Klimatpolitiska reträtter

Som några av er redan uppmärksammat så har det skett en del på den politiska fronten i veckan:
Det är nu omöjligt att få igenom ett cap-and-trade förslag i den amerikanska senaten i år. Samtliga republikaner är emot och man har inte lyckats mobilisera tillräckligt många demokrater. I höst är det val till husen och det finns då en klar risk/möjlighet att demokraterna blir av med sin majoritet, vilket inte heller ökar chanserna att få igenom ett sådant förslag de närmsta åren.
http://www.politico.com/news/stories/0710/40109.html
Trots att klimatlobbyn spenderat över 100 miljoner dollar för att köpa över republikaner till ”sin” sida så lyckades de inte med en enda.
http://www.thegwpf.org/opinion-pros-a-cons/1301-green-lobby-spent-100-million-but-couldnt-get-a-single-republican-convert.html
I The Times of India säger miljöminister Jairam Ramesh att han inte har några förhoppningar på att man skall komma fram till några bindande avtal i Mexico i december. De utvecklade industrinationerna har inte ens lyckats fullfölja vad de lovade i Köpenhamn.
http://timesofindia.indiatimes.com/india/No-hope-of-any-climate-treaty-in-Mexico-Ramesh/articleshow/6201243.cms
Under tiden har den nya Brittiska regeringen skurit ned på anslagen till sina departement för utredning och rådgivning angående klimatpolitiken. Stor förtrytelse bland de gröna.
http://af.reuters.com/article/energyOilNews/idAFLDE66L21B20100722
I Australien har den nytillträdda premiärminister  Julia Gillard deklarerat att hon vill skjuta på beslutet om en cap-and-trade där. En ”Citizen’s Assembly” skall först (under ett år) gå igenom hela AGW-frågan. JoNova analyserar: http://joannenova.com.au/2010/07/gillards-non-plan-for-the-climate/
Lägger vi till tidigare nyheter om nedskärningar för vind- och solkraftsprojekt i Tyskland, Spanien, Italien och andra ställen, så är det tydligt att det sker en reträtt i klimatpolitiken. Men retoriken är än så länge oförändrad. Alla ledande politiker säger sig vilja satsa på att bekämpa CO2-användningen. Men att det kanske inte är så lätt som man tidigare trott …
När skall någon våga tala ur skägget?
Ingemar Nordin

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Det tar tid att svänga en supertanker. (eller bromsa in)
    Men det är på G
    Härliga tider, strålande tider.
    Men det gäller att inte tappa sugen och tro att slaget är vunnet. För det är nämligen inget slag, det är en alltid pågående kamp.
    Tappa inte sugen! Världen är full av tappade sugar

  2. Slabadang

    Ingemar!
    England ahr fått betala ett högt pris genom att agera målvakt för CRU/IPCC/FN.Nu är det bara en fråga om prestigemässig sammanhållning som gör att västs poitiska ledare inte låter bilan falla fritt. Det är decenner av propaganda som skall blåsas av på bara ett halvår.Det funkar helt enkelt inte.Pjäser måste flyttas tjänster utlysas/utbytas. Nytt politiskt budskap med nytt politiskt innehåll måste skapas. De hoppar inte vidare förrens de har en ny platta att stå på.
    Det tragiska är och samtidigt tankeväckande är att kanske världens största fredliga projekt som WGWpropagandan är är ett falsifikat från början till slut.Vad säger det om FN och det politiska ledarskapet?

  3. L

    Jag tycker att alla politiker och journalister ska åka till Mexico på egen bekostnad. Det skulle motivera dom att bättre sätta sig in i frågan och avgöra om dom verkligen tror på CO2-hypotesen. Jag gissar att antalet skeptiker snabbt skulle öka med ökad kunskap…

  4. Håkan Bergman

    L # 3
    Men anarkisterna kan vi väl bjussa, så att dom får göra lite jämförande studier av Dansk resp. Mexikansk polis.
    Med reträtten kommer också fraktionsstriderna:
    http://wattsupwiththat.com/2010/07/24/eu-climate-exchange-website-hacked/#more-22493
     
    Passa f.ö. på att skaffa ett riktigt snyggt utsläppscertifikat:
    http://www.freecarbonoffsets.com/home.do

  5. Karin

    Slabadang #2
     
    Jag tycker rätt och slätt att FN är en (ursäkta språket) Skitorganisation! Sedan jag hörde att de klampade in i den ”friska” delen av Kongo, Kachanga, och sköt det sönder och samman, allt medan man stödde @X%C Lumumba???!
     
    Kanske passade de på att se till att Dag Hammarskiölds plan råkade bli nerskjutet?  (min alldeles egna lilla konspirationsteori)  ; )
    Jag har svårt att tänka mig att han var införstådd med de planerna!

  6. L

    Håkan B, med tanke på hur liten konferensen skulle bli med mitt förslag, kan man lätt flytta den till okänd ort med en turistbuss… 😉

  7. Jensen

    Två områden , som jag funderat mycket över, varför det säkerligen blir en évig´ kamp mellan AGW- och realister.
     Punkt 1: vadan den väldiga anomositeten mellan lägren
    Punkt 2: varför tycks vardera lägren vara trovärdiga ( enl. min enkla förståelse) betr växthus effektens vetenskapliga grund.
    P.1 AGW-aktivisterna hyllar principen ändamålet helgar medlen. När skeptikerna eg. vänder sig mot den obevisade CO2 teorin tror AGW-akt. att skeptikerna  till 100% är motståndare till ändamålet (energieffektivisering och reduktion av fossilenergiförbrukning). Säkerligen är skeptikerna ej obstinata motståndare till ändamålet, som åtminstone jag mycket väl kan ha som ledstjärna.  Diskussionsunderlaget vilar sålunda på bräcklig grund varav  massiv missförståelse.
    Punkt 2: När man läser de enormt kunniga argumenten till den vetenskapliga förklaringen av växthuseffekten, slås man av en brist, nämligen bristen på tidsfaktorn.  I en synnerligen intressant tråd, nyligen på WUWT,  hävdades av Pielke Sr. att CO2 har egenskap att fördröja avkylningen av tellus. sålunda en slags växthuseffekt. Samtidigt hävdas från kritikerna  t.ex. Claes  Johnson och Miscolzci, lika trovärdigt att  växthuseffekten eg. är s.k. adiabatisk, som bättre ansluter sig till fysikaliska gaslagar och termodynamiska lagar.
    Bägge teorierna ter sig för mig (lekman) som trovärdiga men samtidigt oförenliga. Dock en skillnad : Den konventionella (CO2)  ter sig för mig  som en slags tills vidare -effekt men den adiabatiska som en mer absolut effekt, sålunda olika tidsperspektiv, vilka ej är klargjorda, och därmed är kanske  teorierna  riktiga men ändå oförenliga.
    Kan någon hjälpa mig till en högre nivå  av min relativa okunskap?

  8. Slabadang

    Jensen!
    Du ligger redan högre än IPCC!!!  🙂

  9. L

    Jensen, punkt 1 är lätt att förklara. Idag är det politiskt korrekt att använda principen ändamålet helgar medlen och hade man inte försökt blåsa upp en koldioxidballong kanske debatten uteblivit.
     
    Jag ser något liknande när man infört en 0,2 promilles gräns för sjöfylleri. Ingen protesterar trots att det hade varit betydligt vettigare att ha 0,5 promille. Antalet dödsolyckor per år man kan undvika genom den hårdare gränsen är sannolikt mindre än antalet vårdrelaterade dödsfall på en eftermiddag…

  10. Jensen

    Som ett applikatoriskt exempel på mina tidsperspektivfunderingar frågade jag min fru hur varmt det överblivna morgonkaffet i termosen blir på förmiddagen? Hett på eftermiddagen?  Varmt!  Nästa morgon? Ljummet  Efter ett par dagar?? rumstemperatur!!!
    I den ovannämnda tråden på WUWT undrade någon varför man ej hade använt CO2 i stället för vacuum för att utnyttja heat trapping effekten. Uppfinnaren kunde kanske blivit miljonär?

  11. Pingback

    […] This post was mentioned on Twitter by Daniel Enestubbe, Maggie T Crusell. Maggie T Crusell said: Klimatpolitiska reträtter: Som några av er redan uppmärksammat så har det skett en del på den politiska fronten i … http://bit.ly/ayDcqo […]

  12. ingemar

    Jensen #7,
    Jag håller med dig beträffande pkt 1. Polariseringen i två läger, eller ”tribalism” som Judith Curry kallar det, är en effekt av att vissa centralt placerade forskare har dragit in resten av klimatfältet i detta. I icke-politiserad vetenskap, där det övergripande målet är att få fram ny kunskap, så är det tillåtet att komma med kritik mot de olika hypoteser som förs fram utan att bli stämplad socialt. Jag skulle gissa att den stora majoriteten av klimatforskare tycker att det hela är mycket olustigt, men tvingas tiga för att inte hamna utanför det som den inre kretsen kallar för ”vetenskap”.
    Det är ett skickligt retoriskt grepp från den inre kretsen att göra denna skarpa polarisering i ”vetenskapare” versus ”skeptiker”. Sanningen är förstås att det finns klimatforskare som förespråkar CO2-teorin och det finns klimatforskare som är skeptiska.

  13. Bim

    Jensen # 10
    Tanken är genial! Men ändå bättre är ju att ersätta vacuumet med AGW. Då hade ju kaffet blivit varmare och varmare tills det blev katastrofalt varmt.
    Men den patentansökan har nog Rockström redan skickat in. 😀

  14. Addi

    OTT
    ”Värmerekord” i Norge:
    http://www.adressa.no/vaeret/article1510049.ece

  15. ingemar

    Addi #13
    Det är kanske i Norge (och Sverige) som all kylan finns. Ty alla andra platser i världen tycks värmas upp snabbare än överallt annars. Se underhållande inlägg från Tom Nelson på WUWT:
    http://wattsupwiththat.com/2010/07/24/faster-than-everyplace-else/#more-22488

  16. Pär Green

    <!– /* Font Definitions */ @font-face {font-family:”Cambria Math”; panose-1:2 4 5 3 5 4 6 3 2 4; mso-font-charset:0; mso-generic-font-family:roman; mso-font-pitch:variable; mso-font-signature:-1610611985 1107304683 0 0 159 0;} @font-face {font-family:Calibri; panose-1:2 15 5 2 2 2 4 3 2 4; mso-font-charset:0; mso-generic-font-family:swiss; mso-font-pitch:variable; mso-font-signature:-1610611985 1073750139 0 0 159 0;} /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-unhide:no; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:””; margin-top:0cm; margin-right:0cm; margin-bottom:10.0pt; margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:”Calibri”,”sans-serif”; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:Calibri; mso-fareast-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:”Times New Roman”; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} .MsoChpDefault {mso-style-type:export-only; mso-default-props:yes; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:Calibri; mso-fareast-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:”Times New Roman”; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} .MsoPapDefault {mso-style-type:export-only; margin-bottom:10.0pt; line-height:115%;} @page WordSection1 {size:612.0pt 792.0pt; margin:70.85pt 70.85pt 70.85pt 70.85pt; mso-header-margin:36.0pt; mso-footer-margin:36.0pt; mso-paper-source:0;} div.WordSection1 {page:WordSection1;} –>
    /* Style Definitions */
    table.MsoNormalTable
    {mso-style-name:”Normal tabell”;
    mso-tstyle-rowband-size:0;
    mso-tstyle-colband-size:0;
    mso-style-noshow:yes;
    mso-style-priority:99;
    mso-style-qformat:yes;
    mso-style-parent:””;
    mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
    mso-para-margin-top:0cm;
    mso-para-margin-right:0cm;
    mso-para-margin-bottom:10.0pt;
    mso-para-margin-left:0cm;
    line-height:115%;
    mso-pagination:widow-orphan;
    font-size:11.0pt;
    font-family:”Calibri”,”sans-serif”;
    mso-ascii-font-family:Calibri;
    mso-ascii-theme-font:minor-latin;
    mso-fareast-font-family:”Times New Roman”;
    mso-fareast-theme-font:minor-fareast;
    mso-hansi-font-family:Calibri;
    mso-hansi-theme-font:minor-latin;}
    Debatten för och emot kan hålla på i all evighet utan att någon vinner!
    Varför inte göra ett upprop till samtliga partier i Sverige och kräva ett totalstopp på energiskatter, utsläppsrätigheter och kräva utökad forskning på effektiva energikällor! Teknik som återanvänder ”utbränd” kärnkraftsavfall till ny teknik? Ingen vill ha lagring av farligt avfall som kan återanvändas! Ett totalstopp för intermittent energiproduktion, vindkraft. Klimatdebatten är enbart en inkomstkälla för oseriösa företag som inte har något som helst ansvar. Kräv ett stopp och avvakta tills vetenskapen kan med säkerhet fastställa vad som kan påverka ett klimat! Ett stopp är ett krav tills nästa rapport presenteras!
    BP är ett typexempel! Varför inte i förväg konstruera en ”tratt” som hanterar olyckor? Kräv att partierna tar ett ansvar och inte enbart svansa med utan ansvar.
    De så kallade allianser är redan före valet beredda på att samverka, tex. MP säger före valet att de är för ett samarbete med Alliansen.

