METRO – den nu största tummelplatsen för miljö-, energi- och klimatflum?

Morgonens tidning var tydligen en förberedelse till mer att komma inför Earth Hour. Jag tror WWF också är den ledande annonsören i METRO. Häromveckan var det en 20-sidig bilaga från dem, vad jag minns. Säkert strategiskt genomtänkt – tidningen är mycket spridd, och läses även av dem som inte förlitar sig på Susanna Baltscheffsky och Karin Bojs (! ironi). Några utdrag (klicka för mer lättläst text):
metro1
Vore intressant att bevittna snabbköpskassans närområde under manifestationen 😉 … Förresten – hur skulle Elisas eventuella plast hamna i världshaven? Tilläggas bör att det finns specialdesignade plaster som är avsedda att brytas ner efter lämplig tid i lämplig miljö. Jag tror detta var fallet redan med öl i s.k. Rigello-förpackningar på 1970-talet(?). En kollega till mig här på KTH har för övrigt blivit ”stor” genom sin forskning på ”biodegradable polymers”.
metro2
Ovanstående verkar taget ur någon science-fictionfantasi från 1920-talet – men det är på allvar. Det togs upp i ett obegripligt inslag i ABC-nytt på SVT i går, men nu är det inneboende vansinnet klarare. Jaha – vilket material har man tänkt sig? Hur länge förblir det blankt? Blåser inte alltihopa bort vid första höststorm?
Svävar med varmluft?? Genererad via solceller på ovansidan?? De har en verkningsgrad på ca 10% eller så när solen skiner och ”ballongen inte är snötäckt”. Varför inte måla den svart på ovansidan istället? Då får man närmare 100% verkningsgrad. Vem har dock sett en sådan tingest lyfta från marken?
Vi ser fram mot mer ko-ko i Metro, ABC-nytt, SVT och mot Earth Hour.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Mats Frick

  Det är bättre att ha en plastpåse i fickan som man kan använda femtio gånger istället för att köpa ny varje gång. Det är nog också resurssnålare än att köpa de där ekopåsarna.

 2. Kristoffer

  Peter S skriver ”Förresten – hur skulle Elisas eventuella plast hamna i världshaven? ”
  Får jag vara så ödmjuk och komma med några länkar.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Great_Pacific_Garbage_Patch
  http://www.flickr.com/photos/timzim/2311497027/

 3. Olaus Petri

  Mats, du tänker på de där små svarta som är husses bäste vän? 😉
   

 4. Peter S

  Kristoffer – jag menar att Elisas plast hamnar högst troligen i en sopförbränningsanläggning. Andra slarvers kan säkert kasta det i haven.
  I övrigt är jag förbryllad över dagens ”miljömedvetna” ungdom, som sprider allehanda skräp omkring sig, speciellt när de går till/från något festande.
  Man undrar också över hur folk i allmänhet är funtade när man varje vår noterar en hel uppsamlad sopsäck på var 50:ionde meter längs motorvägarna.
  Själv skulle jag inte drömma om att kasta något annat än möjligen glasspinnar (av trä), äppelskrutt och bananskal genom bilfönstret.

 5. Det är sällan jag får ögonen på någon Metro. Men jag har alltid uppfattat den som  sällsynt grund (odjup) i sin analys av det de skriver om. Ett slags skvallerblaska för allmänna missuppfattningar och PK trivialiteter.

 6. Toprunner

  Är det något som skräpar ner är det väl Metro-tidningar som folk slänger omkring sig efter de läst färdigt… möjligen snabbmatsförpackningar då.

 7. Torsten Wedin

  Är det något som skräpar ner är det Wijkman/Rockström/Bo Ekmans framtidsvision. Dom vill döda 90% av oss. 
  Totte
   

 8. Spindel

  Vadå ”plast bryts inte ned”?
  Plastpåsarna är väl sist jag kollade av polyeten som visst bryts ned (ca 30 års nedbrytningstid). Dessutom kan man ju alltid se till att återvinna all plast man får hem alternativt slänga det i soporna så de går till sopförbränningen (med tanke på att damen i artikeln bor i stockholm kan man dra slutsatsen att hennes hushållsavfall går till Högdalens värmeverk). Hade varit lite skillnad om påsarna var gjorda av PVC.
   
   

 9. Torsten Wedin

  New World Order a la Bo Ekman:
  http://www.dn.se/debatt/ny-varldsordning-ett-maste-efter-debaclet-i-kopenhamn
  Totte

 10. Själv tänder jag med fördel veden i min brasinsats med Metro.

 11. Göran

  Dagens ungdom är inte miljömedveten för fem öre. De köper prylar, reser och lever som om det inte kommer någon morgondag. Om det var ungdomarna som skulle rädda oss så kan vi nog glömma att ha någon biologisk mångfald kvar i den här världen.

