Cancún = Terror på Elm Street?

En EU-diplomat kallade klimatmötet i Cancún för Terror på Elm Street II i ett möte med en USA-diplomat i Bryssel. Detta enligt Dagens Industri, som även är vänliga nog att delge oss att det finns ytterligare fem uppföljare till den gamla skräckisfilmen.
Det är givetvis WikiLeaks som informationen kommer från.
I den officiella kommunikationen från mötet märks ingenting av denna terror, men DN rapporterar att med fyra dagar kvar är klimatmötet hittills fruktlöst.  Trots att Andreas Carlgren fått en ”nyckelroll” i förhandlingarna. Supermiljöbloggens klimatutsände Andreas Schröder skriver att de flesta är smärtsamt medvetna om bristen på tid i klimatfrågan.
”Köpenhamnsmötet kallades för ’sista chansen att rädda planeten’. Sydafrika är ’vår sista andra chans att rädda planeten’.”
Man kan fråga sig hur många chanser världen egentligen har. Redan 1988 sades det ju vara nästan för sent.
PS I ärlighetens namn tror jag att Jaws hade varit en mer passande liknelse för Cancún.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Som jag skrev i en annan tråd, jag tror att man kickat ut Andreas för man vill inte ha honom i vägen för de riktiga förhandlingarna. Jag tror han blivit grundlurad!
    Informationen är annars under all kritik. Jag försöker följa nyhetsflödet via COP16 hemsidan men det handlar mest om vilka band som har spelat på kvällarna och några förvirrade presskonferenser:
    http://www.cc2010.mx/en/press-center/news/news-interviews_2010120751404.htm
    ”As Executive Secretary, Christiana Figueres said that presidents worked in record time, that speaks about the efficiency and collaboration that this Conference has”

  2. Labbibia

    Miljöministrar i Cancun?
    http://www.youtube.com/watch?v=neZWChM2n6I

  3. karlsson

    Ibland tror jag att det är så enkelt att våra klimathysteriker har sett för mycket på James Bond och andra superhjältar.
    I dessa filmer finns det alltid någon ond person som ska påverka hela jordens klimat genom speglar, atombomber och andra tekniska lösningar.
    I tvärvetenskapens namn är dessa ideer om totalt herravälde över både jorden och dess klimat en perfekt grogrund till klimahysteri om man dessutom saknar grundläggande kunskaper i fysik matematik och andra ”svåra” ämnen.
    Då  räcker med en båtresa efter arktisk kust där man med egna ögon kan se hur det ser ut och naturligtvis på grund av människans utsläpp av CO2 ser det ut som det gör.
     Hur såg det ut igår, eller i förrgår  får vi inte veta – för det vet ingen.

  4. Torbjörn

    Och SvD fortsätter att skrämma barn.
    Som att läsa svensk-koreanska…

  5. Carlgren fungerar som nyttig idiot tillsammans med Grenada .

  6. ThomasJ

    Här dagens inslag av i landet kvarvarande [mega-] idiot:
    http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=1650
    Klicka rubriken [i högerspalten]: ”Elpriset riskerar raka…”
    för att lyssna på en [M.O.] som inte har en blekaste aning… men ’energiminister’ är hon… grrrr   😡
    Mvh/TJ

  7. Och Sverige och Grenada har utsetts till ”Målvakter”

  8. Lars W

    TJ#6  Jo, jag lyssnade också till el-ändet! M.O hade det litet svårt med sorterna kan man konstatera. Bästa M.O när det inte blåser blir det ingen vind-el!  I övrigt får jag föreslå att införa isfria vintrar. Går det i Danmark så går det väl här med?
    (Danska försvarsministern har bestämt att det inte blir någon isvinter denna säsong, och har följaktligen dragit in isbrytarna)
     
    Mvh/lw

  9. Inom kristna kretsar finns det, och har länge funnits, avvikande samfund och personer som ägnat sig åt att förutsäga världens undergång. Mest kända är kanske adventisterna på 1800-talet och även Jehovas vittnen vid flera tillfällen. Varje gång man förutsagt domedagen och den inte kommit, så har man justerat fram datumen. Det finns också ett flertal udda kristna som driver webbsidor och dylikt där man tolkar allt som sker idag som tecken på snar undergång. (OBS! Jag talar om udda samfund och personer – jag säger inget ont om kristen tro i sig.)
     
    Det som etablissemanget ägnar sig åt med AGW är precis samma sak. Med en smula bildning skulle fler politiker och miljökämpar känna igen sitt eget mönster. Ibland tror jag att dessa tongångar delvis hänger samman med en brist på bildning hos etablissemanget. Bildning är inte populärt i dagens samhälle. Det anses ju att vi moderna människor är skapelsens krona när det gäller förnuft, och att det man kallar ”vetenskapen” (en förvrängning av äkta vetenskap) har alla svar vi behöver i alla frågor. Därför ser man inte sin egen dårskap.

  10. Claudius

    Apropå Torbjörn #4: Dagens avsnitt i Svenskans superopportuna serie, ”Klimatångest nytt fenomen i psykiatrin” innehåller trots allt två ljuspunkter.
    1) En australiensisk läkargrupp satte en (ny?) diagnos på en kille som oroade sig så otroligt överdrivet för ”AGW” nämligen climate change delusion. Just det, delusion! Men det är ju inte han som lider av detta, det är ju den sjuka som grasserar inom Uppsalainitiativet, Al Gore och hela IPCC!
    2) En intervjuad kille på stan, av fotot att döma troligen härstammande från en varmare breddgrad än Stockholm, säger att att känner oro över klimathotet. ”Det kanske blir så att människor inte kan bo kvar här uppe längre. Kanske kommer människor att få fly söderut.”

    Hade Lagerbladskan godkänt bildtexterna, månntro?

  11. Lena Krantz

    Claudius #10
    Det var värre än så vad gäller bildtexten…
    Ha ha ha ha ha ha ha ha
    Killen sa tydligen så här:
    ”Juah Marcus Roberts: – Eftersom jag bor i Sverige sedan tre år tillbaka, känner jag mig oroad över klimathotet. Det kanske blir så kallt att människor inte kan bo kvar här uppe längre. Vem vet, kanske kommer människor i framtiden att få fly söderut. Foto: MAGNUS HJALMARSON”
    Killen menade tydligen att klimathotet innebär att det blir kallare
    Fan vet om han inte har rätt
     

  12. Christopher E

    Claudius #10;
    Punkt 2) …
    😀
    En höjdare! Fin upptäckt.

  13. Claudius: #10 Fullkomligt underbart. Ska köpa SvD så fort jag kommer av tåget och rama in denna pärla!

  14. Rosenhane

    Maggie du kommer att garva ihjäl dig.
     
    I ”fakta”-rutan under artikeln står också att läsa:
     
    ”Med stigande temperaturer blir vi mer aggressiva, visar flera studier.
    I en studie förutspås antalet överfall och mord i USA öka med 24 000 per år om medeltemperaturen stiger med två grader Fahrenheit.”

  15. I morse skrev jag en kommentar på DN. s ”artikel” Kina och USA…
    Den fick vara kvar några timmar…..
     
    Jag skrev att Kina förra året nettoexporterade kol, trots att de ökar sin inhemska utvinning maximalt, importerar de i år netto 143miljoner ton kol och nästa år 233miljoner ton.
    Kina har nu startat storskalig tillverkning av drivmedelsproduktion ur ko, det släpper ut extremt mycket CO2.
    Kinas femårsplan till 2015 är att kolkraften ska öka från dagens dryga 500GW till 935GW 2015.
    Kina skulle inte gjort något av detta om det fanns ett enda argument till stöd för CO2-hotet.
     