  17. Pär Green

    Klistra in från Word var ingen bra ide!
    Ursäkta.
    Debatten för och emot kan hålla på i all evighet utan att någon vinner!
    Varför inte göra ett upprop till samtliga partier i Sverige och kräva ett totalstopp på energiskatter, utsläppsrätigheter och kräva utökad forskning på effektiva energikällor! Teknik som återanvänder ”utbränd” kärnkraftsavfall till ny teknik? Ingen vill ha lagring av farligt avfall som kan återanvändas! Ett totalstopp för intermittent energiproduktion, vindkraft. Klimatdebatten är enbart en inkomstkälla för oseriösa företag som inte har något som helst ansvar. Kräv ett stopp och avvakta tills vetenskapen kan med säkerhet fastställa vad som kan påverka ett klimat! Ett stopp är ett krav tills nästa rapport presenteras!
    BP är ett typexempel! Varför inte i förväg konstruera en ”tratt” som hanterar olyckor? Kräv att partierna tar ett ansvar och inte enbart svansa med utan ansvar.
    De så kallade allianser är redan före valet beredda på att samverka, tex. MP säger före valet att de är för ett samarbete med Alliansen.

  18. Slabadang

    Bim och Jensen!
    🙂 

  19. Håkan Sjögren

    Jensen # 10 : Inom IPCC har man nog låtit vacuum stiga sig åt huvudet, så man ser nog inte skogen för bara trän.
    Mvh, Håkan.

  20. Bim

    Slabadang
    Du skrattar, du, men vacuum är ju ingenting. AGW är ju ännu mindre, så det borde ju funka…

  21. Lena Krantz

    Det går lååååångsamt att ändra kurs på skutan men det går i alla fall åt rätt håll verkar det som.
    Det är bra, det är mycket bra!
    🙂

  22. Håkan,
    vacuum som stiger åt huvudet.  🙂 Låter som en sammanblandning eller ?
    Man ska inte ropa hej förrän bränt barn luktar illa

  23. Slabadang

    Jensen Stilbs mfl!
    Som konsekvens av Pielke SRs senaste artikel på WUWT så drog den en lavin med kommentarer angående den grundläggande strålningfysiken co2 btydelse/egenskaper. Det är ruggigt många kompetenta kommentarer (Phd`s) och genom att läsa dem kan man väl knappast dra slutasatsen att ”Science is settled”. Peter Stilbs argument återkommer och tydligt är att bland fysiker är skepticismen utbredd.
    http://wattsupwiththat.com/2010/07/23/quantifying-the-greenhouse-effect/#comments
    Argumenten emot ”växthuseffekten” haglar men det går även erkännande/delerkännandena.

  24. Bim

    Lena Krantz# 20
    Ja, det är skönt, speciellt att kursen ändrats 90 gader…Rakt ner. Ändå bättre är det att Al går och tappar brallorna. 😀

  25. Bertel

    Pär Green #16
    Kan bara hålla med dig och med dårens envishet är jag övertygad att inom snar framtid kommer någon eller några partier agera emot rådande konsensus om klimatnödvändiga åtgärder tex koldioxidskatt mm(om inte poletten har redan ramlat ner).
    Medelsvennson ink Engelsmän,Amerikaner  har redan reagerat(stöd/tilltron för för sk AGW-teorin har minskat rejält)

  26. Pär Green

    Bertel #24
    Har du inte redan läst vad Björn skriver så gör det!
    Är fritt fram för övriga att läsa!
    Ger en tydlig information om hur systemet fungerar!
    http://www.dubu.se/index-filer/Page321.htm

  27. Anders L

    I februari i år nådde CO2 över 390 ppm för första gången. Just nu ligger nivån på 392 ppm. (Förindustriell halt av CO2: 285 ppm.) Om den nuvarande takten håller så kommer vi över 400 ppm under 2014. Självklart är det viktigt att försöka bagatellisera en 40%-ökning av den viktigaste växthusgasen (ja, viktigare än H2O, pga livslängd och den jämna fördelningen i atmosfären). Det kan ju vara så att planeten råkar bli varmare av sig själv, av en ren slump, samtidigt som mänskligheten förändrar atmosfärens sammansättning. Det är i alla fall den ”skeptiska” teorin. Det kan ju också vara så att jag får ont i tummen av en ren slump samtidigt som jag råkar slå mig på tummen med hammaren. Det kan ju vara så. Men är det troligt?

  28. Slabadang

    ja Tänkl Anders L!!
    Vikken grön planet det kan bli!

  29. Anders L#26
     
    Dina skriverier här på TCS förefaller en smula kinky.
    Det verkar helt enkelt som att du ägnar dig åt koldioxidonani.
    Är det skönt?

  30. Pär Green

    Anders L #26
    Ta något varmt att dricka, så känns det säkert bättre imorgon!
    Om inte, är det kanske kroniskt!

  31. Skickade just följande inlägg till GP debatt:
    Hej!
    Ja, just det: Tack för de allsidiga debattinläggen angående fisket med tips om … Vädret och det framtida klimatet har ju varit på tapeten i medierna under lång tid. Tyvärr har rapporteringen hittills inte varit känd för någon större allsidighet, men nu tycks det ha vänt. På bloggen The Climate Scam skriver idag professor Ingemar Nordin om ”Den klimatpolitiska reträtten”. Hans ger tips om hur klimatpolitiken långsamt förändras världen över. Avslutningsorden är uppmanande ”När ska någon våga tala ur skägget?”. 
    Göteborg har ju inte minst sedan Handelstidningens tid rykte om sig att vara säte för det fria ordet. Hur vore det om ni på GP-debatt följde upp denna tradition och talade ur skägget genom att ge utrymme för olika röster i klimatfrågan? Ingemar Nordin som är vetenskapsteoretiker vore en synnerligen lämpad röst. Hans regelbunda inlägg på The Climate Scam sedan januari har varit enormt uppskattade för sin allmänt vetenskapliga hållning och är värda en större läsekrets än denna blogg. Om ni sedan fördjupar er i bloggen finner ni säkert någon mera klimatvetenskapligt inriktad skribent, som kan balansera eventuella röster från etablissimanget.
    Mvh
    Ann Löfving-Henriksson
    PS Skickar detta upprop även till bloggen DS  
     

  32. Håkan Bergman

    Sjäv slåmigpåtummen-kompenserar jag, så får nån annan slå sig på tummen!

  33. Att republikanerna är emot C & T applåderar jag även om det partiet är ett skämt, liksom Demokraterna förstås också är, men vad jag inte förstår är varför de ultrareligiösa inte tror på AGW-teorin. De borde ju se den som det yttersta exemplet på guds existens, människan är skapad av den stora rymdpappan och alla hans fel förs över till oss.
     
    Men man får väl tacka och bocka för detta stöd, även om det inte är ett stöd jag helst skulle vilja ha om jag var forskare tveksamt inställd till AGW och ateist, såsom majoriteten av världens forskare uppenbarligen är.

  34. Håkan Sjögren

    Ingvar Engelbrecht # 21 : Kaka söker maka, ju. Eller: lika barn leka bäst. Mvh, Håkan.

  35. Christopher E

    Anders L;
     
    Fortfarande en bit kvar till dinosauriernas 3000 ppm, då…
     
    Med andra ord; om en alarmist har ont i tummen betyder det för dem  att en hammare måste varit framme (även om ingen observerats), för någon annan förklaring ryms inte i tumme-modelleringen.
     
    Du är som många alarmister förtjust i att använda procent. Men vi talar om 40% ökning av 0,0285%… som du vet en så liten förändring av växthuseffekten att strålningsmässigt 1% skillnad i molntäcke skulle åstadkomma samma sak.
     
    Är det också helt ovidkommande för dig att jordens temperatur ändrats minst lika mycket i perioder utan några signifikanta ändringar av CO2?
     
    Det var värst vad tyst du blivit om isen i Arktis sista tiden också… det var ju inte länge sedan du redan tagit ut rekord i förskott* med stora ord… 🙂
     
    (* obs. ”rekord” för alarmister betyder i detta fall under blott 30 år…)
     
    Jag fascineras också fortfarande av den typ av alarmist som Anders är, som längtar efter nya rekord (trots att de borde vara dåliga nyheter inom den läran). Inte ett helt ovanligt fenomen i fler domedagsförhärligande religioner. (Rosenhane uttryckte det lite mindre finkänsligt 😀 )

  36. Anders L #26
    Gång efter annan redovisar du din förståelse av dels ’klodixidteorin’ och även det du tror är  ’skepitker teorin’ ..
    ”en 40%-ökning av den viktigaste växthusgasen ..”
    Man får ont i tummen av hammarslag !?
    Såpass! 🙂

  37. Gunnar E

    Anders L
    I växthus för ex.v. paprika , tomater mm rek kring 500 ppm har jag hört och det anses inte vara dålig arbetsmiljö

  38. Gunnar E

    Anders L
    I växthus för ex.v. paprika , tomater mm rek kring 500 ppm har jag hört och det anses inte vara dålig arbetsmiljö

  39. Skogsmannen

    Jonas N #35!
    Tänk på att det som säges inte alltid är så illa sagt som det är menat.
    Ibland har man bara otur när man tänker!

  40. Lena Krantz

    Bim #23
    Som jag förstod det så tappade inte Al brallorna
    han drog av dem alldeles frivilligt..
    ha ha ha
    😀

  41. Pär Green

    Lena Krantz #38
    Var lille Al ut i dåligt sällskap 😉
     

  42. Lena Krantz

    Pär Green
    Näää, det var nog han som var det dåliga sällskapet…de han skulle ha dåligheter med flydde..
    😉

  43. Pär Green

    Lena Krantz # 40
    Tänk om lille Al hade hört min lilla mamma:s råd?
    Akta dig för flickor, så går det dig väl!
    (kanske inte lyssnade helt ut)

  44. Argus

    OT?
    Nu gick ett program i svt där Hans Rosling fick mycket utrymme.
    Hans tes i allmänhet är att många, många här i världen har fått det mycket, mycke bättre på senare tid. Och att världen mycket väl kan rymma åtskilliga fler. Tvärs emot de hemska förutsägelser i Malthus kölvatten. Bra så. Men han var också hemfallen åt framtida klimathot.
    Min cyniska gissning är att Hans fick programtid för denna AGW-knorr på slutet.
    Ännu synes ingen sans i svt 🙁

  45. L

    Argus, nja jag tror Rosling ser längre än så. Samtidigt som han inte utesluter att klimatfrågan kan vara verklig, vill han fokusera på problem som både är verkliga och går att lösa idag.

  46. Argus#42
    Håller med, det blev lite väschöttaklimax  i onödan.
    Rosling personifierar annars just sunt tänkande med sina performances.
    Kanske det hänger ihop med irreversibelt  vänstergängade hjärnhemisfärer  från 68-tiden?
     

