Ett sjukt samhälle där paniken blir obligatorisk

skolstrejk

Vi lever i ett sjukt samhälle, och diagnosen heter masspsykos. Det har allvarliga konsekvenser för helt vanliga människor.

”När Sanna inte ville skolstrejka för klimatet blev hon mobbad av sin lärare. Nu berättar hennes mamma Lena om den svåra tiden.

Sanna och Lena heter egentligen något annat. Ingen av dem vågar gå ut offentligt med sina namn.

– Det är så långt det har gått. Har man minsta synpunkt på det här med skolstrejker för klimatet betraktas man som en dålig människa, säger Lena.”

”Lärarens tilltag fick resten av klassen att vända sig emot Sanna. Lena berättar att hennes dotter kom hem från skolan och var förtvivlad eftersom hon blivit utfryst av kompisarna och anklagad för att vara en klimatförnekare.”

” – Rektorn frågade mig (Lena) om jag inte vill att min dotter ska engagera sig i viktiga samhällsfrågor. Men det vill jag så klart. Fast vi har ju försökt att se till att Sanna inte får panik när det gäller sådant som klimatet. Jag tror att det är viktigt att behålla lite sans också, även om det kan verka hopplöst, och det försökte jag förklara för rektorn men det lyssnade hon inte på. Hon sa att hon tyckte det var tråkigt att Sanna gick emot resten av klassen och vägrade att delta i något så positivt och jag kunde läsa mellan raderna att hon tyckte att jag hade fel inställning.”

”Man SKA ha panik för klimathotet, allt annat är liksom fel. Det krävs inte mycket för att man ska bli betraktad som klimatförnekare, och det är ju det fulaste som finns, det är rena häxjakten.”

Läs hela inlägget på Det Goda Samhället

Ingemar Nordin

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Olav Gjelten

  Jag gillar inte tanken att vi skall drabbas av krig, ett stort vulkanutbrott eller ett meteornedslag som gör att en stoftet i atmosfären hindrar solens strålar från att nå oss.
  Men vad tusan är alternativet till att de gröna khmererna obehindrade och bit för bit får förstöra våra liv?

 2. Håkan Bergman

  Ingen panik bland finansklipparna dock, lugnt med såna lobbyister i Bryssel.
  https://www.dn.se/ekonomi/klimatspekulanter-skakade-liv-i-eus-utslappshandel/
  Snyggt jobbat Isabella et al! Nu väntar vi bara på att Sjöstedtarn blir jättearg.

 3. Anders

  Nu får det väl ändå räcka! Har alla svenskar blivit dumma i huvet? Vi måste stå upp och våga vägra klimathotsfascismen!

 4. Rolf Mellberg

  Mina tankar går till Galileo, han hade en uppfattning som avvek från den påbjudna. Han drev sin linje så långt hand kunde, priset var husarrest under resten av sitt liv.

  Detta var väl den mest utslagsgivande striden som mer än något annat bäddade för upplysningstiden, ”the rest is history”. Men minns att ända sen Galileos dagar har ifrågasättandet av den påbjudna hållningen löpt som en helt avgörade positiv utvecklingsfaktor.

  Alldeles oavsett hur det går med klimatet så är rättigheten att ha en avvikande uppfattning HELT FUNDMENTAL för hela vår civilisation, som redan Voltaire påpekade.

  68-vågen har nu stelnat till den grad att den har vänts till sin motsats. Från att ha varit progressiv till att bli repressiv.

 5. Olav Gjelten

  Klimatkyrkan har lyckats att få oss att bli ett folk som tyst håller käften eller jamsar med varje gång klimat och miljö kommer på tal.

  För bara några få decennier sedan betraktade vi folken i öststaterna när de gjorde samma sak. Den gången fattade vi ingenting.

  Vad fick oss att nästan blixtsnabbt ta efter?

