Klimatskogen i Kachung

Klimatskog i Uganda

Mannen på bilden får numera valla sin boskap i diket. Svenska Energimyndigheten tycker att det här är ett bra sätt att få ner svenska utsläpp av koldioxid. Genom att anlägga en 2000 hektar stor skog av tallar i Kachung som ligger i Uganda. Invånarna i byarna har jagats bort från sina odlings- och betesmarker. De har misshandlats och blivit arresterade.
Kalla Fakta har dessutom kunnat avslöja att Energimyndigheten helt enkelt har mörkat de problem som finns. Se gärna videon i länken där Ulrika Raab på Energimyndigheten faktiskt blir helt svarslös inför reporterns frågor. Hon tror att hon oemotsagd ska får dra sina vanliga floskler men blir tydligt orolig och börjar skruva på sig när hon inser att teamet har varit på plats och intervjuat byborna.

Vårt kaffe här på jobbet är klimatkompenserat. Kanske har vi varit med och finansierat klimatskogen i Kachung och bidragit till trakasserier, misshandel och svält. Det går tydligen bra att göra i princip vad som helst, bara det sker i klimatets namn.

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Mats G

  ”Det går tydligen bra att göra i princip vad som helst, bara det sker i klimatets namn.”

  Det är väl det som är hela idéen. Att vi skall bli så bortkollrade att vi går på vad som helst. Tanken är att den tredje statsmakten(MSM) skall motverka att vi hamnar där vi har hamnat. Vi som befinner oss här vet att tredje statsmakten har fallerat. Därför är vi där vi är. Nu har vi inga skyddsnät mot dumheter. Då kan det bara sluta på ett sätt. Tänk murens fall.

 2. Joel

  Kaching i Kachung. I klimatets amen.

 3. Håkan Bergman

  OT, taktik inför Paris?
  http://www.dn.se/ekonomi/dramatisk-uppskrivning-av-kinas-vaxthusgaser/

 4. Olle R

  Precis vad jag alltid har sagt, ”flexibla mekanismer” är skit. Det enda rätta för de rika länderna är att minska sina utsläpp, eller kompensera dem på hemmaplan. Typ, köpa ett ton grillkol på Willys och gräva ner i trädgården…

 5. Håkan Bergman

  Är man förvånad? Knappast, det här är nog tyvärr bara toppen på ett isberg. Kolonialismen 2.0!

 6. Ann L-H

  Tack Lena!
  Det är bara att än en gång konstatera att där miljö- och klimatengagemanget går in går vettet ut.

 7. Mats G

  4
  Olle R
  ” köpa ett ton grillkol ”
  Wow. Du har verkligen förstått dig på klimathotet.

  för intresserade…

  http://www.pixonia.com/kolarkoja/beskr/egen.htm

 8. Michael E

  Speciellt roligt i detta inslag är att man nu, för första gången (?), upplyser tittarna om att det finns negativa konsekvenser av klimatprojekt. Vi får hoppas att TV4 fortsätter och följa upp även andra vansinniga projekt i klimatets namn. Att detta kommer precis innan Parismötet är ju också i sig intressant. Kan man hoppas på en tillnyktring hos journalistkåren eller var ett missöde vars upprepning kommer att förhindras?

  Det är med blandade känslor man ser hur svarslös den stackars kvinnan på Energimyndigheten blir. Utan att känna till just hennes fall kan man ju spekulera om att detta kanske var första gången att hennes klimatflosklerna blir ifrågasatta. Frågan är då om det är hennes fel, eller om hon bara vidarebefordrar budskap som hennes chefer och i slutänden politiker vill att Energimyndigheten ska sprida? Vi får hoppas att hon nu inte blir en syndabock för vad som egentligen är politiska beslut.

 9. Mats G

  Som vanligt så söker naturen balans. Mer CO2 = Mer växtlighet = Mer bindning av CO2.

 10. pekke

  Åsa ska tydligen fixa det enligt di.se.