  47. Bo E

    Argus OT
    Såg också slutet på programmet.  Hans slukade ett svärd på en TED-föreläsning som bevis på att allt är möjligt bara man gör sin hemläxa ordentligt. Festlig prick.
    Hans uppfattning är att de globala miljö- och försörjningsproblemen är mycket större och mycket mera akuta än klimat förändringen JUST NU.
    Lite samma tänk som Bjorn Lomborg således.
    Glöm dock inte bort att även han är mänsklig och därmed i händerna på de som fram tills precis just nu ägt ett informationsmonopol när det gäller det statistiska underlaget på klimatfronten,
    Begåvade människor som har helikopter syn behöver inte vara dogmatiska. Han är säkert vidöppen för rationella argument, bara han får reda på dom.
    Vad säger ni som träffat honom i verkligheten?

  48. Argus#42 forts.
     
    På tal om svt och statliga media: Missa inte Lars Jonsson  i P1 sommar den 2 augusti.
    Här finns en generalmöjlighet för  den trojanska skeptikerhästen att ge eko i buskarna.
    Go, Lars, go,  klä av dom!!!

  49. Bo E

    Anders L..
    Vad är det du menar med  att: ” CO2 är-  `ja, viktigare än H2O, pga livslängd och den jämna fördelningen i atmosfären`”
    Är du helt omedveten om hur enormt stort, i relativ och absolut mening, som det specifika  ångbildnings-värmet är för vatten och vad det har för betydelse som enegitransportör och energilagrings medium här på klotet?
    CO2’s  ’Livslängd’  säger du och menar väl att det är inte bra… . Jaha du — CO2 är ju en hyfsat stabil molekyl, – precis som H2O—  Och…vad är problemet……?
    Fatta någon j***a gång att vatten/vattenångan ÄR VÅR STÖRSTA OCH VIKTIGASTE VÄXTHUS GAS. Vi har ju t ex bokstavligt talat hela oceaner av just den växthusgasens kondensat. Begriper du inte betydelsen av detta då är det ganska meningslöst att resonera med dig. -’Viktigare än vatten’…  seriöst? – Knappast!

  50. L

    Ja, den jämna fördelningen av CO2 är något som TTPP hittat på…

  51. L – hur menar du nu? CO2 är, med alla rimliga jämförelser, jämnt fördeladi i atmosfären över jorden, och varierar också på ett ganska ’snällt’ och förutbart sätt över tiden(stiger sakta med liten säsongsmässig regelbuden signal överlagrad).

  52. L

    Vad jag har läst är att den inte alls är särskilt jämnt fördelad, varken vågrätt eller lodrätt, utan man korrigerar mätningar på liknande sätt som temperaturmätningar för att få snygga medelvärden. Fråga mig inte efter referenser bara, jag samlar inte på såna…

  53. L jag har med läst, med samma slutledning som du.
    En liten rolig grej för de som tror att CO2-halten är helt jämn.
    Marknära i majsåkrar är halten extremt låg på eftermiddagarna.
    Vidare lär det tunnas ut på höjden och dessutom få problem där atmosfären är under 80C???(jag mins inte).
     
    Det var ett av TTPPs argument för att temperaturen inte rört sig på Antarktis. (vad jag mins)
     
    Den CO2mätande satelliten som misslyckades har väl en efterföljare, eller har inte den kommit upp?
     
    Men om man jämför med vattenångans haltskillnader så lär CO2halten vara att betrakta som utjämnad.

  54. tty

    Koldioxidhalten kan både vara jämn och ojämn, beroende på de klimatpolitiska behoven. När man gör klimatmodeller är den jämn (det skulle bli för matematiskt besvärligt annars). När man behöver förklara äldre mätningar av koldioxidhalten som ofta gav lika höga resultat som idag så tillåts den däremot vara ojämn.

  55. -78C såklart inte 80C.
    CO2 går nästan helt över från fast till gas vid den temperaturen om trycket är lågt.
    Min morsa tog ofta hem kolsyreis från skolan, som jag fick leka med från 5års ålder.
    Det var skoj att låta det sublimera i en matsked. Vad jag mins vibrerade det ganska bra.
     
    Då lärde hon mig praktiskt att CO2 sublimerar och hoppar över vätskefasen i atmosfären.

  56. Bertel

    Pär Green # 25
    Har tagit del av denna info och haft ”kunskap” om elmarknaden en längre tid.
    Mitt budskap var att flertalet politiker(specielt innom kommunal nivå) är som du och jag dvs människor, vilkas bevekelsegrunder kan ifrågasättas, men jag tar för givet att de avstår från vansinnigheter när det uppdagas tex AGW-teorins falsarium, därav framtidsoptimism från min sida.
    Ifall vi har en diametralt avvikande framtidstro ang representaviv demokrati, blir min fråga, hur anser du att  vi(en man/kvinna en röst) bör agera?    

  57. tty ..
    Där är jag inte säker på att jag delar din uppfattning. Att köra datormodellerna med varierande CO2-halt är inte det minsta jobbigare. Det som vore jobbigare att kunna veta vad dessa värden skulle vara i så fall (ifall de inte är olika).
    Och ja, det är olika, de är större i städer, och ännu större inomhus. Men det är inte relevant för hanteringen av ev bidrag växthuseffekten. Som jag sa, i alla relevanta jämförelser får man nog säga att den kan anses som hyfsat konstant. Tex jämfört med H2O som kan variera mellan 0 och 100% RH inom timmar och några mil …
    Gamla mätningar ä osäkra … men det har med mätmetod att göra, inte med att de varierade mycket mer på de tiden. Detta är iaf den uppfattning jag har fått.
    Variationer i vertikalled finns förstås också men det är inte vad jag berör här …

  58. tty

    I motsats till vad många tror så sublimeras aldrig koldioxid i jordatmosfären. Koldioxid sublimeras vid ca 78 minusgrader vid atmosfärstryck, d v s om koldioxidens tryck är en atmosfär. Nu är ju koldioxidens partialtryck bara 0,00039 atmosfärer vid havsytan (och ännu lägre på högre höjd) och då behövs temperaturer ner under 150 minusgrader, och så kallt blir det aldrig i jordatmosfären.
    Jämför med vatten. Vatten kokar vid hundra grader vid atmosfärstryck, men det innebär inte att det inte kan finnas vattenånga i atmosfären vid mycket lägre temperaturer utan att den kondenserar.

  59. tty

    Jonas N
    De kemiska mätmetoder som användes på 1800-talet och fram till 1950-talet var tämligen exakta, men gav starkt varierande resultat.
    På samma sätt ger de moderna ir-absorptionsmätningarna kraftigt varierande värden. Mauna Loa och andra mätstationer sunderkänner de flesta mätningar de gör p g a att vindriktningen var felaktig etc, vilket förrycker värdena.

  60. Karin

    Pär Gren #25
     
    Tack för din sammanställning, Mkt bra!  När de införde Moms på elen så kollade jag ifall de hade lagt den på elskatten också, men det hade de inte gjort då. Fast jag kollade bara första räkningen.
     
    Kan man inte JO-anmäla elbolagen (eller Mona Sahlin! )? Eller stämma dem för kartellsbildning eller något? Ifall 10 000 människor slog sig ihop,  skulle vi ha råd med en bra advokat.  : )
     

  61. ThomasJ

    Ang. H2O vs. CO2 här lite nya nyttigheter:
    http://www.princeton.edu/engineering/video/player/?id=3244
    http://www.nsf.gov/news/news_summ.jsp?org=NSF&cntn_id=112953&preview=false
    Mvh/TJ

  62. tty #58 Kolsyre isen jag lekte med övergick till gas utan att först vara vätska vid 1atö.
    Jag ska wikipedia mid och se om jag har lika fel som då jag trodde att det var bevisat med molekylärbiologi att DDT fick en dotter under sin nedbrytning i fåglar som liknade signalsubstansen som sänder information att äggskalet är tillräckligt tjockt.
    Jag försöker att alltid ifrågasätta allt, likväl finner jag allt som ofta att jag ”tror” vissa företeelser är styrkta och vedertagna…

  63. Jag inser att det låga trycket på den höjd där normalt det är -78,5C gör att CO2 inte fryser, men på Antarktis blir det nästan marknära.
    Jag skulle vilja se en exakt mätning av CO2 halter på olika höjder för Antarktis vintertid.
    Jag har hela tiden tänkt att det jag uppfattade att TTPP lade fram har en viss bäring.
    Wiki styrker i vartfall mina barndomserfarenheter.

  64. #58 då jordatmosfären saknar egentligt slut blir den ner mot 3K 😉

  65. #58
    Det sista håller jag självklart med om och jag har aldrig egentligen trott att CO2 kondenserar i atmosfären bara att koncentrationerna hamnar längre ner om det är en kall vinternatt på Antarktis.
    CO2halten minskar fortare än syre (som vid polerna aldrig tar slut utan blåses bort av solvinden) och jag trodde att skillnaden var än större vintertid vid Antarktis…
     
    Kväve som har en kokpunkt på 100C högre än syre vid 1atö, blåses inte bort och når inte lika högt i atmosfären..
     
    Jag får plugga på lite.

  66. Detta kommer aldrig att sluta av den enkla anledningen att mänskligheten alltid skrämt och hotat sina undersåtar med vädret/klimatet.
     
    Vädret/klimatet är en underbar maktgrej. Tänk bara att framföra idén om att ”jag kan göra vädret bättre för dig så att du undviker missväxt, översvämningar, kyla – bara du ….”. Makthavaren behöver aldrig stå till svars för resultatet eftersom det du hotat med är helt oförutsägbart. Kolla bara SMHI/Expressen/Aftonbladet denna sommar.

  67. Håkan Sjögren

    Gunnar Littmarck # 65 : Det spelar väl egentligen ingen roll hur CO2 är fördelat i atmosfären, då den ju absolut inte påverkar klimatet. Mvh, Håkan.

  68. L

    Håkan S, det var bara Anders L som var orolig eftersom han tror att CO2 är den viktigaste växthusgasen pga sin jämna fördelning…

  69. Wolter, du har helt rätt ..
    AGW-alarmismen är precis samma sak som stammkulturers medicinmän:
    Ge oss av din bästa ägodelar så att vi kan göra rituella offergåvor på det symbolsika altaretoch  för att blidka vädergudarna. Annars blir dom väldigt arga på oss …

  70. Slabadang

    Misantropins ”klimatz jugend” tror på den ”slutliga lösningen” för mänskligheten.
    http://www.vhemt.org/rorelsen.htm

  71. Bengt Abelsson

    Hej!
    Jag lekte med räknedosan:
    Tiita på 1 m2 av gränsytan mellan luft och fast/flytande. Med 70 % sannolikhet är det vatten och inte jord.
    Uppåt finns ca 20.000 m3 luft, och nedåt ca 3000 m3 vatten.
    I luftpelaren finns säg 400 ppm CO2 = 8 m3.
    I vattnet finns 62 ggr så mycket (IPCC WG1 7.3.1.1 fig 7.3)
    alltså 500 m3.  Ta ggr 0,7 och 700/3000 får vi ett  (lågt) CO2-innehåll i den översta 700 m vatten = 80 m3.
    Löslighet av CO2 vid 0 grader  ca 1760 ml/l och vid +20 880 ml/l , interpolerat till ca -5% per grad.
    Antag sedan att vattenmängden värms 1 grad. Då frigörs 5% av 80 m3 = 4 m3 CO2 – jämfört med de 8 m3 som redan finns.
    Om CO2 – som vissa hävdar – verkligen driver en temperaturökning borde detta ge en kraftig kedjereaktion med mer och mer CO2 från vattenytan. Den i sammanhanget stabila CO2-halten talar emot en sådan kedjereaktion och därigenom emot teorin om CO2 som en temperaturdrivande faktor.
    Nästa räkneövning:
    Samma yta – en m2 hav.
    Med en ”extra” instrålning på 1,6 W/m2 (eller kalla det utebliven avkylning) och de översta 700 metrarna tar det 59 år att värma denna volym 1 grad.
    Antag att så sker. antag vidare att temperaturen då ökar från 288 K till 289 K
    Utstrålningen enligt Stefan-Bolzman ska då öka med (289/288)^4 = 1,014
    Grundvärdet är ca 240 W/m2, ökningen alltså 0,014*240=3 W/m2
    Men om det finns en ”förstärkningsfaktor” på 3?
    Då blir vattenpelaren 3 grader varmare, på 59 år – vid effekt 3×1,6=4,8 W/m2
    Utstrålningen, på samma sätt ((288+3)/288)^4=1,042.
    0,042*240=10 W/m2.
    Alltså en kraftigt negativ återkoppling, som sig bör i ett stabilt kaotiskt system.
     
