Välkommen till kalla 2010!

01.01.10. I ettors och nollors förlovade dataland blir världen bara varmare och varmare. I verkligheten är det idag minus 10 här i Helsingborg. Det nya året börjar med en rejäl köldknäpp på näsan åt AGW-hypotesen. Och Piers Corbyn, som på ett framgångsrikt sätt förutsagt kylan under COP15 (och mycket annat) spår en mycket kall januari och februari.

Skärmavbild 2010-01-01 kl. 08.52.59

Om vi verkligen är på väg mot kallare tider, och då inte bara ett par månader, utan en avkylning som pågår i flera decennier, så får vi nog hoppas att Peter J Olsson har rätt när han i dagens Kvällsposten hoppas på en renässans för kärnkraften.

Professor Fred Singer är också optimistisk. I en intervju i The Examiner säger han: ”I am sure that sound science must — and will — win out in the long run and convince not only scientists but also the public and politicians that climate change is almost all natural, and that a modest warming, should it occur, is good for humanity overall.”

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Alvin Stoltz

  Orsaken till det kalla klimatet är den globala uppvärmningen. Klimatet tar sats i en kallsvacka för att sedan skjuta upp i en spik och över ”the tipping point”
  Dr Sematos  (fil. Dr.  G log. ins. trams.)

 2. Peter Stilbs

  Alvin – linkande tongångar fanns i en ledare på SvD för några dagar sedan – kölden och snön på norra halvklotet berodde på att ”klimatet var i olag”.  Jag skrev till författaren och frågade om det var rubriksättare eller han själv som skrivit detta – inget svar.

 3. Alvin Stoltz

  Verkligheten överträffar fantasin som vanligt m.a.o.
  suck

 4. Johan

  Sola i Karlstad har ni väl hört talas om, men jag hade föredragit att den lyst på sommaren i stället och att det hade varit lite varmare.
  http://www.yr.no/sted/Sverige/V%C3%A4rmland/Karlstad/langtidsvarsel.html
  Jag älskar skidåkning men nu riskerar man frysa ändalykten av sig om man går ut!
  Inte ofta man åker på grön burkvalla på de här breddgraderna.

 5. Just nu vräker snön ner och jag har absolut ingen lust att möta den – men jag måste. Jag har skräp som måste slängas och mat som måste köpas. Inte mycket till vetenskap där inte utan snarare överlevnadsinstinkt. Är det så vi ska överleva istiden, genom att stanna inne?

 6. Urban

  Peter: Det är just sådana uttalanden som att ”klimatet är i olag” som på ett tydligt sätt avslöjar att är vissa debattörer är ute på hal is!

  När jag var barn på 60-talet var det kallt och snöigt men ingen talade om att klimatet var i olag för det.  Samma sak under stora delar av 1980-talet, massor av snö och svinkallt. Jag minns hur snön vräkte ned och temperaturen samtidigt var en bra bit under 20 minus. Ej heller då talades om att klimatet skulle vara i olag. Det är symptomatiskt att du inte fått något svar för det finns inget annat svar än att det är trams och det kan man ju inte svara.

  Kan inte låta bli att upprepa en upplysning från föregående tråd. Gårdagens ledar i DN, signerad Hans Bergström, visar att AGW skälver i sina grundvalar. Att dessa åsikter framförs på ledarplats i DN, som har varit, och är, en av landets mest högljudda AGW-megafoner är verkligen uppseendeväckande! (Texten finns i föregående tråd).

 7. Björn

  Bra kärnkraftsartikel. Man kunde kanske tänka sig att det gamla Barsebäcksverket startas upp nu, medan man bygger flera nya reaktorer vid sidan om.

  Intervjun med Fred Singer var saklig och bra där han bland annat sa:
  Humans don’t dictate facts to nature. Fler sådana intervjuer vill man se publicerade.

