Måndagskul

Jaha, så var det måndag igen. Vem har bestämt att det skall vara en tråkig, ointressant och allmänt deppig dag? Nej här är lite uppmuntrande inlägg för dagen. Först ut är Henrik Jönssons senaste:

Vindkraft, både på land och till havs är en ekonomisk, miljömässig och energimässig katastrof. Men vi har de energiministrar som vi valt – eller?  HJ visar på pedagogisk elementa när det gäller vindkraft. T.o.m. en femteklassare begriper – om de visade denna video i skolorna.

Nästa måndagsmys kommer från Josh om hur det går till när politiker och allmänhet drabbas av panikångest:

How Net Zero Works Josh

Slutligen en rolig bild (förmedlad via Stig Morling) om alarmistiska varningar  för att allmänheten kan ha skaffat sig subversiva och samhällsomstörtande vapen i form av algebra:

algebra

Ursprunget är okänt för mig, men man förstår ju allvaret i det hela när man betänker det lärs ut saker som gör att allmänheten att göra egna beräkningar och att tänka själva. Det kan aldrig vara bra …

Hälsningar

Ingemar Nordin

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Mats Kälvemark

  Lysande Ingemar! Ett leende är en bra start på veckan helt enkelt! Henriks video är sprängstoff mot väderkvarnskramarna. Dela till alla ni känner.

 2. Magma

  ”And you can Tax air!” 🤫
  Lösningen på alla regeringars dilemma … så enkelt som det kan bli!

 3. Lasse

  Bra med positiv start.
  I dag kommer IPCC med en rapport-elädes elände gissar jag.
  Rapporten kommer i eftermiddag, skulle vara klar på förmiddagen -de håller på med sammanfattningen för politiker.
  Det är bråttom är väl slutsatsen nu i em.
  Vi är redan 10 timmar efter-kanske slutsatsen blir 😉

  FN: https://realclimatescience.com/2022/04/un-global-warning-system/

 4. Ann Löfving-Henriksson

  Wake Up Call på måndag morgon!
  Benny Peiser på GWPF förklarar för Anthony Watts på Watts Up With That hur den den gröna revolutionen i Tyskland har nått ”Ground Zero of Net Zero” – och även de gröna går med på att återgå till KOL.
  https://wattsupwiththat.com/tag/netzerowatch/

 5. enough

  Alla gym-maskiner borde vara kopplade till elgeneratorer för att kompensera för den ökande förbränningen ( och därmed CO2-tillskott) som alla som ”gymar” bidrar med. Vidare borde en generell CO2-skatt läggas på alla elit/proffsidrottare, eller varför inte skapa ett system med utandningsrätter som måste köpas för varje träningstimme, och som tillgodogörs alla som faktiskt utför ett nyttigt kroppsarbete?

 6. Lennart Svanberg

  Utmärkt sammanställt och en stämningshöjare. Vindkraftsmotståndet är folkligt, väl förankrat och ”matematiskt” korrekt. Tror det här kan bli väldigt jobbigt för klimatalarmisterna att försvara under höstens val.

 7. Ulf

  I dagens DN debatt skriver energibolag m fl om energikrisen. Kan bara konstatera att man låtsas som det finns en lösning på krisen. Man låtsas som att vindkraften är en lösning. Man låtsas att vi kan genomföra vansinniga projekt, som fossilfritt stål etc.
  Kort sakt man fortsätter låtsas om energi. Visserligen nämns reglerbar energi. Dock inte ett ord om hur Södra Sverige ska åstadkomma detta.

 8. mattias

  #6
  Det har mest pratats om vindkraftens miljöförstörande egenskaper för insekter och fåglar och lite mindre om den landareal (skogsavverkning) och ännu mindre om fastighetsvärden för dem som bor intill. Börjar ske en svängning angående den sista punkten – inget som det skrivs särskilt mycket om i MSM, men såklart är det dåligt lokalt om fastighetsvärden går ner radikalt. Därför försöker politikerna istället satsa på havsbaserad vindkraft. Det säkerhetspolitiska läget kan dock sätta käppar i hjulet för havsbaserad vindkraft. Åtminstone i Östersjön kan det bli svårt med tanke på målkonflikter med militära och säkerhetspolitiska intressen.

 9. UWB

  I agenda igår försökte Strandhell försvara drivsmedelspriserna och de åtgärder som regeringen har på förslag som ”inte är generella” och som är riktade till de som behöver det mest – som exempel nämndes höjning av bostadsbidraget. Har svårt att se kopplingen till el- och drivsmedelspriserna.

  Inte ett ord om att de lättaste (och troligtvis också mest klimatsmarta eftersom ingen hittills övertygat mig om att reduktionsbränslet är mer klimatsmart än det ”riktiga” bränslet) är att sänka reduktionsplikten till EU miniminivå. Det var i princip vad Franz Timmermanns sade, använd de medel ni har att sänka drivmedelspriserna som inte kräver att alla EU länder går med på det.

