Klimatreligionen är fast etablerad

 

haxbranning

Vi på Klimatupplysningen har ofta gjort paralleller mellan klimatläran som den framförs av media, politiker samt andra makthavare och religiös fanatism. Som humanistisk naturvetare – eller naturvetenskaplig humanist – så ser jag denna parallell som helt uppenbar.

Jag tycker att Henrik Jönsson i lördagens youtube lyckats med att illustrera detta samband bättre än någon annan som jag sett.

Några saker från hans inslag:

 • Alla felslagna domedagsprofetior verkar ha noll inflytande på den troende klimatalarmisten.
 • Dogmatismen; inga partier som inte är klimathotstroende får ha något inflytande på politiken. Varje avvikande åsikt fördöms omedelbart som förnekelse.
 • Förslag om en öppen debatt fördöms som hädelse.
 • Alarmismen påstås vara uppbackad av en helt enig forskarkår – lärans prästerskap.
 • Läran påvisar en tydlig resistens mot fakta och verkligheten. ”Det måste gå”.
 • Att genomförandet är omöjligt på grund av saker som metallbrist, enorma kostnader och grön energibrist spelar ingen roll.

Alla riksdagspartier vill minska de globala koldioxidutsläppen så snart som möjligt. Man skiljer sig bara åt var på klotet denna omedelbara minskning bör ske. Det är uppenbart att Miljöpartiet såsom klimatreligionens främsta företrädare kan se sig som segrare på alla politiska fronter. Är det demokratins begravning och religionens återuppståndelse som vi bevittnar?

Se Henrik Jönssons inlägg här:

Ingemar Nordin

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. UWB

  På Youtube finns många inslag, där välrenomerade forskare har klara fakta som motsäger klimatisternas teser, men har uteslutits från Universitet och liknande på grund av detta.

  Är allt detta bara för att en annalkande ”katastrof” är trovärdigare än att det finns fakta för att det inte kommer att hända – och hur kan politiker fås att inse detta.

  Rimligtvis håller politikerna upp ett finger och ser vartåt vinden blåser och så länge som allmänheten tror på budskapet kommer detta att föras vidare och förstärkas. Det är nästan facinerande att se ”vanliga” människor, hårt drabbade av den senaste krisen, till stor del förstärkt av politiska beslut, mumlande i TV sitt stöd för omställningen.

  Sverige är ett land som för 12 000 år sedan hade kilometer av is över sig, varför är vi ett av de länder som hårdast driver frågan om omställning? Om ett antal generationer kommer ett nytt istäcke att ligga över oss (klimatisterna antyder till och med att om omställningen inte genomförs kommer istiden tillbaka snabbare…).

 2. foliehatt

  Klimatkatastrofismen gräver ned sina hälar allt fastare i Göteborgs akademiska(?) ekosysstem. Vi har sedan tidigare ökände Martin Hultman på Chalmers. Och nu sticker en ny stjärna upp sitt huvud – Docent Magnus Bergquist, forskare och universitetslektor på Göteborgs universitet, Psyk. inst.
  Han beskriver sina intressen så här:

  Mina (sic) forskning handlar om beslutsfattande och beteende kopplat till klimatförändringen. Tillämpade frågor är
  1) Hur kan vi utveckla och utvärdera interventionstekniker för beteendeförändring
  2) Hur påverkas människor av extrema väderhändelser
  3) Vad får människor att acceptera miljöpolitiska styrmedel
  Jag undervisar inom statistik, vetenskapteori/metod (sic) och miljöpsykologi

  SvD uppmärksammar i en artikel idag ett nyligen publicerat pek i PNAS som han har medförfattat ”Field interventions for climate change mitigation behaviors: A second-order meta-analysis” Istället för att göra jobbet själv så har författarna som så populärt är i fältet – genomfört en metaanalys. Men, jag ska tillstå att de har varit påhittiga – peket baseras på en metaanalys av metaanalyser.

  Sug på den. Nu behöver aldrig några nya data tas fram. Man kan re-analysera gamla arbeten i andra, tredje ordningen, och så vidare. Det är samma trend som bland byråkrater (möten itsf att jobba).

