Med risk för liv och lem

I den lilla byn Hoo öster om London flockas just nu miljöaktivister för att protestera mot Storbritanniens planer att uppföra ett nytt kolkraftverk, enligt en rapport från Bloomberg. Det är E.ON som planerar att bygga det nya kraftverket som kommer att ersätta ett äldre befintligt verk i Kingsnorth. Det nya kraftverket kan enligt E.ON utrustas med teknologi för att kraftigt minska utsläpp av CO2 och kommer att vara 20 procent mer effektivt är det gamla.
Men dessa lugnande ord tjänar inget till för skaran som troligen skulle följa James Hansen in i döden bara för att styra bort samhället från alla kol-losala misstag. Storbritannien får inte använda mer kol, utan ska klara sig på vindkraft och solenergi och ändå möta målet att minska CO2-utsläppen med 60 procent till 2050. Det är i varje fall vad protestgruppen har tänkt sig. Frågan man E.ON låter det annorlunda.

”A third of U.K. power stations are closing in the next 10 to 15 years”, Emily Highmore, spokeswoman for Dusseldorf-based E.ON, said in an interview in Hoo. ”That’s a very urgent deadline we are facing. If we don’t fill that gap, the lights are going to go out.”

De som bor i regionen ser möjligheten att det nya kraftverket kommer att skapa fler jobb och förbättra regionens ekonomi. ”We want coal”, säger Gill Hannah, 56 år, boende i Hoo.
Även här i Sverige fortsätter protesterna mot användning av fossila bränslen. Igår var det dags för ännu en Klimatkrock i Malmö och enligt organisatören Klimax kommer det att bli en händelserik höst. En glad nyhet för alla som bor eller arbetar i Malmö.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Storbrittanien har ingen vattenkraft så kolkraftverken är nödvändiga för att balansera t.ex. vindkraft. Kärnkraft är för långsam att reglera. Vad tänker dessa aktivister göra när det inte blåser på vintern? Stänga landet eller låta flera pensionärer frysa?

  2. bengtn

    Miljöaktivister är i regel människofientliga. De anser att människor är miljöförstörande som art. Helst skulle människor utrotas. Se på greenpeece uttalanden, m. fl. Den som senast hakat på denna inställning är Mona Sahlin, att döma av hennes uttalande igår. Är troligen inte själv medveten om det.