    Allt handlar bara om att få så stor andel av den globala fossilkolsutvinningen… bara pengar och makt… som alla borde begripa…
     
    Jag skrev kortare så det funkade på en kommentar… med fy vad mesigt att inte låta fakta som vem som helst kan kolla, stå…
     
    Kina förbrukar nu hälften av jordens maximalt ökande kolutvinning och fördubblar den förbrukningen på 8år. (mindre än 8 år då ytterligare 18fabriker som tillverkar drivmedel ur brunkol av lägsta kvalitet och med mycket hög svavelhalt, är beslutade).
     
    Trist med så många som stoppar huvudet i sanden likt stollarna på bild i DN…

  16. Bertel

    Rosenhane # 14
    Jag njöt nog mest(utom killen som skulle ev flytta(klimatflyktning) pga återkommande kyla, att i USA har psykoterapeutisk inriktning-ekoterapi blivit populär(enl SvD) och botar …trumvirvel….badaaaa….klimatångest.  🙂 

  17. Peter Stilbs

    Jag lade in denna kommentar på SvD – får se hur länge den ligger kvar:
    Läste om denne stackars tonåring i Australien för något år sedan, och förbannade de personer som skrämt vettet ur dem. Nu söker AL vränga det hela till att hotet är verkligt, och att skulden ligger någon annanstans. Hur mycket mer dravel ska man få höra från henne ? 5 artiklar är 5 för mycket.

  18. tty

    ”Med stigande temperaturer blir vi mer aggressiva, visar flera studier.
    I en studie förutspås antalet överfall och mord i USA öka med 24 000 per år om medeltemperaturen stiger med två grader Fahrenheit.”
    Låter rimligt. Jag är villig att hålla en slant på att risken att bli våldtagen i parken är minimal just nu…..

  19. #18  😀

  20. Pär Green

    Jan Gillberg skriver bl.a. följande i DSM 1/2010:
    ” Om vi år 1900 hade 10.000 luftmolekyler, så var 7.800 kvävemolekyler, 2.100 oxygenmolekyler och 3 st. koldioxidmolekyler. Ett hundra år senare har en oxygenmolekyl bytts ut mot en koldioxidmolekyl. Ingen vetenskapsman har kunnat förklara hur denna enda molekyl skulle kunna värma de andra 9.999 molekylerna med 0.7 grader C…
    Vi kan också titta på fenomenet från ett annat håll. En isotopanalys av fördelningen mellan kolisotoperna C12 och C13 i fossila bränslen, havet och atmosfären visar att endast 4 procent av atmosfärens koldioxid har sitt ursprung i fossil förbränning. Vi vet också att koldioxidens totala växthuseffekt är ca 1 procent. Människans andel av växthuseffekten blir då 1 procent av 4 procent (= 0.04 %), vilket innebär att påverkan är så liten att den inte är mätbar.”
     
    Kommentar någon?

  21. Lejeune

    I den senaste opinionsmätningen var centern på väg ut ur riksdagen, jag börjar så smått förstå varför:
    ”Bra av Carlgren (C) att driva frågan om global flygskatt i Cancún”
    http://www.newsmill.se/artikel/2010/12/07/bra-av-carlgren-c-att-driva-fr-gan-om-global-flygskatt-i-canc-n

  22. John Silver

    ”påverkan är så liten att den inte är mätbar.”
    Det är precis min egen äsikt. AGW är ej statistiskt signifikant.

  23. Christopher E

    Pär Green #20,
    Nä, det är felaktiga siffror… koldioxidens andel av växthuseffekten är inte exakt känd, men betydligt mer än en procent.
    Inte heller är det rätt att räkna 4% av koldioxiden som antropogen. Mänskligheten har höjt halten med drygt 35%, och det är den siffran som måste räknas med. Siffran 4% kommer ifrån isotopanalyser, men man måste komma ihåg att det antropogena bidraget blandas ut i den stora naturliga omsättningen av koldioxid.
    Med det sagt tror jag heller att uppvärmningen är särskilt katastrofal för det. Om man bortser helt från återkopplingar, både postiva och negativa, skulle utsläppen hittills ha höjt temperaturen med drygt en halv grad. Räknar man bort en del naturlig uppvärming, återstår mycket mindre än det. De saknade tiondelarna kan troligen förklaras av en kombination av negativa återkopplingar och en viss fördröjningseffekt.

  24. Christopher E

    ”tror jag inte heller”… ska det vara förstås! 🙂

  25. Gunnar Littmarck #15
    Din kommentar i DN finns där nu i alla fall…

  26. Sven

    TJ#6
    Grundproblemet är nog att ett regerande parti under utpressning av ett grönt annat parti gick med på att stänga Barsebäck bara för att man skulle få behålla makten. De två reaktorerna skulle vi behöva nu. Skulle vara av intresse att få veta hur detta skulle påverka elpriserna – någon som har kunskapen????
    Har ibland roat mig med att kolla flödena av el som framgår av Nord Pool, http://www.nordpoolspot.com/ , (flow).  Det känns tryggt att vi har dansk kolkraft att luta oss emot när det inte blåser och är kallt! (O B S ett utropstecken, kan således vara något skämt eller ironi).
     

  27. John Silver

    Gunnar Littmarck #15
    Vet du hur stor andel av personerna i Kinas kommunistiska partis centralkommite som har ingenjörsutbildning?
    Vet du hur stor andel av personerna i Sveriges regering och riksdag som har ingenjörsutbildning?
    Vet du vilket land som har en framtid och vilket land som har sin framtid bakom sig?

  28. Bim

    Jag tycker att alla AGW:are skall sjukskriva sig för klimatångest, så blev det nog ett snabbt slut på larmandet. De som sedan fortsatte larma  borde då anhållas för vållande av psykisk sjukdom och skickas till Arktis som isbjörnskäk. Alltså som Ingemar säger ”Göra två flugor på smällen.”

  29. ThomasJ

    Nu gäller det…. [suck]:
    http://www.regeringen.se/sb/d/12526/a/157312
    Mvh/TJ

  30. ThomasJ

    Länk till Carlgrens artikel i Sundsvallstidningen:
    http://st.nu/opinion/ordetfritt/1.2556481-nu-avgors-om-varldens-ledarskap-klarar-det-jordens-klimat-kraver
    Mvh/TJ

  31. Jag förbannar mig! Taktikröstade på Centern i valet. Kan man ångra sig? Det var dock sista gången!! Carlgren är ju så fruktansvärt pinsam!!

  32. ThomasJ #29
    Kikade lite på Andreas Carlgrens tidigare meriter…
    ”1987-1990
    Verksam som lärare och därefter anställd på utbildningsföretaget M-gruppen, där en av huvuduppgifterna var miljöutvecklingsprogram för näringslivet, bland annat med miljörevisioner. I senare skede utfördes arbete som egenföretagare.”
    Undrar om han fick Starta Eget Bidrag… och hur länge det senare skedet varade.
    Tittade också på hans utbildning:
    ”1981-1983
    Lärarstudier vid Stockholms universitet”

    Kikade också lite på Maud Olofssons meriter…
    ”1974-1978
    Ombudsman för Centerpartiets ungdomsförbund i Norrbotten.”

    Fanns inget noterat om eventuell utbildning… men det är väl svårt att hinna med om man satsar på politiken som 19-åring…
    Den som är intresserad kan ju läsa vidare i biografierna för den regering vi röstat fram.