  ”Det är någonting ruttet i staden Göteborg” (Hamlet, Akt 1, scen 4)

  https://www.svd.se/a/EQLvbj/klimatbeteende-darfor-far-inte-overklassen-flygskam

  https://www.pnas.org/doi/10.1073/pnas.2214851120?

 3. Simon

  Uvell har en utmärkt artikel om ’den gröna utpressningen”

  https://uvell.se/2023/05/02/den-grona-utpressningen/

 4. Daniel Wiklund

  Här I Luleå har det inatt kommit en dryg dm snö. Ska ut och skotta nu. Hade just börjat känna av den gröna omställningen, även om lövblomningen inte kommit igång. Nu är helt plötsligt omställningen vit. Förmodligen är det koldioxidutsläppen som löpt amok.

 5. Sören G

  #2
  Ja det behövs väl en psyk-professor för effektiv hjärntvätt av allmänheten.

 6. Vi går mot ett Tyskland från 1930-talet eller ett Sovjet innan det föll. Eller mot ett Nordkorea. Det är skönt med förtryck och censur och journalisterna är bara till för att etablera en PK sanning. Det får mig att komma att tänka på en hit från min barndom av Ulf Peder Olrog:

  Du ska göra som Svenssons gör
  Och inte skilja dig från mängden
  Du ska tro det som Svenssons tror
  Om du ska tro nå’t alls
  För att jämt vara den som stör
  Kan inte löna sig i längden
  Du ska göra som Svenssons gör
  Om du gör nå’t alls
  Stick inte upp stick hellre ner
  Stick offside för det lönar sig mer
  Du ska göra som Svenssons gör
  Och inte skilja dig från mängden
  Du ska tro det som Svenssons tror
  Om du ska tro nå’t alls

  https://www.youtube.com/watch?v=p_DrTTPcSD0

 7. Lennart Bengtsson

  Tyvärr är detta sant och allt fler drabbas av galenskapens företrädare. Tror man inte på världens snara undergång stämplas man som kättare. Hade jag levt på 1600-talet hade jag redan hamnat i brasan. Numera får man bara yttrande förbud om man inte tror att Golfströmmen är på väg att upphöra.

  Vad som är typiskt för galenskapen är att den blir tilltagande extrem ungefär som 68-ornas extremkommunism eller olika perioders börshysteri. Även dessa kollapsar till slut och samma kommer att ske med klimatgalenskapen. Frågan är bara hur länge det kommer att dröja
  Förr i världen fanns det mer plats på dårhusen för allmänna galningar. Numera förvärras situationen då de rumsterar fritt i samhället och även tycks hamna på universitet och läroanstalter i olika positioner. Och i media är de extra populära.

 8. Gabriel Oxenstierna

  Mycket bra av Henrik J.

  Han tar upp en viktig dimension som gör att klimatkyrkan kommer att misslyckas. Nämligen att klimatpolitiken bara innebär försakelser och ingen nytta. I den mån nytta finns, så är det att IPCCs modeller kommer att visa en något lägre temperaturhöjning framåt 2100. Sisådär några hundradels grader. Men detta gäller alltså någon kommande generation, mycket långt fram i tiden. För de nu levande är nyttan mycket negativ, eftersom det är vi som ska betala med försakelser.

  Jag kollade i den KLIMATKYRKLIGA ORDLISTAN och fann bara en positiv punkt för de troende och för det lidande folket, som ska betala vansinnet:

  ”Paradiset: Eko-socialismen, ett tillstånd där den goda naturen tagit över från den onda människan.”

  Ja, de gröna kommunisterna kommer bli lyckliga. Men bara de.

  https://klimatupplysningen.se/klimatkyrklig-ordlista-med-forklaringar/

 9. Lasse

  Vore det inte välgörande med en debattartikel i media?
  Kanske för att stå upp för en mobbad Elsa.

  Nån skriftställare som vill ta initiativet till en mer sansad debatt?

 10. Ragnar Nilsson

  Oj vad jag gillar Klimatupplysningen!

