Den gröna affärsverksamheten

swedbank
Härom veckan gjorde jag en tabbe när jag tankade. Jag stoppade in mitt Swedbank Visa-kort i automaten, men tryckte in koden för bensinkortet. Jag gjorde det om och om igen med en dåres envishet – jag skyller på den fenomenala sommarvärmen. Nåväl, påföljden blev att nästa gång jag försökte få ut kontanter från bankomaten så slök den mitt bankkort! Så det blev att trava in på kontoret och be om ett nytt.
”Jag rekommenderar att du blir en nyckelkund” säger damen i kassan. ”Då får du ett extrakort som du kan ha i reserv”. OK, säger jag och tänker att det är nog säkrast att ha ett i reserv.
När reservkortet så småningom dök upp i posten så visade det sig heta Världsnaturkortet MasterCard.  Namnet gav mig lite oroande vibbar så jag kollade in det finstilta. Och mycket riktigt: ”Att använda Världsnaturkortet MasterCard är dessutom ett sätt att visa att du bryr dig om miljön. Varje gång du betalar med kortet skänker banken 50 öre till WWF.” OK, men nu är det så att jag har mina rutiga och randiga skäl att inte vilja ytterligare göda denna världens rikaste miljöorganisation. Synd, det skulle annars vara bra att ha ett reservkort.
Alla har väl också sett reklamen för postkodlotteriet på TV? Och hur förträffligt det är med ”socialt entreprenörskap”. Den reklamsatsningen tyder på en stor omsättning. Nu är det bara det att en del av den vinst som lotteriet ifråga håvar in från Dig som deltar går direkt till AGW-lobbyn, exempelvis till Greenpeace och WWF som varit bland de mest aktiva med att sprida sin ovetenskapliga desinformation om klimatet i världen. Genom Svenska PostkodStiftelsen stödjer man även alarmister som Al Gores The Climate Project Sweden och Tällberg Foundation i Sverige. ”Socialt entreprenörskap” – sug på den!
Dom finns överallt och drar in Dina pengar på märkning av varor i butikerna, på lotterier, på banktjänster, på insamlingar, och på direkta bidrag från skattebetalarna. Går det ens att undvika att stödja organisationer som WWF, Greenpeace eller Tällberg Foundation ekonomiskt? Man kan ju bli paranoid för mindre. 🙂
Ingemar Nordin

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. fogge

  Postkodlotteriet är ju ett skämt..Skickar drösvis med välgödd reklam och uppmanar mig att delta i deras trams.
  Snacka om dubbelbottnad ”miljömoral”.

 2. Micke Johnsson

  Jag är då lite obstinat! Jag tackade JA till ett kort bara för att skicka tillbaka det i ”klippt” version. Det var väl mitt sätt att visa vad jag tycker om en ”miljöorganisation”. Den dagen då Uppdrag granskning synar WWF och Greenpeace i sömmarna är den dagen då många människor förstår hur j-la lurad de blivit.

 3. Håkan Bergman

  Bara att ge upp för sånt här! Men se det positivt, vi som är vana att hålla ögonen öppna, skeptiker alltså, kan spara många sköna pengar jämfört med dom lättledda. Kom ihåg, all rikedom är relativ!

 4. Svempa

  Detta är väl ett ovanligt passande äktenskap. Två organisationer som agerar ulvar i fårakläder. Banken försöker få dig att tro att den hårdsäljande bankman som du har kontakt med är en personlig rådgivare till dig som endast har ditt bästa för sina ögon. WWF säljer avlatsbrev till dig. Rädda isbjörnaran så får du evigt liv. Lika barn leka bäst vilket i detta fall också kan stavas rika barn leka bäst.

 5. Det är ju helt otroligt!!
  Hur enda in i alla rödgleta skall man få stopp på melonerna!!
  Pajamas-TV, pajamas-TV!

 6. Pär Green

  Då är inte utsläppsrättigheter eller energiskatter + moms nämnda!
   

 7. Helge

  Mer kommer det…http://www.dn.se/debatt/eu-ar-redo-for-ett-globalt-avtal-vid-nasta-klimatmote-1.1139053

 8. Helge

  Undrar om all annonsering som bl.a WWF gör i alla större media är gratis? För annars måste de tjäna grova pengar på folks naiva men vänliga vilja att hjälpa till här i världen. Den annonseringen kan inte vara billig vecka efter vecka.
   

