Kvällstankar om Doha

22bead47 c351 4dee 97ff 5500e3e98420
På stora idrottsevenemang i länder med föga demokrati brukar journalister alltid använda möjligheten till att både beskriva landet och att ge en bild av vad som händer bland vanliga människor. Den rapporteringen från Quatar och de övriga gulfstaterna lyser med sin frånvaro under COP 18. Under dylika rent politiska konferenser passar sig kanske inte detta, viktigare tycks detta vara under OS och olika VM.
På en presskonferens igår berättade Quatars vice premiärminister H.E. Abdullah bin Hamad al-Attiyah, också president över COP18/CMP8, att Qatar och de arabiska Gulfstaterna GCC rör sig mycket snabbt mot att implementera regler mot klimatförändringar och för bevarandet av miljön. Han berättade att Quatar precis hade invigt en testanläggning för solenergi, den första i regionen. Med den som utgångspunkt skall de identifiera de mest lämpliga anläggningarna för Quatar och hela regionen. Med tanke på den myckna solen i området och att tekniken funnits länge är det kanske svårt att se en första testanläggning som ett uttryck för att landet ”is moving very fast”.
Quatar toppar för övrigt, med god marginal, ligan över de länder som har mest utsläpp av CO2 per capita. De har dock minskat utsläppen från 64 ton/person 2005 till ca 44 ton 2009. Hur denna minskning ser ut, var den har skurits ner vet jag inte men kanske kan man tycka att en 25% minskning på fem år är mycket. Som referens ligger Sverige på ca 5 ton, Luxemburg på 20 och merparten av länderna i Afrika på under ett ton. En misstanke smyger sig dock in att dessa uttalanden mer är ett försök att bättra på sin gröna image, en viktig vara när man lockar studenter och forskare till sina stormrika universitet. Att Gulftstaterna stänger igen sina fossila guldgruvor till förmån för sol-el känns knappast troligt i ett överskådligt perspektiv. Bensinpriset i Quatar ligger kring 1 krona och 25 öre litern.
Efter att Indien anklagat Quatar för att föra hemliga förhandlingar med vissa länder under COP 18 försäkrade den vice premiärministern att Quatar enbart förhandlar öppet och transparent.
Denna information kommer från Quatar Gulf Times, en tidning som verkar domineras av välvilligt inställda journalister.
Emiren i Quatar Sheik Hamad bin Khalifa al-Thani är för övrigt en sann humanist? När Hamas tagit över makten i Gaza var han den första som besökte området och hade med sig en gåva på 400 miljoner dollar. Omtanken om sina medmänniskor sträcker sig dock inte så långt som till regimkritiker.
Den Quatariska poeten Mohammed Rashid al-Ajami har satts i livslångt fängelse efter att han läst upp en egen dikt i Egypten. I dikten säger att hans poesi skall välta makten i Quatar. Den lades utan hans medgivande ut på Y-tube av någon som närvarade. Information från Doha news.
Med tanke på den stora mediatäckningen av ödet som drabbade Schibbye och Persson undrar man varför inte de svenska journalisterna på plats i Quatar tar upp denna angelägna fråga?
Men nu gäller det ju mycket större frågor, hela mänskligheten står ju på spel
I Sverige är dock ordet fritt, i energifrågor så länge man representerar ” de goda”. I  SVT aktuellt  under måndagskvällen släppte man loss energiministern Hatt och MP´s ekonomiska talesperson Per Bolund (biolog för övrigt) i en rungande debatt. Påverkar satsningen på förnyelsebar energi elpriset, var frågan. Lämpligt att just bjuda in MP och C till en sådan diskussion. Nåväl de lyckades käbbla i flera minuter på en nivå som bägge borde skämmas för, men kanske mest Bolund. Lyckligtvis lös rubriken ” Förnyelsebar energi ökar elpriset” över hela spektaklet. Om dessa två (som förespråkar vind och solkraft) inte kan komma överens om hur elpriset skulle påverkas av mer vind och solkraft i Sverige då känns förutsättningarna för konsensus i Doha relativt små, eller? Elpriset i Tyskland är tydligen på väg mot 2 kronor per kilovattimme. Enligt Hatt p.g.a feed in tariffer, enligt Bolund skulle de vara ännu högre utan satsningarna på förnyelsebart. Svante Axelsson på SNF vill för övrigt ha ”feed in tariffer” i hela Afrika, vars nota vi skall vara med och betala enligt en debattartikel i måndagens DN.
Gonatt
 