  Vad kan AI tillföra inom analys av klimatutvecklingen???

 11. Tege Tornvall, nätverket Klimatsans

  Lasse, 9. Inga traditionella media tar in sådana debattartiklar. Vi hänvisas till alternativa media, mestadels på nätet. Men det vinner sakta men säkert inflytande.

 12. Ivar Andersson

  Mycket bra av Henrik J.
  Alla domedagsprofetior inträffar om 10 år och om 5 år är det fortfarande 10 år innan domedagen inträffar. Påminner verkligen om när Jesus ska återvända till jorden som de religiösa väntat på i nästan 2000 år.

 13. Tommy

  Den stora massan pratar om den nya utsläppsfria värld som man tror kommer och verkar rätt nöjda med utvecklingen som sådan. Ingen ställer ens frågan, om det innebär att man tror att det gör det, eller om det ens är möjligt. Men den stora frågan som jag ser det är, hur har vi hamnat i den här situationen och varför får vi inte ens ställa en motfråga, åtminstone inte så att vi blir hörda av hela folket. På något sätt har vår del av samhällsutvecklingen tagits ifrån oss och lever ett eget liv långt över våra huvuden. Tyvärr har jag inte svaret på alla frågor, men Bruce Charlton, professor i psykologi har gjort djupdykningar i ämnet och även om han inte direkt har alla svar, så har han rätt bra förklaringar. 

  Ett litet sammandrag ur Bruce Carltons ”Addicted to Distraction”. Han skriver följande lite taffligt översatt. Han gillar annars att skriva spaltkilometer. Skrivningen är bara relaterad till massmedia i allmänhet och har inget speciellt mål.

  ”Du är vilseledd. Hur kan jag övertyga dig om att du är vilseledd? Tja, det kommer inte att bli lätt eftersom du inte är ensam; du är en del av en miljard lättledda, en del av en massvilla, framkallad av just massmedia. Du är i själva verket föremål för den mest genomgripande och effektiva propagandan i mänsklighetens historia; en propaganda som får människor att inte lägga märke till synliga motbevis och att ignorera bevisen för sin egen erfarenhet. Vi tillåter, vi uppmuntrar, vi kräver att detta ska ske, eftersom vi är en del av det massmediala och beroende av det, även om det i förlängningen förstör allt som skapar mening, allt som har ett specifikt syfte och som gör andra relationer möjliga; massmedia tar sedan vårt avståndstagande, vårt driv, vårt självförakt där ingen enskild har kontroll, där inget samlat motstånd finns, där det i de flesta fall inte ens finns en intressegrupp, utan bara ett antal spridda tankar. Massmedias destruktivitet verkar lika – mer eller mindre – mot alla deltagare: journalister, programföretag, redaktörer, it-personligheter, PR-människor samt annonsörer och propagandister, för att inte glömma politiker. Alla dras ner på samma låga nivå och påverkas precis som alla andra av sina egen inbyggda destruktivitet.

  Massmedia blir ofta anklagade för att ha en dragning mot vänster. Det stämmer inte, massmedia har ingen dragning åt något håll, massmedia är vänster till sin natur.

  Massmedia är motståndets fiende och kan inte – som helhet – undergrävas eller utnyttjas i syfte att mana till motstånd. Då ju massmedia växer kan ”motståndskrafterna” ibland vinna en strid i en mikrofråga, men totalt sett och över tid kommer man att förlora kriget.”

  https://addictedtodistraction.blogspot.com/

  Han skriver även om originalitet och genialitet, samt om västs förmåga till självdestruktivt beteende, något vi nu ser frukten av. Tror att många känner igen sig och ler igenkännande. Han har många åsikter om människan som en troende figur och har särskilt på senare tid trasslat in sig i just den frågan, man hans tidigare verk stämmer till eftertanke. Han har även ett ont öga till PK, av honom kallat PC. Har även en kort resume av ”Decline of the West”, men inser att den gör inlägget lite väl långt. Vet inte ens om det här är rätt forum.
   
  https://declineofwestexplained.blogspot.com/https://geniusfamine.blogspot.com/

  Lägg märke till att det här skrevs för 10 år sen och har kommit några senare utgåvor, detta innan kilmatmaffian fått gehör för sitt destruktiva budskap och att jordens undergång blev ett vedertaget faktum i breda kretsar. Jag har inte lösningen på hur vi ska ta oss ur den situation vi befinner oss i, men tror inte att vare sig sanning eller verklighet biter, förrän vi backat oss tillbaka till industrialismens gryning, med de kostnader och umbäranden det innebär. Men om någon har en idé så dela gärna med er.