 12. pekke

  Elisa slänger för lite sopor !
  Det är sopbrist i Sverige !!
   
  http://miljoaktuellt.idg.se/2.1845/1.367686/sverige-importerade-600-000-ton-sopor
   
  Sedan kan man undra om hon har en sådan där miljövänlig tygkasse när hon handlar ?, ska man bära frukt å grönt i en sådan bör man se till att den verkligen rengörs med jämna mellanrum med bakteriedödande medel eller 65 graders tvättvatten.
   
  Jag har inget i mot miljövänliga varor eller en viss exponering av bakterier( bara bra för immunförsvaret), men ju mer en råvara är exponerad ju större är risken för snabba epidemier.

 13. Inge

  Gotland är inte bara en kommun, det är också en Region numera och då heter det i dagens tidning att Region Gotland ska delta i Earh Hour genom att släcka ner belysningen av ringmuren den dagen. Skönt att tillhöra en ansvarskännande Region!   🙂

 14. Det kanske inte är avsiktligt, men ICA:s senaste reklamspot i TV där de famlar runt i mörkret är nog den bästa satir jag sett på EH.

 15. Staffan D.

  Metros landsortsupplaga är ju helt ointressant.  Här har vi ”Extra” som (annan) gratistidning;  annonserna där gör att den är … värd sitt pris.

 16. Dan

  Som ingenjör ser jag vissa svårigheter med denna sfär.
  Vad händer med bilarna om den trillar ner en mindre vacker dag eller när det är mulet?
  Eller natt?
  Ska den ligga på marken på natten? Tänk om den rullar bort. Den lär få P-böter.
  Svävandet kan man nog glömma, ett stabilt fundament är det enda tänkbara.
  Återstår att se om det ryms i nån budget.
  Erkänner att det är snyggt, dock.

 17. Halvdansken

  Hur många olyckor kommer det att ske, för att folk sitter och tittar på den där sfären istället för att hålla koll på trafiken?

 18. Man kan göra en sån däringa personkarta över inblandade personer i WWF, Kinnevik/Metro varvid man skulle finna kopplingar som skulle kunna förklara detta.
  Oftast kan man förklara företeelser och skeenden med personliga kopplingar.

 19. Peter Stilbs

  Jag är inte helt säker på hur det är nu – men det var så för något 10-tal år sedan att de arkitektstuderande inte läste hållfasthetslära – undervisningen hade fokus på ”konstnärligt skapande”.
  Kanske den är mer ”EU-anpassad” numera. Detaljer går dock inte att läsa ut på något omedelbart sätt av KTH-webbsidorna.

 20. Som tack för att WWF ständigt annonserar i Metro, beordras reportrana ut på uppdrag för att bekräfta WWF:s förvridna världsbild och dessutom får WWF:s ordförande skriva krönika i dagens Metro.

 21. Lejeune

  Jag har alltid undrat hur f-n miljömupparna resonerar när dom vill förbjuda plastpåsar i affärer. Vad skall dom då slänga sina sopor i om man inte får plastpåsar över efter att ha handlat? Jo, då måste man gå till affären och köpa speciella soppåsar i …..plast!?

 22. Peter Stilbs #4
  Själv skulle jag inte drömma om att kasta något annat än möjligen glasspinnar (av trä), äppelskrutt och bananskal genom bilfönstret.”
   
  Och sedan tar världens effektivaste renhållningsarbetare (syret) hand om det, så att din äppelskrutt förr eller senare oxideras och hamnar i lufthavet som CO2. Endast försumbart små mängder fasta grundämnen blir kvar på jordytan.
  Oxidation är den mest förkommande kemiska reaktionen i naturen. Syret är aggressivt och även hårdaste stål (om det inte är ytbehandlat) rostar och bryts ner.

 23. Lena Krantz

  Själv tycker jag att de börjar i fel ände.
  Jag tycker att detta med sophantering och återvinning är väldigt intressant men man måste få hela kedjan att fungera om det skall bli något optimalt.
  För det första måste man binda ihop början med slutet genom att producenten skall bestämma var förpackningen skall hamna och ta ansvar för att den håller måttet. Om man ex anger att den kan kastas i vanliga hushållssoporna så ska den gå att bränna utan avge skadliga ämnen. Om producenten anger att den skall återvinnas som ex plast så skall det finnas behållare för detta i huset (för flerfamiljhus) eller i närheten där man bor. Man skall inte behöva åka till en återvinningscentral för att slänga sådant som man kan köpa i en vanlig mataffär (som ex lågenergilampor).
  Men så länge vi fokuserar på koldioxid så verkar man lämna att sådant här därhän. 
   