    Det är enklare att betrakta vattenvolymen – land och luft är mer kaotiska, men få tvivlar på att det finns ett samband mellan havstemperatur och dito luft.
     
     
     

  72. Skogsmannen

    Slabadang #70!
    Vad är problemet med dessa wacosar? De är ju snart väck från jordens yta enligt en mycket säker källa, nämligen dem själva!
    Självsanering kallas det för, har alltid funnits 🙂

  73. Pär Green

    Bertel # 56
    Karin # 60
    Vill först förtydliga att det är Björn som står bakom hemsida.
    Tja, vad göra, jag har tipsat Uppdrag Granskning, tvivlar på de vågar ge sig på detta.
    Möjlighet att ställa politiker mot väggen finns inte på kartan.
    Återstår att för ”verklighetens folk” att skicka länken http://www.dubu.se/index-filer/Page321.htm till vänner och fiender och kanske blir det tillräckligt uppmärksammat.
     

  74. Slabadang

    Skogsmannen!
    Jag tänker på komedin ”idiocracy” som påvisar risken med att de med lägst kunskap och förmåga reproducerar sig snabbast.
    Med den utgångspunkten så är risken överhängande att det snabbt föds enbart ”klimatzi jugends” i niosiffriga tal.
    Nog skulle det vara mer relevant med att kvotera kondomer än CO2!   🙂

  75. Slabadang

    Pär Green!
    Så du tror att SVT skulle granska något vitalt?? Att SVT skulle ifrågasätta befintliga samhällsstrukturer? Att SVT skulle vara till för medborgarnas intressen??
    Men kom igen!! De kan hoppa på både individer och företag men ALDRIG systemen i sig om inte konsekvensen är ÄNNU STÖRRE makt åt stat och myndigheter.Har du någonsin sett ETT ENDA reportage eller granskning som försvarar vår integritet eller fri konkkurens?.
    SVT är ETABLISSEMANGETS television vars uppgift är att legitimera en utökad politisk makt genom att kratta i manegen.De har inget som helst intresse av att vi ska ha en schysst elmarknad det är en ickefråga för SVT.
    Har du någonsin upplevt en debatt i SVT som diskuterar var beslut och ansvar rimligen bör ligga? Köksbordet eller i riksdagen? Nej för SVTs roll är att plocka in alla beslut att avgöras centralt.I vems intresse skulle man börja gräva upp alla perversa konsekvenser av energi och den politiserade elmarknaden? Vad har etablissemanget att tjäna på det??
    Inte ett skit! Därför är det av noll intresse för SVT. Att ifrågasätta system? Glöm det!! För mycket politik och regleringar ses inte som ett problem.De är de områden som fortfarande inte till 100% är detaljstyrda som ses som problemet.
    🙂

  76. #71
    Räkna så här?
    Det finns 10.000kg atmosfär/kvm
    Det finns (3800*0.7)2700.000kg vatten(plus 4-10ggr i jordskorpa och havsbotten)/kvm
    Räkna massa i stället för kbm, då gaser är komprimerbara.

  77. Bengt Abelsson

    #76
    Min poäng var att det finns så mycket mer CO2 i vattnet än i luften, och med en (starkt) negativ löslighetskoefficient är det svårt att se hur en värmande CO2 inte skulle utlösa en kedjereaktion.
    volym eller massa elller antal molekyler är bara olika skalningsfaktorer.

  78. #77 då är det ju tur att CO2 slutar öka sin mätbara värmande effekt vid låga halter, ty:
    Annars skulle inte vår form av liv existera.
    Före denna flermiljoneråriga istid var det ju 20C i polnära hav.
    Jordens medeltemperatur var 22C de senaste 600Måren…
    Visst är det en tur för livet att dels CO2 har en starkt avtagande växthuseffekt, dels att vatten är en extremt stark termostat och att strålningsbalansen med ger en starkt försvagad effekt av både ökande och sjuknade yttemperatur.
     
    Tur för de som gillar att vår form av liv finns.  😉

  79. Karin

    Slabadang #70 & 75
     
    Ja, Jag tycker att piporna och stöveltrampet låter väldigt likt 1939, fast jag inte var född då.  De har ju säkert inte kommit på ide´n själva!
     
    Möt John Holdren, Obamas Science Czar:
    Han författde i sin ungdom, tillsammans med Paul och Anne Ehrlich verket ”Ecoscience”.  Det handlar bl a om hur man bör begränsa jordens befolkning genom påtvingade aborter, blanda sterilisanter (heter det så?) i dricksvatten och stapelvaror (helt OK så länge det inte drabbar boskapen, tycker de).
     
    De vill också förhindra oönskade grupper från att skaffa barn, så då behöver man ju inte oroa sig för #74  ; )
     
    Glenn Beck:  Holdren, Al Gore är också med på ett hörn:
    <!– /* Font Definitions */ @font-face {font-family:”Cambria Math”; panose-1:2 4 5 3 5 4 6 3 2 4; mso-font-charset:1; mso-generic-font-family:roman; mso-font-format:other; mso-font-pitch:variable; mso-font-signature:0 0 0 0 0 0;} @font-face {font-family:Calibri; panose-1:2 15 5 2 2 2 4 3 2 4; mso-font-charset:0; mso-generic-font-family:swiss; mso-font-pitch:variable; mso-font-signature:-1610611985 1073750139 0 0 159 0;} /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-unhide:no; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:””; margin-top:0cm; margin-right:0cm; margin-bottom:10.0pt; margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:”Calibri”,”sans-serif”; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:Calibri; mso-fareast-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:”Times New Roman”; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} a:link, span.MsoHyperlink {mso-style-noshow:yes; mso-style-unhide:no; mso-style-parent:””; color:navy; text-decoration:underline; text-underline:single;} a:visited, span.MsoHyperlinkFollowed {mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; color:purple; mso-themecolor:followedhyperlink; text-decoration:underline; text-underline:single;} .MsoChpDefault {mso-style-type:export-only; mso-default-props:yes; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:Calibri; mso-fareast-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:”Times New Roman”; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} .MsoPapDefault {mso-style-type:export-only; margin-bottom:10.0pt; line-height:115%;} @page Section1 {size:612.0pt 792.0pt; margin:70.85pt 70.85pt 70.85pt 70.85pt; mso-header-margin:36.0pt; mso-footer-margin:36.0pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} –>
    /* Style Definitions */
    table.MsoNormalTable
    {mso-style-name:”Normal tabell”;
    mso-tstyle-rowband-size:0;
    mso-tstyle-colband-size:0;
    mso-style-noshow:yes;
    mso-style-priority:99;
    mso-style-qformat:yes;
    mso-style-parent:””;
    mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
    mso-para-margin-top:0cm;
    mso-para-margin-right:0cm;
    mso-para-margin-bottom:10.0pt;
    mso-para-margin-left:0cm;
    line-height:115%;
    mso-pagination:widow-orphan;
    font-size:11.0pt;
    font-family:”Calibri”,”sans-serif”;
    mso-ascii-font-family:Calibri;
    mso-ascii-theme-font:minor-latin;
    mso-fareast-font-family:”Times New Roman”;
    mso-fareast-theme-font:minor-fareast;
    mso-hansi-font-family:Calibri;
    mso-hansi-theme-font:minor-latin;}
    Bilden flimrar, bara så ni vet
    http://www.youtube.com/watch?v=NB4lZ1AKi0w&feature=related
    Här är en annan, bättre i mitt tycke, men den kanske är gjord av en ”konspirationsterrorist”?
    http://www.youtube.com/watch?v=ZZCoXyQ-vks&feature=related

  80. Karin

    Oj, förlåt!
    Jag råkade visst göra samma misstag och kopiera från words. Länkarna står i slutet.

  81. Pär Green

    Slabadang # 75
    Det var det jag skrev, men hoppas på att Uppdrag Granskning vågar!
    Informationen om hur elmarknaden fungerar måste belysas innan valet. Har du något förslag på hur jag går vidare?
     


     

  82. Pär Green.
    Problemet med elmarknaden är politiskt inblandning.
    Eftersom elkraft är viktigare än kultur och det mesta offentlig sektor ”producerar”, ska den givetvis bara beläggas med moms (eller ingen skatt alls).
    Elnäten är som regel betalda av elkonsumenter, men sedan friköpta av spekulanter, visst de får inte ta ut vinst, men de skyfflar kostnader och inkomster mellan verksamheter.
     
    Lösningen på nätavgifterna är att ha anbud på driften, kanske på 3-5års perioder, så statsobligationsränta på kapitalvärdet. (det var en grov modell, lite djupare skulle jag fundera om det fanns anledning).
     
    Bort med alla subventioner och straffskatter.
     
    Fri utbyggnad av alla energisystem som klarar säkerhet och miljökrav.
     
    Då blir elmarknaden som hemelektronikmarknaden. (först som drivmedelsmarknaden).
     
    Att inbilla sig att ett regelverk som tvingar producenter att inte ta marknadsmässigt betalt, utan för sina produktionskostnader, blir ett planhushållningssystem där ingen produktionsutveckling lönar sig.. (som dagens nätavgifter)
     
    Bara tänk vad korkat om det blev max. låt säga 40% i påslag på den totala produktionskostnaden…
    Tricket då var att ha höga produktionskostnader, vilket är hur enkelt som helst, liksom höga kostnader för driften av elnäten.
     
    Som vanligt, bort med all politisk inblandning och allt blir så bra.
    Undantaget är just driften av nätverk.
    Som det är nu skulle det löna sig att dra nya parallella elnät i många områden och därefter tjäna bra på hälften så höga nätavgifter som nu.
     
    Allt löses i en nära framtid med teknikutveckling, då bygger vi egna energiöar och betalar inte en krona i skatt eller avgift.
    Vid det laget kommer marknadskrafter tvinga politiker att utföra ändringar liknande mina förslag ovan.
     
    Många kommer nog ha egna energiöar även om det blir dyrare, att klara sig själv ökar livskvaliteten.
     
    Oberoende leder ofta till frihet.
     

  83. Nu tas det fram en ny generation energilagring i svänghjul, som påstår klara under 20öre/kWh i lagringskostnad för småsystem runt 100kWh.
    Det är komposithjul som är magnetupphängda i vacuum, så friktionsmotståndet blir nära noll, i hjulen ligger magneterna och systemet tar och ger elkraft efter ägarens behov.
     
    Det är ganska kul, men jag hoppas mer på kanske litium/luft batterier, eller mest på vätgaslagring.
     
    Kan vi lagra vätgas billigt och länge, skulle småskaliga vindkraftverk löna sig med dagens skattesystem.
     
    Så det räcker med att de israeliska forskarna har rätt om sitt system med lagring genom kapillärkraft i extremt tunna glasrör.
     
    Då kan Eon, Vattenfall, Fortum och svenska energiskatter bara långsamt dö sotdöden.
     
     

  84. Slabadang

    Pär Green!
    Avregleringen gjordes på ett i grunden felaktigt sätt.Som att skicka ut elmarknaden på en cykeltur med båda hjulen låsta.
    Iden att slutkunden skall skriva avtal med producenten fungerar inte när det är monopol på distributionen.Vi har fått en skog med egendomliga avgifter och skatter som en konsekvens av detta.För det är distrubitören som har makten över både produktionen priset och förbrukningen. I slutändan innebär detta att det finns egentligen ingenting at förhandla om mellan producent och slutkund.
    Jag ser storas fördelar med ett statligt ägande av nätet.Men det innebär att den som äger nätet är den som skall sköta upphandlingen av elen till nätet på marknadsmässigt likställda villkor.
    För hur man än försökt och vrida och vända på begreppen så blir det både onödigt dyrt och extremt komplicerat att vara både kund och leverantör.
    Lägger man sedan till alla ”miljö” cert avgifter subventioner energiskatter moms så förvandlas allt till en ogreppbar och oförståelig situation.
    En bra jämförelse är om vi tänker oss att varje kund förhandlar om priset på mjölk direkt med ARLA men tvingas hämta den på ICA.När ICA sedan har makten att bestämma vilka avgifter som de ska ta ut vid kassan så har din förhandling med ARLA helt verkningslös.
    Elmarknaden måste gå igenom ett reningsbad!!

