Så redo som man kan bli

Connie Hedegaard, EU-kommissionär för klimatfrågor, skriver i dagens DN att EU är redo för långtgående beslut i Mexiko. För första gången inser jag, när jag läser artikeln, att årets klimatmöte ska hållas i turistparadiset Cancún. Kanske hoppas man på att de höga temperaturerna gör deltagarna mer benägna att prioritera global uppvärmning. Köpenhamns vintrigt kalla mottagande ökade ju knappast entusiasmen att skriva på ett klimatavtal.
EU öppnar även för möjligheten att förlänga Kyotoavtalet, förutsatt att de stora utsläpparna (framför allt Kina och Indien) tar sitt ansvar och går med på att minska sina utsläpp. Hur det kommer att gå är en annan fråga. Likaså vad en förlängning av Kyoto skulle ge, förutom ett enormt slöseri med resurser.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Kusen

  Connie har i hård konkurrens kläckt ur sig årets hittills dummaste kommentar: ”Klimatförändringarna är här för att stanna”

 2. L

  Visst är klimatförändringarna här, kanske inte för att stanna, men för att fortsätta. Men vad rapporten hon hänvisar till handlar om, är tänkbara effekter av klimatförändringar, inte orsaker. Som vanligt alltså.

 3. Christer Liss

  Dessutom fortsätter hon ..”oavsett vad en liten minoitet skeptiker vill få oss att tro”. Skeptikerna är väl ingen liten minoritet, nästan alla är ju skeptiker. Fast i olika grad. T.ex. IPCC är till 10 % skeptiska. De anser att det är till 90% klarlagt att den ökande temperaturen beror på mänskliga utsläpp av CO2. Möjligheten att temp. ökningen beror på annat stannar hos dem alltså vid 10%. Andra tror på högre %-sats för andra förklaringar. Så varför dela upp i skeptiker och inte skeptiker?
  Märkligt också att hon hänvisar till att de första 5 månaderna i år varit de varmaste sedan mätningarna började 1880. När andra hänvisar till aktuellt väder brukar de bli idiotförklarade.
  Det är något sjukt i klimatdebatten

 4. L

  Man borde idiotförklara alla som tänkt göra sig en karriär på AGW, när vi vet att det varit varmare med betydligt mindre koldioxid i atmosfären.
   
   

 5. Steve

  Kuststaden Cancún har 27º nu 0342 lokal tid.  Högst 31º idag, tror man.  —  Mexico City 13,2º kl 0445.   Högst 25º idag.  —  Fullt normalt alltså, eller snarare en aning kyligt, eller hur. 
  http://www.wunderground.com/global/MX.html

 6. Slabadang

  Ett bra exempel på varför politikerförakt är befogat!
  Hur kan man vara så obegåvad? Är det kanske en förutsättning för att bli politiker? Man förstår varför etablissemanget springer benen av sig för att inte debattera med kritiskt sakkunniga.Connie skulle bli en pinsam svettfläck bara efter ett par enkla fundamentala klarlägganden inför publik.
  Jag ser alltmer att WWF är navet för den politiska överklassen där de sjösätter och finansierar sina för medborgarna hemliga agendor. Där finns stålarna där finns nätverket.  I WWF är den demokratiska insyn NOLL och granskningen från media obefintlig.Att göra WWF ”självfinansierat” inte bara genom de gåvor som våra politiker ger av våra skattemedel till dem, det känns tydligen inte tillräckligt tryggt utan WWF skall ges direkta skatteintäkter och privilegier genom Cap and trade och genonom direkt inflytande i FN. Att WWF både sitter på makt och inflytande samtidigt som de både konstruerar beslutunderlag OCH tjänar stålar på sedan tagna beslut är så djävla sjukt så det borde vara krigsrubriker som skriker KORRUPTION JÄV med manshöga bokstäver.
  Vem fan har valt WWF ???? Finns det någon valsedel med det namnet tryckt?
  Vi har en demokrati i förruttnelse det lyser tyvärr alltmer solklart.De långsiktiga konsekvenserna blir oöverskådliga men ingenting gott kommer från utvecklingen. Medborgare världen över tappar allt mer makt insyn och kontroll.Allt mer av demokratin är utlagt på entrepenad.Politisering och centralmakt och i synnerhet den internationella är den som snor vår makt ifrån oss.
  Att frågan INTE är uppe på dagordningen är för mig ett fullständigt mysterium.Det verkar vara helt soprent på aktörer som slåss för de grundläggande demokratiska spelreglerna.Den demokratiska smygdiktaturen växer sig allt starkare för varje dag som går och finns det en motkraft så måste den komma från gräsrötterna.
  Jag är övertygad om att det finns ett latent och växande missnöje bland folk i gemen men det finns ingen som klarar av att ditinkt förklar och reda ut VARFÖR de är missnöjda och känner sig maktlösa. Jag har hittills aldrig mött någon som inte håller med mig när man benar ut de grundläggande demokratiska ideerna bakom vår demokrati och påvisar den faktiska MOTSATTA maktordning som växt fram.Till och med våra riksdagsmän nickar lite generat instämmande.
  Vår demokratiska trygghet är satt ur spel andra särintressen än medborgarna är de som styr. LO/ Svenskt Näringsliv WWF SNF mfl har tilldelats en egen röstkvot som ”The House of Lords”!
  Med en media som springer denna ordnings ärenden helt okritiskt så finns det bara ett alternativ kvar.
   Starta eget!!
  Politiker är tyvärr jäviga i frågan och rätta mig om jag har fel.Men vi har en extremt tydlig växande klyfta mellan medborgarna och vår kostitutionella elit. Det är fanimej dags att omvärdera och omdefiniera ”klassskapens” kombatatanter
  och slagfält.Beslutan skall inte fattas ÖVER våra medborgerliga huvuden utan I dem.!!