  Den kyla som för närvarande drabbar norra hemisfären, kommer väl att väcka politikerna från propagandahypnosen. För den som är intresserad går det att följa det dramatiska solläget just nu. Forskarna förväntar sig att solen skall få flera fläckar, men det går trögt. Följ solfläcksutvecklingen från teleskopsatteliten Soho, på nedanstående länk från NASA. Klicka på texten under solfläcksbilderna så kan ni följa utvecklingen för varje timme.

  http://sohowww.nascom.nasa.gov/data/realtime-images.html

 8. Lars

  <!– @page { margin: 2cm } P { margin-bottom: 0.21cm } –>
  <!– @page { margin: 2cm } P { margin-bottom: 0.21cm } A:link { so-language: zxx } –>
  ”No Rise of Atmospheric Carbon Dioxide Fraction in Past 160 Years”
  http://www.sciencedaily.com/releases/2009/12/091230184221.htm

 9. hahn

  Urban, jag tror att DN’s publicering av Hans Bergströms utmärkta artikel är en helt naturlig utveckling efter climategate. Även de mest förhärdade AGW troende har med all önskvärd tydlighet fått det klargjort för sig att frågan fortfarande är öppen. Det skulle se småfånigt ut av en tidning att inte låta skeptikersidan komma till tals överhuvudtaget efter den halvdassiga spurten klimatalarmismen gjord på 00 talet. Redaktionerna är naturligtvis oerhört medvetna om detta. Man måste öppna för en snygg exit.

 10. Alvin Stoltz

  Översvämning och oväder i Bangladesh:  Klimatets fel??
  Har det någonsin varit annat i detta låglänta floddelta. Är det inte så att om det INTE vore översvämning Bangladesh är det något fel på klimatet!

 11. Men visst är det härligt med vinter när det är vinter i norr.
  Jag hoppas att vi får behålla vintern i ett par tre månader.

  Hoppas Ulf

 12. …vårvintern är ju speciellt härlig här uppe.

 13. Steve

  Examiner.com är ett media-företag med HQ i Denver, Colorado.  Man står bakom ett antal lokala nyhets-sajter, där ’medborgar-journalister’ kan få publicera sig.  Totalt finns man på över 100 platser i USA, och har börjat även i Canada.  I år, 2010, kommer man även att dra igång i UK.
  Examiner säger sig ha 21.000 journalister, ’examiners’.  De får ersättning efter antalet ”page views”.  (Inte mycket, sägs det.  Men ändå…)
  Jag har bl.a. följt Examiner-sajter i fråga om Latinamerika — Honduras, t.ex. — och fått intrycket att sakkunskapen varit högre än inom media-etablissemanget — AP, AFP, NY Times… etc. 
  Men man bör försöka skilja mellan de olika versionerna.  Intervjun med Fred Singer finns i ”LA Public Policy Examiner”.  Läs alltså gärna (det finns en del 1 och en del 2 också), så får skribenten en liten slant extra.

 14. ThomasJ

  Då det här på TCS finns så mycket trevligheter [heter det så..?] – förutom alla fenomenala mängder kunskaper asså… 😉 och samtidigt håller kung Bore oss i ett mer/mindre isigt järngrepp, kan måhända följande ’ståry’ vara tjänlig nödvändig(?) uppvärmning:

  Två nunnor är ute och går. Den ena kallas Syster Matematik på grund av hennes skarpa matematiska sinne. Den andra kallas Syster Logik, eftersom hon är så logisk i nedan kallas de för SM och SL.
  De är som sagt ute och går. Det blir mörkt och de är fortfarande långt ifrån klostret.
   
  SM: Har du lagt märke till att det är en man som följer efter oss? Undrar vad han vill…
  SL: Men det är ju logiskt – han vill våldta oss.
  SM: Åh nej – med det här avståndet kommer han ikapp oss inom 15 minuter. Vad ska vi göra?
  SL: Det enda logiska är att vi går fortare.
  SM: Det funkar inte.
  SL: Självklart funkar det inte, han gör ju det enda logiska; han går fortare än oss!
  SM: Så vad gör vi nu? Med det här avståndet är han ikapp oss om några minuter.
  SL: Det enda logiska är att vi delar på oss. Du går den vägen och jag den här. Han kan inte följa efter oss båda två.
   