  85. Elnät är att betrakta som vägar, fast för elkraft och inte fordon.
    Driften och utbyggnad ska konkurrensutsättas, men ägandet bör vara statligt.
    Hur skulle det då bli med stamnäten?
    De överför ofta elkraft internationellt… men inte skulle det skada med en statlig inkomst för det?
    Sälj överföringskapacitet mellan länder vinst maximerat, men inte inom landet.
     
    Halvsocialism… javisst, det kan vara bra att ha viss infrastruktur i gemensam ägo.

  86. Karin

    Slabadang #84
     
    Går det verkligen inte att JO-anmäla eller tillta civilrättsliga åtgärder på något sätt? Även om staten är inblandad så handlar det ju om ocker och bedrägeri!

  87. Karin

    Gunnar #85
     
    Håller med om gemensamt ägande på gemensamma resurser! Det funkade ju ganska hyfsat när strömmen var statlig.
     

  88. Historiskt var ockergränsen 4% och straffbart.
    Det borde återinföras men kanske vara 4% över riksbankräntan?
    Då försvinner sms-lån och de flesta andra destruktiva finansieringsystem som egentligen finns bara för att det finns svaga människor.
    Så borde det finnas ett maxskatteuttag, kanske 40% av slutpris? Inkl. lönekostnad.
    Så om du betalar 1000:- för någons arbetskostnad får den maximala skatten i form av moms, arbgavg och källskatt vara 400:-.
     
    Då slapp vi nog mycket svartjobb och fick en sund utveckling där fler gjorde sitt bästa med det de är bäst på?

  89. Pär Green

    Karin # 86
    Kan glädja dig med du betalar moms på all energiskatt inkl när du tankar bilen!
    Moms på skatt, varför inte införa moms på inkomstskatten?
    😉
     

  90. Pär Green

    Har någon en ide om varför el-priset är högre nu än var det var förra sommaren?
    Köper elbolagen medvetet kolkraft för att få max-pris?
    Vattenkraften är mer än 40 år gamla, alla investeringar borde vara avskrivna för längesedan. Produktionskostnaden ca 20 öre! Används vattenkraften enbart till att kompensera den intermittenta vindkraften?
    Märkligt att Gotland hade strömavbrott för någon vecka sedan på grund av avbrott el-kabeln till fastlandet?
    Gotland som slår sig för bröstet och skryter med alla vindsnurror.
    Ni som inte har sett, titta!
    http://www.nrk.no/nett-tv/klipp/193197/
     
     

  91. Pär Green

    Gunnar Littmarck #82
    Vad har du för tankar angående energi-öar?
    Vad jag, vet går det inte spara växelström.

  92. Pär Green

    Visst kan en sommarstuga som använder 12 volt ha fördel med solpaneler, kanske klara strömförbrukningen under någon månad!
    Ni som är båtägare, vet ju hur knepigt det är att underhålla startbatteri och kylen i båten!
    Men i vi som bor på en kylig del av världen uppskattar att värmen fungerar även då solen inte lyser.

  93. Pär Green, nog inser du att enbart efterfrågan bestämmer priset?
    Så här fungerar det i  Norge, exportera då efterfrågan är låg i landet och så importera då efterfrågan överstiger den inhemska produktionen.
     
    Då maximeras skatter och elpriser.
     
    Med maximala vinster ökar intresset att bli elproducent, det enda hindren är förbud och straffskatt.
     
    Med maximering av elkonsumenternas kostnader sjunker avståndet till egna energiöar.
     
    På sikt finns ingen framtid i dagens överskatter och vinster.

  94. Pär Green

    Om någon har tittat på http://www.nrk.no/nett-tv/klipp/193197/, kan fundera på hur det ser ut med 1000 vindsnurror i Piteå kommun. De skall vara mer 200 meter höga, alltså Sveriges högsta byggnader/maskiner.
    Ca 10 st får plats på Djurgården!
    Och kan aldrig ge oss en säker energi.
    EU?s Maskindirektiv gäller i Sverige (från 2009-12-29). Detta innebär att i princip alla snurror är olagliga.
    De skall vara CE märkta och de skall vara inhägnade.
    När de inte uppfyller kraven skall de polisanmälas för den fara de utsätter allmänheten för. Ett antal polisanmälningar är också gjo

  95. Karin

    Tidigare funderade jag på att skaffa ett vindkraftverk (om jag skulle få råd), men så hörde jag att man är tvungen att sälja elen till el-nätet och sedan köpa tillbaks den! Vilken dålig affär!!
    Fast nu vill jag inte ha ett sådant oljudsbringande, miljöförstörande ”eyesore” i min närhet

  96. Karin

    Pär Green #89
     
    Akta för att ge dem nya uppslag…  : )

  97. #91
    Det finns ingen anledning att spara växelström, bygg ett likströmssystem, så om du har några produkter du vill köra på växelström slå på omformare då.
    Jag kan tänka mig att vätgasdrivet elverk kan vara bra, så det mesta på likström.
    Som det ser ut nu blir det billigast med alla vitvaror på 400 och 230 V växelström, men bara kyl och frys är på kontinuerligt.
    (men teknikutvecklingen har gjort att likström redan är bättre, det finns bara inte billiga hushållsmaskiner fören efterfrågan kommer)
    Den förlust som blir av omformaren blir ju värme, vilket är bra större delen av året på våra breddgrader.
    Så all belysning och värmepump på likström, så lite hemelektronik och vitvaror på växelström, där de tunga förbrukarna används aktivt, vilket gör det enkelt att trycka på en knapp så elverket i garaget startar.
    Gengas tror jag är för bökigt, vätgas går att få helautomatiskt om bara lagringen fungerar.
    Alternativt kan kanske metangas i form av biogas eller småskalig egen utvinning fungera.
    Många med djurstallar klarar det.
    Hur blir det om vi utvinner naturgas från marken, kommer pappa staten att beskatta det då? (det är jag säker på)
     
    Numer borras horisontalt i lager med mycket låga gashalter, så sprängs det upp (med vattentryck har jag för mig..??) så en massa små sprickor bildas.
     
    Världens största vindkraft projekt i Texas, lades ner nyss, utkonkurrerat av den nya metoden att utvinna metangas.

  98. Pär Green

    Lyssnade i veckan på sommar i P1 medPercy Barnevik, om ni minns han som 2002 fick en bonus som motsvarade en inkomst som den ”vanliga människan” kunde tjäna på dryga 30.000 år! Och Percy ångrar att han prutade 50%! Jag är inte säker på att jag tycker synd om Percy fast han är krasslig!  Hellre förkyld i en Mercedes än i en Das Auto.
     

  99. Pär Green

    Gunnar Littmarck #97
    Förslår att du tar hand om energimarknaden och gör något vettigt! Varför överlåta till något till den ”vanliga människan” som ändå inget begriper. 😉

  100. Gunnar Strandell

    Anders L #27
    Om vi lägger skatt på onda tummar, så kommer antalet hammarslag att minska och vi får en värld i bättre balans  för att sjukvårdskostnaderna minskar, eller?

  101. Pär Green

    Vore kanske inte så bra att överföra intermittent el, eller annan el med hjälp av likström! Effektförlust?
    Eller

  102. Pär Green

    Gunnar Strandell # 100
    Och gjorde det inte ont, skulle alla slå sig på tummen?

  103. #98 jag lyssnade med på Percy Barnevik, han ångrade att han gav tillbaka några hundra miljoner.
    Dels var det helt korrekt att han skulle ha dem och han har gjort slut på det han fick och såg att de kapital han gav tillbaka skulle gjort stor skillnad för många fattiga.
     
    Jag anser att alla som skriver skit om Percy Branevik, kan gå upp till bevis om att de har betytt mer för fler.
     
    Med tanke på att de flesta av oss (kanske 95%) numer har ett negativt värde för majoriteten av resten på jorden, bör man fundera på vad vi kan bidra med för helheten och på lång sikt.
     
    Vilka konsekvenser det skulle få om vi planerade välden logiskt??
     
    Ganska ruskigt….  nollvivionen i trafiken blir då 95% vision, nollvision bara för dyra handikapp.
     
    Jag har alltid gillat Percy Barnevik om än hans företrädare var ganska omöjlig att slå.
     
    Jobba stenhårt för ett mål som i första hand gäller andra människor.
     
    Det kan inte många leva upp till.

  104. ingemar

    Slabadang #75,
    ”SVT är ETABLISSEMANGETS television”
    Dagen STORA nyhet är 1000-tals läckta dokument om USA:s krig i Afghanistan. Såvitt jag förstår så står det inget nytt i dessa dokument. Civila dödas också. Man har kontakter med Talibanerna. Javisst, men detta har ju media rapporterat om tidigare. Vad är nytt?
     
    Man kan inte låta bli att dra paralleller till då Climatgate-breven avslöjades på nätet. Var fanns svenska media då? Och varför har man alltsedan dess gjort allt för att lägga locket på?
     
    Nja, Slabadang. Jag vet inte om det är korrekt att beskriva SvT enbart som ”etablissemangets” media. De har nog sin egen, mycket speciella agenda. Ibland på tvärs mot vad det demokratiskt valda etablissemanget driver. Eller hur?
     

  105. Pär Green

    Gunnar Littmarck # 103
    En bonus som motsvarar mer än 30.000 år för den ”vanliga människan”. Är Percy GUD, eller?
     

  106. Pär Green

    Gunnar Littmarck # 103
    Girigheten har ETT ansikte, och inte faen är det vackert!
    Motsvarar dryga 30,000 årslöner för den ”vanliga människan”

  107. Inge

    Var det inte Percy som fick ABB att köpa in sig i Amerikansk industri och få böta 5 miljarder för att detta företag hade någon miljöryggsäck att bära på? Han var dyr för ABB och kunde inte vara värd sådana pengar, inte på något sätt! Eller minns jag fel?

  108. Pär Green

    Gunnar Littmarck # 103
    Bill Gates har det ännu bättre 88 miljarder dollar!
    Stoppar han dom i madrassen och ramlar ur, tar 15 minuter innan han når golvet! Lägger du till räntan, når han aldrig golvet! Han har upphävt gravitationen!
     

  109. Pär Green

    Gunnar Littmarck #103
    Växlar du Percy:s bonus i hundralappar och delar ut en i sekunden, räcker inte tiden till under en ”vanlig människa” yrkes tid?

  110. Karin

    Ingmar #104
     
    ”De har nog sin egen, mycket speciella agenda.”

    Ja, det är det jag med tror! Frågan är bara vems? Och vad har den för mål och syfte?
     
     

  111. Inge det var ett företag som visade sig ha jobbat med asbest, då sade jag att man ska vänta tills ett belopp är fastställt före köp av ABB-aktier. (bara blå asbest är vad jag vet bevisat farlig, men advokater i USA och deras sjuka skadeståndsbelopp, kan slå ut vilket företag som helst, gärna ett från Europa)
    Det bästa han gjorde var fusionen med Brown Boveri, det var några år tidigare mycket större än ASEA.
    Resultatet av den fusionen har skapat världens bästa företag på mycket viktiga framtidsmarknader.
    Det kommer ge ABB tusentals miljarder… (och Sverige)
     
    Men Percy gjorde några fel som vi alla människor.
    Många av oss kan inte inse eller erkänna dem.
     
    Hans ersättning var faktiskt något som andra ska ta ansvar för.
     
    Percy anser att inga målrelaterade ersättningar ska vara utan tak….
     