 7. @6 Håller helt med det gäller nog att få fram alternativ till den förlegade politiken som dom idag etablerade partierna står för.
  jag möter dagligen människor som säger att dom inte har något alterantiv att rösta på eftersom partierna sluttat lyssna på mänislorna och istället sitter en liten elitistisk sluten partigrupp och tycker till och sedan sätts en jättelik penningslukande apparat igån för att få människor övertgade om att dom också tycker lika dant.
  Alternativet är att starta egna partier som bygger på att lyssna först besluta sedan  … Man måste nog börja lokalt och visa att det går och det är det vi gör i Kungälv. Vi tröttnade på att inga politiker lyssnade på opinonen som sa att vi ville inte förstöra vår boendemiljö genom att tillåta ett 60 tal vindkraftsverk i kommunen.
  politiksa företrädare på kommunnivå uttalade sig i enighet att det måste vi ha, en framstående moderat jämförde vindkrafts verk med telefonstolpar” och kryddade det med att påstå att dom är vackra … men ingenstans diskuterades nyttan med dom …
  Vårt lokala parti ställer nu upp i kommunvalet den 19 september och från att ha börjat med vindkraftsfrågan så har vi nu ett fullfjädrat partiprogram att gå till val på eftersom människor efterfrågar sunt förnuft och vill ha vettiga alternativ att rösta på.  Att vi sedan går till val på en fullmäktige lista med personer som helt saknar tidigare politisk erfarenhet, (med undantag på ca 5 pers) har visat sig så här långt vara en stor fördel för oss.
  men vi får väl se vad medborgarna säger den 19 september, klicka gärna på länken ovan om ni vill veta mer om hur vi lagt upp det.
  Morgan

 8. Steve

  ”Hedegaard nominerades i november 2009 till EU-kommissionär i Kommissionen Barroso II med ansvar för klimatfrågor. …  Hedegaard har en magisterexamen i litteratur och historia. Åren 1990-2004 arbetade hon som journalist, till en början på Berlingske Tidende och från 1994 på Danmarks Radio.”  (Wikipedia)

 9. Pär Green

  Steve #8
  Den bästa som danskarna hade till hands!

