Kevin Rudd kritiserar skeptiker

Australiens premiärminister Kevin Rudd är missbelåten. Han upprör sig över att en liten klick högljudda skeptiker tycks stå i vägen för en klimatöverenskommelse i Köpenhamn.
”They are a minority. They are powerful, and invariably they are driven by vested interests”, säger Rudd. ”They are powerful enough to threaten a deal on global climate change both in Copenhagen and beyond.”
Och tänk, för inte alls länge sen avfärdades klimatskeptiker som chanslösa. Vad är det som har hänt sen dess? Är det skeptikernas egen förtjänst att ”vi” plötsligt anses vara en kraft att räkna med? Eller beror vår framskjutna position på en kombination av att allmänheten tröttnat på larmen och att ekonomin rasat? Är det den berömda droppen som urholkar stenen eller bara en lyckoträff? Jag skulle gärna vilja veta. Vad tror ni?

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Adolf Goreing

  Alternativ:
  The AGW-fanatics:
  ”They are a minority. They are powerful, and invariably they are driven by vested interests. They are powerful enough to threaten global wellfare both in Copenhagen and beyond.”
  Om folk i allmänhet förstod vad klimatizterna står för egentligen så skulle man snabbt se att de utgör en minoritet med sina egendomliga uppfattningar vad ett hållbart, kol-snålt samhälle är. (=ohållbart för människor)

 2. Dagfinn Reiersøl

  Det handler selvsagt om at det faktiske klimaet passer så dårlig med scenariene. Og at været tilfeldigvis i USA passer enda dårligere (kulderekorder, ingen orkaner).

 3. Göran

  Jag ser det som att (framförallt) politikerna börjar inse att det inte går (alt. inte behövs) ngn global överenskommelse om CO2 utsläpp. Alltså, för att ”rädda ansiktet” (och maktpositionen till nästa val) måste man ha en syndabock! Så nu är man inte bara allmänt virrig när man inte håller med om AGW-hysterin, utan nu är det ”vårt fel” att det inte blir en överenskommelse heller:)
  De flesta politiker verkar inte reflektera över att teorierna kanske helt enkelt inte håller, utan det är ”digitalpolitik”, allt eller inget. Och blir det inget, så är det någon annans fel.

 4. – så det är inte droppens tyngd som urholkar stenen?

 5. Tege Tornvall

  Han försvarar sitt uppdrag och sin position. Folk gör vad deras uppdrag bjuder och vad de blir belönade för. Vill man ha en ändring, måste man alltså ändra uppdraget eller förutsättningarna.

 6. Fredrik P

  Möjligtvis kan det ha något att göra med att Al Gore gått och blivit skeptiker i veckan 😀

 7. Joakim

  De är väl oroliga att massan inte ska godta masshöjningar av energiskatter på falska premisser. Och i längden att de tvingas att sköta ekonomin inte bara ånga på med skattehöjningar.

 8. Claudius

  Det kanske är så enkelt som såhär: Premiärminister Kevin Rudd (m fl) inser att det nog går åt pipan i Köpenhamn, och då gäller det att redan i förväg hitta lämplig syndabock. Och vem kan då passa bättre än dessa motsträviga ”klimatförnekare”?

 9. Magnus A

  De behöver nog någon att skylla på när man plötsligt bestämmer sig för att acceptera gravitation, att jorden är rund mm och därför inte ta bort 9/10 av vår standard (det hade onekligen varit lite problematiskt).
  Att bli syndabock hör till den berömda ”livets hårda lag” och har jag hittills inte märkt har något med logik att göra.
  Nåväl, det är mycket som är illa ”laddat” inför Köpenhamn ändå. 100 mrd dollar är 0.4 procent av världens BNP och blir för väst säkert över 1 procent av BNP (fattigare länder tar ju emot medan rika betalar mer där 0.4 procent bara är snitt). Utöver den omfördelande kostnaden säger Stern och nästan alla regeringars klimatpolitik att minst lika mycket som det omfördelade ska satsas nationellt på den meningslös luftpolitik. 3 procent av årlig BNP är säkert normalstolliga förhandlares mål.

 10. Maggie
  Bra frågor du ställer
  ”Är det skeptikernas egen förtjänst att ”vi” plötsligt anses vara en kraft att räkna med?”
  Mitt svar:   Ja, men inte skeptiker i allmänhet, utan bara några få som lyckats tränga fram i bruset på ett sansat sätt.
  Som du t ex.
  ”Eller beror vår framskjutna position på en kombination av att allmänheten tröttnat på larmen och att ekonomin rasat?”
  Mitt svar:  Media tröttnar omedelbart efter att läsarna tröttnar. Om vädret uppträder normalt så tror de flesta att klimatet är normalt. Ekonomin tror jag har noll betydelse.
  ”Är det den berömda droppen som urholkar stenen eller bara en lyckoträff?”
  Mitt svar:  Gediget och ihärdigt arbete utan överdrifter lönar sig nästan alltid. Och eftersom det handlar om klimat så hjälper vädret till.
  Därmed inte sagt att vi kan köra på som förr.
  Vi bör minska vårt behov av fossil energi snabbt.
  Vi bör utveckla energikällor som kan konkurrera ut fossil energi snabbt.
  Men att stoppa samhällets utveckling och skuldlägga familjer som äter kött och skjutsar sina barn till hockeyträning är inte bra för klimatet. 

 11. Uffeb o maggie…
  Inte är ni skeptiska till att våra CO2-utsläpp ska orsaka en global klimatkatastrof?
  För min del sällar jag mig till förnekarna i den frågan….
  Om de fanns något att vara skeptisk till… jag då skulle jag ramla tillbaka, till tidigare benämning…
  Men det finns inte ett enda vetenskapligt argument, nu när alla mätningar visar allt annat än extrema förstärkningseffekter, behövs inte längre logiskt resonemang.

