Klimatsmarta laxar

Se upp för den skotska laxen
På AAAS-kongressen i Chicago ägnar man sig inte bara åt att utfärda klimatvarningar, man diskuterar även mer ”fishy business”. Att köttkonsumtion är klimatosmart vet vi redan. Det naturliga vore kanske att ersätta biffen med fisk. Men det visar sig att även fiskar kan vara riktiga klimatmarodörer. Allt beror tydligen på vad fisken har ätit, hur den fångats och lagrats och på vilket sätt den transporterats.
Ett ton norsk lax ger till exempel upphov till utsläpp som motsvarar 1.750 kg CO2-ekvivalenter, medan en skotsk lax bidrar med 3.300 kg CO2-ekvivalenter per ton. Skillnaden beror främst på att skottarna föder upp sina laxar på fiskmjöl, vilket ökar fiskens koldioxidavtryck (wow, trodde aldrig jag skulle skriva detta 🙂 )
Vad vi med andra ord har att se fram emot är klimatmärkning av fisk. Och kanske visar det sig då att Max-restauranger inte alls är så klimatvänliga som det påstås.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Största klimatboven är förstås hamburgare.

 2. Lars G

  Dr Pachauri IPCC-chiefen  kommer att jubla. Han har predikat köttfri diet länge. Han har dock ca 350 miljoner kossor hemmavid. Ca 20% av världens ko-innevånare (måste man väl skriva för Djurens Vänner)

 3. Patrik

  Här skulle jag lagt denna firren kom jag på, sagt och gjort:
  http://www.metro.se/se/article/2009/02/13/10/1151-45/index.xml
  🙂

 4. Gunnar Littmarck

  Den politiskt korrekta matkedjan bör snart kunna handla råvaror från Holland.

 5. Lars G

  Gunnar Littmarck – så här svarar Olle H.:Det skulle passa mig bra för jag behöver uppdatera mig om lithiumreaktorer som ryssarna håller på med.
  Mejla mig – Lars G – så tussar jag ihop er. E-mejl:
  gellerlr@iprolink.ch