 10. Pingback

  […] GP DN1 DN2 DN3 DN4 DN5 DN6 SvD4 SvD5 Andra bloggare om rekordvärmen. Intressant? Andra om ekonomi, klimatet, klimat, klimatpolitik, politik, samhälle, […]

 11. Pilfinken

  # 6. Slabadang.
  Du tycks inte vara ensammen om din åsikt beträffande WWF. Vad skall man tro i en värld som denna? Är det bara pengar och /eller makt som gäller? Vart har alla ideella organisationer tagit vägen. Inte ens SNF, åtminstone på riksnivå, kan man tro på längre. Eller?Undrar en liten pilfink som en gång trodde…
  By Christopher Booker Sunday Telegraph. 20 Mar 2010
  http://www.telegraph.co.uk/comment/columnists/christopherbooker/7488629/WWF-hopes-to-find-60-billion-growing-on-trees.html
  WWF hopes to find $60 billion growing on trees
  If the world’s largest, richest environmental campaigning group, the WWF – formerly the World Wildlife Fund – announced that it was playing a leading role in a scheme to preserve an area of the Amazon rainforest twice the size of Switzerland, many people might applaud, thinking this was just the kind of cause the WWF was set up to promote. Amazonia has long been near the top of the list of the world’s environmental cconcerns, not just because it includes easily the largest and most bio-diverse area of rainforest on the planet, but because its billions of trees contain the world’s largest land-based store of CO2 – so any serious threat to the forest can be portrayed as a major contributor to global warming.
  If it then emerged, however, that a hidden agenda of the scheme to preserve this chunk of the forest was to allow the WWF and its partners to share the selling of carbon credits worth $60 billion, to enable firms in the industrial world to carry on emitting CO2 just as before, more than a few eyebrows might be raised. The idea is that credits representing the CO2 locked into this particular area of jungle – so remote that it is not under any threat – should be sold on the international market, allowing thousands of companies in the developed world to buy their way out of having to restrict their carbon emissions. The net effect would simply be to make the WWF and its partners much richer while making no contribution to lowering overall CO2 emissions

 12. Steve

  De engelsmän som skulle styra imperiet förväntades (ännu på 20-talet) ha gedigna kunskaper i historia och humaniora.  Praktiska detaljer kunde man alltid få hjälp med, ute i stora världen, men förståelsen av nuet krävde kunskap om kulturerna, om bakgrunden.
  –  Detta sagt re Hedegaards studier.  Men hur långt räcker dagens historisk-litterära universitetsutbildning?  Det enkla faktum att det varit varmare förr har i varje fall helt undgått EU-kommissionären.

 13. Slabadang

  Morgan!
  Bra initiativ! Men om vi verkligen borrar i varför dessa kommunala ”enfrågepartier” bildas så menar jag att de är ALLA ett symptom på samma sjukdom det demokratiska underskottet.Vi behöver en rörelse som bekämpar sjukdomen.
  Då behövs betydligt färre ”enfrågepartier”.
  Hjålps vi sedan åt att fokusera på och med konkreta exempel visa hur demokratin inte fungerar så bildar lapparna tillslut ett stort täcke som gör det enklare för folk att fölrstå varför de suckar åt media och politiker.
  Jag tycker det är otroligt synd att symptomen de ensklida sakfrågorna som bland annat den kommunala självbestämmanderätten kan debatteras men att de inte kan förenas i att angripa det reela problemet,nämligen det systematiska demokratiska underskottet. Maktbalansen mellan folket och statsmakten har blivit perverst antidemokratisk.
  Carlgren ska väl förhelevete inte bestämma om ni gillar vindsnurror eller ej. Det är dags att skrika till ordentligt BORT MED FINGRARNA FÖR HELVETE!!
  Det är otroligt synd att inte Mr Lord Monckton bara fokuserar på de rent demokratiska aspeterna som han faktiskt är rent lysande på. Han har en demokratisk kompass som är unik för någon med hans bakgrund. Tyvärr så sabbar han värdet av den delen i hans anförande med sin alltför raljanta inställning till vad som är ”kommunism”. Jag skulle vlja kopiera honom och ta bort de övriga ideologiskt färgade signalerna från honom.
  Han är klar i knoppen som en diamant och det gör honom ruskigt farlig för motståndarna. Det är därför de också lääger ned så stor möda för att försöka smutsa ner honom.
  Demokratifrågorna måste bli partiideologiskt färglösa och jag är HELT säker på att ett parti som BARA fokuserar på demokratiunderskottet kan slå ”Ny demokrati” med hästlängder och bestå ända tills dess övriga partier tvingat anpassa sig och lyft upp den förskjutna maktbalansen.
  Vad tror du?

