Längtan till undergången

Michelangelo - Syndafloden
Michelangelos bild av Syndafloden

Jag har länge undrat varför människan är så otroligt fascinerad av tanken om sin egen och jordens undergång. Varför dyker det gång på gång domedagsprofetior och varför tar vi alltid emot dem med öppna armar? Professor Dennis Dutton jämför i New York Times klimatalarmismen med den fruktade Y2K-katastrofen. Den 31 december 1999 trodde många att hela världen skulle lamslås när klockan slog över till midnatt. På samma sätt spår nu åtskilliga röster en klimatkatastrof av grövsta kaliber.

Varför denna längtan till undergången?

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Claudius

  Kära Maggie, redan när jag gick i gymnasiet (på 1950-talet) fanns det i engelska-boken en cartoon — som nog var gammal redan då — föreställande en man vid klassiska Speaker´s Corner, Hyde Park, meddelande allmänheten: ”The End is Nigh” dvs near.

  Den förestående Undergången är mycket riktigt ett av mänsklighetens käraste favoritämnen.

 2. FcH

  Länk till Hans Bergströms artikel i nätupplagan. Har Bojs avskedats?
  http://www.dn.se/opinion/signerat/efter-fn-fiaskot-kolumnen-hans-bergstrom-om-behovet-att-tanka-nytt-i-klimatfragan-1.1021445

 3. Peter Stilbs

  FcH – någon sade mig för någon månad sedan att Bojs redaktion numera bestod av bara henne själv – tidigare var det fler personer (3?).

  Kors i taket f.ö. om DN – undrar om det var en kupp i helgledigheterna. Olika anomalier brukar observeras i olika media vid storhelger –  i båda riktningar.

 4. #2 Kors i taket!
   
  Syndafloden har naturligtvis inspirerat och Al Gore har utsett sig själv till den  nutida Gubben Noa.

 5. Peter Stilbs

  Det kommer ytterligare en Y2K-bug – var det 2038 ? Då tar 32-bitars datorers mjukvaras timestamp-kapacitet slut – iallafall  om de kör UNIX-liknande operativ, och Tillbaka till Framtiden IV blir 1909 (?) .  Vi får se.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Year_2038_problem

 6. Hoppsan, fick just svar från Peter Wolodarski som skriver att få personer jobbade på nyårsafton, därav den uteblivna publiceringen. 
  Mja…. tror nog att trycket blev för stort.

 7. Steve

  ”Människan så fascinerad av tanken på undergång.”  Stämmer det?  Inom murvelflocken har man, eh, sina egna idéer, utan störande inverkan från en hård verklighet.  Man lever ju på prat.  Men hur är det med mer ’vanligt’ folk?
  Y2K — någorlunda kunniga datafreaks trodde väl inte särskilt mycket på det?
  Fågelinfluensan… bidde inte ens en tumme.  Och svininfluensan… bidde på sin höjd fina guldpengar till vaccinfabrikörerna.  Men annars — var folk verkligen uppskrämda?  Eller låtsades de bara?
  Svennar är ju rätt svårbegripliga.  Får de en fråga försöker de formulera svaret så att de gör ett gott intryck.  Så att de uppfattas som, typ, hederliga sossar.  Vad de innerst inne tänker — vet de det själva?  Undrar Tapani.

 8. Håkan Bergman

  Peter Stilbs # 5
  Jo men time_t i UNIX är definierat som en signed integer och 2038 lär vi väl inte ha så värst många 32-bitars system kvar så att det ska vara ett stort problem. Sen så tror jag att UNIX-folket inte är fullt så lättskrämt som Windows-folket. F.ö. så har vi idag, 20100102, ett litet tidspalindrom, sånt brukar få domedagsprofeterna att gå i spinn, men den här gången har jag inte sett nåt, möjligen beroende på att dom inte skriver datum så i USA.? Kommer ni ihåg förra gången det var uppe? Det var 20020220, som jänkarna skriver 20022002, då skrevs det om det, men jag kommer inte ihåg vad som förutsågs. Dock kommer jag ihåg att det gick riktigt åt hvete för Tre Kronor mot Vitryssland i Salt Lake City. Kanske inte riktigt domedagen, men bra nära ändå!
   

 9. Stickan

  Inget nytt under solen
  ”mannen som skapade den moderna miljödebatten”,
   
   

 10. Hot om jordens undergång är alltid populära eftersom politiker kan tillskansa sig mer makt och kontroll och samtidigt minska människors frihet. Det är ju inte individuell frihet och fria marknader som kan lösa våra problem – bara makthungriga politiker, regleringar, skatter och påbud.

 11. Peter Stilbs

  Håkan – jag föredrar OpenVMS. Det hade aldrig några buggar i modern tid. Tiden:  2-JAN-2010 13:17:00  läser jag just nu av från mitt snurrande 64-bitars Alpha-system. De hade 64 bitar redan 1992. Datorn i fråga (en DECstation 3100) har gått oavbrutet sedan 1996 – utan reparationer eller diskhaverier. Endast stopp vid strömavbrott eller planerat underhåll.  Vi får se om den överlever mitt pensionsdatum 😉

 12. Slabadang!

  Misantroperna!

  De klär sig i olika dräkter.Religion vetenskap politik eller gärna i en blandning av dem.De räknar endast mänsklighetens svaga sidor och glömmer potentialen i alla de hinder och problem mänskligheten löst.
  För misantroperna är mänskligheten en match där bara baklängesmålen räknas.Misantroperna lrgitimerar sitt eget överförmynderi och makt på så sätt.
  I grunden ett elit- tänkande där man med automatik förhöjer sig själv som varandes klokare än de andra mänskliga skadedjuren.Den positionen lockas många utav.En sorts självförhärligande och avståndstagande.
  Skam och skuld är viktiga ingredienser för att sätta sig på den moraliska tronen eller besätta prediktstolen.
  Med skammen och skulden följer botgöring,straff,renlärighet.kontroll och underkastelse.
  Medlen är straff tvång hot och konsensus.Kättare ses med oblida ögon karaktärmördas och hängs ut för spott och spä för sina villfarelser eller förräderi.
  Det genomgående historiska problemet för misantroperna är att de alltid hänger sig i ett enda halmstrå,en enda grundläggande tes.Det kan vara ”guds son” ”profeten” ”AGW teorin” ”skogsdöden” ”global nedkylning” ”syndafloder” ”y2k” eller vad som helst.De har haft till etthundra procent fel det är bara tiden för sanningen att komma fram som varierat.

  I SVT fick två renläriga AGW vittnen avsluta året med löfte om bot och bättring av sina svaga själar.Halleluja!!
  ”Mina tonåringar ska inte få duscha i en halvtimme”” Halleluja!!!
  ”Å jag ska bli bättre på att samla burkar”” Halleluja !!!
  Ännu mer Halleluja nästa år!! Ännu mer självspäkning,rakade huvuden,hungerstrejker och framförallt ännumer Halleluja!!

  Berströms avslutning på artikeln är ett filantropiskt rop uti den misantropiska öknen..svensk media,socialist och gammelmedia i synnerhet .
  Hur är det med mänsklighetens glas?? Halvtomt eller halvfullt?? Här står den ideologiska striden oftare än vad vi uppmärksammar.

 13. Ulrik

  Jag såg en kommentar i DN, att DN nu borde undersöka vart isbjörnspengarna tar vägen. Den kommentaren ströks snabbt. Det är tydligen så känsligt, att det inte ens får nämnas. Annonsinkomster och personliga bindningar?

 14. Björn

  Det mesta av domedagsprofetsiorna beror på okunskap och ren dumhet. Religiösa sektledare använder profetsiorna i egensyfte för kontroll av medlemmarna.

 15. István

  Lustigt med DN
  Har skrivit ett kommentar till Bergströms artikel. Den kom in först men försvann sedan från fältet. Det sitter någon där med rödpennan.
  Det var ett harmlöst inlägg annars. T.o.m. positivt.
  Så här:
  Nej, nej, nej.
  Mitt förtroende till DN är rubbat.
  Från en tidigare nollnivå!”

 16. L

  Ulrik, nu är isbjörnsfrågan postad igen. Men den lär väl strykas så som man gjort med nästan alla kommentarer som är positiva till artikeln. DN har en lustig policy, man vill inte att sanningen om klimatbluffen ska få för starkt stöd. Man släpper hellre fram Thomas Palms flum om AGW-förnekare och konspirationer…

 17. István#15
   
  Igår hade Svd en blänkare om den senaste opinionsundersökningen.
  I min kommentar undrade jag om denna var lika tillförlitlig som Svd:s klimatrapportering.
  Kommentaren försvann som en fredagsavlöning!
  Några andra kommentatorer uppmärksammade det hela och det uppstod en liten debatt om förfaringssättet. Nu är samtliga kommentarer från gårdagen borttagna.

 18. L

  DN har nu raderat både isbjörnsfrågan och Palms AGW-förnekartrams..!

 19. Slabadang!

  SVT ställom har nog svenskt rekord i censur!

  SVT s ”vetenskapsredaktion” förtjänar inte sitt epitet.Miljöaktivisterna har ockuperat redaktionen och är numer ett minaret för AGW religionen istället.
  jag var inne och tittade på granskningnämnden pågående ärenden.”Klimatfrågan” dominerade och jag hoppas att vväldigt många anmäler.Det är ju så smart arrangerat för att passa SVT.Det går nämligen inte att anmäla SVT för en totalt genomgående partiskhet.Utan vi måste anmäla varje program eller inslag för sig.Räknar man hur många gånger lögnen om ”en enig forskarkår” upprepats i SVT så blir det nog 200 separata anmälningar.Smart dukat va???
  Hur formulerar man en anmälan om underlåtelse av nyhetsrapportering??? Det går inte!! Det är helt ok med uppdraget för public service att underlåta vilken nyhet som helst! Snyggt va!!! Så bygger man en institution för partiskhet osaklighet och rökridåer.

