Marginell Effekt

effekt 1
Äntligen damp Effekt ner i brevlådan. Som jag väntat! 🙂 Reportaget om de svenska ”klimatförnekarna” är på hela tio sidor. Bland dem som presenteras, förutom undertecknad, är Peter Stilbs, Lars Bern, Nils-Axel Mörner, Fred Goldberg, Wibjörn Karlén och Ingemar Nordin.
I en förartikel med titeln ”Dom kallar sig skeptiker” tillfrågas några personer om vad de tycker om dessa avvikare. Grace Akumu, medförfattare till FN:s klimatpanels senste rapport samt chef för Climate Network Africa, säger: ”Vi måste lära oss leva med dem. Det finns inget vi kan göra åt det. Lyckligtvis är de väldigt få. Jag är glad att vi minskat deras antal i världen.”
I huvudartikeln (se bilden ovan) definieras en klimatskeptiker på detta sätt:
”Han är över 60 år gammal. Han är man [svårt för en ”han” att vara något annat än man; min kommentar]. Han har akademisk utbildning, i regel med teknisk eller naturvetenskaplig inriktning. Han har en god inkomst och röstar borgerligt. Och han har kontakter med utländska tankesmedjor och organisationer som har kopplingar till fossilindustrin.”
Själva artikeln gör inget större intryck. Det är snällt på gränsen till mesigt. Författarna har dock bemödat sig om att ta reda på vad alla klimatförnekare tjänar. (För dem som undrar är min inkomstuppgift från 2008. Idag tjänar jag väsentligt mindre. 😉 ).
effekt 2
Och på tal om medelålders män och klimatskepticism…
Detta lilla kollage visade jag under mitt föredrag i Almedalen. Ring any bells?
Almedalen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Hin Håle

  mår illa*

 2. Hans Björkman

  ”Vi måste lära oss leva med dem. Det finns inget vi kan göra åt det. Lyckligtvis är de väldigt få. Jag är glad att vi minskat deras antal i världen.”  Otroligt vilken tolerans,tänk om samerna kunde ha samma syn på vargar.

 3. Bert

  Maggie!
  Varför göra affär av att det är gubbar på båda sidor? Gubbar rule vet Du väl?
  Jag ser fram emot att få tillfälle av att läsa Anders Wijkmans analys av gubbarnas teser. Få har väl haft så fel som detta orakel.

 4. Lejeune

  För att citera en gammal bekant:
  ”First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win.”
  …är vi någonstans på nummer två från slutet?

 5. Slabadang!

  Hahahahahah!
  Med lögnen som enda verktyg…vilka patetiska nollor!
  effekt är inte ens värd att gå i affekt emot. Skepticismen sprider sig som en löpeld. Men de ”bagdad bobs” som är så frekvent förekommande inom klimatkyrkan skall vi tacka å det djupaste för att de så självmant drar ett löjes skimmer över sig.
  Vi kommer snart slippa leva med dessa klimattalibaner och de kommer efteråt att vissla som om inget hänt och blanda sig med mängden.

 6. Slabadang!

  Lejune!
  Vi är redan inne i sista stadiet.De har ju inga argument kvar det är bara pinsamma dumheter som återstår.Segern skall bara bli officiellt erkänd också. I sak har de förlorat vartenda slag och då kan de inte vinna kriget.

 7. Micke Johnsson

  Ja hallelulia…

 8. Elling Disen

  Bara ignorera dom. Du har større publik på bloggen enn va Effekt har i upplaga. Før att inte passa inn i schablonen på rettshavarist og skeptiker : Passa oxå på att inte vara for kverulerande med smådetaljer eller – viktigast – for mesig i motattackerna –  

 9. Christer B

  Någon skrev någonstans att det kan vara svårt att skilja lögn från inkompetens och önsketänkande. Det jag saknade i senaste numret av Effekt var frågan huruvida dessa klimatförnekare medvetet far med osanning (vilseleder).

 10. Elling Disen

  Vi far medvetet med sanningen. Ni er derimot imkompetenta. Vore ni kompetenta, skulle ni inte farit omedvetet med osakligheter elller medvetet med osanning. ( velja det som passar in ) Her har ni enda en møjlighet att ta till er MISKOCZI

 11. Peter Stilbs

  Slabadang #6 – instämmer.

