Löfven och klimatet?

löwenoriginal

Det är som ni alla vet Almedagsvecka, med ett stort utbud seminarier och lobbyister i Visby. Ett annat ärende tog mig in igår, precis efter att dagens tunga seminarier avslutats. De olika mötesplatserna, innegårdarna etc stängs då för mer privat mingel, med dörrvakter försedda med inbjudningslistor. Gatorna i kärnan är trots detta fulla med folk som söker sig till stadens utskänkningstillfällen för mer informella möten. För den som vill mingla med makthavare är Visby denna vecka ett måste. Hållbarhet och miljö dyker upp på många affischer och vimplar, ett modeord som för många låter bra men i de flesta fall fall tycks sakna verkligt innehåll. Vad miljöpartiet står i dessa frågor får vi veta idag, det är deras dag i Almedalen. Om man läser runt på deras olika hemsidor får man väldigt få konkreta förslag om hur ”klimatet skall räddas”, det är ofta väldigt generella förslag om att det skall vara billigare att vara klimatsmart, att det ska kosta att släppa ut klimatgaser etc. Miljöpartiets program är att Sveriges utsläpp skall vara nära noll år 2050. Utsläpp nära noll? vad innebär det, att vi skall sluta andas, att alla kärr skall läggas igen, att vi skall sluta importera varor från Kina? Vi får veta mer i kväll.

Mer intressant är kanske hur Socialdemokraterna ser på denna fråga, det parti som med största sannolikhet kommer att dominera politiken den närmsta mandatperioden. Stefan Löfven talade i söndags, men det var svårt att tolka in någon brinnande passion för ”klimatarbetet”. De nämndes mer i förbifarten. Det var skolan, jobben och jämlikheten som stod i fokus. Rasism var också en fråga som Löfven uppehöll sig vid en längre stund under talets inledning. Sossarna går på val på tre frågor, eller projekt som Stefan valde att kalla dem, citat:

 Vi ska öka antalet personer som arbetar, och antalet arbetade timmar i ekonomin, så att vi når EU:s lägsta arbetslöshet till 2020.

Vi ska skapa en jämlik skola, som inom tio år tillhör de fem främsta i EU.

Vi ska minska inkomstklyftorna, och inom generation sluta de påverkbara hälsoklyftorna.

 I den sammanfattning av talet som finns på deras hemsida kunde jag enbart extrahera två kommentarer från almedalstalet som handlade om klimatet:

Få länder har så stor potential som vårt. Vi har en bildningstradition, perfekt för att skapa lysande kunskapsresultat, och sätta oss främst i den globala ekonomin. Vi har en jämlikhetstanke, idealiskt för att skapa ett så solidariskt samhälle, att det får andra länders ledare att häpna. Vi har så många innovativa människor, som vill vara med och arbeta för ett hållbart samhälle, och skapa de klimatlösningar som världen hungrar efter.

 Under rubriken framtidsinvsteringar sa Löfven att:

Och vi ska ta vårt klimatansvar. Inom tio år ska Sverige vara en av världens mest framgångsrika exportörer av klimatsmart ny teknik.

Vi ska ta ledningen globalt, och visa världen att vill ni se hur det hållbara samhället ska byggas – se till det smarta, solidariska landet i norr. Det finns inget bättre sätt att investera för framtiden, än på de sätt som ger hopp om en hållbar frihet till våra barn.

Jag kan tycka att klimatfrågan för Löfven tycks komma in som en bisak eller som ett exportargument för fler jobb. Vi kan i alla händelser konstatera att klimatfrågan tycks ha hamnat långt bak i Socialdemokraternas politik, Löfven brinner för jobben och solidariteten, två frågor som jag tror bottnar i honom själv. Problemet blir när politiken skall giftas ihop med V och MP, vi får väl höra vad Romson har för krav för att bilda regering i kväll.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Adolf Goreing

  MP+S kommer att spricka på kärnkraften och tillväxten. Men det är fortfarande en stor gåta för undertecknad hur högt utbildade akademiker i städerna tycks vurma för MP. Tja, kanske inte. Det var ju där DDR och Nazisterna hittade sina stödtrupper också.

 2. pekke

  Då är frågan, blir det en röd-grön röra eller en blå-grön röra hösten 2014 ?
  För en röra blir det säkert efter valet.
  Politikerna verkar mest stå med ett blött finger i skyn för att se vart vinden blåser, en vind som mest verkar drivas av media och div. ” experter ” på ditt å datt, vanligt folk verkar de inte ha kontakt med.

  ps.
  Vart tog Per W.:s inlägg vägen ?
  Det var inte jag som ” dödade ” det med mina försök att klistra in text !?
  😉
  ds.

 3. Gunnar Juliusson

  #1
  Den ur energipolitisk synvinkel bästa lösningen vore ju att liksom Tyskland få en storkoalition med S+M (gärna med FP+KD). Då skulle förhoppningsvis en stark regering kunna bildas som skulle kunna ta itu med klimatflummet och göra goda satsningar för uthållig och säker energi (= modern kärnkraft).
  S har ju under valkampanjen markerat stort avstånd till alliansen, men om S/MP/V inte får egen majoritet utan SD blir stark vågmästare, och med V och MPs oeftergivliga krav om vinster i välfärden och stängning av två kärnkraftverk, så kanske Löfven inser att för Sveriges väl och regeringens arbetsro vore S+M=sant en bra lösning.

