Billy bereder väg


I måndags lyssnade jag på en föreläsning på ABF-huset i Stockholm. Det var första föreläsningen i en serie kallad ”När larmen tystnar…” som Klimataktion just nu genomför. Billy Larsson, psykolog, var först ut under temat ”Hur ser en hållbar individ ut?”.

Billy har också varit med och skrivit manus till den lilla ”informativa” tecknade kortfilmen här ovan tillsammans med Lotta Saldert. I kortfilmen kan man lätt få intrycket att om vi bara flyger mindre, åker mindre bil, äter mindre mängd kött samt skriver på ett upprop så kommer allt att ordna sig.

Föredraget var på ca 2 timmar och gick naturligtvis djupare än så men det handlade också om att det vi behöver göra är livsstilsförändringar. Vårt mänskliga psyke ställer till det för oss eftersom den globala uppvärmningen är en så långsam process så att det snarare är kommande generationer som vi behöver ha ett altrustiskt synsätt till än nu levande människor. Vi har anpassats till att interagera på olika vis gentemot människor i vår omedelbara närhet och i små grupper så det går egentligen inte att designa ett värre problem för vår underliggande psykologi.

Mer eller mindre kört skulle man kunna tro men ett första steg är att förstå att vårt psyke inte är anpassade för den här typen av problem. Vi behöver också politiska beslut, riskinriktad känsloladdad information, att människor blir ansvarsbärare, försiktighetsprincipen samt en ny global etik, enligt Billy.

Billy Larsson pratade avslappnad med en trevlig göteborgsdialekt och till en redan frälst publik. Ja förutom jag då som satt där och kände mig som en katt bland hermelinerna i ett hörn. Men det går bra att ta in saker lite från sidan där i hörnan och också att försöka lyfta blicken och fråga sig vad det egentligen handlar om?

Billy är en av initiativtagarna till uppropet ”Radikalisera klimatpolitiken nu” och som alltså är det upprop som åsyftas i den tecknade filmen. I skrivandets stund har 15 096 personer skrivit på uppropet. Återigen handlar det om att vi behöver ändra vår livsstil och det viktiga är att vi drar ner på konsumtionen, då räddar vi världen och klimatet enligt uppropet.

Så som jag uppfattar Billy Larssons engagemang, handlar det om att jämna vägen för politikerna. En hållbar individ, i Billys ögon, är en person som aktivt arbetat bort sina nedärvda psykologiska hinder så att hon eller han har lättare att acceptera politiska beslut även om de innebär begränsningar i konsumtion, mathållning, resor och bilåkande.

Billy bereder helt enkelt vägen så att de politiska beslut han vill se ska bli lättare att genomföra.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Ja det är väl en traditionell metod för att sälja in en religion så det passar ju in på klimatkyrkan.
  Omvändelse av en syndfull människa. Precis!

 2. S. Andersson

  Billys upprop är typiskt i vår tid, man vill bekämpa symptom lite ytligt. Det är intressant att se att han talar om ”etik” och ”samvetskval”. D v s moralfrågan hänger som ett moln över det hela. Sedan lyckas han blanda ihop miljö och klimat (som vanligt).
   
  Jag brukar fråga dem som tycker sig vara riktigt ekomoraliskt högtstående (Priusägare) om de är beredda att avstå från tvättmaskinen för att rädda planeten. Då brukar det bli tyst. Sedan brukar jag ta upp kläderna man har på kroppen, var de kommer ifrån och hur många plagg man har i garderoben/-erna. Ingen kan tänka sig att skära ner sitt klädesinnehav med 90%.
   
  Jag tror att de allra flesta tycker att det är bra att ta hand om miljön men de flesta kan bara tänka sig mer eller mindre symboliska åtgärder, t ex att byta Volvon mot en Prius. Kärnan i vår livsstil med uppvärmda bostäder, varmvatten, disk- och tvättmaskin, TV och dator etc etc, vill man inte ändra på. Och riktigt så, det är ju just dessa landvinningar som gjort livet lite lättare att leva i vår tid.
   
  Personligen tycker jag illa om konsumtionssamhällets slit-och-släng mentalitet där allt ska var billigt, helst så billigt att du kan slänga bort det nästan meddetsamma. Jag är nog rätt gammalmodig men jag gillar att hålla ordning på mina grejor så att de håller länge. (Men för övrigt är jag en god och glad konsument som gör mitt bästa för att bidra till ett högre BNP.)
   