 6. Rolf Mellberg

  Johan Westerholm har nyligen producerat följande debattinlägg på tal om den totalitarism som satt sina klor i vårt samhälle:
  https://ledarsidorna.se/2019/05/i-folkdomstolarnas-tid/

 7. Olav Gjelten

  Anders # 3
  Frågan är om vi har demokrati eller klimathotsfascism i dag. Jag skulle nog säga vi har båda delarna. Det är svenska folket som blivit hjärntvättade av historiens kraftigaste propagandaapparat och röstat fram inte mindre än sju partier som svär sin tro till klimatreligionen. Det åttonde partiet i riksdagen är utestängd från allt inflytande för att de tänker ”fel”.

  Så fungerar svensk demokrati, eller vad vi skall kalla det, anno 2019.

  Allt påminner mig om ett annat folk som 1933 också föll för propagandaapparaten och på demokratiskt sätt röstade på ungefär samma antidemokratiska rörelse. Nu bara med den skillnaden att det har blivit klimatet som är hotet.

 8. Anders

  #7 Olav Gjelten
  Klockren analys! Vi måste alltså sluta rösta på sju(k)klövern för att rädda samhället.

 9. Egon

  Äsch.
  Som född på sextiotalet har man fått perspektiv.
  Sverige var ett ganska homogent samhälle när jag växte upp.
  Vi var sex miljoner svenskar när jag gick i första klass.
  Idag är vi nästan 10 miljoner.
  30% är importerade.
  Multikultisatsningen har kostat oss vårt försvar och på sikt pensionerna.
  Vi har gått från ett starkt nordiskt land till att bli en bananrepublik likt Venezuela.
  Är det verkligen svenskar som jag som fört oss hit?
  Snacka om ”tipping point”…….
  Vi lägger vårt land i ruiner…….
  Hur kunde det gå så här fel?
  Vi måste ha förvaltat det vi ärvde på absolut sämsta sätt.
  67 är visst dagen en annan får gå i pension…..
  När jag blir 65 höjer de till 69……..
  Blir jag arbetslös vid 62 så får jag minimipension trots 40 års pensionsgrundande arbete.
  Då hugger staten till med CO2.
  Roten till all ondska.
  Gå inte på bluffen!
  Det är bara ytterligare ett sätt att sno våra pengar på.
  Politikerna gömmer sig bakom klimatbluffen.
  Där har de hittat något att skylla alla deras tillkortakommande på……
  Dagens regering är nog den sämsta i mannaminne.
  Urbota korkskallar som plöjer i gamla fåror.
  Kronan sjunker som en sten mot dollar och euro….
  Då får vi en ”miljöinspektör” på jobbet som säger att vi inte får använda loctite längre…..
  Den innehåller visst cancerogener……
  Jag äter ju inte skiten!!
  Vi säkrar skruvar med den.
  Vad skall vi annars använda!!!!!!!!
  Miljömupparnas mål är att inget skall tillverkas i Sverige …..
  Är det konstigt att man blir ilsk?

 10. Fredrik S

  Saken är den att DDR-skolan aldrig släppt greppet.

 11. Kjell Lindmark

  När politiska företrädare för miljörörelsen inte kan svara på en fråga som i allra högsta grad är berättigad för att förstå vad man propagerar för, blir det pinsamt, men för oss klimatrealister ganska roande.
  Allvaret är ändock att miljörörelsens politiker lättvindigt utan basala kunskaper är beredda att ösa ut miljarders miljarder på klimatåtgärder utan att veta vad man håller på med.
  Debattklipp från valet i Australien:

  https://twitter.com/keirasavage00/status/1130632924515119105?s=21

 12. Torsten Nilsson

  Under min skoltid på femtiotalet ,inträffade ett fenomen som jag funderat mycket över.På den tiden jobbade alla 48 timmar i veckan.Lördagsarbete var allmänt.Butikerna stängde kl 1800 vardagar,lördagar stängdes kl 1300,söndagar stängt överallt.Frågan kom upp om fria lördagar,och pä Bergaskolan i Limhamn där jag var elev skulle man undersöka elevernas uppfattning i frågan.Skolledningen lät olika personer sprida sitt budskap via den lilla högtalaren, där”överläraren ”(rektorn kallades så då) kom med olika meddelanden.
  Valet genomfördes som ett riktigt val ,med lappar JA eller NEJ .Jag märkte då att en underlig stämning ,som jag inte kunde förstå,började spridas i skolan,inför omröstningen.Praktiskt taget alla ville inte ha fria lördagar. Resultatet av omröstningen blev drygt 400 röster NEJ Endast 32 hade röstat JA till fria lördagar.
  Jag har aldrig förstått att det kunde bli så.Var det vi som röstat JA som gjort fel? Undrar vad utfallet skulle bli om motsvarande omröstning gjorts idag.