 4. Lars Cornell

  Glöm inte bort den tredje möjligheten – en minoritetsregering.

  Löfven skulle kunna göra upp med (M), (FP), (KD) och (SD) om energipolitiken
  och med (V), (MP) och kanske någon mer om välfärdspolitiken.

  Koldioxidbubblan spricker definitivt efter valet eftersom (M), (FP) och (KD) då inte längre är bundna av samarbetat med (C) som ju förorsakar hela problemet.

  Men det förutsätter att alliansen inte vinner, för gör de det måste vi nog dras med klimathysterin ännu en tid eftersom överenskommelse med (C) då blir nödvändig för Regeringen.

 5. Lasse

  Miljöpartiets dag idag.
  Åsa Romson uttryckte demokratins dilemma:
  -Vi ställer upp med en politisk linje var och en av partierna.
  Det ger väljarna möjlighet göra sitt val.
  Vid ett ev samarbete S MP får vi sen väga samman våra olika mandat.

  Sen kommer MP med sina väljare (10-15%?) och ställer ultimatum i vissa frågor.
  Frågor som väljarna kanske inte prioriterat när de valt partifärg.

  Alliansen gjorde tvärt om vilket jag tyckte är ärligare! En gemensam plattform i de frågor de var överens om , sen överenskommelser i andra frågor som har längre horisont.
  Stabilt bygge som givit oss 8 bra år. (utan klimatförändringar)
  Härvan med justerade temperaturer fortsätter-nu även i Arktis:
  http://notrickszone.com/

 6. Pekke #2

  Det var inte du som dödade Per W inlägg, det kommer till eftermiddagen. Det var jag som klampade in genom att ha blandat ihop kalendern.

 7. Håkan Bergman

  Lars C. #4
  Det blir betydligt svårare att bilda en minoritetsregering fr.o.m. i år, ny regel om val av statsminister. Alliansen är en minoritetsregering, men sitter eftersom dom rödgröna inte har kunnat enas om en budget.
  Nu har alliansen lovat bostäder och höghastighetsbanor, dom senare ska gå loss på 124 miljarder, f*n tro’t, budgeten lär spricka den här gången också. Nåja bättre än vindsnurror.

 8. pekke

  Lars J. #6
  Skönt att höra !

  Lasse #5
  Alla dessa justeringar av det förgågnas temperaturer är en j*vla sk*t !

  Temperaturen i det Arktiska området 60 N – 82 N verkar ha nått en platå eller t.o.m. sjunkande trend de senaste åren, notera hur varmt det var i början på 80-talet.
  ftp://ftp.ssmi.com/msu/graphics/tlt/plots/rss_ts_channel_tlt_northern%20polar_land_and_sea_v03_3.png

  Globala havsisen över normalen.
  http://arctic.atmos.uiuc.edu/cryosphere/iphone/images/iphone.anomaly.global.png

  Antarktis havsis når nya rekordnivåer sedan satellitmätningarna började.
  http://nsidc.org/data/seaice_index/images/daily_images/S_stddev_timeseries.png

  Antarktis har f.ö. haft en stadigt sjunkande temperatur enl. satelliterna sedan 80-talet, men i motsats till Arktis så hade Antarktis en kall spik i början på 80-talet !

 9. Lasse

  Just nu från Almedalen om klimatet. Intervju med en Amerikanska (Amy Goodman) som imponeras av Sveriges klimatdiskussion. -I US debatterar vi fortfarande om jorden är platt eller ej.
  Gissar att hon gillar att bli oemotsagd av SR!
  -Media manipulerar data. Big oil köper experter. SR är tydliga-helt utan kunnande-sväljer de hennes beskrivning som passar in i PK.
  http://sverigesradio.se/P1/

  Kanske är det data som manipulerat SR!

 10. ThomasJ

  Ja, det är i sanning ett rejält sammelsurium av allehanda aktörer på den vackra ön och de olika ’utspelen’ tycks vara i stort lika… Enbart SR/SVT har ~ 150 personer bevakande Almedals-spektaklet, vad kostar enbart detta…?

  Då MP-isterna är på banan idag borde någon modig person tvinga [främst] avloppsrören Romson/Fridolin att läsa och ta till sig data/fakta ur nedan favorit i repris:

  http://www.juandemariana.org/pdf/090327-employment-public-aid-renewable.pdf

  Bra tråd Lars, tack! 😀

  Mvh/TJ

 11. Olav Gjelten

  När Kina, för inte länge sedan, vände kommando-ekonomin, en av världens fattigaste, till att på kort tid bli världens främste industrination, gjorde de det utan skryt och stora ord.
  Varför känner just svenska politiker sådant trängande behov av att använda skryt som ”gå före” och ”bäst i EU och världen”? Hela tiden.
  När den finska skolministern fick höra av Björklund att den svenska skolan snart skulle vara bäst i världen lär han ha svarat med at i Finland är man skapligt nöjd bara den finska skolan är bättre än den svenska.
  Undrar vad Björklund svarade då.

 12. Thomas P

  Olav #11 ”När Kina, för inte länge sedan, vände kommando-ekonomin, en av världens fattigaste, till att på kort tid bli världens främste industrination, gjorde de det utan skryt och stora ord.”

  Du kan kinesiska så du kan följa vad kinesiska politiker säger på hemmaplan? Jag är imponerad.