Miljöministrar vill skärpa utsläppsmålen

Höja klimatmål
Tysklands, Frankrikes och Storbritanniens miljöministrar skriver i en gemensam debattartikel i Financial Times att de tycker att EU behöver minska utsläppen med 30 i stället för överenskomna 20 procent till 2020 jämfört med 1990 års nivåer.
”Om vi håller fast vid 20 procents minskning, är det troligt att Europa förlorar kampen om minskade koldioxidutsläpp till Kina, Japan eller USA — som alla försöker skapa ett mer attraktivt klimat för investeringar i mindre koldioxid”, skriver de.
Sannolikt kommer detta att öka spänningarna inom EU när det gäller utsläppsmål, flera länder främst i Centraleuropa har tidigare aviserat att de befintliga målen är kniviga nog.
Den ekonomiska krisen har gjort utsläppsmålen billigare hävdar man också i artikeln.
Varför går man ut med detta nu är kanske något som kommentarerna borde handla om. Upplys oss!
Rötmånad? – Kanske.  Nyhetstorka? – Definitivt.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Jonny.
  Det kanske handlar om skräcken för att den snabba industrialiseringen i Asien hotar jobben i Europa?
  Och att man därför vill hänga fast vid att stoppa den till varje pris, och stimulera en annan och ny sorts industrialisering här…
  Hur det nu ska gå till.

 2. Joakim

  Eller kan det vara sköna energiskattemiljarder som hägrar till sina egna ekonomier.

 3. Gunnar Littmarck

  Uffeb
  Oförmågan att avbyråkratisera och utnyttja synnergieffekter med EU, är vad som hoter jobben.
  Ansträgningarna att minska Europas CO2-utsläpp ( som hittills lett till det motsatta) utarmar och tar jobb och styrka från den globalt konkurrensutsatta sektorn, primert och därmed alla andra sekundärt.
   
  Så vill Europa leva på att reglera varandra och snacka skit, ska dagens politik fortsätta.
   
  Jag tror att de politiska ledarna är ganska nöjda med dagens situation, ingen tror väl att de vill ha maximalt välstånd för medborgarna och miljövård?
   
  Bara genom att gnälla på japansk fickimport utan att förbjuda EUs export av blåfenad tonfisk, visar snubbarna i Bryssel vad de går för.
   
  Eller hur  Margot Wallström?

 4. Efter att ha läst boken ”When China rules the World” är jag mer övertygad än någonsin att det handlar om ett patetiskt försök att försvara en redan förlorad ledande roll i väldspolitiken.

 5. pekke

  Vi måste minska CO2-utsläppen mer än dom andra !
  Är det en tävling ?
  Undrar vad priset är.

 6. Jonny Fagerström

  Man undrar varför Frankrike och Tyskland som varit modesta förut nu hakar på. Kanske tyskarna försöker motivera sin renässans av kärnkraftsområdet. Vi vet ju att man knappast kan stänga de 17 kärnkraftverk man har trots att det ingår i retoriken. Men Frankrike?

 7. L

  Artikeln i Financial Times säger inget om att förlora ”kampen om minskade koldioxidutsläpp”. Dom säger bara att vi kan hamna efter när det gäller ”low carbon investments” vilket Europa behöver enligt t ex Alstom, som ser de gröna investeringarna gå till Kina, Japan och USA. Samtidigt som annan industri bara ser ökade kostnader.
   
  Verkar alltså vara gröna lobbyister som börjat använda en ny strategi utan att skrämmas med klimatet. Nu ska man tjäna pengar.

 8. Steve

  carbon prices are too low…, the article said. Carbon is trading at around EUR14 a metric ton on the European Emissions Trading Scheme, which is estimated to be around EUR15 to EUR20 a ton too low to stimulate the investment required for larger and more costly low-carbon projects.  [Vindmöllor t.ex.!]   Wall Street Journal 15/7
  http://online.wsj.com/article/BT-CO-20100715-709411.html
  I USA hoppas Obama få igenom en Cap-and-trade lag, som även den skulle göra ’karbon’ rejält mycket dyrare.
  ”Carbon”:  1)  An abundant nonmetallic tetravalent element occurring in three allotropic forms: amorphous carbon and graphite and diamond; occurs in all organic compounds  2) A thin paper coated on one side with a dark waxy substance (often containing carbon); used to transfer characters from the original to an under sheet of paper  3) A copy made with carbon paper  (WordWeb 5.1, Princeton Univ)  
  Ack ja. Svårt med orden ibland, i alla fall i murvelkretsar.