 9. pekke

  ”EU är redo för ett globalt avtal vid nästa klimatmöte”
   
  Nu har de spårat ur ordenligt.
  Ett citat från artikeln :
  ” Klimatförändringarna är här för att stanna, oavsett vad en liten minoritet skeptiker vill få oss att tro. ”
   
  En del politiker skulle nog behöva en lektion i Jordens klimathistoria.

 10. bom

  SEB stöttar även WWF och många elbolag är grönare än limoner. Postkodlotteriet kör hela skatteplaneringssvängen med dotter i NL och allt. VDn har minst 5 mille i lön och endast en liten peng går till den gröna välgörenheten. De kan därför aldrig få 90xxx nummer. Världen vill bedras. Telge energi bygger eget vindkraft verk i Dalarna och norska investerare går in tungt i Sverige med vindkraft.  De blåser oss dagligen och stundligen.

 11. Chrille

  En jämförelse av Swedbanks kort finns här:
  http://www.swedbank.se/privat/kort-och-betalningar/kort/vara-kort/index.htm
  Där ser man (jag i alla fall) tydligt att uttalandet ”Varje gång du betalar med kortet skänker banken 50 öre till WWF.” är lögnaktigt. Naturligtvis. Lyckligtvis. Det är du som betalar, inte banken, även om pengarna tar omvägen förbi banken. Som kund betalar du 25 kronor extra om året för ett WWF-kort och det är därifrån pengarna kommer.
   

 12. Gunnar Littmarck

  Helge, jag hinner inte delta i debatten på några dagar, kan inte du planka mina argument och skriva under med mitt namn?
  Det är just nu det är som viktigast att framföra Peter S. och Håkan S. , sanningar och kunskaper….

 13. Pekke – även jag studsade till över att EUs klimatkommisionär hävdade att ’klimatförändringarna kommer att stanna … ’
  😉
  Men maken till snömosigt svammel om ””att fatta långtgående beslut om klimatet vid FN:s konferens i Cancún i december” får man faktiskt leta efter …

 14. L

  Connie Hedegaard sammanfattar trots allt situationen rätt bra när hon säger: ”Faktum är dock att det i allt högre grad är de stora framväxande ekonomierna som står för de ökande utsläppen, något som bekräftas av färska uppgifter som visar att förra årets minskning av utsläpp i de industrialiserade länderna helt åts upp av snabbt ökande utsläpp i utvecklingsländerna.”
  Så värst färska uppgifter är det väl inte, men i alla fall något som politikerna kan peka på nästa gång dom kör i klimatdiket.

 15. Peter Stilbs

  Jonas N #13 och Pekke #9 – vad vi troligen ser är effekter av att de någotsånär kunniga inom klimatsvängen och IPCC nu dragit sig undan från den sjunkande skutan, och ersatts av karriärister ur C- och D-lagen. De fattar förmodligen inte ett jota av sakfrågorna.

 16. Peter Stilbs #15
  >och ersatts av karriärister ur C- och D-lagen
  Jomen det är ju även politiker med makt att ställa till dumheter!

 17. ingemar

  Chrille #11,
  Aha, så man får betala vare sig man använder kortet eller ej? För att inte bidra till WWF måste man alltså aktivt säga upp detta kort.

 18. Chrille

  ingemar,
  ”Aha, så man får betala vare sig man använder kortet eller ej? För att inte bidra till WWF måste man alltså aktivt säga upp detta kort”
  Uppenbarligen får du betala ändå. Om pengarna går till WWF eller inte låter jag vara osagt, men verkar mycket troligt. Använder du inte kortet så behåller banken pengarna. Men det behöver inte betyda att banken går med samma summa i vinst om man inte använder kortet. Förmodligen ligger de i en pott som ändå regleras i efterhand. Summan är förmodligen uträknad så att det i princip, men kanske inte exakt, blir en betalning från kortkund till WWF. Det vore ju omoraliskt om banken tog en vinst på vad som uppenbarligen är tänkt som välgörenhet. Eller ”välgörenhet” kanske jag skall säga.

 19. Mats Jangdal

  Ja, vad annat är att vänta, ministern Margot Wallström åkte tillsammans med terroristerna i Greenpeace till Mururoa där de greps av fransk polis. Sedan blev hon EU-kommissionär och numera FN-ansvarig för vissa frågor om övergrepp.
  Demokratier och byråkratier tycks ha en förkärlek att välja bocken till trädgårdsmästare.
   