    Så om din arbetsgivare erbjuder dig ett bra löneavtal, anser du att det är din skyldighet att tacka nej om du tror att någon annan kan utföra arbetet billigare och eller bättre? (kasta första stenen den som själv är utan skuld)
     
    Eller är det den som erbjuder som får ta ansvaret av erbjudandet?
     
    Värre är den vänskapskurrupta politikersfären.
    Om aktieägarna till ett företag väljer en styrelse, så är ansvaret helt klart.
     
    Om vi väljare väljer politiska partier, så har alla dagens korrupta maktbevarande och utvecklande på sin agenda.
     
    Vi kan bara göra som jag, rösta med fötterna.
     
    De som äger aktier kan sälja om de ogillar ledningen i ett företag.
     
    Någon som inser skillnaden?
     
    Vem mer än Percy Barnevik har på eget initiativ givit tillbaka halva sin ersättning?
    Vem mer har givit resten till fattiga, så att de lett till en varaktig utveckling för dem och deras familjer?
    Jag skulle med ångrat att jag inte givit allt till utveckling av fattiga kvinnor i Indien…
     
    Män dricker, spelar och tar inte samma ansvar för familjen, därför hans utbildning och microlån bara går till kvinnor.
    Så orättvist effektiv får man vara om man ger bort egna pengar, till skillnad mot SIDA som slarvar bort 15miljarder/år och FN lika mycket av svenska befolkningens medel. (med ett destruktivt resultat så det skadar för kanske 50miljarder/år)

  112. #108 109 det visar hur mycket mer värda de är.
    Gates har gjort det FN bara snackar om till bråkdelen av kostnaden, han sade att han vid 50 ska syssla med att se till att hans ekonomiska resurser tillfaller mänskligheten globalt på bästa vis, då var han 43 och jag tänkte… det ska jag kolla upp…
     
    Nu har han och Buffet startat en rörelse där filantroper ger bort merparten av sina förmögenheter.
    Jag ser att det är det ända som kan motverka våra destruktiva politiska system i världen.
     
    När multimiljardärer från Kina och Indien med blir filantroper, kommer jag vara glad och stolt att vara människa.
     
    Alla NGO och politiska system har en inbyggd felkod som gör dem per automatik allt mer destruktiva och maktfullkomliga, de saknar till skillnad mot filantroper förmåga att skapa mervärden, kanske de kompenserar det med sin girighet och maktfullkomlighet?
     
    Jag anser att Margot Walström och alla EU-kommissionärer är girigheten personifierad.
    De frågar ingen om lov till att slippa skatt och ge sig ersättningar som saknar konkurrens.
     
    Politiker och statliga tjänstemän är girigheten personifierad.

  113. Pär Green

    Gunnar Litmarck # 111
    ”Percy anser att inga målrelaterade ersättningar ska vara utan tak”
    Det var precis det han sa i programmet som var fel?
    Lyssna igen på slutet av hans sommarprogram!
     

  114. Pär Green

    Gunnar Litmarck #112
    http://sverigesradio.se/api/radio/radio.aspx?type=broadcast&id=2503252&codingformat=.m4a&metafile=asx
    Lyssna på slutet innan han beklagar sin hälsa!

  115. Pär G
    Han anser det, men det har inget med hans ersättning att göra den bar enbart styrelsen för ABB ansvar för.
    Det är skillnaden mot NGO-karriarister, politiker och högre tjänstemän, de bygger ett system där de får ersättningar som om de vore i näringslivet.
    Jag vet att svenska toppchefer får på tok för bra ersättning chefen för SEB exempelvis..eller svanberg och en massa halvoduglingar till.
    Men då får aktieägarna välja bättre styrelser.
     
    Percy anser att om han ska skriva ett ersättningsavtal med någon så ska det finnas tak…
     
    Inser du Pär ansvarsskillnaden?

  116. Karin

    Gunnar #111
     
    Håller med! Visst är det de som erbjuder som får ta ansvaret! Det är ju deras jobb.
     
    Likaså är det bra om bistånd kommer från (kompetenta) privatpersoner som kan detaljstyra, istället för tunga organisationer där det minsann inte heller är blygsamma löner.  Det är svårt att se dem som ideella när högdjuren där inte skäms, fast många av dem så ofta(?) kommer i kontakt med lidande och fattigdom.

  117. ThomasJ

    Crossposting:
    114 ThomasJ { 07.26.10 at 21:25 }
    Gunnar L #113: Du é en klippa! Och trovärdig sådan också! 
    Följer [latent] en annan tråd ’klimatpolitiska reträtter’ i vilken sign. Karin [med mkt god assistans av P. Green!] besvärar sig över – med all rätt – den s.k. ’elmarknadens avregleringen’. Du framför argumentet, vilket jag till fullo håller med om, att staten ska äga/kontrollera elenergiöverföringens samtliga infrastrukturer, asså ledningar, ställverk, transformatorer ända ner till ’ingången’ [kabelns] i bostad/företag o/e vara månde. Precis på samma sätt som militär/försvar [det lilla som finns kvar..] det s.k. ’rättsväsendet’, polisen, v/a osv. är offentligt [’ägda’ är la fel ord..] styrda/kontrollerade så ska i min mening den absolut mest avgörande infrastrukturen i landet – ELENERGIN – vara i offentlig ’ägo/kontroll’. Period!
     
    Mvh/TJ
    PS: Vi må måhända göra terminsändring för träffen här – det har dykt upp ’nåt’, återkommer!  //DS 
    PPS: sannolikt bra att lyfta temat elförsörjning till en ‘yngre tråd’ – oder //DDS
     

  118. Pär Green

    Energisk, hög moral, vetgirig, omtänksam. Negativt: Ställs jag inför ett problem, koncentrerar jag mig så hårt, att annat får svårt att nå mig, tills problemet är löst.
    Vem är du?

  119. Karin

    Gunnar #112
     
    Hear! Hear!
    Jag har alltid förvånat mig över att det anses att de girigaste människorna är de mest lämpade?
    Fast jag är lite orolig för vad Gates tänker satsa sina pengar på.. Rockefeller är också en känd filantrop och som jag ser det har inte hans planer varit riktigt sunda.

  120. Karin

    Thomas J!
     
    Som du förstår håller jag helt med dig!!! Men finns det verkligen inget juridiskt vi kan göra? Det borde ju finnas någon duktig advokat eller politiker som också är trött på att drabbas av elräkningar!  Tänk om vi alla här lade, låt säga 1000 kr var, det borde räcka länge i arvode?

  121. ThomasJ

    Per G. ##: Om Percy B: Jag tycker inte det är värt att gräva ner samtal/debatt på hur många hundralappar ngn har mer av eller inte. Sitter & skriver på en PC med Bill Gates op-system. BG ger f.n. mer pengar i absoluta tal till Afrika [främst] än vad hela jävla SIDA har i sin budget att evtl. kunna ge.
    Precis som nämns så kommer där fler & fler människor som [likt B.G.] lyckats väl i sina bemödanden att jobba>>bli rika>>jävligt rika>> överjävligt rika och under ’resan’ ha provat på hur ’det känns’ att vara så ini humhum ’rik’… 😉  Tja, de få jag träffat uppger ett väldans ’uppgivet’ intryck & mer/mindre söker ändamål för sina rikedomar…, av vilket mkt väl kan vara Percy Barneviks. PB har iaf. eftertryckligt bevisat sina kompetenser + egna penga-penga i att få igång en imponerande verksamhet [företrädesvis kvinnor] i Indien.
    Sen finns där i hela resonemanget med P.B.’ ’ ohemula’ fallskärm som heter: ’Pacta sund Servanda’. [=avtal ska hållas].
    No offense intended, Per! ’Vi’ i den svenska jante-/kungliga avundsjukans-ankdamm måste bara finna en förnuftig & tillförlitlig, lätt förståelig ’väg’ att komma ur denna letala cirkelgång/spiral med SR/SVT/SvD/DN osv/osv som påhejande i färden… 😉
    Now, that is the challange to take on!
    Mvh/TJ

  122. Pär Green

    Karin # 120
    Skicka länken till alla du känner, många bäckar små!
    http://www.dubu.se/index-filer/Page321.htm
    Jag har skickat länken till: Uppdrag Granskning, TV8, Piratpartiet, SD och till många andra som jag känner.
    Tror inte att Kvällsblaskorna är något alternativ!
    Har du andra alternativ, skickar jag gärna!
    Eftersom jag lever i ”utanförskap” har jag inget att oroa mig för.
    (betalar mer skatt än vad får F-kassan)

  123. #118 en som alltmer försöker lära sig lyssna på andra och alltmer inser att jag får tunnelseende då jag koncentrerar mig på ett problem.
     
    Jag ska ge ett exempel.
     
    Jag anser att vi måste skapa en global välfärd, snabbast möjligt och för de behöver enorma mängder elkraft och drivmedel.
    Men vis av mitt liv inser jag att jag mycket väl kan missa något väsentligt….
     
    Då jag inte finner vad jag missar (det borde jag göra, kanske kulturella skillnader religion eller hederlig avundsjuka som kanske skymtat i denna tråd?) fortsätter jag att koncentrera mig på den lösning jag tror är den rätta.
     
    På så vis kan jag anstränga mig att lösa problem i fel turordning vilket kan skapa än större problem.
     
    I mitt lilla liv har det ofta skett (mycket ofta).
    Som tur är har jag ingen makt att styra över världen så risken om jag löser fel problem eller i fel ordning är minimal för att inte säga obefintlig.
     
    En metod jag använder för att minska mitt tunnelseende är att ibland anta åsikter jag inte har.
    Ibland skriva rena dumheter…
    Då får jag lite distans och det kanske hjälper…
     
    Men jag är nog mycket egocentrisk… tyvärr…

  124. Det blir alltid att min kommentar väntar på moderering från en annan kompjutter, nu kopierade jag in min kommentar till PärG, men den har egentligen inget i detta forum att göra… jag besudlar bloggen som vanligt 🙂
    #118 en som alltmer försöker lära sig lyssna på andra och alltmer inser att jag får tunnelseende då jag koncentrerar mig på ett problem. Jag ska ge ett exempel. Jag anser att vi måste skapa en global välfärd, snabbast möjligt och för de behöver enorma mängder elkraft och drivmedel.Men vis av mitt liv inser jag att jag mycket väl kan missa något väsentligt…. Då jag inte finner vad jag missar (det borde jag göra, kanske kulturella skillnader religion eller hederlig avundsjuka som kanske skymtat i denna tråd?) fortsätter jag att koncentrera mig på den lösning jag tror är den rätta. På så vis kan jag anstränga mig att lösa problem i fel turordning vilket kan skapa än större problem. I mitt lilla liv har det ofta skett (mycket ofta).Som tur är har jag ingen makt att styra över världen så risken om jag löser fel problem eller i fel ordning är minimal för att inte säga obefintlig. En metod jag använder för att minska mitt tunnelseende är att ibland anta åsikter jag inte har.Ibland skriva rena dumheter…Då får jag lite distans och det kanske hjälper… Men jag är nog mycket egocentrisk… tyvärr…

  125. Pär Green

    Gunnar Littmarck #123
    Har du lyssnat på slutet av Percy:s sommarprogram?
    Där han gör en pudel! Om inte gör det.
     

  126. Pär Green

    Gunnar Littmarck # 124
    Hur ser det i Norges el-politik?

  127. ThomasJ

    Karin#120: Sorry, där finns i detta ’land av honung + varm mjölk’  [hah!] ingen, säger ingen slik lag som skyddar medborgaren [’duar & jagar’] mot makten. Ergo kan där ej finnas ngn ’väg’ för att processa. Emot vad ska du processa? Att ’riksdagen’ [ok, nu många, många år tillbaka, typ början 60-talet/going 70-talet] helt ’enkelt’ tillsåg, via lagstiftning, att medborgarna i detta land är myndiga en enda gång per var fjärde år, mellan kl. 08:00 och 18:00. Punkt/period! [det ser liknande ut i andra, dock ej i alla, europeiska länder]. JK/JO/HD, you name it är en samling ryggdunkande kompisar från respektive jurisutbildning [där man ’höll ihop’ i sina kretsar/nationer osv], som därtill erhållit sina positioner av vem. månne…? Jo av de i den sittande regeringen som – inte förvånande, eller? – gärna vill ha sina apologeter på högsta möjliga nivå. Ergo är Karl den X (?) uttalande: ”Land ska med lag byggas”  helt enkelt 100% korrumperat.
    Detta är i sanning jättejobbig! Själv har jag drivit två graverande lagstridiga frågor ända upp till Regeringsrätten [som deFacto har mandat att ogiltigförklara regerings lagstiftning] utan att dessa frågor har fått s.k. ’prövningstillstånd’.
     