 9. L #7
  Aha. Tänkte inte på det. Det är alltså de kapitalstarka som fattat galoppen och struntar i var jobben finns, och obegåvade politiker som faller i fällan?
  Fel av mig. Obegåvade politiker finns inte på den nivå där dom tjänar pengar i massor på det förtroende dom fått.
  Dom vet hur man försörjer sig.

 10. Gunnar Littmarck

  Bakom de allmänna artiklarna kan vi läsa att Kina startat sin uppbyggnad av ett eget uranlager, de dammsuger världsmarknaden, med så försiktigt att det inte ska driva upp priset…. Ganska smart att lura stollarna att de satsar på sol och vind.
   
  Jonny, jag tror att tyska ledare inser att de inte kommer stänga sina reaktorer och därefter importera sin elkraft efter 2020.
  Tyska finansiärer kan annars enkelt beställa reaktorer 2017 som redan 2020 är i drift i ex. Polen.
  Ingen straffskatt, bara kostnad att köpa ledningar från ABB.
  Polen, investerarna och tyska elkunder vinner.
   
  Det krävs under 80 i IQ för att inse det, större delan av forna öst har fri utbyggnad av kärnkraft och hela EU fri handel på elkraft.
  Sannolikheten att de tyska och franska ledarna har lägre IQ än så, torde vara låg.
   
  Moralen är dock på lägsta bottennivå.

 11. Slabadang

  Lars Bern!
  Visst! Det handlar om att föröka bibehålla makten och kontrollen.Överlåget är redan förlorat och jag skäms över våra politiker i väst. England har visat upp en rent äcklig korruption i svallen efter den rabiata desperationen över att vara avslöjade.
  Den här klimathotsfachismen har berört mig djupt och fått mig att omvärdera och uppvärdera demokratins fundamenta.
  Vad man än anser om USA så är deras konstitution något att hämta syre och inspiration ifrån. För mig är det så tydligt att vi har en ny ”klasskamp” och större och viktigare ”klyftor” att diskutera än de det annars talas om. Vi har fått en ny kontitutionell överklass med makt men utan personligt ansvar att göra uppror emot.
  Jag läste din Newsmill artikel om hur du steg för steg upptäckte de bakomliggande krafterna bakom klimatköret.Artikeln var klockren och modig.

 12. L

  Uffeb #9, som vanligt fattar du varken vad du läser eller skriver.

 13. L #12
  Det jag skriver fattar jag. Tro mig.
  Om jag missuppfattar det jag läser må vara hänt.
  Det drabbar oss ibland…

 14. Göran Lysén

  Bilden är förledande! Om någon hade varit framme med kameran för 2 miljoner år sedan, så hade samma sak ha kunnat åstadkommits bortsett fråm gärdesgården till höger! Man blir så trött på endalden!

 15. Slabadang #11
  ”Vad man än anser om USA så är deras konstitution något att hämta syre och inspiration ifrån. För mig är det så tydligt att vi har en ny ”klasskamp” och större och viktigare ”klyftor” att diskutera än de det annars talas om. Vi har fått en ny kontitutionell överklass med makt men utan personligt ansvar att göra uppror emot.”
  Menar du att politiker plötsligt har tagit över makten från de som har mest kapital att investera?

 16. L

  OK Uffeb, det är nog bara jag som inte fattar dina 100-tals kommentarer.

 17. Slabadang

  Uffe lille!
  Du vet den däringa jättefeta rika staten som snor dig på dina surt förvärvade stålar styrs av sådanadäringa politiker som har makten över alla dessa miljarders miljarder. De som sitter på egna stålar är INTE demokratiskt valda politiker och har INGEN makt över lagstiftning  riksdag eller skattekistan,men ansvar för den verksamhet de bedriver enligt de villkor som POLITIKERNA ställer!
  Har vi rett ut hackordningen nu?? Har du fått din samhällskunskap genom SSU?