  Mannen beslutar sig för att följa efter Syster Logik, och Syster Matematik kommer fram till klostret välbehållen. Hon är mycket bekymrad för den andra nunnan, men så dyker hon upp.
  SM: Syster Logik – gudskelov! Berätta vad som hänt!
  SL: Jo, det hände det enda logiska. Mannen kunde ju inte följa efter oss båda två, så han valde mig.
  SM: Jaja, det vet jag ju (lite förnärmad), men vad hände egentligen?
  SL: Det enda logiska. Jag började springa så fort jag kunde och mannen började springa så snabbt han kunde.
  SM: Och vad hände då?
  SL: Det enda logiska – han hann ikapp mig!
  SM: Åh nej, vad gjorde du då?
  SL: Det enda logiska, jag drog upp kjolen!
  SM: Åh nej Syster! Vad gjorde mannen då?
  SL: Det enda logiska, han drog ner sina byxor helt.
  SM: Åh nej… Vad hände då da?
  SL: Jamen det är ju helt logiskt! En nunna med uppdragen kjol kan ju springa snabbare än en man med byxorna nere!
  Ergo: logik é in´t så dumt, oder…? 😀

  Mvh/TJ

 15. ThomasJ

  Lite mer åt seriöst håll kan vara att hålla koll på – t.ex. via anmäla sig till prenumeration [gratis] – den återuppväckta ’Svens Tidskrift’. De tar upp & debatterar/kommenterar teman på sätt som [typ] Steve nämner [#13] ’Examiner.com’ – dock på/med geografiskt begränsad vy. Länk:
  http://www.svensktidskrift.se/
   
  Mvh/TJ

 16. Lars C

  Någon som vet varför denna sida inte uppdateras längre?
  http://ds.data.jma.go.jp/tcc/tcc/products/climate/synop.html

 17. Dan

  Ska bli intressant att se när de fyras gäng (SvD,Exp, AB, DN) tar upp den jättenyhet Climategate egentligen är.
  Man kanske tillochmed kan hoppas att det tränger ut ”nyheter” om L. Bagges bakdel eller mat-Tinas underbyxor… Vad tror ni?

 18. Johan

  Ju mer jag läser om klimathotet desto osäkrare blir jag på om det verkligen existerar. Jag tycker (precis som många av er har påpekat) att debatten idag är osaklig, och minst sagt överdriven. Men, en sak förstår jag inte: Om klimathotet bara är en bluff, vem ligger bakom bluffen? Och vem vinner på den? Jag förstår förstås att klimatforskare kan få ökade anslag genom att påstå att klimatet är hotat. Men jag har väldigt svårt att tro att det endast är dessa som ligger bakom klimatbluffen. Så vilka är de stora vinnarna? De som verkligen tjänar på att folk tror att klimatet är hotat. Finns det några dolda politiska eller ekonomiska intressen bakom det hela? Är det någon av er som har koll på detta? Tycker det är en mycket intressant fråga. Tacksam för svar.

 19. Tomas

  @Alvin Stoltz #10,
  Problemen beror främst på stora förstörda Mangrove områden till förmån för räkfarmer, en ”konvertering” som pågått ett antal år, men detta är inte hur det porträtteras i ”våra” tidningar. dvs egenförvållat,

  http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/3728019.stm

  http://www.wrm.org.uy/bulletin/144/Bangladesh.html

 20. AOH

  http://joannenova.com.au/2010/01/is-there-any-evidence/
   
  En kommentar i  Jo Nova:s inlaga: Is there any evidence? som säkert fler och fler av oss instämmer i.