 20. Gunbo

  Jag tror ingen psykiskt frisk människa längtar till undergången, lika lite som en normal människa längtar till sin egen död. Däremot finns en mer eller mindre stark rädsla för undergång hos de flesta människor. Den rädslan är en normal självbevarelsedrift men kan bli överdriven hos en del, i synnerhet de som är neurotiska.
   Att det alltid funnits en fascination för apokalyps i litteratur och film är mest ett sätt för människor att bearbeta sin rädsla. Dessutom tycker ju många att det är det stor underhållning att se katastrofer på film, väl medveten om att man själv är förskonad och trygg när man sitter i biografstolen.
  Likadant är det med fascinationen för våld och mord. Ingen längtar väl precis efter att bli slagen medvetslös eller ihjälskjuten. 

 21. FcH

  ang. Y2K så tjänade vi massor på det. Ställde om klockan till 1999 23.59 och lät kundens program gå en timme. För det gjorde vi massor av stålar!

 22. Lena Krantz

  Va faaan….de sitter ju faktiskt och raderar kommentarer på DN. Min är kvar just nu men för bara några min sedan var det 24 kommentarer och nu 23….

 23. Hayek

  En bra idé skulle vara att starta en sajt där man kan lägga in kommentarer som censurerats i MSM. Många tror att det bara är rasistiska och smaklösa kommentarer som raderas.

 24. Gunbo är inne på nåt viktigt här. Våra förfäder måste ha sett gudar i aktion överallt. Oväder som genererade inte bara regn utan farliga blixtar som orsakade eld, vulkaner som spydde ut en massa farligt smält material, jordbävningar och stora stormar.
   
  Men betänk att varje undergångsscenario i en religiös text innehåller alltid ett slutet gott allting gott. Världen går inte under, även det land man bebodde har gjort det. Det kan alltid byggas upp igen. Olyckskorpar har alltid funnits, mest för att de är så rädda av naturen. De har, liksom alla vi andra, rädslan för det okända inbyggda men hos dessa har denna rädsla fått dominera så att de ständigt går omkring stressade inför detta som ska hända, vad det nu är. Många andra blir påverkade eftersom det är naturligt att upprördhet sprider sej bland djur i flock.

 25. L

  Ja Lena, det värsta är att hela kommentarsfunktionen spårar ur när bara hälften av inläggen är kvar. Svar på raderade inlägg står som utropstecken utan sammanhang. Det måste vara juniorer som raderar blint utan att själva förstå vad inläggen handlar om.

 26. Slabadang!

  Det härhttp://www.powerlineblog.com/archives/2010/01/025294.php är otroligt värdefullt!

  Skrivet redan 1996.

 27. FcH

  Ang. att kommentarer raderas. Kan man inte anmäla det till PO-POPN?

 28. Lena Krantz

  L
  Ja det blir ju helknäppt. Eller är det artikelförfattaren själv som raderar…?…fattar nada ärligt talat!

 29. Slabadang!

  Sorry lite tjocka fingrar.

  http://www.powerlineblog.com/archives/2010/01/025294.php

 30. Slabadang!

  Tomas Palm kanske extraknäcker på DN?

 31. Peter Stilbs

  Lade på pin kiv in två oskyldiga inlägg med referens till WWF/isbjörnar under em. Båda raderades.  Sen skrev jag ett till med annat innehåll (CRU-skandalen) – det lades för moderering.

  re inlägg #11 glömde jag att påpeka att många tror att om Ken Olsen (DIGITAL’s grundare och chef) hade släppt OpenVMS fritt hade inte UNIX slagit igenom. 

  “There is no reason for any individual to have a computer in their home.” är ett berömt Olsen-citat, f.ö.

  Men vad DIGITAL åstadkom var faktiskt just detta – en kraftfull dator som kunde skötas av genomsnittliga forskare eller ingenjörer utan egentlig datautbildning – microVAX och PDP-11 hette de första. 

  Detta var lite sidolinjer – sorry

 32. Slabadang:
    Det finns bestämmelser i avtalet med staten om att SVT:s nyhetsbevakning måste vara ”allsidig” (eller någon formulering med liknande innebörd). Det kan vara grund för att anmäla en konsekvent partiskhet.

  Steve:
     Tja, drygt 20 i Sverige (om jag inte minns fel) har hittills avlidit i svininfluensan, och jag har sett en siffra om att det är 10 000 i USA. Så att säga att det bara blev en tummetott är att ta i. Vi kan vara övertygade om att dödstalen skulle ha varit fler utan a) vaccinering, och b) den ökade försiktighet som info om svininfluensan givit (att tvätta händerna med handsprit, stanna hemma vid symptom för att undvika spridning etc).
    Nu blir det dock inte så mycket mer av svininfluensan, då de flesta antingen är vaccinerade eller haft infektionen och är immuna.

  Beklämmande att läsa allas kommentarer om hur media sitter och censurerar det som borde vara en öppen dialog. Jag tror att många i media lever i vanföreställningen om att all kritik mot AGW kommer från en liten samordnad och fanatisk grupp av tokskallar, och då skulle det bli ”rätt” att censurera.
    Sanningen är att AGW-kritiker alltid funnits i breda lager, och den senaste tiden har gjort att alla de nu vågar kliva fram. Media kommer bara att tappa ännu mer förtroende på att censurera läsarkommentarer.

  Jag tror att det finns två skäl till en undergångsvurm: religion och människans biologi. Det senare handlar om att människor faktiskt blir äldre, och när vi blir äldre blir hälsan sämre, vi blir skröppliga, livet känns gråare – och vi blir mer pessimistiska.
     Vad gäller religion, har de flesta sådana undergångsvisioner. Vikingarna hade Ragnarök. Bibelns GT har Syndafloden. NT har Harmageddon. Hinduism och islam är jag inte insatt i, men de har nog sina undergångsvisioner också (hinduismen har ju sina förgörargudar och historier om stora förödande slag mellan olika gudars arméer, eller något åt det hållet).
    Inom science fiction-litteraturen har undergångsvisioner alltid varit populära. HG Wells skrev en hel rad. Den upphöjde JG Ballard skrev flera stycken. John Wyndham, John Christopher, John Brunner, Brian Aldiss m fl har skrivit flera. (Vi noterar att alla hittills nämnda namn är britter. Det har blivit litet av deras specialitet. Brittiska sf-författare sägs skriva om ”cosy catastrophes”, mysiga katastrofer.)

  –Ahrvid

 33. Carl & Gunbo mfl

  Jag tror inte att det är så enkelt. Jag tror tex inte att vare sig Gore, Holdren, Ehrlich, Bolin, Santer eller Thomas Palm för den delen inte är psykiskt friska.

  De är kanske inte hederliga hela tiden, och de är möjl besatta av sig själva att vara viktigare än andra, och att  de försöker fylla den självbilden med innehåll som de anar och tror, hittar eller tom hittar på. Men psykiskt sjuka tror jag inte.

  Jag tror att det är enklare än så: Att det är samma sorts beskyddar reflexet som när en föräldre förmanar sina barn för inbillade (eller extremt osannolika) faror, eller som en som vill axla samma ansvarsroll i ett störra sammanhang, som antingen tar på sig ledaruppgifter, eller söker politiskt mandat och/eller makt när man inte får ledarroller i den civila sfären.

  Man ser sig själv (eller snarare vill se sig själv) som beskyddare av andra och försöker måla upp den bilden utifrån existerande förutsättningar. Och varje maktspelare (eller för den delen ledare eller bara förälder) vet, kanske bara instiktivt, att metoden funkar bättre ifall hotet man varnar för överdrivs lite, eller mycket och görs färgstarkare. Och på samma sätt ’vet’ man att för många fungerar känsloladdade hotbilder bättre än torra fakta om kostnader eller sannolikheter …

  Och det visar sig om och om igen att det är de som skickligast (eller mest skrupelöst) utnyttjar dessa mekanismer som ofta vinner i det korta loppet. Inte i det långa, märk väl, men rädsla för apokalyps, eller bara påstått hotade gulliga säl- eller insbjörnsungar fungerar som redskap för att få folklig uppbackning och lika mycket för att tysta dem som inte går på snömoset …

  Så har det sett ut historiskt många ggr, både i det lilla och det stora, och så ser även klimathotets funktionssätt ut. Och det krävs ingen psykisk sjukdom alls för att nästan alla riksdagspolitiker skall axla rollen som planetens talesmän för att göra eller bara få känna sig lite viktigare och lite mer behövda och ffa lite mer förtjänta av privilegierna de ånjuter och menar att andra skall bära …

 34. Håkan Bergman

  Ahrvid Engholm # 32
  GT och syndafloden delar kristna, judar och muslimer på. Hinduismen vet inte jag heller, men tänkte ut en åt dom här, har för mig att i deras världsbild så vilar världen på en elefant, undergången där kanske är att elefanten får snuva.
  Det där med åldern känner jag inte igen, snarare tvärtom, jag tycker nog att man blir mera resistent mot larmen med åren.
  Och det som skilde mellan svininfluensan och t.ex. spanskan stavas fattigdom, planetens farligaste farsot alla kategorier.

 35. Monodemon

  Ännu intressantare är nästan att undergångsromantikerna inte överger sina domedagssekter ens sedan profetiorna blivit bevisat obesannade. Det fenomenet har gett upphov till en del intressanta studier. Alla paralleller går f.ö. att dra till Climategate-förnekarna:
  http://en.wikipedia.org/wiki/When_Prophecy_Fails
  http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=041592331X

 36. Inge

  Jonas #33
  .. eller när en förälder ställs inför att det egna barnet gjort något dumt och reflexmässigt blånekar till den möjligheten.

 37. Slabadang!

  Arvid!

  Visst bryter det mot uppdraget att vara ensidig.Men problemet är att det inte går att anmäla eller pröva den totala ensidigheten.Det är inte av en tillfällighet det är byggt så.
  SVT skulle förlora mycket av sin möjlighet att bedriva kampanjer och politik om möjligheten till granskning fanns.Att som nu är fallet,fatta ett ”policybeslut” om AGW vore i så fall omöjligt.