 12. För min del tror jag att det är många faktorer som samverkar. Men den viktigaste är nog ändå det faktum att alla förutsägelser och katastrofprofetior har kommit på skam. Nu försöker en desperat Al Gore vädja till människors religiösa övertygelse – ”Gud vill att vi tar hand om jorden” och liknande nonsens. Hur många nålstick behövs det för att få luften att gå ur den mannen?    

 13. Dagfinn Reiersøl

  Det går ihvertfall ikke å rope ”ulv” flere ganger. Hvis man sier at vi har 5 år på å redde verden, og etter det er det for sent, kan man ikke si det på nytt i 2014.

 14. Mikael

  Den viktigaste förklaringen är att det vore jäkligt skönt om ni hade rätt. Det är väl själva grundvalen för er verksamhet också.

 15. Gunnar L #11
  Hej Gunnar. Jag kan bara svara för mig.
  Du har nog nyss lyssnat till Richard L … eftersom du skriver:
  ”Inte är ni skeptiska till att våra CO2-utsläpp ska orsaka en global klimatkatastrof?
  För min del sällar jag mig till förnekarna i den frågan….
  Om de fanns något att vara skeptisk till… jag då skulle jag ramla tillbaka, till tidigare benämning…”
  Jag lyssnade också till föreläsningen, och tyckte att han hade bra argument för att avfärda nuvarande bevis för en klimatkatastrof på grund av CO2.
  Men jag tycker fortfarande att jag är nyfiket skeptisk. Inte bara till klimatkatastrofer orskakade av människor.
  Att konsekvent förneka vad andra uppfattar som rätt känns fel.

 16. Christian

  Kärnkraften är ju relativt säker, säger forskarna.
  Forskarna säger ju också att CO2 är en växthusgas som påverkar klimatet.
  Skeptikerna är ju anhängare av kärnkraft men skeptiska emot AGW.
  Var är logiken i detta?
  Är det inte så att det är känslorna som styr, och man hamnar bortom logiken.
   

 17. UnoK

  Mikael #14
  Nja, ”skönt” vore väl att ta i – världen har ju fullt tillräckligt med problem även utan att vi försöker göra det än värre för en 3-4 generationer.
  Hade någon ens funderat på att satsa motsvarande summor på att lösa de problem vi redan känner till – i stället för de som komma  månde – då hade vi kanske sett en mer balanserad värld 2100,

 18. 100% enig med dig Uffeb
  Jag tycket fortfrande att det känns fel….Därför jag måste rada upp andra självklarheter…. då känns det bättre.
  Slagrutor och CO2-hotet ligger på samma förnekelsenivå..
   
  På goda grunder.

 19. Lars C

  Det som Jan Eriksson skrev på sin blogg verkar vettig. Gör om klimatmötet från en ensidig fixering på en enda molekyl till ett helhetsgrepp med avseende  både miljö och framtida försörjning av både livsmedel och energi. Bara man inte glömmer bjuda in Aleklett, även om han kanske inte har helt rätt så är han en viktig motvikt till oljelobbyn som naturligvis är intesserad av ”business as usual” så länge det går för att sedan sätta upp en skylt med ”Sorry we are closed” Det är inte omöjligt att det mörkas friskt med oljetillgången på sina håll. Det skulle vara ologiskt om det inte gjorde det.
   
  Klimate då? Vi behöver kanske inte bry oss, det blir i så fall en ”spinn off” till resten. Om mötet nu mynnar ut i ett ramverk och en avsiktsförklaring till allt detta så vore det bra. Då kan folk sätta igång och jobba.

 20. Torsten Wedin

  Gunnar #17:
  ”Slagrutor och CO2-hotet ligger på samma förnekelsenivå..”
  Förneka inte slagrutor. Min far hjälpte folk när de skulle gräva brunn. Han t.o.m. talade om hur djupt det var till vattnet, så folk kunde beställa brunnsringar innan de började gräva.
  Jag vet att jag kommer att bli hånad nu men det har jag ju redan blivit ändå, så det spelar ingen roll. 😉
  Moderna teorier bygger inte på att det är krafter som böjer ner slagrutan, utan det är reaktioner i personens nervsystem som orsakar handrörelser som drar ner slagrutan.
  Om man skulle förkastat alla nya idéer som man inte förstår så skulle vi fortfarande tro att jorden var platt.
  /Totte

 21. Den dagen någon kan sätta en slagruta i en maskin som ger utslag…
  Allvarligt talat:
  Samma med elallergi (den dagen någon klarar blindstester…)
  Fibromyalgi..
  De flesta bokstavsåkommor.
  Svenskt bistånd totalt sett.
  Svenskundervisning… totalt sett…
  Sopsortering… totalt sett…
  Ekomat och närproducerat..
  Samtliga skattefinansierade psykologibehandlingar.
  Ska jag fortsätta och räkna upp företeelser som ingen annan än de försörjda av skulle drabbas av att de lades ner?
  Jag tror jag skulle kunna skriva hela natten om aktiviteter som inte har den verkan eller effekt som utlovas.
  Heling, New age… nej nu ger jag mig…
   

 22. i tio års ålder fanns det brunnsborrare och vuxna auktoriteter där jag levde som fick mig att undersöka slagrutor…
  Det tog mig en helg att få gamla gubbar att överge sin livsreligion… och då ville jag verkligen att det skulle fungera… jag tänkte att kanske klykan drevs av en vattenlängtan… jotack… människor vill luras..därför världens ser ut som den gör… fråga alla muslimer…..he he he he

 23. Torsten Wedin

  Gunnar, jorden är inte platt!
  /Totte

 24. DV

  Gunnar,
  hittills har det mesta du har sagt varit bra! Med undantag för den visade föraktfullheten för slagrutor. Jag har själv hållit i en och hjälpt mina gamla släktningar att hitta avlopp. OBS ej vatten men avlopp. Detta var 47 år sedan, jag vet inte om jag kan göra dettta nu, men vänligen Gunnar, fräs inte och spotta åt oss som faktiskt har upplevt den känslan med slagrutan när den formligen drar i handen. Själv tror jag inte det är något ”övernaturligt” eller någon sorts ”gåva”, pragmatiker som jag är, skulle jag önska att någon började forska i det innan det avvisades.

