Koldioxid som fotboja

source1
Som en del i aktiviteterna kring Earth Hour kedjade konstnärsduon Bigert & Bergström fast sig i en 300 kg tung kopia i järn av en koldioxidmolekyl. På WWF´s hemsida heter det att Konstnärer och WWF kedjar fast sig i koldioxidbojor. Pressen var inbjudna att på fredagen kl 11 se avtäckningen av konstverket, då även en representant för WWF  kedjade fast sig. Pressen hörsammade naturligtvis WWF anmaning och den ”viktiga” händelsen rapporterades i DN och i min gotländska dagstidning. Den senare var ett TT-reportage som upptog en halv sida, samma text bör återfinnas i många av dagens lokaltidningar. Konstnärsduon hade gjort den skarpa iakttagelsen att:
Folk är trötta på att höra om koldioxidutsläpp. Debatten har hamnat i skymundan och människor behöver något nytt för att orka engagera sig.
När man ser de två kreatörerna på det folktomma kylslagna Sergelstorgs-plattan undrar man lite försynt om inte svenska folket kommer att bli ännu tröttare efter denna aktion. Skulle denna färglösa aktion göra folk piggare för att kunna engagera sig? Inte kunde de ha bjudit på lite varm korv heller, då dör man för tidigt, och inte ett glas öl, då blir man tjock tack vare CO2, tulpaner då, nej allt för mycket energiåtgång i holländska växthus. Om det ändå hade varit lite rekordvärme och sol, nä råkallt på plattan. Livet är helt enkelt trist. Det är nog bäst att följa WWF´s uppmaning att:
Kedja fast dig i din egen klimatskuld denna helg!
Vilken kioskvältare!
Som natur- och miljövän skulle jag hellre uppmana er alla att gå ut i naturen. Även om det är en grå dag så sjunger stararna, lärkorna och de första bofinkarna tar säkerligen sina första strofer i din skogsbacke. Se hur de olika lövträdens grenar skiftar färg. Lyft på de bruna löven och hitta den första silkesmjuka blåsippsstjälken. Lyssna till koltrasten i skymningen. Ha gärna släckt om kvällarna för att gå ut och titta på natthimlen, det är en värdig anledning. Igår kväll var himlen kristallklar och jag kunde i min tubkikare titta på Venus och Jupiter, ett strålande par. Venus halvt belyst, Jupiter till synes helt, med sina avlägsna månar. Under natthimlen sträckte knipor med schwishande vingslag. Naturen och Naturvetenskapen är oändligt vacker, varför kedja fast sig på Sergels torg?
Varför kedja fast oss i skuld och dystopiska framtida scenarior nu när våren är här och vi borde hedra värmen och solen, den som vi längtar efter. Njut av livet, varmkorven, ölen, tulpanerna, fåglarna, planeterna eller vad som passar din plånbok och magkänsla.
 
 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. hahn

  Jag tycker det är både talande och bra att klimathotarna träder fram som dårfinkar och hemfaller åt svammel. Det är en viktig poäng inför allmänheten.

 2. Håller med, fånerier som detta drar verkligen ett löjets skimmer över hela klimattjafset men bojan runt foten har vi ju alla redan fått i form av Co2skatter på allt vi gör så liknelsen är ju faktiskt mer talande för motståndsrörelsen.
  Det skulle ju va skitskoj om ett antal skeptiker med egna bojor märkta ”co2skatten” kedjade fast sig bredvid;)

 3. Bertel

  Lars J
  Du hade rätt gällande fågelsång. Vårens första bofink hördes vid långängen(huddinge) samt stare.   🙂  

 4. Sven

  Tomma brunnar!
  Lite OT kanske men jag hörde på vår vanligtvis välunderrättade svenska radio att nu kommer brunnarna att sina p g a tidigare vårar. Vad jag har förstått så skall väl nederbörden öka i framtiden när det blir varmare. Mer regn och torrare brunnar, kan någon klok människa hjälpa mig.
   

 5. Karlsson

  I Syrien dödas människor brutalt  och i Sverige är CO2 fortfarande ett problem.
  Perspektiv. 
  CO2 är vår tids synd som ska botas med avgifter, höjda skatter och asketiskt leverne. 
   

