Miljöpartiet i EU

Isabella i Riksdagen

I Isabella Lövins tal i partiledardebatten den 8 maj i Riksdagen med anledning av val till Europaparlamentet sa  hon bland annat att det är vår chans att ge svar till alla de barn som strejkar för att de vuxna inte agerar tillräckligt i klimatkrisen.

– Vi kan ”Make the world Greta again” som barnen kräver, sa  Isabella.

Att extremväder och skogsbränder beror på våra utsläpp av koldioxid tar Isabella som en självklarhet. Likaså att dessa extremväder har drivit miljoner människor på flykt. EU behöver en ny vision att enas kring, en som ersätter den som varit ledande inom EU sedan efterkrigstiden menar hon. Den stora frågan som hon tycker att EU ska enas kring är naturligtvis klimatfrågan. Miljöpartiet vill att 50 % av EUs budget de kommande sju åren ska gå till klimatåtgärder. Kol, olja gas och uran räknas som fossilt och inflödet till EU ska strypas för att ersättas av förnybara energislag. De länder som inte ingår i omställningen är klimatförnekare och ska bötesbeläggas genom extra importtullar.

Jag undrar om det är den här politiken alla de strejkande barnen verkligen vill ha, eller snarare om deras föräldrar vill ha den?

Men det finns fler barn som strejkar. Norska Nila, endast tio år gammal, tittade länge på en bild av norska fjäll förvandlade till industri genom de många vindkraftverken som monterats där. Sedan ställde hon en fråga till sin mor.

– Mamma, hvem har gjort det der? Skjønner de ikke at de ødelegger naturen?

När hon förstod att Norge inte ens behöver dessa vindkraftverk utan de byggs för att några vill tjäna pengar tyckte hon att det vore på sin plats att starta en strejk.

Nila har ju inte fått den extrema reklamhjälp som Greta har fått men detta visar att även barn tycker att olika miljöproblem är olika viktiga.

I Norge verkar protesterna mot vindkraft som förstör naturvärden kommit en bit längre än i Sverige. Norsk Friluftsliv, en paraplyorganisation med tillsamman 950 000 medlemmar, beslutade om en resolution på årsmötet den 9 maj om ett krav att bevara norsk natur.

– Vi kan ikke bare stå å se på at norsk natur påføres uopprettelig skade. Noe må gjøres for å sikre at vi også i framtiden kan oppleve natur og friluftsliv, säger generalsekreteraren Lasse Heimdal.

Jag tycker att Miljöpartiet utnyttjar de klimatstrejkande barnen. Titta, de strejkar och det här är vad de vill ha. Men om alla de barn som strejkar för klimatet fick se samma bilder av en ödelagd natur som Nila fick se misstänker jag att många av dem skulle undra vad som egentligen pågår och verkligen inte hålla med Miljöpartiets klimatpolitiska strategi.

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Anders

  Mycket klokt reflekterat Lena Krantz! Man måste, precis som du gör, presentera konsekvenserna av ”den gröna omställningen” för att förstå hela bilden.

  Klimsthotfascisterna med mp i spetsen har piskat upp en stämning som gör att våra domstolar (och andra myndigheter) ofta prioriterar riksintresse för energipriduktion (3:8 Miljöbalken) före dito för naturvård (3:6 MB) när dessa konkurrerar. Utan några fakta bakom. Jag menar att Sverige håller på att göra ”den dumma omställningen” helt utan egentliga fakta. Och så vill mp att EU ska göra samma sak!? Skärpning!

 2. sl

  Barnen kräver, vad gör vuxna? Det kanske inte finns några i rummet.

 3. Ivar Andersson

  Tyskland är ett bra exempel på hur det går att ställa om och har byggt ut sol och vind till över 100000 MW men behöver gaskraftverk (Northstream I) och ännu fler gaskraftverk (Northstream II) för att ersätta kärnkraftens knappt 10000 MW. Tyskarna har slutat bryta stenkol men importerar istället stenkol till sina kolkraftverk.

 4. Sören G

  Isabella Lövin låter som generalens om sa. ”För att rädda staden var vi tvungna att förstöra den.” Rädda i hans mening var att få kontroll över den.
  Vad menar Lövin med att rädda klimatet? Hon utgår från de felaktiga påståendena om att extremväder beror på ökad halt av koldioxid i atmosfären (extremväder har snarare minskat). Även om det var sant så är ju konsekvenserna av hennes politik totalt förödande. Det finns ingen som helst konsekvensanalys. Samhället brakar ihop och vi kastas tillbaka till ett förindustriellt samhälle, där vi förstås inte har samma möjligheter att klara oss i som de som levde på den tiden.

