Mer om den vattenlösa toaletten

Jag vill minnas att SITA:s reklam är eller var: ”Bättre utfall av ditt avfall”. Nu kanske det är dags för någon att ta sig an: ”Ditt avlopp, Jordens hopp”? Johan Rockström propagerade visst en gång i tiden för att vi inet skulle spola bort allt det värdefulla i vårt avskräde utan använda skiten att gödsla med.
En artikel i abc News tar fasta på just det och berättar om olika sätt att ta vara på avloppsinnehållet.
En komposterande toalett som förvandlar avfallet till gödningsmedel är väl inget nytt. Men jag gillar förslaget om att låta gymbesökarna trampa fram sin egen el. Det borde vara en självklarhet för varje gymkedja med självrespekt. Dessutom ser jag redan framför mig det framtida vardagsrummet. I stället för en tremanssoffa har vi tre spinningcyklar som driver hembion och tv-spelet.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Kjell_A Jönsson

  Att låta gym-besökare själva trampa fram sin EL är inte enbart klimatsmart. Människan producerar som bekant en hel del CO2 genom sin utandning, vilken ökar vid fysisk ansträngningar som cykling, löpning, sex, mm. Men ingen AGW-expert har ännu föreslagit åtgärder mot idrott eller ransonering av sex.
  Jag skall själv nu ut och jogga på Ladugårdsgärde trots de ökade
  CO2-utsläpp som detta kommer att innebära.
  Kjell-A Jönsson

 2. Thomas

  Sen finns det dem som gör på precis motsatt sätt, rulltrappa till gymet:
  http://clipmarks.com/clipmark/BA2FFFAF-1DD1-4B52-B39B-D416E5414F43/

 3. Christopher E

  Thomas;
  Jag har sett den bilden förr. Den är en riktigt kul illustration över vår tid.

 4. fogge

  Herregud  jag som börjat cykla.  Hur gör jag för att  köpa utsläppsrätter?  Bäst är väl köra på hög växel och sakta.  Gå när det är uppför och hålla andan i nedförluten. För tusen, ställ in Vätternrundan!!

 5. Labbibia

  Fogge.
  Ja, att köpa utsläppsrätter för att kompensera din ökade förbränning låter rimligt.
  Se till så att du äger en närproducerad cykel. Det finns flera bra svenska alternativ, som är tillverkade av återvunnen metall.
  Lufttrycket i däcken är oerhört viktigt ur ”klimatsmart” synpunkt. Tryck i lite extra luft i ringarna, det rullar bättre och gör att du inte behöver anstränga dig så mycket.
  Med ”klimatsmart” klädsel (cykelbyxor och tight cykeltröja) minskar du luftmotståndet och kan alltså ytterligare minska energiförbrukningen.
  Cykelns vikt bör minimeras, bort med allt onödigt skräp som stänkskärmar, kedjeskydd, pakethållare od.
  Men framförallt, ingen nöjescykling!

  Fundera på om det inte finns ännu miljövänligare alternativ till din cykelfärd. Kanske skulle du införskaffa en tandemcykel tillsammans med någon granne? Cykla tillsammans till centrum när ni ska handla kan ju vara trevligt. Se bara till så att grannen är något sånär vältränad, annars får du ju göra hela jobbet själv. Det här kan ju vara ett bra sätt att lära känna varandra lite bättre också?
  OBS hela detta inlägg är en drift med ”klimatsmarttramset” i gammelmedia. (Om nu någon mot förmodan inte begriper det)