  Granskningnämnden är en tandlös kuliss.Något som Jan Axelsson är mucket medveten om och utnyttjar för de syften och krafter som styr honom.

 38. Liftarens guide till galaxen på TV4 nu… 🙂

 39. Inge, så ungerfär ser jag på politikerna: Barn som aldrig behövt ta riktigt ansvar själva (med den egna insatsen/plånboken) men som leker mamma-pappa-barn i den stora (och dyra sandlådan) som kallas riksdagen och den än större som heter EU.

  När det sedan blir fel ändå så skyller man ifrån sig och säger att det var dom andra fel ..

  Föräldrar behöver i slutändan faktiskt ta riktigt ansvar för sina barn (även om inte har en susning hur/varför), men visst sitter ’skylla ifrån sig’-reflexen djupt hos många.

 40. Strictly Norrland

  Länstidningen i Östersund fortsätter i samma spår som tidigare och talar ödesmättat om misslyckade klimatavtal och duktiga svenskar som gärna offrar en del av bekvämlighet för… ja, vad? Suck säger jag bara.

  http://ltz.se/ledaredebatt/debatt/1.1689481

 41. Gunnar Strandell

  Peter #11
  Grattis till ett bra datasystem!

  Ditt val får mig att ta upp en sak jag inte gillar Costellas kommentarer i sammanställningen av ClimateGate e-post.

  Costella dizzar FORTRAN, bland annat för att det stavas med versaler. 

  För tekniker som programmerade på 1970 – 80 stod valet mellan FORTRAN eller assembler och det var bara med FORTRAN man kunde köpa på sig bibliotek med tekniska och matematiska funktioner. 

  Vi ska vara glada att de inte satsade på ND och Sintran i botten och Pascal på det .

 42. Inge

  Jonas:
  … och då har jag lagt märke till att T.P. alltid försvarat allt som IPCC sagt och gjort, även vad alarmister kommer med även om det är skräp. T.P.:s strategi har då varit att vara väldigt överslätande. Men om en skeptiker kunde misstänkas ha fel slog han på stora trumman. Falskt, tycker jag!

 43. Gunnar Strandell

  Slabadang  #12, Gunbo #20, Carl #24, Jonas #33 mfl.

  Jag gillar diskussionen om misantroper och dystopi och suger åt mig allt jag kan för att kunna förstå och ge stöd till barn och barnbarn.

  För mig har en misantrop, Ior, varit en handledare genom livet. För mig är Ior den sanna skeptikern och man kan bara överleva genom att lära sig leva med honom och ständigt utmana honom.

  Men låt honom aldrig kidnappas  och bli en del av den dystopiska massrörelse  som de gröna driver.     

 44. Inge, det finns inte en gnutta heder i vad TP agiterar för. Även givet att han har en skev bild av båda det påstådda hotet och sin egen roll att vara dess torgförare måste han ändå ta till makalösa överdrifter och rena osanningar för att stötta sin ’berättelse’ vilken oftast inte stämmer någonstans.

  Personligen känner jag bara förakt för människor som tror att lögnen är en legitim metod för att befrämja något, oavsett vad …

 45. Gunbo

  Jonas #33,

  Bara ett förtydligande. Jag svarade egentligen på Maggies frågor ovan:
  ”Jag har länge undrat varför människan är så otroligt fascinerad av tanken om sin egen och jordens undergång. Varför dyker det gång på gång domedagsprofetior och varför tar vi alltid emot dem med öppna armar?”

  Vad jag ville framhålla är att ingen längtar efter sin egen eller jordens undergång.
   
  ”Man ser sig själv (eller snarare vill se sig själv) som beskyddare av andra och försöker måla upp den bilden utifrån existerande förutsättningar.”

  Att slå larm om en ev. fara för gruppen eller klanen är ett naturligt beteende hos alla flocklevande djur, inklusive människan. Och det är ju det som hänt när det gäller klimathotet (sant eller inte). Hade forskarna inte slagit larm, när de bedömde att forskningsresultaten visade på en ev. katastrof, hade de inte varit ”normala”.  

 46. Gunbo

  Jonas #43,
  ”Personligen känner jag bara förakt för människor som tror att lögnen är en legitim metod för att befrämja något, oavsett vad …”
  Har du någonsin tänkt på att det du ser som lögn kan ses som sanning av någon annan?

 47. Inge

  Gunbo
  Enligt T. P. finns det inga bevis och isåfall svävar allt mer eller mindre i en gråzon öppet för tyckande. Då kan man naturligtvis hävda något man egentligen inte vet utan dåligt samvete. Eller?

 48. Daniel F.

  En lögn är väl en lögn oavsett om det finns någon stolle som tror att det är sant, eller?

 49. Åke Rullgård

  Att jämföra Y2K med dagens domedagsprofetior som baseras på koldioxidhysterin är inte korrekt. Y2K-faran baserades ju på en faktisk risk som skulle ha kunnat leda till haverier av olika slag. Klimatdomedagsprofetiorna har ju ingen reell orsak utan är framtagna och understödda av vissa affärsintressen.

 50. Gunnar Strandell

  Daniel F. #47
  Det finns de som hävdar att om du för fram en lögn, men inte vet att det är så, så har du inte ljugit. Och så är det nog.

  Men om jag påpekar för dig varför det är fel blir du en lögnare i mina ögon om du fortsätter föra fram budskapet.

  Ditt problem växer naturligtvis om du hört budskapet från någon som säger att det är fakta och självklart sant.  

  I religionen är detta vardagsmat, men många av oss vill gärna att vetenskapen bygger på verkliga sanningar.

  ClimateGate har visat mig att man aldrig kan vara för skeptisk när  stora pengar, politik och värderingar blir inblandade.  

 51. Steve

  Nja, om redan hotet av en influensa-epidemi kan få svennar att bli dödsförskräckta, då är nog någonting fel.   Och visst var man väl rejält skrajsen i DN:s vetenskapshörna?  

  Men det måste nog så bli.  För om det inte finns någon ”försyn”, inte finns någon verklig hjälp att få, när ’samhällets’ hjälpare visat sig otillräckliga — då är det kanske ändå inte så obegripligt att många svennar blivit just dödsförskräckta?
  Jag menar — någon verklig mening med den här tillvaron finns väl inte?  Det är bara slump alltsammans…. Eller hur…?

 52. Gunbo

  Håkan Bergman #34,
  I hinduismen liksom i buddismen finns ingen apokalyps och ingen domedag. Hinduerna tror på reinkarnation, ett själens kretslopp där människan i en inkarnation antingen får sota för sina synder eller blir belönad för sin godhet i en tidigare inkarnation. Guden Shiva står för både förgörelse och pånyttfödelse, både det onda och det goda, som hålls i balans genom hans dans.

 53. Gunbo,

  Du är ju också en som behövt skarva ganska friskt och ffa medvetet för att stötta en bild som inte stämmer alls. Och jag vet fortfarande inte varför du ansåg att det var en bra metod.

  Och vidare: Om du på fullt allvar frågar mig ifall jag är medveten om att där finns en distinkt skillnad mellan att ha fel (eller sakna faktakunskap) och att medvetet ljuga, då har du minsann inte fattat mycket av vad jag har sagt under de 1½ åren du har hängt här. (Men du kanske inte har lika lätt att upfatta den distninktionen!?)

  Men jag är medveten om att det du tog upp i #20 var delvis ngt annat än vad jag kommenterade. Däremot är ’vara flocken för en fara’ ngt helt annat än det politiska systemet, eller för den delen människor som kallar sig forskare men anser att de kämpar en politisk kamp.

  Och Gunbo, jag vet inte hur många ggr det behöver upprepas för dig: Det existerar inga forskningsresultat som pekar på en förestående katastrof. Det existerar bara politisk, aktivistiskt, och alarmistiskt snömos som försöker framhäva ngt sådant.

  De som kallar sig ’forskare’ men som larnar om katastrofer är inte forskare, utan de är aktivister ….

 54. Gunbo

  Inge #46,
  ”Enligt T. P. finns det inga bevis och isåfall svävar allt mer eller mindre i en gråzon öppet för tyckande.”

  Vilka bevis finns det?

 55. Gunnar Strandell

  Åke Rullgård #48
  Jag ser en likhet i att många människor barra åker med för att det är mainstream och ”räddar jobben” eller något liknande.
  Alla som var insatta i datorer, inte minst  i  Microsofts operativsystem visste att tiden inte beskrivs i decimala termer och därför inte hade någon anledning att räkna fel vid millenieskiftet. Men få vågade säga något.

  Jag är övertygad om att det finns gott om klimatforskare som på motsvarande sätt inte vågat presentera resultat och analyser.

  Skillnaden är att millenieproblemen varade i ca fem  år och att IPCC bildades 1988 och lever än.

 56. Förresten, har ni tittat på finsa YLE:s program om Climategate? Det är ett synnerligen välgjort program, för en bredare publik om kliamtforskningens alla svagheter och hur ’climategate’ har bekräftat dessa ganska brett uppfattade brister och stället dem utom allt rimligt tvivel. Dvs ngt helt annat än vad SvT och DN:s Karin Bojs ägnat sig åt.

  Och för er som menar att programmet bara lägger fram den skeptiska sidans poänger kan jag påpeka att dels är den skeptiska sidans poänger ofta allmänt giltiga och sanna, och dels hymlar man inte med att den inre cirkeln av IPCCs sk klimatforskare har en annan uppfattning. Dvs precis tvärtemot vad den ensidiga bevakningen vi har fått se från så många andra …

 57. Gunnar S

  Det inrättades inget FN organ för att lyfta fram ’milleniebggen’ eller söka indicier eller tom bevis för dess existens och hur farlig den var för mänskligheten. Och det var heller inte skattebetalarna som fick hala upp plånboken för hysterin, iaf inte generellt. Det är skillnaden …

  (Och förstås att det fanns ett definitivt bäst-före-datum för den hysterin. Men man verkar ha insett dett gällande klimatet och pratar mest om scenarier som skall infalla när alla som hörde dem är trillat av pinn … )

 58. Gunnar Strandell

  Gunbo #53
  Det finns en lag i England FOI, Freedom Of Information act.
  Vi som följt TCS under en tid har gång på gång fått länkar till Climate Audit och Steve McIntyres försök att få ut information från CRU och från artikelförfattare som  publicerats via peer review i erkända vetenskapliga tidskrifter.