 18. Jag håller med Slabadang om att man kan hämta syre från den amerikanska konstitutionen och många andra som har en väldefinierad maktdelning med avsikt att hålla ordning på varandra.  Ingen är väl perfekt men den svenska är faktiskt riktigt dålig. Regeringen har ALL makt. Det är inte en demokrati, det är en regim.

 19. Slabadang #17
  Vad anser du om kommunalskatten? Och skatten till landstinget?
  Kyrkoskatten bidrar du naturligtvis inte till såvitt jag förstår.

 20. Steve

  ”Will human life be wiped out by a BP-induced methane eruption?”  Yahoo Science News, July 14.   ”BP may have haphazardly tapped into a violent reservoir of methane gas deep below Earth’s surface, possibly setting off a chain of events that could lead to release of a ”methane mega-bubble” capable of triggering floods of biblical proportions and emitting poisons into the atmosphere, effectively wiping humans off the face of the Earth.”
  ”However, according to an expert interviewed by Yahoo! News, such doomsday predictions are ”extreme” and highly unlikely to take place.”
  http://news.yahoo.com/s/yblog_upshot/20100714/sc_yblog_upshot/will-human-life-be-wiped-out-by-a-bp-induced-methane-eruption-no
  (Just for the record:  Jag köper inte denna domedagsteori.  Men kan det ha skett ett mindre metan-utsläpp i Gulfen?  Kan det påverka temperaturen?)

 21. pekke

  Steve
  En länk om ryktet där de har pratat med experter:
  http://io9.com/5585294/methane-bubble-doomsday-story-debunked
   
  Wiki om metan:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Methane

 22. tty

  Men kan det ha skett ett mindre metan-utsläpp i Gulfen? 
  Svar: ja, givetvis, det är en blandning av olja och metan som läckt ut. Detta är f ö huvudskälet till att det är så osäkert hur stort utsläppet egentligen varit.
  Kan det påverka temperaturen?)
  Nej, mängderna är totalt försumbara i globalt perspektiv, och en stor del av metanet oxideras dessutom innan det når ytan.

 23. Elling Disen

  Annu mera pedagogiskt om Miskolczi : http://landshape.org/enm/greenhouse-effect-in-semi-transparent-planetary-atmospheres-by-miskolczi-a-review/

 24. Elling Disen

  tty, hela gulfen ( och hela planeten ) er ett enda stort metanutslipp. Google fram en global flux från satelitter. det pyser givetvis mest nær stora oljeforekomster.  Metanet kommer som vattnet innifrån. Men konsentrasjonen i atmosfæren begrensas til ~2ppm fordi CH4 transformeras direkt til CO2.

 25. Pilfinken

  # 11
  USA föredömme för vad? Tycks knappast vara demokratin.
  Den har finansen tagit över.
  …Even the disaster in the Gulf of Mexico could have been put into the larger frame of how giant corporations use their influence to capture regulators and impose risks and costs on the broader public, and the central importance of public health and environmental safety to widespread prosperity. But here again, the administration and Democratic leaders failed to connect the dots. The disaster morphed into a technical question of how to plug the gusher and a policy discussion of how best to regulate deepwater drilling…
  …None of us can thrive in a nation divided between a small number of people receiving an ever larger share of the nation’s income and wealth, and everyone else receiving a declining share. The lopsidedness not only diminishes economic growth but also tears at the social fabric of our society. The most fortunate among us who have reached the pinnacles of economic power and success depend on a stable economic and political system. That stability rests on the public’s trust that the system operates in the interest of us all. Any loss of such trust threatens the well-being of everyone.
  http://www.readersupportednews.org/off-site-opinion-section/83-83/2422-unjust-spoils
  http://www.thenation.com/issue/july-19-2010
   

 26. Slabadang

  Elling Diesen! #23
  Tack för länken! Till skillnad från ”klimatmodellerna” så stämmer hans  lagar bättre överens med observationer.
  Jag har förstått varför samarbetet med NASA avslutades.
  Han skjuter hela klimatindustrin i sank.Om det optiska djupet är avgörande och det  är det som påverkas av CO2 med 0,24-27c  vid fördubbling så är det gameower för industrin.
  Artikeln nämner att enkla förklaringsmodeller kan uppfattas som helt logiska men ändå visa sig vara helt fel.Han kommer inte som de flesta inom klimatvetenskapen med gissade slutsatser ifrån proxiserier utan förklarar det rakt av med ren fysik och med observationer som stöd och inte tvärtom.

