## 55/56: Din i #55 länkade är till fördragets [draft] – inte dumt att ’tanka ner’ förvisso.
  Övriga länkar funkar 100 via denna dator iaf. – Var inte så me´nt – mén hé blev bara så.
   
  OT: Har du, som flera musikaliska genier här, hört talas om ’Byske Visan” – eg. ’Biskevisan’?
  Den – visan/sången/texten – är nedranns bra. Borde finnas på google.
  Njöt i min ungdom av tillgången av en sommarstuga ca. 30 km från Byske. 🙂
   
  Mvh/TJ

 59. Torsten Wedin

  ThomasJ #57:
  Jo, när jag plockat bort /:en så såg jag att du länkade till nåt annat.
  Var det denna visa du menade?
  http://www.youtube.com/watch?v=NS_3LR9xj2U
  Mvh/Totte

 60. TomJ: #34 Om alla tänkte som du Tom, så hade vi fortfarande bott i grottor och gått klädda i djurhudar.

 61. Olaus

  Vänsterns tidskrift Ordfront förklarar pedagogiskt, varför vi i väst måste bli fattiga igen på grund av klimatförändringen.
  Artikeln är illustrerad på ett så skickligt sätt, att ingen kan undvika att förstå vad som väntar oss alla.
  http://www.ordfront.se/Ordfrontmagasin/Artiklar%202009/Leif%20Ericsson%20Fattigdomideal%205_09.aspx

 62. ThomasJ

  Totte #59: Precis den visan är det – duktig grabb. 🙂  Tack!
  Där är flera verser och jag skickar dig hela off-list.
  Mvh/TJ

 63. Patrik

  TomJ>> För att parafrasera en motfråga av maggie själv till en åhörare på hennes föredrag i torsdags:
  Vilka resurser är det vi håller på att förbruka?
  Att vi brukar resurser är jag med på, men FÖRbrukar – vilka är det du menar då – mer specifikt?

 64. Adolf Goreing

  #22 du ska alltid va värst?!
  #21 Nej, Mann antar helt enkelt att universum är ändligt. Mann kan tydligt se i Proxydata att det inte finns stöd för någon oändlighet.

 65. TomJ

  Maggie: Frågan är hur vi är lyckligast. Jag tror på en kombination av högteknologi och enkelt lyckligt liv.
  Patrik: Jag tänker främst på fördelningen. Vi skövlar fortfarande fattiga länders naturtillgångar för vår lyxkonsumtion.
   
  Jag kommer inte se er svar för jag har inte tid med omedvetna människor. Tack för mig.

 66. #65 Där ser ni! Medvetna människor läser inte TCS. 😉

 67. Adolf Goreing

  #65 vilka ”vi” och vad är exakt ”lyxkonsumtion”?

 68. Adolf G: Jag tror att TomJ har lämnat byggnaden. 😉

 69. Patrik

  TomJ #65>> (Även om du nu inte läser detta.)
  Så du menar inte att vi FÖRbrukar resurser?
  Det du pratar om är att vi på något sätt stjäl resurser från andra människor?
  Har du några belägg för det? För det kan knappast vara lagligt.
  Eller hur menar du?

 70. AOH

  http://unfccc.int/press/multimedia/webcasts/items/2777.php
   
  En liten påminnelse om bara några av säkert många fler aktiviteter hittills under ett antal år för att i Köpenhamn så smått blir en ” Tumme tott”
  Och tänk på senast igår varslade Andreas Carlgren om att skruva upp utsläppsmålen ytterligare efter Köpenhamn. Så det blir fler nya möten.
  En verklig ”tragisk” fröjd var samtalet mellan Lennart Persson och AC.
  http://svtplay.se/v/1756584/aktuellt/3_11?cb,a1366518,1,f,-1/pb,a1366516,1,f,-1/pl,v,,1756592/sb,p102536,1,f,-1 Tack Håkan B. # 40 för denna länk.
  Undrar vad en psykolog säger om AC:s kroppsspråk?

 71. AOH#70
   
  Och en stylist om hans färgkombinationer i officiella sammanhang? 🙂

 72. AOH

  Rosenhane
  Det gäller att få med alla politiska färger.
  Bäst är AC:s 2 graders -pin på kavajkragen, som han även pekade på och talade om att Köpenhamnsavtalet var viktigt då det var ett politiskt avtal.
  Tydligen är det inte längre klimatet som är det primära.
   

 73. J-O

  TomJ – hur skall du uppnå högteknologi och enkelt liv ??
  De som tar fram högteknologi vet att det kräver ett högst komplicerat och kostsamt liv innan det ger frukt.  När hela världen nu skall sluta äta kött och på andra sätt leva ”enkelt liv”
  så lär du inte ser mer ny högteknologi på ett tag.

 74. AOH

   
  http://dackecountry.blogspot.com/
   
  En annan bra inlaga om meningslösa möten somt.ex. mötet med kompis „ Barack” som FR. numera kallar honom.
  ”Toppmötet mellan EU och USA slutade i en tummetott. Denna tummetott är ett energiråd med medlemmar från USA och EU.”………
  …….”Vem kunde veta att De Laval skulle göra dessa historiska upptäckter när han kämpade för finansiering?
  Ingen och att då skapa ett energiråd kommer enbart att resultera i meningslösa möten och mer CO2 utsläpp för virtuella möten kan dessa människor ej tänka sig.
  Bättre då att mötas på Bali.“