  Hur många av er har någon gång köpt något på IKEA eller HM bara för att det var så otroligt billigt bara för att konstatera att varan åkte in i ett skåp och aldrig användes? Det har hänt mig och det gör mig nästan sjuk att bara tänka på. Sådant beteende beror på att löneskillnaderna mellan den rika och fattiga delen av världen är enorma. Vem som helst i Europa kan köpa ett par timmars arbete av en Bangladeshisk sömmerska eller Indonesisk snickare för ett pris som motsvarar en kopp ekologisk espresso på ett Café. Om tredje världens människor skulle få sin efterlängtade löneökning så kommer också priserna att stiga, vilket väl borde medföra att billigsamhället upphör. Detta är en viktig komponent mot ett mer sparsamt och hållbart samhälle. Mindre pengar till onödig konsumtion.
   
  Moral och etik. Även om planeten går åt skogen så ska ingen kunna anklaga mig, jag har gott samvete. Det är vad det handlar om.
   
   

 3. Peter F

  Så här skrev Billy m fl (de vanliga namnen förstås) för drygt 1 år sedan i GP.
  http://www.gp.se/nyheter/debatt/1.1031399-klimatfragan-kraver-en-ny-global-etik

 4. Håkan R

  När jag läser om de ”nya predikanterna” tänker jag alltid på Joe Hills sång The Preacher and the Slave

  Long-haired preachers come out every night
   Try to tell you what’s wrong and what’s right
   But when asked how ’bout something to eat
   They will answer in voices so sweet

   You will eat, bye and bye
   In that glorious land above the sky
   Work and pray, live on hay
   You’ll get pie in the sky when you die

 5. bom

  Hade Billy flugit från Göteborg till Stockholm? Blev han avlönad av ABF? Kommer han att plantera träd i Afrika för pengarna eller går dom oavkortade till det ryska företaget som släpper valrosslik i huvudet på isbjörnarna?
  I dag predikar Annika Jacobson(Chef Greenpeace)-Håkan Wirten(generalsekreterare WWF) och Svante Axelsson(dito SNF) på SvD Brännpunkt att RajRaj ”Bör lära sig av Obama”. Vore det inte underbart om vissa kunde lära sig att bara hålla käft och svälja sina pekpinnar!

 6. Gunbo

  S Andersson #2,
  ”Sådant beteende beror på att löneskillnaderna mellan den rika och fattiga delen av världen är enorma. Vem som helst i Europa kan köpa ett par timmars arbete av en Bangladeshisk sömmerska eller Indonesisk snickare för ett pris som motsvarar en kopp ekologisk espresso på ett Café. Om tredje världens människor skulle få sin efterlängtade löneökning så kommer också priserna att stiga, vilket väl borde medföra att billigsamhället upphör. Detta är en viktig komponent mot ett mer sparsamt och hållbart samhälle. Mindre pengar till onödig konsumtion.”
   
  Jag håller fullständigt med! Tack!

 7. bom

  Och somliga har helt slukats av sina pekpinnar tydligen!

 8. Sten Kaijser

  S.andersson #6
  ((och Gunbo 🙂
  Jag instämmer helt
  Det viktigaste idag är att ”den fattiga världen” blir rikare

 9. Håkan Bergman

  Men utvecklingen går ju åt rätt håll, mer och mer av konsumtionen består av immateriella värden. Unga konsumenter idag betalar utan att blinka flera tusen extra för ”rätt” mobiltelefon, flera hundra extra för ”rätt” märke på jeansen eller kalsongerna och tiotals % extra för ”rätt” märke på mjölken, grönsakerna eller vad det nu är som för tillfället råkar vara hippt. Tänk om alla vore lika snåla som jag som bara ser till varans materiella värde, då skulle vi behöva ett tjog nya planeter!

 10. bom

  Han åkte tåg och deltagarna fick ge ett frivilligt bidrag för att täcka biljettkostnaden. Om han fick betalt eller inte vet jag inte men det är nog inte så troligt.

   

 11. Fredrik

  Skall sådana här förenklade och aptitliga budskap användas i skolorna? Jag måste säga att jag blir illa till mods vid tanken på det.