 12. Christer B

  Slabadang! #6
  I din värld kanske ”Climategate” var ett av de stora slagen:
  http://www.desmogblog.com/ny-times-climategate-editorial-reminder-media-have-failed-miserably-covering-climate-science

 13. PA

  Slabadang #6
  Väl talat (skrivet)!
  Segern är nära.

 14. Elling Disen

  Slaget står om opinionen. Låtsas inte att ni pløtsligt inte forstår att det rør seg om et mediakrig – som bare i tredje ordningen tangerar sanningen. Omedvetet eller medvetet.  

 15. Peter Stilbs

  Det är ju intressant att notera att många tidigare CO2/klimatstyrande personer och organisationer talar allt tystare om det. Istället fixerar man sig nu möjligen på CO2/haven – eller än vanligare på allmänna resursproblem inom energi/vatten/miljö. 

 16. Christer B
  Allvarligt. Redan efter några rader visar det ju sig att din DeSmog-länk är totalt nonsens.
  Och om du menar att skeptiker har fel i ngt sammanhang är det ju bara att påpeka felen. Däremot räcker det inte med att påtala att någon klimathotstroende inte håller med. Det är tyvärr nästan bara den sortens trams-’debunkande’ dom troende håller på med: Alltså att påpeka att dom troende håller sig till sina egna påståenden, och ibland egenhändigt formulerade skrifter.
  Vänd i stället på frågan: Varför tror du att de klimathotstroende undviker att hantera nästan all kritik som riktas mot dem och ffa deras utsagor, skrifter och profetior, och istället ständigt hänvisar till ’auktoritet’ … i din DeSmog-länk var det nu ett antal utredningar som påstods vara ’oberoende’ men som varje lekman kan se gjorde sitt bästa för att kringå i stort sett varje het potatis som uppdagats i ClimateGate-mailen?

 17. Bertel

  Peter Stilbs #15
  Håller med dig.
  Har försökt följa all raportering i de flesta tidningar/tv/radio/politiska utsagor(Sverige och Finland) och trenden är tydlig. Ordet global uppvärming är bortblåst liksom människans påverkan på klimatet.
  Nu säger man istället ev klimatpåverkan mm i mycket nertonade ordalag.Sen finns det väderkvarndsmarodörer som väder Per,vilka finner sig i marginaliserad verklighetsbeskrivning som tur är.

 18. Bertel

  Slabadang #6
  Där har vi landat tack vare en gedigen arbete från många modiga individer som har gått emot en totalitär ”sanningsarme” bestående av etablissemanget och dess medlöpare. Mycket kvarstår och nya ”hot” kan skönjas,men tills dess.Bra jobbat.  🙂

 19. Maggie,
  Märkligt också detta med inkomsterna(*), om man tittar på inkomsterna som dina avbildade gubbar har så ligger ju inkomsterna i en helt annan liga. Även idiotargumentet ’koppling till fossilindustrin’ är ju så hjärndött så man skulle velat hoppas på att AGW-anhängarrörelsen insett hur mycket de gör sig till åtlöje genom sådant.
  Jag gissar att din avbildade gubbar göder ’fossilindustrin’ med avsevärt mycket mer pengar (de inte betalar själva) genom sina resor kors och tvärs. Att jämföra med din koppling till att både du och folk från CEI har varit på Timbro och pratat/lyssnat.
  Jag håller med Slabadang delvis: Om de verkligen inte har mer att komma med än dylikt trams så är det nära slutet för dem intellektuellt (kostnaderna, och de betalda papegojorna lär vi dock dras med lite längre, tyvärr)
  (*) Jag gissar att det gjordes för att det är snabbt och enkelt  gjort med några knapptryckningar men därigenom ger sken av att ha varit ’grävande’ journalistik

 20. Tobias

  Med tanke på hur livsviktigt klimatet var inför Köpenhamnsmötet så är det nästan häpnadsväckande att klimatet knappt har nämnts alls i debbaten inför valet hittills. Man har hört det lite i förbigående, i bisatser. Det är precis som om de olika partierna har en överenskommelse, att det där pratar vi inte om.