    Jag rekommenderar en titt på ’Medborgarrättrörelsen’ http://www.mrr.se hemsida och ta en fundering i/kring ett medlemskap kan vara av värde.
     
    Dé vá inte mycket positivum i denna post, Karin. Sorry 4 that! Verkligheten är emellertid den bästa vännen man kan ha – dyker alltid upp! Och därtill har jag lagt mig till med en annan ’grej’:

    ”Ljug aldrig, för då behöver du inte komma ihåg vad du sa.”

     
    Mvh/TJ

  128. #122 Jag läser lite på Björns sida.
    Nog vet han väl att vindkraft numer stängs av då priset på Nordpool är lägre än nätavgiften?
    Förra året fick danska vindkraftverk högre räkningar på överföring än de kunde fakturera för elkraft i minst 50 timmar.
    Det kommer bli ett stort problem i takt med att vindkraft byggs ut och privatpersoner med industri ser om sina beroenden, visa av förra vintern.
     
    Detta problem kan lösas på fler sätt, ett är realtidsmätare och att lägga alla skatter och avgifter som ett procentpåslag.
    Den lösningen såg våra obildade politiker till att sabba då de krävde nya mätare för miljarbelopp, vilket nätföretagen blixtsnabbt med girighetens grin utförde… he he he
     
    Andra metoder är alternativ produktion såsom ex. vätgastillverkning, eller ett av de bästa;
    Vissa vattenkraft kan pumpa upp vatten i magasin om priset är lågt, och förlora under 10%.
    Jag vet bara ett i Stavanger men utrustningen är nog fransk så det finns nog på många lämpliga platser (inte Sverige, eller?).
     
    Jag vet att vi snart har högtemperatursreaktorer (åter igen om vi väljer bort alla dagens politiker, utom kanske Dick och Morgan?), då får vi mycket små prisskillnader på elkraft, då de växlar mellan produktion av drivmedel, konstgödsel, råvaror till plastindustrin och elkraft, efter dagspriset.
     
    Det kan bli så att elkraft blir som bensinen på bensinstationer, en sidoinkomst.
    Som bilförsäljning, reservdelar tjänar tillverkarna på och försäljarna på försäkringar (inte helt här än men kolla USA).
     
    Så det kommer i historien visa sig att odugliga politiker utarmade sina väljare och belastade miljön i max 30 år….
     
    Den svåra frågan är hur vi ska ändra det politiska systemet?
     
    De finns alldeles för många sedan tvåkammarriksdagen avskaffades och ingen ville sluta… det är snart 40 år sedan… fyfan vad det kostat i ökade direkta kostnader och mångdubbelt mer i ökad ineffektiv samhällsplanering…
     
    Med 75 duktiga riksdagsledamöter och kanske 6-7 ministrar, skulle aldrig tankeförbudslagen införts, inga certifikat ingen CO2-skatt inget stopp av Barsebäck.
    Elkraft skulle då insetts av ledarna vara viktigare än kulturstöd.
    Vill man med svenska avundsjuksögon kunde man haft ett system där de första 5000kWh/år var skatte och avgift fria.
    Då kunde alla bidrag minskas med motsvarande…
     
    Men jag ogillar sådana dumheter.
     
    Elkraft ska produceras miljövänligt och helt utan möjlig råvarubrist, då är det bara trams att reglera.
     
    Ville Sverige reglera orättvisor med politik, så se på den största orättvisan, vilka gener får vi av våra föräldrar….. hur beskatta den?

  129. Pär Green

    Karin # 120
    Den vanliga människan kan inte klaga på regering på något sätt.
    Riksdagsledamöterna kan lämna in anmälningar till konstitutionsutskottet (KU) om att KU ska granska ministrar i regeringen.
     

  130. Pär Green

    Gunnar Litmarck #127
    Finns en installation utanför Storuman som tömmer en sjö och pumpar tillbaka vatten under lågutnyttjande!
    Men hur var det i Norge, har ni liknade lösningar?
    Höjs elpriset när kabel mellan Sverige och Norge är ur funktion?

  131. #125 de har inga certifikat, men även frp vill införa det.
    De förbjuder gaskraftverk trots att de med enkelhet kunde ge var norrman dubbelt så mycket elkraft.
    Norge har stora överföringsproblem runt Bergen så några gaskraftverk insprängda i berget som om 10 år byts mot små GenIV vore mycket miljövänligt, billigt och skulle omedelbart få ett stort folkligt stöd om det lades fram.
     
    De drar mer kablar från Norge för att sälja elkraft till Nederländerna och elektrifiera utvinningen på norsk sockel.
     
    Det leder till att priserna aldrig är låga längre, till det har de lagt på sjuka skatter och tariffavgifter.
    Vanliga små lägenheter har som regel 50amp säkringar till sisodär 2500;- för mycket i kostnad per år.
    Alla hade 63amp då jag flyttade hit, just före var elkraft en samhällelig nyttighet och norrmän betalade kanske 10öre/kWh in på slutet av 90:talet.
     
    Ebba Gröns låt staten och kapitalet funkar här, ty på detta vis tjänar elexporterande företag och de procentpåslagna skatterna på vanligt folks livsnödvändighet.
     
    Nästan alla eldar numer med ved, vilket ger mycket dålig luft i tätorter, dessutom får bönderna bränna sina åkrar så på vårarna är det svart från horisont till horisont.
     
    Stortinget fattar inte att om AGW är negativt så ger den svarta aska det ger på arktiska snötäcken ett visst resultat.
     
    Jens ska satsa på ett norskt månlandningprogram i JFK-anda.
    Han ska CO2lagra från ett gasverk till ett pris av 6GNkr… vi har inte sett slutet på den dumheten än.
     
    Så byggs vindkraft i Nordnorge där de inte behöver elkraft och det tidigare var Europas största havsörnskolloni.
     
    Jag och Elling brukar skriva lite på Teknisk Ukeblad (mest Elling) och de flesta håller med ( i vart fall mig  😉 ).
     
    Så istället för att bygga småkraftverk i Bergen ska de bygga nya högspänningsledningar över de vackraste fjordarna i världen.
    De hade kunnat öka spänningen i de som finns eller som sagt byggt gaskraft i Bergen.
     
    Det enda riktigt bra jag vet är att Norge bygger ut enormt många små vattendrag.
    I Norge är det kommuner och fylken som tjänar på elkraftproduktion så vissa var stenrika till de satsade i amerikanska dumheter för några år sedan… he he Politiker ska absolut vara ansvariga för sina beslut.
     
    På det hela taget går Norge i Sveriges dumhetsfotspår som i det mesta annat, bara 10 år efter… vilket borde bli några tusen miljarder billigare… eller vad tror du Fredrik?

  132. #129 då fick vi här på Østlandet mycket billig elkraft priset låg runt 10öre lång tid förra året, men i mitt Norge var det tvärtom i vintras då kärnkraften låg nere.
    Det finns inga bra stamnät över Norge…

  133. Norge nettoexporterar nog ganska mycket ström så befolkningen är förbannad på att det leder till att vattenmagasinen töms så norska elkunder får höga priser åtminstone halva året.

  134. ThomasJ

    Per G. #128: Snälla… för 18 & mer…. Ett KU. vars medlemmar är utsedda av den regerande klicken ska alltså ha manat [från klicken, eller…?] att ’granska’ sina utnämnande kollegor…. Asså, hur länge ska det dröja innan detta vansinniga skämt avslöjas! Patetiskt är i detta sammanhang en komplimang.
    Och, Per G: vem, säger vem, har under hela tiden (sedan 1974) försvarat denna ’granskande’ organisation… ? Jo, partiets beteckning börjar med ett ’s’.  Go figure, please!
     
    Mvh/TJ
    PS. KU har eg. samma ’funktion/mandat’ som vore/hade ’laReinemannen’ fått eget mandat att godkänna sina egna skattedeklarationer… det é ju en stor jävla fars – i bästa fall! Go figure! //DS

  135. Pär Green

    TomasJ #133
    Tja, vad kan vi göra mer än att sprida budskapet vidare?
    http://www.dubu.se/index-filer/Page321.htm
     

  136. Karin

    ThomasJ #126 o Pär Green #128
     
    Så mycket är alltså denna demokratin värd! Och värre blir det efter hand som EU/FN-lagarna ratifieras! Jag ska checka medborgarrättsföreningen, tack för tipset!
    Fast Thomas, jag skrattade ändå vid din sista mening : )
     
    Och Pär, den där Blekinge Läns Tidning (tror jag att den hette), den verkar ju vara en av de få som är oberoende. Det kanske finns hopp om den! Vår lokalblaska har samma ägare som SvD, som dessutom äger Aftonbladet:  Snacka om en Lila röra!


    Gunnar #130
     
    Om politikerna nu är så rädda för CO2 halterna så förstår jag inte varför de inte omedelbart sänker priserna på våra rena vattenproducerade el. Det vore ju en verkligt grön åtgärd!!
     
    Fast vi vet väl alla att det handlar om att hålla oss med dyr energi.
     
    Har ni hört talas om Nicolas Tessla? Han var ett riktigt snille vad gäller el och energi, det var han som kom på växelström. Han körde visst runt med en bil i ett halvår, på bara vatten.. Först var han sponsrad av JP Morgan, men så visade sig att Tessla inte var intresserad av pengar, utan han ville att folket skulle ha tillgång till fri energi.
     
    Och vips, så hade han FBI efter sig och sedan var han ute ur historien! Jag ska bara säga att jag inte gjort några egna efterforskningar i ämnet, men det skulle vara roligt att kolla upp hur mycket som är sant.

  137. ThomasJ

    Per G #134: För bövfelen asså! Vi har inga som helst interna frågeställningar avsende vidareförmedling av din utomordentligt värdefulla länk till ’dudu’ – den har jag förmedlat så mycket jag kunnat! (Sen får vi ju se var den publiceras….)
    Mvh/TJ

  138. Pär Green

    ThomasJ # 136
    Det enda jag har gjort är att jag hittade Björns hemsida
    Hoppas att han får ett jobb.

  139. Pär Green

    Gunnar Littmarck # 132
    Jag är fortfarande nyfiken på hur en ej fungerande el-kabel påverkade elpriserna i Norge!
    I Sverige har det varit en anledning till högre elpriser?
    Hoppas att vår tidigare snack är glömt.
    Pär

  140. Argus

    Apropå sommarpratare.
    Jag vill höra Maggie!
    Vad får jag för odds?

  141. Pär jag svarade att det blev lägre priser här då kabeln var trasig, men det gällde bara Østlandet, då Norge har usla nationella stamnät.
    Vi hade ner till 10örekWh/ vilket kanske blev 75 øre med alla påslag i form av skatter och avgifter???

  142. Pär Green

    Argus # 139
    1000 %
    Och jag kommer att lyssna!
     
