Kremera din släkt och värm huset

Halmstads kyrkogårdsförvaltning har kommit på en riktigt lysande idé. De undersöker möjligheterna att använda den värme som uppstår när döda människor kremeras för att värma sina lokaler. I förlängningen kan man även tänka sig att koppla in krematoriet på fjärrvärmenätet. Alltså kan de hädangångna hjälpa till att hålla sina familjers hus varma.
”Tro ni att folk kan ta illa upp av att ni återvinner de döda?”, frågar Aftonbladet. ”Det hoppas jag inte”, svarar kyrkogårdschefen Lennart Andersson, ”det här är endast miljötänk.”

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Johan

  Detta görs redan i flera kommuner runt om i vårt land. Kristianstad är ett exempel där man har tillfört energi från krematoriet till fjärrvärmenätet under flera års tid.

 2. Labbibia

  Helt sanslöst Maggie!
  Idén hade passat klockrent som något av mina skojförslag till Thomas J i ditt blogginlägg ”Slit dig ur kändisarnas grepp”. Men här är det väl tyvärr knappast på skoj?
  Så kan det gå när kyrkan ska blanda sig i det jordiska.
  bedrövligt! 

 3. Labbibia

  Johan:
  Är det sant? varför kommer jag att tänka på de nazistiska utrotningslägren?

 4. Lars C

  All energi ska väl återvinnas!
  Dead or Alive

 5. Thomas

  Från början uppstod tanken för att man ändå måste kyla rökgaserna för att ta hand om t ex kvicksilver. Fjärrvärmenätet var den enklaste lösningen.
  Vari består egentligen problemet? Det är väl inte via varmluft vi förväntas uppstiga till himlen?

 6. Som sagt ovan, detta är inget nytt och var ligger det etiska i att bränna upp en kropp utan att ta till vara på den energi som det ger? Som det oftast är nu värmer vi ju bara upp atmosfären med den värme som släpps ut till ingen nytta och det känner jag är rent osmakligt med tanke på hur enkelt löst det här är.

 7. Jag tror inte ens att ’förbrännandet av en kropp’ ger något värmebidrag av rang. Däremot går det åt mycket energi till själva kremeringen, dvs man måste tillföra värme och hög temperatur för ändamålet, och det är den energin man vill få ut mer av (än bara en urna med stoft)

 8. Thomas: Jag har inte påstått att det är något problem. Personligen har jag inget emot att efter döden bli radiatorvärme.

 9. Johnny

  Jag visste inte att kremering var tillåtet fotfarande med tanke på den koldioxid som frigörs när detta sker. Är det inte bättre att de döda begravs så att CO2´n stannar i marken, i alla fall tar det längre tid innan den på naturlig väg frigörs i atmosfären?

 10. Hasse U

  Vi som inte tror på skapelseberättelsen (ni andra kan sluta läsa nu) vet ju att de atomer vi består av varit med om ett och annat redan. Vad sägs om alla tiders största smäll, nämligen Big Bang. Den temperatur som vi var uppe i där lär vi inte återuppleva ännu på ett tag. Själv minns jag inget av detta och kommer inte veta om något av min kropps energi används i något element heller. Så var så god, låt mig bara hinna dö innan 🙂

 11. Olaus Petri

  Visst,  det alstras värme vid förbränningen. Men låter inte det hela lite underkontrollerat? För visst torde processen effektiviseras avsevärt om vi också inför lite blankettexercis i riktning mot den centrala förvaltningen? Varför inte möjlighet till skatteavdrag/pålägg beroende på om ens hädangångna släktingar varit torra bengetter eller voluminösa klimattjuvar?
  Man kanske skulle börja fila på ett utkast? Hmm…
  ”Var god kryssa i om X var köttätare under sin levnad”
  (Här kommer en graderad skala av köttätardefinitioner så att du exakt kan räkna ut klimatkostnaderna som varit förknippade med köttkonsumtionen. Givetvis finns det till denna skala även kopplat ett index för metanutsläpp över tid/köttätning. Självklart förhåller sig detta också till om det rör sig om nöt, fläsk, lamm, vilt,  delfin, isbjörn, sälkut etc.)
  Summera sedan i ruta B9 i det gröna fältet till höger.
  ”Var god kryssa i om X använde lokaltrafik, egen bil, cykel eller häst och vagn”
  (Naturligtvis följer här en informativ matris som kan hjälpa den sörjande med att vikta dödliga klimatdetaljer som årsmodell på ev bil, SUV-aktighet, typ av gummi i cykeldäcken,  årskort på lokaltrafiken, hästens ålder, höåtgång etc)
  Summera sedan i ruta S14 i det röda fältet.
  Osv…
  P

 12. Johnny: Jag var faktiskt också något förvånad över att man lanserar kremering som ett miljövänligt alternativ.

 13. Johnny

  Maggie. Att vara konsekvent är tyvärr för mycket begärt av de flesta människor.