 13. Fredrik S

  Nu ska temperaturen stiga med fem grader och havsytan med två också.

  https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/Wb81eL/klimatlarmet-havsnivan-kan-stiga-tva-meter

  187 miljoner kommer bli hemlösa också.

  Lite vetenskap för lärare att skrämma barnen med ytterligare. Komplett med bilder på hur det kommer att bli.

 14. Björn

  Man häpnar över att sådant här förekommer i våra skolor. Skall medelmåttigheten vara måttstocken i våra skolor? Hur Skall vi då kunna få någon utveckling om inga begåvade barn får tycka annorlunda? Skrämmande!!

 15. Olav Gjelten

  Det heter att folk i Sverige är miljömedvetna.

  Är de det när de i miljöns namn röstat fram antidemokratiska krafter som är på väg att ruinera landet? Se Egon # 9.

  Att det som Egon beskriver kunde ske just i Sverige, som för bara några decennier sedan var Lilla Amerika -rikast i världen tillsammans med USA och Schweiz, det är inte lätt att förstå.

  Så sluta upp svenska folket med den idiotiska föreställningen att det är från Ryssland hotet kommer. Det är ni själva som ruinerat Sverige genom att rösta fram gröna khmerer som har sin religion i miljön – MEN SOM STRUNTAR FULLSTÄNDIGT I LANDET SVERIGE OCH SVENSKARNA!!
  Såsom ni röstat i decennier har ni fått det.

 16. Ingemar Nordin

  Vi har länge levt i ett halvtotalitärt samhälle. Någon debatt om klimatet har inte fått förekomma sedan många år tillbaka. Till de socialt konstruerade svepskälen hör påståenden om att 97% av alla forskare är överens (vilket är en flagrant lögn), att IPCC i sin klimatvetenskapliga rapport (WG1) säger att katastrof kommer inom 12 år (vilket är falskt), att det inte finns några publicerade peer-reviewade artiklar som strider mot domedagsscenariot (vilket är en uppenbar lögn).

  Inga skolbarn i Sverige har kunnat komma undan indoktrineringen på många år. Nu är dessutom mobbingen av dem som föredrar att gå i skolan istället för att delta i aktivistiska demonstrationer sanktionerat av lärare, rektorer, skolchefer och politiker. Detta är ett tydligt tecken på att vi numera närmar oss ett heltotalitärt samhälle. Detta är vad den vuxna generationen lämnar över till sina barn och barnbarn.

 17. Guy

  ”Kunskapsökning beror helt och hållet på oenighet” Karl Popper

  Härav följer att konsensus är lika med slut på utvecklingen vilket leder till att:

  ”Om du inte tänker själv så kommer andra att tänka i ditt ställe – det kallas fascism” Jacque Fresko

 18. jensen

  12
  På min arbetsplats gav ändringen lördagsarbete till fri lördag mycket negativt resultat enligt kollegorna.. Trivsamt, lugnt lördagsarbete med avslutnings-kaffesamkväm blev utbytt till hemarbete, städning, veckohandel m.m. Kanske skolbarnen lyckades inse sammalunda? Åtminstone de som trivdes i skolan, vilket man väl gjorde på den tiden.

 19. Anders

  Den moderna klimathotfascismen rusar obevekligt fram över hela västvärlden. Påhejad av mainstream media (MSM). Bokstavligt talat dränker de oss med mer eller mindre galet programmerade modellkörningar. Som kallas forskning!? Varför forskar så få om vad som verkligen hänt sedan isen lämnade oss senast?

 20. Lasse

  #13 Fredrik
  När man konfronterar klimathotarna med siffror så påstår de att den utveckling som inte syns beror på att det kommer att bli en exponentiell kurva.