     

  143. Pär Green

    Tack för svar Gunnar,
     

  144. Slabadang

    Ingemar!
    Kort presentation ETABLISSEMANGET.
    Indelning.
    Grupp 1
    Beslutsfattare och ansvariga.
    Riksdags Kommun och Landstingpolitiker.
    Politisk färg Blå röd/grön
    Grupp 2
    Driver politiker genom EGEN opinion och är oansvariga.
    Journalister och Kulturarbetare
    Politiskt färg RÖD/GRÖN
    Grupp 3
    Sköter myndighetsutövning.
    Högre Ämbetsmän/ Tjänstemän.
    Politisk färg Röd på väg mot grönlila!
    Grupp 4.
    Intresseorganisationer
    Särintressen
    Politisk färg Rödgrön med ljusblå stänk!
    Grupp 2 ,3 och 4 styr grupp 1.
    Gruppernas sammanhållning konflikter och interaktion följer det gemensamma högre intresset att bibehålla etablissemangets gemensamma privilegier och strukturer. Medborgarna har i stor utsträckning ersatts av grupperna 2 3 och 4! 
    SVT drivs av jornalisternas privata åsikter och värderingar och SVT är strukturerarat just för att detta utrymme skall finnas.
    Så vi kanske är på samma planhalva i alla fall?  🙂

  145. #144
    (gross som tidigare var ett mängdmått ex. spik handlades i 🙂 )
    Tack, den skriver jag ut.
    Är det o.k om jag använder den i lite omskrivningar utan att jämt skriva att en anonym står bakom maktbeskrivningen?
     
    Äh bara försök hindra mig, allt vi skriver är ju på ett eller annat vis plagiat, som i sin tur är hopkok av andras ord… Vi kombinerar ord som är ett resultat av alla formulerade ord före.

  146. Bengt A #71
    Jag missade den pedagogiska styrkan i din kommentar i går.
    Ganska svårt för CO2-hottroende att argumentera emot, i vart fall med gymnasiet i behåll.
     
    Jag kopierar den.

  147. Slabadang!
    Om demokrati, socialism och PajamasTV
    The Big Shrug: Why Ayn Rand’s ’Atlas’ Still Resonates
    The state of the world seems eerily similar to Ayn Rand’s Atlas Shrugged. If government created the latest crisis, why are people blaming the private sector? Could it be that conservatives have abandoned individual rights? Front Page with Allen Barton talks to Yaron Brook and Terry Jones about Ayn Rand’s classic novel and about whether we are sacrificing responsibility in the name of collectivist irresponsibility.
    http://www.pjtv.com/?cmd=mpg&mpid=113&load=3929

  148. ingemar

    Slabadang! #144:
    ”Så vi kanske är på samma planhalva i alla fall?”
     
    Absolut!

  149. Bertel

    Slabadang #144
    Bra beskrivning, men frågan kvarstår. Vad kan vi(du och jag och alla andra göra åt detta)?
    Denna maktstruktur har tagit årtionder att komma på plats och makt lämnas sällan om aldrig, frivilligt ifrån sig.
    Jag har inga bra svar och de flesta som ingår i makteliten är välorganiserade,sitter på skattekistan med medial uppbackning.

  150. Slabadang

    Bertel!
    Jag har ett huvudspår och det är att tydligöra den allt skevare maktfördelningen.Mitt spår är att lyfta fram de fundamentala ideerna bakom demokrati och sätta in dem i dagens ordning.
    Man får vara systematisk och bena ut fråga för fråga.
    Att steg för steg bevisa den ”svenska modellen” som maktkorruptionens antidemokratiska nav och inte dess motsats.
    Formuleringsmonopolet om den ägs av etablissemanget och de har inget intresse av att rubba boet genom att vi börjar ifrågasätta den.
    Så en undersökande journalistik ur ett äkta intresse för demokratiska perspektiv med medborgarmakten/intresset  främst blir att återskapa en journalism som försvann under sjuttiotalet.Det uppdämda behovet av den är enormt och jag är uppe i tjugotvå programämnen och tycker att jag bara skrapat på ytan på den systematiska avdemokratiseringen vi genomgår.
    Jag är helt säker på att ett parti som har de demokratiska ordningreglerna som främsta profil har en garanterad plats i riksdagen.Folk blir allt tröttare på den nya överklassen!!

  151. Bertel
    tyvärr är det väl så att endast välorganiserade grupper kan påverka politiskt
     

  152. Karin

    Slabadang #150
     
    Helt klart! Då slipper jag rösta på Kalle Anka-partiet

  153. Bertel

    Slabadang #150
    Mer än kloka ord och du har mitt samtycke :).

  154. Bengt Abelsson

    Gunnar L #146
    Så gärna!

  155. Karin

    Ingvar Engelbrecht
     
    Skulle det inte var möjligt att få fart på en folklig rörelse? Det är ju som Slabadang sa, många är hjärtligt trötta på att bli utsugna och tillsagda!
     
    Fast det gäller att hitta några villiga till posterna, för de måste vara både hederliga och modiga. Det skulle var intressant att se hur mycket tid det partiet fick i massmedia, förutom till förlöjligande/misstänkliggörande förstås!

  156. Människor blir lyckliga av att ge.
    Den kunskapen missbrukas till:
    Höga skatter ökar lyckan hos befolkningen.
     
    Då missar de det väsentligaste:
     
    Någon gång på 70:talet blev Sverige överutvecklat och skatter ledde till allt större ofrihet och kontroll av vardagen, för medborgarna.
    Jag myntade då:
    -Vi betalar för att någon ska sparka oss i arslet, efteråt förväntas vi säga, tack.
     
    Konstruktiv biståndspolitik, typ den Percu Barnevik bedrivit efter pension, eller den hälsovård för fattiga Bill Gates bedriver, skulle nog alla vilja betala mer i skatt för.
     
    Jag tror att ett projekt som hade för avsikt att ge alla i Sverige gratis elkraft liksom utbildningen inte har skolavgifter, skulle öka skattebetalningsviljan enormt.
     
    Mitt hopp står till Internet, om vi lär oss kommunicera (där är Maggie allas vår mästare), kommer vi erövra makten på ett nytt vis.
     
    Makten är att kunna bilda, utveckla och leda opinionen.
     
    Vi ska aldrig missbruka den och alltid vara hårdast mot våra åsiktsfränder.
     
     

  157. Bertel

    Ingvar Engelbrecht
    Man(jag) känner vid tillfällen som med AGW-frågan, när mer eller mindre hela etablisemanget(politisk, medial, lobbyorganisationisk, mm) basunerar ut samma åsikt, trots att avvikande teorier finns och bevisen talar emot.
    Vart tar man vägen.
     
    Som tur  är internett med sina valmöjligheter och spännvidd över västvärlden, en räddare i nöden. För min del har denna blogg varit en frisk fläkt i klimatdebatten och vidgat mina vyer(tack alla kunniga debatörer) påde kunskapmässigt och politiskt, men det ändrar inte mediala maktstrukturer.
    Förhoppningsvis läser politiker(utöver de som är aktiva skribenter) denna blogg och ställer frågan till sig själva,kan det vara så att AGW-hypotesen inte håller??? och fördjupar sig i ämnet(objektivt) samt att vi läsare agerar skriftligt,muntlig när tillfället ges.
     

  158. Re karin #119.
    Bill Gates satsar stora pengar på  4:e gen kärnkraft, som bränner avfallet  –  inte på grön el (vind och sol) i nuläget.
       Staterna kör ett blindspår med fusionskraft, som kommer att vara färdig, när världen gått ner i apokalyptiskt kaos p g a  resursbrist.

  159. Holmfrid.
    Bill Gates är inte bara smartare än våra politiker, han är också klokare och framför allt pragmatisk. Om det är nåt politiker INTE är så är det att vara pragmatiska. De drivs och motiveras av Övertygelser inte av Fakta

  160. Re Bertel 157.
    Njut nu av räddaren i nöden – det öppna Internet.
    Snart kommer den stora Makten i Väst att  börja ”anpassa” Internet till ”anständigt”  uppträdande – dvs  motverka Wikipedia genom att dödskallemärka serverlokationen,  driva motståndet mot krigspolitiken av banan (YouTube med munkorg),  köra den finansiella terroristjakten vidare med kontospionage och slutligen blockering, när det bränner till.  Djuphavsäventyren i oljebranschen kanske stoppas – av vem och hur?  Väl informerad opinion?  Kanske.  Iran blockerar dollarbetalningar,  Venezuela skickar oljan till Kina.  Israel vill bomba.  Ser någon mönstret?   Obama förlamad efter kongressvalen.  Mycket står på spel.  – Därför måste Internet nu nyttjas för de viktiga frågorna.  En miljon på Londons gator 2003 mot Bush oljerån  mot Irak.   Vad händer i Gulfen nästa år, när Rep  tagit över kongressen och mullret ökar?
       Alarmism?   Ja alarmism om dom viktiga frågorna.

  161. Bertel

    Holfrid #  160
    Ifall jag satt vid makten(och ville behålla den) och gjorde en enkel konsekvensanalys ang internett, är svaret väldigt  enkelt.
    Ta kontroll över nätinformationen och därav behålla makten.

  162. Karin

    Holmfrid #158 o #160
     
    Det låter bra att Gates vill satsa på ny energi, men hans vaccinationskampanjer oroar mig! Det är inte hälsosamt! Någonstans såg jag att det brutit ut polio i hans Vaccinationsfotspår. Likaså i WHOs fotspår, som även har följts av sterilitet och missfall hos kvinnor i tredje världen.
     
    WHO har fortfarande Pandemiläge 6 vad gäller svininfluensan (vilket i praktiken innebär att de har kontroll över Sverige, samt att regeringen kan fatta beslut utan riksdagens godkännande. Jag har läst pandemilagarna.)
     
    Dock har de tagit ner statistiken, sist jag såg, i maj låg summan på det fruktansvärda antalet av ca 23 000. Worldwide!! Fler dör bara i USA varje år av den årliga influensan.
     
    Russell sa: ”With food, injections and injunctions people will be controlled” Den möjligheten oroar mig rejält!!
     
     

  163. ThomasJ

    Vet inte om nedan länk kan definieras som varande reträtt, men liiite glöd under röken tycks iaf finnas:
    http://www.kbc.co.ke/story.asp?ID=65558
    Mvh/TJ

  164. Nu är det bråttom att komma ut ur oljeträsket.  Nyheterna informerar om  150$ oljepris som följd av problemen i  Mex. Gulfen.  Djuphavsreserverna bedöms som överskattade.  Halvering av förbrukningen under ordnade former blir nödvändig, annars går vi in i en lång nedgångsperiod.  Oljan måste räcka för att klara omställningen.  Det är inte gratis.

  165. #164
    Det vore underbart, men inte troligt.
    Världen börjar ställa om från olja till naturgas, den kan ersätta det mesta, resten såsom stora maskiner och kraftverk kan och ska ersättas av kärnkraft.
    De som skriver om peakoilhotet har en låg kunskap om teknikutvecklingen.
    Men det är klart om du kan förbjuda alla alternativ och all utvinning så…. men 150$/fat påverkar inte oss (bara att sänka skatteandelen), men hindrar alla fattiga och ser till att USA än fortare ersätter olja med gas.
     
    Visst är det korkat att belysa ett stort hot mot världsekonomin, som skulle drabba de politiska ledarna hårt, så bygger det på att just samma politiker inte reagerar?
     
    Som att hota med att dricksvattnet är slut, baserat på att ingen orkar gå ut i köket och fylla på.
     
    Vi har bara ett mycket stort peakhot.
     
    Peak logik, ansvar och kunskap.
     

  166. Har alla tänk på att bara en bråkdel av dagens oljeförbrukning används av produktion av nyttigheter som behövs för samhällsutvecklingen?
    Minst hälften av matproduktionen kan omedelbart läggas ner (det slängs eller göder redan grovt överviktiga, jorden har fler människor som är sjukligt feta än undernärda), jag tror att dagens stillasittande människor skulle må bra av en sänkning till 1/4 av dagens intag.
     
    Så har vi all förbrukning som sker av NGO politiker och tjänstemän som tillhopa skapar negativa värden.
     
    Vi har alla tjänsteresor som kan läggas ner eller ske på Internet.
     
    De flesta yrken är onödiga eller destruktiva, alla de kan avskedas, med resultat att de inte förbrukar olja i arbetet.
     
    Militären kan läggas ner i främmande länder.
     
    Vi skulle kunna skapa ett bättre samhälle där människor mår bättre och vi använder en bråkdel av dagens olja…
     
    Peakoil-katastrof my ass….
     
    Sverige (för de i debatten med ankdammssyn) kan med enkelhet öka sin förbrukning av olja, samtidigt som importen upphör, det behövs bara att det blir tillåtet att utvinna olja ur oljeskiffer.