  33. Re #32 Uffeb.
    Utbildningsnivån i partierna framgår av följande.
    I nya riksdagen är riksdagsmän med civilingenjörsutbildning följande:   M (9), Fp(0), C(0), Kd(0), S(0), Mp(3), V(0), SD(5). Just nu pågår interpellationsdebatt i riksdagen om vindkraften.  Där är stödet för vindkraften massivt bland C, S, V vilka inte ligger ”i täten”  vad gäller kvalificerad utbildning – mao  oförmåga att självständigt sätta sig in i frågan. Noterade från debatten att Carlgren &Co drivit genom frågan i EU med 30 TWh-målet.  Syftet är tydligen att Sverige med 95% egen försörjning av CO2-fri el skall försörja fossilländerna i EU med el. 

  34. Göran Lysén

    Holmfrid post #33. Intressanta siffror! Proportionellt mot antalet ledamöter så leder SD stort! Var fjärde ledamot! Har du siffrorna för jurister, ekonomer och läkare?

  35. Holmfrid #33
    Det var inte min mening att dra igång en debatt om vilken sorts utbildning som är mest relevant, och det var nog inte din heller, men det kan ju vara intressant att fundera över.
    Och eftersom retorik (speciellt inte politisk retorik) inte har varit ett viktigt ämne i skolan, så kan man ana att de som tidigt sasar på en politisk karriär lyckas bäst i den karriären.
    Vi som struntat i politiken går ju på deras spel.
    Tack för Wikileak! Det kanske kan få en och annan att fatta vad det handlar om när vi delegerar makt till ett fåtal utan att orka bry oss.
    Men nu ska det väl inte behövas fler läckor för att vi ska fatta att det behövs mer engagemang av oss alla för att en demokrati ska fungera.
    Annars riskerar vi att hamna i konspiratoriska idéer om en ny världsordning som är ute efter att drabba oss alla med elände…

  36. Torsten Myrefors

    Detta kan ha diskuterats på TCS tidigare men jag ramlade in i slutdelen på ett intressant TV-program på SVT2 nu på eftermiddagen som hette ”En överlägsen art”  och som skildrade vår arts uppkomst i Afrika. Forskaren menade att klimatet då varit extremt föränderligt och utvecklade vår förmåga att anpassa oss till förändringar och utgör orsaken till att vi öht överlevde som art. Dvs utan dessa extrema klimatförändringar inga människor. Att denna intressanta teori redovisas i SVT är förvånade men glädjande.
     

  37. oberoende

    Här är de 15 ingenjörerna i riksdagen med korta utfrågningar i NyTeknik:
    http://www.nyteknik.se/nyheter/karriarartiklar/article2483784.ece
     
    Nästan klar civilingenjör, väg och vatten.
    Gymnasieingenjör, maskinteknisk gren
    Civilingenjör, teknisk fysik och elektroteknik
    Civilingenjör, kemiteknik
    Civilingenjör, teknisk fysik
    Gymnasieingenjör, husbyggnad
    Gymnasieingenjör med inriktning på automation.
    Gymnasieingenjör, el/teleteknik
    Automatiseringsingenjör.
    Civilingenjör, maskinteknik.
    Civilingenjör, maskinteknik
    Civilingenjör, väg och vatten samt Teknologi doktor, avhandling om betongvägar.
    Civilingenjör, väg- och vattenbyggnad.
    Gymnasieingenjör, el-tele.
    Ej avslutad utbildning till civilingenjör, kemi – har nog tre tentor kvar.
     
    Tror inte att en ingenjörsutbildning nödvändigtvis ger personer ett kritiskt sinnelag.

  38. #27 om du följer min blogg så ser du vilka jag tror kommer ha en mot svenskar överlägsen välfärd 2040 och vilket annat gigantland jag hoppas på..
     
    Europa är dött… förlamat av gruppegoism, rigida regelverk och vänskapskorruption…
     
    De som inte håller med mig, mins målet för 10 år sedan i Lissabon… Regionen skulle bli världens mest dynamiska genom att reformera alla regelverk… Jotack..
    När ett ekonomiskt lidande land som Spanien försöker reglera flygledarna en aning (snittårslönen förra året var 3miljoner SKr, utbildningen är mycket kort och enkel, vid full konkurrens skulle medellönen för en flygledare vara 400.000:-).
     
    Då bör ändå alla veta att snart ingen enda människa får vara flygledare då tekniken snart är helt överlägsen… ett yrke som kommer vara lika dött som stenografer är  idag om 10 år..
     
    Europa har några friska regioner, men jag tror att regionen kommer falla av de inre oroligheter som följer av att inga får särställning, samt såklart det som sker då allt fler desperata afrikaner flyr allt högre upp då Medelhavsländernas ekonomi rasar…
     
    Vi ser redan upplopp och stora grupper andregenerations muslimska invandrarpojkar i Sverige som ger fan i skola i allt.. bara vill djävlas med allt och alla..
     
    Grupperna är för stora och synen på vad en samhällsmedborgare har för plikter och skyldigheter skiljer sig alltför långt från vad samhället långsiktigt tål..
     
    Snällism och extrem orättvisa genom att den starkaste orsaken till flykt, armod, inte gäller och att de mest skyddsbehövande hindras genom att de fysik måste ta sig eller ett ankarbarn hit..
     
    Den vidrigt destruktiva socialkultursnällismen ledde till rakt motsatt mål än vad som var dess ursprungliga.
     
    Kanske går det att vrida långsamt tillbaka men jag tvivlar, hatet
    och avståndstagandet till samhället är nog alltför stort.
     
    Tänk när en galning går och skjuter på färgade kvinnor och beväpnade kriminella ungdomsligor är på nattlig jakt efter galningen…  Det håller på att bli ett krig, när tumskruvarna dras åt ökar riskerna.
     
    Se i södra Italien, där illegalt vistandes afrikaner i bästa fall utnyttjas som daglönare, men snart i stället med knarksmuggling och gängkrig.
     
    Om Europa hade valt smarta ledare,  skulle istället flyktingområden med gränskontroll och hög standard med utbildning och sjukvård, byggts i närområden till alla krigszoner…
     
    Tänk vad billigt och tänk vad bra för de som varit i en sådan megastad i Jordanien och nu flyttar hem till Irak…
    Tänk vad bra för de Somalier som fått liknande i sitt närområde..
     
    Hongkong hyrdes på 99år (internationell marklag….på ett cirka)  Europa kunde gjort det i Afrika Jordanien Pakistan… om vi alltid agerat så skulle vi kanske haft en chans…
     
    Vem tror på Europa?
     
    Inte jag i vart fall.
     
    De spanska flygledarna kommer tjäna 3,1miljoner nästa år och EU-kommissionärer få större ersättningar och än lägre skatter (varför ska de och de som jobbar i FN både ha avsevärt högre ersättningar och lägre skatt?)

