Marian Radetzki citeras flitigt i media

Radetzki
Marian Radetzki citeras flitigt i media i hela landet efter artikeln i Svd idag:
Dagens Nyheter ekonomi
Ny Teknik
Norrländska socialdemokraten
Aftonbladet
Norran
Gotlands tidningar
Helsingborgs dagblad
och många, många fler….
Utdrag ur media:


– Dagens subvention till den svenska vindkraften, 35 öre per kilowattimme, utgör mer än hälften av marknadspriset på el. Det är en stödnivå som saknar motstycke i svensk industrihistora. Utan det stödet skulle inte ens befintlig vindkraft överleva, skriver Marian Radetzki i en debattartikel i SvD i dag tisdag.
Han har författat artikeln tillsammans med Jonny Fagerström på föreningen Svensk Landskapsskydd, en organisation som arbetar för att hindra utbyggnaden av svensk vindkraft.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Grattis Jonny för att ditt idoga arbete börjar bära frukt.
   
  Dina efterkommande kommer känna stolthet.

 2. Jonny Fagerström

  #1 Tack Gunnar!
  Jo, det börjar på att fungera, nu har vi haft artiklar i alla större tidningar utom DN. DN kvarstår som utmaning. Men även den kommer att falla också. Jag är helt säker. Med alla de kompetenser som finns inom Stockholmsinitiativet, Landskapsskydd och dess vänner så är det bara en tidsfråga

 3. Lena Krantz

  Fantastiskt vilket genomslag!
  😀
  Grattis Jonny!

 4. Mycket bra Jonny! Vilket genomslag! Börjar media ge utrymme för kritik av det ”miljö- och klimatpolitiskt korrekta”?

 5. Bertil Perssons kalkyl över Pite Markbygdens 3500MW vindpark för 82 miljarder kr är föredömlig.  Den finns på landskapsskydds hemsida.  Där finns nog de uppgifter som författarna efterlyser.  Kombinerat med http://www.vindstat.nu , där vindparkens två första –  Dragaliden 1 nr 1071 och Dragaliden 2 nr 1072 –  sedan ett år finns redovisade, är bilden tydlig.
  Var uppmärksam på om staten fimpar hemsidan med driftdata,  den statistiken motverkar politikernas ambitioner!!!
  Noteras bör att 200 markägare inom vindparkens område är överkörda, dvs inte tillfrågade i ärendet.

 6. Jag gillar Mikael Karlssons kommentar om att vindkraften på sikt kan ersätta den farliga kärnkraften. 😉

 7. bom

  Mikael Karlsson är en …..! Ge inte honom/SNF Dina pengar.

 8. bom

  Vad sägs om en ny variant på Goodwins lag? Den första som skriker ”Jamen Harrisburg eller Chernobyl då!” har förlorat.

 9. FcH

  Även Östgötakorren hade sammandrag av artikeln på ledarsidan. Corren är annars känd för att vara klimatalarmistisk och refusera insändare och artiklar som är kritiska till AGW. En honnör  🙂  för Jonny Fagerström och Marian Radetzki

 10. Bertel

  Säger som min vuxen?pubertala son skulle uttrycka saken. Grymt bra jobbat 🙂 :).
  Grattis Jonny för denna fenomenala genomslag ni har fått med er artikel.

 11. Olaus Petri

  bom, even better, den nya Goodwin-lagen formuleras om till att gälla CO2-hypotesen. 🙂

 12. KristianA

  M.Sc.Eng. #4
  Läste i papperssydsvenskan om den kalvande glaciären på Grönland igår (hittar det ej på nätet idag!).
  Till bilden skrev de ungefär ”Greenpeace ser detta som ett bevis för att det är den globala uppvärmning som orsakar isberget. Det finns dock forskare som har annan åsikt. ”
  Den sista meningen hade inte lagts till för bara ett halvår sedan.
  Att en glaciär måste växa för att kunna kalva har väl inte heller med saken att göra 🙂

 13. Inge

  Ny Teknik har också med artikeln samt ger möjlighet till röstning och debattinlägg.

 14. Erik L

  Gött!
  i dag stod det  i Smålandstidningen,Vetlandaposten och Tranåstidningen med.
  Efter alla nyheter om om ansökanden och beviljande av bygglov för nya vindkraftverk här i den närmsta omgivningen,  så var det verkligen på tiden med lite mothugg. 2 st 150m höga El-änden har redan uppförts utanför Aneby av svenska kyrkan, som nu kan inkassera 300 000 extra i kollekten varje år (även av dej som gått ur kyrkan)
   I artikeln stod att Radetzki var förundrad över att vindkraften har blivit så poppulär,  men pengar har väl alltid varit poppulärt? få du bara bygglov och  kredit beviljad så håvar du ju in 150 000kr årligen per verk, en lantbrukare kan ju slänga upp ett par verk, arrendera ut lantbruket, sätta sej i hammocken, pilla naveln och titta ut en ny ferrari till frugan för de gröna pengarna 🙂  (Tyvärr brukar de jag känner i denna sits inte köpa ferrari, utan investerar i någon tråkig maskin till gården)

 15. Slabadang

  Erik L!
  Svenska spel får konkurrens. Vinkraftslotteriet med vinst varje gång 150`/per år så länge du lever!