 14. L

  Aftonbladet kallar detta att ”återvinna de döda”? I så fall återvinner jag fossiler i min bil…

 15. fogge

  -Det var väldigt vad varmt ni har inomhus idag!
  -Ja, fattas bara.. Farfar hette ju Björk i efternamn…

 16. fogge

  Ja, det gäller att utnyttja de mänskliga tillgångarna fullt ut.
  Hoppas innerligt inte att EU får idén sälja lik inom unionen.

 17. Thomas

  Hasse, allt utom väteatomerna i vår kropp kommer inte från Big Bang utan från supernovor där tyngre ämnen skapats och spridits. Inte för att det gör tillkomsten speciellt mycket mindre dramatiskt…

 18. Iven

  Hela resonemanget kring värmeutnyttjandet vid kremeringen är väl en smula makaber. Förvånansvärt dessutom att AGW-kramarna inte reagerar mot att det används fossilbränsle. Skulle inte förvåna mig om det så småningom kommer förslag om att man ska debitera avgiftsbelagda utsläppsrätter vid kremering …

 19. Gunnar Littmarck

  Än värre är det då det används stoffilbränsle.
  Sorry vi skeptiska mot det mesta spikade sanningar ska ju inte skoja, tills de troende fått ge igen..
  Nu var skämtet av den lägre arten så..

 20. Labbibia

  Vari ligger det oetiska i att utnyttja döda kroppar?
  Ja vad tusan, varför inte göra hundmat (eller tvål, eller kanske lim etc) på dem? Det måste väl vara mer effektivt utnyttjande än att elda upp de döda?
  Själv är jag ateist, men nej, använda de döda till att värma bostäder…….fy fan, på ren svenska!

 21. Gunnar Littmarck

  En vars söner jag känner hade en lampskärm från tidigt 40:tal
  av judehud…
  Långt före det, anser jag att det är likskändning.
  I min tidiga ungdom köpte sågverksägarna dyra gravplatser.
  Jag och kompisen hånade såklart cheferna..
  Kompisen sade.
  -mig kan de slänga i diket så hundarna får något att först äta av sen pissa på..
  En viss Mattis dog vid den tiden.
  I hans testamente stod det att kroppen kunde läkare och forskare leka med, resten kunde de slänga på soptippen.
  Jag är enig i att efter döden är det fysiska i stort sett bara kolväteföreningar, men jag skulle inte gilla att se hundar pissa på en halvt uppäten rest av en nära vän.
  Jaha..
  så lite Viking är jag…

 22. Labbibia

  Gunnar:
  Du skrev: ”Jag är enig i att efter döden är det fysiska i stort sett bara kolväteföreningar, men jag skulle inte gilla att se hundar pissa på en halvt uppäten rest av en nära vän.”
  Så sant. Och de där kolväteföreningarna som en gång var din eller min mor, bror eller nära vän, förtjänar ett bättre slut än att bli fjärrvärme. Överens?

 23. Labbibia
  Som jag redan sa: det går åt mer energi att förånga vätskan i döda kroppar än där finns att utvinna genom att förbränna organisk material.
  Vad det handlar om är att ta vara på den värme man måste förbruka för att göra aska av kropparna. Jag ser inget fel i att låta förbrukad värme stanna ’i huset’ snarare än att släppa ut den genom skorstenen för att köpa samma värme av kommunen och betala höga skatter dessutom …

 24. Labbibia

  Jonas:
  Vi har av (antar jag) praktiska skäl börjat bränna kvarlevorna efter de människor som avlidit. Alternativet skulle väl bli en faslig massa kyrkogårdar som tar alldeles för mycket plats i anspråk? Så, av dessa skäl bränner vi våra döda. Ok, då får vi kanske vara beredda att det kostar oss nån tia i månaden? Det är en kostnad jag gärna tar.
  Mvh Labbibia

 25. linus

  är dem helt dumma i huvvet eller ”kommer folk att ta illa upp när de döda återvinn” ska vi börja panta folk i pantautomater ochså eller

 26. Självklart att krematorierna skall kopplas till fjärrvärmeverk.Inget konstigt alls. Stolliga katoliker och ateister är kristustroende,som tror att människan är Guds avbild och att kristus är Guds son. Frimickare och flummare är just vad dom är,och dom kan inte ens acceptera att det forskas på mänskliga fosterstamceller i stamcellsforskningen. Kristusfundamentalister är utvecklingsbromsar och stoppklossar!