Kol-laps?

Idag upptäckte även DN att det händer någonting uppe i Tällberg.

Runt 450 deltagare – vetenskapsmän, politiker, näringslivsföreträdare, debattörer, allmänhet och media – har samlats i lilla Tällberg mellan Leksand och Rättvik för detta fritänkarnas forum, som i år har föresatt sig att leverera direkta policyrekommendationer till världens makthavare.

På detta forum har vi redan diskuterat vederhäftigheten i uttalanden från dessa experter. Enligt min åsikt handlar det mer om svenskt storhetsvansinne än trovärdig argumentation som är väl underbyggd med fakta. Av någon förunderlig anledning tror man i Sverige att vårt land bör statuera ett moraliskt exempel för resten av världen. Som om övriga sex miljarder brydde sig. Det må låta cyniskt, men tyvärr är Sverige endast av marginell betydelse för världsekonomin, världspolitiken och världsdebatten.
Johan Rockström tycks dock höra till dem som har kraftigt övertro på vår betydelse:

”Det finns en väldigt stor internationell respekt för Sverige, vi är ett litet land som kan få oproportionerligt stort inflytande.”

I Tällberg konstaterar man att katastrofala tröskeleffekter troligen redan inträtt i Arktis och merparten av jordens glaciärer.

”I dag ser vi en sådan oåterkallelig kollaps av istäcket i Arktis. Det bör fungera som en stark varningssignal”, säger Johan Rockström, chef för Stockholm Environment Institute.

Johan, det är vanligt att istäcket i Arktis smälter på sommaren. Låt oss vänta tills vintern anländer innan vi ropar om katastrof. Jag undrar förresten om Johan Rockström läst de senaste rönen om vulkanisk aktivitet i Arktis som en möjlig förklaring till större avsmältning (Science Daily).
Johan Rockström menar att Sverige borde gå ut och säga att den gräns på 450 ppm för koldioxid som hittills diskuterats inte räcker, och att målet för Köpenhamnsförhandlingarna måste ändras till 350 ppm. Och detta trots att vi fortfarande inte har bevis på att ökade CO2-halter leder till högre temperatur.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. erik

  Såg Herr Rockström på morgontv i morse och tycker det är lite märkligt att av all denna sändningstid som showen i Tällberg får i media(i allafall svensk) så är det aldrig någon journalist som ställer en enda knivig eller utmanande fråga till de så kallade experterna.

 2. C.C.

  Spektaklet i Tällberg sänds live om någon skulle vara intresserad.

 3. CC: Men inte på Bambuser? 🙂

 4. C.C.

  Nej tyvärr, eller snarare är det väl så att bambusande folk har bättre saker för sig än att hänga i Tällberg… 😉

 5. CC: Och det är vi glada för… 😉

 6. Pingback

  […] talar man sig varm för en högsta gräns för CO2-koncentration i atmosfären motsvarande 350 ppm (se mitt tidigare inlägg). Som bekant har vi redan överskridit den och befinner oss idag någonstans kring 385 […]

 7. Gaaaz

  Johan Rockström gör sitt jobb nämligen fiska fram pengar…. Han är vår egen Al Gore, flyger runt hela jordklottet och fiskar fram pengar till SEI…. Det vore väl synd att inte utnyttja klimathysterin för få ännu pengar!!

 8. Johan Rockström har konstruerat den fräcka formuleringen:
  ”…så man kan inte utesluta att…”
  och med den inleder/abslutar han ofta sina absurda påståenden.