 25. Håkan B

  Gunnar L #20
  Apropå närproducerat:
  http://www.pastan.nu/sharedmedia/pastan/blog/72/18/43/104/20090930/rocky-20091025.gif

 26. Lars C

  Torsten Wedin!
  Det finns en sak som är tabu här och det är slagrutor. Jag har försökt.
  Lägg ner det.
  Nöj dig med att konstatera att det som varit vidskeplighet ena århundrandet har varit vetenskap nästa. Det finns många exempel.

 27. Torsten Wedin

  Slagrutor:
  De som i min hemby grävde på måfå fick gräva ca 10 meter för att hitta vatten. De som anlitade min far behövde bara gräva 2 till 2,5 meter.

 28. Torsten Wedin

  Lars C #25:
  Men jag kan inte hålla käften när folk visar att de är obildade och har förutfattade meningar. För det är ju det som det handlar om.

 29. Torsten Wedin

   Lars C #25:
  Det mest flagranta exemplet är väl när Galilei sa att jorden var rund och gick i en bana runt solen.
  Det är ingen skillnad på debattklimatet idag. Ingen som helst skillnad. För vi människor har ju genom miljoner års evolution skaffat oss den negativa egenskapen. Hur f-n ska den försvinna på några hundra år?

 30. Lena Krantz

  Gunnar och Torsten
  Jag kan också hitta vatten, fast med en pendel och inte en slagruta. Letade egentligen efter de där currylinjerna men dem är jag tydligen inte känslig för alls, dock vatten som sagt var.
  Fast om det är någon som hittar något så är det väl människan som håller i verktyget i så fall, vare sig det är en slagruta eller en pendel eller två knöglade klädhängare..
  😉

 31. Lars C

  Gunnar Littmark!
  ”Den dagen någon kan sätta en slagruta i en maskin som ger utslag…”
  Lustigt, det sitter en skiss på en sådan i en pärm i ”snickarboas” kontor,  jag gjorde den för länge sen, har aldrig försökt bygga den, varit lite bekymrad för självkänslan om den inte fungerar.
  Men nu är jag så gammal att det kvittar, kanske dags att kavla upp och sätta igång? Tja får se efter nyår, tid saknas för tillfället.

 32. Lena Krantz

  Annars tycker jag mig själv känna av att man blir mer respekterad även som skeptiker numera, bara man är sansad och håller sig till det som faktiskt är riktigt.
  Kanske är vi ovanligt intelligenta, det kan ju vara skrämmande?
  he he

 33. Lena Krantz

  Lars C
  I så fall tror jag att du får sätta en människa i den där maskinen, själva slagrutan är väl bara ett verktyg s a s, eller?

 34. Torsten Wedin

  Lena Krantz #29:
  ”Fast om det är någon som hittar något så är det väl människan som håller i verktyget i så fall, vare sig det är en slagruta eller en pendel eller två knöglade klädhängare..”
  Exactement!
  /Totte

 35. Torsten Wedin

  Lena Krantz #32:
  ”I så fall tror jag att du får sätta en människa i den där maskinen, ”
  Jag är övertygad om det.
  /Totte

 36. Torsten Wedin

  Litet off-toppic:
  Men vi är ju redan off-toppic, det är ju fredag.
  Det min far har gemensamt med Einstein är att båda föddes under ett extremt solfläcksminimum. Det gäller mig också och alla snillen jag kollat utom ett, Bohr.

 37. Torsten Wedin

  Lena:
  Kolla dig på http://www.spaceweather.com/
  Skrolla till knappen ”Explore the sunspot cycle”.
  Via den och ditt födelsedatum kan du se om du är född under ett solfläcksminimum. Men jag har inte fått det att funka med Vista. Vista hanterar Java-applets felaktigt. XP går bra.
  Det skulle inte förvåna mig om du är född när det är få fläckar på solen.
  /Totte

 38. Håkan B

  Torsten Wedin #27-26-22-19
  Slagrutor, ja och nej, men man måste nog se dom i sitt sammanhang. Jag växte själv upp med en morbror till min far, som tyvärr gick bort när ja var 12 år, men innan dess så hann delge mig lite av sitt kunnande. Han var förutom slagruteman, även uppfinnare och allmänt klurig. Alltnog innan han dog så hann jag inhämta såpass mycket att slagrutan för honom mest var ett attribut att hålla upp som ett tecken, – som han förklarade för mig – Du förstår pysen, bönder skulle aldrig tro om jag sa som det är! – Han gick efter tecken i naturen, där växer en al, där en björk, där har vi en svacka mellan två kullar osv. Såna tecken kan man själv gå efter idag och hitta vatten, ren logik, lite humhum om hur naturen funkar, men på hans tid ville man hellre höra nåt annat. Konstigt, knappast, han hade kunnat bli marknadskonsult idag! Och f.ö. varför skulle inte vi som alla levande landdjur vara disponerade till att kunna hitta vatten, det enda som skiljer oss från andra landdjur är vår mentala överbyggnad som grumlar dom fundamental instinkterna.
   