  ”I get the impression that even a few Alarmists are beginning to feel uncomfortable – ClimateGate, lack of warming etc. etc. So our old friend Ocean Acidification(OA)is starting to be wheeled out centre-stage. As CO2 is not being helpful as a bad guy in the atmosphere, the tack will change.

 21. Steve

  En ny tid börjar:  ”Holiday Travel — A skier passes infront of the Capitol under heavy snowfall on December 19 in Washington, DC. The US capital paid prison inmates to shovel sidewalks, crosswalks and bus stops after the biggest December blizzard in the city’s history,
  (Yahoo news 31 dec, länken på 278 tecken ersatt med TinyURL:)
  http://tinyurl.com/y8l5xmy

  Kanske det är därför som president O. plötsligt verkar så gammal i bild — ett alldeles nytt, mycket kyligare klimat kan vara på väg.  Eller?
  http://news.yahoo.com/nphotos/slideshow/photo//091231/480/24ac75dd598243e1a2d15afc1cea9329/

 22. Steve

  DrudgeReport com just nu:
  Cold weather kills scores in India…  (Independent Online, S.Africa)
  Dublin airport suspends flights after heavy snowfall, cold weather… (Reuters)

 23. ThomasJ #15

  Är inte det där en gammal Nazititdning som du markknadsför?

 24. AOH

  ThomasJ # 15

  Med facit i handen ( COP 15 ) en intressant artikel

  http://www.svensktidskrift.se/?p=2372

  Rapport från Köpenhamn: Løkke och Reinfeldt i strålkastarljuset

 25. AOH#23
  Ytterligare en som tydligen gillar gammal Nazipress.

 26. UffeB
  God fortsättning på det nya året!
  Tyvärr verkar det inte vara lika god fortsättning på dina inlägg. Skärp dig för fan och kolla upp innan du skickar!

 27. Rozenhane. #25
  God fortsättning själv.
  Blir nog ett kul tjugotio för många.

 28. En hoppingivande journalist, läs och njut:
  http://www.svensktidskrift.se/?p=2714

   

 29. UffeB, vad är grejen med dig nuförtiden? Du låter som om du inte nyktrat till efter nyprsfesten ännu. Och den är ju snart ett dygn gammal. Eller sitter du månne ensam och tallar på flaskan?

 30. AOH

  UffeB # 24

  Även om du har haft lite svårbegripliga kommentarer ibland har jag respekterat dig.
  Men nu måste jag ifrågasätta ditt omdöme mycket allvarligt då du verkligen är ute på villovägar.
  Jag tycker helt enkelt du skall be om ursäkt för dina personliga beskyllningar som det inte finns fog för.

 31. Torsten Wedin

  Har inte kommentarsfrekvensen minskat drastigt här sedan TTPP och min vän Gunnar Littmarck  drog ner sina engagemang på denna blogg?

 32. Uffe Z
  Du har väl inte konverterat från dumzkalle till någon annan zortz zkalle?
  Ok, nu var jag riktigt dum. Jag avger härmed ett zenkommet nyårslöfte att inte vara dum mot dig om jag inte finner mig motiverad. På heder och zamvete.

 33. Jonas N  😀 😀

 34. Torsten Wedin

  Drastiskt skulle det stått i förra inlägget.
  Mvh Totte

 35. Nej Torsten#30, 
  men halvmeterskommentarerna har minskat påtaglig.

 36. AOH #29

  ”Jag tycker helt enkelt du skall be om ursäkt för dina personliga beskyllningar som det inte finns fog för.”

  Ber med glädje om ursäkt.

 37. För att tala om något helt annat, hur gör ni kära medbloggare?
   
  Fick just nu en sån lust att kasta ut granen eftersom  den ser torr och tråkig ut, inte ens katten försöker klättra i den och dotterns intresse försvann i och med julklappsutdelningen.
   