  Själv läxade jag upp Fortums säljare igår när de försökte kränga billig grön el från vindkraftverk. Jag förklarade att CO2 är livets gas som jag vill ge mer av till plantorna och gärna ett varmare klimat. Då önskade hon mig en fortsatt trevlig dag och lade på luren.
  De måste väl försöka binda upp kunderna till vindkraft innan subventionerna försvinner, annars blir deras förluster för stora.

 20. Pär Green

  På tal om El-maffian, läs gärna på denna länk.
  Men förbered dig på att därefter är beredd att skrika, döda eller bara vilja försvinna!
  http://www.dubu.se/index.htm

 21. Ulrik

  När Radionyheterna berättade om att BP kanske lyckats stoppa oljeutflödet så tog man in en ”expert”. En kvinna från Greenpeace!!!! Så långt har det gått i våra oberoende media. Redaktionerna har direktnummer till de självutnämnda lobbyorganisationerna för att få deras kommentarer, när lyssnarna egentligen törstar efter fakta från den som kan ämnet.

 22. Pär Green

  Nu har BP hittat en lösning till säkerhet för borrning i havet, bara att installera i förväg och borra på!

 23. Peter

  Ingemar: Visa din konsumentmakt och byt bank! Tveka inte, byt!

 24. Pär Green

  Peter #22
  Byt och bli lurad av någon annan!

 25. Pär Green

  Blev lite fel, Peter #23 skulle det naturligtvis vara!

 26. ThomasJ

  Pär Green #20: Tack för den påminnande länken 🙂 !
  Ph**n vá illa det är! Den gode Björn måste ju för böfvelen få all assistans möjlig för att informationen på hans hemsida får maximal spridning.
  Intresserade av el- & ’marknaden’ m.m. gå in på
  http://www.dubu.se/index.htm
  och läs igenom vad där står – rysare!!
  Mvh/TJ

 27. Toprunner

  Det skulle ju vara passande av WWF eller Greenpeace att försöka stoppa den förödande bensintillverkningen i Nigeria, men det kanske inte skulle ge intäkter eller tidningsrubriker nog? Snacka om hembrännare

 28. Pär Green

  ThomasJ #26
  Jag skickade Björns länk till Uppdrag Granskning!
   

 29. Slabadang

  Ulrik!
  Det är den nya världsordningen.Lobbyorganisationer ersätter myndigheter och universitet.Demokratin är utlagd på entrepenad.Särintressenna styr om vi ska acceptera ordningen så borde kanske medborgarna starta en egen förening?
  Har du nåt bra förslag på namn?? Typ ”Demokrati kan det va nåt?”
  Sen begär vi bidrag från staten i konkurrens med LO WWF SNF Gröna Bilister.De lär väl se oss som en extremt udda fågel.Medborgarintresset och medborgarmakt är ju utrotningshotat så vi kan väl annonsera så att folk kan bli ”medborgarfadder” för en hundring i månaden.

 30. Man kan se alla dessa konstiga organisationer som egentligen inte bidrar med något konstruktivt utan ENBART  ser till sina egna intressen och välbestånd som ekonomiska parasiter. De suger resurser i form av bidrag från personer,  företag och myndigheten och bara växer och växer.  Är det början på den här civilisationens undergång?  WWF!!  Ta in 60 miljarder dollar på att sälja utsläppsrätter för regnskogen.
  Hotet mot planeten är inte klimatet utan dessa parasiter. Kommer osökt att tänka på ”Atlas Shrugged”!!

 31. ThomasJ

  Inte speciellt [jätte-] grön intäktsverklighet, men dock:
  http://www.canada.com/body+value+planet+show+cost+damage/3290200/story.html
  När/hur finns verktygen för ett effektivt korrigeringsarbete – akut nödvändigt – mot all detta suveräna trams?
  Undrar… 😉
  //TJ

 32. ThomasJ

  Pär Green #28: Superbra! Följdfråga är ’of course’… huruvida ’U.G.’ öht. kommer att reflektera/agera… Där föreligger sannolikast en hel del tvingande ’relationsföhållanden’ mellan resp. ’redaktion’.
  Tja, så styr man opinionen i ett samhälle i ’rätt’ riktning/uppfattning – precis som man gjorde i DDR resp. fortsatt gör i Nordkorea, Kuba, Venezuela, VietNam, Zimbabwe, och… Sverige!
  Ph**n vá trött man har anledning att bli…  🙁
  Mvh/TJ

 33. Pär Green

  ThomasJ #32
  Dagens Industri tar bort kommentar om Björns länk, har uppdaterat säkert 10 ggr.