 39. Torsten Wedin

  Håkan B #37:
  ” ….vår mentala överbyggnad som grumlar dom fundamentala instinkterna.”
  Den var djävligt bra.
  Jag brukar säga:
  ”The brain is the organ that makes us think we think”.
  /Totte

 40. Lena Krantz

  Totte
  Funkade inte riktigt men om du får upp bilden kanske du kan kolla åt mig pliiiis
  19590820
  01.25 på natten (om det behövs)
  😉

 41. Lena Krantz

  Håkan B
  Fast jag hittade helt enkelt vattenledningarna i huset så det fanns ju inget sådant att gå på s a s…..och lägg märke till att jag inte letade efter vatten ens…

 42. Torsten Wedin

  Lena #39:
  Du blev inte född under ett minimum men inte heller ett maximum, nånstans däremellan, ungefär som Bohr.
  Om du har ett Windows Xp borde det funka för dig.
  Men nu är väl detta inte hela sanningen. Generna och framför allt, den intellektuella miljön under uppväxten spelar stor roll. Där hade jag en favör. Vi är sex diskussionsglada syskon och en intelligent och diskussionsglad far. Du kan tänka dig att diskussionerna var heta.
  Mig kallade pappa ”Käringen mot strömmen”. Vi hade en bäck som rann genom tomten. Pappa sa: ”Torsten, om du ramlar i bäcken får vi dragga hor Brors”. Brors bodde 2 km uppströms.
  /Totte
    

 43. Torsten Wedin

  Lena #39:
  ..08.20… lejon alltså. Hmmmm.. Det borde jag insett när jag såg dig på Maggies mingelparty. Inser jag nu.
  /Totte

 44. Lena Krantz

  Totte
  Jag brukar alltid vara lite både ock så kanske vad gäller detta med solinfluensen…*skrattar*
  Så ock även vad gäller att vara lejon. Kan ju inte säga att jag tror på det men jag skall alltså ha många andra ancender (heter det så)  som ”stör” den gängse bilden…
  Fast mycket hår har jag ju, som lejon brukar sägs det
  ;o)

 45. Lars C

  Lena Krantz #32
  I alla fall få någon form av förbindelse mellan människa och maskin, det är redan tänkt, dock inte hur.
   

 46. Slagrutor
  Spännande med pratet om slagrutor tycker jag.
  Måste kvistarna vara av ett speciellt trädslag?
  Jag har sett slagrutor i metall som vrider sig jättelätt.
  Ett rör i varje hand som innehåller en vinkelrätt böjd tråd av metall..
  En tant som jag träffade en gång kunde visa var toaletten fanns.
  Men det kanske var bara bluff?
  Skämt åsido, det finns mycket som är svårt att förklara.
  Till exempel att det nu finns en ny sorts plast som ger bättre utslag än videkvistar för de som har ”gåvan” att kunna hitta vatten i markerna.
  De kostar bara 10 Euro i lilla formatet och 15 Euro i vuxenstorlek. Modellen för proffs kostar från 250 Euro och har möjligheter för datainsamling och GPS.
  Det nya materialet lär fungera även för de som saknar gåvan…
  Och Currylinjer kan man också hitta lätt som en plätt. Man behöver inte ens ha gåvan.
  Man kan helt enkelt vara obegåvad.
   
  Det fungerar för alla som inte är skeptiska.

 47. Labbibia

  Totte
  Hmmmm……solfläcksminimum och genier?
  Vad säger du om jag säger att korpral Adolf var född under minimum?

 48. Labbibia

  Jösses!
  Både Mao, Pol Pot och Lenin är födda under solfläcksmaximum!  Hitler, Mussolini  är  födda under minimum.  Min hypotes lyder som följer……Högerextrema ledare föds under solfläcksminimum, och vänsterditos föds under maximum. 😉

 49. Lena Krantz

  Labbibia
  Med den analysen i bakhuvudet känns det fint att vara mittimellan…
  😉

 50. DV

  Uffeb,
  skillnaden mellan mig , möjligtvis Torsten (jag vill inte lägga ord i hans mun) och AGW är följande:
  Jag har upplevt slagrutans verkan. Jag vill inte framföra detta som någon sorts vetenskaplig sanning, däremot som en observation. Detta behöver på inget sett motbevisas, snarare tvärtom. Ser du skillnaden gentemot AGW?
  Kan du vänligen sluta narra om detta ”fenomen” och fudera ett tag till vad Torsten och jag skrivit?

 51. DV #50
  Ber om ursäkt för att jag gjorde narr av ”fenomenet”.
  Men jag kommer inte att fundera så mycket mer över slagrutor eftersom jag betraktar det som oviktigt.

 52. UffeB#46
   
  Skulle man inte kunna definiera både Al Gore och konduktör Pachauri som en slags varianter på felprogrammerade slagrutor,
   alltså med kraftig slagsida? 😛

 53. Rosenhane #52
  Njaej… Al Gore är nog mest att likna vid en underhållare i restaurangvagnen på tåget, och Pachauri är inte ens med på tåget. Han sitter och kollar så att växlarna ligger rätt.

 54. JR

  Torsten Wedin #20 och en massa nr. till.
  Slagrutor har testats i åtskilliga försök under vetenskapliga former. De funkar inte!!! Själv blev jag blåst av traktens kloka gubbe som lär vara en jäkel på slagruta. 90 meter och rök ur hålet.
  Jag citerar dig:
  Moderna teorier bygger inte på att det är krafter som böjer ner slagrutan, utan det är reaktioner i personens nervsystem som orsakar handrörelser som drar ner slagrutan. Slut citat.
  Den var inte dålig, nästan i klass med Al Gore. Vilket humbugg. Då behövs ju inte slagrutan. Då är det ju bara att peka, ungefär som Gustav II  Adolf här i Götet och sänka priset på lurendrejeriet. Dessutom borde de bli erättningsskyldiga för borrkostnaden.
  Däremot kan jag tänka mig att tolka teknen i naturen så som vissa träd, sänkor och terrängens beskaffenhet. Men det är en helt annan femma. Vidskepelse är inte bra för människan.

 55. Håkan B

  Alldeles utmärkt, Al Gore kan hållas sysselsatt med att leta efter restaurangvagnen, lycka till mr. Gore, lite värre att Pachuari ska sköta växlarna, låter riskabelt, men okey vi har fungerande säkerhetssystem som förhoppningsvis klarar även det. Järnvägen i Sverige har i stort sett varit förskonad från svårare olyckor sen vi lyckades få tågmästare Ohly förflyttad till riksdan i stället.

