Kolcykeln till vardags

4ed6fd94
(Tack Sten för bilden)

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Svempa

    En höjdarbild.
    Har ni noterat att det inte bara är här som Local Cooling har inträffat. Läser man Roy Spencers blogg är det även ovanligt svalt i Cancun. I morse var 54 F vilket är ca 12 C.  Bu-hu.
    Al Gore – effekten slår till överallt.

  2. 😀   12C fyfan… då får de leka i uppvärmda poolanläggningar på hotellen… Hur många paraplydrinkar betalas med traktamenten eller bara rakt av som representation?

  3. Utanför ämnet…
    …kanske. Börsen stiger för elbolag. Hurra!
    Stäng fler kärnkraftverk och höj elpriserna nu när det är både kallt och ont om vatten i magasinen så blir vinsten rekordhög.
    Om jag satt i styrelsen i ett elproducerande företag skulle jag ligga lågt med rörliga kostnader och samla i ladorna nu när det går att tjäna pengar bara genom att ta ut ett högre pris.
    OK att vindkraften inte går att samla i ladorna och inte heller kräver så mycket av rörliga kostnader…

  4. Gunnar Strandell

    Tack för en värmande bild.
    Den väcker också tankar jag haft på det här med att köra på etanol. För visst är det väl så att koldioxidhalten i luften inte kan minska av att man hugger ned träd och eldar med dem?
    OK att nivån stabiliseras så småningom, men om vi redan har höjt halten så att vi passerat en kritisk nivå?
    För atmosfären spelar det väl ingen roll om kolet ligger i en oljekälla eller är bundet i ett träd innan man bildar CO2 av det? 
      

  5. Bengt Abelsson

    Inte för atmosfären, men för de troende – se bara på nattvardsvinet.

  6. Bengt Abelsson

    Tipping points är sådant man tar till när argument och mätningar sviktar – man uppfinner ett hot som inte syns, inte kan mätas och ligger i en obestämd framtid. Dessutom är man överens om att sambandet mellan ”växthuseffekt” och CO2-halt är logaritmisk – ju högre halt, ju lägre effektökning.

  7. pekke

    Mitt i prick !
    🙂

  8. magnus

    Problemet är ju bara att tipping points bevisligen förekommer i vissa system, så att ignoreramöjligheten är ju inte korrekt heller.
    Fast bekvämt kanske?

  9. BoE

    Magnus
    Och bekvämast av dom alla är de som påstår att tipping-points KANSKE finns…

  10. Lena Krantz

    Imorgon försvinner alla kommentarer på SvD.
    De startar en ny tjänst nämlisch så allt gammalt är borta.
    En slags nystart i livet alltså
    😀

  11. Lena.
    Nystart.  Skall bli kul att se vad det innebär

  12. Lena Krantz #10
    Jag har ofta tänkt på att det skulle vara härligt med en nystart i livet för många som fortfarande ser klimathotspropaganda i den minsta lilla väderrapport.
    Läste ett antal artiklar som försökte beskriva hur diskussionerna om klimat och olika hotfulla framtider drabbat barn.
    Men snart får vi förhoppningsvis bara artiklar som beskriver hur det uppstått en grupp människor som är fanatiskt allergiska mot allt prat om Jordens medeltemperatur, klimat och om bilkörning och elproduktion på olika sätt. För att inte tala om CO2…
    Jag är själv intresserad av väder, klimat och universum, men ibland blir jag förvånad över mängden av ointresserade som fastnat i någon sorts kamratskap kring letandet efter korkade inlägg i debatten.
    Lycka till med din nyfikan nystart i livet Lena! 🙂

  13. Lena Krantz

    Ingvar #11
    Ja man vet aldrig, man kanske skall bli anonym?
    Nää förresten det verkar beigt på nåt vis.