  39. Staffan Lindström

    Torsten Myrefors { 12.07.10 at 16:06 }
    Polletten börjar trilla ner här och var kanske…Dock inte på Sjöfartsverket som vill tjäna 1.8 million bucks på att skicka Oden till McMurdo Sound, hörde igår morse en obetalbar intervju med en företrädare för detta verk (värk?) i P1 morgon, han försäkrade att det var bara att kalla hem henne om behov uppstod, med hjälp av Google Maps distansberäkningsfunktion fick jag fram att det var 9600 sjömil till Åland ungefär, räkna med 12 knop i snittfart=800 timmar…33 dygn….”In a jiffy” som jag skrev på WUWT…Orealisterna är nu så orealistiska att de blivit surrealistiska…Oden har en speciell platt stäv, därför?! så låg maxhastighet som 16 knop, marchdito 13 knop…Ska försöka hitta intervjun på P1…

  40. Staffan Lindström

    Torsten Myrefors { 12.07.10 at 16:06 } Polletten börjar trilla ner här och var kanske…Dock inte på Sjöfartsverket som vill tjäna 1.8 million bucks på att skicka Oden till McMurdo Sound, hörde igår morse en obetalbar intervju med en företrädare för detta verk (värk?) i P1 morgon, han försäkrade att det var bara att kalla hem henne om behov uppstod, med hjälp av Google Maps distansberäkningsfunktion fick jag fram att det var 9600 sjömil till Åland ungefär, räkna med 12 knop i snittfart=800 timmar…33 dygn….”In a jiffy” som jag skrev på WUWT…Orealisterna är nu så orealistiska att de blivit surrealistiska…Oden har en speciell platt stäv, därför?! så låg maxhastighet som 16 knop, marchdito 13 knop…Ska försöka hitta intervjun på P1…

  41. tty

    Offtopic men intressant: Danska riksrevisionsverket undersöker gigantisk svindel med utsläppslätter (38 (!) miljarder danska kronor):
    http://ekstrabladet.dk/kup/dinepenge/article1453606.ece
    Det bränner under fötterna på klimatkommisionär Connie Hedegaard som bar ansvaret för missförhållandena.

  42. Jan-Erik S.

    GL #38.
    Mycket bra problemformulering!
    Håller med om att Europa ligger på dödsbädden i första hand beroende på ”snällismen”.
    Botemedel finns men PK-eliten tillåter ingen medicinering.
    Together we stand…divided we fall.

  43. Staffan Lindström

    Ooops, dubbelpost…Oden var uthyrd till McMurdo också förra vintern, kanske därför diverse Finlandsfärjor satt fast i isen i Ålands hav…
    Gunnar Littmarck… jamen det där är väl besvärjelser??!! Ungefär som jag i söndags på stan efter avslutad tidningsrunda undrade om temperaturen på ”Obsan” skulle nå över nollstrecket före mars-april…och det fungerade!!  Redan 2-3 timmar senare +0.2…max +0.7C…över 0.0 i ca 4 TIMMAR… Om Arne Hagmarker hade haft tjänst hade han skrivit något dräpande i stil med förra veckans ”Vad sägs om 3 grader i Rensjön?”…plusdito alltså, riktigt svettig och långvarig Lapplandsdecembervärmebölja…[Det kan ha varit ngn annan ort än Rensjön min kommentar]…

  44. Bertel

    tty # 41
    Vilka hissnande summor. Helt oooootroligt, fast väntat, tyvärr.
    Har för mig att Ingemar skrev om detta tidigare ang utsläppsrätter, samt om bidrag till vind/solenergi, i Italien.

  45. Rosenhane

    Svenska Dagbladet har uppenbarligen reagerat på kritiken härifrån.
    Anna Lagerblads femte fjortisartikel försågs med kommentarsfält och inte ett enda bortplock hittills.
    Kors i taket! 🙂

  46. Peter Stilbs

    tty #41 – vad var det jag sade 2007? :
    Klimatfrågan – en gudagåva till politikerna
    ”Vore jag ekonomisk rådgivare till maffian, skulle jag definitivt råda dem att ägna sig åt verksamhet inom utsläppsrättsområdet. Tänk bara – handla med något som har noll substans, och som inte är värt något överhuvudtaget.”
    Läs mer i länken.

  47. Gunbo

    Kan någon förklara för mig varför just ingenjörer skulle vara bäst lämpade att leda ett land? Behövs det inte kompetens inom andra områden också?

  48. EB

    Lite överraskande att man tänker hyra ut isbrytare igen? Mittnytt hade precis ett reportage om isläget som är 2-3 veckor tidigare än normalt och man förutsåg en hård isvinter.

  49. Jan-Erik S.

    Gunbo #47:
    Jodå, det behövs kunskap i annat också men det har visat sig att Ingenjörer är bättre på att driva företag än ex.-vis ekonomer. Sen…gärna ekonomer eller jurister men rådgivarna inom ex.-vis miljö o energifrågor ska vara ingenjörer.
    De tänker med hjärnan och inte med hjärtat.

  50. Rosenhane

    Gunbo#47
     
    Visst behövs det kompetens inom andra områden men det är alltid att  föredra en politiker  med examen från exempelvis KTH och med dokumenterad arbetslivserfarenhet före en bredkäftad  politisk broiler vars övriga meriter inskränker sig till ett sommarlov som biljettklippare mellan Västerås och Enköping. Eller hur?

  51. tty

    Staffan Lindström #40
    Det är höggradigt optimistiskt att tro att Oden skulle kunna hålla  16 eller ens 12 knop hela vägen från Rosshavet.  Man måste korsa världens kanske stormigaste farvatten på vägen. Var själv nere i vattnen norr om McMurdo nyligen och ett tag kunde vi inte göra mer än 4 knop trots att vi hade en mycket bra sjöbåt. Den plattnosade Oden är nog ännu sämre i grov mötande sjö.

  52. Rosenhane #50
    Och hur tänker du dig att problemet med politiska proffs ska lösas? Högre löner så att dom slipper ”klippa biljetter mellan Västerås och Enköping på sommarlovet”?
    Eller menar du att vi ska engagera oss mer i politiken och samhället innan vi röstar fram dom till makten?
    Man kanske skulle kräva en röstlegitimation för att få rösta?
    OBS! Nu är jag ironisk.
    Att släppa fram alla varianter av tyckande på det sätt som maggie gör är ju både bra, dåligt, roligt och tråkigt. Precis som en spännande och fängslande bok (eller film för den delen – det förekommer ju ibland länkar till extern underhållning här).

  53. Rosenhane

    Uffe, är det en fråga du försöker ställa?
    Att släppa fram alla varianter av tyckande på det sätt som maggie gör är ju både bra, dåligt, roligt och tråkigt.
    Kan du vara snäll och vässa den lite?

  54. Gunbo

    Rosenhane #50,
    Det du förespråkar är väl något slags tjänstemannariksdag och -regering då? Men vårt parlamentariska system bygger väl på att folket ska representeras av folket och då blir det ju representanter för många olika yrken och utbildningar som väljs in i riksdagen om vi inte använder någon sorts kvoteringssystem.

  55. Rosenhane

    Gunbo#54
     
    I alla sammanhang måste väl kompetens vara eftersträvansvärd. Eller tycker du inte politiken är viktig?
     
    Skulle du vilja åka till Kanarieöarna med en politiskt tillsatt pilot vid spakarna?

  56. Rosenhane #53
    Jo jag ställde frågor. Men det du citerade var ingen fråga.
    För övrigt så händer det spännande grejer på solen nu…
    Länk här:  http://www.yr.no/nyheter/1.7414344
    Vad det nu kan komma att innebära – vackert norrsken kanske…

  57. Gunbo

    Jan-Erik S #49,
    ”De tänker med hjärnan och inte med hjärtat.”
    De allra bästa ledarna har nog varit de som kombinerat både hjärna och hjärta.

