Håller vi på att utrota tystnaden?

Idag fick jag ett litet mail från Per v W, som gjort en mycket bra och intressant film om livet i skuggan av vindkraften. Se, hör och förundras över hur vi förfular vårt hem på jorden.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Labbibia

  Tack för en intressant film, Maggie och Pär.
  Det är verkligen märkligt, precis som sägs i filmen: Är det verkligen rimligt att förvandla uråldriga kulturlandskap till något som bäst kan betecknas industriområden?
  Det ser verkligen fördj-vligt ut med dessa gigantiska snurror i det vackra landskapet.
  För övrigt undrar jag om filmen går att få textad på svenska? 😉

 2. Thomas

  Jag gillar scenen i början där de efter att ha talat om områdets orörda natur åker igenom en planterad granskog och ett kalhygge för att nå fram till vindkraftverken.

 3. Thomas: Och jag gillar den dramatiska musiksättningen. 😉

 4. Anders L.

  Problemet med vindkraftverken är inte deras estetik, utan att det inte finns något problem på vilket de utgör en lösning.

 5. Thomas

  maggie, har du sett inledningen på ”medicinmannen” med Sean Connery i huvudrollen? En skräpfilm egentligen, men inledningen där man från civilisationen följer ett flyg in mot Amazonas och kommer fram till ett helveteslandskap med bränder och kalhuggning tonsatt med dramatisk musik är effektfull.

 6. Thomas: Jag såg den filmen en gång, riktigt skräp, men jag kommer faktiskt inte ihåg början. Kanske dags att friska upp minnet… 😉

 7. Anders L.

  Apropå tystnad … har ni någong gång försökt hitta en plats där man inte på, säg, 1 timme eller så kan höra ljudet av åtminstone en motor? Jag har försökt, och det är baske mig inte lätt. Det är bilar, båtar, flygplan, snöskotrar, motorsågar, gräsklippare, motorcyklar, mopeder … Man kan ju tro att det skulle gå i fjällen – men rätt som det är kommer det en helikopter mullrande mellan fjälltopparna, så inte ens där är man säker. Man kan nog lugnt säga att tystnaden, ur praktisk synpunkt, redan är utrotad. Liksom nattmörkret.

 8. Anders L: Nåja, detta gäller väl bara den industrialiserade världen? Jag skulle tro att det finns gott om platser i Afrika, inre Asien och Australien där man kan undkommande såväl mänskligt producerat ljus som ljud.

 9. L

  Maggie, det räcker att du åker till Gotland på vinterhalvåret, fråga herrn.

 10. Iris

  Det är väl inte vindkraften det är fel på utan vart man placerar dessa. Så vitt jag vet är Sverige inte speciellt tätbebott så nog borde det finnas lämpliga platser. Klimatförändring eller inte, det är väl inte fel att använda vinden som energikälla.

 11. Iris: Det största problemet med vindkraften är att den inte är tillförlitlig. Man måste hela tiden ha motsvarande energikapacitet reserverad i ett annat energislag, ex. vattenkraft, för de tillfällen då det inte blåser tillräckligt mycket. Att sedan ställa ut vindkraftverken på ödsliga ställen kan tyckas bra, men då måste även kraftnätet byggas ut.

 12. L

  Iris, nej vindkraft är inte fel, om ingen annan energi finns att tillgå. 
   
  Men i dagens Sverige har vi ingen brist tack vare vatten- och kärnkraftsenergi. En utbyggnad av vindkraft kräver en parallell utbyggnad av reservkraft, förmodligen fler vattenkraftverk, för att trygga en kontinuerlig elförsörjning om det inte blåser. Bygger man t ex nya kärnkraftverk, behövs knappast några  vindkraftverk som backup…
   
  Skulle vi hamna i en situation där vi inte kan producera kärnkraft, är vindkraft relativt enkelt att bygga ut, men idag har vi inte det behovet och därför irriterar man sig givetvis extra mycket på att se och höra dom…
   

 13. Anders L.

  Maggie #8,
  Jo, jag tänkte mest på hur det är till vardags här hemma. Antag att man skulle vilja göra en söndagsutflykt till en ”tyst” plats i skogen någonstans. Det är klart att det går – men det är förvånansvärt ont om sådana ställen. Försök så får du se. Nästan alltid hörs det något motorljud i fjärran, eftersom vägnätet är så tätt som det är. Peter Englund har skrivit tänkvärt om detta i ”Tystnadens historia och andra essäer”.