 5. Sören G

  I framtiden kommer man att få läsa i historieböckerna hur politikerna med Miljöpartiet i spetsen förstörde Sverige.

 6. Egon

  När barnen inte kan ladda sina mobiler kommer de att bli jätteförbannade!
  Det är jag mest orolig för.
  Vad händer då?

 7. Olav Gjelten

  Jag tycker vi ger upp. Svenska folket är helt hjärntvättade i klimat och miljö. När folk röstar är det inte längre av omsorg för landets bästa utan det är denna satans miljö som totalt ligger i fokus. Partierna har upptäckt att man inte längre vinner några röster på välfärdsfrågor utan det gäller bara att överträffa varandra i galenskap kring klimat och miljö. Det är där man kan vinna röster.Modern svensk politik går inte ut på att att försvara den välfärd som gångna generationer byggt upp.
  Utförsbacken för landet Sverige blir allt brantare.

 8. Håkan Bergman

  #7
  https://sv.wikipedia.org/wiki/Resultat_i_val_till_Sveriges_riksdag
  2006 förlorade regeringen Persson efter 4 års budgetsamarbete med MP. Efter valet 2010 fick Reinfeldt hybris och började driva en än värre rödgrön politik, resultatet 2014 blev svaret. Sveriges två, än så länge, största partier har inte vunnit nåt på hånglet med MP och C. Nån gång måste dom väl ändå fatta?

 9. Lasse

  MP är skadligt för miljön.
  Ny larmrapport!
  https://skattebetalarna.se/wp-content/uploads/2019/05/Larmrapport-f%C3%B6r-klimatet.pdf

 10. Härje Thunholm

  Mp är landsbygdens fiende no 1

 11. Peter

  Stefan Sauk i Agenda, landet styrs av idioter, ja Riksdagshuset börjar likna dårarnas paradis, men tyvärr får vi medborgare ta smällen, och den kommer,,

 12. Sören G

  Lyssnar på Kulturnytt i P1. Nu har det skrivits hyllningsmusik till Greta Thunberg. Den s.k. ”klimatkrisen” beskrivs som ”det största hot vi står inför”. – Dårarnas julafton.

  Politikerna tror att man kan fatta poltiska beslut om vilken temperatur Jorden ska ha.
  Klimatet förändras som det vill av naturliga faktorer främst Solen och havsströmmarna.
  Skulle set bli kallare kan det bli besvärligt.

  Man pratar om hållbarhet, men att snabbt avveckla fossila bränslen är inte hållbart.

 13. Sören G

  Det finns inga bevis för att koldioxid skulle ha några negativa effekter i de koncentrationer som det handlar om. Om den skulle medföra ett något varmare klimar är det positivt. Men framförallt bidrar den till att det växer mycket bättre på Jorden och många fler männsikro kan äta sig mätta.

 14. Peter F

  Det pratas hela tiden om pågående klimatförändringar som hotar livet på jorden. Jag ställer frågan om vilka dessa förändringar är och om de har konstaterats föreligga genom gjorda observationer och mätningar och vilka negativa verkningar de har fått för livet på jorden.

  Så nämn en enda klimatförändring som har observerats och vilken negativ inverkan den haft.

  Lycka till.

 15. Olav Gjelten

  Den gröna rörelsen stal på 70-talet ordet miljö från oss.
  I dag är det knappt någon som längre minns att ordet miljö beskrev relationen mellan människor. Bra miljö betydde att man trivdes i gruppen man talar om. Var miljön dålig då kanske man var utsatt för mobbing.
  Men, som sagt ordet blev stulet av den framväxande gröna rörelsen för 40-50 år sedan och den rätta betydelsen lär vi nog aldrig få tillbaka.

 16. Ivar Andersson

  #10 Härje Thunholm
  Mp är landsbygdens fiende no 1, 2, 3 och 4 :_)

 17. Ivar Andersson

  #14 Peter F
  Klimathotet finns bara i IPCCs klimatmodeller och inte i verkligheten. Idag påstås alla väderhändelser bero på klimatförändringarna men väderhändelserna ska kallas för årsmån dvs variationer mellan olika år beroende på vädrets slumpmässiga beteende. Från början var klimathotet den globala uppvärmningen men fick ändras till klimatförändringar för värmeutvecklingen följde inte klimatmodellernas scenarier.