  Olle R. När vi ändå är på gång så kanske vi ska lägga ner all industri som har ” klimatpåverkan ”, som SSAB t.e.x.

  Det vore rediga tag för att visa att Sverige är ett föregångsland !

 11. John Silver

  Kommentar modererad

 12. Joel

  Haha.
  Jag fick inte dela detta på ansiktsboken. Antingen ”blev det ett fel, försök senare” eller hände ingenting.

  Så jag tog skärmdump och la up den föredömligt korta artikeln som en bild.
  Moahaha.

 13. Håkan Bergman

  Joel #12
  Man får bara passa sig så att man inte får med en bröstvårta på bilden.

 14. Björn

  Av dumheter in kommer bara dumheter ut. Vad har svenska Energimyndigheten med Uganda att göra? Skall Miljöpartiets koldioxidfobi neutraliseras genom att blanda sig i andra länders inre angelägenheter? Gör så här annars får ni inget bistånd! Vi andra som tänker rationellt och sansat kring klimatfrågor, får på grund av Miljöpartiets och regeringens agerande, också skämmas på grund av Sveriges fobiska påtryckningspolitik.

 15. Peter F

  Här kommer ”försvarstalet” från green RESOURCES. Pinsamt alltihopa.

  http://www.greenresources.no/News/tabid/93/articleType/ArticleView/articleId/76/TV4s-Kalle-Faktas-Program-to-Feature-Green-Resources-Kachung-Project–Comments-by-Green-Resources.aspx

 16. Olle R

  #7 Jag vill minnas att jag gjorde en beräkning att en resa till Thailand kan kompenseras med 750 kg grillkol a 7500 kr på Willys

 17. Mats G

  16
  Olle R

  Nu tillför ju inte grillkol CO2 utan det är ’naturlig’ CO2 som redan ingår i CO2 cykeln. Det som är det farliga är det som man gräver upp ur Jorden som har samlats där under årmiljonerna. Därför blir det lite märkligt att du har fått för dig att begrava grillkol skulle hjälpa på något sätt.

 18. Guy

  Bra Mats G # Enkelt är bäst.

  ”Som vanligt så söker naturen balans. Mer CO2 = Mer växtlighet = Mer bindning av CO2.”

  Mer sol och värme = mer avdunstning = mer moln —> avkylning.

  Likheten hur naturen sköter saker och ting är slående.

 19. Guy

  Björn # 14

  Påminner om skojten som med våld hjälpte kärringen över gatan för att få poäng.

 20. Johan M

  Hade det inte varit så sorgligt så hade man skrattat åt eländet. Nu lär dock Romson blivit inkopplad, och om man inte har så bra koll på vad ministerstyre innebär så blir nog processen kort med det projektet.

 21. Mats G

  18
  Guy

  Och det finns många fler system. Jag har försökt förklara det här för klimathot i många år. Skulle vi inte ha dessa system så skulle vi inte vara här.

  Jorden har ett väldigt robust system pga allt dessa system som söker balans. Det här är inget man slår ut hur som helst. Enl uppgift tog det två år innan systemen började fungera igen efter kometnedslaget som slog ut dinosaurerna.

  Det borde ge någon form av inblick hur robust systemen är och en påverkan på atmosfären motsvarande en tändsticka i en normalstor gympa hall inte kommer vara slutet på Jorden.

 22. Thomas P

  Sådan här granskning är inte så ovanlig som somliga kommentatorer tycks tro. Det var t ex en lång artikel i senaste Sveriges Natur:
  ”Storskalig vattenkraft och skatteparadis

  Svensk klimatkompensation har i till stor del finansierat storskalig vattenkraft i Kina. Det visar Sveriges Naturs granskning av svenskfinansierade CDM-projekt.”
  http://www.naturskyddsforeningen.se/sveriges-natur/2015-4/storskalig-vattenkraft-och-skatteparadis

 23. Mats G

  Är det någon som begriper varför vi skall betala utveckling i Kina nu för tiden?. De är trots allt värdens största ekonomi.