 14. Ann Löfving-Henriksson

  Enligt Expressen kallar regeringen till klimatmöte i juni eftersom man ”behöver lägga den stabila grunden för industrins gröna omställning, för ny teknik och klimatsmarta investeringar”.
  På vetenskaplig grund? Nej, nej, nej, det gäller en stabil grund för industrins gröna omställning.
  Syftet är att ta in synpunkter till arbetet med den klimathandlingsplan som ska presenteras senare i år.
  Kommer någon icke politisk, second opinion att släppas fram?

 15. Christer Fahlström

  När jag gjorde värnplikten skojade vi och sa, att om kartan och terrängen inte stämmer överens, så är det kartan som gäller!
  Man kan osökt dra en parallell med klimathotet. Stämmer inte IPCC:s klimatmodell med verkligheten överens, så är det IPCC:S klimatmodell som gäller!
  IPCC står för Intergovernmental Panic and Catastrophic Corporation!
  Under 1900-talet hade vi kommunismen, socialismen, kapitalismen, facismen och nazismen. Nu har vi fått klimatismen, dvs klimatalarmismen, klimathotet. Har vi någonsin sett att någon av dessa -ismer gjort mänskligheten något gott?

 16. Johan, Uppsala

  Ingen är intresserad att vända på några stenar.

  Exempel:
  Ett av bolagen bakom att driva på om havsbaserad vindkraft är Svea Vind Offshore. Det låter svenskt helylle och sponsrar bland annat Brynäs Damhockey. Men det är inte Svensk Vind Offshore som planeras äga de vindkraftparker de ansöker om vilket framgår i deras verksamhetsberättelse. Det är det spanska energibolaget Iberdrola som finansierat Svea Vinds arbete i många år. Största aktieägaren i Iberdrola är Qatar Investment Authoraties, QIA. QIA består i grunden av oljeindustrin och har en lång historik av anmälningar att bryta mot mänskliga rättigheter, korruption mm. QIA har även kopplats till finansiering av islamistisk terrorverksamhet.

  QIA låter som bra ägare till svenska vindkraftparker. Undrar vad spelarna i Brynäs skulle säga om de visste vem som egentligen sponsrade dem?

  Allt det här går enkelt att hitta med lite sökande på nätet. Märkligt att ingen journalist eller politiker tycker det är av intresse vilka som planerar äga vår energiproduktion i framtiden.

  Jo, vänta. Elsa Widding har ju faktiskt försökt lyfta det.

 17. EB

  Som Jönsson konstaterar i videon, det är verkligen ett recept på att gå åt helvete när ett projekt görs på det sätt som den gröna omställningen nu görs: man bestämmer slutdatum innan förutsättningarna har etablerats, sen bara måste det gå!
  Verkligheten lär väl komma ikapp förr eller senare, men massformationer tar tid att avveckla. Tror man också på allvar att Kina och Indien kommer följa Sveriges exempel? Särskilt när allt går åt helvete? Det är ju det allt bygger på egentligen, utifrån ett svenskt perspektiv. Men de troende verkar tro att vi har en avgörande roll på nåt sätt.