  58. Gunbo …
    Det är klart att det finns ett behov av andra kompetenser också. Tex alla dom som ’vet nästan exakt hur andra männiksor tänker’, dom återfinns för det mesta i de partier som säger sig företräda folket, eller arbetarna eller valfri annan grupp som de hävdar inte själv vet vad de behöver, kanske för att de inte förstår hur man skall tänka, och ffa för att de inte kan göra sina röster hörda. Där kommer de självutnämnda ombudsmannapolitikerna in. Som helt sonika företräder alla dem som de vill räkna som ’sina egna’.
    Du har säkert noterat att vi på senare tid har fått allt fler som säger sig företräda även andra/annat som inte kan föra sin egen talan. Miljön, haven, naturen, planeter, och förstås klimatet. Ofta säger det just samma sak, att ’de vet nästan exakt hur miljön/planeten/klimatet tänker’ (ofta bättre än dessa själv vet om) och att de därför behöver ’företrädas’ av dem.
    Och du har också rätt i när du konstaterar att det inte direkt vimmlar av vare sig riktiga ingenjörer eller folk med riktig naturvetenskaplig bakgrund bland dessa … men nog så väl mycket av andra ’alternativa kompetenser’.
    🙂

  59. Gunbo

    Rosenhane #55,
    ”I alla sammanhang måste väl kompetens vara eftersträvansvärd. Eller tycker du inte politiken är viktig?”
    Jag tycker politiken är mycket viktig och självklart måste politiker ha kompetens och kunskaper, gärna inom flera områden. Men det innebär väl inte att dom måste ha ett visst yrke eller en viss utbildning för att göra ett gott arbete?  

  60. Rosenhane

    Gunbo#59
     
    Så du menar att piloten inte behöver flygcert?

  61. Rosenhane

    Gunbo och Uffe
    Ot
    Är ni med i Görel Hedtjärns och Marta Cullberg Westons nätverk
    som Anna Lagerblad lobbar för i dagens Svd
     
    Klimakteriekärringar och Väderspänningsgubbar? 😉
    Klimatkärringar | Klimataktion
     

  62. Rent generellt är det väl så att de flesta politiker är karriärpolitiker. I det flesta fall betyder det att de började sin politiska bana som mycket unga och 80% av deras referansram är just politik.  Att få människor med arbetslivserfarenhet och från skilda områden vore ju bra men det är inte så enkelt att få till. Har man väl börjat en karriär i yrkeslivet hoppar man inte gärna av och att ta sig tid till politik med yrkeskarriär och barn i skola eller dagis är ingen höjdare. Jag vet. Jag har provat 2 gånger och gett upp. Att tex sitta i en fritidsnämnd och höra vad företrädare för vissa partier ”tycker” istället för att föra en rationell diskussion knäcker vem som helst. Sen organiseras kommunen om och man skall gå kurs på sin fritid om den nya organisationen mm. Det känns som yrkespolitikerna försöker trötta ut vanligt folk så att allt tillslut består av karriärpolitiker som kan konsten att ……

  63. Rosenhane och Gunbo #54
    Svår diskussion eftersom den som får de marionetter han vill i maktpositionen fullkomligt struntar i vilken kunskap vederbörande besitter.
    Den stora skiljelinjen i politiken går mellan de som tycker att dom får för lite tillbaka för sina skattepengar och de som struntar i att det går åt resurser till det gemensamma.
    Minns en framgångsrik företagare inom ekonomiområdet som brukade säga:
    ” –  Jag fattar inte varför alla klagar på att det blir mycket skatt på lönen.
    – När jag ser hur mycket skatt jag har betalat så fattar jag att det har gått bra för mig. ”

    Tänkvärt och så långt är jag med. Men för att kunna vara med och påverka hur pengarna används så måste man nog engagera sig mer i politiken än vart fjärde år.
    Det är jättelätt att klaga på höga skatter och rösta på de som vill minska skatterna för att skapa någon sorts bättre effektivitet i samhället.
    Se bara på Tea Party rörelsen i USA…
    Man behöver inte vara en Einsten för att lockas med i euforin om man kommer från en arbetslös håla på landsbygden. Tänk att få resa till storstaden och träffa tusentals likasinnade när man tidigare bara kunde deppa i ensamhet vid en dammig grusväg… 
    Lägg till den religiösa retoriken, som är så gripande, och en charmig kvinna som Sarah Palin. Dessbättre går det inte att överföra till Sverige än på många herrans år.

  64. Rosenhane

    Uffe.
     
    Sarah Palin, vill du vara snäll att på 5(för att slippa longörer) punkter bena upp vad du anser att det är för fel på henne/hennes person/hennes politiska åsikter.

  65. Rosenhane #61
    Missade din fråga. Den var troligen befogad utifrån din horisont.
    Men utan att veta något om de nätverk du refererar till så kan jag svara ett tydligt nej.
    Jag är inte med i något nätverk, och läser inga publikationer som utges av olika nätverk i samma omfattning som du gör.
    Jag visste inte ens att de grejjer du läser fanns. OK att jag förstår att det finns mängder av konservativa grupper som är mer intresserade av hur det varit och skiträdda för hur det ska bli.
    Det vore läge för SvD att starta en artikelserie om era fobier.
    Förslagsvis skulle den börja med att ni får beskriva er bakgrund och hur ni upplevt samhällets och politikens förfall.
    Därefter kunde ni få beskriva era drömmar och era idéer om ett framtida bättre samhälle och vilka hinder ni ser.
    Efter det kunde det komma en serie artiklar om hur ni mår och hur ni skulle kunna hitta en aktiv och meningsfull roll i utveckling av samhället och politiken.
    Slutklämmen kunde bli en artikelserie om hur det gick efter det. Kanske t o m ett TV-program av typen ”före, under och efter”.
    Med tonvikt på under…  🙂

  66. Staffan D.

    Sarah Palin har nyss (i går) släppt en text om delstater som krisar, och om andra stater ska hjälpa dem med lån:  ”Bailouts Reward Bad Behavior”.  Läs, och reflektera:
    http://www.facebook.com/notes/sarah-palin/bailouts-reward-bad-behavior/469079218434

  67. Rosenhane

    Uffe#65
     
    oj, uppfattade du inte ironin?

  68. Bertel

    Peter Stilbs # 46
    Äras den som äras bör.
    Jag skrev i mitt tidigare inlägg(# 44) att jag trodde att det var Ingemar som hade skrivit artikeln, men det var fel, eftersom det var du som ”såg” in i framtiden(har du några säkra aktietips?)     🙂
    Ps.En stilla undran.Hur kunde politiker(och deras rådgivare) som skapade systemet, vara så in i h-s naiva och slänga pengar(tiotals, ev hundratals, miljarder) direkt i famnen på kriminella spekulanter.Ds

  69. Anders L

    Staffan D. #66,
     
    Sarah Palin framställer sig gärna som motståndare till offentliga utgifter, men inte desto mindre hade Alaska den högsta skuldkvoten av alla USA:s delstater när hon sade upp sig som guvernör… Visserligen strök hon den berömda ”bron till ingenstans” när hon blev guvernör (efter att ha gått till val på att lova bygga den), men så mycket mer än skattesänkningar för de rikaste hade hon inte att komma med. Hon är ju ändå republikan, och tillhör alltså det parti som alltid lovar att minska det federala underskottet men som alltid ökar det mest av alla. Se t ex Ronald Reagan och George W. Bush om ni vill ha exempel på hur det går till. (Bush Jr. förvandlade Clintons överskott till ett rekordstort underskott på nolltid genom att genomföra de två största skattesänkningarna i USA:s historia, starta två onödiga krig och att avsluta sin första ämbetsperiod med att införa ett extremt dyrbart statligt subventionssystem för läkemedel (vilket förvisso hjälpte till att få honom omvald, så att han kunde sänka skatterna för de rikaste ytterligare en omgång).
     