 14. L

  Anders L, har du provat ”tysta” hörlurar? Inte så dumt som det låter…

 15. Christopher E

  Kul att hålla med Anders L för en gångs skull. Visst ska vi vara rädda om tystnaden.
  Iris: Det är precis dessa ”ödsliga” platser vi ska vara extra rädda om. Det finns ingen bra plats för vindkraft. Vindkraften utgör ett gigantiskt kapital- och resursslöseri och skulle inte existera överhuvudtaget, utom i väldigt småskaliga och speciella fall.
  Den här filmen är jättebra. Jag har redan sett den via kättaren Magnus blogg. Den borde visas för varje politiker i riket.
  Thomas;
  Nästan alla våra landskap är kulturlandskap och människopåverkade. Det är inget som helst försvar för att fördärva dem med vindkraft och bagagellisera det elände filmen visar.
  Det enda jag saknade var nattbilder för att visa ljusen, även om de nämndes. Jag tror inte någon som inte sett de nya blinkljusen kan föreställa sig hur hemska de är.

 16. Christopher E

  Läs absolut denna insändare i Hallandsposten av den kände ornitologen Anders Wirdheim!
  Och vill ni vrida er i plågor på grund av vissas ofantliga okunskap och dumhet, läs detta svar till Wirdheim…

 17. Labbibia

  Christopher E # 16
  Tack för länken ”detta svar”.
  Ett gott skratt i sommarvärmen är aldrig fel. 🙂

 18. L

  Man kan ju undra hur stor tomt den där Ocarsson har. Som Småland..?

 19. Christopher E

  Glöm inte förstora bilderna i Wirheims insändare. Snurrorna som syns där, 42 km bort, är delvis samma snurror som förstört byn Hishult i filmen.
  Lamporna syns för övrigt mycket längre än 42 km.
  Nu vet ni från Oscarsson att nästan all vår el kommer från kolkraft…. en nyhet eller hur? Valet står alltså mellan vind, kol eller ingen ström alls. Man tar sig för pannan…

 20. Fredrik N

  Jag drar mig till minnes att man inventerat tysta platser i Sverige för att kunna bevara dessa. Men några  snabba sökningar på Google ger magert resultat och är från 2004- 2006. Har det här med tysta områden blivit ointressant? Tystnad borde annars vara ypperligt att diskutera i skriven form på internet då varken bullriga tryckpressar eller röster behövs för diskussionen. 😉
  http://www.riksdagen.se/Webbnav/index.aspx?nid=410&dok_id=GT02Bo245
  http://www.hassleholm.se/1620
  http://svt.se/2.33731/1.530441/ovasen_pa_tysta_omraden?lid=is_search527895&lpos=0&queryArt527895=tysta+platser&sortOrder527895=0&doneSearch=true&sd=47225&from=siteSearch&pageArt527895=0
  http://www.arkeologiforum.se/forum/index.php?topic=1102.0

 21. Björn

  Filmen är i början nästan i klass med ”Världarnas krig”. För mig som älskar naturen och lugnet var denna film ett vittnesbörd om mänskligt oförstånd och hänsynslöshet. Det är obegripligt att politikerna inte förstår vad som håller på att hända. Det är deras beslut som allt hänger på och var finns förnuftet? Vindkraften är helt obehövlig. Barsebäck måste väl vara tio gånger lättare att leva med än dessa monstruösa snurror? Hjärnans vågor är långsamma vilket framgår av EEG, därför bör dessa långsamt rytmiska ljud och visuella flickers från snurrorna utredas grundligt innan ytterligare kraftverk installeras.  

 22. Björn

  L [14]; Menar du att människor skall gå omkring med öronskydd? Hur är du funtad? Förstår du inte orimligheten i vad som håller på att hända med vår natur?

 23. arga gubben

  Om ljud och tystnad.
  Det som låter mest är  däcksljud från fordonen.  Jag bor på landsbygden och vanligtvis är det dödstyst om natten. Det enda som hörs är ljud  inne i huvudet.  Tomt? Blodomloppet? Ibland om vädret och vinden och lufttrycket är det rätta hör jag ett svagt brus från E22 som ligger 10 km härifrån.
  Det är en särskild upplevelse när det är fullständigt tyst.
  PÅ vilket avstånd skulle jag höra ett vindkraftverk av medelstorlek?

 24. fogge

  Kort sagt; Riv skiten!

 25. L

  Björn, jag har inte sagt något om ”öronskydd”. Dom tysta lurarna bygger på en princip som skapar tystnad utav ljud, vilket kan vara bra på vissa arbetsplatser mm. Principen används även i flygplan.