 16. bom

  Namnbyte till Vingel-kraft kanske? Det är ett oherrans tryck med kommentarerna i Ny Teknik idag. Vingel-kraftarna går direkt på att idiotförklara professorn. Johnny har dom inte riktigt upptäckt ännu men en SLSmedlem som varit rå i tonen mot några unga tjejer som skulle skriva pek har man lyckats hitta. En göteborgare menar att hela SKF lever av vindkraften(tror fan det för växellådorna drabbas ju av lagerras hela tiden för att de får tre smällar per rotorvarv (en smäll vid varje blads tornpassage).

 17. UNDROMS TARZAN

  Lyssnar på radio KLOTET och hör orden normal och onormal användas gång på gång……precis som om det är onormalt att vara människa och påverka vår jord….det är väl helt normalt att det kan vara onormalt!
  Men att saker i klimatet är onormalt är inte relevant till skeendet och är något som vi inte kan ändra på eller ens försöka ändra på.
  Nu får det vara nog på tramset!!

 18. http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.432607-vindkraftverk-pa-hustak-tas-bort
  haha vad oväntat!

 19. Noterar i PiteTidningens analys om vindelens kostnader följande för Pite Markbygdens 3500 MW vindpark:
     Fullt utbyggd producerar parken  8-12 TWh/år.
  Med elcert.avgift  150-500 kr per styck kan operatören räkna hem mellan 1.2 och 4 miljarder kr/år för 8 TWh/års produktion.  Vid produktion på 12 TWh/år blir subventionen mellan 1.8 och 6 miljarder kr/år.  Vid extremfallet 1000 kr styck blir subventionen 12 miljarder kr/år. 
  Enligt Energimyndigheten kan en sådan situation uppstå om utbyggnaden av förnybar el sinkas, exempelvis p g a otillräckliga elnät.  Då kan priser bli hur högt som helst.
  Förra året utfärdades 15.5 milj. elcert.  Fullt utbyggd tilldelas Markbygden 12 milj. elcert.  Markbygden påverkar elcert. priset genom sin storlek.  De kan välja att hålla tillbaka sina certifikat.  Då kan priserna sticka iväg ordentligt.
  Förstår ni nu?  Operatören påverkar själv subventionens storlek genom sitt agerande  –  ett självspelande piano, eller ett pyramidspel med elkunder och skattebetalare.  Vi har de politiker vi förtjänar.

 20. Olle W, Maggie hade två poster om detta redan förra året:
  En då en då den installerades , och en när hyresgästerna började klaga. Vill också minnas att kostnaden för snurran var så stor att den skulle betala av sig på 60 år förutsatt att underhållskostnaden var noll under samma tid.
  Dvs ett typiskt idiotprojekt som blivit av enbart pga av att politiker gillar att leka chef med andra människors pengar. Familjebostäder ägs till 100% av Göteborgs stad!

 21. Jonny
  Carlgren invigde  i dag de första 12 vindsnurrorna  i Pite Markbygden projektet.  När en drabbad husägare klagade menade Carlgren att han har en vindsnurra vid fritidshuset och tycker det är vackert. Kan du kolla om Carlgren har en snurra vid sin stugtomt?  Om han ljög måste vi påpeka detta.

 22. I en replik i SvD stod det att vindkraftverk levererar kraft 80-90 % av tiden i motsats till en dag i veckan, som Jonnyoch Marian skrev. En siffra som är så felaktig att det nästan är intressant hur den har konstruerats. Kan det vara den tid som det inte är trasigt?
   
  C-G. Ribbing
   
  C-G. Ribbing

 23. Pingback

  […] blir stort ändå och det finns ju alltid många som sväljer budskapet (tyvärr inte bara ClimateScammare, där Jonny håller låda). Därför är det kul när de som kan sin sak får möjlighet att […]

 24. Elsy Eriksson

  De stora vindkraftverkanläggningarna är attraktiva för energi företagen. Vindkraftverken har fått mycket klagomål från människor som säger att bara inte hör ljudet man kan känna ”störningar” i hela kroppen.
   
  Gå inPå You tube och lyssna på vindkraftverk från Wind Turbine Strobe Belysning och Eerie Oljud .
  Vindkraftparkens företag är en enorm dårskap som tillfogas den lättlurad allmänheten av storföretagen, i maskopi med big government, på enorma kostnader för skattebetalarna och miljön, med chockerande lite energi nytta.  I Norrländska  tidningarna publiceras inte negativa inlägg  om vindkraften.  Det är dåligt