 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. pekke

  Med tanke på allt som stått, sagts och debatterats i svensk media så har nog svensk media och div. politruker fått tempen höjda med 4 – 6 grader och fått klimatfeber vilket visar sig att de allt mer yrar och talar i tungomål.
   
  Klimatsjukan sprider sig snabbt när den slår till.
   
  Ve oss, vi är alla dömda att förgås när klimathotet slår till !
   
  Åtminstone vi i Svea Rike eftersom vi äro sådana syndare och måste späka oss för Klimatets frälsning !
   

 2. John Silver

  Råoljepriset kommer att halveras inom ett år.
  Förfäras ej, du lilla hop.

 3. Pelle L

  Tack Lars Jonsson för dina intryck från ett soligt (eller nattmörkt) Quatar!
   
  Men jag ryser vid anblicken av bilden som illustrerar din artikel.
   
  Där sitter rader med välmående oljeshejker med påklistrade leenden.
   
  Jag tänker på vad som skulle hända om vår svenska genusmaffia började prata om kvinnlig likställighet, frigörelse osv.
  Jamen vadå? Vi har ju också slöja.
   
  Pajasar i operettkostymer! Men miljardärer, så allt är dem förlåtet.

 4. John Silver,
  Har du några belägga för det där? Eller är det bara en from förhoppning? 

 5. Ulf Hermansson

  Varför tar ingen upp att Sveriges el.produktion redan är fosilfri?
  Varför skall man då ha mer vindel. i Sverige?
  För att exportera till Tyskland?
  Då får man betalt till marginalkostnaden för tysk kolkraftproduktion. Sveriges konsumenter är då med och betalar den tyska omställningen av el.produktion.

 6. Ulf Hermansson

  Förtydligande, jag menar med ingen  i mitt inlägg, ingen i den politiska debatten, politiker eller debatledande journalist.

 7. Det blir ju ett otroligt hyckleri vad gäller regimen som håller mötet. Allt obehagligt sopas under mattan och inget ifrågasätts. 
  Imponerande, verkligen.
  🙁
    

 8. Perfekt

  Läs gärna Moncktons rapport om deras ”side show”
  Evighetsmaskiner och allmänt flum så det räcker och blir över.
  http://www.cfact.org/2012/12/03/a-complete-economic-transformation-of-the-world/ 

 9. Thomas

  Perfekt #8 Om Monckton är där är flumkvoten redan fylld. Ärligt talat, är det någon som längre tror på något den skojaren säger?

 10. Slabadang

  Thomas!
  Japp! och det är allt fler som inser att Monckton har helt rätt! Hur går det för Al Gore och hans ”dirty weather” ? Jämför vi antal rätt dem emellan så ….. hä hä hä hä ”smutsigt väder” ha ha ha ha ha ! Hur var det där med att väder inte var klimat nu igen? 🙂 Sorry Thomas! Du satsar fortsatt på fel gubbar!

 11. Lasse

  #7 Är det inte väder man brukar prata om när man inte har något annat gemensamt och allt annat kan bli konfliktfyllt? 😉

 12. Pelle L

  Thomas #9
   
  Med ditt resonemang kan man lika gärna fråga sig:
  Varför finns det inte flera som kommenterar här ur ett alarmistiskt perspektiv?
  Svar: Thomas har redan uppfyllt tramskvoten.
   
  Sluta tramsa!
  För ärligt talat Thomas: Läs vad du själv skriver. Tror du att någon tar dig på allvar längre? Lyft din nivå några hack. Det borde du ha kapacitet till!