  Man har vägrat.

  I e-posten som ingen hävdat är falsk framgår hur man konfererat över Atlanten för att hitta sätt att stoppa McIntyre och andra.

  Man har brutit mot lagen och man har samarbetat när man gjort det.

  Hade frågan gällt något annat eller en annan organisation än FN kanske vi kanske fått läsa om konspiration och organiserat lagtrots.

  För mig är detta ännu en dimension av organiserad brottslighet.

  Efter att ha läst Costella’s sammanställning anser jag att de vanliga drivkrafterna penngar, prestige och trevliga resor spelat en stor roll.  

 59. Gunbo

  Jonas,
  ”Du är ju också en som behövt skarva ganska friskt och ffa medvetet för att stötta en bild som inte stämmer alls.”

  Jag har fått höra det här otaliga gånger nu och jag börjar bli trött på det svamlet. Jag har inte bemött det på senare tid men vill en gång för alla sätta P för det. Dina anklagelser om lögn från min sida är rena personliga påhopp utan substans.
  Det är ett medvetet trick från din sida att avväpna dina meningsmotståndare. Jag är inte den enda som blivit utsatt för den här metoden.
   
  ”Det existerar inga forskningsresultat som pekar på en förestående katastrof.”
  Det är din (och kanske min) uppfattning men långt ifrån allas.
  Att en grupp forskare gjort politik av frågan innebär inte att alla forskare gjort det. Jag är helt övertygad om att en majoritet handlat och handlar i god tro.

 60. Gunbo

  Gunnar Strandell,

  Jag försvarar inte CRU-gänget på något sätt! Tvärtom anser jag att de förverkat allt förtroende. Men som jag skrev i mitt svar till Jonas ovan är de bara en minoritet av alla klimatforskare, en grupp som skadat förtroendet för resten av forskarna.  

 61. Gunbo,

  När du dök upp här hävdade du att du kunde mer om frågan eftersom du följt med och läst rapporterna sedan långt tid tillbaka. Det var en ren lögn! Du kunde då (och kan nog fortfarande) betydligt mindre än de flesta om vad som är sakfrågorna. Ofta förstår du inte ens vad de åsyftar.

  Men du har blivit bättre både på dem, och på att inte hävda rent idiotstrunt (om man bortser från ’de flesta här verkar anse att the science is settled’). Gott så!

  Men kom inte och säg att du var hederlig när du inledde här! Inte ens total okunskap kan du hävda (annat än möjl den allra första repliken) eftersom dina brister i stort sett omedelbart avslöjades!

  Och nej, det är inte ’ett medvetet trick’ från min sida. Det är ett konstaternde! Och jag menar också att det är falskt av dig att hävda att jag vill ’avväpna’ meningsmotståndare genom att inte beröra sakfrågan. Det är snarare oftast de som omedelbart flyr sakfrågan närjag påpekar att de flummar eller svamlar …

  Om där finns forskningsreslutat som forutskickar en (kanske bara ’eventuell’) klimatkatastrof skulle väl de dragits upp av alla AGW-are. Men det finns inget sådant … bara skakiga och hysteriskt extrapolerade spekulationer som inte någonstans kunnat beläggas eller ens argumenteras för.

  Och återigen drar du upp ’alla forskare’ … Jag vet inte vilka du åsyftar denna gång. Men normalt när AGW-troende drar upp sådant, eller ’konsensus’ eller ’det samlade vetenskapssamfundet’ osv pratar de strunt. Och det gör även du ganska regelbundet. Bara inte medvetet varje gång … hoppas jag!

  🙂

 62. Gunbo, innan jag han posta, och innan jag hann se din kommentar #59 hade du ännu en gång hävdat att de (av climategate) komprometterade klimatforskarna bara utgör en liten minoritet av alla. Varför hävdar du sådant när det så uppenbarligen är hittepå, eller (i bästa fall?) önsketänkande?

  Antalet som faktiskt står bakom IPCCs påstådda slutsatser är bågra dussin. Och bakom några av de mer publikt spridda alarmistpåståenden är bara någon enskild person. Ben Santer  tex. Men ändå vill du hålla fast vid den medvetna missuppfattningen (dvs lögnen) om att massor av forskare står bakom alarmismen och klimathotet?

  Varför? Och visst, du kan mer övertygande än tex T Palm hänvisa till okunskap. Men du kan knappeligen hävda att du inte upplysts om ovanstående många ggr. Du har i så fall bara vägrat att ta reda på saker själv, kanske för att kunan fortsätta hävda vad du så gärna vill hävda och tro …

 63. Det finns ett stort problem som jag tror är karakteristiskt för Sverige. Trygghetsfixeringen. Man ska vara trygg. ”Trygga räkan” Trygg i jobbet, trygg i trafiken. Man skall bli 90 år. Och vara trygg. Det finns väl för tusan inget otryggare än att leva! Man kan dö när som helst. Förlora anhöriga. Förlora jobbet. Så vi har fått trygghetssystem. Alla skall vara trygga. Det har resulterat i en befolkning som inte kan ta smällar. Ungdomar som måste ha psykiatrisk behandling när första kärleken kraschar. Man kan dra paralleller med  immunförsvaret. Om inte barn utsätts för lite skit får dom allergier senare i livet. Om inte människor tränas i att ta motgångar så klarar man inte motgångar. Lite enkelt beskrivet men jag tror du fattar.

 64. Lars C

  Det finns A:de som lurat och det finns B:de som blivit lurade. Frågan är om det finns något organ som kan och kommer att ta reda på vilket. Det enda sätte som jag kan se är om centralfigurerna i härvan utsätts för rättslig prövning och börjar skylla från sig. Men om kat A: sträcker sig tillräckligt långt upp så kommer troligen ingen sådan prövning till stånd utan hela frågan kommer i så fall att stilla insomna. Kanske lika bra det.

 65. Lars C 63
  >Kanske lika bra det
  Nej det tycker jag absolut inte! Internet har gett folket ett verktyg. Demokratiseringen går trots allt framåt. Personval, Newsmill, Youtube bara för att nämna några företeelser som gjort att den här härvan avslöjats. Och så länge det finns människor som Maggie, Peter Stilbs, James Delington, Lord Monkton Lars Bern, för att bara nämna några så blir det inte tyst.   Och sen alla vi andra som försöker. Tappa inte sugen. Världen är full av tappade sugar (Gammal Blandare)
   

 66. ThomasJ

  Ingvar E. #64: Håller med till fullo. Betänk enbart den ’svans’ detta fullgångna vansinne har förorsakat; ’förnyelsebar energi’ – till vilka samhälleliga kostnader & i vilkas fickor…? Ändringar i PBL [Plan- och bygglagen] avseende bygglovs ’respekterande’ av höjda havsytenivåer [=jättejobbigt här i denna kommun som är en ö]. CO2-skatter hit o/e dit! Handel med utsläppsrätter! ’Miljöbilar’ medförande miljardsubventioner! Eldrivna bilar [in spe] där inte tillgångarna av nödvändigt material finns! Vid sidan (?) härom de otroligt & deFacto Grundlagsvidriga ändringarna i lagar, speciellt då ’Prövning av vindkraft’! Alla horder av politruker o/e deras lakejer som upprätthåller – primärt för sin egna vinning – bluffens alla s.k. ’hotbilder’… Listan kan göras hur lång som helst, grrr 🙁

   
  Förhoppningsvis, i sanning, kommer dessa personer – oavsett position/’funktion’ – att ställas inför rätta och avkrävas personliga ansvar, precis som gjordes vid rättegången i  Nürnberg efter WW II. Avgörande fråga i så fall är vem/vilka ska ’besätta’ slik prövningsdomstol…
   
  F.ö. en suveränt intressant tråd, denna. Årets bästa… ? 😉

   
  Mvh/TJ

 67. Inge

  Gunbo #53
  Enligt någon finns det bara bevis inom matematiken. Inom annat får man i så fall ta sitt ansvar, vara objektiv och bilda sig en uppfattning som kommer så nära ett bevis som möjligt.

 68. TJ#65
   
  Ändringar i PBL p gr av förväntad höjning av havsytenivån vid Tjörn, är det sant??? 

 69. Det handlar bara om M,K,P
  Makt, Kontroll Pengar
  Makt har vi, Kontroll har vi ( i en annan mening)
  Vi får köra på det för Pengar har vi inte.
  🙂
  En reflektion.  Demokratin minskar med kvadraten på storleken hos den institution vi lämnar makt till. Och korruptionen med kuben.  Gud bevare oss från politrukernas girighet.  FN,  EU, WWF. En modernisering av Montesquieu’s maktdelningsprincip och därmed statsbildning är på tiden. Sverige har inte ens den gamla versionen.  Vi lever under en nästan demokratisk regim
   
   
   

 70. Gunbo

  Jonas,
  ”När du dök upp här hävdade du att du kunde mer om frågan eftersom du följt med och läst rapporterna sedan långt tid tillbaka. Det var en ren lögn!”
  Hur i h..vete kan du veta vad jag har läst eller inte läst?????
  Att jag hade tolkat det jag läst på ett annat sätt än du betyder inte att jag ljugit. På samma sätt kan jag påstå att du ljuger när du vill ge sken av att CRU-gänget skulle vara hela klimatforskarkåren. Antingen vet du inte bättre eller så skarvar du. 
  Jag har under tiden här på bloggen insett att du tolkar 
  både text och inslag på Youtube helt uppåt väggarna (enligt mitt tycke) vilket betyder att vi tänker helt olika.  
  Du har dessutom en märklig önskan att sätta dig till doms över andra människor, förmodligen för att du inbillar dig att du är allvetande, åtminstone när det gäller klimatfrågan.
   
