Läcka: Sändebud bekymrade över IPCCs rapport

Läcka IPCC

Enligt en läcka som tidskriften Bloomberg fått reda på så är sändebuden från USA och EU bekymrade. De har hört att den globala uppvärmningen stått stilla under drygt 15 år. Men IPCCs sammanfattning (SPM) av den delrapport som skall läggas fram i Stockholm i slutet av september säger mycket lite om det. Och nu vill de ha reda på mer:

”Den senaste tidens avmattning av temperaturtrenden är idag en nyckelfråga, men den har inte behandlats tillräckligt i SPM”, säger EU enligt en officiell rapport som omfattar samtliga statliga synpunkter på den preliminära rapporten. I den amerikanska kommentaren föreslogs att ”lägga till information om den senaste pausen i den globala genomsnittliga lufttemperaturtrenden.”

Kan det möjligen vara det faktum att forskarna bakom IPCC-rapporten inte är så säkra på hur de skall förklara denna frånvaro av uppvärmning som gjort att de inte velat skriva så mycket om det? Kanske bäst att inte orda alltför mycket om osäkerheter och oenighet till politiker och media … 🙂

Ingemar Nordin

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Adolf Goreing

  Den 15-åriga pausen finns inte i modellerna alltså finns den inte. Enkelt!

 2. HenrikM

  Det är ju nästan att man kan börja tycka synd om dom stackars forskarna. Hur ska de lyckas bortförklara det här?
   
  Den här artikeln måste vara extremt jobbig när dessutom författarna tillhör författarna till både AR4 och AR5:
  http://judithcurry.com/2013/08/28/overestimated-global-warming-over-the-past-20-years/

 3. Ingemar Nordin

  #2

  Och just som man har blivit 95% säker på att människan står för merparten av uppvärmningen … ja, det blir allt svårare att få ihop den ekvationen.

 4. HenrikM

  Även i Tyskland har åtminstone en journalist uppmärksammat samma sak.
  http://notrickszone.com/2013/09/01/die-welt-veteran-journalist-ignoring-warming-stop-would-be-ridiculous-missing-heat-perhaps-doesnt-exist/

 5. Bim

  Det låter som om de tror det skulle hjälpa klimatet att komma igång igen genom att avrätta alla skeptiker.

 6. Adolf Goreing

  Till råga på allt så verkar alltfler inom ”the team” acceptera och bejaka att klimatkänsligheten hittills varit för hög. Det börjar bli besvärande många artiklar som skriver ned den. Det finns även en från ”vår” Lennart. En fröjd att läsa. För första gången ser jag någon som vågar säga att tricket med en stor negativ aerosolforcing saknar stöd i observationer. Det krävs nämligen en obevisat stor negativ aerosolforcing för att CO2 ska få behålla sin ointagliga status som klimatdrivande. http://www.ecd.bnl.gov/steve/pubs/LowerBoundSensy.pdf

 7. Slabadang

  Jamen kolla!!
   
  Det går framåt inom ”klimatvetenskapen”. Några år till så kanske den nått upp till normal allmänbildning?
   
   More problems for climate models: A new paper published in the Journal of Geophysical Research-Atmospheres finds that models must take into account not only the presence or absence of clouds but also how clouds are stacked vertically. The authors find that changes in vertical stacking of clouds can change radiative forcing assumptions by a factor of two [100%]. However, state of the art climate models do not take vertical stacking into consideration, and most global datasets of cloudiness also do not contain this information. ”Clouds, which can absorb or reflect incoming radiation and affect the amount of radiation escaping from Earth’s atmosphere, remain the greatest source of uncertainty in global climate modeling,” and according to this paper, that uncertainty has just doubled from what was previously thought.

 8. Astrid Å

  Mmm, det blir spännande , det här.
  http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=406&artikel=5631355&grupp=12718

 9. Hans H

  The missing heat….fullständogt facinerande…modellerna kommer fram till att 2 äpplen + 2 äpplen = 5 äpplen…….men man räknar inte om…man börjar leta efter det försunna äpplet. Strålande.