 24. Jan-Erik S.

  Vad skulle vara syftet med knasbollen???
  Skulle vara kul att se beräkningar på spektaklet för det kan väl inte vara så att den vunnit arkitektpris utan dokumentation?
  Ska den vara tänkt som en ”prydnad” eller jättespegel för att lättare kunna överblicka trafiken?
  Vad blir nästa ide? Fylla globen med varmluft och skicka upp den i luften?
  Ser fram emot nästa vansinnighet.

 25. Spindel

  @22 Lena Krantz
  Men den plast som finns i våra vanliga matbutiker är det ingen fara att elda upp utan att den avger skadliga ämnen (samt att den faktiskt bryts ned även på en soptipp).
   
  Sedan vet jag inte hur det är där du bor men i alla de flerfamiljshus jag har bott i finns det en behållare för plastförpackningar i grovsoprummet (vet att detta är anekdotiskt bevis enbart baserat på egna observationer).

 26. Lena Krantz

  Jan-Erik S. #23
  Jag fattade inte heller syftet den skulle väl bara fånga energi tillräckligt för att bära upp sig själv s a s?
  Eller har jag missat något?
  😀

 27. Peter Stilbs

  Len #22 – som Pekke #11 skrev ovan importerar Sverige kopiöst med sopor – för förbränning – till och med via lastbil från Norge såg jag i något TV-inslag.
  I en större sopugn är det numera inget problem att ens bränna PVC-plast (annars ett potentiellt del-råmaterial för dioxiner).
  Återvinning av hushållssopor är extremt tvivelaktigt i de allra flesta fall – speciellt matrelaterade sådana. Källsortering inomhus hemma av ”komposterbart” eller inte är garanterat hälsovådligt. Utomhus går det knappt att närma sig en ”uppsamlingsstation” pga vidrig lukt.
  Jag har länge bävat för att någon flummare på kommunen skulle kräva källsortering av matrester där jag bor. Nu verkar det inte bli så – man vill istället satsa på avfallskvarnar i avloppet och biogasframställning vid reningsverket.
  Något bättre då – men den bästa lösningen ur alla synpunkter är klart direktförbränning – det ger självklart också det största energibidraget. 
  Det är bara en rännil av den ursprungliga energin som finns kvar i ”biogasen”.

 28. Jan-Erik S.

  Googlade på ”Stockholmssfären”
  Tydligen ska den dessutom förse 235 småhus med energi från solcellerna.
  Jaha…hur mycket skulle varje kWh kosta då UTAN subventioneringar?
  Hittar inga mått eller beräkningar men googlar vidare.

 29. Jan-Erik S.

  Läs mer här:
  Arkitektur: Stockholmsporten – inbjuden tävling – förslagen
  Tydligen så ska knasbollen förbruka 1/10-del av den energi den framställer.
  Läs gärna kommentarerna.
  Hittar inga beräkningar…och lär väl inte göra det heller.

 30. Olaus Petri

  Jan-Erik S #27
   
  En fråga som infinner sig är hurivida Stockholmssfären kommer att (för)störa de livsvikiga currykryssen? Hela Stockholm kommer att bli (än mer) SVBK.

 31. Jan-Erik S.

  Hmm…
  Försöker klistra in kommentarer men funkar inte?

 32. Jan-Erik S.

  Kommentar från sidan:
  ”Ja just det tanken är att sfären ska producera mer el en den förbrukar. 92 000 kwh/år räknar dom med. Det är lika lite som 5 st medelstora välisolerade villor förbrukar. Här pratar vi om en sfär med en yta på 31400 m2 och väggar av tunn plastfolie. Sfären ska hålla en temperatur som är 15 grader högre än omgivande luft året runt för att hållas svävande. Säg att plastfolien har ett U-värde på 8 w/m2K. Det ger en energiförlust på 8x15x31400=3768000w=3768kw multiplicerat med 8760 (antal dygn på ett år) så blir det ca: 33 milj kwh/år i energiförlust/energiförbrukning.
   ”
   

 33. pekke

  Peter S.# 26
  ” Något bättre då – men den bästa lösningen ur alla synpunkter är klart direktförbränning – det ger självklart också det största energibidraget.
  Det är bara en rännil av den ursprungliga energin som finns kvar i ”biogasen”. ”
   
  Håller med, bättre att bränna matavfall i soppannorna och utnyttja all energi till fjärrvärmen vilket är effektivare.
  Men om man ändå inte får tillräckligt med avfall till soppannan vad gör man då ?
  Jo , man använder ” BIOBRÄNSLE ” vilket även gör att man får del av elcertifikaten i vissa fall.
  Biobränsle var ju från början träavfall från sågverk och liknande, men numera slåss kommuner och pelletstillverkare om det som finns och de kommunala el-och fjärrvärmeverken som bara blir fler å fler tvingas använda GROT direkt från skogen eller importera träflis från andra länder.
   