  Du skulle göra din sak (och Maggies) en tjänst genom att vara mer lyhörd och mer ödmjuk. Du verkar inte fatta hur en civiliserad debatt  går till. Be Christopher E lära dig den konsten.

  Ursäkta mig alla ni andra men enough is enough!

 71. Lars G


  Blott nyttig cykelåkning. Sparsamhetsförordning i Frankfurt.
  (från SvD:s Berlinredaktion) BERLIN 28 Nov.
  Cykeln är ett fordon , som under krigstid icke bör användas till spatserturer och utflykter, förklarar regeringspresidenten i Frankfurt an der Oder i en kungörelse, enligt vilken alla skolor i provinsen uppmanas att varna alla skolbarn för missbruk av cyklar.
  Denna åtgärd dikteras av hänsyn till gummiknappheten i Tyskland. Cyklarna skola endast användas till nyttiga ändamål. För att köpa en cykel erfordras numera en licens, som endast beviljas mot intyg om att vederbörande verkligen är i behov av cykel på grund av frånvaron av andra kommunikationsmedel.
  Detta var 1940…och år 2040 kommer nyheten kanske från Stockholm Resilience Centre?


 72. Alla dessa (dome)dagar som kom och gick. Inte visste jag att det var livet.
  (Känd svensk poet,Stig Johansson?)

  Profetior i kronologisk ordning:

  1544 Jordens undergång
  …om man använder biskop Ussher’s räknesätt men antar att jorden skulle skapats år 4456 f.Kr. (med arkeologiska belägg för att Noas flod skulle ägt rum år 2800 f.Kr.)
   
  1843 Världens undergång – enligt William Miller, grundare av Milleritrörelsen
  ”Our fondest hopes and expectations were blasted, and such a spirit of weeping came over us as I never experienced before. It seemed that the loss of all earthly friends could have been no comparison. We wept, and wept, till the day dawn. I mused in my own heart, saying, my advent experience has been the richest and brightest of all my Christian experience. If this had proved a failure, what was the rest of my Christian experience worth? Has the Bible proved a failure? Is there no God, no heaven, no golden home city, no paradise? Is all this but a cunningly devised fable? Is there no reality to our fondest hope and expectation of these things? And thus we had something to grieve and weep over, if all our fond hopes were lost. And as I said, we wept till the day dawn.”
  – F. D. Nichol – sedan profetian inte slagit in
   
  1873 Slutet på 6000 år av människans historia – enligt Nelson H. Barbour, f.d. Millerit (1866)
   
  1874 Världens undergång – enligt Jehovas Vittnen, C. T. Russell
   
  1878 Världens undergång – enligt Jehovas Vittnen, C. T. Russell
   
  1881 Världens undergång – enligt Jehovas Vittnen, C. T. Russell
   
  1910 Världens undergång – enligt Jehovas Vittnen, C. T. Russell
   
  1914 Världens undergång – enligt Jehovas Vittnen, C. T. Russell
  Bygger på Daniels bok, kapitel 4 där det står skrivet ”sju gånger”. Jehovas Vittnen tolkade varje ”gång” som 360 dagar (totalt 2520 dagar) och detta tolkades vidare som 2520 år, vilket mätt från jordens början år 607 f.Kr. ger 1914…
   
  1915 Världens undergång – enligt Jehovas Vittnen, C. T. Russell
   
  1918 Världens undergång – enligt Jehovas Vittnen, C. T. Russell
  ”God destroys the churches wholesale and the church members by millions.”
  – C. T. Russell –
   
  1920 Världens undergång – enligt Jehovas Vittnen, J. F. Rutherford
  ”Millions Now Living Will Never Die”
  – J. F. Rutherford –
   
  1925 Världens undergång – enligt Jehovas Vittnen, J. F. Rutherford
  ”Therefore we may confidently expect that 1925 will mark the return of Abraham, Isaac, Jacob, and the faithful prophets of old, particularly those named by the apostle in Hebrews chapter 11, to the condition of human perfection.”
  – J. F. Rutherford –
  (Rutherford hade t.o.m. byggt ett hus i San Diego åt de återvändande apostlarna… vilket såldes 1943)
   
  1940 Andra världskriget
  ”…we are in the remaining months before Armageddon.”
  – Vakttornet, 1941-09-15 –
  The Kingdom is here, the King is enthroned. Armageddon is just ahead. The glorious reign of Christ that shall bring blessings to the world will immediately follow. Therefore the great climax has been reached. Tribulation has fallen upon those who stand by the Lord.
  – Vakttornet, 1940 –
   
  1953, augusti Världens ände – enligt David Davidsson, författare till boken ”The great pyramid, its divine message”
   
  1957, april Armageddon – enligt Mihran Ask, pastor i Kalifornien (januari 1957)
  ”Sometime between April 16 and 23, 1957, Armageddon will sweep the world! Millions of persons will perish in its flames and the land will be scorched.”
  – Vakttornet –
   
  1960 Världens ände – enligt Piazzi Smyth, skotsk astronom (1860)
  …teorin framförd i hans bok ”Our inheritance in the great pyramid” som senare låg till grund för pyramidologins spridande. Hans forskningar visade att världen skulle gå under före 1960 års utgång.
   
  1970-talet Världskatastrof – enligt Moses David (tidigare David Berg), grundare av den religösa gruppen The children of God
  Han förutspådde att en meteor skulle träffa jorden i mitten av 70-talet och ta död på allt liv i USA.
   
  1975 Det definitiva slutet på människans 6000-åriga historia – enligt Jehovas Vittnen, Frederick W. Franz (1966)
  ”…according to this trustworthy Bible chronology six thousand years from man’s creation will end in 1975, and the seventh period of a thousand years of human history will begin in the fall of 1975 C.E.”
  – Frederick W. Franz –
  Året baseras på 6000-års jubiléet av Adams skapelse i lustgården, år 4026 f.Kr.
   
  1984 Totalitärt kontrollsamhälle – enligt George Orwell i romanen 1984
  ”Storebror ser dig” samhälle där allt man gör och tänker registreras och kontrolleras av ett totalitärt samhälle.
   
  1984-1999 Världskatastrofer – enligt Bhagwan Shree Rajneesh, guru i Rajneeshrörelsen (1983)
  Han förutspådde att världsomfattande katastrofer (översvämmningar, jordbävningar, vulkanutbrott, kärnvapenkrig m.m.) skulle inträffa och Tokyo, New York, San Francisco, Los Angeles och Bombay skulle alla förstöras totalt.
   
  1986 Slaget om Armageddon – enligt Moses David
  Ryssland skulle besegra Israel och USA och ett kommunistiskt världsherravälde skulle skapas. 1993 skulle sedan Kristus återvända till jorden.
   
  1988 Massiv kriminalitet – enligt filmen Flykten från New York (1981)
  Kriminaliteten i USA har ökat till den grad att hela Manhattan har spärrats av och gjorts om till ett gigantiskt fängelse. När du väl är där kommer du aldrig mera ut.
   
  1994 Jordens undergång – enligt Jehovas Vittnen
  Året baseras på antagandet att psalm 90:10 definierar en generation som 80 år och 1914+80 ger 1994.
   
  1995 Slaget om Armageddon – enligt David Koresh (1992)
  ”The Branch Davidian Group” i Waco, Texas bytte namn på sitt kollektiv från ”Mt Carmel” till ”Ranch Apocalypse” eftersom de trodde att den slutgiltiga Armageddon-striden skulle hållas vid deras byggnad. Detta hade de räknat ut skulle ske under 1995. Tyvärr utvecklades detta till en verklig tragedi i form av ett 51 dagar långt ställningskrig mellan sektmedlemmar och polis. Den 10:e april 1993 dog 76 av sektens medlemmar i en brand de själva anlagt.
   
  1996, 23 oktober Jordens undergång – enligt James Ussher, irländsk biskop (1658)
  Datumet baseras på antagandet att jorden skapades 23 oktober 4004 f.Kr. och att jorden ska vara i 6000 år.
   
  1996, 26 december Global virusspridning – enligt filmen De 12 apornas armé
  5 miljarder människor dör av ett muterat virus. De överlevande tvingas under jord för att klara sig.
   
  1997 Antikrist ankomst och världens undergång – enligt Superdave the wonderchemist
  Han tog det magiska numret 1331 och ladde till 666 (the number of the beast) och fick 1997. Varför är 1331 magiskt?

  1331 är samma både fram- och baklänges
  1331 visar olyckstalet 13 i båda riktningarna
  1331 är 11 i kubik
  1331 är fjärde raden i Pascals triangel:
  1
  1 1
  1 2 1
  1 3 3 1
  1 4 6 4 1

   
  1997-1999 Armageddons översvämning – enligt Vladimir Sobolyohavs, rysk vetenskapsman (sept 1997)
  Analyser av profetior från ryska helgon, Nostradamus m.fl. visar att jordens axel kommer att vridas 30 grader någon gång under de kommande två åren. Detta kommer att dränka Skandinavien och Storbrittanien, men Sibirien klarar sig. Rymdvarelser kommer att gripa in och leda världen in i den fjärde dimensionen. För tillfället gömmer sig dessa varelser eftersom vi skulle bli slöa och lata om vi visste att de fanns.
   
  1997, 8 mars Världens ände – enligt den religösa sekten The vortex of the star of David
   
  1997, 10 april Ankomsten av Antikrist – enligt Dan Millar och Bob Wadsworth, två religösa forskare
  De hade förutspått att Antikrist skulle uppstå i Vatikanstaten i skepnad av påven Peter II. Detta sedan de tolkat kometerna Hyakutake’s och Hale-Bopp’s banor 1-30 april under åren 1996 och 1997 då de bägge korsade stjärnan Algol i stjärnbilden Perseus. Kometernas banor bildade ett nästan perfekt kors. Algol betyder ”djävulsstjärna” på arabiska och Perseus huvud är känt som ”satans huvud” på hebreiska.
   