 21. Tobias: Vi får se om de återupplivar det inför Mexiko.

 22. Robert

  ”’har kopplingar till fossilindustrin'”. En typisk klimatförnekare är alltså arkeolog enligt artikeln?

 23. Bäckström

  Robert!
  🙂

 24. ThomasJ

  ”Jag är glad att vi minskat deras antal i världen.” .. que?
  Låter lite suspekt… typ hur har [”vi”] minskat deras antal i världen…? Genom.. vaddå? Påskyndande den biologiska ’gränsen’, ’avskjutning’, inspärrning, oder… 😉 ?
  Tror oxo det fjärde & sista stadiet inträtt – även om där finns en helsickes masssa dynga kvar att städa upp/sanera…
  Mvh/TJ

 25. Bo E

   
  Christer B
  ”I din värld kanske ”Climategate” var ett av de stora slagen”
  Hm……
  Ledsen, du har nog inte förstått…
  Med tanke på att hela fem (o)beroende utredningar inte vågar nämna den oberoende och och alldeles specielle matematikern Stewe McIntyre ens vid namn. Än mindre gå i svaromål över de frågor han ställer. OCH FRAMFÖR ALLT MED TANKE PÅ ATT DET ÄR JUST HAN SOM STÄLLT TILL MED ALL DENNA OREDA I DIN SJUKA VÄRLD, så skall vi nog vara lite försiktiga med att förklara GAME OVER. _ Det är inte över på långa vägar.
  Vore det lite jäklar-anamma i ex.vis Nobelpris-kommitéen, så skulle Stewe få  pris för sin outtrötliga jakt på statistisk hederlighet i forskarsamhället.
  Jag är helt säker på att han, Stewe McIntyre,  (Ja ja- Jag upprepar hans namn för att du skall bli lite nyfiken på hans bedrifter) kommer att gå till historien som den som öppnade ögonen på en förblindad och vilseförd mänsklighet.
  Den tillnyktring som nu tagit sin början kommer att leda till att vi i fortsättningen kan fokusera på verkligt angelägna och verkligt verkliga problemområden.. Typ  rent vatten och ren energi till alla, aids, mat, kemikalier, analfabetism, mm ….
  Det kommer inte att vare enkelt eller billigt att fixa dessa uppgifter, men med tanke på vad vi kunnat råka ut för med Al Gores & Co idiotupplägg, så är detta trots allt helt ok att lägga massor av resurser på.
   
   

 26. Slabadang!

  Vi får väl ändå gratulera IPCC??
  Efter alla brända miljarder av tusentals forskare så lyckades de i alla fall komma fram till en självklarhet alla redan visste…klimatet förändras och har så alltid gjort !! GRATTIS!!! Bra jobbat!! Det startar strax en steg två utbildning om planeten ”Tellus rund eller platt?” samtliga IPCC forskare har anmält intresse men många har klagat på svårighetsgraden.För de som tycker tellusutbildningen är för mastig så erbjuds ett alternativ. De kan istället anmäla sig till simskola och ta ”Baddaren” och eller ”Grodan” .Kursen ”hur man skiljer en badrumsvåg från en utomhustermometer” är sedan länge fullbokad.
   
  Tusentals klimatforskare har nu nått upp till en normal allmänbildningsnivå.Vissa av dem släpar dock efter och tror fortfarande att det är en unik klimattid vi lever i.De har kvarsittning i sommarskola och skall läsa in Arktis och Antarktis klimathistoria som sträcker sig tillbaka i tiden till förra sekelskiftet.
  Ramlar inte poletten ner efter de studierna så kommer de få rösträtten indragen och får lämna tillbaka eventuellt körkort.Kanske AMS kan fixa nån sysselsättning på nån skyddad verkstad åt dem?
  ”Baddaren” är ett mission impossible för dessa individer.Ty för att få märket krävs det att man kan hålla andan under vatten i fem sekunder det funkar helt enkelt inte för dessa individer för de babblar maniskt och oavbrutet så risken för kallsupar och påföljande kräkningar är överhängande. De är samtidigt så uppblåsta att de tjänar bättre som badboll.

