Klimatmodellering anno 1970

Greenhouse70För några år sedan hittade jag min tidskriftssamling IVA:s årsrapport 1970. I den fanns olika kapitel som speglade svensk forskning och teknikutveckling av olika slag. Figuren ovan visar dåtidens bild av klimatsystemets utveckling globalt temperaturmässigt , i ett perspektiv där man upplevt lägre temperaturer 1940-1970 än före 1940, och givetvis i perspektiv av ”nuclear winter” – något som var inne att diskutera då. Och givetvis också i andan av tecken på en ny istid.
Artiklarna var anonyma, så det är svårt att gissa vem som skrivit ifrågavarande avsnitt – men det är väl inte otroligt att även Bert Bolin anslöt sig till denna klimatbild, och kanske var författaren.
Som ni ser så var väl inte förutsägelsen så god, och ”klimatkänsligheten” ligger långt från vad man hävdar i dag. 
Egentligen komiskt att extrapolera dessa kurvor – men det är väl inte så långt från vad man gör även i dag.
En 90% IPCC-sannolikhet för att några tiondelar av förra seklets hävdade uppvärmning på 0.7 grader skulle vara AGW extrapoleras till åtskilliga grader om 50-100 år.
Detta  bildar den enda basen för den alarmism vi upplever.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Det är alarmismen som är viktig och då är det skit samma om det går upp eller ner. Såna är vi människor.
    Så fort vädret/klimatet kan vara orsak till något friserar vi dess följder. Ett enkelt, och någorlunda aktuellt, exempel är kräfttillgången – det är ALLTID vädrets fel om den inte motsvarar förväntningarna (för mycket eller för lite). Detta resonemang kan appliceras på det mesta i naturen såsom viltsvinstillgången, svamp, blommor, myggor. fästingar etc. Många bara babblar på utan att ha en susning.
     
    Det är, kort sagt, för bedrövligt!

  2. Missa inte Naturvårdsverkets seminarie nu på måndag (6/9):
    Kan man lita på IPCC? Är klimatfrågan överdriven?
    Sista anmälningsdatum var 2 sept men frågan är ju fri!

  3. Mats Jangdal

    Ni såg väl dokumentären på SVT2 19.30 igår kväll? Den om Vädrets första offer. Det var en stackars samepojke som for till Grönland och hälsade på inuiter som klagade på att det blivit för varmt för att jaga säl.
    Att klimat redan blivit mycket varmare fördes fram som en sanning. Liksom att Grönlands glaciärer skulle smälta och höja havsnivån med 7 meter. Vilket skulle få till följd att hundratusentals människor skulle drunkna.
     
    Allt redovisat som dokumentär, som sagt. Och inte ett ord om sans och balans eller kontroll av fakta. Men vackra vinterbilder var det. Sådant kanske väger upp behovet av fakta även i en dokumentär. 😉

  4. Annika

    Tänkte bara tipsa om en trevlig artikel i New York Post:
    http://www.nypost.com/p/news/opinion/opedcolumnists/meltdown_of_the_climate_consensus_G0kWdclUvwhVr6DYH6A4uJ

  5. Slabadang

    Börje!
    Visst e de smarta de där klimattribalisterna.Vi får anordna ett semenarium där vi frågar ”Om vi kan lita på de som alltid sagt att vi ska lita på IPCC” med en panel av lurade medborgare. 

  6. Slabadang

    Annica!
    Skönt när MSM skriver klartext!

  7. Slabadang

    Peter Stilbs!
    Roligt att du hittade denna gamla kurva. Hur letar man i den vetenskapliga historiken bäst och enklast? Vad ligger och dammar  gamla arkiv och vad finns tillgängligt elektroniskt och för vem?  

  8. Peter Stilbs

    Slabadang – det är inte så lätt att hitta i gammal litteratur. Det mesta naturvetenskapliga är numera inscannat till digital form, men det mer än decenniegamla tyvärr oftast som bilder – inte som sökbara bokstäver/ord rakt av (vissa textigenkännare (OCR) kan hjälpa, men inte så vidare bra).
    Ovanstående bild hittade jag bara av en slump.  

  9. kompis_en

    Vad tror vi om det här då?
    http://www.framsteget.net/infokuriren/special-vad-bp-katastrofen-leder-till/
    Intressant – japp.

  10. mängan

    Börje , Naturvårdsverket kommer göra allt i sin makt för att mildra kritiken av IPCC.

  11. Labbibia

    kompis_en # 8
    Låter ungefär som när gamla ”strålkärringar” påstår att de mår dåligt av gatubelysningen…..mao, kvalificerat tjurexrement!

  12. mängan

    Med hjälp av kvantprickar – minimala halvledarkristaller – går det att filtrera bort oönskade våglängder från solceller vilket gör att mer el per yta kan produceras. Med kvantpricksteknik kan man komma över den effektivitetsnivå som idag anses vara fysiskt möjlig. Visst är solcellerna på gång !