 56. Stella Lindblom

  Det finns viktigare saker att göra än att vara rädd för koldioxiden. Jag är mycket räddare för att de individer som lyckats tillskansa sig en maktposition av ett format som vi aldrig tidigare sett i människans kända historia, håller på att göra en global statskupp. Jag ser tecken på att dessa individer, efter genomförd statskupp, kommer att införa en befolkningsminskning baserad på antagandet att jorden bara räcker för en halv miljard människor. Med en hel mänsklighet som tror på att svårartade klimatförändringar står inför dörren och att drastiska åtgärder måste genomföras, blir det så mycket lättare att få till stånd en snabb befolkningsminskning utan att så många kommer att protestera.

 57. Männniskor är kul!
  Den som har förnuft, erfarenhet eller tur säger att det är slagrutan som gör jobbet.
  En framgångsrik fiskare säger aldrig att det beror på utrustningen, men vi andra är inte övertygade och kopierar så långt vi kan.
  Elitseglare kan sällan berätta hur de gör och varför de vinner och det är sällan de påstår att framgångarna beror på båten. Jag har t.o.m. mött en besättning som skyllde alla dåliga resultat på båten.
  Jag älskar paradoxer!

 58. Håkan B#55
  Al Gore är redan i restaurangvagnen, och de spår som  Pachuari försöker styra är väldigt annorlunda än
  de som Du och jag nyttjar ibland.
  Men att vi behöver ställa om energiproduktionen tvivlar jag inte på.
  Och att Indien och Kina vill öka tillväxten betvivlar jag inte heller.
  Att EU vill bromsa USA´s dominans förvånar mig inte.
  OBS!  Jag menar inte att det förekommer en konspiration. Jag vill bara påminna om att det handlar om politik. 
  Oavsett vad som händer med klimatet så kanske det kommer något gott ut av de här globala samtalen i slutänden. Men dit är det nog långt.

 59. Lars C

  Vi ska kanske vara rädda om vårt CO2 om vi inte vill att jorden ska bli som Mars. Se här.
   
  http://science.nasa.gov/headlines/y2009/06nov_maven.htm?list1317154

 60. pekke

  Nja..
  Mars har väl ganska mycke CO2 i sin atmosfär, men ett lågt tryck och om jag inte minns fel så är Mars magnetfält svagare än Jordens så det kanske är det som är problemet med att atmosfären blåst bort.
   
  Annars verkar ni ha en rolig diskussion här i kväll !

 61. Håkan B

  Nu släcker vi ner i Skogås, Aint no use in calling out my name any more:
  http://www.youtube.com/watch?v=vgpEKnN1Xwg&feature=related

 62. Lars C

  pekke
  Det finns inget som säger att inte mars hade ett starkare magnetfält förr. Den mindre diametern och det längre avståndet till solen kan ha lett till att Mars inre svalnade fortare med påfölja att magnetfältet försvann på ett tidigare stadium, kanske väntar samma öde jorden med eller utan ökad koldioxid. Men det blir inte mitt problem.

 63. Stella #56 och pekke #60
  Diskussionen är ju dödskul!
  Men det blir kanske allvar för statsministern när han besöker Kina:
  – Vi har genomfört ett stort program och nått  ett barn per familj.  Hur många ungar har du?   

 64. SGP

  Totte och andra slagrutemän/-kvinnor: ALLA rörelser är resultatet av reaktioner i personens nervsystem – det är helt enkelt så vi styr våra muskler.
  Slagrutorna är inte alls outforskat som några verkar tro. Man har gjort många experiment på detta och kommit fram till att det rör sig om den ideomotoriska effekten (googla den).
  Magikern James Randi har testat slagrutor många gånger och lika många gånger har det misslyckats. Han har utfäst en belöning på 1 miljon dollar till den som kan demonstrera något övernaturligt, slagrutor inkluderat. Om ni fortfarande insisterar på att slagrutor fungerar finns här lite stålar att hämta alltså.
  Här är en video med James Randi där en person försöker få en chans att vinna priset med hjälp av slagrutor, där den ideomotoriska effekten syns tydligt:
  http://www.youtube.com/watch?v=rMtuWymUzz4
  Det finns en hel del med Randi, här är ett annat exempel med slagrutor (”dowsing”):
  http://www.youtube.com/watch?v=xOsCnX-TKIY
  Här är en länk till tävlingen, $1M Paranormal Challenge:
  http://www.randi.org/site/index.php/1m-challenge.html

 65. Håkan B#61
   
  Jag såg eländet , gamle Bobban ser ut och låter som en korsning mellan Gore och Pachauri.
  YouTube – Bob Dylan & George Harrison
  Ett klipp från tiden då han var en lite skönare snubbe än idag.

 66. pekke

  Lars C
  Som du säger kanske var det så, men nu är det inte vårat problem.
  Gunnar S
  Den frågan skulle jag inte ställa till en kinesisk familj  dag, det kan ju bli lite surt med svaren.
  Fast vi kanske blir det nya kommunistkina i den frågan, och med en högerregering, öh… det börjar svindla för mig nu.. kan det vara vinet eller framtiden som knackar på ?
   

 67. Torsten Wedin

  SGP #64:
  Jag är ingen slagruteman. Jag har inte lyckats. Den ende som kunde i vår familj var min far. Han lever tyvärr inte så jag kan inte konsultera honom. Och jag TROR inte att det funkar, jag vet. Däremot vet jag inte varför det funkar.
  Jämför med gravitationen. Vi alla vet ju att gravitationen funkar men det är nog ingen som VET varför. Det finns teorier, men inget mer.

 68. nisse

  Ni som känner att ni får utslag med pekare, gå ut i naturen, på gården, på vägen, på fotbollsplan, i sädesfältet eller vart fanken som helst, observera pekarnas utslagsriktning, följ linjen tills pekarna
  åter igen sluter eller öppnar sig, studera naturen längs flödeslinjerna
  och ni kommer att upptäcka dessa linjer med blåtta ögat, utveckla ert seende och ni kommer att se mönster och flöden i naturen som ni
  aldrig skådat tidigare.
  Obs! västerländsk vetenskap väger inget i detta avseend,
  det här är en form av inre kunskap ibl nämnd esoterisk.