 27. ThomasJ

  Slabadang, m.fl.: Det som upprör allra mest är att alla dessa ’personer’, politokrater, ’forskare’, opinionsbildare i MSM, folk i vetenskräpsredaktionen, hela det s.k. publika service-gänget, föreningsfolk, lagstiftare, domare, poliser, ämbetspersoner osv., kommer undan med i princip allt de gör o/e inte gör.
  Detta faktum ÄR svenska samhällets allra mest gravaste/letala problemställningar!
  [och därmed oxo de allra svåraste att komma till rätta med…]
  Go figure!
  Mvh/TJ

 28. Peter

  Det är väl knappast någon utanför kretsen av närmast sörjande som läser ”Effekt”??? Så det här låter lite som klubben för inbördes beundran som sitter och ojjar sig över de hemska ”skeptikerna”. Lite som exxonsecrets, en massa konspiratoriska länkar och sedan mest citat som skall ha effekten att göra besökaren förskräckt.. förutsatt att man är helt hjärntvättad då förstås (och då är ju allt man säger emot att betrakta som förskräckande).

 29. Lena Krantz

  Maggie
  Jorå, det ringer många klockor…ha ha
  och ditt kollage var klockrent!
  Ha ha…snacka om medelålders män.
  Skall ha den bilden i åtanke framöver, lovar!

 30. Toprunner

  Jag har aldrig tidigare förstått varför man sammankopplar olje och tobaksindustrins lobbying. Men nu har jag den felande länken som går enda tillbaka till fossilernas begynnelse :
  Flintstone

 31. ThomasJ

  Toprunner #30: Den vá gó med inklusiven satir [din] till fossilers begynnelse… 🙂
  Mvh/TJ

 32. Slabadang!

  Tomas J!
  Likriktningen och skydd sökt under falskt konsensus är mylla till lögner dumheter och munkavlar. Vi har större anledning till att oroa oss över debattklimatet än det där andra som jag börjar få spyreflexer bara av att tänka på.Jag har hela tiden haft de demokratiska ordningsfrågorna som främsta intresse kopplat till klimathypen.
  Vi har fått uppleva hur alla våra demokratiska instanser fullständigt ballat ur. Det är nån djävla masspsykos med tillhörande undantagstillstånd det handlar om! Media, politiker, myndigheter har helt och hållet upphört att tänka kritiskt .De beter sig på ett sätt jag aldrig tidigare upplevt. Inget land är en perfekt demokrati men övertrampen runt klimatfrågan är hissnande.Vi har en demokrati som genomgått en långsam föruttnelseprocess. Politiseringens likriktning och utbredning är den enskilt största orsaken till processen.

 33. ThomasJ

  Slabadang # 32: Plenty thanks – agree fully.
  Folk – ’who’ ? 😉  i Sverige behöver(s) nåt. vad? Måhända ämnet historia.. ? Av vilken anledning tog S bort ämnet från grundämneskriteriet inom gymnasiet??? Månne…
  Go figure!
  Mvh/TJ

 34. Christer B

  Bo E #25
  ”OCH FRAMFÖR ALLT MED TANKE PÅ ATT DET ÄR JUST HAN SOM STÄLLT TILL MED ALL DENNA OREDA I DIN SJUKA VÄRLD, så skall vi nog vara lite försiktiga med att förklara GAME OVER.”
  Din meningsfrände Slabadang! uttrycker i #6 att blott ett officiellt erkännande återstår (sedan är kriget vunnet). Frågan är bara vilken officiell instans han kan tänka sig att erkänna.

 35. Gunnar Strandell

  Jag tycker att det är intressant att skeptiker finns bland dem som har akademisk utbildning i teknik och naturvetenskap.
  Men jag har svårt att se vilka fördelar det finns om den gruppen minskar. Här finns den djupa värderingskonflikt som gör det omöjligt att enas. En stark tro anses viktigare än gedigen kunskap och erfarenhet. 
  Man kan fråga sig varför vi överhuvud mäter temperatur, när tron ändå ger det ”sanna” resultatet.
  Tidigare civilisationer har gått under när tron tagit över, men jag hoppas att TCS, McIntyre, Watts och andra nätaktiva kan återupprätta vetandet som norm. 