 18. Olav Gjelten

  Innan miljörörelsen tog över svensk politik var det en självklarhet att skatt skulle betalas efter bärkraft.

  (Bara en liten påminnelse om hur tryggt vi hade det innan miljöfascismen kom in i politiken.)

 19. Olav Gjelten

  Vad hände med Tomas P?
  Hoppas allt är bra med honom.

 20. Peter F

  #19 Olav

  Han försvann väl samtidigt som uppsalainitiativet mötte sotdöden. Thomas och UI gav väl upp helt enkelt inför övermakten :0). Vore ju kul om Thomas dök upp igen, men argumenten är nog uttömda.

 21. Stefan Gustavsson

  Var det sant som jag hörde att det skulle bli en klimatdebatt i morgon-TV mellan Per Bolån och Annie ”ejeingen” Lööf? Klimatdebatt mellan två klimathotare? Vad är det för slags debatt? Vad ska de debattera? Möjligtvis storleken på alla skatter vi ska påföras. Det låter superlöjligt.

 22. Göran J

  Alice Bah Kuhnke MP har visat i flera debatter hur okunnig hon är när det gäller energifrågor, speciellt när det gäller ”förnybar energi”. Hon har ofta i debatterna angett Angela Merkel som ett föredöme och Tyskland som tog på sig utmaningen, för att visa världen hur man bygger ett samhälle som helt och hållet bygger på ”grön, förnybar” energi. Hur lyckat är denna omställning?
  Trots stora kostnader i investeringar i vindkraft, sol och biobränsleproduktionskapacitet har Tyskland inte minskat koldioxidutsläppen de senaste tio åren. Under samma period har elpriserna ökat dramatiskt, vilket starkt påverkar industrin, sysselsättningen och fattiga familjer negativt.
  Tyskland har installerat sol- och vindkraft i en sådan utsträckning att den teoretiskt skulle kunna uppfylla elbehovet varje dag med tillräckligt med sol och vind. Men eftersom sol och vind ofta saknas – i Tyskland och ännu mer i andra länder som Sverige, Finland och Norge – lyckas landet bara producera cirka 27 procent av årets energibehov från dessa energikällor.
  Likaså är det problematiskt, när vindkraftproduktion är hög, ökar el från vindkraftverk och solpaneler ofta – det vill säga de genererar mer el än Tyskland behöver. Detta skapar stora problem vid utjämning av produktion och konsumtion.
  Produktionen blir i ovanstående fall för hög för att hålla nätverksfrekvensen stabil utan att koppla bort några sol- och vindanläggningar. Detta leder till stora energiförluster och tvångsexport till grannländer till negativa elpriser, under kostnaden för att producera elkraften.
  År 2017 exporterades cirka hälften av Tysklands vindkraftproduktion till grannländerna vilka vanligtvis inte vill ha denna ofta onödiga elkraft, och de tyska kraftbolagen måste därför betala för att bli av med överskottet. Det är de Tyska kunderna som får betala notan för detta.
  Skulle flera länder göra som Tyskland skulle katastrofen på elmarknaden vara ett faktum.
  Låt oss slippa denna utveckling i Sverige, som strider mot allt tekniskt kunnande och sunt förnuft.

 23. Arne

  #22
  Jag vågar slå vad om en slant att Alice Bah inte har den blekaste anin om vad nätfrekvens är och hur viktigt det är att den hålls stabil..

 24. Ulf

  MP är snarare mänsklighetens värsta fiende.
  Att om några år man skulle skriva om hur mycket MP förstörde för Sverige är inte alls säkert.

  S förstörde Sverige i början av 1970 talet med företagarhat, skattevansinne och ett ödeläggande av den svenska lönemodellen. Tusentals av våra bästa entreprenörer flydde utomlands. Om detta har det aldrig skrivits annat än i facktidningar och ekonomiska rapporter och kanske någon gles notis eller så skyllde man på offren.
  Så var inte säker på det.

 25. Ulf

  Svar 22

  Kunskap är ju ett stort handikapp för rödgröna för då blir det svårare att fabulera fritt om världen. Så därför är det handikappet sällsynt just i den kategorin.