 18. ceebee

  Universiteten har alltid lärt ut konsten att leverera en berättelse så att den som lyssnar tror att det är sanningen.
  Belägna vägg i vägg med våra äldsta domkyrkor, stog dom också för att upprätthålla den allmänna värdegrunden.
  Dagens akademier kämpar en kamp om finansiella resurser där den omedvetna egennyttan konkurrerar med moralen i valet av framgångsfaktorer.
  För att undvika rimligt ifrågasättande kan man inte hänvisa till en dokumentsamling omfattande flera tusen sidor akademisk text eller en metod att tro på, då blir man bara en slags religiösa missionärer.
  Man får nog bemöda sig att åtminstone peka på var i texten finns den förklaring som en hyggligt naturvetenskapligt allmänbildad person kan förstå som sannolik och fallsifierar eventuellt ifrågasättande.
  Om någon hävdar att extrema åtgärder och uppoffringar är nödvändiga, oavsett konsekvenser och utan diskussion kring alternativa strategier eller tidsplaner, är den skeptiska inställningen den enda förnuftiga

 19. Göran

  ”Den goda naturen.” Det finns ingen god natur. Naturen är skoningslös mot oss människor och vi skulle dö ut som art om vi inte kämpade emot naturen.

  Till och med den mat vi stoppar i oss som växter försöker döda oss.

 20. Daniel Wiklund

  Ständigt om klimatet. Just nu på rapport om skogen och klimatet. Det är SMHI som arrangerar. Sen blir det vädret om kylan i Sverige just nu. Hur ska vi få varmare väder ? Genom att arrangera ännu fler kurser om klimatförändringarna, och att det är vi människor som lever ett liv som förstör planeten. Det är nog lika bra bli religiös. Att samtidigt starta ett nytt liv, utan synder. Halleluja!

 21. #7 Lennart
  ” Frågan är bara hur länge det kommer att dröja”

  Frågan är väl också hur mycket det kommer att kosta.

 22. Lennart Bengtsson

  12 Ivar Andersson

  10 år en perfekt period. Tillräckligt lång för att kunna skrämmas med och samtidigt tillräckligt lång för att inte längre komma ihåg

  1 år minns man och då krävs belägg och 100 år och längre har det stora flertalet avlidit och då är glömskan definitiv

 23. Magma

  Jag såg just delar av Putins tal till den ryska militären på dumburken i kväll, och hans försök att motivera dem till kamp genom att brunsmeta ukrainska folket genom att beteckna dem som Nazister … det påminde en hel del om Bovlunds och Klanmärtas tillmälen om deras politiska motståndare …
  Det är tyvärr ovanligt med saklig debatt i Sverige och världen i dag, då det mesta tycks handla om att tysta sina meningsmotståndare.

 24. Anders

  #18 ceebee. Vad klokt tänkt och skrivet! Särskilt detta med det orimligheten att hänvisa till IPCC:s tusentals sidor tjocka tegelsten full av meta-analyser och bedömningar med ”low confidence”, ”medium confidence” eller ”high confidence” och i princip inga traditionella statistiska signifikanstest.

 25. Ni måste bara lyssna på intervjun med Elsa Widding i P1. Där man tar upp hennes avhopp från SD och den kritik som riktats mot henne. Hon är verkligen fantastisk där. Tror aldrig jag hört någon lägga fram så mycket fakta i en intervju någon gång. Reportern som försöker sätta dit henne och dom som kritiserat henne sätts verkligen på plats.

 26. Svt hade sin reporter i Helsingfors idag – hans inslag drunknade en smula i snön som föll tätt.
  Denna veckan har Helsingfors mellan 5 och 10 grader på dagen, normalt skall det vara 15.
  Det underlättar att ha den rätta tron om man vill följa flocken.

  Undra vad man skall Tro om vasaloppet nästa vinter – nu mitt i krisen måste det väl ändå ställas in..eller..

 27. Lite mer om tron på Krisen.
  Kollade smhis rapportering om det snabbt minskande antalet dagar med vinter.

  Smhi, måseskär västkusten – antalet dagar med vinter minskade med 20dagar mellan 1967och 1993..

  Antalet vinterdagar minskade sedan med 5 fram till 2022.

  Kan man då säga att vintrarna värms upp allt snabbare – eller vad skall man Tro?