  13. Labbibia

    Börje Gustavsson # 2
    Med tanke på att Marianne Lilliesköld är inblandad, så kan det bli rätt intressant…..
    Men kanske inte på det sätt som Naturvårdsverket har tänkt sig 😉

  14. Thomas

    mängan, det handlar inte om att filtrera bort våglängder, tvärtom är poängen med en solcell att ta tillvara på alla våglängder så effektivt som möjligt. Nackdelen med en vanlig solcell är att man får bestämma en viss tröskelvåglängd och allt ljus med större våglängd går helt förlorad, och för allt ljust med våglängd därunder så förlorar man energin mellan dess våglängd och cellens tröskel. Detta ger ett maximum för möjlig verkningsgrad.
    För att öka verkningsgraden måste man ha celler med flera trösklar, vilket man vanligen åstadkommer genom en struktur med flera solceller ovanpå varandra där översta skiktet bara tar tillvara det mest kortvågiga ljuset osv. Detta gör tyvärr konstruktionen dyrare. Kvantprickar är ett alternativt sätt att få samma resultat, hur billigt det blir återstår att se.
    Man kan också ha linser som koncentrerar ljuset, då behövs mycket mindre yta av solceller och det blir mer attraktivt att använda sådana med hög verkningsgrad, om än till priset att konstruktionen runt omkring blir mer komplex.
    Det är ett spännande problem att hitta optimal lösning och utvecklingen är snabb.

  15. mängan; tekniken att separera våglängder i solceller kan ge teoretiska 65% verkningsgrad, men det blir bara lönsamt i applikationer där ytan är begränsad.
    Jag anser att vi bör få solceller med 25års effektgaranti från IKEA (eller liknande, men jag gillar det företaget so why not?) till ett pris av 1000:-/100Wp inkl. elektronik…. inom 5 år…
     
    Med större motordrivna anläggningar som har solfokuserande speglar och även ger oss värme, kommer energiskatter utsättas för ett tryck ner…
     
    Det finns en svensk modell som ger 4,3kWth och 900We vid klart solsken…. (i Bästa fall några vinter timmar… ett par i vart fall). Den beräknas kunna produceras för 45.000:-
     
    Då den kostar 15.000:- plus installation, kommer många händiga köpa… för det är kul…..
     
    Vi kan hålla uppfarter snöfria och ge badanläggningar och hus värme några höst och vår månader…
     
    Jag tror att vi i norden som har selekterats genetiskt för att spara inför vintern (är det därför folk med gynnsamt klimat som regel är biståndsmottagare och de med livsfientligt klimat är givare?) kommer köpa för att läsa av….
     
    Så små egna drivmedelsfabriker…. vi snabbar oss hem från jobbet för att avläsa dagens produktion…
     
    Då spelar kostnaden mindre roll, som att bränna sitt eget brännvin, jäsa eget vin eller brygga eget öl, det blir alltid dyrare om det ska kunna konkurrera i kvalitet… men vilken livskvalitet….
     
    En av mina käpphästar mängan, är att teknikutvecklingen kommer tvinga politiker att minska beskattning av elkraft och drivmedel. Det blir bara moms kvar… då kan stordrift konkurrera, men väntar de tills alla ”jagkansjälvgubbar” kommit på banan, så finns ingen återvändo.
     
    Vad tror alla ni andra, är jag helt fel ute?

  16. Se på fan nu kom Thomas ut för mig…. jag borde kanske inte syssla med annat så mina pladdriga skrifter tar så lång tid 😉
    Eller vad anser du TTPP?
     
    Finns det verkligen någon tippingpoint till kritiskt varmare klimat före allt vatten är förgasat om knappt en Går?
     
    Fråga Uffe, han kanske vågar sig tillbaka…… jag lovar att han gör det om CO2-hotet övergår från tro till objektiv vetenskap…

  17. Gunnnar Littmarck #16
    Kul att du minns mig.
    Hur går det med samarbetet mellan  dig och Elling? Ni tycktes ju ha en bra och billig Toriumlösning för världens energibehov på gång när jag först hittade den här bloggen.
    Det enda hindret då var ju att politikerna inte fattade hur bra idéer och kunskap ni hade.
    Elling är ju mer sporadiskt förekommande här… ser fortfarande fram mot en lunch på Njalla…
    Men har du lyckats övertyga regeringarna i Skandinavien om din överlägsna kunskap? Jag förutsätter att det är stora investerigar som krävs, och att inget privatägt företag vill riskera…
    Jag är beredd att satsa en del extra skattepengar på att utröna om ”avfall” från dagens kärnkraft kan användas i stället för att begravas till stora kostnader.

  18. Uffeb;
    Vad gäller smältsaltreaktorer med termisk briding och som utnyttjar toriumcykeln, kommer den kunskapen ut i accelererande fart, som du säkert vet, då du nog är med i de rätta Internetkretsarna.
     
    Vad gäller din namne Ulf Danielsson, som jag syftade på ovan, så har nog du bidragit mer här.
     
    Måste man vara politiskt korrekt för att vinna ett massmedialt genomslag som fysiker?
     
    Var mästaren Hans-Uno Bengtsson politiskt korrekt?
     
    Är månne även jag politiskt korrekt? om än ej ännu mästare i andra än egna ögon (och kanske mammas :o) )

  19. Jag ville en sån smily  : o )   men så fann jag en av alla korkade, den ska jag snabbt glömma, för den som gillar att uttrycka sig med ord, duger gott dessa 🙂  😉  🙁  😀  fler utarmar förmedlingen..
     
    Eller hur Agust S?