LiUs hedersdoktor


Filosofisk fakultet vid Linköpings universitet har i år utsett en gammal bekant till TCSs läsare, nämligen Roger Pielke Jr, professor vid environmental studies at the Center for Science and Technology Policy Research at the University of Colorado at Boulder. Ibland blir man glad och stolt över sitt lärosäte. Pielke Jr är en ”lukewarmer”, dvs han menar att människan har orsakat ett varmare klimat på jorden, inte bara genom CO2-produktion utan på grund av de förändringar vi genomför på jordytan såsom byggnader, vägar och jordbruk. Men han är inte någon alarmist. Tvärt om har han, tillsammans med klimatforskare, publicerat flera artiklar som tillbakavisar alarmisternas påståenden om en ökad frekvens av stormar, översvämningar och orkaner. Han har också kritiserat exempelvis försäkringsbolag som Munich Re för att de försökt (och delvis lyckats) snedvrida klimatforskningen. Han har också varit kritisk till hur FNs klimatpanel fungerar.
Några rekommenderade länkar:
LiUs annonsering, Roger Pielkes Jrs glädje över beskedet, Pielke om översvämningar, en av många TCS-inlägg där extremvädersbluffen avslöjas (och här, och r) , samt den i mina ögon intressantaste boken ”The Honest Broker: Making Sense of Science in Policy and Politics”.
Ingemar Nordin

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Lite kul att Pielke Jr poserar i Utah på bilden. Det är en bra bit från Boulder i Colorado, och på andra sidan Rocky Mountains, även om den delen av USA är väldigt glest befolkad, och dylika avstånd inte är något konstigt. För övrigt är trakterna något av det häftigaste jag har upplevt i naturväg i världen. Hela vägen från klippiga bergen, förbi Arches, Canyonlands, Monument Valley och till Grand Canyon. Stenar och ökenlandskap och storslagen natur hela vägen bort genom Utah, Nevada, Arizona och Kaliforninen, ända tills man kommer över sista bergskedjorna ner mot stilla havet .. 

 2. John Silver

  http://www.americansouthwest.net/utah/arches/delicate2_l.html

 3. ThomasJ

  Detta var en nedranns trevlig nyhet. Tack Ingemar & grattis till LiU! 😀
  Förhoppningsvis kommer där fler utnämningar… Judith Curry? Donna Laframboise? JoNova?… m.fl.
  (Vi måste ju ha jämställdheten i minnet hela tiden, därav nämnda…  :mrgreen:  )
  Mvh/TJ

 4. Pehr Björnbom

  Grattis till både Roger Pielke Jr och till LIU!