 13. Håkan Bergman

  Det är inte vad man faktiskt gör som räknas där nere i Doha, landet Brunkol tar ledningen, nåja, i klimatligan. Och deras brunkolsdyrkande grannar glider in på en 8:e plats. Starkt jobbat.
  http://politiken.dk/newsinenglish/ECE1830571/dk-chosen-as-worlds-climate-pet/
  F.ö. ser det rätt mörkt ut söder om Danmark:
  http://www.sma.de/en/company/pv-electricity-produced-in-germany.html
   

 14. John Silver

  # 4
  http://www.businessinsider.com/how-surging-shale-production-could-bring-oil-prices-down-to-50-per-barrel-2012-12

 15. Thomas

  Pelle L #12 Ser du inte själv komiken i att en snubbe som sålt ormolja som skall bota allt från förkylning till AIDS klagar på evighetsmaskiner? (om det nu är en sådan det handlade om, det har vi bara Moncktons, opålitliga, ord för). Sista droppen för Moncktons rykte var när han gick och blev birther.

 16. Thomas #15
  Stickspår!
  Defacto finns det tydligen stånd där man ”säljer” evighetsmaskiner OAVSETT Moncktons standing.
  Och det var ju det som var budskapet.
  Lite ad hominen mot Monckton förtar inte budskapet.

 17. Thomas

  Ingvar #16 Kan du då ge en pålitlig källa till att det rör sig om en evighetsmaskin? Dit ”defacto” antyder att du kollat upp saken för att bli säker på att så är fallet. Inte för att det är omöjligt, det samlas alla möjliga typer till sådana här arrangemang.

 18. Thomas.
  Moncktons beskrivning duger åt mig.

 19. Thmas kanske du kan ställa upp med en pålitlig källa som vidimerar ditt påstående
  >en snubbe som sålt ormolja som skall bota allt från förkylning till AIDS

 20. Perfekt

  Thomas
  Ni VoF-UI-fanatiker är verkligen underhållande, ni hugger på allt som sägs av de som inte delar er dogmatiska världsbild. Det spelar ingen roll om era argument är fullständigt felaktiga eller irrelevanta, ni verkar ändå uppleva någon form av segerkänsla bara av att skriva dem. Helst skall ju ingen kommentera dem, vilket ni lyckats bra med på era egna forum, men här vill vi faktiskt ha lite logik och belägg för påståenden. 
  Ang. Monckton så kan jag inte finna någonstans att han säljer någon kur överhuvudtaget. Han driver ett bolag som har denna målsättning, men ingenstans framgår det att man nått dit än.
  Om du hade läst artikeln hade du läst följande:
  ”The device, “A Modular, Large-Scale Distributed Power System (DPS) With A Zero Carbon Footprint”, had also been displayed at last year’s conference. I had taken Dr. Kelvin Kemm, a South African nuclear physicist, to have a look at the booth. He had asked the Korean inventor, “Is it a closed system?”
  “Yes,” said the inventor.
  “Then it won’t work,” snapped Dr. Kemm.
  “Why not?”
  “Because energy cannot be created or destroyed, only converted from one form to another.” The laws of thermodynamics were not up for repeal.”
  För mig räcker detta för att kalla manicken för en evighetsmaskin, men du har säkert någon språklig invändning mot detta i sann VoF-anda. 

 21. Pelle L

  Thomas #15
   
  Framförallt ser jag komiken i dina inlägg!
   
  Den får det mesta annat att blekna bort  🙂

 22. Thomas

  Ingvar #19 Du kan läsa hans presentation här:
  http://www.ukip.org/content/latest-news/1675-christopher-a-man-of-many-talents
   
   
  Perfekt #20 Min invändning är bara att Monckton är totalt opålitlig. Är du lika övertygad om att Obama inte är USA president eller att Monckton sitter i engelska överhuset bara för att han säger det?