 28. Vattenfall klagar på att vårfloden blivit några veckor sen 2023 – det måste man väl Tro beror på Sveriges utsatthet för klimatkatastrofen – den är ju dubbelt så kraftig här…
  Vårflodsdatum har man mät i över 100 år och ett tag kom den någon vecka tidigare så här 100 år senare – men dom senaste åren tycks den vara ganska normal – i 100 års perspektivet – man får väl Tro att avsaknaden av krisen med vårfloden beror på – krisen?

 29. Lars i Huddinge

  Lite OT, men var i garaget och pysslade lite, radion påslagen med P1 Vetenskapspodden med programledare Camilla Widbeck och Marie-Louise Kristola och Ulrika Björksten som gäster. De förhävde sig om vätgasens enorma intåg i våra energisystem som om det vore lösningen på alla våra problem.
  Varför kan inte dessa fanatiska SR-kvinnor låta våra tekniker och ingenjörer jobba vidare med dessa projekt ytterligare ett decennium (och misslyckas) utan att SR går ut och beskriver detta som framtidens lösning på våra energiproblem??
  Man bara baxnar, blev lite förb-nnad för att de inte bjudit in någon med vetenskaplig/teknisk kompetens att beskriva problemen (kostnad/energieffektivitet) med att nyttja vätgas som energi/effekt-lösning.
  Ledningar kors och tvärs hur som helst runt om i vårt glesbebyggda land – hej och hå – inga problem!!
  Jag blir så trött på SR/SVT att jag numera alltid ”smyger” mig på programvalen, alltid fingret på avstängningsknappen.

 30. BD-Nille

  #29 Lars i Huddinge
  Marie-Louise Kristola….

  Utbildad i Teatervetenskap, Arabiska språk & Litteratur mm – och Miljövetenskap för journalister i 2 månader (Södertörns Högskola okt-dec 2009)….

  https://www.linkedin.com/in/marie-louise-kristola-6a45ab35/details/education/

  Hon har enligt länken många kompetenser. Dock helt befriad från naturvetenskaplig kompetens.

  Följaktligen fullt kvalificerad som Klimatreporter i SR, SVT etc.

 31. Anders

  #29, 30. Jag tål heller inte dessa pk-pratkvarnar. Funderar faktiskt om de inte värmer upp inför sina floskelprogram med att låta den artificiella pk-papegojan (ChatGPT) ge dem ”bakgrunden”. De har nämligen samma vämjeliga ointelligenta sätt att uttrycka sig.

 32. Sören G

  Läser på programtablån för SVT1; Världens natur: Frozen planet ”Klimatförändringarna är förödande för våra kyligaste breddgrader, och nu har vi nått en farlig gräns. Våra frusna världars framtid är hotad av en global kris och nu försöker politiker, forskare och aktivister hitta vägar framåt för att rädda planeten från för snabb uppvärmning” – I många naturprogram råkar man oförberedd på propaganda.

  Jag tänker inte se programmet. Här vet man i alla fall i förväg att det kommer att bli klimathotspropaganda.

 33. Anders

  #32. Ja, det är tragiskt att se hur SVT mfl kidnappat naturen för att försöka klimatagitera bland oss naturälskare!

 34. Johan, Uppsala

  #32
  ”I många naturprogram råkar man oförberedd på propaganda”.

  Det är faktiskt inte ett dugg förvånade att klimatalarmismen i SVT dyker upp oväntat om man vet om att SVT har varit med i det klimatalarmistiska jornalistnätverket Covering Climst Now, CCNow. Det är nämligen precis så de vill att det ska vara. De uppmanar sina journalistmedlemmat rakt ut att försöka få in klimatlarm överallt, oavsett vad ämnet egentligen är.

  TV4 Nyheter och tidningen Expressen är med i nätverket, men SVT gick ut för ett par år sedan. Det blev väl alltför uppenbart att opartiska SVT hade en agenda. Men det betyder ju inte att de plötsligt frångått samma agenda.

  För de som ännu inte känner till Covering Climate Now rekommenderar jag att lägga några minuter på att kolla in deras hemsida:

  https://coveringclimatenow.org/resources/

  Sprid även gärna detta vidare