 69. Lars C

  Torsten Wedin. ¤67
  Det enda jag själv har sett och testat är kopparvinklar som balanseras i händerna. Det var chefen för en brunnsborrningsfirma som visade mig när vi letade efter hur ett rör på 2 meters djup gick. Han visade hur pinnarna slog ihop när han korsade röret och bad mig testa, de flesta kan sa han. Efter instruktion så testade jag och pinnarna gick ihop. Djupt skeptisk som jag var så trodde jag samma sak som de flesta här, att det var jag själv som påverkade och sa det till honom.
  Du, sa han, rikta pinnarna mot mig. Jag gjorde det och han gick snabbt emot mig. Pinnarna slog isär, snabbt och resolut.
  A: Jag visste att jag inte påverkat dem med sådan kraft.
  B: Jag hade ingen aningom att de skulle slå isär.
  Det kan alltså inte ha varit självsuggestion om det inte var han som överförde en tanke om att de skulle slå isär. 🙂
  Lite märkligt är det allt att sådana redskap ligger i mängder med rörmokarbilar och grävmaskiner och används dagligen. Bara en komplett idiot skulle utsätta sig för risken att misslyckas två ggr.
  Alltså gör de nån nytta även om vi inte begriper det. Att håna det okända tycks vara en ryggmärgsreflex hos forskar som inte står ut med tanken på att det finns något de inte kan förklara. En seriös forskning i ämnet skulle kanske avslöja nya sidor hos naturen som kunde, inte bara ge oss instrument för sökande av vatten, utan kanske också öppnad upp en helt ny vetenskap med otaliga tillämpningar. Detta måste vara ren grundforskning utan förutfattade meningar.
  Jag vet att det fungerar, ingen kan prata bort det men jag vet inte hur men jag vet inte heller hur det kommer sig att ett tappat äpple faller till marken. Hade jag visst det så skulle jag kunna bygga en svävande farkost utan propellrar eller jetmunstycken.
   
  Så blev det ännu ett inlägg i detta tabubelagda ämne som alla forskare är så livrädda för att ta i. Nej det är lättare att följa mainstream och pyssla med sånt som alla begriper.
  Jag tänker inte diskutera detta nån mer gång i det klimat som råder. Jag vet inte varför ingen kunnat ta magikerns miljon, kanske blir de nervösa och blockerade. Nu iväg ett par dar.

 70. Adolf Goreing

  #69 Ni vet väl att Mörner (havsnivåhöjningsexperten) har forskat på slagrutor. Det brukar vara ett sätt för alarmistsidan att misskreditera hans uttalanden nämligen.
  Kan väl säga själv att jag har varit oerhört skeptisk till slagrutor och s.k currylinjer men har provat själv med böjd ståltråd. Nej, inte pekade de mot någon vattenkälla men jag kände och såg tydligt hur trådarna vreds i händerna. Det hände på samma ställen i en korridor. Vi testade (på en fysikavdelning i västra Sverige) då genom att sätta bindel framför ögonen. Samma resultat. På jämna avstånd verkade det som att de s.k currylinjerna gav utslag. Ungefär 3/4 av korridoren pekade båda trådarna åt samma håll – åt höger. (Annrs vreds de ifrån varandra). Det fanns ingenting konstigt vid denna punkt förrän vi senare¨via en ritning kunde konstatera att det fanns ett ställverk bakom väggen.
  Vi provade att mäta potentialskillnaden mellan armar och golv och kunde konstatera att den varierade mellan 11-18 kV. Det är förmodligen så att stålstrådarna ”bara” är förlängda visare av en påverkan av nervsystem och ev. blodbanor. Det är ju hela tiden en elektrisk ström som flyter genom kroppen, om den utsätts för en potentialskillnad så är det förmodligen det man mäter.
  Jag vet inte om det var curry-linjer eller kanske enbart den regelbundet uppsatta  lysrörsarmaturens el-fält som regelbundet påverkade men att ställverket påverkade är helt klart. Vi stannade där eftersom denna forskning har lite av ett löjets skimmer över sig men att det är människokroppen som är den verkliga ”detektorn” är helt klart. Vissa människor kan ju då ha en såfan kroppskonstruktion att de är känsligare för yttre störningar. Kanske var det de som blev slagrutemän/kvinnor?
  Hursomhelst, denna nyfikenhet och öppenhet för att prova nya grejer gjorde att jag även utmanade AGW-hypotesen. Den har betydligt svagare grund att stå på. HÄPP!