  Hon fick med att kärnkraft var nödvändigt nu – men inte var långsiktigt hållbar. Sanningen är tvärtom – vind- och solkraft är inte långsiktigt hållbart.

 10. OT En stor artikel idag i kuriren ”Tung FN-rapport vill ge verktyg i klimatkampen”. Om rapporten från IPCC. Naturligtvis är tiden knapp. Det var den redan 1972. Dom vill dammsuga bort koldioxid i luften. Tiden verkar inte vara knapp för IPCC. Dom har haft tid att publicera flera meningslösa rapporter. Äntligen utropar IPCC. Nu är det klarlagt att människan ligger bakom den ”skenande klimatförändringen”. Men det gäller självklart inte dom människor som tillhör IPCC. Här I Luleå har vi fortfarande vinter. Flera minusgrader och snöfall. Har skottat närmare en decimeter idag, och mer kommer det. Kanske dags att införa snödammsugare. Hellre det än dammsugare som städar bort koldioxid från luften.

 11. På Second Opinion finns det en artikel den 24 mars om sänkta fastighetsvärden:
  https://second-opinion.se/vindkraften-sanker-fastighetsvarden-med-hundratals-miljarder/

 12. Ivar Andersson

  Att satsa på vindkraften är som att spara sina pengar i Ebberöds bank.
  Vindkraftverk är en förorening i naturen och ska byggas i städerna som redan har ljud- och ljusföroreningar.

 13. stig morling

  UWB 9#:
  Tre fula tankar dyker upp när vår miljöminister framträder:
  1. Som fortfarande aktiv pensionär med hyfsad ekonomi får jag ändå den ”stora förmånen” att räknas till ”de behövande” – ja lite återbetalning på hög elnota. Kommer ytterligare kompensation då elpriset ökar nästa vinter?”
  2. Ständigt denna ”hållbarhet”, frågan uppkommer nu ”Hur hållbart är hållbart?”
  3. En tredje fråga som alltid uppstår: Hur gammal skall ett avfall vara innan det blir ett arkeologiskt fynd, eller ännu värre ett fossil?

 14. Göran J

  Och till råga på allt elände kan jag inte få min CO2 mätare att visa mera än 397 – 415 PPM idag.
  Nu har Norrköpings kommun har drabbats av CO2 hysteria och kommer att göra en Koldioxidbudget.

  Hjälpen kommer från Länsstyrelsen och man betalar gärna 90 000 Skr i hyra ett dataprogram som någon snickrat ihop.

  Ingen talar om hur mycket CO2 vi skall Uppnå bara att vi skall ha en global uppvärmning helst under 2 grader.
  Det verkar som dom tror att det finns ett samband mellan CO2 och temperaturen? 🙂

 15. #7
  Jo det är sant som du skriver, man konstaterar att det behövs en ny utredning. Man håller sig till krav utan att nämna några lösningar. Men det har kommit en del intressanta kommentarer. T ex skriver Roland Hansson:
  ”Först måste problemet erkännas. Vindkraft producerar inte el när det inte blåser. Skriv på tavlan 500 ggr så kanske det går in. Det spelar ingen roll hur många ggr charlataner försöker påstå det. Det blir inte sant ändå.”
  Själv trodde jag att det vore rimligt att producera vätgas, lagra den och producera el från vätgasen. Alla komponenter finns, trodde jag. Men det var innan jag sett Stefan Qvists utredning (Svenskt Näringsliv) från september 2020, i vilken han ger en del ekonomiska data. Därför blev min slutsats, att metoden, trots att den är tekniskt möjlig, med känd teknik inte är ekonomiskt rimlig.
  Dessutom: Jag har letat efter pilotprojekt, men inte hittat något. Eftersom vår energiminister tror på metoden och har tillgång till pengar borde han kunna se till att ett pilotprojekt startas. Sannolikt skulle resultatet bli ungefär lika lyckat som Simrishamnsprojektet.

 16. Inovus

  13

  Liksom Stig M är jag pensionär med god ekonomi och ser ändå fram emot att få 9500 kronor i kompensation för el och drivmedelskostnaderna.( 2 bilar) Detta trots att jag inte kör bilarna och har fast pris på elen. Det känns ändå märkligt att få bidrag för att betala skatten.

 17. Ann Löfving-Henriksson

  # 16 Agendas debatt igår kring klimatfrågan var både förfärlig och lite roande, tre papegojor till synes utan någon som helst insikt frågan, tyvärr alla tre med kraft av sin villfarelse med möjlighet att ytterligare förstöra vårt land.
  Precis som Inovus ser jag fram emot att få många trevliga tusenlappar i bidrag, dock en tusing mindre eftersom vi i dagsläget endast håller oss med en bil.