  1997, 29 augusti Domedagen – enligt Terminator 2
   
  1997, 31 december Världsomfattande katastrof – enligt Weekly World News (1997-07-29)
   
  1997/1998 Tidens ände – enligt International Association of Psychics (1997-07-29)
  92% av organisationens 120.000 medlemmar har haft samma vision om tidens ände:
  Profeter och helgon kommer att leda de troende i säkerhet. Haven minskar och öknarna växer. Skördar slår fel och skapar mass-svält. Människor över hela världen drabbas av mental och känslomässig kollaps vilket leder till ökad kriminalitet och mer våld. Vädret förändras och naturens grundlagar sätts ur spel. Djävulska demoner kommer att synas mitt på dagen. Krig, pest och allmänt elände. Slutligen kommer hela människosläktet att försvinna omkring år 2001.
   
  1998 Världens ände – enligt Centro, en religös organisation främst aktiv i Filipinerna
  De rekommenderar att man drar sig tillbaka till en säker plats (var?)
   
  1998, 5 juli Världens ände – enligt Church of the subgenius
  ”The men from planet X, or XISTS, will arrive on earth, close a deal with ”Bob”, rupture the card-carrying Ordained SubGenii up to the escape vessels of the sex goddesses, and destroy the remaining poulation of earth, very very slowly.”
  ”Bob” är J. R. Dobbs – ledare och överstepräst för Church of the Subgenius, Living Avatar of Slack, the Saint of Sales.
   
  1999, januari Besök av rymdvarelser – enligt påven John XXIII (1962)
  Enligt Sun Magazine 97-07-24 förutspådde John XXIII att rymdvarelser ska komma i ”chariots of flaming steel” och dela med sig av sina avancerade kunskaper. Vi kommer att kunna leva i 150 år eller mer och de flesta sjukdomar kommer att försvinna.

  Hurra! Vi lever fortfarande!!!
   

   
  1999, 6 augusti Det sjätte inseglet – enligt Branch Davidian sekten
  5 månaders ”major torment” kommer att drabba världen, enligt de senaste tolkningarna av bibliska profetior.
   
  1999, 11 augusti Antikrist framträder – enligt Sun Magazine (1997-05-27)
  Antikrist lever idag i mellanöstern och den 11 augusti kommer han att visa sig för världen.
  ”It will be the ultimate war. Many will perish, and their souls will travel to heaven or hell, depending on which side they supported during the conflict.”
   
  1999, 11 augusti Total solförmörkelse, synlig i Europa
   
  1999, 19 december Det slutgiltiga kriget – enligt Dotson Meade, bibelexpert
  ”…something will happen that brings about the war which will end the world as we know it. There will be a vicious cycle of storms and earthquakes that lead to the final battle the world has awaited.”
  – Sun Magazine –
   
  2000 Tredje världskriget – enligt Michael Drosnin, författare till ”The Bible code”
  Han har hittat en gömt meddelande i Pentateuch (de fem första böckerna i bibeln) som förutspår tredje världskriget vilket inkluderar ett världsomfattande kärnvapenkrig.
   
  2000, 1 januari Domedagen – enligt påven John XXIII (1961)
  Enligt påven kommer en terroristgrupp från Libyen att spränga en atombomb i en störe europeisk stad. Detta blir början på ett sex månader långt krig där miljontals människor dör.
   
  2000, 1 januari Satan träder fram – enligt William Cooper ledare för en milisgrupp i St. Johns, Arizona
  Gizapyramidens hemliga kammare kommer att öppnas, deras hemligheter avslöjas, Satan träder fram och den amerikanska milisen kommer att starta ett krig.
   
  2000, 21 januari Total månförmörkelse, synlig i Europa och USA
   
  2000, april Planetarisk ”conjunction” (Mars, Jupiter och Saturnus)
   
  2000, maj ”Great conjuction” mellan Jupiter och Saturnus
  Inträffade även år 7 f.Kr. och vissa anser att detta var Betlehemsstjärnan som ledde de tre vise männen till Jesus.
   
  2000, 21 september Jesus andra återkomst – enligt Dan Millar
  Fyra händelser inträffar denna dag:

  ”The sidereal day” nollställs
  Judiska nyåret, om man räknar enligt den Kanaanitiska kalendern som användes i gamla Israel innan den Babylonska fångenskapen
  Judiska ”feast of jubilees” enligt ett meddelande fån junfru Maria till fader Stefan Gobbi
  Höstdagjämning

   
  2000, 25 december Det 1000-åriga paradiset – enligt påven John XXIII (1962)
  Enligt Sun Magazine (97-07-24) har påven förutspått att Jesus kommer att uppenbara sig i himlen ovanför New York. Han kommer att utropa det 1000-åriga paradiset som dock föregås av sex månaders stor sorg.
   
  2001 Kaos i världen – enligt Jack van Impe Ministries, författare till boken ”On the edge of eternity”
  Han förutspår att ”…2001 will usher in international chaos such as we’ve never seen in our history. The world will experience drought, war, malaria and hunger afflicting entire populations throughout the African continent. By the year 2001 there will be global chaos.”
  Islam kommer att ha vuxit sig mycket starkare än kristendomen och en enda världsdominerande kyrka ledd av demoner kommer att skapas. Israel kommer att återinföra tempelritualer med djuroffer.
   
  2001 Atlantis återuppstår – enligt Charles Spiegel, pensionerad psykologiprofessor
  Hans predikningar förutspår Atlantis återuppståndelse i Karibien någon gång under 2001. Kort därefter kommer 1000 utomjordiska varelser från ”Myton” att landa där med 33 rymdskepp och sprida ny kunskap till mänskligheten.
   
  2004 Armageddon och Kristus återuppståndelse – enligt Arnie Stanton (97-09-16)
  Den 16/9 -97 hölls den fjärde judiska festivalen som sammanföll med en månförmörkelse sedan 3/4 -96. Han citerar Lukas 21:25-26 där det står: ”…signs in the sun, in the moon and on the earth distress of nations”. Själv anser han att de senaste månförmörkelserna är de sista kända astronomiska tecken som förebådar en 7 års (360 dagar/år) nedräkning till Armageddon och Kristus återuppståndelse på jorden. Enligt Arnie’s beräkningar återuppstår Kristus några månader innan 29/9 2004 då asteroiden Toutais sveper förbi nära jorden (kanske t.o.m. slår ned).
   
  2005. 5 maj Titanerna släpps lösa – enligt filmen Herkules Enligt uppgift ska en egyptisk pyramid ha en gång utformad som en kalender som tidigare ska ha påvisat bl.a. digerdöden och andra världskriget
   
  2012 Kometnedslag – enligt Michael Drosnin, författare till boken ”The Bible code”
  Han har hittat ett gömt meddelande i Pentateuch (de fem första böckerna i Bibeln) som förutspår ett kometnedslag som utplånar allt liv på jorden.
   
  2012, 22 december Världens ände – enligt Mayafolket
  Enligt Mayafolkets skapades världen vid Venus födelse (13 augusti 3314 f.Kr.) och de beräknade att den skulle upphöra efter 13 ”baktuner”. Mayakalender har följande uppdelning:

  en månad=20 dagar
  1 år=360 dagar (18 månader)
  1 katun=7200 dagar (20 år)
  1 baktun=144000 dagar (20 katuner)

  De uppskattade att världens ände skulle inträffa någon gång kring vintersolståndet år 2012.
   
  2016 Allt liv utrotat p.g.a. biologisk krigföring – enligt professor Lloyd Cunningdale
  Under utgrävningar efter ”the Donner party disaster” (en grupp nybyggare som blev insnöade i Sierra Nevada bergen 1847) hittade professorn och hans studenter en tidskapsel med förutspåelser om framtiden. Traditionell krigföring kommer att överges till förmån för biologisk krigföring. År 2016 kommer en sjukdom att sprida sig och ta död på alla människor på jorden.
   
  2017 Andra amerikanska inbördeskriget – enligt filmen Barb wire
  Pamela Anderson kan väl inte ha fel…
   
  2022 Fängelser drivs i privat regi – enligt filmen Flykten från Absolom
  Tunga brottslingar ”förvaras” på livstid i hårt bevakade fängelsekomplex långt ut i vildmarken utan någon som helst kontakt med omvärlden.
   
  2047, 14 september Mänskligheten utrotas – enligt The church of !BLAIR!
  Hela mänskligheten kommer förmodligen att utrotas kl. 03:28 GMT (04:28 svensk tid). Gudarna kommer att dra tillbaka sin skyddande hand över människorna om vi inte slutar vara så ”normala” och ”konformistiska”. Om vi inte skärper till oss kommer Astro-lemurer (rymdvarelser i form av lemurer med regnbågsfärgade kroppar) att attackera människosläktet och klubba oss alla till döds med gigantiska burritos…
   
  2239 Jordens undergång
  …om man använder biskop Ussher’s metod men utgår från den judiska kalendern (där jorden skapas år 1 vilket motsvarar år 3761 f.Kr.)

  Jag hittade listan här:
  http://hem.passagen.se/robbano/domedag/

 73. Gunbo

  Inge,

  Helt rätt! Men då förstår jag inte riktigt varför du skrev: ”Enligt T. P. finns det inga bevis och isåfall svävar allt mer eller mindre i en gråzon öppet för tyckande.”

 74. Gunbo, du försökte mästra folk här med din påstådda erfarenhet och kunskap! Jag tolkade inte det du hade läst, jag tolkade och tolkar det du säger här. Och du snackade skit!Och jag fattar faktiskt inte varför du nu försöker omdefinera (ljuga?) om  vad du sa då!

  Att du inte håller med mig, är inte ett argument, heller inte att du inte förstår vad jag säger, eller för all del vad andra säger. Att du vill klistra på mig epitetet ’inbilla sig allvetande’ är ytterligare ett bra exempel på att du inte förstår vad du läser eller säger.