  Lyssnar på en EU debatt och förfäras över den låga nivå den förs på.
  Det är två dimensioner i varje fråga vilket gör debatten svår.
  Dels sakfrågan, dels om frågan skall avgöras på EU nivå.

 21. jax

  Chernobyl (tv-seriens engelska namn) är väl inte så populär hos kärnkraftsivrarna. Däremot sades det något viktigt i det senaste avsnittet. Den ena kärnfysikern säger till den andre att ”jag kan inte sluta med att försöka hitta sanningen till varför verket exploderade”. Den andre svarar ”du är vetenskapsman”. Det visar på problemet med dagens så kallade vetenskapsmän, de nöjer sig med en förklaring utan att ifrågasätta om den stämmer eller inte. Trots att de har tvivel.

 22. Ingemar Nordin

  Lasse #20

  ”Lyssnar på en EU debatt och förfäras över den låga nivå den förs på.”

  Jag måste erkänna att jag för det mesta stänger av radions (och TVs naturligtvis) alla valprogram. Som skeptiker till klimathotet – dvs en ”förnekare”, ”dinosaurie”, ”högerpopulist”, ”vit äldre man”, och i största allmänhet ond – tycker jag inte att det sägs något informerat eller vettigt om klimatet. Inte från något parti. Helst skulle jag inte vilja rösta alls – men då ses man väl som ännu ondare.

  – Finns det något parti som föreslår att EU (och det egna landet) bör lämna Parisöverenskommelsen?
  – Finns det något parti som förespråkar att man avvecklar koldioxidskatter och den europeiska handel med utsläppsrättigheter?
  – Finns det något parti som föreslår att EU avvecklar sina klimatmål? (Det som föreslogs gällande 2050 med 0-utsläpp kom ju inte till stånd tack vare Tyskland, Polen Tjeckien, och Italien, men målen för 2030 kvarstår så vitt jag vet. Inget EU-land verkar klara sina klimatmål https://notrickszone.com/2018/06/19/paris-accord-humiliation-23-of-28-eu-states-graded-poor-or-very-poor-on-achieving-climate-targets/ )
  – Finns det något parti som vågar tala ur skägget och säga som det är; allt är en stor bluff/illusion/fiktion?

 23. Anders

  OT-fakta: Visste ni att varje vindkraftverk inkl fundament kostar 830 000 kr att demontera?
  Det betyder att de minst 3 600 idag redan byggda verk kommer kosta 2 988 000 000 kr att bli av med efter drifttidens slut. När hörde ni senast någon miljöfascist berätta om det?

 24. Anders

  #22 Ingemar Nordin
  Kolla in Klassiskt liberala partiet: https://www.liberalapartiet.se/val-till-europaparlamentet-sondagen-den-26-maj-2019/ och särskilt Mats Jangdal med följande inriktning:
  ”Mats Jangdal har erfarenhet från en mängd olika arbetsområden och aktiviteter. Från arbetslivet kan nämnas fotograf/kameraman/skribent på TV, dagstidningar (frilans), blogg och bokutgivning.
  De politiska frågor som intresserat Mats har sedan 1960 varit frihet, därefter tillkom äganderättsfrågor på 70-talet och en skeptisk hållning till koldioxid som en växthusgas redan på 70-talet samt avvisande till IPCCs påståenden och krav i klimatfrågan sedan 90-talet. Bloggen Frihetsportalen.se har ägnat huvuddelen av sina nära 3 000 artiklar åt dessa frågor och gör det med oförminskad aktivitet.
  I EU kommer Mats att vara mest engagerad för att få stopp på hela klimatcirkusen, till fromma för ett minskat politiskt avtryck på medborgarnas vardag.” (från hemsidan)

  Inget parti har allt – men Jangdal fick min röst p g a ovanstående. Dessutom var det skönt att skriva på tom röstsedel 😉

 25. Bernt O

  Efter några härliga, varma dagar blåser vindarna åter isande kalla i trädgården. På med långkalsongerna och upp med värmen och humöret, allting växer ju ändå! (inte minst ogräset..)
  Klimathotarna sitter väl inomhus hela dagarna, de kan dra dit pepparn växer!