 26. Ivar Andersson

  #22 Göran J
  Lite data för Tyskland se http://klimatsans.com/2019/05/01/tysk-el-april-2019/
  Figur 1 visar att elpriset oftast ligger över 3 kr per kWh men ibland betalar tyskarna 5 kr per kWh för att bli av med elen.
  Figur 2 visar vad sol och vind producerade i april. Totalt har 105000 MW installerats i sol och vind. 2 dagar i april kom sol och vind upp till 50000 MW.
  Figur 3 visar att under 65% av april levererade vindkraften mellan 10 och 30% av installerad effekt

 27. Ann lh

  De inhemska debatterna inför det aktuella klimatvalet är i huvudsak en förolämpning mot oss alla. Ytterligt få av våra blivande representanter i EU verkar ha en susning om klimatfrågans kärna.
  Professor John Christy har nyligen varit i London och berättat kort och elegant (!) om vad vetenskaplig forskning innebär, om sin forskning och om sina resultat. Föreläsningen är kort, enkel att följa och utskriven med figurer allt anpassat för – politiker:
  The Tropical skies Falsifying climate alarm.
  https://www.thegwpf.org/climate-models-have-been-predicting-too-much-warming/
  Undrar hur många av de ”våra” som skulle kunna ta till sig vad Christy sa?
  Av de ”godkända” politikerna här hemma har jag endast hört en säger en som satt sig in i frågan och stod på sig, men de svaren verkade få underkänt av utfrågarna.
  Arma land!
  Tack Lena för lågmälda funderingar som verkligen gick hem.

 28. Christer Löfström

  Två från nyhetsflödet i dag.

  1) Sveriges verklige makthavare är Wallenbergfamiljen. Marcus är på DI debatt i dag.
  ”Samarbete behövs lika mycket nu som då, inte minst för att klara klimat- och
  hållbarhetsutmaningen.”

  2) Energiföretagen om ökad elanvändning.
  ”För att Sverige ska bli fossilfritt 2045 förutspås elanvändningen öka kraftigt. År 2045 bedöms
  elanvändningen vara cirka 190 TWh. En ökning som motsvarar mer än 1,5 gånger Danmarks totala
  elanvändning.”

 29. Anders

  Mp ska även ha kritik för att driva fram de sk ”miljömålen” som bara rör till vardagspolitiken genom att trycka in en hiskelig massa ”miljöstrateger” runt om i landet. Bara det faktum att de målen alla ouppnåeliga borde räcka för att något riksdagsparti skulle våga utmana dem. Naturvårdsverket fnyser åt naturen och lägger alla sina resurser och sin tid på tillämpad klimathotsfascism uppknuten till dessa miljömål. T o m miljödomstolarna hänvisar till miljömålen i sina domar numera. Sedan har vi sossarnas märkliga produkt värdegrund…
  Det behövs ett riktigt missnöjesparti som tar nya rejäla tag allt elände som den rödgröna röran (som nu köpt upp centern och liberalerna) ställt till med.

 30. Fredrik S

  Ann lh #26

  Tack för länken!

  Ja, det känns ju tyvärr sådär med kunskaperna om mycket hos parlamentarikerna och med klimatet som lysande exempel. Alice Bah som företräder enfrågepartiet verkar dessutom inte ens läst på vad som skett i Bryssel i frågan. Fast det kanske är bättre hon är där nere än här hemma?

  Tack Lena för kloka funderingar.

 31. Lary

  #22 – jag instämmer helt!

  Jag följer Debatten I Tyskland en del, de traditionell partierna sticker huvudet i sanden och försöker bara skynda pa sin ”Kohleausstieg”, det är bara AfD som agerar motvikt, de är faktiskt öppet kritiska mot klimatalarmismen och pseudovetenskapen och har ju lyckats fa in klimatskeptiker som Nir Shaviv och Limburg som sakkunniga i Deutsche Bundestag. Tyvärr vagar inget svenskt parti öppet agera sa (ännu)…

 32. Peter J

  Det är motbjudande att utnyttja barn för politiska syften. Ett lågvattenmärke. En skam. Men kanske krutet snart är slut? Verkar desperat på något sett…

 33. Lasse Forss

  Apropå norska Nila, som frågade sin mor -”Mamma, hvem har gjort det der? Skjønner de ikke at de ødelegger naturen?
  Heidi Sörensen, statssekreterare i Norges miljödepartement, och medverkande till att elcertifikaten infördes sade så här: ”Det jag ångrar mest i mitt liv är att jag varit med och förstört norsk natur”.
  Intervjun med Heidi finns i slutet av det här programmet.
  https://tv.nrk.no/serie/brennpunkt/2012/MDUP11000912/avspiller

 34. Håkan Bergman

  Nigel is back.
  https://www.youtube.com/watch?v=LQ-SzmLgbBY