 14. Bo E

  Vad som behövs är en redig (klump-?) fot i klaveret.
  Gillar man inte musiken så hjälper det inte stort att enbart skjuta på pianisterna. Problemet är att kompositörerna, de som är de verkligt skyldiga, ( T ex Bolin & Co), inte bara har haft god tid på sig att komponera sina verk,  man har dessutom lyckats sätta upp hela orkestrar med självspelande pianon.
  Dags att kasta in sabotterna i maskineriet.
  Jag föreslår att Vaclaw Klaus rådfrågas! 

 15. Gunbo

  L #4,
  ”…när vi vet att det varit varmare med betydligt mindre koldioxid i atmosfären.”
  Du har inte tänkt på att det förmodligen var solen som  var varmare då?

 16. Pär Green

  Du som har svagt hjärta skall inte läsa nedan länk.
  Övriga skall ha någon lugnande till hands!
  http://www.dubu.se/index.htm

 17. L

  Gunbo #14, nej, berätta!

 18. Gunnar Strandell

  Slabadang #6 Morgan #7
  Jag håller med er och är lika oroad av att se utvecklingen.
  Lars Stjernkvist har en debattartikel i Norrköping Tidningar idag.
  Ingress: ” Norrköping, Sverige och resten av världen behöver politiker som förmår samarbeta”
  Senare: ”Allt talar för att det i vår tid behövs makthavare med starka mandat , som förmår forma lösningar som sträcker sig över tid och över nationsgränser.”
  Jag tror inte  politiker som vill framåt ännu förstått vilka  demokratiska faror de utsätter sig själva och oss andra för när de lierar sig med snälla och harmlösa organisationer för att forma dessa lösningar.
  Här kanske Andreas Carlgren trots allt gör en bra insats genom att hålla dem utanför regeringskansliet?   

 19. Bertel

  Pär Gren #15
  Bra beskrivning med humor och ironi vad som gäller på elmarknaden.
  Efetrsom vi alla är totalt beroende av elförsörjning är det en skam att konkurrensen är mer eller mindre obefintlig.
  Ps.Rödvinet hade dämpande inverkan på pulsen.Ds 

 20. Bertel

  Slabadang #12
  Du har flertalet gånger beskrivit väldigt väl vad som sker i vår samtid.
  Har inget att tillägga,utan vill enbart säga, att jag ser framemot att du fortsätter att berika mitt(förhoppningsvis andras) vardagsliv med dina analyser. Tankar som jag har burit med mig, beklär du med dina ord. 
     

 21. Pär Green

  Bertel #18
  Förtydligande, jag är inte författare, hitta länken när jag letade efter elpriser.

 22. Jag håller med om att det är ett teckan på ett demokratiskt underskott med fler enfrågepartier men om ett parti skapas på grund av en fråga och sedan utvecklas till att omfatta ett flertal samhällsfrågor som alla har det gemensamt att man vill lyssna och ha en dialog med berörda innan man fattar beslut då ser jag det som positivt.
  Oavsett om man lyckas med sitt försök att komma in i fullmäktige eller inte så tvingas de etablerade partierna att tänka till och kanske också tänka om.
  Denna blogg är ju ett sätt att försöka påverka opinonen, att bilda ett parti och via demokratiska metoder försöka påverka är ett annat sätt men båda syfter till att uppmärksamma människor på att det finns olika sidor av samma mynt och alla sidor är väda att lyssna på.
  Sedan så är detta med kommunalt självstyre något mycket fundamentalt i debatten för idag urholkas självstyre allt mera pga att de kommunala partierna i allt högre grad styrs av deras riksorganisationer och i takt med att allt färre människor engagerar sig kommunalt så ökar toppstyrningen från Stockholm.  Den toppstyrningen är inte bra för den kommunqala utvecklingen. Även blockpolitiken ställer stora hinder för utvecklingen på lokal nivå. I Kungälv har vi haft ett exempel då en idrottshall skulle rivas i samband med att en ny ersättningshall skulle byggas. Socialdemokraterna kom då med ett förslag om att hålla uppe hallen så länge som möjligt eftersom det skulle ge mer yta för ungdomarna i kommunen. Bara för att förslaget kom från (S) så sa den styrande alliansen nej vilket fick till följd att idrottshallen var tom i nästan ett år …
  Blockpolitiken må vara solid på riksnivå men för medborgarnas skull är jag lång ifrån säker på att det är bra med benhård blockpolitik i kommunerna … fram för mer dialog och överenskommelser över blockgränserna, det finns faktiskt bra förslag från alla partier.
  Vi måste lära oss att inte bara höra på varandra, vi måste lära oss att lyssna också .. och det kräver faktiskt lite mer ansträngning från alla.