 12. Jimmy

  Jag följde länken ”Radikalisera klimatpolitiken nu” och kollade under fliken Andra Stödjare. Där hittade jag namnet
  Annika Carlsson-Kanyama som tydligen jobbar som forskningschef på något som kallas Climatools.   (ett tvärvetenskapligt forskningssamarbete mellan FOI (Totalförsvarets ForskningsInstitut), KTH, Konjunkturinstitutet och Umeå universitet och som  arbetar med att ta fram en uppsättning verktyg som underlättar för samhällsplanerare och beslutsfattare att anpassa samhället till konsekvenserna av klimatförändringen)

  Under fliken Publikationer hittade jag bl.a. följande ”forskningsrapporter” från 2012 med lite utdrag från respektive sammanfattning.
   

  Vad är rättvis klimatanpassning?

  ”Klimatförändringarna innebär att vi får ett varmare och fuktigare klimat världen över med följder som översvämningar, värmeböljor och stormvindar”.
  Framtida havsnivåhöjning i kommunal planering
  Ett varmare klimat innebär stigande havsnivåer. Samhället behöver förbereda sig på att hantera dessa, trots de osäkerheter som råder kring hur snabb och omfattande havsnivåhöjningen kommer att bli.
  De flesta kustkommunerna i södra Sverige planerar inte för havsnivåhöjning över en meter på hundra års sikt, trots att detfinns vetenskapliga studier som tyder på högre nivåer.
   
  Hur individen uppfattar negativa effekter av klimatförändringarna.
  Klimatet förändras och kommer att fortsätta förändras inom en överskådlig framtid, även om vi skulle kunna stoppa alla utsläpp av växthusgaser redan idag. För att möta det förändrade klimatet måste vi anpassa samhället så att det klarar en stigande medeltemperatur, stigande havsnivåer och mer extremväder som värmeböljor eller kraftig nederbörd.

  Integrera genus i klimatanpassningen!

  Den här rapporten beskriver hur genus kan föras in i det lokala klimatanpassningsarbetet. Syftet är att ge kommuner ökad kännedom om hur klimatförändringarna påverkar kvinnor respektive män, och att ringa in en uppsättning metoder och verktyg som kan användas för att göra det kommunala klimatarbetet mer genusintegrerat.

   

  Använd socioekonomiska scenarier i klimatanpassning –

  en vägledning

  Klimatförändringarna är ett faktum. Även med begränsningar av utsläppen kommer vi att få ett varmare klimat i Sverige. Klimatanpassning är därför en nödvändighet.Denna vägledning beskriver hur socioekonomiska scenarier kan användas i klimatanpassningsarbetet.

   

   

  Väl använda skattepengar, eller?

   
   
   
   
   
   
   
   
   

 13. Jimmy

  Ooops!  I min tidigare kommentar blev det visst lite blandad texttjocklek…   Titlarna på forskningsrapporterna är:
   
  – Vad är en rättvis klimatanpassning
  – Framtida havsnivåhöjning i kommunal planering
  – Hur individen uppfattar negativa effekter av klimatförändringarna
  – Integrera genus i klimatanpassningen
  – använd socioekonomiska scenarier i klimatanpassning – en vägledning

 14. Stickan no1

  Jösses vad jag hajade till när jag skummade artikeln. Läste först:
  ”Det var första föreläsningen i en serie kallad ”När lammen tystnar…” som Klimataktion just nu genomför”
  Såg att det var fel men roade mig ändå att googla ”När lammen tystnar…”
  Den film jag och säkert många andra kom att associera till och som Wiki så snällt beskriver med följande rader:
  ”En FBI-agent under utbildning skickas till den inspärrade, extremt farlige, psykopatiske seriemördaren och psykiatern Hannibal Lecter för att möjligen få någon information om mördaren från honom. ..
  Det blir en kamp mot klockan som kräver att myndigheterna får hjälp av någon som kan sätta sig in i hur en seriemördare tänker – doktor Hannibal Lecter.”
  Och föreläsaren är fil dr i Psykologi och talar under en rubrik som associerar till en annan, iofs fiktiv, men än mer känd doktor i psykologi.
  Undrar vad en psykolog skulle säga om det. 😉
   
   

 15. Jimmy

  Här är länken till Climatools.
  http://www.foi.se/sv/Kunder–Partners/Projekt/Climatools/Climatools/
   