 26. Lars Cornell

  #13 Fredrik #24 Anders

  Fredrik Haage skriver i Smålandsposten att hela organismen lider av av en politisk sjuka.
  http://www.smp.se/ledare/moderat-nystart-for-public-service/
  Organisationen befinner sig i en vänsterpräglad ekokammare som den inte kommer att kunna ta sig ur på egen hand.
  Han har helt rätt.

  Som kommentar på Aftonbladets artikel skrev jag e-mail till rätt många med följande innehåll,
  https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/Wb81eL/klimatlarmet-havsnivan-kan-stiga-tva-meter

  Klimatlarmet: Havsnivån kan stiga två meter

  Men snälla Oskar, om du nu skall hålla på så kan du väl dra till ordentligt så att det känns.
  Varför inte åtminstone 5 meter eller 7 meter som Victoria Dyring drog till med i SVT för några år sedan.

  ”Två meter”, det höjer man ju inte ens ögonbrynen för numera i mediainflationens och masspsykosens tidevarv.

  http://www.tjust.com/2019/klimat/earth-temp-estimate.jpg
  http://www.tjust.com/2019/brev/manifest.pdf

  IPCC AR5 säger 40 cm i det mest sannolika RCP4.5.
  Men dem kan vi ju avfärda med att fortsätta att tiga ihjäl dem.
  .

 27. Fredrik S

  SVT hann upplysa mig lite om en klimatkompenserad festival innan jag stängde av. Man ska tydligen mäta utsläppen för festivalen och klimatkompensera därefter. Och dessutom skulle de informera om hur man reser på ett vad de kallade ett miljöbättre sätt också. Och veganmat förstås.

  Några kritiska frågor? Nä, det var mer som lite reklam.

 28. Anders

  #27 Fredrik S
  Vi får hoppas att klimathotsfascisterna inte lyckas smitta av sig på kommentatorerna i hockey-VM. Det jag hört hittills har varit obesmittat, trots uppenbar chans att dra till alarmistliknelse med ”hockeyklubba” ___/ 😉

 29. Ingemar Säfbom

  # 24
  Anders . Jag gjorde likadant . Mats fick min röst.

 30. Håkan Bergman

  Anders #28
  Men dom klagar ofta på den dåliga isen och man ser många omkullåkningar också när spelare trycker på för hårt med skridskon och isen ger med sig. Undrar om inte isen missgynnar en sån spelare som Elias Pettersson? Nu tror jag inte att det är klimatets fel, snarare att det kan vara kylsystemen som inte är dimensionerade för nya, miljövänliga och mindre effektiva kylmedier. Lösningen är nya kraftigare kylmaskiner som drar mera slovakisk kolel.

 31. Sören G

  #24 Anders
  Jag skickade efter tryckta valsedlar så jag behöver inte skriva på en tom.

 32. Fredrik S

  Anders #28

  Ja, det är ju bara att hoppas!

  Vem vet vilken order som utgått från ovan. Hockeykunskaperna på Miljö- och Energidepartementet kan man ju bara spekulera om men högsta hönset är nog i alla fall gravt hockeyklubbstroende. 🙂

 33. Lorden

  Obehagligt, skamligt och bara början på den rödgrön-ledde Inkvisitionen…
  Det är verkligen skrämmande att se detta globala lämmeltåg av rabiata småbrudar och hållningslösa sojapojkar fanatiskt propagera för raka motsatsen till en ”hållbar framtid”.
  Fridays For Future = Hate week (Orwell’s 1984).

  Avslutar med ett klimatsmart musikalnummer från

 34. Fredrik S

  Lars Cornell #26

  Väl Skrivet!

  Ja, Fredrik Haage har helt rätt och danskarna också.