 23. Bertel

  Per Gren# 20
  Tack för länken, fast författaren ej bär ditt signatur 🙂 .

 24. Pär Green

  Nu har det uppstått en märklig situation, hur kan Gotland vara strömlöst med alla deras vindsnurror? Är det månde stiltje?
  Bertel # 22 som jag skrev tidigare är jag inte författare, hittade länken när jag letade efter elpriser.

 25. Bertel

  Morgan #21
  Håller med dig att inom kommunal nivå behövs flera oheliga allianser i sakfrågor och/eller enfrågepartier i kommunalt viktiga frågor, ifall de etablerade är för toppstyrda/ofria att ta viktiga beslut.Tex om vindkraftsparker i nära anslutning till bebyggelse mm.

 26. pekke

  Var visst värre förr !
  http://www.dn.se/nyheter/sverige/gangna-varmeboljan-nastan-som-1994-1.1139151
   
  Den värsta värmeböljan här i Sverige var 1975 enl. artikeln, 60- och 70-talet hade väl de lägsta medeltemperaturerna vad jag förstått.
  Fast det var ju bara väder då för i dag är varje ny värmebölja GLOBAL WARMING !

 27. ThomasJ

  Slabadang & Morgan:  ska erkännas, front up, att jag känner Morgan sedan tidigare. I stort håller jag med era resonemang, dock borde dessa gå än djupare, t.ex. vad ’rätt ideologi är, eller/varför inte: är där öht. nödvändigt med en/annan ’ideologi’? Jag upplever ’ideologi’ som varande ett fängsel över mina, inte sällan ’tokiga’, tankar vilket mina hjärnceller helt enkelt inte kan vara kompatibla med – de [de få…] protesterar en masse!
  Så, nerbrytning på ’kommunal nivå’, vad innebär ett nytt parti – grattis till ét, Morgan! – i den s.k. ’stora cirkusen’? Nada, nix, nichts…. Utvalda personer – du känner namnen! – kommer att uppfylla sina väl doterade tjänstekrav i att ’krossa allt som hotar oss’. Period!
   
  Det tarvar ett/annat år inom ’storpolitiken’ för att konstatera att den ’lilla’ människan är blott ett ’verktyg’ var fjärde år… Och det är ett djupt allvarligt problem i det svenska samhället!!!
  Men? Vem ska då öht. kunna kvalificeras till ett ’avslöjande’? Janne J. ? Vetenskräpsredaktionen?
  ’Regeringsrätten’?, Lagrådet?, HD?, Förbunden?,…. ingen, säger ingen av dessa har/kan/får göra någonting öht. som egentligen (och ÄR) rör sig mellan dessa ’representanters’ öron.
   
  Med bästa hälsning från Bästkusten!
  /TJ

 28. tty

  Bästa Gunbo #14
  Solen var faktiskt svagare förr, inte starkare.
   

 29. Gunbo

  tty,
  Tja, beror ju på vad vi menar med förr.

 30. Gunbo

  Pekke,
  ”Fast det var ju bara väder då för i dag är varje ny värmebölja GLOBAL WARMING !”
  Jag har inte läst eller hört något om att värmeböljan nu skulle bero på GLOBAL WARMING. (Men i och för sig läser eller lyssnar jag sällan på media). Däremot var det många här som ansåg att vinterns köld var början på en ny istid, om jag inte minns fel.

 31. Slabadang

  Gunbo!
  Du har missat intervjun i veckan med klimatalarmistaktivistenjagkanhittapåvilkakurvorsomhelst M Mann, du vet han som blev räddad av de som hade ännu mer att förlora än han själv. Han passar på att hävda att vädret i Baltimore är bevis på GLOOOOOOBAAAAL WAAAAARMING under intervjun på nån klimattalibansk webbsida.
  Vore jag tjej och skakade hand med honom skulle jag kolla så han inte snodde ringar eller till och med nagelacket!!