 36. Göran Lysén

  Nu var jag inblandad i en klimatdebatt på UNT för en så där fem år sedan, när en av de yngre vid lärdomsanstalten anklagade alla och en var för att inte engagera sig mot klimathotet och koldioxiden. Här förelåg det enligt skribenten, som må förbli anonym, en brist i den akademiska sfären. Mitt svar var ju bara så enkelt, nämligen att den akademiska kretsen var alldeles för vetenskapligt kritisk för att köpa CO2- köret. Efter det blev jag sågad i UNT!
   
  Poängen? Jo, den är ju den att karakteristiken av en s.k. skeptiker inte stämmer i så måtto att den är alldeles för begränsad, ty den inkluderar inte  juridikprofessorer och andra av facket! Ingen behöver vara professor i matte eller fysik eller vad det nu kan vara, ty det enda som krävs här är det sedan urminnestider (Egyptien med den akkurata medicinen) anbefalda anslaget om vetenskaplighet. Håller det?  Nej, fan också! Gå tillbaka till ruta ETT!

 37. Lena: #29 Ja, jag förstår inte varför det snackas så mycket om att just skeptiker är medelålders, välbärgade män. Var man än tittar, i vilken debatt som helst, så överväger väl de medelålders männen? 😉

 38. Slabadang!  #26
  Ha, ha, ha…det var det roligaste jag läst på länge, och det värsta är att det stämmer också. Ha, ha, haaa…

 39. Göran Lysén

  maggie! Det är ju bara så! Och frågan är ju varför? Ty, när jag gick i folkskolan på 1950-talet, så var det ju inte fråga om att diskriminera tjejerna på något sätt! Den som hade full pott på skrivningen var ju bara dagens segrare – tjej som kille! Något måste ha hänt under resans lopp – helt klart! Min hustru är ju också professor fast i ett helt annat ämne än jag, men hon säger ju inte så mycket offentligt och håller alla sammanträden så korta som möjligt (till allas uppskattning har jag hört bakvägen). Finns det en attitydskillnad här mellan män och kvinnor generellt sett, om vi håller oss till fyrtiotalisterna och tidigt 1950-tal? Verkar så!  Flumskolan tycks ju inte ha ändrat på saken!

 40. Anders L

  Maggie #37,
   
  ”Var man än tittar, i vilken debatt som helst, så överväger väl de medelålders männen?”
  Nä – bara i de viktiga debatterna. 🙂

 41. Göran Lysén

  Här måste jag ge Anders L. helt rätt, ty Kristina Hultmans inlägg på Newsmill igår om den s.k. sexköplagen var bara under all kritik i sig och var inte heller viktigt i sak.

 42. Anders L

  Peter #28,
   
  ”Så det här låter lite som klubben för inbördes beundran som sitter och ojjar sig över de hemska ”skeptikerna”. ”
  Och den här tråden då … vad låter den som?

 43. Svempa

  Grabbarna och tjejerna i änglakören har redan övergett klimatismen. Det som nu sker är endast en avledningsmanöver inför kommande intagande av nya positioner.  Det kan i och för sig ta rätt lång tid – det är bara att jämföra med motsvarande process då kommunismen övergavs. Det som kommer att komma igen är framtrummandet av att det endast är planekonomiska lösningar som kan rädda världen. Vem som känner sanningen och har dessa lösningar vet vi vilka de är – Wijkmannar, Ekmannar, Wetterstrandare, Ohlyiter m.fl. Invididens egna val är alltid ett problem- t.ex. en bilkörande person som tar sig till en plats som planhushållarna inte ansett värdig kollektiva färdmedel ses som en styggelse.