 16. Olav Gjelten

  För länge sedan läste jag en artickel om katastrofdyrkare, vilka de är och vilket lidande dessa människor känner när katastroferna uteblir.
  Vår tids katastrofdyrkare i västvärlden är de som litat på alla tvärsäkra uttalanden om ett skenande klimat där klimatflyktingar från varmare länder i miljontal skulle välla in över det som tidigare varit tundraområden och djupa barrskogar, samma människor hade också litat på att polarisarna skulle smälta och hela världens kuststäder skulle ligga under mångmetersdjupt vatten. De förlitade sig på att isbjörnarna skulle drunkna, att Golfströmmen skulle upphöra eller ändra riktning  – och tusentals hemskheter till lovades skulle inträffa…..
  Inte nog med att klimatflyktingar envetet fortsätter att söka sig från kalla till varmare länder, att isbjörnarna fortsätter att leva och dessutom bli allt fler, inte nog med att kusterna inte ser röken av någon stigning av havsytan, vilket i sin tur kan bero på att polarisarna bara växer och växer. Stormarna som utlovades skulle bli båda fler och kraftigare, har i stället blivit färre och svagare. Och det för katastrofdyrkarna säkert värsta av allt, och som kan ta död på allt vad framtidstro heter, måste väl ändå vara att temperaturen över hela världen helt vägrat att stiga på snart tjugo år.
   
  Psykologer har säkert en diagnos på den här typen av reaktion, en olidlig besvikelse över att den katastrof man väntat på inte vill infinna sig. Det skulle vara av av stort intresse on någon kan ge mig ett svar.
   

 17. pekke

  I Tyskland skenar elpriset p.g.a. EnergieWende.
   
  http://www.spiegel.de/international/germany/high-costs-and-errors-of-german-transition-to-renewable-energy-a-920288.html#js-article-comments-box-pager

 18. Gunbo

  Olav Gjelten #16,
  Jag läste någonstans (minns inte var) om mångas besvikelse över att världen inte gick under den 21 december i fjol som Maya-kalendern hade utlovat. Jag, åtminstone, har ingen diagnos för denna knäppa reaktion.
  Men jag har inte hört folk beklaga sig över att klimatkatastrofen uteblivit. Har du?

 19. Staffan D.

  (C) vill förbjuda fracking.  Och 2050 ska vi vara klimatneutrala, utan utsläpp av växthusgaser.  (Ni vet, CO2 förstås [carbon pollution!], men också vattenånga (H2O), och sådant som N2O,  CH4 och O3…)
  http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=83&grupp=10974&artikel=5637613

  –  (C) ansluter sig nu åsiktsmässigt till (Mp).  Redan den 1 april 2012 slog Mp på DN Debatt fast att ”2050 måste utsläppen vara noll.  Först då har vi 50% chans att undvika en klimatkatastrof”.
  –  (C) hette Bondeförbundet en gång för länge sedan.  Nu är man en trendig organisation centrerad på Södermalm.

 20. Staffan D.

  Lite statistik:  Jordytans temperatur ökade 0,74ºC åren 1906-2005.  (Wikipedia: Global Warming) 

  Uppsala Observatorium’s mätningar 1722–nu (en siffra per dag) — juli månad:
  1730-talet 17,5º i snitt, från 14,8º år 1731, till 20,1º år 1730
  2000-talet 17,8º i snitt, från 15,4º år 2000, till 19,8º år 2003

  Samma mätningar (medeltal för juli):
  Maximum 20º per år – elva gånger.  (1752 rentav 21º)
  Minimum  13º per år – tio gånger.   (1902 rentav 12,8º)

  Sveriges värmerekord: 
  Maj……..32,0°C………..Kristianstad…..28 maj 1892
  Juni……..38,0°C………..Målilla …………29 juni 1947
  Juli………38,0°C………..Ultuna………….9 juli 1933
  Augusti..36,8°C………..Holma………….9 augusti 1975
  (Wikipedia:  Svenska väderrekord)

 21. Karl-Oskar

  Gunbo # 18
  Katastrofer är ju inte roliga men nog hade man förväntat sej lite varmare klimat efter alla tusentals kronorna som man har betalat i klimatskatt. 

 22. Pelle L

  Staffan D. #20
   
  Bra!
   
  Jag har saknat din temperaturstatistik från Uppsala ett tag nu.
  Välkommen tillbaka!
   
  Det är väl som Lennart Bengtsson brukar skriva (fritt ur minnet):
  ”Hade inte meteorologerna talat om det för oss, hade ingen märkt att det har blivit varmare”.

 23. Vad är det du säger, Gunbo!?
   
   
  Har du missat precis alla stort uppslagna mediereportage om att klimathottroende och dito -junkies och anhängare är fullständigt förtvivlade över alla uteblivna profetior och katastrofer?
   