 32. Slabadang #30
  OT, men ändå, hur går det med ditt internetTV-projekt?

 33. Gunbo

  Slabadang #30,
  ”Du har missat intervjun i veckan med klimatalarmistaktivistenjagkanhittapåvilkakurvorsomhelst M Mann,”
  Ja, det har jag tydligen. Har haft mycket jobb med att rensa ogräs i köksträdgården och så har jag besökt gamla vänner på olika orter runt om i vårt avlånga land, trots värmeböljan. Hoppas den snart är över!

 34. Slabadang

  Jag öppnade veckans post!!!………
  Det börjar bli ovanligt med handskrivna brev ännu ovanligare att kuveret har en dataskriven adressetikett. Jag trodde först att det bara var något massutskick.Innehållet i brevet  är en konsekvens av ett möte jag hade i Januari. Få saker har glatt mig så innerligt som detta brev.
  Jag trodde att det initiala intresset hade runnit ut i sanden men nu fick jag skälet till att det har tagit lite tid, inte på grund av tveksamhet utan pga av ett verkligt seriöst intresse med ett medföljande huvudansvar för genomförande och finansiering.
  Andra veckan i Augusti ska vi sätta oss ner gemensamt på allvar! Yeeeees!!!!
  Jag vet inte hur ni gör när ni läser ett brev men jag skummar alltid först och fastnade blicken vid orden ”dina svordomar” mitt påp sidan och relaterat till avsändaren så tänkta jag direkt ” ja va fan!! mitt dumma kålhuvud jag måste ju tänka på att det är  civiliserat folk som läser dina inlägg på TCS och det ger kanske inga pluspoäng direkt”.???
  Det är väl ett artigt Tack ! men Nej tack! som jag erhållit.
  Men sen när jag läser hela brevet och får in ”dina svordomar” i sitt sammanhang så är det en faktiskt en komplimang till ”Slabadang” eftersom jag naturligtvis vid mötet uppträdde i ett formellt sammanhang utan den minsta svordom.Men jag mår bäst i det informella och tar gärna med mig det ut i det formella, så ofta det bara går och att alltid ligga på gränsen är ett måste för det är helt enkelt jag!!.  🙂

 35. Slabadang

  Gunbo!
  Se ovan!!  🙂

 36. Slabadang

  Sorry ….Uffe menar jag!!
  Se ovan!

 37. Gunbo

  Slabadang #33,
  ”Men jag mår bäst i det informella och tar gärna med mig det ut i det formella, så ofta det bara går och att alltid ligga på gränsen är ett måste för det är helt enkelt jag!!.  :)”
  Fortsätt med det! Ingen mår bra av att vara någon annan än ”jag”!

 38. Slabadang #33
  Du verkar vara en kluven sort. Men man kan ju hoppas att det handskrivna brevet med dataskrivet kuvert, och lovord om svrordomar som inte var svordomar, var riktat till rätt sorts Slabadang…

 39. pekke

  Gunbo
  1-0 till dig !
  Kollade runt lite och det verkar faktiskt som de flesta media har avhålllit sig från att koppla ihop årets värmebölja med AGW !
  Tidigare år har det vart ett väldigt AGW-skrikande om det blev värmebölja.
  😎

 40. pekke

  Och Gunbo.
  Den värsta värmeböljan är nog över för den här gången och i Augusti blir det säkert kallt å blött pga min semester.

 41. Bertel

  pekke #39
  Nu skall vi inte måla f-n på väggen eftersom jag delar semesterperioden(aug) med dig.
  Mer ihållande värme önskas med rejäla regnskurar under nätterna pga framtidan svamputflykter, när hösten ger sig till känna.

 42. Micke Johnsson

  #6 Slabadang
  WWF är en propagandamaskin utan dess like. Jag är snart i det läge att om ingen börjar granska dem så kommer jag att börja göra det. WWF är i varenda tidning med sina snyftannonser. Tidningarna vågar inte granska för då tappar de väl den största annonsören? Lika så med TV3,Tv4 och kanal 5 med syskonkanaler. Att SvT skulle göra det krävs nog ett större mirakel!? Då WWF för dem är religon.

 43. ThomasJ

  En till som ’ska bli redo…’
  http://www.regeringen.se/sb/d/13356/a/149852
  Vi lär nog få dras med detta vansinne ett bra tag till…, grrr  🙁
  Mvh/TJ