Klimatkvitter från Region Skåne

Klockan 10 idag presenterade Region Skåne sin rapport om hur skåningarna ska bära sig åt för att sänka sina s.k. klimatutsläpp. Sydsvenskans reporter Martina Glimberg lät oss vara med live genom sin Twitter-feed. Här några guldkorn från Region Skånes presentation:
”99,9 procent enighet i förslaget från klimatberedningen. Väldigt konstruktivt arbete, säger politikerna.” [Vem representerade de 0,1 procent emot?, undrar Maggie.]
”EUs mål på 2 graders temperaturökning maximalt innebär 5 graders höjning i Skåne.” [Säger vem?, undrar Maggie.]
”Tänk på kroppen. En höjning med en grad, då har vi feber. Vid fem graders höjning är vi döende, säger Lotta Hedström.” [Lotta är miljöpartist från Österlen, kallar sig själv TomeLotta.]
Skönt med välinformerade politiker.


Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. L

  Vilken världsbild Lotta måste ha om hon tror att människor inte kan leva där det är fem grader varmare än i Skåne…? Eller är hon rädd att Skånes glaciärer ska smälta och höja havsnivån med fem meter?
   
   

 2. Egen

  Jag tittade snabbt in på hennes blogg och fick rysningar. Är hon på riktigt? Snacka om att leva i en grön dimma.

 3. L: Lotta borde vara glad. Blir det 5 grader varmare i Skåne (allt annat lika) så lär vi får en riktig turistboom. Eller är det kanske det miljöpartisterna är rädda för?

 4. Håkan

  Det smög sig in ett fel där – TomteLotta ska det nog vara.

 5. S. Andersson

  Jag tror att hon är rädd för att de skånska isbjörnarna ska dö ut!

 6. Jörgen E

  En snabb överslagsräkning visar att Lotta enligt sin kalender kommer resa minst 2200 mil den närmaste MÅNADEN. En stor andel av detta via flyg eftersom jag tvekar på att hon ska ta tåget till Mombasa och södra England.
  Är det inte lite konstigt hur en återhållsam livsstil aldrig gäller de som åker runt och missionerar kring klimathotet? Anar vi en lite skev självbild när dessa självutnämnda frälsare tycker att just deras kolioxidutsläpp inte har så stor betydelse?
  Vissa är ju lite mer jämlika än andra…

 7. Sydsvenskan kastar tärning ang. vilka artiklar man får kommentera på – men den här har nu öppnats upp.
  http://sydsvenskan.se/sverige/article538338/Okat-samarbete-ska-radda-klimatet.html

 8. Lars C

  99,9% enighet i en beredning förutsätter 1000 ledamöter. Så många kan inte ha fel. Det kallas konsensus och innebär att (nästan) alla drar åt samma håll. Jfr en lämmelflock.

 9. Lars C: Något säger mig att klimatberedningen inte består av 1000 ledamöter. Innebär det att någon talar med kluven tunga?

 10. Jonas B

  Maggie, den där promillegubben är nog vänsterpartisten som inte vill att det offentliga ska samarbeta med näringslivet.
  För övrigt är TomeLottas jämförelse mellan klimat och kropp underbar. Enligt meteorologerna ska det bli varmare på onsdag. Det innebär att stiger värmen med fem grader kommer vi alla att DÖÖÖÖÖ!

 11. S-E Sundman

  Egen #2
  Dimma? Menar du inte rök? Allt för ofta när någon från (mp) uttalar sig, kommer jag osökt att tänka på (ökända) hemodlade plantor, som slutar sina dagar med att bli uppeldade…

 12. Anders L

  Jörgen E #6,
  ”Är det inte lite konstigt hur en återhållsam livsstil aldrig gäller de som åker runt och missionerar kring klimathotet?”
  Det är väl minst lika konstigt att begära att man ska sitta hemma och missionera i splendid isolation bara för att man är engagerad i klimatfrågan?

 13. Anders L #12
  Det är 15 år sedan första gången jag var med i en videokonferens över internet (nyligen uppfunnet av Al Gore). Men tekniken har kanske gått baklänges sedan dess?

 14. L

  Anders L #12
  Det är snart 30 år sedan jag var med i en satellit-TV-konferens över tre kontinenter och ett dussin länder. Det var i ett oljebolag.. 😉

 15. Anders Mohlin

  Betr ”global temperatur”.
  Såg (tyvärr inte hela programmet) ett program på den utmärkta TV-kanalen Axess tisdag 18/8. Där redogjorde några vetenskapare (helt fritt från klimathysteri) för rön gällande jordens tidigare klimatväxlingar. För ca 70 miljoner år sedan uppskattades temperaturen till ca 13 grader varmare än dagens situation. Helt utan ”mänsklig påverkan”! Därefter har ett antal kraftfulla nedisningar följt av mkt varmare perioder tämligen hastigt avlöst varann. Helt utan mänsklig påverkan. Och kasten mellan ”kallt” och ”varmt” tycks ha gått mkt fort. Räknat från 70 milj år tillbaka befinner vi oss i en långsamt fallande temperaturtrend. Dock har de senaste åren ( = några tusentals år) klimat och temperatur varit tämligen stabilt, vilket skulle varit en bidragande orsak till människans utveckling (samhällsbyggande, social utveckling, teknisk dito, osv). De tidigare snabba klimat- och temperaturkasten hade försvårat just denna utveckling.

 16. Ulrik

  Några grader varmare och naturen i våra lågfjällsområden kanske blir som i t.ex. Schwarzwald. En önskedröm för växter, djur och människor.

 17. När något har 99.9 % enighet så känns det som gammal sovjetisk propaganda. Alltså kan det inte vara sant.

 18. gaygl…….
  Nu tror jag du träffade mitt i prick.
  Allt röstdeltagande eller enighet i tveksamma frågor över 80% bör underkännas av den osannolikt höga enigheten, eller deltagandet.
   
  Det finns idioter i alla sammanhang, men att det skulle vara 99,9% i region Skånes företrädare, tycks mig osannolikt,
  med 99,9% säkerhet…

 19. Kjell_A Jönsson

  Kjell-A Jönsson
  Denna Lotta tycks tro att människor och därmed däggdjur är växelvarma och inte tål höga temperaturer. Växelvarma djur som reptiler klarar sig dock bäst i subtropiska och tropiska miljöer. En grundkurs i zoologi vore nog bra för denna Lotta.
  Kjell-A Jönsson