Mänsklig påverkan på klimatet

wulffsmall

Från den i normaltillståndet högst bisarre Danske tecknaren Wulffmorgenthaler (ni hittar honom bl.a. på Aftonbladets Nöjesliv-webbsida – ca 100 bilder i ett spel). Parental discretion advised…

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Håkan Sjögren

  Peter S : Som jag sagt tidigare, vore det ekonomiskt fördelaktigare och minst lika effektivt ur klimatsynpunkt att skicka en smärre delegation till en mayapyramid i Mexico för att med bön och dans därstädes förmå mayas regngud Chaak att påverka klimatet, än att ha ytterligare  klimatkonferenser i megastorlek. Mvh, Håkan.

 2. Anders Mohlin

  De tre figurerna till vänster torde väl vara några miljöpartister under utförande av CO2-dansen?
  🙂 🙂 🙂

 3. Glad i dig Peter, men… bland de med djupare tankar leder Ingemar stort, Lars Bern ligger med bra till…
   
  Vart tog konstnären vägen, den grabben har en massa kvar att förmedla oss andra genom kunskap, erfarenheter och det som kallas visdom (någorlunda objektivt iakttagande och analyserande, över viss tid)….???
   
  Peter Stilbs är mycket kunnig och föregår med ett för mänskligheten, gott exempel…. men så vinns inte ett ledarskap…
   
  Om vi kände varandra så tror jag att jag skulle inse, du för allt i världen inte vill ha det, ledarskapet…?
   
  Bekvämt och mesigt, kunskap och insikt, bör föda ansvar och självutlämnande… ( vet du är en på hundra, men kraven bör motsvara förmågan i ämnet)…
   
  Jag ställer nog för höga krav…. på de bästa… typiskt mig…
   
  Alla är vi nakna, utan kläder………………

 4. Claudius

  Mänsklig påverkan på klimatet? NEJ! Däremot beror klimatet ytterst på Solen.

  Nu har Sveriges Radio uppmärksammat detta, i morse sändes t o m ett intervjuinslag med dr Henrik Lundstedt, Inst f Rymdfysik vid Lunds Universitet, Vetenskapsradion.
  http://www.sr.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=3422728

  SR skriver där bl a att nya rön ”kan komma ganska snart. I morgon, tisdag, ska ett nytt solteleskop skickas upp – Solar Dynamics Observatory (SDO). Det ska ge nya kunskaper om hur solen fungerar och hur strålningen från den varierar.”

  Den normala solfläcksperioden om 11 år har denna gång blivit längre, ca 13 år, med svagare solfläcksintensitet. Nu stundar en period med större solfläcksintensitet. Och detta kommer att påverka Jordens klimat.

 5. Gunnar#3
  Det här var inte bra….
  Ett fult och onödigt påhopp på Peter Stilbs av alla människor.
  Du gjorde något liknande på Tanja Bergkvist i höstas. Obegripligt.
  Tycker nog att en pudel eller nyansering vore på sin plats.
   
  I all välmening.
   

 6. Cladius #4

  Jag tvivlar på att det är många som missat att solen är den helt dominerande energikällan till liv på jorden.

  Hela klimatdebatten har ju handlat om sammansättningen av gaser och partiklar i växthuset kring jorden. Och havet som värmemagasin och olika cirkulationer i havets strömmar. Och albedo som har stor betydelse för klimatet och som är beroende av refleterande istäcken och moln.

  Bra att vi lär oss mer om solen, men ändrar det på behovet av bättre kunskap om jordens atmosfär och klimat?

 7. Peter Stilbs

  Gunnar L #3 – I dag tyckte jag det var mest lämpligt med ett förhoppningsvis roande inslag. Maggie, Lars, Jonny och Ingemar har kommit med djupa analyser, liksom vår gästskribent från Australien. Jag tror det blir lite för mycket att smälta, och så fort ett nytt inlägg kommer så sopas de gamla undan, allt för fort – speciellt för dem som inte dräller på TCS flera gånger dagligen.  

  Tänk på att Maggie’s blogg har 10000-tals läsare.

  Nämnda djupare inlägg är värda ett bättre öde än en dagslända. Någon gång ska jag skriva något mer filosofiskt – men det blev inte i dag – och inte heller förra veckan.

 8. Jonas B

  Djupa tankar i all ära, vi enklare själar gör så gott vi kan för att hänga med. Men ett leende ibland har ingen dött av.

 9. Steve

  Regeringen Obama ska nu, med fin känsla för tajming, inrätta en ny federal myndighet för att studera och rapportera om klimatförändringen, eller som den brukade kallas förr, den globala uppvärmningen. 
  .   AP:  ”Klimatförändringen har gett upphov till allmän oro på senare år, när temperaturen stigit runt om i världen och nu hotar att skada skördar, sprida sjukdomar, få havsnivån att stiga, förändra storm- och torka-mönster, och orsaka nedsmältning runt polerna.”
  .   Därför ska NOAA sätta upp myndigheten Climate Service, som ska arbeta i tandem med National Weather Service and och National Ocean Service.
  .   ”Klimatförändringen är verklig, den händer nu”, slog NOAA-chefen fast.  Hon sade att klimatinformation är något vitalt för vindkrafts­industrin, kust-kommuner, fiskare, bönder och hälsovårdare.
  .   AP:  ”Atmosfär-forskare har länge skämtat om att klimat är det man väntar sig, och väder är det man får.  Men växthus-uppvärmningen har ändrat vad vi kan vänta oss av klimatet.”
  .   Jag:  Exakt.  De rätttänkande väntar sig något nytt av ”klimatet”. Vädret runtomkring oss förblir däremot på det hela taget oförändrat.  Lite kallare än vanligt bara, just nu.
  http://abcnews.go.com/Technology/wireStory?id=9777038

 10. Gunnar E

  Djupa tanken?
  Var inte det den stoora datamaskinen i ”Liftarens Guide till Galaxen”, som räknade ut svaret på frågan om livet och universom och allting.

 11. Steve

  ”..några fjäderprydda idioter som hoppar runt…”  Eh, men var inte det en lite smårolig syftning på… ja ni vet, Realclimate och deras vänner, om man översätter till amerikanska?  Klimatreligionens utövare, alltså…
  Fast det hade jag alltså fattat fel, om jag förstår rätt.

 12. Steve

  Green Police: Det är Audi’s TV-reklam — vid Super Bowl till och med! — som finns ute på Youtube!  Om du är ung och grön — se, och gläd dig över den alltigenom grönifierade värld vi kan se fram mot!  (En minut!)
  http://www.youtube.com/watch?v=Ml54UuAoLSo

  Lilla Audi A3 TDI vann förresten 2010 Green Car of the Year award. Är det därför man vågar skämta så hårt nu?

 13. L

  Steve, såg du kommentaren till filmen;
   
  ”Thats it!. I’m never going to buy an Audi after that crap.”