 34. Pär Green

  TomasJ #32 Jag kontaktade UG med tanke på att Björn är utan jobb!  Kanske skulle vara en möjlighet för Björn.
  Finns det någon annat alternativ/ kanal?

 35. AOH

  Bif. mycket tänkvärda insändare i dagens VLT berör MP med följe och deras flummiga tankar om framtidens energibehov.
  http://vlt.se/asikter/debatt/1.897594-clas-lundberg-lat-oss-aterindustrialisera-sverige-
   
  Clas Lundberg: Låt oss återindustrialisera Sverige!

  Miljöpartiets vältaliga språkrör, Maria Wetterstrand, pratade i Almedalen om franska höghastighetståg, vindsnurror och om etanolbilar……..

 36. ThomasJ

  Per G. #33/34: Ja, där ser du hur även DI är infekterat..
  Alternativ till UG [SVT] kan spontant vara Axess resp. TV8.
  (Har tidningen men ej tv-kanalen)
  Mvh/TJ

 37. Mats Jangdal

  I den gamla sovjetmodellen visste alla att systemet var korrupt och skulle motarbetas, men i tysthet, av naturliga skäl. I de västliga demokratierna går högmodet i dagen så till den grad att nästan alla tror att systemet är felfritt. Därför finns det fler nyttiga idioter i väst än det någonsin fanns i Sovjet-DDR-Albanien-Kuba-maositkina-nordvietnam-nordkorea etc.
   
  Verktygen för att göra något bra av demokratin finns, men det kräver politiker som vågar säga obekväma sanningar (oops!) om rättigheter-skyldigheter, grundlagar mm.
  Ett av de grundläggande villkoren för en fungerande rättsstat inom en demokrati är att egendomsskyddet och rättstryggheten aldrig tillåts manipuleras av tillfälliga opinioner. Politikerna ska inte ens ges möjlighet att lagstifta mot något som andra tycker illa om (ex. vis vindkraft, CO2-utsläpp, bilar, kött, pälskläder). Politikerna måste hänvisa sådana opinionsyttringar till civilrättslig domstol. Där måste i sin tur finnas jurister som håller sig till lagen och inte tror att de deltar i popularitetstävlingar.
  Det är ett svårt och tufft jobb att komma dithän. Men försöker man inte ens så går det garanterat åt pipsvängen med allt vad demokrati, rättsstat, äganderätt, jämlikhet och frihet heter.

 38. ThomasJ och Pär Green. Jag kan inte nog tacka för Ert stöd som Ni uttryckt på detta forum. Ja, det är jag som skrivit hemsidan dubu.se. Det som varit mest intressant är att se hur olika institutioner och personer reagerat på texten. Ingen har kommit med några direkta felaktigheter, även om jag varit tvungen att göra en omskrivning av Nordpool’s roll i baletten för att få det någotsånär förståeligt. Media har inte reagerat trots mina påstötningar (förutom Elisabeth Höglund som snabbt efteråt slutade på SVT). På regeringsnivå är det endast Mona Sahlin som kommenterade när hon satt i den förra regeringen. Denna regering har inte ens bekräftat att de mottagit mina mail. Konkurrensverket rekommenderar mig att byta elleverantör (vad nu det skulle förändra…) men kan annars ingenting göra.
  Men jag kan glatt konstatera att Vattenfall (och andra elleverantörer) regelbundet går in på hemsidan och läser. Där får jag väl förmodligen inget jobb kan jag tro.

 39. ThomasJ

  Björn #38: Det är en självklarhet att ’pusha’ & sprida bra, korrekt och läsvärd information! Har hänvisat till dubu.se i korr med ett par riksdagspolitiker samt häromdagen i mail till Carolina Neubarth på SvD efter hennes artikel den 27/7 [typ skrämsel, i vanlig ordning…  ] angående ’vattenbrist i magasinen >> kan ge ökade elpriser’… länk:
  http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/vattenbrist-kan-ge-okade-elpriser_5043855.svd
  Har – naturligtvis och i det som makteliten anser vara gängse anständighet – ej erhållit ngn som helst form av respons [SvD skrev jag till två ggr.]
  Fick igår oxo ett samtal med infrastrukturminister Åsa T & kunde konstatera, att varken hon eller den medföljande väskbäraren kunde/visste nåt speciellt i detalj om problematiken/vansinnet med Nordpool respektive marginalprissättningen, ansåg naturligtvis VKV är alldeles utengemärkt – ph**n vá trött man bli…  🙁
  Efter det samtalet, som blev stundom rätt hett, har jag lagt ett namn till i listan över kandidater till ’slutförvaring’… 😉
   