 71. SGP

  Intressant att se så många som sågar AGW med hänvisning till vetenskapen samtidigt svälja slagrutemyten med hull och hår. Att ni själva varit med om det säger ingenting om huruvida det funkar eller inte. Det enda som duger är vetenskapliga undersökningar, och här har vi några sådana:
  http://www.youtube.com/watch?v=_VAasVXtCOI
  Det är Richard Dawkins som övervakar ett experiment där personer som är helt övertygade om sin förmåga får testa den i en vetenskapligt kontrollerad miljö. Samtliga misslyckas i testet, och är helt förbluffade över det – de kan inte förstå varför det inte lyckades och kommer dragande med olika fantasifulla ursäkter (”gud gillar att skoja”?). Trots misslyckandet är de dock fortfarande helt övertygade att det fungerar.
  Dawkins slutsats: ”This state of denial is extraordinary. Even when confronted with hard fact, these dowsers prefer not to face up to truth, but retain their delusion.”
  Här är Randi igen, i ett äldre reportage från australiensisk TV (5 delar)
  http://www.youtube.com/watch?v=JpcFl23dmcQ
  Man lägger ner 10 parallella rör i marken med en meters avstånd, under överinseende av de som ska utföra testet. Man låter försökspersonerna undersöka alla aspekter av systemet och alla accepterar förutsättningarna. Rörsystem är organiserat så att testledaren kan vattenfylla ett av rören och sedan ska försökspersonen säga vilket av rören det är.
  Först görs en kontrollrunda där försökspersonerna får veta vilket av rören som är vattenfyllt. Föga förvånande lyckas alla hitta rätt rör med sina pinnar. Sedan kommer det riktiga testet, de får 5 försök var att hitta rätt rör men resultatet är inte lika lyckat denna gång. Märkligt nog verkar ”kraften” försvinna när man inte har någon förhandsinformation.
  Även i detta test är försökspersonerna fortfarande fullt övertygade om sin förmåga även efter att ha misslyckats totalt. Det är inte så svårt att förstå men det är en intressant observation hur stark självövertygelsen kan vara. Försökspersonerna hävdade innan testet att de hade 80%-100% träffsäkerhet men testet visade (totalt, de gjorde test på guld och brons också) på 11%, vilket är helt i linje med att bara välja ut en siffra slumpmässigt.
  I slutet av sista delen kommer det en förklaring till varför de hävdar 80%-100% träffsäkerhet – slagrutan har inget med det att göra.
  Till sist ett ord om gravitation. Det är lätt att testa gravitationsteorin och hittills har alla test jag gjort utfallit till gravitationsteorins fördel, vilket har förorsakat mig en hel del smärta genom åren. Jag har nu iom detta inlägg postat 3 länkar till experiment där slagruteteorin testats men misslyckats. Trots att slagrutan testats upprepade gånger – under kontrollerade former märk väl – och misslyckats varje gång fortsätter människor att tro på det. Trist tycker jag.

 72. SPG – Vilka  menar du sväljer slagrutan med hull och hår och sågar AGW samtidigt? Blandar du inte ihop lite väl olika saker och försöker passa in dem i alldeles missvisande grupptillhörigheter?
  Resten av ditt inlägg är utmärkt för övrigt …

 73. SGP
  Ungefär sådär fast mycket mer vetenskapligt korrekt sågade jag slagrutor i 10 års ålder…. 2brunnsborrare och en pensionär, konverterade motvilligt…
  Hur styrker du de extrema förstärkningseffekter av små temperaturändringar som är det enda CO2-hotet vilar på?
  Du inser att alla mätningar visar på motsatsen samt att om det fans sådana effekter som lagts in i data programmen skulle de verka än starkare vid sjunkande temperatur, eller?
  Jag undrar vilken grupp det är som saknar en vetenskaplig analys av sina åsikter?

 74. AOH

  http://www.theaustralian.com.au/news/likening-climate-change-denial-to-holocaust-is-poor-form/story-e6frg71f-1225791870736
  “In my homeland, Australia, there are some prominent intellectuals who are quite ready to say that any sceptic about man-made global warming is doing even worse than denying the Holocaust because this time the whole of the human race stands to be obliterated.
  Alla tycker inte som Kevin Rudd men apropå ”s.k. intelektuella” börjar väl sådana snart att dyka upp även i Sverige.

 75. SGP

  Jonas N
  ”Många” var kanske fel ord att använda. Några stycken verkar det vara i alla fall.
  Gunnar Littmark:
  Även jag är skeptisk till AGW så nej, jag kan inte alls styrka förstärkningseffekterna. Jag inser nu att det kanske inte framgår av mina poster, jag hade skrivit en annan text som var tydligare på den punkten men den postade jag aldrig.
  Jag anser liksom de flesta andra här att CO2-hotet är mycket svagt underbyggt. Jag har dock inte gjort någon forskning själv men jag försöker så gott jag kan att hålla koll på det som kommer fram på denna blogg och på andra.

 76. Eskil Berglund

  Slagrutor är väl OT men jag tycker ändå att det har beröringspunkter med AGW-fenomenet. Nämligen att anhängarna är så förtjusta i att berätta om enskilda händelser som tycks bekräfta spekulationerna om en verklig effekt. Extrem torka i Australien, värmerekord i Målilla, morfar hittade vår brunn, jag hittade vattenledningen. I båda företeelserna är verkligheten deras värsta fiende.
  Om de båda företeeleserna nu är så pålitliga varför klarar man då inte att testas mot verkligheten i kontollerade försök? Slagrutemännen har misslyckats i test efter test. AGW-teorierna vittrar sakta bort bit för bit när de jämförs med den krassa verkligheten.
  Ändå kvarstår anhängarnas bergfasta tro på sina favoritteser.
  Här känns det onekligen lite lustigt att återfinna allas vår Torsten W i båda lägren. Å ena sidan en rationell skeptiker som klart ser och påpekar svagheterna i AGW, å andra sidan en godtrogen själ som beredvilligt tar allt för givet om slagrutor. 
  Spåkvinnor, slagrutemän och liknande förmågor blir alltid förvånade när testresultaten inte utfallit enligt deras förväntningar. Ofta misstänker man då att skeptikerna gett dåligt inflytande och att det är därför man misslyckats. Man måste alltså tro för att kunna tro!
  Kanske är det därför det går allt sämre för AGW.  Det är alltså ert fel alltihopa, Maggie, Gunnar, Jonas m.fl.
  Hade bara ni också kunnat tro ordentligt på AGW skulle vi ha en värmebölja nu. Istället tvingas vi gå här och frysa!
  Instämmer för övrigt i lovorden över Jonas insats gentemot Erik S.
  Det är världsklass, Jonas!    

 77. SGP
  Vad tror du om det bloggtema för dagen som börjar framträda?
  Att alarmister inte vill veta av lösningar som inte innebär uppoffringar.
   
  Sorry om jag missförstod, jag slår åt alla håll, mest på mig själv, som sig bör.