 23. Perfekt

  Jag anser att Jones på CRU är opålitlig, men när han sade att vi inte har haft någon statistiskt säkerställd uppvärmning på länge trodde jag faktiskt på det. Detta trots en mycket lång rad av påståenden med tvivelaktig sanningshalt.
  Sensmoralen är att man får bedöma varje påstående för sig.
  Hur var det nu med ormoljan, kan jag köpa det av Monckton? 

 24. Thomas

  Perfekt #23 Det är i och för sig en bra fråga om man kan köpa den där medicinen. Givet Moncktons förmåga att fabulera kanske hela företaget bara finns i hans fantasi?
   

 25. Gunbo

  Perfekt #23,
  ”Jag anser att Jones på CRU är opålitlig, men när han sade att vi inte har haft någon statistiskt säkerställd uppvärmning på länge trodde jag faktiskt på det. Detta trots en mycket lång rad av påståenden med tvivelaktig sanningshalt.”
  Tänk efter lite, varför trodde du att Jones var pålitlig just då men inte annars?
  Kan det bero på att han sade någonting som tilltalade dig och bekräftade din egen tro? 

 26. Pelle L

  Nu har jag skummat igenom Christopher Monchtons rapport från Doha, och jag begriper inte vad Thomas yrar om.
  http://www.cfact.org/2012/12/03/a-complete-economic-transformation-of-the-world/
   
  CM rapporterar om  ”A Modular, Large-Scale Distributed Power System (DPS) With A Zero Carbon Footprint” som någon NGO gör reklam för i ett stånd. Uppenbarligen något som närmast liknar ett nigeriabrev.
   
  Thomas, vad har du svårt för i CM:s krönika?
   
  Jag begriper inte.
  Är du ur gängorna? Kan vi hjälpa dig på något sätt?

 27. Thomas #22
  Jag har gott till länken du gav. Kommer till en site för ”Independence Party” och en prez av Moncktonj. Det var mycke textpå sidan så jag sökte på sidan för  oil, aids och cold
  Ingen träff. Kan du vara vänlig och precisera?

 28. Thomas

  Ingvar #27 Du kunde prövat söka på HIV…

 29. Thomas #28
  Antingen ljuger man på den sidan, vilket är troligt eller så gör man kliniska tester på människor vilket kräver rigorös kontroll.
  Vilket påstår du?

 30. Oops.
  Antingen ljuger man på den sidan, vilket inte är troligt….
   

 31. Perfekt

  Gunbo
  Det kan bero på att det trots budbäraren överensstämmer med beprövad vetenskap. Mycket av det han i övrigt har påstått offentligt gör inte det, vilket också bekräftades i Climategate.

 32. Perfekt

  Här kommer lite mer vittnesbörd om den totala sinnesslöhet som Dohakören lider av:http://wattsupwiththat.com/2012/12/04/doha-delegates-pwned/#more-75264
  Lika kul som förra vändan när de skrev på en protestlista mot utsläpp av diväteoxid.

 33. Thomas

  Ingvar #29 Hur tusan skall jag veta det? Monckton är som sagt helt opålitlig som källa. Han kan mycket väl fabulera ihop kliniska tester. Försök själv att söka på företaget och se hur mycket du hittar. Jag roade mig med att kolla patent, och han har sökt patent ”Theraputic treatment” (2008, 2009, 2010, 2011 och 2012. Två ansökningar varje år som ett urverk. Alla ”Terminated before grant” utom 2012 som listas som ”pending”.

 34. Staffan

  Monckton finns (förstås) i Wikipedia.  Evighetsmaskinen ni bl-ddr-t om är väl hans Eternity Puzzle I och II.  Tvåan är olöst ännu idag.  Ettan däremot löstes av två matematiker från Cambridge – som fick en miljon pund (£1 million) i pris av honom.   Tio miljoner kronor.
  Wikipedia gillar inte M., vågar jag påstå.  Men han verkar kul – en (överklassens) engelsman, som gärna använder ironi och sådan tvetydighet.  Och som vågar ha inopportuna åsikter…!  (Ack om våra tidningar hade en och annan sådan skribent…)
  Hans åsikter om ”Bryssel” gör, enbart de, att jag gärna skulle rösta på honom, om det var möjligt.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Christopher_Monckton,_3rd_Viscount_Monckton_of_Brenchley