 26. Björn

  L [24]; Det ändrar inte på någonting. Du menar att vi ändå skall behöva gå med lurar på grund av meningslösa vindkraftverk. På grund av tron på AGW bygger vi vindkraftverk för att minska CO2. Detta är bara början på alla galenskaper som följer i denna nästan intill religiösa tro på människans påverkan på klimatet.

 27. L

  Björn, mitt inlägg hade ingenting med vindkraftverk att göra, utan hur man kan skapa tystnad med elektronik. Kan du skapa ljudlösa bilar, fartyg, flygplan, industrier mm, så är jag idel öra… 😉

 28. Björn

  L [27]; Tekniken att skapa en våg i motfas är känd vad som gäller både ljud och elektromagnetiska vågor. Jag förstår bara inte syftet med ditt inlägg.

 29. Magnus A

  Anders L. ”Problemet med vindkraftverken är inte deras estetik, utan att det inte finns något problem på vilket de utgör en lösning.”
  I denna sats exkluderar du ljudproblemet (som av alla läkare som studerat detta har hamnat under en diagnos), men ditt tvärsäkra uttalande om att inte det visuella rä ett problem är inte heller trovärdigt.
  Hur resonerar du egentligen när duu skriver sådana tvärsäkra saker — eller snarare, tänker du inte innan du skriver eller säger saker ? Ursäkta om jag låter lite arrogant, men jag tycker faktiskt att du genom att tvärsäkert säga att något inte är ett problem visar på en rätt extrem ignorans för ett rätt omtalat erfarenhetsbaserat  kunskapsområde.
  Ordet erferenhetsbaserat kan du kanske vrida och vända på och påpeka att sådant har med subjektivitet att göra, och därför ignorera påståenden om att problem finns, men jag litar på de som t ex säger att det slags reflexer som rörliga vingar ger kan ge en reell psykisk ohälsa på grund av att människor inte mår bra av det.
  Problemet med vindkraft är annars framför allt om de förstör miljö samt att de drar skattepengar (nu ska satsas 15 miljarder kr på 500 nya vindkraftverks samt en kabel till Gotland).
  Om det var som du skrev skulle massor av saker som inte gör någon nytta samt inte heller stör vara ett problem, såsom mountain bikes, sex, musik eller vad som helst. Det som är onödigt (inte löser något) är alltså inte ett problem per se.
  Det du inte sa var ett problem är alltså ett problem, och det du sa var ett problem är alltså inte ett problem. Okej?

 30. L

  Björn, jag frågade Anders L om han provat dessa lurar, apropå hans inlägg om att tystnad blivit en bristvara. Om du inte förstår syftet med mitt inlägg kunde du besparat dig kommentar #22.

 31. Björn

  Anders L [13]; Jag håller med Magnus A [29]; Du har missat någonting medvetet eller omedvetet eller på grund av kunskapsbrist. Oljud och visuella flickers från vindsnurrorna går inte att likställa med andra vanliga ljud som finns normalt. Ljud från ett vindkraftverk är inte något normalt ljud, utan ett rytmiskt lågfrekvent ljud. Sådana ljud skapas inte normalt i vår natur, liksom flickers som är rytmiska blinkningar. Vid tortyr används olika funktioner med rytmiskt återkommande händelser. Det är väl inte meningen att vi på grund av oförnuft och okunskap skall utsätta befolkningen kring vindkraftverken för tortyr?

 32. Labbibia

  Själv så försöker jag utrota tystnaden så gott jag kan.
  För mycket buller genom åren har gett mig hörselskador, och nu blir det snart mässingslur. 😉
  Märkligt, men ett faktum är att  när det blir helt tyst kommer tinnitusen som ett brev på posten, men så länge det finns ljud runtomkring, så är det (nästan) tyst.
  Inte för att det är något problem, jag har verkligen svårt att förstå de som sjukskriver sig för att det ”piper” i huvudet.

 33. Björn

  L [30]; Man kan bara tolka dig som så: I brist på tystnad kan du ta på dig ett par ”tysta hörlurar”. Det är ju en förskräcklig tillvaro där man inte någonstans kan värja sig för oljud. Kanske det finns något EU-direktiv som går att tillämpa på störande ljud som från exempelvis, vindkraftverk.