 10. Olav Gjelten

  Vad brukar Makten göra när de gjort bort sig? Vanligt är att de försöker få folk att fokusera på något helt annat under en tid. Ett konkret exempel, som kan passa att ta upp just nu, är att Obama av olika skäl har det hett kring öronen, och därför har ett trängande behov av att avleda och i bästa fall kanske t o m lyckas ena nationen. Vi får nog i alla fall inte glömma denna aspekten när han så tvärsäkert talar om kemiska vapen och vem som använt dem.
  För mig förefaller det också mycket troligt att politikerna relativt snart känner att de är i behov av en undanmanöver i klimatfrågan. Som vi vet har de bundit upp sig oerhörd hårt kring AGW-teorin. När denna visat sig totalt felaktig i snart tjugo år, är det inte svårt att förstå att de både känner pinsamhet och förtvivlan. Och vi kan bara gissa vad som skulle hända om media slutar stödja politiken i klimatfrågan.

 11. Stickan no1

  Samtidigt som politikerna försöker teoretisera bort en utebliven temperaturhöjning fryser folk och boskap ihjäl i verklig kyla.
  Strax söder om ekvatorn i Peru är det rekordkallt.
  http://www.svt.se/nyheter/varlden/snokaos-i-peru-minst-tva-doda
  En kall vinter till i de mest befolkade delarna av norra halvklotet kommer att bli förödande för återväxten av klimatalarmister. Och med det trackrecord som andra IPCC möten har haft kommer säkerligen vädret i Stockholm att spela IPCC ett spratt i slutet av September.
  Rekordtidig snöfall i Stockholm i slutet av September?  Vad kan oddsen vara?

 12. Lars Karlsson

  Nu gör Svenska Dagbladet bort sig igen .
  Sverige måste följa Tysklands 
  exempel i energipolitiken
  Kommentera.
   
  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/sverige-maste-folja-tysklands-energiexempel_8460910.svd

 13. pekke

  Astrid Å #8
  Nu är det tydligen officiellt även i Svea Rike att den globala temperaturen slutat stiga och planat ut !

  Den globala medeltemperaturen har planat ut det senaste decenniet. Detta trots att halterna av växthusgaser i atmosfären har fortsatt att öka. Varför det har blivit så engagerar klimatforskarna. Enligt en ny studie, som publiceras i Nature, kan kallperioder i Stilla havet vara en viktig förklaring till varför den globala temperaturkurvan har planat ut.

  http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=406&grupp=12718&artikel=5630031
   
  När faller nuvarande AGW-teorin ?

 14. Rosenhane

  12#
   
  TCS:are, varför är inte fler inne och kommenterar på Svd, det är ju öppet mål!

 15. Olav Gjelten

  Lars #12 Av alla svenska tidningar borde det vara Svenska Dagbladet som mest radikalt bytt sida i politiken från traditionell liberal/konservativ linje till att hylla röd-gröna revolutionära ideer. Mer belästa personer än jag själv säger att Svenska Dagbladet gått om Proletären vad gäller politisk extremism.

 16. Rosenhane

  Olav Gjelten#15
   
  Din analys är helt korrekt inte bara vad avser Svenska Dagbladet; täcker väldigt bra upp vad gäller det gamla Moderata Samlingspartiet också.
  Folkpartiet måste numera räknas in bland sveriges vänsterpartier eftersom vänsterliberaler och extremfeminister dikterar de villkor magister Björklund har att rätta sig efter.
  Det innebär att vi i dagsläget har fem vänsterpartier i Sverige idag, S, V, MP, FP och M, ett förhållande som ingen med borgerligt synsätt hade kunnat drömma om 2010.
  För att hålla mig på banan i klimatsammanhang, KD och SD verkar vara räddningsplankan.
  S då? Löfven var för kärnkraft så länge han  inte var partiledare. Som den gamla metallbas han är så finns löntagarfondsromantiken naturligtvis i ryggmärgskanalerna.
  Vi går sannerligen mot ett intressant  valår 2014. 
  Ursäkta Ingemar att jag avvek från ämnet.

 17. AOH

  O T
   
  Jag följde under mindre än 2 timmar ”kanslerdebatten” inför förbundsdagsvalet denna månad i  Tyskland mellan Angela Merkel och Peer Steinbrueck.

  Något som oroade mig var att det för framtiden viktiga ämne KLIMA inte nämndes med ett enda, enda  ord.

  🙂   🙂

 18. Gunbo

  OT men en  intressant studie från George Mason University, som pågått i tre år, visar vad amerikanarna tror om GW, deras inställning till politiska åtgärder för att reducera utsläpp av CO2, subventioner till förnybar energi och många andra frågor. Den senaste enkäten är från 2012.
  ”The Six Americas”, sex olika kategorier har identifierats i befolkningen, Alarmed, Concerned, Cautious, Disengaged, Doubtful och Dismissive. De två sista kan klassas som skeptiker.
   