 35. Thomas

  Staffan #34 Nej, det var inte hans evighetspussel som syftades på. Följ inläggen tillbaka! Ingen kan dock förneka att han är smart affärsman. Han sålde 500,000 sådana där pussel med ett startpris på 35 pund styck (de vart lite billigare senare) och tanken var att han inte skulle behöva betala något alls eftersom priset löpte ut redan 2003. Han bluffade även om att han tvingats sälja sitt hus för att betala priset för att få lite extra PR.
   
  Att kalla hans åsikter inopportuna är i underkant, vare sig det nu handlar om att spärra in HIV-smittade i läger eller att Obama inte är USA:s verklige president. Du kanske tycker det vore kul med en sådan ledare, själv ser jag politik som lite mer allvarligt än så.

 36. Staffan

  Monckton’s artikel var, förstår man, lite väl avancerad.
  –  Men visst:  FN:s representant Ms. Christiana Figueres, chefssekreterare för ”U.N. Framework Convention on Climate Change” i Doha, hade slagit fast att den 18:e Konferensen skulle medföra “en total ekonomisk transformation av världen”.  [Note:  Transformation kan översättas ‘Ombyggnad’]. 
  –  Vad kan väl vara mer bindande (note:  tvingande!) än 190 staters gemensamma konventionsfördrag?  (FN har 193 medlemsstater;  Västsahara är inte med som egen stat.  Och inte… ja, du vet.]
  –  Evighetsmaskinen som har nämnts härovan – “A Modular, Large-Scale Distributed Power System (DPS) With A Zero Carbon Footprint” –  var något som reklamerades för i Hall of Exhibitionists (eh?), men var så hemlig att ingenting fick sägas om dess konstruktion.
  –  “Så FN låter evighetsmaskiner göras reklam för på sina konferenser?”  Undrar Monckton.  Och Ms Figurative skulle svara “Varför skulle vi svara på det?  Ni är en välkänd evighetsmaskinsförnekare!”  Om hon svarade alls.
  –  Monckton satt också med på en TV-intervju med en forskare från University of East Anglia (förstås), som slagit fast att upphett(s)ningen detta sekel kan nå upp till 6 grader!
  –  Jaha, sade Monckton.  Hur mycket CO2 är det då i atmosfären?  –  Kan bli kring 700 delar per miljon, blev svaret.  –  Jaså, sade Monckton.  I rapporten 2007 slog IPCC fast att det blir 713 delar per miljon.  Och 4 grader.  –  Jo, blev svaret, men jag är inte klimatforskare.  Det här var inte min siffra, det var programmerarens.
  –  Men BBC tog nyheten – 6 grader – i alla sina nyheter.  Man var troende, klimattroende, och följde rekommendationen som fanns redan i Katolska Tioöres Katekesen:  Man trodde utan att tvivla.  (Och utan att checka upp.)
  http://www.cfact.org/2012/12/03/a-complete-economic-transformation-of-the-world/

 37. Thomas #33
  Vad du implicerar är att sidan vi pratar om far med osanning pga att Monckton lurat i dem alltihop.
  Kul.
  Jaja

 38. Thomas

  Ingvar #37 Vad tror du själv? Har Monckton denna underkur eller inte? Delar sen inte du forumets generella syn att politiker är ena lättlurade typer?

 39. Thomas #38
  >Har Monckton denna underkur eller inte?
  Det vet jag inte 
  >Delar jag inte forumets åsikt att alla politiker är lättlurade
  Nej. Jag har åsikter om personer, inte hela kategorier.
  Så, nu har jag svarat på dina 2 frågor. Skall du svara på mina.?
  Anser du att det är lögn det som står på websidan?
  Har Monckton lurat de som skriver på partiet ”Independents” hemsida?