    Under de Fälldins resp. Bildts regeringstid kunde vi f ö se exakt samma sak i Sverige. Anders Borg har fått ett bättre rykte, men även han har förvandlat ett plus i budgeten till ett ordentligt minus. Det blir ju gärna så när man sänker skatterna för de rikaste, även om man drar in på bidragen till de fattigaste så mycket man bara kan. Historien visar bara på en sak: vill man ha ordning på statsfinanserna så måste man välja en progressiv regering. Demokrater i USA, socialdemokrater i Sverige. (Detta är alltså ingen åsikt, utan ett historiskt statistiskt faktum.)
     
     

  70. Bosse J

    Jag blir lite bekymrad när det påstås att ingenjörer skulle vara bättre att leda landet än andra. Det är för mig lika skrämmande som Platons idéer om hur staten ska styras eller akademiker som anser att obildat folk inte borde få ha rösträtt (vilket sällan sägs så rakt på sak).
     
    För mig räcker det om våra ledande politiker har intelligens nog att förstå expertråd och omdöme nog att ifrågasätta dem efter egna erfarenheter och människokunskap.
     

  71. Rosenhane #67
    Jo men herre jösses. Visst uppfattade jag ironin!
    Framgick inte det?
    Såg att du senare frågat lite om Sarah Palin.
    Jag är inte så engagerad i politiken där borta, men jag inser att en snygg kvinna med tidiga erfarenheter inom politiken kan göra karriär där (och här).
    När det gäller 5 punkter som skulle förklara vad som är fel på henne eller hennes politiska åsikter så är nog inte jag rätt person att fråga.
    Men jag kan försöka att ge åtminstone 2 svar.
    1. Hon är skicklig på att se var hon kan vinna populistiska poänger. Inte på det hon säger och tycker, utan på sin snygga charm.
    En ful tant hade aldrig fått säga så mycket fel i olika intevjuer som hon har gjort.
    2. Hon är med i en religiöst influerad masshysteri som skulle hedra varje lands försök att få folk att vandra till ett heligt Mecka. För astt spetsa till likheten.
    Tea-party rörelsen är ett amerikanskt fenomen som liknar den fanatism utan tanke, som man sett i många andra länder förr och nu, och som sällan överlever i det långa loppet.  
    Att backa tillbaka till nationalism bara för att världen blir större och globaliseringen inte enbart är bäst för de som var först är ingen bra väg.

  72. Jan-Erik S.

    Gunbo #57:
    Det är väl fullständigt solklart att det är så!
    Men…när det gäller energi och miljöpolititik t.ex så är det definitivt inte bra att tänka med hjärtat. 
    Problemet är när hjärtat (känslorna) tar över pga okunskap och politiserade, tillrättalagda råd som det blir fel.
    Helt enkelt helt åt pipan när känslor tar över förnuftet.

  73. Jan-Erik S.

    Bosse J #70:
    Vad hjälper intelligens om inte kunskap finns?
    Kunnskap ger mackt:-)

  74. Bosse J #70
    Jag håller med dig. Det vore väl hemskt om man skulle avkrävas någon sorts rösträttsexamen innan man fick vara med och tycka.
    Politikernas dilemma är nog att dom strävar mer efter röster och position än resultat.
    Deras arbete går mycket ut på att lyssna på vad dom tror går hem hos väljare och i det egna partiet.
    Men att lita på att det är som du vill är lite smått naivt.
    Och för att ändra på det så räcker det inte att rösta och delegera. Du måste engagera dig själv i politiken.
    Vem vet, du kanske blir ekonomiskt oberoende om du anpassar dig till systemet och undviker att försöka åstadkomma en förändring.

  75. Gunbo

    Bosse J #70,
    ”För mig räcker det om våra ledande politiker har intelligens nog att förstå expertråd och omdöme nog att ifrågasätta dem efter egna erfarenheter och människokunskap.”
    Visst är det så.

  76. Rosenhane

    Uffe, tack för din möda.
    Kan du på två rader berätta om vad som skiljer Sarah Palin från Mona Sahlin?

  77. Gunbo

    Jan-Erik S #72,
    ”Helt enkelt helt åt pipan när känslor tar över förnuftet.”
    Håller med, se bara hur det gick för mig i förrgår kväll!

  78. Uffe Uffe … och Gunbo Gunbo … (och Anders L Anders L)
    vilka sköna lirare ni är … ni borde gemensamt kunna göra lite bättre ifrån er än var för sig.
    Ett historiskt faktum säger du Anders …
    Och är du alldeles alldeles säker på att det är en republikan som ökat underskottet mest av alla? Du är inte så värst bevandrad i amerikansk politik, va? Du har mest lyssnat på sådant som bekräftar din fördomar, vilka du troligen fått från precis samma källa …

  79. Gunbo #77
    Det gick inte alls åt pipan för dig i förrgår kväll. Du var bara dig själv, och berättade vad som påverkade dina ställningstaganden och hur sambanden såg ut.
    Inget överraskande, och du är lika välkommen här för det.

  80. Anders L #69
    Hur menar du?
    ”Anders Borg har fått ett bättre rykte, men även han har förvandlat ett plus i budgeten till ett ordentligt minus. Det blir ju gärna så när man sänker skatterna för de rikaste, även om man drar in på bidragen till de fattigaste så mycket man bara kan.”
    Jag kanske är dåligt insatt, men jag trodde Anders Borg fått beröm för att han ”sparat”, och minskat budgetunderskottet…

  81. Jan-Erik S.

    Gunbo #77:
    Hehe…kul du har självironi!
    Mycket bra egenskap:-)
    Kom ihåg: Bättre att lyssna till den sträng som brast än att aldrig spänna en båge:-)

  82. Rosenhane …
    Jag har inte följt diskussionen där, eller om det är satir du försöker. Men visst är det så att många som velat göra en poäng av att Sarah Palin inte är så bevandrad, faktiskt röstade för Mona Sahlin som statsminister förra valet.
    Det avgör i mina ögon hur mycket deras ’argumentation’ är värd.

  83. — hoppsan. Där slank inlägget iväg innan jag skrivit klart.
    Men det hade jag nog.
    Intressant med ny dator som ibland uppträder lite egenhändigt på grund av en massa nya finesser…

  84. Staffan D.

    @69:  Sarah Palin skulle gett Alaska högsta skuldkvoten?  Ska kolla det, i morgon.  Hon säger:  ”When my state ran a surplus because we incentivized businesses, I didn’t spend it on fun and glamorous pet projects for lawmakers.”   —  Generellt förutspråkar du en socialdemokratisk politik, med höga skatter.  Det är helt klart ett misstag.  Världen har förändrats, och socialismen som ideal har dött.   —  Uffeb skulle jag möjligen råda att läsa vad hon skriver, så vi slipper sådan kritik som ”religiöst influerad masshysteri”.  Men…

  85. Esko Polvi

    Staffan D_ #66
    Well the “United States of Europe” is leading the way and Obama can’t help himself but follow the good example.
    Hey guys the above is supposed to be ironical but sad to see that otherwise intelligent people can be so ignorant of others failures, irresponsible with the economy, and naïve to think that penalize success and reward failure will solve the problem.
     
     

  86. Gunbo

    Uffeb #74,
    ”Politikernas dilemma är nog att dom strävar mer efter röster och position än resultat.”
    Visst är det generellt så men undantag finns.
    ”Deras arbete går mycket ut på att lyssna på vad dom tror går hem hos väljare och i det egna partiet.”
    Ja, de är väl som företagare, kollar efterfrågan och rättar utbudet därefter, allt för att hålla sig kvar på marknaden.

  87. Rosenhane

    Gunbo#77
     
     
    Det går att blogga när man är på örat men bara om du är säker på att du kan stå för det du skickar iväg dagen efter.
     