 34. Labbibia #32
  Jag bor i Idre där det är väldigt fritt från kontinuerligt trafikbrus.
  Dagtid tillbringar jag mest utomhus på golfbanan eller vintertid i skidbackarna.
  Min tinnitus är kanske ganska mild, men den stör aldrig dagtid. Däremot kan det ibland bli jobbigt nattetid. Men då har jag en irriterande lösning på problemet.
  Jag bor i en lägenhet med en susande ventilation. Den överröstar allt. Bara problem när det blir strömavbrott 🙂
  OK att det här inlägget är väldigt Off Topic, men irriterande regelbundet schvoschande från vindkraftverk måste vara en stor pina för de som bor i närheten.
  Jag lyssnar hellre till ett pipande i öronen, ett sus från luftkonitioneringen, några bilar som brummar förbi, än ett regelbundet och avlägset schvosch, schvosch, schvosch, från ett vindkraftverk.

 35. Lars C

  http://www.landskapsskydd.se/artikel/20090424ppropmotindustrialisB

 36. Lars C

  Hmm!
  Finns det någon som räknat på om man istället använde vindkraftens subventioner till energisparande åtgärder. Vinst eller förlust?
  Ett sjunkande turistnetto kan bli en konsekvens. Ingår det i kalkylerna?

 37. Håkan B

  Ja jag har väl inte gjort mig känd som nån vindkraftskramare, men lite festligt är det ändå att inledningen verkar vara filmad inifrån en Rolls-Royce!

 38. Labbibia

  Håkan B
  Ellewr möjligen en Bentley?
  Fattas inte tanten med capen?

 39. Håkan B

  Ja tanter bakifrån, inte lätt, funkar bara med dom man kännner riktigt väl, och så mycket Rolls eller Bentley har jag inte åkt. Men när jag en lördag i lumpen hade hamnat på efterkälken och fick lita till tummen fick jag lift med två säljare som bara skulle flytta en Merca 600, helt nylanserad då 68, ja kom väl 67 t.o.m. Jag lyckades övertala dom att köra upp på gårdsplanen hemma, hålla upp dörren för mig och göra honnör när jag steg ur schabraket i permissvid. Gissa om grannkärringarna var försedda med samtalsämne ett bra tag. Så en mercastjärna skulle jag inte ta fel på.

 40. Labbibia

  Håkan B # 93
  Inte dåligt! 😉

 41. ThomasJ

  Avgörande vad gäller vindkraftens ’utbyggnad’ i Sverige är 100% ekonomiskt baserad. Av dessa 100% kan 95% definitivt deklareras varande fulltständigt ekonomisk katastrof & övriga %-andelar till ytterligare [om möjligt..?] dimension av fulländad förlorad sinnes-/verklighetsförankring.
  Självklart att PG Gyllehhammar med stolthet anger att ’hans företag’ beställt x antal megapropellrar från GE. Tror ngn att en slikt slipad person [som ordf. i bolaget ’Arise’] öht. skulle överlägga en sådan investering om inte skattebetalarna/
  elbrukarna per LAG tvingas betala kalaset?
  ” Sorry, it’s only money that’s counts, but you are my friend and so I’ll kill you for nothing.”
  ’Klockan’ är redan slagen 10-över-tolv och det är dax [sent..?] att reagera/agera/pusha/…. whatever… Just do It!
  Mvh/TJ

 42. Håkan B

  Thomasj #41
  Det bygger på ”synergieffekter”, det står säkert ett gäng med doktorshattar från Buttericks bakom Arise. Varför kommer jag plötsligt att tänka på ”Äventyraren Thomas Crown”?

 43. ThomasJ

  Håkan B (#42): Yes, right ya is! Speciellt med ’Äventyraren Thomas Pa.. [oh, sorry], Crown’. 
  En film som f.ö, ger en/annad vibb riktining ’AGW-ismen’..
  Slutscenen är helt enkelt suverän med leendet riktat mot ”die dummen… back there in the ’perfect world [of- by whomes ordering] Schweden..`
  LoL!
  Mvh/Tj

 44. Håkan B

  PG mannen som gav vind-elen ett ansikte:
  http://www.dn.se/polopoly_fs/1.903722!images/4079787445.jpg

 45. Håkan B

  Vi försöker med den här då:
  http://www.dn.se/ekonomi/gyllenhammar-miljardsatsar-pa-vindkraft-1.903351

 46. Tege Tornvall

  Minns Heinrich Bölls tänkvärda bok Doktor Murkes samlade tystad. Denne stillsamme man arbetade på tyska radion och spelade in pauser, som han sedan i hemmets avskildhet spelade upp och njöt av.
  På liknande sätt har vissa affärer, hotell, restauranger etc. som lugnande bakgrundsljud susande träd, porlande bäcker, drillande fåglar etc.
  I det antiseptiska moderna livet vore det kanske bäst att asfaltera allt, måla det grönt, spreja ut tallbarrsdoft och spela upp sådana naturljud?
  Tege