  Denna kungsgran för 550 spänn prutad och klar på Karlaplan upplevde jag som ett fynd och nu 10 dagar senare är den totalt värdelös. Går det att agera klimatsmart?
   
  En bilfri natt ( och bilfritt ska ju vara så bra!) brukar jag slänga ut den från balkongen när ingen ser.
  Granarna ligger ju längs gatorna men som ansvarskännande medborgare händer det att jag morgonen efter släpar den till någon hög där det ligger andra granar. Vart annat år ungefär.
   
  Kära Lis Asklund, är jag en klimatbov?
   

 38. AOH

  Uffeb  # 35
   
  Tack, det hedrar dig. Tänk pa att jag enbart hänvisade till Lökke / Reinfeldt artikeln

 39. hahn

  Rosenhane, Ja!

  Apropå Bangladesh som ju är ett poppis ämne, både här men även på uppsalacensurinitiativet så kan jag inte frigöra mig från tanken att dom, om dom haft en stark ekonomi och teknisk utveckling skulle kunnat skapa lösningar för att lindra, eller delvis undvika katastrofscener. Även sanering, återuppbyggnad och akuthjälp inbillar jag mig skulle fungera bättre. Har jag fel?

 40. ThomasJ

  Rosenhane #36: Ett hyfsat bra knep i slik fråga är att skippa gran öht. Ett annat är, om nu gran är nödvändigt, införskaffa en plastgran som helt enkelt ’monteras’ ned och läggs i den medföljande kartongen = efter ett par år är ’klimatbalansen’ återställd och du behöver ej be Lis Asklund om råd.
   
  En som däremot behöver råd & hjälp, kompetent sådant från ’annat håll’ är personen med den uppenbarligt splittrade mentala balansen som antyder, att den enda, enligt personens perverterade PK-ism, tillåtna tidskrift vore GHT som inte längre finns kvar [lades slutligen ner 1985], dvs. varken SvD, DN, Aftonpravda eller någon annan ’tidskrift’ som inte [heller] gjorde sig speciellt ’berömda’ för kritiskt tänke under antydd ’tidsperiod’.

  Personen ifråga har å andra sidan ej alltför långt till Säter och därstädes varande hjälpfaciliteter, företrädesvis den slutna avdelningen… 😉

   
  Mvh/TJ

 41. Inge

  I någon tråd här pratades det om isbjörnar och WWF. Jag undrar om WWF betalar för sina annonser eller möjligen har rabatt pga sitt ”behjärtansvärda ändamål”? Om de annonserar till fullpris skulle det kunna hindra en kritisk granskning av det relevanta i deras syfte. Det är ju annars, som bekant, enkelt att avslöja eftersom det veterligt aldrig  funnits fler isbjörnar än nu.

 42. UnoK

  Johan #18
  För oss som vistas på Maggies blogg är det lätt att hitta argument för varför klimathotet antingen är fel, eller åtminstone överdrivet. Och när man besöker den ”andra sidan” (eller vanliga media, för den delen) för att ta del av de ”överväldigande bevisen” så inte blir man precis överväldigad.
  I vardagsdiskussioner kan mycket förklaras av okunskap, men när det gäller hela världens politikerkår så kan detta inte vara fallet. Om de har tillgång till samma material som vi, så undrar man varför de frivilligt skulle dra på sig (och sitt folk) umbäranden som, om de visade sig motiverade, någon annan politiker kommer att dra nytta av.
  Jag hade gärna sett någon ”konspiration” i bakgrunden – inte för att jag gillar dessa, men det skulle stilla en sida av mitt sinne.

 43. Tege Tornvall

  Alvin Stoltz: Exakt HUR gör kan global uppvärmning göra klimatet kallare? Vi har nu djupt och långvarigt solminimum samt avbruten varm havsström in i Arktis utan minsta mänskliga påverkan.