 6. Inte ens ”Fifteen minutes of fame”.
  Beklämmande.
   

 7. Karl-Oskar

  Tack för ett bra inlägg och särkilt uppmaningen att gå ut i vår rena fina atmosfär som gör att vi kan se Venus och Jupiter. 

 8. Jag tycker att de där fotbojorna är ett bra exempel på den inre skuldkänsla och klimatångest som alarmisterna har lyckats få människor till. Eller med andra ord, hur fånigt kan det bli?
  Nej, bättre, mycket bättre är att ta vara på årstiden och njuta av livet.
    

 9. Anders Mohlin

  Sven #4.
  Även jag hörde det där om sinande brunnar. Logiken i påståendet undgick också mig.
  Påståendet innebar, att pga tidigare vår och därmed tidigare snösmältning skulle det ge mindre vatten i brunnarna därför att grundvattnets ”toppnivå” skulle inträffa tidigare på året och därmed skulle vattenbrist uppstå.
  Det nämndes inget om ev förändring av mängden nederbörd i form av snö eller regn. Påståendet tycks även ha ett underförstått scenario av extrem värme (?). Kanske. Eller ?
  Och naturligtvis lästes meddelandet bara rakt ”upp och ned”. Inga förklarande kommentarer. Men sådana förekommer väl i o f s aldrig i korta nyhetsuppläsningar.
  Jag trodde att det är nederbörden i sig, oavsett när den inträffar på året, som fyller på grundvattennivån. Denna nivå påverkas förstås också högst påtagligt av hur mycket vatten som pumpas upp ur brunnarna. Och just uttaget av vatten är väl inte kopplat till när snösmältningen inträder ?

 10. Gunnar Strandell

  Lars Jonsson
  Intressant bild.
  De två tomma fotbojorna får tyvärr mig att associera till 10-10 videon och jag hoppas att WWF:s representanter har hälsan och mår bra.
  När jag gick i gymnasiet var kolatomer svarta och syreatomer vita, men tydligen har världen bllivit mera färglös sedan dess enligt konstnärerna.
  Alternativt är detta bara ytterligare ett exempel på hur svårt förespråkarna för AGW har att få till något rätt.
  Hasse & Tage har redan skickat hälsningen:
  http://www.youtube.com/watch?v=2WKoEzxd9zQ 

 11. Sven och Anders M.

  Det är väl argumenten som sinar. Grundvattennivån i Sverige generellt kan ju knappast vara ett större problem, även om vissa delar upplever torka under torra somrar. 

 12. Fredrik Malmqvist

  Vikten på ”co2 klumparna” borde vara 154 kg (2010). Tramset gällde svenskens  utsläpp under 10 dar. Dom borde hållit till i tyskland med sina 300 kg klumpar i stället. I Europa är det bara Rumänien och Litauen som släpper ut mindre per capita.

 13. Gaupa

  Lars J
  Bra talat!
  Här har talgoxen börjat kvittra så smått. Några svanar gjorde en lov upp över sjön, för att kolla läget. Det är mycket snö ännu, men det droppar från taken, så
  det ska nog gå bort till slut.
  Venus och Jupiters ”närmande” har jag kunnat se när molnen behagat ge vika.
  Miljörörelsen gräver sin egen grav med sina dystopier.Folk tröttnar och struntar i allt vad miljö heter eller …tänker kanske lite mer som vi.  🙂
  Vanligt folk är klokare än man brukar tro, tror jag.
  Grundvattennivåer  ska man nog inte oroa sig för i vårt vattenrika land.
  Den tillfälliga torka vi kan råka ut för innebär ju bara, att man får sluta okynnesvattna gräsmattan. Ingen större katastrof, enligt mig. 😉 

 14. bom

  #12 Undrar vem som står för kostnaden för jippot? WWF dvs bidragsgivarna kanhända? Eller kan det vara miljöborgarrådet som slantat upp? Hon har ju redan en hel del överilningar  på sin syndalista. Två oinspirerande och obegåvade och obefogade konstnärer som dessutom bygger tramset på ett fett faktafel. Det blåser verkligen motvind i klimatskojarbranschen numera! Spottar man i motvinden så går det som det går. Ha ha!