 27. Gunnar Littmarck

  Går på autopilot i 3-4knop och följer stränderna med kikare, men det gjorde inget med en debatt.
  Det är så trist med de CO2-hottroende, finns det en hyggligt ocensurerad sida lägger de av efter några få kommentarer..
   
  Jag önskar att Jonas N vore CO2-hottroende på DN…
  Vad kostar det att åsiktskonvertera dig?  😉

 28. Slabadang

  Pilfinken!
  Texten blandar ihop orsaker och verkan på ett sätt vi känner igen från de som har ideologiska förklaringar på till och med nässpray! Skadeståndsansvaret gentemot individen skall reglereras med ansvarsförsäkringar.
  Den ideologi du företräder vänder på krav och rätt till ersättning beroende på VEM som orsakar skadan och VEM som blir lidande. Den Svenska staten är extremt svår att utmäta skadeståndsansvar ifrån.Ersättningsbeloppen är löjliga och du får betala hela advoketskostnaden själv och rätten till rättshjälp omfattar inte de målen. Så var djävligt glad över att BP är ett bolag som det faktiskt går att kräva ersättning ifrån.
  Vad inkomstskatterna har med sammanhanget i Mexikanska golfen att göra blir bara ett stort……? Que?

 29. Slabadang

  Gunnar!
  Mobilt bredband äger! Skärmar anpassade för utomhusbruk i solljus saknar jag dock.
  ”Åsiktskonvertera” ….     🙂

 30. Gunnar Littmarck

  Slabadang, jag kör ice som funkar utan extra avgift i Norge Sverige och Danmark, så en magnetforsantenn (annars hopplöst i ytterskärgården).
  Så kan jag lyssna på vad som helst i bilen och skriva (som vanligt) vad som helst i båten.
   
  Om några år räknar jag med billigt globalt bredband, då närmar sig ett båtliv på allvar.
   
  Någon gång kan vi turas om med andra synonymer att vara CO2-hottroende, ty det ger de som saknar kunskap och kunskap argument.

 31. Peter Stilbs

  Slabadang! Jag rekommenderar de dyra Sony Vaio – de har en skärm som funkar även i solljus. Jag troor den är LED-baserad. Problemet med de vanliga TFT-skärmarna är att skärmen fluorescerar – även från inkommande ljus (solen etc) så man ser inte ett jota. Tyvärr är det samma problem med många bil-GPS:er – inklusive min – helt usel soliga dagar.

 32. Håkan Bergman

  Nokia N900 om man inte måste ha en stor skärm. Komplett Linux OS, liten skärmen gör det lätt att vinkla ochskugga den. Och viktigast en batteritid som slår alla notebooks med dagar!

 33. Linn

  ”Väder-Pär” myser
  http://blogg.aftonbladet.se/vaderbloggen/2010/07/varmaste-juni-som-uppmatts

 34. Pär Green

  Länk till pelle-väders uppgifter
  http://www.noaanews.noaa.gov/stories2010/20100715_globalstats.html

 35. Linn

  Intressant angående väder-Pär…gammalt men säger en del
  http://elak-javel.farbrortorsten.com/?p=1188

 36. ingemar

  Jonny #6,
  Jag tror att dessa miljöministrar är helt ur fas med vad som händer både på den klimatvetenskapliga och den politiska fronten. Möjligen är de heller inte i fas med sina egna regeringar.
  Överallt blåser man till reträtt beträffande klimathotet. Istället är det en ny energipolitik som blir den nya agendan; bort från vind och sol, och mer av gas och kärnkraft. Läs gärna Stefan Theils utmärkta artikel om den gröna reträtten i Newsweek:
  http://www.newsweek.com/2010/07/12/a-green-retreat.html

 37. Stickan

  Det vill skärpa CO2 kraven för att därmed skapa politiskt samförstånd  för att den enda  kvarvarande lösningen  är  en storslagen satsning på kärnkraft.
  Kärnkraft kräver mycket stora investeringar=arbetstillfällen.
  De har väl sett hur Centern i Sverige resonerat. Hur skall de annars få med sig de gröna?
  Det hela är en variant på det som Naomi Klein skrev om i boken chockdoktrinen fast nu med CO2 som hotet för att skapa förändring.