 44. ThomasJ

  Johan #18: Vem ligger bakom bluffen om klimathotet? Ett enda entydigt svar är sannolikast helt omöjligt, där finns ett flertal ’alternativ’ att titta närmare på. Club of Rome nämns ofta som ett. I denna ’församling’ som kan jämställas med ngn form av [hemlig] sekt, typ t.ex. Opus Dei, med [utåt] syftet att, kort sammanfattat, ’förbättra världen’. Vad det egentliga syftet är ligger mer åt hållet att skapa makt åt sina medlemmar, varav en är den icke helt okände svenska politiska stolpskottet Anders Wijkman. AW har ofta dragit rejäla lansar för att vi lever under ett veritabelt livshotande ’klimathot’, han ingår därtill i ledningen för den ökända Tällberg Foundation som med rejäla resurser, bl.a. från våra skattepengar, för fram hoten i tid och otid. Förgreningarna sträcker sig likt en hydras tentakler in i väldans många av samhällets ’celler’ – media, TV, politiken, skolor, föreningar osv. Alla är gemensamt avhängiga varandra för bibehållande av sina [makt-]positioner.
  Det framförs även att den s.k. Bildebergsgruppen ’ska’ ha ett finger med i spelet och det kan förvisso vara sant, dock tror jag den gruppen mer har syften av mer renodlad politik. Bägge organisationerna har emellertid nära samband då flertalet ’tunga’ personligheter är medlemmar samtidigt i dessa.
   
  Vem tjänar då på detta? Tja, tar vi WWF t.ex. så uppbär den svenske generalsekreteraren Lars Gustavsson en årslön om 1,2 miljoner [+ sannolikast en radda benefits i övrigt] för att skrämma upp bl.a. barn med lögnpropaganda om att isbjörnar är utrotningshotade – inte helt pjåkigt, eller hur? Har ’upplevt’ hans predikande som överträffar den värsta maranata- o/e annan religiös fanatisms företrädare. Andra som tjänar grovt på denna bluff är naturligtvis banker och mäklare som handlar med s.k. utsläppsrätter och här rör det sig om riktigt stora belopp, miljarders miljarder US$!
  Vem står för notan? Som vanligt är det ’duar och jagar’ som direkt/indirekt får ’lov’ att vara med och ’ta ansvar’ för att jorden ej ska gå under… Enbart i lilla Sverige bedrogs villaägarna under 2006/-07 på sammanlagt 28 miljarder (!) kronor av energiproducenterna via denna ’handel’ – detta enligt en nyligen publicerad rapport från Villaägarnas Riksförbund.
  Via ett annat, unikt för ’föregångslandet’ Sverige implementerat system, elcertifikaten, avluras brukarna miljardbelopp varje år och detta ökar för varje nytt vindkraftverk. ’Systemet’ har ingen övre gräns, ergo kan det bli hur mycket som helst för något vi definitivt inte behöver! Vid ’sidan’ härom kommer, såvida Energimyndighetens [under ledning av GD Tomas Kåberger] utbyggnadsplaner av VKV går i ’uppfyllelse’, detta lands industriella ryggrad, basindustrin, att gå hädan pga. ej betalbara energipriser – jfr med vad som hänt/händer i Spanien.
   
  En mycket läsvärd sammanfattning av temat med uttömliga svar på många frågor finner du via denna länk:
   
  http://gamma.physchem.kth.se/~3b1740/greenhouse/PETERS_EGNA_TANKAR_2007.PDF
   
  Mvh/TJ
  PS: sorry för det långa inlägget. //DS
   

 45. Christopher E

  Inge #41
   
  ”Det är ju annars, som bekant, enkelt att avslöja eftersom det veterligt aldrig  funnits fler isbjörnar än nu.”