  14. Lena Krantz

    Uffeb #12
    Nu kunde jag bara skojat till det lite överslätande men jag väljer att inte göra det trots att det är sent och snart läggdags.
    Jag tror uppriktigt att det finns attans många hål som bl a IPCC försökt att fylla genom att egentligen hoppa över dem tycks det mig.
    De sk skeptikerna (bl a på den här sidan) har noterat dessa hål och till sin förvåning insett att ett ifrågasättande inte är välkommet i det samhälle vi har idag. Som du kanske förstår är detta ganska allvarligt. När man ser att media (mer än bara vädergubbar…ha ha) faktiskt inte rapporterar sanningsenligt och man försöker påtala detta men bara möts av kalla handen.
    Mina undringar, frågor och ifrågasättande (ffa av den bild media ger) tas inte emot alls. De borde tas emot med en viss respekt men så är inte fallet. Man ser på kommentarfälten på ex DN och SvD att det nu är många många som är rejält förbannade på den här märkligt dryga attityden.
    Det konstigaste är att när jag vid de få tillfällen jag har getts möjlighet att föra en diskussion direkt med en forskare så möts jag av en helt annan attityd. Ofta får jag dessutom rätt i min undringar men framför allt har de en ödmjukhet inför detta med sant och falskt, rätt eller fel, som bara inte finns när man hamnar i diskussioner med de som tycker att de vet vad det handlar om. Skillnaden är nästan skrattretande.
    Så forskarna tar frågorna på allvar och försöker inte alls ducka för dem eller sopa dem under mattan.
    Men media gör det och har numer helt självsvåldigt uppfunnit ett rätt och ett fel i hur man förhåller sig till det sk klimathotet. SvD tycks ju mena att om man inte håller med så är man på något vis psykiskt störd eller förtränger det hela. Att det inte skulle vara sant verkar inte finnas på världskartan. Och med sant i det här fallet, menar jag det enkla. Man vill ha det enkelt men det är det ju inte.
    Jag vet det, och forskarna vet självklart det men media blundar och gasar och låtsas som att vi inte finns.
    Klart man blir förbannad

  15. Lena Krantz #14
    Media hade en förfärlig period förra året.
    Nu försöker media tjäna pengar på konsekvenserna av överdrifterna.
    Det fungerar så i en marknadsekonomi.
    Att forskare talar med kluven tunga är lika vanligt som att politiker gör det.
    Knepigt. Men så funkar det.
    Zzzz

  16. Lena Krantz

    Uffen #15
    Va va…varöfr hade media en förfärlig period förra året?
    Vad gäller marknadsekonomi så visst, kanske vill DN och SvD ffa sälja lösnummer och har lagt grävande journalistik på hyllan vad gäller klimatfrågan men SVT?
    Du läste fel, helt fel ang forskarna…läs igen, tack!
    Nej nu går jag och lägger mig….
    Natti

  17. När slutade de med blogghänvisningarna efter artiklarna på SVD och DN? Jag märkte det i somras men det kan ha börjat tidigare.

  18. Med tanke på klabbarnas tjocklek så kan man undra om de varit före sin tid eller använt min odlingsteknik?!

  19. Staffan D.

    Central England Temperature (CET) för 1-7 december är -1.9, vilket gör detta till den kallaste veckan sedan 1879.  1879 är kallaste första december-veckan i CET-listan, så detta har varit den näst kallaste ”första december-veckan” sedan 1659, då listan började. 
    –  Två-veckors-perioden sista i november och första i december är den allra kallaste sedan 1659 !
    http://www.accuweather.com/ukie/bastardi-europe-blog.asp?partner=accuweather
    –  Är ni medvetna om att solfläckarna är i en låg-period — senaste maximum var 2000;  vi är fortfarande i ett minimum, tio år senare.  Normal cykel-längd är 11 år;  vi skulle alltså om allt var rätt vara helt nära ett maximum.  Solen är mycket mer avgörande för klimatet än CO2 !

  20. Olaus Petri

    Staffan, det är tur att vi vet att det är väder och inte klimat! 🙂