 18. Lasse

  https://www.youtube.com/watch?v=ECdi_059Blc

  IPCC direkt

  Kräv att fossilenergi avslutas!(80% av vår energi)
  Satsa på förnybart.(5-15% idag?)
  Annars kan det komma att bli svårt att nå under 2 grader eller 1,5 grader.

 19. Lasse

  Tydligare här hur verklighetsfrämmande IPCC är:
  https://ourworldindata.org/energy-production-consumption

  Det är de länder som använder mest energi som klarar de mål som FN satt upp vad gäller fattigdom och välstånd!
  De som använder minst har längre väg att gå!

 20. Lars Cornell

  Inget ont utan att det kan ha något gott med sig.

  Rysslands anfall mot Ukraina har satt stopp för den globalisering som pågått i över 30 år. Det ”markerar en vändpunkt i världsordningen för geopolitik, makroekonomiska trender och kapitalmarknader” .
  https://nyheter.swebbtv.se/blackrock-putin-har-stoppat-globaliseringen/

 21. Paul Håkansson

  UWB
  12:58, 2022-04-04

  Min misstanke är att det finns ett ”hemligt” avtal mellan Preem och regeringen när dom körde över domstolsbeslutet om tillstånd av utbyggnad för oljeraffinering och därför får eller vill dom inte röra reduktionsplikten. Finns inte på kartan att Preem annars skulle gått med på det. Så reduktionsplikten är ett resultat av detta avtal och den ökade inblandningen kommer sannolikt att öka i takt med Preems produktionskapacitet. Kanske ngt för en grävande journalist att titta på???

  https://www.preem.se/om-preem/hallbarhet/nu-borjar-omstallningen-av-preemraff-lysekil/

  https://www.preem.se/om-preem/om-oss/vad-vi-gor/raff/preemraff-lysekil/

 22. UWB

  I dagens DI får vi svart på vitt hur det går i Tyskland. Det är hit Sverige Regering vill att vi ska.

  Ingen kärnkraft efter 2022, men fler gaskraftverk. Framtill 2030 ska 15, nej 19, nej up till 45 GW installeras.

  Två frågeställningar:
  1. De här gaskraftverken ska byggas och kommer att gå lika volatilt som vind och sol, vem investerar pengar i ett sånt projekt.
  2. Varifrån ska gasen komma?

  I vilket fall som helst- det blir DYYYYYYRT för de tyska medborgarna och företagen.

 23. Paul Håkansson

  Det intressanta skulle vara att veta hur mkt kompensation Preem får för denna fantastiska ”omställning”. Snacka om att ha målat in sig i ett hörn. Dumskallar är dom allihopa men så blir det när allt ska gå i klimatets namn.

 24. Ulf

  Svar 15,

  Jag är ingen tekniker men det gör med vätgas känns mer som något som dyker upp för att det är det enda man har att komma med.
  Men tills jag ser massproduktion, så tror jag inte på det.
  Men det är hemskt att i debatten där ute så pekas det på vikten av omställning för att slippa gasberoende ifrån Ryssland. När vi alla vet att det är omställningen som skapade beroendet.

 25. Berra

  # 21: Uvell.se har skrivit om preem och mp för ett kort tag sedan.

 26. Carl

  #21 och #25

  https://uvell.se/2022/02/24/regeringen-gullegris-preem-och-ryssland/

 27. Paul Håkansson

  Tack för länken Carl. Letade vidare och Uvell har ytterligare en helt häpnadsväckande artikel om sammankopplingen Preem MP och det är rent skrämmande läsning om hur nu det svenska folket ska betala 4 kr mer för dieseln än övriga länder pga reduktionsplikten. OBS ett måste att läsa.

  https://uvell.se/2022/02/09/nar-preem-blev-miljovannernas-van/

 28. JonasW

  Reduktionsplikten är en väldigt dyr symbolhandling.

  Vår regering inför ”åtgärder” som är svindyra för vanligt folk, medans effekten är helt försumbar i ett globalt sammanhang.

  Det verkar viktigare att kunna berätta om hur duktiga Sverige är på olika möten, än att faktiskt bry sig om vad effekten är för vanliga människor.

 29. Sten Kaijser

  Jag tycker att ett eventuellt hemligt avtal med Preem är straffbart!

  Vilket parti vågar ta upp detta?

 30. Tege Tornvall, nätverket Klimatsans

  Jag har inte valt vare sig honom eller (andra i) regeringen. Även om vi skall hålla oss till sakfrågan (om mänskliga aktiviteter märkbart påverkar klimatet) är ändå hela klimatfrågan just politik. Om inget enda parti ifrågasätter officiell klimatpolitik, hur skall vi då rösta? Det finns hundratusentals röster att vinna just på att ifrågasätta. Kanske enda räddningsplankan för nödlidande liberalerna?