  Är det därav du drar slutsatsen att de inte finns? För att du har missat att matas med information om dem?
   
  Nåväl, kanske du iaf har noterat dem som ändå blivit lite lättade över tex Sandy eller förra årets arktiska sommar is. Numera blir de ju glada om det är varmt eller torrt på ngt ställe samtidigt som det är kallt eller regnigt på ett annat

 24. Staffan D.

  1961 började jag motions-springa, då i Haga-parken.  (Motions-spår fanns inte då;  inte ens på t.ex. Lida friluftsgård utanför Tumba.  Inga ”rund-spår”!)  Jag har fortsatt, idag i stadsskogen här i Peking, ett par gånger i veckan.
  –  Och från 1978 till nästan nu har jag paddlat kanot ute i skärgården;  Oskarshamn–Arholma, ungefär.
  –  Man får en viss uppfattning om temperaturen då!  Speciellt extrem-värdena, om det skulle bli några sådana!
  –  Men den egentligen enda förändring som märktes var att vintrarna ”försvann” 1989 och några år framåt.  Förr var fem-åringarna ute och kavade på julklapps-skidorna så fort det kommit lite snö;  idag är det inte så.  ”Skidor?? Vad är det, mamma?”
  –  Nu förstår ju jag med att verkliga forskare sällan har tid att lämna laboratoriet, där de håller kontroll över klimatet.  95% i alla fall, konstaterar IPCC.
  –  Somliga här på TCS var ju igång redan 2003, kanske ännu tidigare, med att varna för den katastrof som kommer:  ”Vi brinner upp!!”   (Och politikerna med?  Mp?   Tror jag det!  ”I bästa fall 50% chans att undvika en katastrof!  Om vi får slut på carbon-pollutionen!”)
  –  Förr gick man till de radikala frikyrkorna för sådant…

 25. Staffan D.

  ”Tropiska stormen ’Gabrielle’ slocknar:  Varför har tropiska orkan-säsongen varit så lugn?  ’Gabrielle’ var sjunde tropiska cyklonen i år, men hittills har inga orkaner bildats, vilket är ovanligt.  Ytterligare 10 orkan-fria dagar [15 sep] skulle innebära ett rekord [räknat från 1967].”  CS Monitor, 5 sep.
  –  Man fortsätter:  ”Ett mått på säsongens oomph kallas Accumulated Cyclone Energy – ett mått på den energi de tropiska cyklonerna har över en säsong.  Fram till 5 sep har detta ACE-index endast nått upp till 25% av snittet för 1981–2010.”
  –  ”Toppen på orkan-säsongen i Atlanten kommer i mitten av oktober, så det finns tid kvar.  Men om ingen orkan kommit den 8 oktober är det ett rekord.  År 1905 kom säsongens första orkan på detta datum.”
  http://www.csmonitor.com/Environment/2013/0905/Tropical-storm-Gabrielle-fizzles-Why-has-hurricane-season-been-so-calm-video

 26. Karl-Johan Lehtinen

  Stalinistisk hjärntvätt i grönmålad tappning. Man kan se skuggor från forna tider röra sig i bakgrunden…
   

 27. Staffan D.

  ”Klimatet” är politiskt farligt i USA.  I Virginia, inte minst.  Men ”NextGen Climate Action Committee” (Demokrater förstås) kämpar intensivt mot upphett(s)ningen vi alla plågas av!
  –  Man har lagt ut nästan en miljon dollar på TV-ads mot republikanske guvernörskandidaten Ken Cuccinelli.  Han är en ”Noted Climate-Change Denier” som fört en kampanj mot klimatexperten Michael Mann !  Då förstår ni!
  –  Nu hade NextGen hyrt en skådis som såg ut som Cuccinelli (efter lite justeringar;  han hade ’prosthetics’ [proteser] inlimmade i ansiktet och var klädd som denne).
  –  Märkligt nog såg personalen på Virginia Aquarium direkt att det inte var Cuccinelli, och larmade polisen.  Innan något värre hänt.
  –  I stället hyrde NextGen ett flygplan som flög över matchen på Virginias fotbolls-stadium med en ’flagga’ att Cuccinelli stödde motsidan, Utah-universitetet!  Och det förstår ni ju att ingen skulle röstat på honom om något så hemskt blev trott!
  –  Tur att NextGen Climate Action kämpar för sanningen!  Och klimatet!
  http://hamptonroads.com/2013/09/was-ken-cuccinelli-aquarium-tale-sounds-fishy