 35. Håkan Bergman

  Fredrik S #32
  MPs politik för flygpriserna kan bli ett hårt slag för klubbarna i ett glest befolkat och avlångt land.
  Klubbarna i Fotbollsallsvenskan och SHL har skapliga ekonomiska förutsättningar och kan väl bära höjda flygpriser, men pengarna ska tas från nån annan verksamhet, t.ex. ungdomsverksamheten
  SHL Malmö-Luleå 150 mil landsvägen, Fotbollsallsvenskan Malmö-Östersund 117 mil landsvägen.
  Hockeyallsvenskan Malmö-Umeå125 mil landsvägen och där är dom ekonomiska förutsättningarna helt annorlunda. Buss funkar för några matcher, tåg blir för bökigt med all utrustning som t.ex ett hockeylag släpar på. Chartrat flyg är nog flexiblast och matcherna kommer ju inte som nån överraskning en vecka innan. Och sen har vi övriga lagidrotter med ett nationellt seriesystem, prata gärna med era bekanta om det här problemet.

 36. Arild Fuglerud

  Anders #16

  ”Varför forskar så få om vad som verkligen hänt sedan isen lämnade oss senast?”

  Det beror nog på att bara s.k. ”bekräftelseforskning” får anslag. Man skall bara bekräfta den ”godkända” teorin. Tyvärr har man inte fattat att vetenskap handlar om något helt annat. Det går väl alltid att hitta något som stöder en teori och samtidigt blunda för allt som inte stöder den. Men det är inte vetenskaplig metod.

 37. Lorden

  Obehagligt, skamligt och bara början på den rödgrön-ledde Inkvisitionen…
  Det är verkligen skrämmande att se detta globala lämmeltåg av rabiata småbrudar och
  hållningslösa sojapojkar fanatiskt propagera för raka motsatsen till en ”hållbar framtid”.
  Fridays For Future = Hate week (Orwell’s 1984).

  Avslutar med ett klimatsmart musikalnummer från *GRETA CHRIST SUPERSTAR*
  https://www.youtube.com/watch?v=g9OInChz3Qo
  Lite komik i allt elände.

 38. Olav Gjelten

  kommentaren borttagen

 39. Fredrik S

  Håkan Bergman #35

  Ja, konsekvenserna av MP’s politik är något som måste uppmärksammas mer. I ett land med fungerande press och media hade detta följts upp och diskuterats mera. Nu har vi det vi har och har man tur snubblar man på en och annan fritänkande reporter och kolumnist.

  Folk måste få reda på vad det är de kommer få dra ner på och offra.
  Klimat-totalitärerna i MP kräver fossilfria resor och transporter av gods inom några år.

  Det innebär att vi knappt kan flyga alls. Elflyg är ju lika många mil bort som Lövins flygresande per år. Flygbränsle, vid given vikt, innehåller ca 15 ggr så mycket användbar energi som det bästa som finns att tillgå inom batterier.

  Gamla Sovjetunionen ter sig nog allt lite lockande för de gröna fundamentalisterna med sitt urikesreseförbud och propiska-stämpel i passet för att kontrollera den inhemska migrationen.

 40. Fredrik S

  Forts #39

  Fick inte med en länk om elektriska flygplan.

  https://theconversation.com/why-arent-there-electric-airplanes-yet-103955

 41. Gunnar Strandell

  Lorden #37
  Kul avslutning som får mig att undra om Greta gjort upp med sin morfar, som var ekonomichef på Sandvik Rock Tools under 1980-talet då man satsade hårt på oljeborrkronor. Bland annat för Dala djupgasprojektet.

 42. Olav Gjelten

  EU-valet närmar sig. Som ”utlänning” som bott i Sverige i snart 60 år- och som visserligen är medborgare i landet sedan 40 år – låter jag ändå riktiga svenskar få bestämma i valen.
  Bara så ni vet.

  .

 43. Bernt Ekholm

  #3 & 5

  ”Folk som är dumma i huvudet inser inte
  att de är dumma i huvudet för att
  dom Är dumma i huvudet!”

 44. Kjell Lindmark

  Beträffande den befarade havsnivåhöjningen på två meter på 80 år som tabloiderna levererar är omöjlig.
  Enligt Nils-Axel Mörner en erkänd forskare på havsnivåförändringar menar att det scenariot är rena fantasifoster. När den senaste istiden tog slut och de stora inlandsisarna på norra halvklotet smälte steg haven med max 10 mm/år. Det påstås nu att haven kan stiga med 25 mm/årligen vilket inte ens kan ske om temperaturen stiger med 4C.