 78. SGP

  Jag tror att det egentligen inte alls handlar om klimatet, utan snarare att många har förstått att klimatretoriken är ett bra sätt att föra fram sin egen agenda.
  Hur kommer det sig t.ex. att Reinfeld helt plötsligt blivit så mån om klimatet? Det är ju inget kännetecken för Moderaterna direkt, snarare nåt Miljöpartiet håller på med. Är det månne så att FR sett hur Al Gore tjänat både ekonomiskt och politiskt på klimathotet, och vill ha en del av kakan själv?
  Byråkraterna på IPCC vill ju sitta säkert på sina stolar.
  Media älskar att skriva om katastrofer. Rubriken ”Läget är helt normalt” säljer inga tidningar.
  WWF har ju tjänat en hel del stålar på de stackars isbjörnarna.
  Djurrätts- och veganorganisationer har sin kofis-teori som gynnar dem.
  För socialister är det ju en våt dröm att få styra och ställa i folks privatliv, bekämpa kapitalismen och vara ”good guys”. Klimathotet låter dem ta folks skatter och omfördela dem enligt eget tycke.
  Självfallet vill ingen av dessa grupper veta av forskning som säger att vi inte alls har en katastrof i annalkande. Då dör ju guldkalven.

 79. SGP #77
  Du har nog rätt, men gör en rejäl kullerbytta i slutet.
  Citerar delar av din kommentar:
  ”Jag tror att det egentligen inte alls handlar om klimatet, utan snarare att många har förstått att klimatretoriken är ett bra sätt att föra fram sin egen agenda.”
  Jag håller med. Men du glömmer att det på sikt är ohållbart att konsumera fossila resurser i en ökande takt. Och du glömmer att industrialiseringen bara har börjat – sett i ett globalt perspektiv.
  ”För socialister är det ju en våt dröm att få styra och ställa i folks privatliv, bekämpa kapitalismen och vara ”good guys”. Klimathotet låter dem ta folks skatter och omfördela dem enligt eget tycke.”

  Jo där har du rätt igen. Utifrån din syn på världen. Men du beskriver egen agenda på ett ganska annorlunda sätt.  🙂

 80. Lars C

  Kort om slagrutor.
  Jag vet att ingen lyckats under test, varför vet jag inte. Men en sak vet jag. Ingen skulle utsätta sig för förnedringen att gång efter gång under ett hel yrkesliv misslyckas när man likt en fjant knallade runt med sina pinnar. Jag har bara beskrivit vad jag själv sett och har försökt att vara så skeptisk som det bara går. Jag ska så småningom själv göra ett experiment med en ”syntetisk” slagruta som jag funderat på för länge sen. Givetvis i största hemlighet eftersom det troligen inte kommer att lyckas. Enda meddelandet blir i pressen om jag mot förmodan syr hem på magikerns miljon 🙂 Men den gäller kanske inte syntetvarianter, har inte läst reglerna.

 81. Lars C#80
  Fniss 🙂
  Det borde annars gå att använda en bra magnetometer och en strömstrålemätare med hög känslighet…

 82. Lars C

  Ett tillägg.
  En orsak till att seriösa studier av så väl slagrutor som tankeläsning likt den som genomfördes i Göteborg för en del år sedan misslyckas skulle ju kunna vara att känsliga neurologiska processer störs ut av nervositet. Bara en tanke.
  Man kan ju få black out under andra pressande omständigheter. Vem har inte lämnat in ett prov eller en tenta för att i dörren på väg ut komma på det som var som bortsopat när man satt där med svettpärlor i pannan. Nog om detta. Locket på.
  Hua er som den gamla tanten sa.

 83. AOH

   
  Kevin Rudd – dålig i matte eller tror aldrig på IPCC ?
  Se även  kommentarer
   
  http://network.nationalpost.com/np/blogs/fullcomment/archive/2009/11/06/lawrence-solomon-numbers-racket.aspx
  In a speech yesterday, Australia’s Prime Minister Kevin Rudd explained why he is so certain that the science is settled on climate change. It stems from the number 4,000 — a number that the United Nation’s Intergovernmental Panel on Climate Change used to publicize its last major report.

 84. Christopher E

  SPG;
  Tänkte egentligen avhålla mig från slagrutor men kan inte låta bli… det var intressanta länkar du gav på slagruteförsöken. Tack. Det är bara att konstatera, dubbelblindtesterna är förödande för slagruteförespråkarna. Att förklara bristen på resultat med nervositet håller ju inte riktigt. Inte verkade de särskilt nervösa, utan snarare mycket trygga i sin uppfattning. Och alla fann de vatten etc. när de visste var det var!
  Men det sagt tycker jag inte man ska förlöjliga slagruteanvändarna. I många fall har de säkert en gedigen kunskap om tecken i naturen på vatten eller yrkeskunskap om rörplacering m.m. som inte är att förakta. De skulle säkert prestera bra utan redskap om de bara kunde släppa tanken på att förmågan sitter i redskapet och inte i erfarenheten.
  Men visst är det intressant hur även överbevisade många inte kan släppa sin övertygelse.
  Lars C; Jag tror inte Randi har någon begränsning vad avser typ av slagruta, material osv. Vinner du miljonen är det bara att gratulera.
  Slutligen kan man konstatera att slagrutor är ganska harmlöst. Det drabbar ingen oskyldig, så att säga. Alla vet att det är  kontroversiellt. Har man valt en kunnig ”klok gubbe” istället för mätningar med markkonduktivitet, magnetfält, resonans eller gravimetri (som alla kan bidra till att hitta vattenådrar) och ändå får sitt vatten, är ju ingen skada skedd. Misslyckas det, svider plånboken. Det är värre med annan tro såsom astrologi, healing osv där människor kan förledas till felaktiga livsavgörande beslut.

 85. Kjell_A Jönsson

  Kjell-A  Jönsson
  Kevin Rudd har tydligen glömt bort  att  stenkol är en mycket viktig energi-och inkomstkälla för Australiensarna.
  Eller så hoppas han på att EU15 skall skicka miljarder i subventioner till  Australien för att de skall bli mer Gröna.
  Australien kan säkert skylla på EU och  England och hävda att de är skuld till   Australierns torra klimat, mm. 
  Tony Blair instämmer säkert.
  Gycklarans marknad kan skönjas snart sagt  i varje hörn i världen.
  Kjell-A  Jönsson