  Resultaten förvånar. Efter Joe Basts (Heartland Institutes ”president”) uttalande i en intervju: ”We have won the public debate, we have won the political debate…” hade jag väntat mig ett annat resultat.
   
  Kul att kolla till vilken kategori man själv hör.
   
  http://environment.yale.edu/climate-communication/files/Six-Americas-September-2012.pdf
   

 19. AOH

  Gunbo  #  18
   
  ”——OT men en  intressant studie från George Mason University, som pågått i tre år, visar vad amerikanarna
  tror om GW——”

  ”—–Kul att kolla till vilken kategori man själv hör—-”

  Interview dates: August 31  September 12, 2012
  Interviews: 1,061  Adults (18+)

  Kul att gissa vilken kategori du tillhör av   1 0 6 1  amerikanare  🙂   🙂

 20. Pelle L

  Gäsp, Gunbo,
   
  det är nog bara du själv av alla här som inte vet vilken kategori du tillhör.
  Putsa spegeln 😉

 21. bom

  #16 Rosenhane
  Är det freudianskt att Du totalt negligerar Maran från Maramo? Centerpartiet har väl också i sin fåfänga kamp mot Miljöpartiet slirat ned i vänsterdiket?

 22. Gunbo

  AOH och Pelle L,
   
  😀

 23. bom

  Äsch det heter ju faktiskt Maramö! Maramön från Maramö tappar ju snärten totalt och Småland är ju nästan uteslutande stenig pinnmo!

 24. KF

  “First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win.”
   
  Punkt fyra närmar sig, eller vad säger ni?

 25. Thomas P

  KF #24 Är det min insats på forumet du beskriver? 🙂

 26. Jovisst Thomas …  känner du det som att du ’vinner’? Att det går ’framåt’ för dig? Att verkligheten, debatten eller bara (stolle-) politiken allt mer går åt ’ditt håll’?
   
  🙂

 27. Holmfrid

  Obamas viktigaste fråga att ta upp med Reinfeldt är handel, klimat och antisemitism (=islamister i Malmö).
  Klimatfrågan ser ut att krascha som i Köpenhamn.  Samtidigt är Obama politiskt försvagad.  Att driva klimatfrågan nu riskerar nederlag i kongressen  (trots/tack vare   Reinfeldts stöd).

 28. KF

  Thomas P #25
   
  Ibland visar du prov på stor humor. 

 29. Olaus Petri

  Bom, det finns ett Maunder minimum och ett Mauder maximum. De är inte helt lätta att skilja åt, skall erkännas. 😉

 30. Njae … bara det ena är väl närmast helt fläckfritt …
   
  🙂

 31. Ingemar Nordin

  Holmfrid #27,

  Uppgifterna i stormedia om att Obama skall prata klimat med Reinfeldt tror jag att vi kan ta med en stor nypa salt. Vad skulle de prata om då? De verkar ju vara fullkomligt eniga.

  Nej, detta verkar mest vara något som sägs inför gallerierna. Intressantare för Obama är väl i så fall det usla svenska försvaret och ett eventuellt Natomedlemskap. Men det är kanske ett för känsligt ämne att föra ut till media? Eller också handlar det om ett symboliskt besök vars realpolitiska syfte inte har med Sverige att göra utan mer om att ge Putin en näsknäpp.

 32. Pelle L

  Enda anledningen till Barack Obamas sverigebesök är väl att han inte längre var välkommen till Ryssland efter Snowden-affären.
   
  Det är ju en jättecirkus när världens viktigaste person skall ut och resa, med hundratals, kanske tusentals människor inblandade. Det är inte bara att ställa in  🙁
   
  Så vad gör man? någon stans måste man åka.
  Och lilla Sverige är förstås smickrat.
  Och CIA hittar bra här sedan affären med egyptierna 😉

 33. Undrande

  Pelle L 2013/09/02 kl. 18:23
   
  Ett mörkt ansikte som ansvarar ”krig” word wide, förklarade att ”klimatintresset” bestod av att ta del av returvärme och fjärrvärme, samt en skatt på Koldioxid!
  Nu måste väl även MP, Thomas P och övriga känna sig nöjda!
  Hon, Hatt var var tydligen överförtjust!
  Varför är inte svenska folket lika förtjusta i vindfjollor och resten??????