  Kanske är WWF:s strategi att konstatera ”men våra fadderskap fungerar ju, isbjörnarna blir fler!” 😉

  Påminner mig om när jag höll en klimatföreläsning för en grupp företagare och jämförde dagens fruktlösa klimatpolitik mot naturliga förändringar med Lilla Istiden, då man brände häxor i tron att det skulle hjälpa mot kölden och missväxten. En man i publiken konstaterade med glimten i ögat ”men det blev ju varmare igen, så det fungerade ju… 🙂

 46. Alvin Stoltz

  Tege#43: Hur? Se här!
   
  1. Genom den omvända logikens princip
   
  2. Rebendorfs teorem: Svaret är ja, eljest nej …ungefär
   
  3. något som styr dativ. (Ja, förstår inte ens jag)

 47. Alvin Stoltz

  En annan som är lite senfärdig, har först nu tittat på ”Svensk Tidskrift”
  Kan emellertid inte i innehållet hitta det ”nasseliga”. Gissar därför att det är titeln som stör.  Det gäller att välja orden. Neger, finne, lapp, städare, är opassande och ävenså  ”Svensk”  för att svensk för tankarna till………….Sverige?……eller……ja, nått fel är det. Kanske tidskriften skulle byta namn till ”Tysk  Tidskrift”
  Förutsatt då att vi inte har något otalt med Tyskland, väst som öst-dito, Angela Merkel, Mercedes Benz och Ludvig van Beethoven.

 48. L

  Inge #41, om du ser många isbjörnsannonser på nätet beror det på att du besöker sajter där klimatfrågan diskuteras. WWF har med säkerhet ett annonsavtal där man använder DART-systemet som fyller ut annonsutrymmen som ”blivit över”. Dom kostar väldigt lite och så fort du besöker en ny sajt dyker en isbjörnsannons upp i deras ”lediga” utrymme. Man har alltså genom cookies och ip-nummer koll på var du varit och vart du går på nätet.
   
  När det gäller WWF så öser dom alltså isbjörnspropaganda även över oss som minst av alla vill ha den, bara för att vi är intresserade av klimatbluffen. Det finns program som gör att man ska slippa denna typ av följande annonser, men dom fungerar inte särskilt bra.
   
  Jag tror för övrigt att isbjörnsannonserna gör mer skada än nytta för WWF, dom borde använda ”Frequency capping” för sitt eget bästa. Jag var inne på en sajt sent igår och det enda som ständigt återkom var dessa isbjörnar, till slut ändrade jag fönsterformatet så att jag inte längre kunde se dom…

 49. AOH

  ThomasJ  # 44

  ”Som vanligt är det ’duar och jagar’ som direkt/indirekt får ’lov’ att vara med och ’ta ansvar’ för att jorden ej ska gå under…

  Snyggt- tävlar du med Gunnar Littmarck om ”kluriga formuleringar”?
  # 40
  Tack också för påminnelsen om nedläggningen av GHT . Var själv indirekt inblandat vid ett flertal ägarbyten strax före slutet 1985.

 50. Håkan Sjögren

  ThomasJ # 14 : På tal om lustifikationer finns en transplanterad anekdot från Kalifornien: Ett kommunalråd i Göteborg är ute och går längs havskanten och finner en konstig flaska i vattenbrynet. Han tar upp den och lyfter på korken. Då strömmar det ut en ande som säger att han varit instängd i 2000 år och som tack för att du släppt ut mig får du önska dig vad du vill. Då säger kommunalrådet att vi i Göteborg älskar ju London. Jag vill att du bygger en bro mellan Göteborg och London. Det blir inte lätt, säger anden. Det är bitvis ganska djupt och bitvis dåliga bottnar. Kan du inte tänka dig något annat? Tja, säger kommunalrådet. Kan du förklara för mig hur miljöpartiets energipolitik är tänkt att fungera? Hm, säger anden. Vill du ha två eller fyra filer på bron?

 51. AOH

  ThomasJ # 44

  ”Vad det egentliga syftet är ligger mer åt hållet att skapa makt åt sina medlemmar, varav en är den icke helt okände svenska politiska stolpskottet Anders Wijkman.”