 24. Röda Stjärnan

  Är väl så att de kan bygga billigare kolkraftverk antar jag?
  http://www.dn.se/ekonomi/dramatisk-uppskrivning-av-kinas-vaxthusgaser/

 25. Daniel Wiklund

  Den här granskningen var i alla fall ovanligt avslöjande, eller hur Tomas P: ) Energimyndigheten tror säkert att det är bra för klimatet, och då är allt tillåtet. Pinsammare avklädning än intervjun med projektledaren har man knappt varit med om.

 26. Håkan Bergman

  Olle R #16
  Det var ju ett krångligt sätt, jag har ett mycket enklare, helt CO₂-neutralt.
  http://bit.ly/1P97oV5

 27. Daniel Wiklund

  Vore intressant att höra din kommentar om klimatskogen i Kachung, Thomas P. Speciellt eftersom du som verkar ha erfarenhet av sån här granskning.

 28. István

  Snygg exempel på Eko-fascism. Saxat ur wiki / ddt:
  ”According to a report in the British Medical Journal, use of DDT in Mozambique ”was stopped several decades ago, because 80% of the country’s health budget came from donor funds, and donors refused to allow the use of DDT.”[120] Roger Bate asserts, ”many countries have been coming under pressure from international health and environment agencies to give up DDT or face losing aid grants: Belize and Bolivia are on record admitting they gave in to pressure on this issue from [USAID].”[121]”
  Hur många millioner fått dö i malaria i onödan?
  Bara svarta. Who cares?

 29. Lasse

  Vi beter oss som om vi kan styra världen hur vi vill.
  Eller detta är väl ett av målen:
  http://www.svd.se/rockstrom-vi-har-korschemat-for-framtida-valfard/i/utvalt/om/svd-2-grader
  Det trista är att de styr med befolkningens välstånd utan hänsyn till dessas vilja.

 30. Thomas P

  Daniel, jag har aldrig vart någon vän av den här typen av klimatkompensering och är inte förvånad. Det finns några typer av vettiga projekt, typ där man täcker över soptippar och tar tillvara metan ur dem för att minska läckaget av den växthusgasen, men sådana här projekt är mest ett sätt att skaffa sig alibi för utsläpp.

  Jag hoppas också att ni inte tror sådant här är något nytt och unikt för just klimatkompensering. Det kunde lika gärna handlat om oljeutvinning, någon plantage för kakao eller kaffe, eller som vi fick se i något reportage nyligen, utvinning av glimmer i Indien med barnarbete. EU ”förhandlade” sig till stora fiskerättigheter utanför Västafrika och trängde undan lokala fiskare. Än smutsigare är ofta hanteringen av guld och diamanter. Man blir bara deprimerad av hur världen fungerar.

  Sen kan ni fundera på hur ett sådant där reportage kan sändas om media är så hårt styrda av någon politisk klass som hävdas här.på bloggen.

 31. Guy

  Thomas P # 30

  ”Man blir bara deprimerad av hur världen fungerar.”

  Vi kanske har, åtminstone delvis, olika uppfattning om hur, var och när, men häri håller jag helhjärtat med dej.

  Sista meningen är inget att fundera över. Ledningen plockar upp ett ’ofarligt’ ämne plus en syndabock och vips är dom såååå objektiva.

 32. Michael E

  Thomas#22, vi kan väl vara överens om att det är en avsevärd skillnad i genomslag och uppmärksamhet mellan ovan beskrivna ”affär” och en artikel i Sveriges Natur?

 33. Percy N

  Detta är ett urtmärkt exempel på synerligen dålig användning av skattemedel.

 34. John Silver

  #11

  Bazinga!

 35. Olav Gjelten

  Hade Hilter levd idag hade utrotningen av människor skett i klimatets och miljöns namn. Stödet skulle dessutom blivit massivt.

