Mänskliga rättigheter ur ett klimatperspektiv

mr-dagarna
Allting kan idag diskuteras ur ett klimatperspektiv. Och det görs. På årets MR-dagar diskuteras nämligen mänskliga rättigheter och klimatförändring. MR-dagarna, Mänskliga Rättighetsdagarna, är  ifall du inte redan vet det, Nordens största mötesplats för praktiker, forskare, myndigheter, politiker och ideellt engagerade som arbetar med eller vill lära mer om mänskliga rättigheter. Årets stora konferens hålls 16-17 november på Stockholmsmässan.
Några blänkare ur det digra programmet:
mån 1
mån2
mån 3
Intresserade privatpersoner anmäler sig för 950 kronor. Studerande, pensionärer och arbetslösa går dock in för bara 390 kronor. Jag hade gärna bevistat detta spektakel, men avstår till förmån för ett mycket intressant seminarium i Bryssel, dit jag reser i egenskap av kamerakvinna. Det hade dock varit roligt om någon av er, kära bloggläsare, skickar en liten rapport från mässan.
Uppdatering: Ursäkta felstavningen i rubriken tidigare. Jag skrev detta inlägg halv fyra på morgonen. 😉

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Christopher E

  MO15 i programmet… Jonstad och Annika Karlsson-Kanyama, kan det bli värre?
  För den sistnämnde, läs reportaget om henne i senaste Forskning & Framsteg och förskräcks! Hon representerar det mesta av det sjuka i denna hysteriska och osunda fixering vid ett fiktivt klimathot som pågår. Tillsammans med en artikel om de av ”global uppvärmning” krympande fåren i Skottland i smma nummer avgjorde det att min långvariga prenumeration på tidskriften inte kommer att förnyas.
  MO38… Klimatorättvisa… vilka ord de hittar på. Tänk vad orättvist livet är, nu har jorden olika klimat till råga på allt. Eftersom den yttersta grunden till det är att jorden  är rund blir det en riktig utmaning i miljoner konferenser och avtal att råda bot på. Låter omöjligt? Nej då, inte för dem som som tror att politiker bestämmer över 2 grader planetär temperatur hit och dit. Att ändra jordens form är en barnlek jämfört med att styra cyklerna i solens inre.

 2. Lars G

  Här har vi ett talande exempel på det med skattepengar, SIDA-pengar och insamlade medel ”resande” folket.
  Färneby Folkhögskola (http://www.farnebo.se)har hittills i år fått SEK 1.807.000  (2008: 2.114.000) för Tanzania-projeklt från SIDA via en av deras 15-tal grossister i U-hjälpsprojektsfinansiering. Dessa grossister har i år uppdraget att fördela 1.322 miljarder av SIDA’s ca 16 miljarder i budget. De resterande ca 16 miljarderna av den totala u-hjälpen på 36 miljarder (jämför med ”Försvars”-budgetenpå 45 miljarder) går direkt till länderna/mottagarna i bilateralt stöd utan att passera SIDA.
  De som delar ut pengarna till Färnebo-folket är Forum Syd som är den största grossisten med 262 miljoner att fördela (2008: 267 miljoner för 408 ”projekt” ).
  För den som vill studera denna grossistverksamhet rekommenderar jag SIDA’s databas:
  http://www2.sida.se/ngodatabase/
  Sedan kan jag för de nytillkomna bloggarna rekommendera följande länk till FOI’s klimatverktygslåda – eller är det en sandlåda?
  http://www.foi.se/FOI/templates/Page____5658.aspx
   

   

 3. Lindzen beskrivar seg själv som klimatförnekare. Derför att om man tillåter etiketten skeptiker, så är det implisitt at man aksepterar tesen man har bara mindre motargument.
  Förnekare ska det va

 4. Tege Tornvall

  Naturligtvis måste vädret vara rättvist fördelat. Här borde världens politiker verkligen ta krafttag. Mer snö och skidor åt kongoleserna! Mer sol och bad åt inuiterna!

 5. Jag vill ha båda knallföre och sandstrand.

 6. Gunnar E

  #5#
  Alltså en ny valla?

 7. Finns det inte ”gamla” mänskliga rättigheter som inte uppfylls – så varför uppfinna nya?

 8. J-O

  Elling : Jag tycker också man skall vara lite ödmjuk och inse att Richard Lindzen är så mycket mer insatt och kunnig i området att han med kraft av sin kompetens  kan förneka. Själv kan jag för lite för att  vara 100% säker alltså nöjer jag mig att var SKEPTIKER! ( dock med stora bokstäver och utropstecken …  )

 9. pekke

  Japp !
  Vi måste absolut dela ut mer stålar till u-länderna, hur skall de annars kunna leva på stor fot !
  http://www.svd.se/nyheter/utrikes/artikel_3759727.svd
  Och de måste ju få förstatliga allt som är lönsamt.
  http://www.svd.se/nyheter/utrikes/artikel_3761141.svd
  Vi måste höja våra skatter rejält och skänka det till de fattiga diktat.. förlåt, jag menade fattiga människorna i u-länderna.
   

 10. Mats

  Exempel att ta upp på MR: hur ska Grönland genomföra sitt planerade projekt med att bygga ett aluminiumsmältverk mm och samtidigt klara CO2 problematiken?
  Vi önskar en modern systemlösning med god lönsamhet:
  a) en lösning med vindkraft, vågkraft, solpaneler och batterier
  b) lösning där elförsörjning erhålls från kärnkraft
  c) lägg ner projektet
  d)  ?
  Vilken systemlösning är den bästa.

 11. J-O: Det finns en tid för alt.  Just nu gäller det att stå på barrikaden OCH samtidigt heja på Freddy för att han skall sälja inn en faceräddare utan rejält innehåll. Om Köpenhamn blir ett fiasko, som (naiv och skadeglad ) vän av sanning, ordning och reda vill ha , är det bara en Pyrrhusseger. Redan nu börjar klimatfolket att babla om nya överenskommelser efter Köpenhamn. Det bästa är att skylla på andra som inte har verifierbara reduktionsplaner och lägga en liten slant. Det gäller att lägga saken död och va är då bättre enn et rejält yxskaft ?

 12. Lars G

  Pekke
  2004-2009 har SIDA via sina grossister och deras detaljister skickat 69 miljoner till Zimbabwe. Hoppas det ger utdelning…en dag! Länk:
  http://www2.sida.se/sida/jsp/sida.jsp?d=390&a=1073
  Det kanske vore billigare att hyra en man med en ”silverkula” i.st.f ”silvertungade” idealister.