 38. Gunnar Littmarck

  OT. vilken härlig dag, först puttrade jag från Björkö till södra delen av Yxland för att hämta yngsta grabben sent på ett bygge på Djusterö…
  Han ringde och ändrade sig, jobbar natt och tar en bil till nästa bygge på Ekerö…
   
  Helt o.k. sånn var och är jag med.
   
  Så storebror kanske får en dags tur med fysskadad flickvän.
  Hade jag fått minsta förbvarsel skulle jag ringa Lena och Labibia… nu puttrar jag runt i Stockholm på den söta sidan och leker.. Kustbevakningen har minst en båt som skulle vara kull att köra ifrån… 😉 … nej det är uteslutet stan är full med simnmare, kanotister och mer eller mindra sjövana båtförare, nu tänker jag ta Kalbergskanalen, det var länge sedan..

 39. ThomasJ

  Här  en sajt som borde vara plikt för samtliga s.k. ’miljöministrar’:
  http://hidethedecline.eu/pages/who-are-we.php
  Go figure!  😉
  Mvh/TJ

 40. pekke

  Ett intressant abstract.
  Temperature and precipitation history of the Arctic
   
  Har tyvärr inte hittat nån fri artikel.

 41. ThomasJ

  Andra personer som önskar en skärpning:
  http://blogs.telegraph.co.uk/news/jamesdelingpole/100047574/north-reports-the-press-complaints-commission-to-the-press-complaints-commission/
  Mvh/TJ

 42. Gunnar Littmarck

  Stockholm är vackert från sjön, då ”alla” badar och lever upp, men….bara en eller två i v ar båt har vinkat, ni är så inneslutna och misstänksamma i min gamla stad… Gå på träning i Göteborg…

 43. Lars C

  OT
  109 SVT Text Fredag 16 jul 2010
  INRIKES Publicerad 16 juli
  2010 varmast på 130 år
  År 2010 har varit det hittills
  varmaste året sedan 1880. Det visar
  världsomfattande mätningar genomförda
  av National Oceanic and Atmospheric
  Administration (NOAA).
  Det var visserligen kallt i Skandi-
  navien i början av året men globalt
  sett var det rekordvärme.
  Juni månad slog dessutom världsrekord
  som varmaste junimånad sedan 1880 med
  16,2 grader i medeltemperatur.
  Särskilt i Arktis och Kanada har det
  varit betydligt varmare än normalt med
  plusgrader på flera håll, enligt NOAA.

 44. ThomasJ

  Gunnar #42: Träning, yes i GOT!, yur call: 0766 – 191 033
  Mvh/TJ

 45. pekke

  Stackars Kanada !
  Har di haft plusgrader där i Juni stackarna, vi vet ju att de annars brukar ha hiskeligt kallt i Juni !
  Du har välan inte citerat fel Lars C ?
  Eller står det så ?    😉

 46. Pär Green

  Väder-Pär ”glömde” nedan!

  Please Note: The data presented in this report are preliminary. Ranks and anomalies may change as more complete data are received and processed

 47. Pär Green

  Kraft- och automationskoncernen ABB har fått en order på nätanslutning av havsbaserad vindkraft i Nordsjön värd 700 miljoner dollar, motvarande cirka 5,1 miljarder kronor.
  Pengar i sjön.

 48. Pär Green

  Debatt i DN idag, blir så trött.
  http://www.dn.se/go/e/board_2;afu=www.dn.sea47debatt/http://www.dn.se/debatt/eu-ar-redo-for-ett-globalt-avtal-vid-nasta-klimatmote-1.1139053

 49. Pingback

  […] annan som också kommenterat denna artikel är The Climate Scam som undrar om det inte bara är ett politiskt utspel för att hävda sig i världspolitiken. Denna […]