 36. Lasse

  Just nu så är flygen inställda pga solstorm:
  http://www.dn.se/nyheter/sverige/flygtrafiken-i-sodra-sverige-forlamad-av-radarfel/
  Vi kan inte kontrollera allt!

 37. Ingemar Nordin

  Istvan #28,

  Jo, FNs rekommendation att förhindra användandet av DDT, och de olika påtryckningar som skedde från västvärlden för att stoppa användningen av DDT i fattiga u-länder, tillhör nog de värsta brotten som miljörörelserna och FN gjort sig skyldiga till. WHO ändrade sina rekommendationer 2006, om jag minns rätt, men då hade förbudet/påtryckningarna dödat miljontals barn och vuxna i malaria varje år.

  Detta är en så skamlig del av FNs historia att den sällan eller aldrig omnämns i media eller i officiella sammanhang.

 38. Ingemar B

  Precis, det finns för mycket skog på jorden!

 39. Ingemar Nordin

  Oller R #16,

  ”Jag vill minnas att jag gjorde en beräkning att en resa till Thailand kan kompenseras med 750 kg grillkol a 7500 kr på Willys”

  Tur att vi lever i ett konsumtionssamhälle! Den dagen Willys och andra förbjuds att sälja grillkol så får du hitta på något annat för att döva ditt klimatsamvete. Vad sägs om att fälla gamla träd och bygga trähus – eller varför inte gräva ned dem i marken? Eller också kan du ju göra en Vattenfall och köpa stenkol som du sedan gräver ned igen? Eller så kan du skaffa en Piggelinmask https://www.klimatupplysningen.se/2010/10/26/andningsmask-som-raddar-varlden/ och se till att samla din utandningsluft i tuber som du bär på ryggen och som du sedan gräver ned?

  Geoengineering är ett fält som du uppenbarligen kan göra dig en karriär inom. Politikerna går stenhårt på allt sådant här och ger dig massor med forskningspengar. Bara skicka in din ansökan till MISTRA!

 40. Guy

  Lasse # 36

  Vilket tillfälle för en konspirationsteori 😉 . Får inte missas. Det är naturligtvis ryssarna som släckte svensk radar i ett test med sitt nya vapensystem. Panik, panik.

 41. Thomas P

  István #28 En snabb sökning gav en lite mer nyanserad bild. Det är inte så att man slutade bekämpa malaria, man bytte till andra preparat och när insekterna nu blir resistenta mot dem så återgår man till DDT. Det finns inga mirakelkurer här, använd samma preparat för mycket och för länge och det förlorar sin verkan:
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18826031

  eller en annan bild:
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18826031
  ”But Dr. Barreto says Mozambique’s opposition to DDT is homegrown. The spray stains the walls of houses, its smell lingers, and it agitates bedbugs and other pests, making them more active. He says that South Africa sprays DDT only inside traditional huts made of mud, sticks and thatch, not in Western-style houses.

  ’Your House First’

  ”They only want us to use DDT on poor, rural black people,” he says. ”So whoever suggests DDT use, I say, ’Fine, I’ll start spraying in your house first.’ ”

  Men håll er ni till slagord om ”ekofascister”. Det är enklare med en svartvit världsbild där man kan skilja goda från onda.

 42. Ingemar Nordin

  Thomas P #41,

  Hur många liv tycker du att bör offras för att det inte skall lukta illa inomhus?

 43. Mats R

  OT, men ändå: http://www.dn.se/nyheter/sverige/solstorm-stoppade-flygtrafiken-radarbevakningen-kollapsade/

  Men solen och dess göranden och låtanden har ju inget inflytande på vad som händer på jorden, eller hur, IPCC?

 44. István

  Thomas #41
  Du har rätt i att det fins mycket bull shit att läsa även på wiki.
  Min poäng var att det tilläts inte de lokala myndigheter att själva göra sina avvägningar om effektiv hälsovård, utan att UN organ och NGO-s klampade in utan hänsyn till effekterna.
  Håller med. Facsism är ett ofta missbrukat begrepp. Vad sägs om Eko-imperialism / kolonialism?