  Är det HÅLLBART ??
   
  GROT är det som ratas av såg- och massaindustrin, bl.a. roten och grenar, kvar blir bara blad å barr i skogen.
   
  Det hållbara samhället kommer nog inte vara så hållbart i längden.

 34. Jan-Erik S.

  Wijkman och Rockström på ”Klotet” i P1 börjar nu…

 35. Ett stort problem. Majoriteten i politiker-leden och journalist-leden saknar helt teknisk/praktisk utbildning och svävar fullständigt i det blå! Jag har inte mycket till övers för Kinas diktatur men det finns i alla fall gott om ingenjörer och pragmatiker. Det är så trist, så trist  att se vad som händer.

 36. Lena Krantz

  Peter Stilbs #26
  Jag håller med dig och det är lite av min poäng.
  Antingen skall man återvinna eller så skall det brännas och. Om det skall brännas borde Naturvårdsverket (kanske tillsammans med EU) lägga krut på att se till att förpackningarna är så anpassade som möjligt för just förbränning.
  Vad gäller att få biobränsle från matrester mm så har jag ingen aning om hur lönsamt det är (med lönsamt menas här inte nödvändigtvis räknat i kr) men eftersom det har pågått i några år i vissa städer borde det väl finnas en sådan undersökning nånstans?
  I Västerås kanske?

 37. Man får lite vibbar av en dagisgrupp som skall rita nya fina samhällen där allting är bra tyngdlagarna bara existerar där de absolut behövs osv …
  Men detta är beslutsfattare och folk med sk högskoleutbildning. Man bara baxnar …

 38. Jonas #35
  s.k Högskoleutbildning.  I vad? kan man undra

 39. Karin

  Angående Rockström på Klotet:
   
  Jag hörde inte hela programmet, men det han sa är ju samma som vi sa på 70-talet!! Och det har ju inte hänt mycket sedan dess, i många frågor!
   
  Sedan förstår jag inte dessa människor som tror att genom att sätta ekonomiska prislappar på saker, så är problemet löst! Fattar inte folk att vatten är viktigt och en livsnödvändig rättighet, så tycker jag att det är där problemet ligger!

 40. Pär Green

  Karin # 37
  Fattar inte du att jorden skulle heta vattnet?
  Kommentar till Dr AW:
  Har tittat på dina kommentarer i SR och SVT och du sitter bekvämt i sofforna
  och påstår att det ont om vatten!
  Har du aldrig tittat på en jordglob? Jorden borde ändra namn till vattnet!
  Avsaltning har fungerat under lång tid.

 41. Jan-Erik S.

  IE #33:
  Tilläggas bör också att majoriteten av journalisterna handlar efter sin vänsterideologi.

 42. Karin

  Mitt #37
  Jag nebar utan att man har omvandlat det till kronor och ören, alltså.
   
  Men så var det med anläggningsentreprenörer också: Att bara akta träden för sin egen sak var onödigt, men när ett fruktträd blev värderat till 60 000 kr i vite, gick det plötsligt bra att köra runt dem!!
   
  Ack vi arma människor av idag…

 43. Jag tänkte på arkitekterna som konstruerar svävande klot och alstrar sin egen energi för dels det ändamålet samt ett överskott på 90% som skall förse kringliggande hus också.
  Citat:
  6. Hur behåller Stockholm titeln ’European Green Capital’ i framtiden?
  Genom att använda och utveckla innovativa, gröna, energieffektiva tekniker!

 44. freetheworld

  Det är rätt! Förbjud all plast!!
  Titta sen in på akuten på vilket sjukhus som helst. Inte en patient skulle överleva. Det moderna samhället är totalt beroende av olika typer av plast. Inte ens lilla Elisa skulle överleva plastlös.
  Att vi sen slänger skräp omkring oss är en helt annan historia.

 45. Karin

  Pär Green #38
   
  ”Fattar inte du att jorden skulle heta vattnet?”
   
  Jo, men tala om det för dem i öknen i Tchad, då!
   

 46. Pär Green

  Karin # 43
  Jo men visst, det går att bygga gasledningar, oljeledningar osv!
  De utan vatten kan bygga vattenledningar?
  Men att påstå att det ont om vatten är enbart falsk information.
  Tchad och övriga kanske skulle behöva spark i baken och börja bygga.