  Dessa larmrapporter är helt hämtade ur en önskan om att skrämma skiten ur befolkningen för att vi ska gå med på regeringens och MP:s destruktiva politik. Det är fullständigt tossigt att MSM ägnar sig åt rena lögner som det inte finns minsta fog för.

 45. sl

  Det verkar som att mänskligheten har någon liten bit urtidshjärna kvar, benägen att omedelbart acceptera kollektiv hysteri. Någonting ändamålsenligt när det dök upp ett väldigt stort och hungrigt rovdjur för 40.000 år sen kanske? Skrik och spring.

  Exempel på hysteriska vågor i nutida samhällen är väl de stora frälsningsvågorna och vänstervågen på 70talet. Nu är det alltså dags för nästa våg. Genus och klimat.

 46. Peter F

  Liten debatt i Västerbottens Folkblad.

  https://www.folkbladet.nu/2470206/lyssna-pa-lennart-och-inte-pa-greta

  https://www.folkbladet.nu/2483006/greta-ersatter-inte-den-vetenskapliga-diskussionen

 47. Christer Löfström

  Svenskt näringsliv o ”klimathot”.

  ”Med tanke på klimatfrågans vikt borde det vara ett enkelt val för regeringen och samarbetspartierna att behålla skattestimulansen för laddhybrider så länge som möjligt.”
  /Krsistian Elvefors. Volvo Car Sverige. Debatt Dagens Industri 22/5-2019

  Hur blir den framtida rekryteringen av Civilingenjörer om skolan fuskar med utbildning?
  Kan man se någon negativ effekt av överdrifterna i klimathot på dagens nya ingenjörer?

  Ca 2002 skrev Lars Philipson (avliden) professor i elektronik på LTH en artikel i den kortlivade Dagens Forskning.

  ”Det naturvetenskapliga synsättet håller å att försvinna. Även de mest begåvade från naturlinjen på gymnasierna resonerar i naturvetenskap som de lärt sig inom samhällsämnena. Var och en kan ha sin egen sanning”

  När Vattenfall o Uniper argumenterar för ökad livslängd på sina kk-verk så påpekar man vikten av utbildning relevant för kk-industrin.

  Hur ser verkligheten ut?

  Ett huvudtema på Investors årsmöte var rekrytering. Jacob Wallenberg ojade sig över att de unga ville hellre bli entreprenörer än jobba i de gamla stora företagen. Det nämnes inga yrkesgrupper.
  HR chefer från SEB o SAAB var på scenen. SAAB påpekade att visst var där behov av digitaliseringspersoner, men man behöver ju även ingenjörer som kan utveckla ubåtar och flygplan.

  En gång, för oss som i bland kallas 68 generationen, (födda på 40-talet) var kk-industrin populär för ingenjörer. Protester mot Vietnamkrig och Apartheid var inget hinder.
  Hur reagerar dagens unga när de efter hand upptäcker överdrifterna med klimathot?

 48. Peter

  Jag är ärligt talat inte 100% säker på om detta är en äkta nyhet. Svår att verifiera eftersom den kommer från en enda skribent på en sajt. Nästan för ”bra” för att vara sant…

 49. Gunnar Strandell

  Peter F #46
  Trist att läsa att genmälet svartmålar Lennart Bengtsson med hänvisning till IPCC när det faktiskt är så att han drar sin slutsatser utifrån deras rapport från Working Group 1, WG1: ”Examines the physical science underpinning past, present, and future climate change”.
  I praktiken innebär det att genmälet avfärdar IPCC som ”klimatförnekare” och vi kan bara undra vart vi är på väg…..

 50. Ingemar Nordin

  #46 & #49

  Media har byggt upp sin egen bild av klimatdebatten som ligger långt ifrån både den verkliga klimatvetenskapliga diskussionen mellan fackfolk och den som IPCC ger uttryck för i sin stora rapport. Insändaren ”Nisse” staplar dessa felaktigheter på varandra som han snappat upp från våra okunniga reportrar och politiker. T.ex. att Greta refererar till någon vetenskap när hon i själva verket refererar till medias mytbildning. Eller att 97% av forskarna inte är överens med Lennart Bengtsson – han befinner sig snarast rent sakligt sätt någonstans i mittfältet snarare än tillhör någon ”minoritet”. Eller att det skulle ”motverkar ett grundläggande vetenskapligt förhållningssätt” att lyfta fram åsikter som våra politiker och aktivistiska journalister står för.