 45. Thomas P

  Ingemar #42 ”Hur många liv tycker du att bör offras för att det inte skall lukta illa inomhus?”

  Du tycker man skulle gå in deras hus och tvångsbespruta om folket där ogillar DDT? Hur paternalistisk får man vara och ändå kalla sig libertarian? Tycker du ens man skall ta skattepengar här i Sverige och använda på malariabekämpning i Afrika givet din syn på skatter?

  István #44 Du tog en mening ur en artikel och det är lite svårt att avgöra hur sann den bilden är. Jag gav en motbild enligt vilket det var lokalbefolkningen som inte gillade DDT. Att malariabekämpningen haft sådana problem är en tragedi, men dessa har många orsaker. Överanvändning av DDT m fl bekämpningsmedel som gav både miljöproblem och orsakade resistens. Att världens finansiering av malariabekämpning kraftigt skars ned för tidigt när antalet döda sjönk och det inte längre sågs som ett problem osv. Det har säkert förekommit att biståndsorganisationer varit väl mycket motståndare till DDT även i fall där det varit användbart, precis som man på annat håll varit väl mycket för att bara pytsa ut kemikalier. Världen är inte perfekt, och om att det blir fel ibland beror inte nödvändigtvis på ”eko-fascism” eller ”eko-imperialism”. Folk fattar fel beslut ändå.

 46. Gustav

  Ja så kan det gå när man möter media som annars endast brukar ställa snälla frågor. Det räckte med en enda kritisk fråga för att det skulle bli totalstopp i maskineriet.

 47. Olof Ribbing

  Det här programmet såg jag häromdan. Det var också förvånande att svt hade ett så inträngande och tankeväckande program om ”att sätta pris på miljön”: http://www.svtplay.se/video/2649196/naturens-pris/dokument-utifran-naturens-pris-avsnitt-1. Samma gäng som låg bakom finanskraschen 2008 har nu tagit sig an miljön – med samma metoder!

 48. Lejeune

  Det är rörande att se att det finns någon som försvarar det minskade användandet av DDT som rimligtvis har kostat miljontals människor livet.

 49. Lennart Mogren

  Solstormen som bara störde Sverige, inte Danmark och inte Finland
  http://www.startribune.com/solar-storm-knocks-out-flight-control-systems-in-sweden/340231001/

  http://www.b.dk/globalt/solstorm-aflyser-flyafgange-i-sydsverige
  I Københavns Lufthavn mærker man ikke noget til solstormen,

  Dessutom störde den bara radartrafiken men inte radiotrafiken.

  Är det någon som vet om det är rimligt att tänka sig en solstorm som stör så selektivt?
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article21704013.ab

 50. tty

  MatsG #7

  ”Wow. Du har verkligen förstått dig på klimathotet.”

  Faktum är att gräva ned träkol nog är en av de absolut bästa metoder att långsiktigt binda kol som finns. Träkol är nästan rent elementärt kol och extremt stabilt. Det kan bevaras praktiskt taget oförändrad i hundratals miljoner år. Om du inte tror mig så googla ”fusain”!.

 51. tty

  ThomasP #41

  ”He says that South Africa sprays DDT only inside traditional huts made of mud, sticks and thatch, not in Western-style houses.”

  Givetvis. ”Western-style houses” är täta nog att i stort sett hindra malariamyggorna. Här i Sverige försvann malarian när landsbygdsbefolkningen fick ”Western-style houses” på 1800-talet, och det är likadant på andra håll. I den bästa av Världar skulle hela Afrikas befolkning bo i ordentliga hus, men det gör de tyvärr inte. Sydafrika har dock nästan nått dit, malaria finns numera bara kvar i delar av Venda och nordöstra Kwazulu-Natal där befolkningen fortfarande bor i traditionella hus.