  Angående ’ödmjuk’ är det du och din presentation här som är ifrågasatt. Inte min kunskap. Och jo, jag vet att man inte ljuger i en civiliserade debatt. Inte ens för att täcka upp tidigare fadäser och dumheter (som tex här verkar nästan alla tycka att the science is settled’). Men typiskt nog vill du göra dina brister till anklagelse mot mig! Om du vill påpeka när jag har fel i sak är du välkommen att göra det. Men det gör du aldrig, utan ständigt kommer du med personpåhopp istället!

  Och märk väl, att påpeka att du ljög när du presenterade dig här, eller att du snackade skit om att folk menar ’the science is settled’ är inte skitsnack. Det är vad du faktiskt hävdade! Och fortfarande försöker skylla på andra!

 75. Gunbo #72

  I de läckta mailen i climategate finns gott om bevis för precis det som dessa ska ’klimatforskare’ hade kritiserats för och anklagats och misstänks för under lång tid. Det finns inget utrymme för den delen. Det som går att diskutera är hur illa det är för resten av den sk klimatforskningen. Men illa är det.

  Att Thomas försöker omdefinera hela kartan är ju (tyvärr) ingen nyhet. Tvärtom: Han är ju känd för att hålla kartan upp-och-ner vid varje tillfälle han tror det gynnar honom, och det  är inget som hedrar honom.

 76. ThomasJ

  Rosenhane #67: Det gäller inte endast för Tjörn, PBL:en är under en generell omarbetning, ’anpassning’, som man anger, bl.a. till framgent inträffande, höjda havsytenivåer. Länsstyrelsen här [riktigt tvättäkta fullgångsidioter] har ålagt planavdelningen att i sina arbeten ta hänsyn till ökade nivåer… I Gbg är man [hur nu detta kan vara] än mer ute och reser – näppeligen en tröst. Vi hade för inte så länge sedan ett ärende i nämnden ang. ombygg av s.k. magasin, dvs. f.d. mycket stora ’sjöbodar’, till lokaler/bostäder – vilket skulle vara en jättebra sak för alla. Här lade planavdelning emellertid in en brasklapp sägandes, att pga. nivåhöjningar måste taknocken höjas för att bottenplanets minsta [enl. PBL] innerhöjd skulle kunna uppfyllas, dvs. ’golvet’ + taket måste höjas. Motivering till detta var bl.a. att kommunen som bygglovsgivare skulle framgent kunna bli skadeståndspliktigt om [=när] havsytenivån stiger… Sjukt, oder…? 😉

  Algorehydran har sina tentakler ö v e r a l l t!
  grr… 🙁

  Mvh/TJ

 77. Labbibia#71
  Det bästa var slutraden, skönt att höra att det inte var du som hade satt ihop listan. 😉

 78. AOH

  Passar bra till rubriken ”Längtan till undergang”

  http://begrundatoplitat.blogspot.com/2009/12/klimatskeptisk-forskning-finns-den.html
   
  Det är alltid intressant att tiita in hos andra bloggar och kolla kommentarer. Hos Eva Berglund kan man säga ” som man bäddar får man sova” d.v.s lite substans och zero kommentarer.
  Tänk om EB tog sig tid att titta in hos TCS istället för att hämta bloggmaterial hos UI , Climate Real m.fl.

 79. Gunbo

  Jonas #73,
  En sak får jag berömma dig för – ditt goda minne. Du glömmer aldrig en oförrätt eller inbillad sådan. Ärligt talat minns jag inte vad jag skrev när jag dök upp här men några lögner var det inte! Det var du som tolkade det så eftersom du inte tolererar folk som har minsta tilltro till AGW. 
  Tyvärr får man i dina ögon behålla den stämpeln även om man reviderar sina synpunkter. En gång förtappad alltid förtappad.
  Det är så här fanatism ser ut. Det är så här krig börjar.

  ”att du snackade skit om att folk menar ‘the science is settled’
  Ja, vad annat innebär den här meningen om inte att science is settled:
  ”Det existerar inga forskningsresultat som pekar på en förestående katastrof.”

   Jag lägger ner den här diskussionen nu medveten om att den inte leder någonvart.

 80. TJ#75
  Thomas, jag förstår din frustration, det är ju för tusan inte bara sjukt utan i förlängningen kriminellt.
  Om jag skulle gå ut med att jag kan bota cancer med en dekokt på malda råttsvansar nerrört i elefantsnor skulle ju anmälningarna börja hagla ganska snart och verksamheten skulle stoppas, eller?
  Vart är vi på väg, vansinnet måste få en ände!!
  Och ingen av de sju i riksdagen inger hopp för framtiden just nu…

 81. Gunbo, där kom fler felaktigheter från dig:

  Jag är mycket medveten om att många (kanske en majoritet) tror på AGW, och jag har noll problem med deras existens.

  I frågan vi diskuterar (där du tom anklagade mig för lögn) har du faktiskt försökt med en (bort-) förklaring: Du hävdade att du var helt chockad av vad som sas här och att du aldrig hade konfronterats med  den sortens information förut.

  Nå, den delen tror jag på, dvs att du var helt aningslös. Men den delen förklarar inte vad du faktiskt hävdade om dig själv och vill på dyvla andra.  Bara att du tidigare aldrig ens utsatt dig själv för avvikande uppfattningar . Men ändå ville du mästra dem som inte höll med dig! Baserat på att du (sa att du hade mer kunskap, hade läst mer, och undre längre tid om dessa frågor). Det var ren lögn för du hade absolut noll kunskap om sakfrågan! Noll, Gunbo!

  Och även om Christopher E samma sak i mindre otvetydiga ordalag så sa han exakt samma sak. Men du vill nu försöka göra det till en fråga om (andras) tonfall!? Hur tänker du då?

  Och att du nu försöker få till ett påstående om att där ’existerar ingen sådan forskning’ till att betyda  ’forskningen  är avgjord’ är ytterligare ett exempel på hur du försöker förvrida innebörden i allt för att rädda en poäng.

  Eller ljuga, om man skall använda  ett mer vardagligt språk!

  Gunbo, jag har ingen aning om varför du håller på. Varför du så förtvivlat försöker rädda varje AGW-talking-point som kommer upp. Men iom att du gör det redovisar du vad du menar, och där framgår ofta att du är beredd att tänja betänkligt på sanningen för att slippa behöva korrigera när du är ute och cyklar. Vilket du är ganska regelbundet.

  Om du inte villar att bli emotsagd finns där ett alldeles utmärkt recept. Det är att inte kommentera. Och vill du ändå kommentera (vilket jag mfl alltså välkomnar)  finns ett annat recept: Det är att inte skriva saker vilka du inte kan stå för.

  Men gör du ändå det får du finna dig att bli emotsagd och att få dina egna ord upprepade för dig när du börjar ljuga om vad du sa.

  Det är för övrigt skälet till att Thomas P flydde: Hans många lögner och ännu mera skitsnack gick inte att upprätthålla längre ! Och på sätt och vis tycker jag det är bra! Det tar tid att klä av osanningar , skitsnack och lögner. Men det är helt nödvändigt för att komma framåt!  Och den som har behövt ljuga har oerhört svårt att bygga upp sitt förtroende igen. Långt svårare ä det tog att rasera det, och även långt längre tid än det tog att bygga upp det första gången!

  Jag tror dig när du säger att du är långt mer flummig än Thomas P, men jag sväljer inte alla dina bortförklaringar som ofta säger emot sig  själva. Men du har en poäng i att den sortens ormande inte leder någon vart.

  Det är bara synd att du inte själv inser de uppenbara konsekvenserna av detta. Men å andra sidan, det är ju så jag har lärt känna  och uppfattat dig. Du är väl bara sån! Precis som Thomas P inte har några bättre metoder om inte folk tror honom på hans ord första gången!

 82. Slabadang!

  DN knep första priset i censur idag.

  Schytts SVT ställ om kan andas ut,de halkade ner på en andra plats.

  Det råder panik bland bland AGW propagandisterna.De har tappat kontrollen och befinner sig i en ohållbar situation.
  Vi har nått samma punkt som när DDR kollapsade.Det är först när folket öppet börjar hånskratta åt propagandan som strukturerna faller ihop.Humorn är viktig, och roliga historier om snorklare och miljömunkar börjar sprida sig.
  Vi kommer vara tvungna att komma ihåg alla vetenskapsmän som med civilkurage utmanat Kejsarens följe. Vi har ett gäng som gjort en fantastisk insats.Bern Karlen McIntyre Maggie mfl.Sen ska vi heller aldrig förlåta dem som sprang propagandans ärenden Schytt Bojs Rockström Axelsson  mfl mfl.Det är många som svlöjat sin sanna natur.

 83. L

  Som tur är har DN fått in en debattartikel av vår miljöminister, som fortsätter med samma rappakalja som innan Köpenhamn:
   
  http://www.dn.se/opinion/debatt/sa-ska-vi-fortsatta-arbetet-med-att-radda-klimatet-1.1021504

 84. Slabadang! # 81
  Som varandes en av de som ofta fått sina inlägg censurerade både på DN och framförallt på SVT:s vidriga propagandasajt Ställom, så  håller jag med dig till 100%.

  Jag hävdar att det måste till en utredning om hur det kunde gå så snett just på SVT. Det får aldrig hända igen. Förtroendet för SVT som huvudförmedlare av saklig, objektiv samhällsinformation är kört i botten. De ansvariga måste stå till svars för de flagranta brott mot SVT:s regler som begåtts om och om igen.
   

 85. Steve

  Herr miljöminister Carlgren’s opus i DN idag, på temat ’Vi fortsätter att rädda klimatet’, är verkligen värt att läsa!  Det var hjärtskärande, säger ministern, att i Köpenhamn få se hotade länder typ Tuvalu kämpa och stå i, bara för att sedan överges av oss i den rika världen, och bli utan bidrag!