 15. Fredrik #12
  Kan det vara så att de är så storsinta att de tar på sig skulden för 2 svenskar var 2 x 154 kg är ju 308, cloose enough. Eller är det så att deras gjutning av dessa ”konstverk inneburit 300 kg de sista tio dagarna – smiley
  Tack för informatinen  

 16. Addi

  Lördags ”kul”
  http://www.welt.de/wissenschaft/umwelt/article13916939/Groenlands-Eispanzer-droht-komplett-zu-schmelzen.html
  Assuming a global warming of 8 deg C, the ice would be gone in 2,000 years; if the UNIPCC/UNFCCC/EU/Julia Gillard manage to limit the warming to 2 deg C, it would be gone in 50,000 years.
  The limit for a total melting of the Greenland ice is estimated to be between 0.8 and 3.2 deg C; currently, according to PIK and the universidad complutense de madrid, we are already at 0.8 deg C; so, goodbye, Greenland ice, maybe, some not-so-soon day.

 17. Rune

  Kolla in världens energi konsumtion översta diagrammet .
   http://www.energybulletin.net/stories/2012-03-16/world-energy-consumption-1820-charts
  Nissarna tror att världens energikonsumtion kommer att minska , hur troligt är det när kurvan är brant uppåt ?

 18. Bra artikel Lars!

  Jag håller verkliigen med om fånigheten i denna demonstration, som dessutom lätt kan tolkas motsatt avsikten: Den visar att det är frivilligt att bära denna fotboja.

  Liksom det en gång vara att hälla smält vax på huden.

  Och sedan en saklig förarglighet: Bojorna är en dålig modell! Koljonen mellan de båda syrejonerna bör vara betydligt mindre än dessa. Denna fotboja ”saknar verklighetsförankring”.

  C-G

 19. Pehr Björnbom

  Man kan också tolka installationen klimatskeptiskt, att människorna befrias från koldioxidens bojor genom att skeptikerna genom sina ord klipper av  dessa.
   

 20. AOH

  http://www.bigertbergstrom.com/co2-lock-in-2012#
   
  „…..This represents an average Swede’s CO2 emission during 10 days. The art project is a collaboration between Bigert & Bergström and WWF in connection with the world wide climate action Earth Hour.
   
   
   
  Är det så  WWF räddar exotiska djur?
   
   
   

 21. Miljöflummarna är väl aldrig ute i naturen? De verkar då inte veta ett dyft om den i alla fall.

 22. Christer Eriksson

  Lite O.T
   
   Angående Eart Hour.
  Jag funderar på att ordna en dekal att sätta på bilen med texten ”Jag tänder på Eart Hour”.
  Någon som är intresserad?     

 23. Thomas

  Christer #22 vad sägs om att ni skapar ert eget arrangemang istället för att sabotera någon annans? Bestäm en timme när ni alla slår på så mycket elektriska apparater ni bara kan för protestens skull.

 24. Christer Eriksson

  Thomas #23
  Kul att du tänder på vad jag skriver.
  Läs en gång till.
  Står det något om att sabotera.
  Att få ha en avvikande åsikt är tydligen otänkbart för dig.
    
  Du kanske vill ha en dekal.   

 25. Marita Eliasson

  Tack Lars Jonsson ett ord i rättan tid.
  Här i eldyra södra delen av Sverige hör vi redan vårens fågelsång
  dom har också redan börjat städa och bygga i holkarna för någon vecka sedan.
  Snödroppar, krokus, erentis blommar och bladen till påskliljorna och tulpanerna sticker upp.
  Njut av naturen och glöm skrämselpropagandan för ett tag.
  Genom hela historien kan vi utläsa klimatförändringar och dessa kommer fortgå oavsett vad vi gör.

 26. bom

  #18
  Dom har nog sett en dålig modell av en vattenmolekyl någonstans någon gång?

 27. Christer Löfström

  Marita E #25
  ”eldyra södra delen av Sverige”
  Vad menar du?
  http://www.nordpoolspot.com/