  BTW, du anger produktionspriser i ’sammanfattningen’ för H2O-kraften varande 18 öre/KWh, vilket i mina öron låter nedranns högt. Den storskaliga [existerande] vattenkraftens produktionspris har jag vid pass 5 öre/KWh, respektive för KKV-kraft 18 – 22 öre/KWh. Lite väl stor diff. där, vilket måhända kan bero på olika ingångsparametrar. Har siffror gällande s.k. småskalig H2O-kraft, potential ~ 10TWh/år, nybyggd, som ligger vid pass 18 – 20 öre/KWh. Är dina siffror baserade härpå?
   
  Här har du min e-postadress ifall att…
  tjthomasj@gmail.com
  telefon: 0766 – 191 033
   
  Trevlig helg!
  Mvh/TJ

 40. ThomasJ#39: När jag gjorde den här undersökningen var det inte lätt att få fram siffrorna då man inte anger produktionskostnaderna hos elproducenterna. Jag fick fram siffrorna på ett antal olika sätt, bland annat annat räkna baklänges från Vattenfalls bokslut samt läsa redovisningar från olika myndigheter inklusive uppsatser från handelshögskolan. Siffrorna skilde sig ordentligt. Jag valde att använda den högsta siffran i syfte att ingen skulle kunna kritisera att jag kommer med orimliga skrämselsiffror. Samtidigt visste jag att siffrorna ändå pekar på en prispolicy som är helt vansinnig ur konsumentperspektiv. Ur nationalekonomiskt perspektiv är prispolicyn (marginalprissättning) vedertaget vilket speglar sig hos politikerna. Samtidigt kan man bara konstatera att en marginalprissättning endast fungerar om konkurrensen satts ur spel och att konsumenterna inte kan påverka priserna. Alltså i ett fåtal brancher såsom elenergibranchen. Så de siffror Du fått fram kan mycket väl stämma och det gör ju bara vansinnet ännu större. Den dagen jag kan vara säker på att jag fått rätt siffror kommer jag att justera dem på min sida.
  Angående SVD:s artikel så är det som Du säger mycket skrämselpropaganda angående vattensituationen i magasinen. Tittar vi på siffrorna för en månad sedan är tillgången i de svenska magasinen nästan 16% högre än förra året samtidigt som det svenska elpriset i samma period är drygt 4% högre. Ingen rim och reson alltså. Vattentillgången totalt i Norden var 1,9% lägre än förra året och nivån ser just nu ut att vänt vid en bottennivå på -4,3% jämfört med förra året.  Sådana här ”dippar” har förekommit förr i min statistik som innefattar 2004 och framåt så det kommer inte som en överraskning för elproducenterna.  
  Som vanligt pekar ”elherrarna” på den gemensamma Nordiska marknaden, drar slutsatser från det värsta scenariot och sätter priserna därefter. Man bortser helt och hållet ifrån att i den ”gemensamma” marknaden anges ett marknadspris för Sverige skilt från andra delmarknader. Det innebär rent praktiskt att Sverige har ett eget marknadspris vilket i sin tur innebär att det svenska priset skall sättas efter svenska förhållanden. Det görs ju inte så länge man har möjlighet att peka på andra marknaders förhållanden, priser och brister, därmed sätta de svenska priserna efter marknaden efter de högsta priserna genom att skylla på ”den hopkopplade elmarknaden” och använda marginalprissättning.
  Jag har också haft mina ”heta” samtal. Bland annat med Vattenfall. Den lokale representanten gav upp ganska snabbt och bad en person från huvudkontoret att diskutera med mig istället. Efter ca 4 timmars pratande gav också han upp efter argumentationstorka. Det var efter detta samtal som jag förstod att inte ens elbolagen vet hur elmarknaden fungerar och det var då jag satte ihop min hemsida.
  Jag har sparat Din mailadress och skickar ett litet meddelande så att Du får min adress. Vi tycks ju ha en hel del gemensamt att diskutera.
  Ha en trevlig helg Du också
  Björn