 44. AOH

  Göteborgsproffessorn talar sig varmt hos UI för EFFEKT-artikeln om klimatförnekare och högaktar därmed säkert uttalanden liknande Grace Akumu:
  Grace Akumu,………..samt chef för Climate Network Africa, säger: ”Vi måste lära oss leva med dem. Det finns inget vi kan göra åt det. Lyckligtvis är de väldigt få. Jag är glad att vi minskat deras antal i världen.”

  SIDA:s syn om t.ex. Kenia är följande :
  ”De främsta orsakerna till fattigdomen i Kenya är strukturella. Politiska institutioner som länge styrts av elitens intressen har bromsat den demokratiska utvecklingen och har avskräckt från investeringar.
  Vi understödjer därför regeringens reformarbete, bland annat via genomgripande reformer inom rättssektorn och samhällsstyrning i programmet.

  Hos http://www.sweden.gov.se/sb/d/12656/a/147959 kan vi läsa:
  ”Svenskt bidrag för 2010 till Afrikanska utvecklingsfondens (AfDF) deltagande i det multilaterala skuldavskrivningsinitiativet (MDRI)”

  ……Betalningsanmodan har nu erhållits från AfDF avseende Sveriges bidrag för år 2010 om
  42 648 459,49 kronor. Bidraget ska betalas senast den 15 januari 2010……..


  ….. Det bindande åtagandet för åren 2008-2015 uppskattas enligt de senaste beräkningarna till cirka 425 miljoner kronor……

  Det är tur för Göteborgsproffessorn, Effekt , Grace Akumu och likasinnade att det fortfarande finns några kvar som med svenska skattemedel ( Tack Maggie m.fl.) betalar dem för sådana dumheter.

 45. Jag känner mig hedrad av uppmärksamheten i Effekt. En bättre bekräftelse på att ha betytt något i arbetet mot den pseudovetenskap som Effekt och andra likasinnade sprider kan jag inte tänka mig. Och Effekt går på i god stil och sprider nu även desinformation om min person, men det är ju deras stil.

 46. Rale

  Det återstår endast en grupp människor som man ohämmat kan diskriminera (i västvärlden) utan att riskera liv och lem och det är heterosexuella vita medelålders män. Jag tror till och med att de inte ens skyddas av Sydafrikas nya apartheidlagar!

 47. Pär Green

  Hur kan så många politiker ta beslut som påverkar så många människors ekonomi på så dåliga underlag?
  Fullständigt obegripligt att ingen har begärt fullständig redovisning av fakta!
  Är alla politiker medlemmar i maffian?

 48. Pär Green

  -Mänskligheten är bara en sentimental benämning på marknadsunderlaget.
  -De flesta föredrar en samtalspartners om bara lyssnar.
  (Gubbstrutten)

 49. Pär Green

  -De flesta föredrar en samtalspartners som bara lyssnar.
  (Gubbstrutten)

 50. Brady

  Spreaking of ”deniers” ….
  … has anyone noticed that Johan Rockström will be speaking on Friday in Oxford at  TED Global 2010: And Now the Good News ?
  http://conferences.ted.com/TEDGlobal2010/program/speakers.php#763
  Is there some sort of contradiction here ? 😉
  Maybe better to watch the rightly placed and optimistic Matt Ridley in action here 🙂
   http://www.ted.com/talks/matt_ridley_when_ideas_have_sex.html

 51. Håkan Bergman

  Herr Gustav Fridolin (mp) har plötsligt slagits av insikten att opinionsundersökningar inte är 100-procentigt tillförlitliga. Vi luttrade småler:
  http://www.dn.se/debatt/shell-manipulerar-opinionen-med-vilseledande-matningar-1.1137748

 52. Kunskapskanalen har stort genomslag hos tänkande människor i detta land.  Föreslår att det arrangeras ett seminarium i kanalen med temat:   Klimatet  –  orsaker och verkan.
    Där skall lika utrymme ges för alarmister och skeptiker.  
     Lämpligen bör Svensmarks arbeten där få konfrontera IPCC-forskarna.  Seminariet bör presenteras för politiker och beslutsfattare före nästa möte i Korea. 

 53. Ulf

  Den .där bilden var en höjdpunkt på Maggies föredrag i Almedalen. F ö en trevlig dialog mellan henne och Greenpeacemannen