    Annars är ett gott råd: Tryck ej på submit, gå och lägg dig istället. 😉

  88. Gunbo  #47.
    Då jag tittade på Interpellationsdebatten i riksdagen om vindkraften, slog det mig att S, V, C  som talade för vindkraft, ju saknar ingenjörer bland riksdagsledamöterna.  Ingenjörsutbildning hade ju gjort det möjligt att självständigt sätta sig in i tekniken och dess konsekvenser.  Mp deltog inte i debatten.
       Hade politikerna i Spanien orkat göra en självständig analys av grön el-komplexet sol-vind,  hade Spanien nog inte suttit med  46 miljarder €  investerade i 20000 MW olönsam elproduktion, som man nu inte orkar subventionera mer, eftersom staten snabbt rör sig mot insolvens.

  89. Rosenhane #76
    Skillnaden mella Sarah Palin och Mona Salin frågade du om.
    Nu börjar det verkligen dra iväg mot annat än klimat och väder… men jag har väl bidragit, och vill inte lämna en fråga obesvarad. 
    Det finns två stora skillnader mellan SP och MS. De har jobbat med politik i två helt olika miljöer. Räcker det?

  90. Uffe, skillnaden är att Mona väsentligen bara har jobbat med politik, och att hon aldrig har åstadkommit något där hon har haft ansvar …

  91. Rosenhane

    Jonas,
    Jag följer bara magkänslan; Sarah Palin-förminskarna återfinns i kategorin ” dom som aldrig fick lära sig att tänka kritiskt”/eller den fluffiga slafsiga anti-Coca-Cola-vänstern där man hittar merparten av klimat/vego-folket.
    Ibland är det som förgjort när man vill försöka låta bli submit-knappen. 😉

  92. #56
    Tack, det var intressant och spännande att se.

  93. Jan

    #88 Holmfrid
    Problemet är inte enbart att politiker generellt saknar teknisk allmänbildning utan att även journalisterna saknar det.
    Vi får då som idag en offentlig debatt runt energifrågorna som domineras av tekniska analfabeter.

  94. Gunbo

    Jonas #79,
    Tack, det lät ju vänligt men ”Du var bara dig själv…” är ännu ett (inlindat) stick i sidan.

  95. Men Gunbo … det var ju bara du själv … du blev förbannad … av vad du såg på TV  … och kopplade ihop det med  … TCS kommentarer … som du fann cyniska … i jämförelse med annat du ogillade .. Eller hur?

  96. Gunbo  #59.
    I näringsutskottet, där ärendena beredes är det inte en nackdel med gedigen teknisk utbildning.  Tänk efter hur energifrågan har behandlats sedan 80-talet med Birgitta Dahl & Co.  Det är bara att beundra Maud Olofsson, som vänt i kärnkraftfrågan i det mest kärnkraftsfrånvända partiet. I civ ing-utbildningen ingår  även investeringskalkylering.  Sålunda är det ju obegåvat att hävda, att  1000 MW vindkraft för 70 miljarder kr  i Pite Markbygden över 15 år till 6% ränta  ger billigare elström än  1800 MW kärnkraft  för 50 miljarder kr över 60 år till 6% ränta.  Detta hävdas i debatten av Maria Wetterstrand m fl.  Sådant är ju politiskt bondfångeri som kan undvikas med kompetens inom området investeringskalkylering.

  97. Gunbo

    Jan-Erik S #81,
    ”Kom ihåg: Bättre att lyssna till den sträng som brast än att aldrig spänna en båge:-)”
    Ett av mina favoritordspråk!

  98. Gunbo … du kanske tänker på IPCC, Gore, Rom-klubben mfl …
    🙂
    Och ur deras perspektiv ligger det ju ngt i det …

  99. Gunbo

    Rosenhane #87,
    Tack för goda råd! Ska försöka minnas dem i framtiden.

  100. Bertel  #68.  Aktietips:  den spanska storbanken Santander (i samma läge som SEB  våren 1993.)

  101. Rosenhane

    Alltså Gunbo,
     
    Saknar du känsla för Fingerspizgefuhl i såväl klimat- som i poesisammanhang?
    Att citera bevingade strofer ur den svenska litteraturhistorien utan korrekt återgivning är som att ljuga om utrotningshotade isbjörnar och skenande havsytenivåer…. i kubik. Uppstramning!

  102. Gunbo

    Holmfrid,
    Jag menar inte att det är fel med ingenjörer i riksdag och regering, långt ifrån! De behövs just i frågor som gäller teknik, energi o s v. Men i sociala, kulturella och många liknande frågor är de kanske inte de mest kompetenta. 

  103. Gunbo

    Rosenhane #101,
    Ja, jag vet att det är poeten Verner von Heidenstam som ursprungligen skrev den här meningen men den räknas faktiskt som  ett ordspråk. (Dessutom var det inte jag som citerade ordspråket).

  104. Gunbo, hur menar du att avsaknaden av kunskap skulle vara något som ger kompetens i ’sociala och kulturella frågor’?
    Det är ett ofta upprepat mantra, alltså att flum (= inte behöva veta så noga, och istället känna och tycka desto mer) skulle vara en tillgång?
    Men premissen för den inställningen är ju inget annat än att ’jag tycker att mitt tyckande är så mycket bättre än ditt .. !’ Dvs flum!  Nej, folk som inte ens kan argumentera för vad de tycker, dem skall man inte betro med makt och resurser att sköta saker som drabbar andra …

  105. Jan-Erik S.

    Rosenhanne #101:
    Gunbo citerade det jag skrev.
    Jag skrev utan citationstecken så Gunbo gjorde helt rätt eftersom det var mig han citerade och inte (Karin Boye?) författaren. Jag kommer själv inte exakt hur författaren skrev, därför citerade jag inte själv.

  106. Jan-Erik S.

    Ahh…Heidenstam var det nog 🙂
    Fel av mig. Tur jag satte ?-tecken efter Karin Boye 🙂 annars hade man väl åkt på en avhyvling 🙂

  107. Gunbo

    Jonas #104,
    ”hur menar du att avsaknaden av kunskap skulle vara något som ger kompetens i ’sociala och kulturella frågor’?”
    Förlåt men har du förstått det jag skrev? Jag skrev: ”Men i sociala, kulturella och många liknande frågor är de kanske inte de mest kompetenta.” De = ingenjörer. 

  108. oberoende

    Sarah Palin campaign was a ’train wreck’, insiders say

  109. Gunbo, jag förstod precis vad du skrev. Det var det jag kommenterade. Och jag skrev att detta är en ofta återkommande missuppfattning, alltså att tyckande skulle vara värt mer ifall man inte är (tex) ingenjör.
    Vad menar du öht skulle vara skillnaden mellan mindre eller mer kompetent tyckande?

  110. Herr Fridolin (MP)är den nya ledande för AGW kyrkans mer och mer
    framträdande ’prästen’om utsläppen av fossilt innehåll,fick nästan stå
    helt eomotsagt i SVT energidebatt,alla nickade medgivande i hans
    framställan av alternaiv och förnybar energi vind och solkraft var det
    som mest stod för framtiden energisystem för Sverige.
    Alla ville satsa på med så låga utsläpp som möjligt främsr CO2 förstås.
    Så det är den allmänna uppfattningen i det politiska Sverige.
    ALI.K.