 51. Håkan Bergman

  Media och deras bild av verkligheten och deras bild av sig själva. Mysteriejakten med Clas och Emma är rätt skojigt.

  https://www.dn.se/nyheter/sverige/sex-procent-av-svenskarna-tror-att-manlandningen-aldrig-har-hant/

  ”Trots att allting sändes på tv tvivlar mer än sex procent av svenskarna på att månlandningen har skett. ”

  Nu såg jag aldrig månlandningarna live på TV, trots att det var intressant. Men jag trodde, och tror fortfarande, likafullt att dom faktiskt hände. Jag har sett TV-bilderna senare och mycket till bevis för månlandningarna är dom inte om jag ska vara ärlig. Clas och Emma kan väl ändå inte mena att nån händelse, vad som helst, är sant bara för att det finns rörliga bilder av det på t.ex youtube?
  Det gjordes faktiskt en rätt cool film på temat fejkad rymdresa 1978, får jag bjuda på en nattrulle.
  https://www.youtube.com/watch?v=0Z9yNHIolnM

 52. latoba

  Jag återger här min kommunikation med Skolverket.
  Hej!
  En elev i en skola blev mobbad av sina kamrater och sin lärare för att hon vägrade att skolka för att delta i en klimatdemonstration. Skolans rektor stödde läraren.
  https://detgodasamhallet.com/2019/05/21/bitte-assarmo-mobbades-av-lararen-for-att-hon-inte-ville-skolstrejka/
  Tillåter skollagen sådant? Vad anser Skolverket?
  Med vänlig hälsning

  Upplysningstjänsten
  13:19 (för 1 timme sedan)
  till mig

  Hej!

  Tack för din fråga om en lärares befogenheter.

  Vi kan inte ta ställning i enskilda fall men jag kan informera om regelverket kring kränkande behandling och hoppas att det kan ge dig vägledning.

  Skolor har en långtgående skyldighet att utreda och åtgärda kränkande behandling så att den upphör. Om det kommer till skolpersonalens kännedom att en elev anser sig ha blivit utsatt för sådan behandling ska detta anmälas till rektorn. Rektorn är sedan i sin tur skyldig att anmäla detta till huvudmannen för. Huvudmannen är då skyldig att skyndsamt utreda vad som hänt och i förekommande fall vidta de åtgärder som krävs för att förhindra kränkande behandling i framtiden. Det är dock vanligt att huvudmannen i praktiken delegerar sitt ansvar för att genomföra denna utredning till rektorn på skolan.

  Hur en utredning om kränkande behandling ska gå till är inte reglerat i skollagen, men det ska finnas rutiner på varje skola för detta. Naturligtvis är det viktigt att utredningen är objektiv och allsidigt belyser vad som inträffat och att både den eller de som kan ha utfört kränkningen och den som har blivit utsatt får komma till tals. Det bör också finnas rutiner för hur informationen till berörda elever och vårdnadshavare ska ske om en elev upplever sig ha blivit utsatt för kränkande behandling.

  Du kan diskutera situationen vidare med den berörda skolans rektor alternativt huvudmannen för utbildningen. Det är kommunen om det är en kommunal skola och styrelsen om det är en fristående skola. Det går också att inkomma med en anmälan till Skolinspektionen som är tillsynsmyndighet över svensk skola.

  Källor:

  Bestämmelser om åtgärder mot kränkande behandling: 6 kap. skollagen
  Skollagen: http://www.skolverket.se/lag

  Kränkande behandling, mobbning och diskriminering: https://www.skolverket.se/regler-och-ansvar/ansvar-i-skolfragor/krankande-behandling-mobbning-och-diskriminering

  Om du har fler frågor är du välkommen att kontakta oss på Skolverkets upplysningstjänst på 08-527 332 00.

  Med vänlig hälsning

  Skolverkets upplysningstjänst

  Katarina Tomhill