 52. tty

  Lennart Mogren #49

  Det hela är ytterst märkligt. Själva radarn som sådan borde knappast påverkas alls. Det måste finnas någon mycket allvarlig svaghet i Trafikverkets sambandssystem.

 53. Ingvar i Las Palmas

  Logik och slutledning.
  – Det är inte klimatet som primärt driver FN:s ”klimatagenda”
  – Det är inte humanism som primärt driver FN:s ”miljöagenda” (DDT)
  – Det är int humanism som primärt driver motståndet mot ”Golden rice”
  – Det är inte humanism som driver FN:s ”antiköttagenda”

  Finns det någon gemensam nämnare för dessa agendor.

  – Makt
  – Neomalthusianism

 54. Ingvar i Las Palmas

  tty #52

  Håller med.

 55. Björn

  Lennart Mogren [49]; Solstormar påverkar i första hand satelliter. När det handlar om påverkan av jordmagnetiska fältet, rör det sig om svängningar under 1Hz. Det verkar vara helt uteslutet att det är frågan om påverkan från någon solstorm. Det mest troliga är att det har varit frågan om ett tekniskt fel på ifrågavarande radarsystem.

 56. Lennart Mogren

  tty#52

  Märkligt är ordet. Kan radarsystemet ha slagits ut av något annat? Jag vet att det är långsökt men ryktet säger att Ryssland har utvecklat störningssystem…
  The system is reported to be able to cause damage to the enemy’s EW systems and communications. The Krasukha-4 system works by creating powerful jamming at fundamental radar frequencies and other radio-emitting sources.
  http://edition.cnn.com/2015/10/09/opinions/syria-electronic-warfare-russia-nato/

  As the Russian jet approached the US vessel, the electronic device disabled all radars, control circuits, systems, information transmission, etc. on board the US destroyer.
  http://www.voltairenet.org/article185860.html

  Lite långsökt kanske, men man har ju läst både James Bond och Hamilton. Och Sverige har inte varit så mjuk mot Ryssland.

 57. Thomas P

  tty #51 ””Western-style houses” är täta nog att i stort sett hindra malariamyggorna. Här i Sverige försvann malarian när landsbygdsbefolkningen fick ”Western-style houses” på 1800-talet, ”

  Jag tror du har en lite orealistisk syn på vad som menas med ”western-style house” i sammanhanget. Det är i motsats till rena hyddor, inte det du tycks mena med moderna hus för de flesta. I Sverige prioriterade folk täta hus med tjocka väggar för att klara vintern, i Afrikas varmare klimat är hus för fattiga enklare konstruktioner även om man går ifrån att bygga dem av strå och lera.

 58. tty

  #57

  ”Jag tror du har en lite orealistisk syn på vad som menas med ”western-style house” i sammanhanget. ”

  Efter att ha rest och bott (både i traditionella och ”western style houses”) i 12 afrikanska länder inklusive Sydafrika tror jag mig ha en relativt realistisk syn på saken.

 59. Mats G

  ”– Makt – Neomalthusianism”

  Enl mig är makten redan installerad och det behövs ingen NWO eller Neomalthusianism.
  Som jag ser det är det mer irrbloss eller dimridåer. Det är en helt svårt att mata de som vill se konspiratorer med material.

  Att helt öppen meddela genesi kan jag inte se annat än som desinformation. Det här är skrämselpropaganda från andra hållet. inte ett dugg bättre än klimathotet. Det går inte att hota bort ett hot.

 60. Apan

  Här har vi några riktigt potentiella klimatflyktingar, driven på flykt av klimatalarmistiska åtgärder. Visar tydligt att motmedlen är mycket värre än det man vill och tror sig lösa.

 61. Peter Stilbs

  Två klimattroende försvarar det hela i dagens SvD …

  http://www.svd.se/kalla-fakta-ger-en-missvisande-bild