  111. Esko Polvi

    Gunbo_#107, Jonas N_#109
    There are many ways to learn in life if one has the ambitions and is open to it. Any level of a specific education is not the end but one of the tools to get to the end (whatever that might be). Unfortunately many people are trapped on one track and have made one line of education the end and cannot think outside that box. One example is being caught in the AGW bubble so one is only listening to what validates the views inside that bubble regardless how ridiculously weak those arguments might be.
    I think it is very important to widen ones views as broad as possible but to keep an arm lengths distance to whatever one is seeing and studying and to be critical to it. My own educational background is BS in Engineering, MBA, PhD, and Black belt in Six Sigma so I talk with some insight in this subject.
     People do not know what they do not know why they are cognitively blind to the opportunities and warning signs that might be obvious to the ones that can see.
    The bottom line is that it is not only the educational background that is important but the openness, width of one’s experience, courage to stand outside the bubble of groupthink, and integrity to stand outside the many forces of corruption.
    However the kind of super human is very rare that has the strength not to jump onboard the corrupt game and survive the biased forces inside the established system.

  112. Staffan D.

    @69:  Sarah Palin var guvernör två och ett halvt år.  Nu säger ”liberals” att Alaskas skulder var 70% av BNP, högst i USA.  Ja, än se’n då.  Det viktiga är riktningen.  Och det säger Washington Independent, som upptäckte detta, ingenting om.  Man man påpekar att det är samma som Jordanien och Canada, och högre än Ghana, Cote d’Ivore, Filippinerna och Uruguay… På något sätt verkar det som om man tycker det är fel med för stora statsutgifter.
    —  Sverige klarar sig ekonomiskt bättre än nästan alla andra länder nu!

  113. Håkan Sjögren

    Christopher E # 23 : Pär Green har ju helt rätt. Varifrån har Du fått att CO2 svarar för så mycket som 4 % av växthuseffekten och hur vet Du att halthöjningen med 35 % beror på mänskliga utsläpp? Det är i och för sig oväsentligt vad ökningen beror på då CO2 praktiskt taget kan bortses från i klimatsammanhang, men tänk på att haven och multnande växtdelar även avger mängder av CO2 sedan temperaturen ökat. 

  114. Håkan Sjögren

    Bosse J # 70 : Det räcker inte att de styrande kan förstå ”expertråd”. De måste även kunna avslöja de ulvar i fårakläder som utger sig för att vara experter. Belysande är ju hur regeringen hanterat valet av ”experter” när det gäller klimatet. Vilka stolpskott! 

  115. Pelle L

    Heta nyheter från ”Vetenskapsradion”:
    ”Fokusera på fler klimatgaser än koldioxid”
    http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=4227441
    Där säger professor Veerabhadran Ramanathan på Scripps institutet i San Diego: ”..it is not going to stop the global warming problem, what it will do is to slow down the warming, push those climate tipping points for at least 30 – 40 years..”
    Så nu, kära ”klimatskeptiker”, öppnar de ett flerfrontskrig när CO2-fronten faller ihop.

  116. Bosse J

    Håkan #70: Håller med, det var därför jag la till det där om ”omdöme nog att ifrågasätta experter”. Jag borde ha lagt till ”omdöme nog att välja experter för en balanserad syn”.

  117. Bosse J

    Äsch, Håkan #114 menade jag.

  118. Christopher E

    Håkan Sjögren #113;
     
    Jag är ingen alarmist, om det ska påpekas, men vi måste ändå vara seriösa med siffrorna.
     
    Vi har otvetydigt en naturlig växthuseffekt där vattenånga dominerar. Hur stor andel som är från vattenånga har varierande skattningar, men uppskattningar på 70-90% är vanliga. Jag har inget skäl att ifrågasätta dem. Återstoden är mest från koldioxid, även om metan mfl tillkommer. Att endast 1% är från koldioxid är inte en rimlig siffra med vad vi tror oss veta. Jag skrev aldrig 4% som du säger, bara konstaterade att ca 4% isotopmässigt tycks vara den andel molekyler vi bidragit med, vilket inte är detsamma som det totala bidraget, då delar av det tagits upp i den naturliga omsättningen.
     
    Det finns ingen anledning att ifrågasätta att 35% är vårt bidrag totalt. Det stämmer att varmare förhållanden ökar halten, men av döma av vad som visar sig i iskärnor inte i den omfattningen att 1900-talets värmeuppgång kan räcka som förklaring.
     
    Men viktigast av allt är att vi faktiskt släpper ut CO2. Mängden går att uppskatta från förbrukade fossila bränslen med mer. Om allt vi släppt ut stannat i atmosfären skulle halten höjts betydligt mer än 35%! I själva ”saknas” drygt hälften av våra utsläpp.
     
    Så ledsen, men att hävda att vi inte bidragit till ökningen (eller bidragit mycket lite) känns inte realistiskt när den intressanta frågan är varför vi inte höjt mer än 35%. Dvs att förstå omsättningen och ”sänkorna”.

  119. Håkan Sjögren

    Christopher E # 118 : Har Du några bevis för att CO2:s andel av växthuseffekten är betydligt mer än 1 %? Vidare har jag aldrig sagt att 4 % av CO2 är antropogen, däremot att det är långt ifrån säkert att ökningen av halten med 35 % inte, som Du försöker fastslå,mer än delvis beror på mänsklig inverkan. Dr Martin Hertzberg har i skriften ”The Lynching of Carbon Dioxide” visat att under depressionen 1929 till 1933 minskade förbränningen av stenk0l kraftigt, samtidigt som temperaturen steg och  halten CO2 steg, vilket tyder på andra källor än mänsklig eldning. Till exempel havens uppvärmning och multningsprocesser. För övrigt anser jag att koldioxidens klimatpåverkan är betydligt överdriven. Mvh, Håkan

  120. Christopher E

    Håkan,
    Jag har inga ”bevis” för andelen växthuseffekt från CO2, utan förlitar mig på gängse skattningar. Det finns ju inte heller bevis för att den är 1% eller mindre. Jag reserverar mig för att ha fel, givetvis.
    Om du menar att betydligt mindre än 35% är vårt tillskott, så OK, men då har du bara en ännu större mängd ”försvunnen” utsläppt CO2 att förklara. Vart tar den vägen? Lite lustigt att den försvinner i ”sänkor” samtidigt som du menar att betydande mändger CO2 istället frigörs från sänkor på grund av uppvärmning.
    Nogrannare mätningar av  koldioxid startade först 1959. Det finns tidigare mer sporadiska mätningar, och de är intressanta, men jag tvivlar på att de har en upplösning som räcker att dra slutsatser om några år på 30-talet.
    I övrigt håller jag med dig om att CO2:s roll är överdriven, så no hard feelings 😉
    Men det blir lite svårt att få det till att nära 30 miljarder ton utsläppt CO2 årligen försvinner, samtidigt som naturen ökar från andra källor. I princip förstår jag dock din synpunkt, en liten uppgång från den pågående naturliga uppvärmningen finns det säkert, men rätt försumbar  i förhållande till utsläppen.
    Vad Pär Greens källa missade, var att blanda ihop andelen ”antropogena” CO2-molekyler med det totala antropogena bidraget till mängden. Vi vinner inga skeptiska sympatisörer med att heja på eller förbise med feltänket (ingen skugga över Pär här, som bad om kommentarer).

  121. Pär Green

    Christopher E # 120
    Trots felaktigheter från Björn Gillberg, har han lyckats med att upplysa om hur ”prädd” (pulvergrädde) fungerar som tvättmedel.
    När Björn G importerade första bilen med katalysator fick Sv bilprovning och ”Trafikverket” problem!
     

  122. Christopher E

    Pär.
    Nä, inget generellt ont Gillberg heller… 😉
    Det behövs människor med åsikter, även om de missar någon gång.