  Det påminner mig om att Anders W. skymtades i en SVT-inlaga från Bella Center under COP15.

  Fråga?

  Vad motiverade hans ackreditering?

  Var det som tidigare EU-parlamentariker, som utsände av svenska regeringen, som representant för Tällbergfoundation och framförallt för vilket syfte ? O S A

 52. ThomasJ

  AOH #49: Nja, uttrycket ’duar och jagar’ har jag använt mig av i flera år så i det fallet är det ingen ’tävling’ med den gode Gunnar L. – som jag saknar väldans mycket här f.ö. Kul att du noterar och uppskattar ’klurighetiska’ formuleringar…  🙂

  Ja, GHT var i sanning en kvalitetstidning av mått som idag inte finns tillstymmelsen av i detta land iaf, R.I.P. Nuvarande GP klassar jag som världens mest snabblästa dagstidning, max 5 minuter så kan den gå till återvinningen. SvD, som jag t.o.m. hade under många år i Tyskland har ju ävenledes gått nästan fullständigt i diket men är trots detta ljusår mycket bättre – eller mindre dålig – än DN.
  På tal om kluriga formuleringar så har jag en XL-fil med ’ordbajseri’ som jag gärna skickar om du [ni?] anger e-postadress off-list till mig: tjthomasj[at]gmail.com.
   
  Mvh/TJ

 53. ThomasJ

  Håkan S. #50: Ha-ha! Ja, den är nedranns bra! 😀 Har den i ’annan’ tappning men versionen med kommunalrådet från Gbg är vassare och bra mycket mer ’verklighetsanknuten’ s.a.s. Tack för den!
   
  Mvh/TJ

 54. Johan

  Johan #18
  Det finns tydligen tvenne Johan som kommenterar på TCS. Jag är alltså inte #18 Johan. Men för att kommentera min namne så tror jag inte att det finns En Glolal Klimatbluff utan ett flertal intresse och miljögrupperingar som TomasJ #44 påpekar.
  Även, som sagt politiker rider på klimatvågen. Titta bara på Wetterstrands popularitet och MP framryckning. Författare till alla böcker som skrivs i ämnet och filmer som vinner Oscar.
  Nobelpris till AG och IPCC som spått i kristallkulor. Klimatbistånd till korrumperade länder i tredje världen osv.
  Listan tar nog aldrig slut.
   

 55. ThomasJ

  AOH#51: Jag känner tyvärr inte till varför AW var ackrediterad till COP15. Tror inte han var där på regeringens uppdrag, ej heller som f.d. ’EU-man’. Min fundering går snarast i riktning mot stolpskottets position inom ’Tällbergeriet’.
   
  Mvh/TJ

 56. Johan

  Tack för svaren. Såg inte att det fanns en till Johan här före mig. Jag är alltså Johan #18.
  Intressanta teorier om vilka det är som har mest att vinna på klimatbluffen. Jag lutar också åt att det är flera olika intressen som ligger bakom, knappast en stor konspiration. (även om det så klart vore tacksamt att kunna skylla allt på en sådan).
  Jag tycker dock att det här väcker ännu en fråga: 
  Om klimatbluffarna får som de vill, och vi ”ställer om” vårt samhälle och våra konsumtionsvanor – vem/vilka kommer i förlängningen att tjäna (pengar) på detta?? Jag antar att det står en rad företag redo att dra fördelar av en sådan omställning. Men vilka är det? Jag tycker att motståndarna till klimatbluffen hörs och syns mer (t.ex bilindustrin och andra industrier med höga utsläpp). Så vilka är de andra? De som vill att vi ska ”ställa om” samhället. Här kan det ju inte bara vara politiska intressen som väntar på att dra fördelar, det borde ju vara minst lika många intressen från näringslivet.. Eller vad tror ni??
  (förlåt för det långa (och förmodligen lite röriga) inlägget)
  /J