 47. Karin

  Pär Gren #38
   
  Jag tycker det är sorgligt att vi som är ”så kunniga och civiliserade” inte anses kunna respektera saker om det inte har ett bevisat ekonomiskt värde, (helst uttalat av FN då, förstås!).
   
  Fast, javisst ja, det var ju hela poängen med CO2-skatter, vi är ju på väg att rädda världen..   😉

 48. Jan

  #2 Kristoffer
  Att plast i havet är ett problem finns ingen anledning att förneka.
  Men kan det inte vara så att Wikepedia inte alltid är helt pålitlig och man där ibland kan hitta överdrifter? Varför inte läsa ”Stilla havet, inte så skräpigt som du tror”
   
  http://helahavetstormar.nu/stilla-havet-inte-sa-skrapigt-som-du-tror/#
  Problemet förnekas inte men det är kanske inte är så omfattande som ofta påstås.

 49. Karin

  Pär Green #44
   
  Ja, varför inte? Värlsbanken står säkert redo med ett lite lån! Mot att de lämnar eventuella gas- eller oljefyndigheter ”i pant”, förstås…

 50. Pär Green

  Karin # 47
  Hur mycket hjälp skall dom ha?
  Efter några hundra år vet dom allt om snickarns oäkta barn och att Muhammed gifte sig med slyna på 6 år, och påven förbjuder preventivmedel!
  Västvärlden har ju gett dom evigt liv!
  Cyniskt men sant.

 51. Karin

  Pär G #48
   
  Ja, i så fall hjälp till självhjälp, det är något jag kan tro på. Ett passivt matande har ju aldrig hjälp, förutom i akuta nödfall, katastrofer etc.
   
  Däremot tror jag inte att någon är hjälpt av att ett pris på vatten! Fast handeln, eller förberedelserna för, tycks redan vara i full gång, inom FN och andra. Se mitt inlägg här, om World Water Council.
   
  Jag ser inte poängen med dina andra uttalanden? Efter Romarrikets fall förvaltade den arabiska kulturen den västerländska civilisationens vetenskapliga skatter under ca 1500 har, har vi totalt glömt det?
   

 52. Pär Green

  Karin # 49
  Inte kan I-världen lägga resurser på något så banalt som vatten!
  Just nu väntar vi på att bomba skiten ur arabkulturen med hjälp av JAS!
  Varför inte säga NEJ!
   

 53. Iven

  Pär Green.
  Det finns nog gott om ekonomiska resurser i de oljeproducerande länderna. Se på Dubai.
   Där är det ingen brist på vatten, eftersom man avsaltar havsvattnet.
  Och ingen rädsla för havsnivåhöjningar heller, eftersom man byggar stora ölandskap utanför kusten.
  I-länderna behöver nog sina ekonomiska resurser för att komma tillrätta med fattigdomen inom de egna gränserna, förutom att hjälpa till också i de fattiga områderna i U-länderna med hjälp till självhjälp!

 54. Karin

  Pär och Iven,
   
  Just det!!  Då är även dessa problem lösta: Nu skulle bara politikerna läsa TCS så ordnar sig det mesta. 🙂

 55. Iven

  Karin!
  Enligt min uppfattning är dessa problem inte lösta, men förutsättningar till en lösning skulle kunna finnas om inte
  korruption i många regimer skulle stå i vägen och om den
  politiska viljan fanns.
  Istället får mänskligheten dras med pratkvarnen i FN, IPCC 
  och vissa delar av den s.k. miljörörelsen… 🙂

 56. karlsson

  Vi har det så fint ordnat att vem som helst får leva hur dom vill. Var och en kan leva efter sin tro och livsuppgift. Utan plast, äta vegitariskt bo utan el osv.
  Det skrämmande är när vissa ”upplysta” ska tvinga oss andra att leva efter dera livsstil. Vi har haft några tunga år med den ariska rasens överlägsna livsstil och den socialistiska människan överlägesenhet. Dessa livsstilar ledde inte till något positivt.
  Nu finns den gröna livstilen som ska ”rädda” klimatet, jorden, barnen framtiden – det finns många ord som passar in – gemensamt för all grön livstil är att den är tvingande, förbjudande, motverkande.
  Tack och lov finns en fri demokratisk kapitalistisk värld som ger möjligheter till alla livstilar och val. Den måste vi värna. Då värna vi jorden och folkens framtidn

 57. Pär Green

  karlsson # 56
  ”Vi har det så fint ordnat att vem som helst får leva hur dom vill.”
  Men till vilket pris?