  Det här går bara inte.  ”Klimatet kräver mer”, slår ministern fast. ”Och det snabbt. Frågan vi alla behöver ställa oss är hur vi kan höja ambitionsnivån till att nå det som klimatet kräver.”
  Körriktningen är dock klar: ”Tryck behöver sättas på Kina (och USA) att bidra till nödvändiga internationella lösningar.”
  Det blir något att se fram emot!  Miljöministern spänner ögonen i Kinas klimatansvarige och förklarar att ”nu gör vi som jag vill” !   Ujuj !
  http://www.dn.se/opinion/debatt/sa-ska-vi-fortsatta-arbetet-med-att-radda-klimatet-1.1021504

 86. Inge

  Gunbo
  Jag vet inte hur ett bevis ska definieras, jagbara hänvisar till vad andra säger.

 87. Per-Åke

  För att återgå till den ursprungliga frågan: Varför längtan till undergången?
  Vi längtar inte till undergången (i varje fall inte mentalt friska människor), snarare är det väl så att  längtan att *undgå* undergången ger så stora möjligheter:
  – för en enskild; att ge sitt liv en mening,
  – för en grupp; att sammansvetsa den mot ett yttre hot,
  – för ledare; att använda en sådan grupp för egna maktsyften.

 88. Ulrik

  Efter att ha läst Andréas Carlgrens synpunkter i DN så börjar jag tänka, att det går kanske lika bra med en miljöpartist. Det kan i varje fall inte bli värre. Då är det väl dags att omdömesgilla partiledare gör en nystart?

 89. Håller med. C gör tillräckligt bort sig redan med kärnkraften osv Se till att avslöja Mp oxå  innan ballongen hinner ställa till med skada.

 90. Andreas C är en sak, sannolikt lätt att göra sig av med, det vore nog tom en lättnad för alliansen att bli av med honom. 
  Maria W däremot är mediernas älskling, som miljöpartist står hon dem nära, dessutom är hon iskall i debatten. Hon framhäver att hon är naturvetare och därför mera trovärdig i miljöfrågor än någon annan politiker.
  Är hon insatt i klimatfrågan så ljuger hon bättre än de flesta.

 91. Claudius

  Nu har jag äntligen hunnit läsa professor Duttons intressanta artikel. Och jag vill lämna en kompletterande synpunkt:

  Det finns en omständighet som gör att vi i västerlandets kristna kultur (det spelar mindre roll i detta sammanhang att vi numera är rejält avkristnade) är sas kulturellt programmerade för att ta till oss domedagsprofetior. Jag menar att detta måste räknas in bland förklaringarna till varför undergångstemat är, och har varit, så gångbart i litteratur och film.

  Först och främst: Bibelns berättelse om syndafloden. Vi ska inte underskatta betydelsen av detta. För det andra: Digerdöden under 1300-talet — som var en reell katastrof, som dessutom inträffade under det 100-åriga kriget mellan England och Frankrike, även det en reell katastrof. Pesten raderade ut mellan 25 och 30 % av den dåvarande befolkningen, landsändar avfolkades, det mesta gick i stå. För ett närmare studium av 1300-talet rekommenderar jag Barbara Tuchmans ”A distant mirror”, 1978 (En fjärran spegel), mycket kunnig och underhållande. Tuchman var ett exempel på en självlärd forskare, utan akademiska meriter, efter sin död 1989 har hon tyvärr försvunnit från tidningssidorna.

  Ingmar Bergmans film Det sjunde inseglet utspelas under digerdöden. Där förekommer bl a ett flagellanttåg, man marscherar under späkning och piskning mm, allt för att detta anses kunna avvärja katastrofen. Gammalmodigt? Tokigt? Nja, så sent som i december 2009 förekom en liknande övning — långa diskussioner om priset på avlaten, vilka späkningar man skulle komma överens om, etc, massor av länder som deltog, allt för att avvärja en förestående katastrof — som troligen är inbillad.

 92. L

  Maria W är nog inte särskilt påläst i några frågor. För ett par år sedan sa hon t ex att vi skulle lägga ner inrikesflyget och köpa mera tåg. Tyvärr hade hon inte tänkt på att det saknas räls att köra tågen på…

 93. István

  Labbibia #71
  En förfärande lista, efter ett tag orkar man inte läsa mera.
  Det vore dock mera intressant att att lista upp alla de katastrofer som våra ansvarskännande vetenskapsmän och politiker har hotat oss med bara under de senaste decennierna.
  Hur var det möjligt att så många trodde på hoten?
  Hur var det möjligt att de ansvariga bara kommit undan, och ogenerat kunnat fortsätta med nästa hotprojekt?
  Finns det hopp om att efter agw hysterins avklingande kommer en generell tillnyktring?

 94. Håkan Bergman

  L # 90
  Jo dom här damerna i Mp har inte mycket koll på realiteterna. I höstas föreslog Karin Svensson-Smith att man skulle lägga räls på en körbana på E4:an, en totalt omöjlig idè med tanke på bärighet, stigningar och kurvradier.

 95. Lars C

  ¤94
  Men ett magnetsvävtåg på stolpar i mittrenen då?

 96. L  #94 – problemet är att media lurat allmänheten att tro på vad miljörörelsen har att säga.

 97. Lars C

  …Vilken dj smäll när långtradare med släp prickar en stolpe och ett tåg är på ingående med 400 knyck.

 98. cg

  Galenskapen blir bara värre och värre …  I min egen stad, Sundsvall, måste vi stå ut med sånt här…

  http://st.nu/start/sundsvall/1.1692101
  http://st.nu/start/sundsvall/1.1692108
  http://st.nu/start/sundsvall/1.1692107

  Det är till sådan pseudovetenskap våra skattepengar går. Och det i en kommun vars ekonomi går med kraftigt underskott. Det vore bättre att

 99. Gunnar Strandell

  Jag tror att Karin Svensson-Smith ville hitta ett sätt att slippa miljökonsekvensutredningar för ny tågtrafik.
  Tid och kostnader för att utreda bottniabanans korsning med Umeälven har nog satt sina spår.
  🙂

 100. Urban

  Jag blir rädd när jag läser Carlgrens artikel. Vad kan denne man hitta på härnäst. För 30 år sedan försökte han stoppa kärnkraften. Nu har han gett sig på ett större projekt.

  ”Klimatet kräver mer”  Jösses!

 101. Jan

  94 Håkan Bergman
  Den efterföljande diskussionen handlade mest om det var smart att stänga av 2 filer av motorvägen för att bygga järnvägen för höghastighetståg.  Här är ett exempel:

  http://svtplay.se/v/1631120/miljopartiet_riv_motorvagen_bygg_jarnvag

  Med den låga kunskapsnivån inom massmeia och politik är det knappast möjligt att förvänta sig någon seriös debatt. Den enda sågningeng av förslaget jag minns var kommentarerna till förslaget då det presenterades i SVD.

 102. Slabadang!

  Det är svårt att bibehålla en sansad argumentation och debatt när klimattalibanerna helt lämnat logik och omdöme bakom sig.
  Carlgrens artikel är mer en avslöjande diagnos av hans eget mentala tillstånd.Här står de vetenskapliga motbevisen på kö,ingen uppvärmning på de senaste 10 åren,värsta vintern i mannaminne.Systemtiskt fusk inom IPCC sedan 1996,klimatmodeller som inte ens kan svara rätt om gårdagens klimat,omskrivning av hela den klimatiska historien i wikipedia,korruption,lögner om Maldiverna isbjörnar glaciärer,vattentillgång mm mm.
  Det är lättare att hitta tusen stora fel en ett enda litet rätt! 
  Carlgren saknar inga hästar i stallet han är i avsaknad av stall. 

 103. Intressant ändå att värsta tänkbara scenario är att Sundvall blir som för 130 år sen, var det inte då som temperaturen var OK?

  En som som jag funderat mycket på är hur mätningar av havsnivå och temp. går till, jag har som tekniker jobbat en del med kalibrering och validering av bl.a tempmätare och det är ju inte så enkelt, så hur man kan fastställa en ”medeltemperatur” för jorden med en precision
  på 0.1 grader är ju helt otroligt.

  Är det kanske nån som är insatt i mätmetoder, vilken typ av givare som används mm, skulle va intressant. Även att mäta havsnivå med mm-nogrannhet låter lite för bra i mina öron.

 104. Ulrik

  Jan 101- Karin Svensson ville ju också lägga räls på motorvägen över Öresundsbron, tvåvånings tågtrafik. Hur lokföraren skulle bete sig när han kom till Kastrup framgick inte i hennes vision. Då hon inte har bil och körkort så vet hon nog inte att danskarna nu har byggt ut till fyrfilig motorväg från Köge mot Köpenhamn och det är fortfarande köer i högtrafik.

 105. Håkan Bergman

  Jan # 101 Ulrik # 104
  Finns en lång och i många stycken mycket initierad diskussion här:
  http://www.postvagnen.com/forum/index.php?id=164927

 106. cg#98
   
  Intressant att läsa om dårskapen i Sundsvalls kommun. 40 anställda för att syssla med klimatomställning, jisses, och det är nog likadant i hela landet. Undrar var den årliga kostnaden landar?

 107. Åke Rullgård

  Att Carlgren beter sig och skriver som han gör är inte så märkligt. Hans planer för COP15 har ju misslyckats helt och han kommer att fortsätta sin argumentation en tid som en rättshaverist tills hans röst dör ut och/eller att han byts ut som miljöminister. Hoppas att det finns något län som snarast behöver en ny landhövding. Allt detta under förutsättning att Reinfeldt lever upp till den intelligens som han antas besitta. Om huruvida han lever upp till sin förmenta intellegens kommer att framgå av att han till följd av Climategate och misslyckandet med COP15 omprövar sin inställing till AGW och koldioxidhysterin.

 108. Håkan Bergman

  cg # 98
  Det tycks som att Sundsvalls kommun har prioriterat fel här:
  http://st.nu/start/sundsvall/1.1688106